På stan

[Foto: Hemmakatten]

En trevlig tur på stan blev det under eftermiddagen och kvällen. Det blev både butiksspan och fika. Hos butiken Josephssons pågår lagerrea och där finns porslin, matlagningsprylar och designobjekt till bra priser. En liten sak fick följa med hem som jag visar vid annat tillfälle. Jag gillade vad jag såg i hörnan som visar sortimentet från Cult design. Och så den oefterhärmeliga Ernst så klart som designar med utgångspunkt i det rena och enkla med inspiration från naturen. Vitt, vitt, vitt blir det denna gång. Men det blev en hel del färgintryck också som ni ska få se senare.
 
Fika på Le Pain Francais och fina vita ljusstakar från Indiska.
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

The Mentalist

[Foto: Skärmdumpar från IMDB.com]
 
Äntligen är han tillbaka! Fräschingen Patrick Jane [Simon Baker] som The Mentalist som löser kriminalbrott på ovanliga sätt med sina högst ovanliga gåvor. Med hjälp av avläsning av människors kroppsspråk, tal, ordval, gester, kläder och beteende lyckas han för det mesta få fatt i sanningen. En gåva tycker många men Jane själv ser det inte alltid så. Under många år har Jane hjälpt ett team agenter inom CBI - Criminal Bureau of Investigation - lösa mord, bara för att själv kunna vara nära den utredning och lösa det brott som har haft allra störst påverkan på hans liv, nämligen mordet på hans hustru och dotter. Ett bestialiskt brott som begicks av seriemördaren Red John. Och som sedan dess har gäckat Jane med flera nya mord för att psyka honom. I det senaste avsnittet fick då till sist Jane äntligen sin hämnd. Han lyckades slutligen få fast och döda sin familjs baneman. Och därmed blev han en efterlyst man i hela USA.
 
När nu säsong sex forsätter och denna omgångs avsnitt börjar har nästan två år gått sedan Jane dödade Red John. Jane lever i landsflykt och försöker lämna allt bakom sig. Hans tidigare CBI-kollegor, med agent Lisbon [Robin Tunney] i spetsen, som hade blivit som hans familj under åren tillsammans, är skingrade och har nya arbeten. Men så blir Jane funnen och uppsökt av FBI. De vill ha hem honom igen för att han återigen ska tjänstgöra, denna gång för FBI:s räkning. Jane tvekar. Vill han verkligen tillbaka till allt igen? Tillbaka till morden, våldet och människors mörka sidor. Till den värld som slukade honom helt i så många år? Han får lite hjälp på traven att bestämma sig. I samband med att han blir uppsökt i sin fristad möter han också en trevlig amerikansk kvinna som är där på semester. De klickar och tillbringar tid ihop. När hon sedan åker tillbaka till USA lämnar hon ett tomrum efter sig och Jane bestämmer sig trots allt för att det finns tillräckligt med skäl för att åka tillbaka. Men det är hans krav som gäller för att att det överhuvdtaget ska bli aktuellt. Han vill återigen arbeta med agent Lisbon och alla åtal mot honom ska avskrivas. FBI säger OK och Jane reser tillbaka till USA. Men väl där och i första mötet med FBI för att formalisera avtalet visar det sig att Jane är lurad. Han måste jobba i fem år med FBI, han blir bara villkorligt frigiven och kan när som helst, till FBI:s godtycke, slängas i fängelse. Och den sympatiska kvinnan han mötte visar sig tillhöra FBI, och är en del av komplotten... Och på den vägen rullar serien vidare!
 
The Mentalist är en av mina favoritserier. Jag tycker om skådespelarna, intrigerna, de psykologiska aspekterna och så finns det rätt mycket humor mellan varven. Det är mycket underhållande trots att det är en kriminalserie. Men den är en "snäll" sådan. The Mentalist visas i TV3, onsdagar kl 20.00. Jag sitter bänkad!
 
[Simon Baker och Robin Tunney i The Mentalist]
[Owain Yeoman, Tim Kang och Amanda Righetti som CBI-agenter i The Mentalist]
[Emily Swallow t.v. som det senaste tillskottet i serien samt Robin Tunney]
[Alla foton: Skärmdumpar från IMDB.com]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Broste Copenhagen

 
Broste Copenhagen är ett danskt inredningsmärke som jag tycker syns allt för sällan, framför allt i inredningsbutikerna. Det är i alla fall ett grossistföretag för inredningsaccessoarer och precis som danskarna brukar, har detta företag bra känsla design och för vad som är gångbart i hemmet. Nu har fräscha och snyggt komponerade bilder från vår- och sommarkollektionen 2014 kommit. Det är bara att titta och inspireras, och få idéer till hemmet. Jag gillar de olika stilleben som komponeras med vackra ting. Tycker om gruppen med flaskor i härliga färger. Den ljuvliga sommardukningen. Metallicvaserna. Ja, det är bara att plocka ut sina favoriter. Jag hittar många!
 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Tonfisksallad

[Foto: Hemmakatten]
 
Middagsfavoriten just nu är tonfisksallad. Jag är glad att jag tycker om sallad i alla dess former då det är hälsosamt och nyttigt. Framför allt är det väl dressingen som gör rätten men den är inte onyttig i alla fall. :) Till tonfisksalladen brukar jag göra en vinegrette bestående av 1 tsk fransk senap, 1-2 msk vitvinsvinäger, 2-3 msk olivolja, salt och nymald svartpeppar. Det blir syrligt och gott. Förutom tonfisk tog jag denna gång en fransk salladsmix, ett kokt ägg, ekologiska coctailtomater, gurka och fetaost. Blir en repris på det ikväll igen vilket känns fräscht. Och det ger utrymme för en liten chokladbit till kvällsfikat...
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Lugna stunder

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag har stort behov av lugna stunder i tillvaron. Stunder som bara är mina. Där jag kan bara vara, ta det lugnt, samla tankarna, låta axlarna sjunka ner, och gärna själv sjunka ner i soffan med en kopp te och fika. Gärna i sällskap med en god bok, en bra film eller ett glossigt magasin. Ibland i trevligt sällskap men oftast vill jag ha dessa stunder för mig själv för att få varva ner och hämta energi. En promenad kan fylla samma funktion. Dessa tillfällen är livsnödvändiga för mig. När tillvaron snurrar och förändras vare sig man vill det eller inte finns det alltid en viss trygghet och tröst i stunder som dessa. Men en värmande kopp Earl Grey. Sedan känns allt för det mesta lite bättre. Och det ges plats för en smula tillförsikt igen. Jag behöver det inför allt som komma skall. Det är en utmaning att försöka bevara lugnet och tilltron till sig själv när omständigheterna runt omkring en ändras. Hoppas på att stå stabilt förankrad när vinden blåser. Kierkegaard skrev: att våga är att förlora fotfästet en stund, att inte våga är att förlora sig själv. Jag hoppas att jag vågar när dessa ögonblick infinner sig, och att jag vinner mig själv när jag vågar. Så länge jag får våga i min egen takt och ta språnget när jag känner mig redo.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I köket

[Foto: Hemmakatten]
 
Måste bara visa några härliga bilder från huset i Frankrike där några soliga dagar tillbringades förra året. På terrassen som ligger utanför köket finns en fin liten hylla för örtodling. Och lägligt nog nära en vattenkälla. Det är bara att vrida på den vackra kranen så vattnas de grönskande örterna. I köket samlas oljor, kryddor och annat nödvändigt till matlagningen. Och på köksbordet står läckerheter till eftermiddagsfikat, inköpta i byns bageri. Kan inte bli så mycket bättre.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Välsmakande middag

[Foto: Hemmakatten]
 
Igår blev det middag med familjen. En fyrarätters anrättning där vi hjälptes åt att laga maten vilket underlättar för alla. Till förrätt en god champinjonsoppa med konjak och grädde toppad med bacon. Varmrätt blev grillad oxfilé med klyftpotatis, grillad sparris och bearnaisesås. Därefter ostbricka (som jag själv hoppade över då jag var alldeles för mätt) och slutligen mandelflarn med vaniljglass och färska bär. Till detta blev det goda viner; ett vitt Chardonnay till förrätt, ett rött Amarone-vin till köttet och osten och till efterrrätten ett dessertvin som det är alldeles för lätt att dricka för mycket av. Välsmakande och trevligt. Och det blev lite rester över, inte fel till dagens middag...
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Välkommen fredag

[Foto: Hemmakatten]
 
Stort välkommen till fredag och helg! Som jag har längtat. En hel vecka! :) Tycker jag har varit duktig den här veckan och gjort det som jag har föresatt mig. Det klappar jag mig själv på axeln för. Det blev en bukett den här helgen också. Inte rosor denna gång utan fina härliga tulpaner. Jag kan inte få nog av tulpaner. Dessa ljuvliga färger. Det är vardagsglädje det. Snart är det dags för fredagskursen igen och sedan ska jag ta helg. Tar nog en sväng genom mysiga Haga på väg hem bara för att få lite inspiration. Ha en bra dag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fransk semester

[Foto: Hemmakatten, Huset i Provence och dess vackra omgivning]
 
Jag längtar efter sol och värme dessa dagar. Jag tror inte jag är ensam om det. Tänker tillbaka på förra årets resor som alla gick till lite varmare breddgrader. I september tillbringade jag några sköna dagar i Provence, norr om Nice där familjen lånade ett hus. Vi gjorde utflykter till Rivieran, Ste Maxime, Nice, åkte till vingårdar, joggade, badade och hade det allmänt gott. Det fina stenhuset från medeltiden hade två stora terrasser där det var helt ljuvligt att dels äta, dels sitta i en skön solstol och läsa. Och vädret sedan. Underbart varmt, med en fläktande bris från havet emellanåt. Jag längtar redan till årets sommar och de resor som förhoppningsvis kommer. Till dess blir det några bilder från Frankrike.
 
[Foto: Hemmakatten, Huset i Provence som ligger i den gamla delen av byn som är från 11-1200-talet]
 
Bada i medelhavet vill jag göra även i år. Med dess karaktäristiska blåa färg och varma vatten. Nedan från stranden i Ste Maxime.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

En man som heter Ove

[Foto: Hemmakatten]
 
Här kommer ett riktigt bra boktips. En feelgood roman om en man som heter Ove. Han är 59 år och äger en Saab. För Saab är den bästa bil man kan ha och köra. Och har man en gång valt bilmärke så håller man sig till det. Likaså när det gäller bensinkedja. Ingen idé att byta när man en gång har bestämt sig för vilken kedja man ska tanka hos. Ove har mycket bestämda åsikter om hur tillvaron ska vara. Hur vardagen ska ordnas och hur bostadsrättsföreningen han bor i ska skötas. Varje dag går han sin kontrollrunda genom området för att se att allt är som det ska, eller rättare sagt, att allt är som han tycker att bör vara. Ove är inte lätt att komma in på livet. Fåordigt karg, men burdust rak när han väl öppnar munnen. En smula bitter skulle nog någon säga... Varför har det blivit så? Vi får följa med Ove i hans radhus genom några omvälvande händelser. Nya grannar flyttar in som inte alls förstår meningen med att hålla grannar på en, gärna två armlängds avstånd. Nej, de ignorerar högaktningsfullt Oves motstånd och klampar vänligt men bestämt in i hans liv. Och vänder upp och ner på det. Eller får honom att hitta tillbaka till livet?
 
Det är mycket underhållande att läsa om Ove. Jag blir road, jag blir rörd. Jag ömsom skrattar, ömsom torkar en tår. Allt medan historien utvecklar sig förstår man allt mer varför saker och ting har blivit som det har blivit. Och framför allt varför Ove har blivit som han har blivit. Jag har den grundläggande uppfattningen om att alla har en historia, de flesta värda att berättas. Likaså att alla har något att bidra med bara de får chansen. Den här boken understryker det och jag gillar den desto mer bara på grund av det. Fredrik Backman har skrivit en gripande, rolig och fin roman. Om en man som heter Ove. Läs den!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

En ledig dag

[Foto: Hemmakatten]

En ledig dag mitt i veckan är guld värd. Jag brukar vara ganska trött efter två dagars arbete så denna dag kommer verkligen lämpligt. Har passat på att tvätta, titta på fantastiska svenska OS-insatser på längdskidor, promenerat närmare en mil, druckit några goda koppar te, läst och sagt hej då till kärleken som nu åter beger sig ut på skidäventyr. Det blir tomt här hemma. Ska försöka fokusera på att kurera mig ordentligt. Är riktigt trött på det här förkylningsviruset som inte vill ge med sig. Det sliter. Kan stress orsaka förkylning? Gluten? Allergi? Snart dags att kolla upp det grundligt om det ska fortsätta så här. Anmälde mig till Göteborgsklassikern idag och ser fram emot att vara med för tredje året i följd. Något jag verkligen kan rekommendera för oss som behöver en morot i träningen. Med anmälningen gjord vill jag komma igång med träningen snarast möjligt. Inte bara för tävlingens skull utan för det fysiska och psykiska välbefinnandet i allmänhet. Jag mår mycket bättre på alla plan när jag tränar regelbundet.
 
Gillar som sagt att dricka te, gärna ur en vacker mugg som den här från Greengate som gick stå till tetjänst idag. :) I köket har jag en liten hörna med brickor och zinkhylla från Granit där teer, olika tillbehör och små söta melaninmått står. Müslin förvaras i hög glasburk med lock inhandlad hos Balders hage. Röd teburk med stjärnor även den från Greengate.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Snygga detaljer

[Foto: Faksimil Plaza interiör, annons från Mio]
 
Tycker att butikskedjan Mio har spottat upp sig de sista åren när det gäller snygga inredningsdetaljer. Friskt lånat från svenska klassiker, något annat går väl inte att säga om den här vasen som definitivt är inspirerad av Svenkt Tenns variant, men fint och så klart lite mer plånboksvänliga priser. Vaser, ljusstakar, textilier, vackert porslin - detaljer som lyfter ett hem. Och nu har även Mio lyft sig på området, både vad gäller i sortimentet och i hur man presenterar det i sina annonser. Snygga kompositioner rakt av!
 
[Foto: Faksimil Plaza interiör, annons från Mio]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Fiskgratäng

[Foto: Hemmakatten]
 
Fiskgratäng är både gott och lätt att göra. Jag tyckte inte det tidigare men nu när man provat några gånger är det något som jag kan rekommendera.
 
Recept (2 personer)
Ingredienser
2 laxfilér
1 dl räkor
 
8-10 potatisar
1 dl mjölk
3 msk smör
1 ägg
salt/vitpeppar
 
1 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
1/2 fiskbuljong
Dill (färsk eller fryst)
 
Gör så här
-
Koka upp potatisen, Mosa/vispa sedan tillsammans mjölk och smör till ett lent mos. Krydda med sat och vitpeppar. Vispa i ett ägg. Då är moset klart.
- Gör vitvinssåsen medan potatisen kokar. Värm upp vitt vin och fiskbuljong. Efter att ha kokat några minuter häll i crème fraichen och låt koka upp. Om såsen är för sur kan du behöva tillsätta en knivsudd socker.
- Klicka ut potatismoset längs kanterna i en ugnsfast form. Lägg två tinade/eller färska laxfilér i mitten men se till att det blir plats kvar mellan fisk och potatismoset där du sedan häller vitvinssåsen så att den täcker fisken. Lägg även i några räkor om du har. Jag hade några frysta extra stora räkor som jag lade i samt klippte i dill för att det skulle se lite fräschare ut. 
- Gratinera i ugnen i ca 200 grader i ca 20 minuter. Om moset blir för bränt, ta bara undervärme ett tag och sedan övervärme på slutet för att få lite färg på moset.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Frukost

[Foto: Hemmakatten]
 
Vad skönt det är med helgfrukostar. Att kunna äta i lugn och ro, gärna med färskt bröd och gott pålägg. Läsa tidningen och lägga lite mer tid på dukningen. Det har jag sagt tidigae men jag säger det igen för det är ett väldigt enkelt och effektivt sätt att sätta lite mer guldkant på tillvaron. En härlig mugg att dricka sitt morgonte ur, ett tänt ljus, en söt servett. Så här såg en av helgens frukostar ut.
 
Rosa assietter från Duka design, muggar PIP studio, servetter Haga Hem.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Ett fång

[Foto: Hemmakatten]
 
Åh vad jag tycker om rosor. När det är riktigt röda och riktigt lyser. Och så ska de dofta så klart. Den här buketten fick jag igår på alla hjärtans dag vilket så klart gjorde mig glad. Det blev en god middag hemma och sedan finalen i På spåret. Mina favoriter tog hem segern; sympatiska Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl som jag har lyssnat många gånger på i radioklassikern Spanarna. Nåväl, en bukett med snittblommor lyser verkligen upp rummet. Och jag hoppas den håller länge. Precis som kärleken... ;)
 
Nu är det dags för en tur till det stora möbelvaruhuset igen. Lördagsnöje!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 
 
 

Valentin

[Foto: Hemmakatten]
 
Alla hjärtans dag idag. Och framför allt fredag! Lika underbart varje vecka. Fredagarna känns trevliga och lite lugnare nu när det bara är kurs som står på agendan. Efter dagens utbildningspass ska jag möta upp kärleken på stan och äta en god middag. Ser fram emot några lediga dagar. Hoppas att du får en bra fredag och skön helg!
 
Det stora vita hjärtat med blommönster är från Miljögården och inköpt hos Blomsterhuset i Bollebygd.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Bästa burgaren

[Foto: Hemmakatten]
 
Göteborgs bästa burgare. Jag vet att jag sticker ut hakan men hamburgaren på Johannebar är i särklass det godaste som jag har ätit. Och jag får detta bekräftat gång på gång, senast nu i veckan. Mega de luxe heter min favorit bland hamburgarna med parmaskinka, ruccola, mozzarella, tomat och en hamburgedressing i form av primaverasås som är himmelskt god. Krispiga pommes frites till, samt lökringar och cole slaw. Sedan finns det så klart andra hamburgevarianter. En hetare kombination med cheddar cream, bacon, jalapenos om du är sugen på det eller varför inte blue cheese cream, tomat, sallad och guacamole? Bland annat. Inte bara nötköttburgare finns utan också en lönnsirapsglaserad kycklingburgare med honey mustard. Det vattnas i munnen på mig bara genom att skriva detta. Johannebar är en genomtrevlig kvarterskrog med avslappnat miljö och god meny. Här kan man också slinka in för en öl i baren och ta sig en titt på OS på storbildskärmen. Under sommarhalvåret finns en stor uteservering som ofta är välfylld. Rekommenderas!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Onsdag

[Foto: Hemmakatten]
 
Det senaste numret av Sköna hem bjuder på några härliga reportage. Det är alltid lika trevligt att bläddra i ett nytt magasin och njuta av alla vackra bilder och kompositioner. Ljushållarna i glas med blommor är helgens fynd från IKEA. 9 kr per glas vilket känns väldigt överkomligt. Den större ljushållaren är Iittalas klassiker. Idag blir det nog en repris från förra veckan. En lagom lång cykeltur till Reningsborg som har second hand en masse. Ha en bra onsdag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Pasteller

[Foto: Hemmakatten]
 
Visa några fina produkter i pastell, nyanser i rosa och turkost som jag för det mesta tycker om. Pigga och glada färger, särskilt fint i heminredning och detaljer som porslin, husgeråd och textilier. Den fina spegeln med rosa kant hade gärna fått flytta in hos mig. PIP Studio gör det härliga porslinet med blomster- och fågelmönster. Jag har några mugger från detta märke och det är alltid en njutning att dricka ur dessa. Assietterna och skålarna är mycket vackra och lyfter dukningen på ett enkelt sätt. Även handdukarna är väldigt fina. Skulle definitivt pigga upp badrummet hemma. Dessa bilder är tagna i butiken IEMS på Frölunda torg.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Måndag

[Foto: Hemmakatten]
 
Fick några trevliga gåvor av pojkvännen som kom hem från sin skidresa igår. Det blev gott för både in- och utsida. Jag unnar mig väldigt sälla lyxiga hudcremer så jag blev mycket glad över Elisabeth Ardens Visible Difference som lovar resultat på 14-21 dagar. Tydligen ska huden bli skimrande, mjuk och förskönad. Jag väntar med spänning på resultatet! ;) Hur det blir med den saken återstår att se men en härlig ansiktscreme är i alla fall välbehövligt för en vintertrött hud. Och rött vin är alltid gott! Ha en fin måndag!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Inredningsrunda

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag blev det en runda i butikerna, främst med inredningsfokus för att få lite inspiration och nya intryck. Först en sväng till Erikshjälpen i Högsbo industriområde, därefter tillbringades tid på Frölunda torg och då främst inredningsbutiken IEMS. Jag gillar vad jag ser hos IEMS. Snyggt skyltat och härliga färger. Ganska mustiga och mättade nyanser såsom bourdeaux, syren, plommon, apelsin, guld och koppar. Naturen verkar fortfarande göra stora avtryck i inredningen. Tycker jag ser småfåglar, ugglor, fjärilar och blomster överallt just nu. Jag blir alltid så sugen på inköp i den här butiken men höll mig och gjorde några mentala noteringar istället. Som t.ex. den läckra spegeln med kopparkant och kedja. Slutligen var det dags för IKEA där det blev både fika och några söta ljuslyktor i shoppingväskan. En trevlig inredningsrunda denna lördag som det gärna kan bli repris på när som helst. :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Äntligen helg

[Foto: Hemmakatten]

Den här helgen är varmt välkommen. Jag känner mig en smula sliten, förkylningen vill inte ge med sig helt och dålig sömn på det gör att det känns i kroppen. Därför njuter jag i fulla muggar nu när en hel helg ligger framför mig. Har precis kommit hem från kursen jag går på fredagar. Cyklade genom ösregn så nu värmer jag mig med en kopp te och en chokladmuffins. Inte så LCHF men ibland gör jag avsteg. Det blir för trist annars. Storstädning väntar men jag flyttar nog fram den till imorgon när det är dagsljus. Lättare att se och få energi då. Fast å andra sidan är det skönt att få det gjort. Bra musik på högsta volym får igång aktiviteterna. Svåra beslut som ni märker. ;) Ikväll ska jag annars bara ta det lugnt, titta på "På spåret" och äta en god middag. Himla skönt ska det bli!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Rebus sista fall

[Foto: Hemmakatten]
 
Det är ofrånkomligt att även litterära figurer går i pension, i alla fall om upphovsmakaren vill ha det på det viset. Så blev i alla fall resultatet med författaren Ian Rankin och hans vid det här laget välkände kriminalkommissarie John Rebus, den skotska polisens sista utpost. Rebus är en man som är luttrad, erfaren och utan illusioner. Med ett stort engagemang och envishet i sitt yrkesutövande. Under sina över 20 år inom polisen har han löst otaliga brott och stött på korrumperade poliser, politiker och människor som försöker sko sig på andra. Människor som försöker ta genvägar i livet och agera utanför lagens råmärken. Även Rebus har tagit några sådana vägar genom åren och han har inte alltid velat spela efter de regler som finns. Visserligen har det gjort att han många gånger har löst brotten tack vare detta, och påskyndat bekännelser och lösningens uppdagande, men det har också gjort honom till en besvärlig, ganska obekväm figur i de flesta chefers ögon. Rebus är mannen som går sin egen väg helt enkelt. Ofta i sällskap med sin rätt mycket yngre kvinnliga kollega, den sympatiska Siobhan Clarke, som han vill lära upp och ge vidare varje förhörstricks, varje snabbare väg till lösning som han plockat på sig som polis.
 
I Rebus sista fall är det inte många dagar kvar tills Rebus går i pension. Och han försöker in i det sista lära Siobhan allt han kan. Med blandat resultat. Denna gång blir en rysk poet brutalt ihjälslagen i Edinburgh. Och som av en händelse besöker en rysk delegation med rika affärsmän staden samtidigt. Och som tas emot av några höga politiker och inflytelserika bankchefer. Det är mycket som står på spel. Framtida investeringar i regionen, viktiga kontakter och samarbeten. Men Rebus är sällan den som låter sig stoppas av mäktiga mäns och kvinnors påverkan. Snarare tvärtom. Han triggas igång extra mycket av att veta att någon försöker stoppa honom. Den här romanen är aningen mer ljummen än vad Rebus-historierna brukar vara. Kanske är det åldern eller antalet böcker som tar ut sin rätt. Rebus är ju trots allt på väg rakt in i kaklet. Men det fina samspelet mellan Rebus ochSiobhan är detsamma och lyfter boken. Dialogerna dem emellan är underhållande. Deckargåtan är hyfsat spännande att följa men får på något sätt en underordnad roll, i alla fall i min läsning. Mer framträdande är Rebus reflektioner kring sitt förestående uttåg ur polisväsendet. Rebus hängivenhet har alltid varit oerhört stark, på gränsen till destruktiv. Hur kommer livet att bli när man inte andas och lever sitt jobb längre? Och hur ska livet te sig utan det nära samarbetet och den dagliga kontakten med Siobhan? Oavsett vilket fokus man kan läsa in i den här romanen är Rebus alltid Rebus. Envis, tjurig och underhållande. Det är klart man vill följa med Rebus i hans sista fall till sista sidan.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Reningsborg

[Foto: Hemmakatten]
 
Ett litet mecka för second hand intresserade. Så kan Reningsborg enklast beskrivas. I utkanten av staden, i Frölunda, finns en stor byggnad som inte ser ut något för världen men på insidan finns här guldkorn. Reningsborg innehåller fynd av alla de slag; möbler, textilier, husgeråd, böcker, kläder, skor, prydnadssaker, lampor med mera! Reningsborg har öppet två dagar i veckan, onsdagar kl 16-19 och lördagar 10-13. Jag såg mycket fint och särskilt sugen blev jag på de söta koppardetaljerna som jag ställde ihop i ett eget stilleben på hyllan. Det var tydligen fler som tyckte likadant därför hela trion var borta efter ett tag. Silver, bricka med hästmotiv, gamla ramar, fin kanna i emalj från Kockum. Försvann också fort. Ett vackert slagbord fanns där, ett klassiskt med ren träyta, två uppfällbara sidor och en låda i mitten. Hade gjorts sig bra hemma... För egen del fyndade jag några stuvbitar med tema blått som kanske kan bli duk/kuddfodral vid tillfälle.
 
Är du intresserad av second hand ta dig en tur till Reningsborg. Jag besökte som sagt butiken i Frölunda men det finns även en i Angered som har öppet endast på lördagar. Det finns även en lagershop med kontorsmöbler på nätet för dig som vill sitta vid datorn i lugn och ro och titta.
 
 

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 
 
 

Sallad till middag

[Foto: Hemmakatten]
 
De två senaste middagarna har det blivit en riktigt god sallad. Den har innehållit serranoskinka, coctailtomater, fetaost, goda spanska oliver, och så vanlig kruksallad och gurka på det. En enkel vinegrette-dressing på olivolja, balsamvinäger, torkad oregano, salt och peppar gav fin smak. Enkelt och gott. Ingen pasta, potatis eller ris så långt ögat kan se. :) Middagarna i LCHF-stil är mycket enklare att få till än frukosten.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dagens stilleben

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag blir dagens stilleben en favorit i repris från Hemmakatten bildarkiv. Det är ju så fräscht med rosa! Återkommer ständigt till den här färgen och dess olika nyanser. Jag ska också börja plocka fram mitt rosa fat från Bruka design oftare i dukning och prydnad. De vitmönstrade ljushållarna är vanliga dricksglas från Indiska. Jag frossar i bilder idag då jag längtar efter våren!
 
 
[Foto: Hemmakatten] 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Frukost utan bröd...

[Foto: Hemmakatten]
 
Så här har min frukost sett ut de senaste dagarna. Yogurt med honung och blåbär. Några skivor melon, juice och te. Det är en riktig sommarfrukost, det är bara temperaturen och vädret utomhus som ska justeras också...;) Jag har som sagt tagit bort kolhydraterna dvs de goda frukostmackorna. Måste erkänna att jag saknar dem. Får se hur länge jag gör detta. Jag blir inte jättemätt heller så jag kommer lägga till ett kokt ägg också, alternativt grönsaker och några ostbitar.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Söndagstitt

[Foto: Hemmakatten]
 
Det var ganska fint väder idag; ljust och lite sol på himlen så det blev en promenad genom staden med sikte på att besöka Myrorna med en vän och sedan strosa vidare genom Haga. Där är det alltid trevligt att kika in i butiken Haga hem som har många trevliga inredningsaccessoarer, mode och smycken. Alltid kul att titta för att få inspiration. Jag såg en hel del vitt, fattigmanssilver och rosa vilket känns vårigt fräscht. Därefter var det dags för en trevlig fika på Café Husaren som serverar Göteborgs största kanelbullar. Ingen bulle denna gång men väl en god kopp Earl Grey.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fynd i fina nyanser

[Foto: Hemmakatten]
  
Igår gjorde jag några fynd i butikernas rea. En härlig sjal från COS bland annat. Den spanade jag in redan i somras och nu när den var nedsatt till halva priset slog jag till. Jag gillar verkligen sjalar och den här nyansen tycker jag mycket om. Känns vårfräsch och pigg. Hos Zara blev det ett linne i puderrosa och en nätt grå stickad kofta. Grått är en annan favoritfärg som jag ständigt återkommer till. Det är lite lättare och gladare än svart och fungerar bra oavsett årstid. Jag glädjer mig över att det var väldigt bra pris på det inhandlade men nu får det vara färdigshoppat den här månaden. Tror jag. :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 
 
 
 
 
 

Sherlock

[Skärmdump från svt.se. Foto: Colin Hutton/BBC]
 
Så är han äntligen tillbaka igen. Benedict Cumberbatch som den intelligenta detektiven Sherlock Holmes, sir Arthur Conan Doyles klassiska romanfigur. Cumberbatch är karismatisk och fångar Sherlocks säregenhet på ett mycket eget elegant och trovärdigt sätt. Handlingen har vunnit på att placeras in i nutida London och kan använda all modern teknik som står till buds. Men trots alla högteknologiska spårnings- och kommunikationsmöjligheter är det Sherlocks slutledningsförmåga som är det bästa verktyget i jakten på bovarna. Och så klart medhjälparen Dr John Watson som spelas med återhållsam underliggande humor av Martin Freeman. De både roliga och smarta replikskiftena mellan Sherlock och Watson lyfter handlingen. Det märks att skådespelarna trivs både med varandra och sina rollfigurer. Sherlock och Watson står för ett samarbete som ger positiva synergieffekter där den ena står för kvickhet och extraordinärt skarpsinne, den andre för en mer pragmatisk och jordnära förankring.
 
Jag gillar Sherlock väldigt mycket. Det är underhållande, välformulerat och smart. Och så har man vävt in det bästa av teknologiska framsteg på ett mycket visuellt och intelligent sätt. Den tredje säsongen av Sherlock startar ikväll på SVT1 kl 21.30. Passa på att följa mästerdetektiven igen nu när du har chansen!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0