Interflora Fresh

Interflora Fresh

[Foto: Interflora.se]

Butikskedjan Interflora är väl bekant för alla men nu snitsar företaget till det och skapar konceptbutiker under namnet Interflora fresh. Dessa butiker ska skilja sig från de vanliga genom att erbjuda mer än bara växter och blommor. Även mer till hemmet, som tex inredningsdetaljer, ska ingå i utbudet. Jag tänkte spana in den Interflora fresh-butik som ska öppna i Göteborg och se om det verkligen är någon skillnad mot tidigare. Tills dess tittar jag på bilderna som är väldigt fina och inspirerande.

Se om Interflora fresh finns i närheten av där du bor.

Inspiration från Interflora fresh
Interflora fresh har blommor & inredning
[Foto: Interflora.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Halv åtta hos mig

Halv åtta hos mig - matlagningsprogram, tävling & socialt experiment i ett
[Foto: Från TV4play.se]

TV4 har i programmet Halv åtta hos mig fått en succé. I alla fall enligt min smak. Det är vanliga människor som lagar mat samtidigt som de umgås och tävlar mot varandra.

Programmet går ut på att fyra personer som bor i samma stad men som aldrig har träffats får bjuda varandra på trerätters middag under en vecka och sedan betygsätta varandras middagar med 0-10 poäng. Den som får flest poäng vinner 15.000kr! Inte helt fel för tre rätters jobb. Det bästa i programmet är speakern Helge Skoog som verkligen är i sitt esse när han spetsigt kommenterar vad som händer och ställer frågor till deltagarna.

Halv åtta hos mig är ett trevligt vardagsprogram blandat med såväl högklassig gourmetmat som vardagskockarnas rejäla matmagplask. Programmet bjuder också på en hel del skratt. Allra mest när deltagarna nervöst ska visa sina hem och kommentera sin egen matlagning. TV-ovanan är många gånger påtaglig men oftast är det bara charmigt.

Lagom långt program är Halv åtta hos mig också. 30 minuter med start, ja kan du tänka dig, klockan halv åtta. :) Från måndag till torsdag varje vecka. Känner du dig lockad? Just nu söks nya deltagare. Jag försöker övertala min bror att ställa upp men han är inte speciellt hågad. Än så länge...

Skulle du fastna för någon god maträtt finns recepten från programmen upplagda på Recept.nu.

Se tisdagens program då det bjuds på griskäke. Men vi är i Danmark, det kanske förklarar en del... 

Veckans deltagare

Deltagarna i Halv åtta hos mig denna vecka.
[Foto: TV4 från recept.nu]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Påskpiff

Rött funkar till påsk. Ljusbricka från Cult design.Påskägg från Balders Hage
[Foto: Hemmakatten]

Att piffa inför påsk behöver inte enbart innebära kulören gult. Det går lika bra med andra färger för att få stämning. Jag kör på med rött idag. Ljusbricka från Cult design med röda ljusmanschetter i olika mönster och prickigt ägg från Balders Hage som är precis lagom stort till godisintaget. Balders Hage har också de fjuniga kycklingarna. Jag gillar små söta dunbollar.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Helg i gult

Söta blomman ranunkel passar bra till påskBlomsterprydnad från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

Det enkla är nästan alltid det finaste. Här en liten påskkonstellation med den söta blomman ranunkeln i fokus. Fick för mig att det kunde vara pion, men efter lite googlande slår jag fast att det måste vara ranunkel genom att titta på bladen. Eller vad säger ni?

Kruka från Miljögården. Gula kycklingar från Åhléns. Duk från Serholt. Gult band sitter fast med fin glasprydnad från Blomsterhuset i Bollebygd.

Arrangemang inför påsk
Gul ranunkelDunbollar
Fattigmanssilver är en favoritEnkelt stilleben inför påsk
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Bläckfiskträd

Bläckfiskträd av Cassandra Rhodin
[Foto: Hemmakatten]

Jag är väldigt nöjd med mitt fynd från Designshopen hos Rädda Barnen. Litografin Bläckfiskträd av Cassandra Rhodin såldes där till reducerat pris. Sedan känns det alltid extra bra när en del av summan går till ett behjärtansvärt ändamål. Cassandra Rhodin tecknar coolt och modernt. Blir med all sannolikhet klassiker så småningom. Jag gillar i alla fall uttrycket i hennes verk.

Som vanligt när det gäller ramar använder jag ateljéverkstaden Galleri Anden som aldrig gör någon besviken. Det är härligt att hitta butiker, leverantörer eller personer som alltid levererar god kvalitet och kundvänlig service. Galleri Anden är förutom sin proffsighet i hantverket och bemötandet, även prisvänliga. En favorit helt enkelt.

Körsbärskvistarna står i glasvas från Miljögården. Glasljushållare från Casa Linné.

Galleri Anden står för den fina inramningenKörsbärskvist - rosa slår det mesta i blomväg
Ljushållare från Casa LinnéStilleben
Cassandra Rhodin står bakom motivet Bläckfiskträd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Evening

Romantiskt drama: EveningClaire Danes i filmen Evening
[Foto: IMDb.com]

Härom kvällen zappade jag av ren slump in på filmen Evening som visades i SVT. Och jag fastnade direkt i detta romantiska drama. Evening har precis ett sådant känsloläge och historia som jag gillar. Det är vemodigt, intensivt, bitterljuv kärlek och en historia där man hela tiden anar katastrofen men ändå blir överraskad när den till slut sker. Och så förhoppningen om ett lyckligt slut, att de älskade ska få varandra, men aningen om att det inte sker blir allt starkare ju längre filmen går...

Handlingen rör sig runt en mycket svårt sjuk äldre kvinna Ann Grant [Vanessa Redgrave] och hennes sista dagar med de nu vuxna döttrarna. På sin dödsbädd minns Ann en händelserik sommarhelg vid havet för många, många år sedan som satte sin prägel på resten av hennes liv. En helg där hon var ungdomligt hoppfull och livet fortfarande låg framför henne. Men en helg där livet ställdes på sin spets i en rad ödesdigra händelser. Havet slår mot klipporna. Hjärtat slår fortare i sitt möte med förälskelsen. Livet och drömmar slås i spillror av några få val.

Fotot slår det mesta. Men det brukar bli vackert och intagande när en film utspelas vid kusten, med brisen och havet påtagligt nära. Snygga tidsenliga kläder och make-up. Inredningen i sommarhuset är precis så som jag själv skulle vilja ha det under semestern. Känslan för detaljer är påtaglig.

Mycket bra skådespeleri som håller handlingen vid liv även vid sjukbädden. Delar av den brittiska skådespelareliten samlas med Vanessa Redgrave, Natasha Richardson (Vanessas dotter i verkligheten också) och Hugh Dancy i spetsen. Klarast lysande stjärnan i filmen är en av mina personliga favoriter, Claire Danes, som den unga Ann, och hon matchas väl av Patrick Wilson som den stora kärleken. Även Toni Collette gör ett fint porträtt av den osäkra, rädda dottern som nu i vuxen ålder behöver fatta ett avgörande beslut om sitt liv och framtid. Hennes mammas berättelse hjälper henne på vägen.

Evening är en finstämd film. Håll näsduken beredd. Och håll hjärtat öppet för när kärleken tittar förbi. Missa inte de avgörande ögonblicken i livet. Ta vara på dem.

Vackert foto i filmen Evening
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Det kallas kärlek

VåffeldagenVåfflor är gott!
[Foto: Hemmakatten]

Idag är som bekant våffeldagen och senast jag åt dessa läckerheter var det i sällskap av min ögonsten, systersonen lilla O. Hjärtat och grädden smälte ikapp. Kan väl lugnt påstå att lilla O innehar, som ekonomerna skulle säga, det största aktiekapitalet i mitt hjärta. Och kursen stiger för varje dag.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Påskplantering

Blomsterplantering av Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Att använda hyacinter är inte avgränsat till jul utan fungerar fint i planteringar även andra årstider. Idag har jag gjort en plantering som jag hoppas håller till påsk. Djupt lila hyacinter har jag inte sett innan men jag tycker att de är väldigt vackra i färgen och matchar bra till zink och mörk mossa.

Hjärtan är alltid söta i inredning och därför valde jag tema hjärta i arrangemanget. Hjärtformad zinkkruka med utstansade hjärtan, hjärtan på pinne samt ljus kommer alla från butiken Balders Hage. Litet zinkfat till ljuset från butiken Marias Konsthantverk & presenter.

Hemmakatten har planterat igenHjärtan från Balders Hage
Vacker hyacintHyacinter till påsk
Påskstilleben av Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


The Garden Collection

The Garden Collection by H&MThe Garden Collection by H&M
[Foto: Skärmdumpar & redigerat från hm.com]

Klädkedjan H&M har skapat en härlig sommarkollektion av klänningar och tunikor. En del med mycket mönster, färger och volanger, andra enfärgade, med fina detaljer i mer avskalat snitt . Det är perfekta plagg till stranden eller för caféliv i staden. Jag har valt ut några favoriter som jag lätt kan se mig i till sommaren. Gillar särskilt den puderrosa klänningen och den randiga, av spets genombrutna vita toppen. Visst längtar man efter sommaren extra mycket när man ser dessa härliga bilder?

The Garden Collection by H&MThe Garden Collection by H&M
The Garden Collection by H&MThe Garden Collection by H&M
[Foto: Skärmdumpar & redigerat från hm.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Tomatsoppa

Tomatsoppa à la HemmakattenGoda tillbehör
[Foto: Hemmakatten]

När jag vill göra en enkel middag, känner mig frusen, eller bara är sugen på soppa helt enkelt, brukar det oftast bli denna tomatsoppa. Den är väldigt lättlagad, billig och går snabbt att göra. Vill du snitsa till det, tar du bara färska tomater ca 12 st som du skållar av skinnet på innan du lägger ner dem i soppan. Jag använder här en kombination av burktomater och färska men låter skinnet vara kvar för enkelhetens skull. Vill du ha en mer matig måltid, servera bröd/toast till.

Häll följande ingredienser i en stor kastrull:
2 burkar hela tomater
4 färska tomater (hackas ner till småbitar)
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk torkad basilika (kan ökas på för mer smak)
svartpeppar (från kvarn)

Koka allt i ca 10 min. Mixa därefter med stavmixer eller liknande tills soppan blir slät. Häll på 2.5 dl matgrädde och låt koka i 5 min. Färdigt! Lägg i några färska blad basilika innan servering.

Senast jag gjorde soppan hade jag en fetaostkräm över som jag lade en klick av i sopptallriken. Samt gjorde en macka med tapenade på för extra mättnad. Ett annat tips är att hyvla lite parmesanost över soppan för att få extra sting. Men jag tycker soppan är lika bra som den är i sig. Smaklig måltid!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Vas & ljushållare från Cult design
[Foto: Hemmakatten]

Tulpaner, tulpaner, överallt tulpaner. Jag passar på att njuta varje vecka av en ny bukett tulpaner så länge säsongen håller i sig. Idag får de frodas i vit vas/kruka från Cult design som även har gjort ljushållarna. De söta ljusmanschetterna i gult och prickigt från samma företag hittade jag hos Josephssons.

Extra påskigt blir det när jag ställer fram små söta dunbollar, jag menar kycklingar. Dessa vita kommer från Pluto Produkter.

Vackert stilleben inför påsk
Påskstillebenkycklingar från Pluto produkter
Ljushållare från Cult designVas från Cult design
Cult design har gjort ljushållarna
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

The Constant Gardener

The Constant GardenerRalph Fiennes i en av sina bästa roller i The Constant Gardener
[Foto: IMDb]

Idag har jag ett riktigt bra filmtips. The Constant Gardener är en dramathriller som bygger på John Le Carrés bok "Den trägne odlaren". I centrum för den spännande handlingen står den brittiska diplomaten Justin Quayle [Ralph Fiennes] och hans unga hustru, hjälparbetaren Tessa [Rachel Weisz]. Deras romans börjar med ögonblicklig attraktion i England, och de flyttar sedan som man och hustru till Kenya. Det är ett kontrasternas land precis som makarna Quayle är kontrasternas par. Han är stillsam, nedtonad och tar diplomatiska samtal och regler på stort allvar. Hon är levnadsglad, hetlevrad och passionerad. I sitt engagemang för Kenyas sjuka barn och kvinnor trampar Tessa många på tårna. Hon rör sig vant mellan bristfälliga sjukstugor och slummens kvarter där hennes glöd och kamp för rättvisa får sitt utlopp. Hennes make Justin har också en passion men den tar sig lugnare uttryck. Han är hängiven, noggrann och tålmodig i sin trädgårdskonst, såväl i den egna odlingen som hos andra. Så långt allt väl. Trots sina olikheter och ibland en kaotisk jobbtillvaro är paret Quayle lyckliga.

The Constant Gardener är en riktigt bra film!Rachel Weisz & Ralp Fiennes
[Foto: IMDb]

Men en dag stöter Tessa på något riktigt obehagligt i sjuklägren. Människor blir oförklarligt sjuka, dör och försvinner spårlöst. Tillsammans med en kenyansk medarbetare börjar hon undersöka vad det egentligen är som pågår. Men nu är Tessa på minerad mark. Det börjar bli farligt. Det är många som vill få stopp på Tessas efterforskningar. Människor med mycket makt vars prestige, framtid och ekonomiska intressen står och faller med att allt får fortsätta som vanligt där mutor, korruption och rävspel tillhör vardagen.

Dramatiken och spänningen är hög filmen igenom. Jag blir väldigt berörd av den. Inte bara av intrigen i sig utan av det afrikanska land filmen kärleksfullt och brutalt skildrar. Storslaget vackert foto av ett land som utnyttjas av utländska intressenter, där varje dag är en kamp för överlevnad. Fenomenalt spel av Fiennes och Weisz. En av de bästa filmer som jag har sett på länge. Det är på sätt och vis en kärlekshistoria rakt igenom men romantiken får stå tillbaka för dramatiken. Helt rätt i detta fall. The Constant Gardener är en toppfilm!

Spänning på hög nivåDramathriller med Racher Weisz
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Turkosa toner

Turkosa toner är fräscht till våren
[Foto: Hemmakatten]

Jag vet inte om det är för att vintern just nu känns långdragen eller att våren börjar närma sig men jag längtar efter färg. Sista tiden har favoriten rosa fått stark konkurrens av blåa toner, och turkost, den mörkare nyansen, är riktigt snygg. Här kommer några detaljer i denna färg som förhoppningsvis kan inspirera.

Senaste numret av tidningen Femina damp ner i brevlådan härom dagen och till min glädje fanns där både mode och inredning i blått. Jag är helt rätt ute med andra ord ;)


Ljushållare/vas från IittalaArmband & ljushållare
Tidningen FeminaTidningen Femina visar inredning
Klänning från Stella NovaBy Malene Birger
Porslin Mateus & mugg Greengatetavla
[Foto: Hemmakatten]

På bilderna:
Ljushållare/vas från Iittala.
Läckert armband från butiken Emma & Malena.
Aprilnumret av Femina som visar inredning och mode: klänning från Stella Nova samt byxa/kavaj By Malene Birger.
Fat från Mateus samt favoritmuggen just nu från GreenGate.
Minitavla i canvas från en kvinnlig Blekingekonstnär som jag tyvärr tappat namnet på.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Allt är möjligt

Allt är möjligt - En välfärdsdagbok av Åsa Moberg
[Foto: Hemmakatten]

Allt är möjligt - En välfärdsdagbok av Åsa Moberg är en bok som är klok, inspirerande och upplysande. Moberg skriver dagbok under sex månader och granskar den svenska välfärden ur olika perspektiv. Hon tar upp vad media belyser, politikers uttalanden och bjuder på många goda exempel på hur man kan ge vård och omsorg på ett respektfullt och vänligt sätt där både medarbetare inom omsorgen samt omsorgstagarna mår bra.

Strålkastarljuset riktas mot fel och uppenbara brister men framför allt mot engagemang och bra idéer på hur vård kan erbjudas och fungera på både ett s.k. kostnadseffektivt och omhändertagande sätt som gör alla inblandade nöjda. Det är märkligt ändå hur det fungerar, eller rättare sagt inte fungerar, på många håll i landet. Varför är det så svårt att erbjuda välfärd - sjukvård och omsorg - som tar hänsyn till vårdtagarens behov, mänskliga likaväl som hälsofrämjande behov, i dagens samhälle? Bevisligen finns det flera företag, organisationer och vårdinrättningar som klarar av detta med elegans. Där personalen är nöjd, klienterna/patienterna är nöjda och budgeten kan hållas. Hur svårt kan det vara att applicera dessa goda exempel på storskalig nivå? Jag blir frustrerad, arg, beklämd, engagerad och inte minst hoppfull när jag läser Åsa Mobergs välfärdsdagbok. Moberg har verkligen efter många romaner hittat hem i den här genren där samhällsanalys kombineras med ett berättande språk och illustrativa exempel. Exempel där goda idéer har förverkligats och fått genomslag för människor som är som mest utsatta. Fina framgångar och konkreta exempel från verkligheten som verkligen bör lyftas fram och bli en välfärdsmodell för hela Sverige.

Allt är möjligt - En välfärdsdagbok hoppas jag kan tas in som kurslitteratur på alla utbildningar inom alla omsorgsyrken, inte minst läkarlinjen, där många behöver lära sig bemöta hela patienten och inte bara kroppsliga symptom. Politiker bör läsa boken. Yrkesmänniskor inom vården bör läsa den. Och om du är intresserad av välfärd, hur sjukvården och omsorg faktiskt kan fungera, är denna bok ett måste.

För mig ger Allt är möjligt - En välfärdsdagbok stor behållning. Jag undrar bara när politiker och beslutsfattare inom sjukvården ska förstå att du kan inte sätta pengarna först hela tiden utan måste utgå från vårdtagarnas behov och sedan skapa en organisation runt detta där medarbetare och vårdtagare trivs, och där behandlingar och undersökningar görs på ett framgångsrikt och respektfullt sätt. När ska poletten trilla ner? Att envist hålla fast vid siffror och utgå från en budget utan att vara flexibel inför de förändringar i samhälle och i vårdbehov som ständigt pågår, är nära på enfaldigt. Det går nämligen att både hålla budget och få en verksamhet som fungerar. Det visas tydligt i denna bok. Dags för förändring! Dags att läsa Allt är möjligt - En välfärdsdagbok!

Några citat ur boken:
"Kombinationen av kompetens för kroppssjukvård och psykiatrisk vård är sällsynt, men kropp och själ envisas med att höra ihop, hur mycket 1900-talets industriella vårdorganisatörer än hoppades att det inte skulle vara så. `Vi är faktiskt hela människor. Om jag har ont i armen eller andnöd så påverkar det allt´."

"`Stockholms beslut att öppna för nationella adoptioner är starten på en viktig process där barns rätt till kapabla föräldrar börjar väga tyngre än föräldrars rätt till sina barn´... Ulf Kristersson (M)."

" Sverige borde kunna exportera äldreomsorgskoncept över hela världen. Vi är duktiga på organisation. Sedan kunde vi importera kunskap i konsten att bemöta människor, för det är vi inte bra på."


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Påskinspiration

Litografi av Inger Åberg
[Foto: Hemmakatten]

Kunde inte hålla mig när det finns så mycket sött, gult och påskigt i butikerna. Idag blir det därför en föraning av denna högtid. Det kommer mer närmare påsk.

Kruka från Blomsterhuset i Bollebygd. Porslinsägg, randigt och prickigt, från Village. I blomman finns pappersägg samt gult band från Balders Hage. Tavlan i bakgrunden är en litografi av Inger Åberg. Ja, Lasses fru!

Påsken är snart härÄgg från Village
Ägg från Balders HagePåskliljor
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sunshine Blog Award

Sunshine Blog Award till HemmakattenSunshine Blog Award till HemmakattenSunshine Blog Award till Hemmakatten

Hemmakatten har fått ett ny utmärkelse! Sunshine blog award ges till bloggar som inspirerar med innehåll och text. Tack för det Min dröm om lantstil som gav mig detta!

Att vinna Sunshine Blog Award är en ära som förpliktar. Nu är det min tur att tala om vilka tolv bloggar & hemsidor som jag gillar och läser för dess fina texter eller som jag blir inspirerad av för sköna bilder och kreativt innehåll:

Alvas hus - härlig lantlig inredning

Avenymamma - Det är något visst med tjejer från Göteborg ändå

Carina Karlsson - rolig underfundig textildesign

Charlotta Sandberg - begåvad designer med blick för färg & form

Darin Zanyar - vår stora världsstjärna i lilla Sverige

D-signinredning - ny favorit med söt inredning

Ellas inspiration - erfaren bloggare som alltid bjuder på vackra bilder & färgsprakande inspiration

Inredningsgalen - snygga bilder av den mer sparsmakade stilen

Kryddburken - goda, lättlagade recept

Mauro Scocco - låtskrivargiganten som alltid känns rätt

Spiderchick - roligast på nätet

Starwoman - härligt innehåll med guldkant och en aning flärdThe Sunshine Blog Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspire others in the blog world. The rules for accepting the award are:
1. Put the logo on your blog or within your post.
2. Pass the award to 12 bloggers.
3. Link the nominees within your post.
4. Let them know they received this award by commenting on their blog.
5. Share the love and link to the person from whom you received this award.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Begrundan

Stilleben i vitt
[Foto: Hemmakatten]

Denna söndag begrundar jag resultatet av den svenska finalen i Melodifestivalen. Jag ska inte sticka under stol med att jag är besviken att inte Darin vann, men det blev en hedrande fjärdeplats. Darin gjorde verkligen vad han skulle med sitt härliga framträdande. Det var det bästa hittills! Han sjöng så att Globen vibrerade med en inlevelse som heter duga. Bar snygga moderna kläder och använde den obligatoriska fläkten. Underbart!

Men Anna Bergendahls Tracy Chapman-sång blev övermäktig. Annas låt är också väldigt fin, men jag tror Darins You´re out of my life hade haft större chans i Oslo. Den är mer internationellt gångbar, vilket också den internationella juryn tyckte. Det blir inte alltid som man vill men resultatet kan på längre sikt ändå bli det bästa. Darins framgångar i Sverige och utomlands har bara sett sin början. You´re out of my life och Darin är en hit oavsett!

Nåväl, det är något visst ändå att svenska folkets röster avgör. Det är så det ska vara!

På bilderna: Vit Höganäs ljusstake, ett second-hand fynd. Vitt keramikhjärta (går att hänga upp) och krona med pärlor båda Miljögården, från Blomsterhuset i Bollebygd. Plåthjärta från Lagerhaus.

Söt krona från Blomsterhuset i BollebygdLjusstake från Höganäs
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

God middag

Fetaostgratinerad sötpotatis är en höjdareHallonmoussetårta från Ahlströms konditori
[Foto: Hemmakatten]

Har jag blivit bjuden på igen. Men den här gången stod i alla fall jag för efterrätten...

Ryggbiff med försvinnande god pepparsås och fetaostgratinerad sötpotatis med timjan. Det sistnämnda var en höjdare och receptet kommer från bloggen Kryddburken, väl värd ett besök. Sötpotatis är min nya favorit. Både gott och en fröjd för ögat i och med den orange kulören. Till efterrätt hallonmoussetårta från Ahlströms konditori. Jag vet, jag gör det lätt för mig ibland. Inte desto mindre välsmakande för det.

Ha en skön kväll!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Rösta på Darin!

You´re out of my life är Darins bidrag i Melodifestivalen 2010
[Foto: Skärmdump från darin.nu]

Och nu vill jag påminna mina kära bloggläsare om att det bara är en dag kvar till finalen i Melodifestivalen! Och om Sverige ska ha någon chans i Oslo tycker jag vi alla röstar fram Darin och hans känslosamma ballad You´re out of my life som segrare. Det kommer i alla fall jag att göra. Låten är precis i min smak. Fin, sorglig text med perfekt musikalisk inramning. Låten sätter sig efter första lyssningen. Nog så viktigt i Eurovisionsschlagern. Sedan är Darin en artist som bara växer och blir allt bättre. Hans framträdande är inlevelsefullt och det märks att han sjunger från hjärtat. Darin har fantastisk röst som är som klippt och skuren för You´re out of my lite.

Så lägg röstningsnumret 099-20201 på minnet nu. Darin går ut som nummer ett i svenska melodifestivalfinalen och det är även så han kommer att sluta om jag får bestämma. Som nummer 1! :)

Finalen sänds lördagen den 13 mars i SVT1, kl 20.00-22.00.
Läs mer om
Darin på Melodifestivalens hemsida.

Darin i Melodifestivalen 2010
[Foto: Skärmdump från darin.nu]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mini-stilleben

Tavla från ParisFin rosaröd tulpan
Bricka & ljushållare från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

Dagens lilla stilleben består av bricka från Bloomingville och värmeljushållare i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd. Glasflaskan är gammal och den söta lilla tavlan är en present som har färdats till Hemmakatten ändå från Paris.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Gott till kaffet

Att runda av en måltid med något sött brukar oftast fungera riktigt bra. Eller det kan vara gott med något litet till nygbryggt kaffe eller te. Hög kakaohalt i chokladen, 70% eller över, sägs också vara bra för matsmältningen. Framför allt behövs det bara en liten bit då smaken i dessa fall är väldigt intensiv. Jag föredrar i och för sig lättare varianter, men det är bra att ha hemma när sötsuget blir övermäktigt eller om det kommer gäster.

I Götheborgs Te- och Kaffehandel har jag hittat en underbart god tryffel från La Praline, italienska småkakor med chokladsmak samt Valrhona-praliner i lagom mumsbitsstorlek. De mindre chokladkakorna från Green & Black´s organic finns i välsorterade matbutiker.

Green & Black´s organic chokladTryffel från La Praline Gothenburg
Italienska småkakorValrhona choklad
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Söta muggar

Fika med semla är gott!Söt mugg från GreenGate
GreenGate mugg från Balders HageMugg & servett från GreenGate
[Foto: Hemmakatten]

Eftersom jag flera gånger den senaste tiden har blivit bjuden på middag av min bror var det idag dags att bjuda tillbaka, om än inte med avancerad matlagning som han brukar göra, utan med en enkel fika. Jag behöver ladda ett tag till innan det är dags för att laga en god middag, men det kommer.

I alla fall, det var ett trevligt tillfälle att premiäranvända de söta muggarna från GreenGate, som ger mig både vår- och sommarinspiration. Servetterna är även de från GreenGate. Allt från den gulliga butiken Balders hage.

De ljusblå assietterna är av märket CasAgent och semlorna från godaste caféet i staden; Ahlströms konditori. Det är en perfekt kombination. Först titta och njuta med ögonen i inredningsbutiken Balders Hage och sedan gå över stengården och stiga in på det anrika gamla konditoriet och smaka deras sötsaker. Kan rekommenderas!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta

The Notebook
[Foto: IMDb]

En äldre man sitter tillsammans med en elegant dam på en parkbänk utanför deras gemensamma hem; åldersomshemmet. Han läser högt för henne ur en dagbok. För att beröra, för att väcka minnen till liv. Han läser om två unga människor vars liv sammanlänkas för evigt. En berättelse där kärleken är den starkaste och mest lysande stjärnan.

Den här vackra kärlekshistorien tar sin början en het sommar i amerikanska södern 1940. Då möts den 17-åriga Allie [Rachel McAdams] och Noah [Ryan Gosling] för första gången och inget blir efter detta möte sig likt igen. En sprakande förälskelse växer fram mellan de unga tu. De bråkar och är kära med samma intensiva inlevelse. Deras relation ses dock ej med blida ögon av Rachels välbärgade föräldrar som redan har planerat hennes collegeutbildning och har helt andra män i tankarna för dottern än arbetaren Noah som, enligt dem, kommer från alldeles för enkla förhållanden för att passa in.

De två parallella historierna fortsätter under hela filmen på ett väldigt naturligt sätt. Läsandet ur dagboken och livet på ålderdomshemmet växlas med ungdomens energi, känslan av frihet och att allt är möjligt.

Det jag gillar med den här filmen är så många saker. Fotot är obeskrivligt vackert i vissa scener. Jag kan nästan känna söderns dallrande hetta och sanddammiga gator. Scenen i vattnet, i båten omringade av fåglar, ja det är som poesi. Det är såväl storslaget som finkänsligt.

James Garner & Gena RowlandsRachel McAdams & Ryan Gosling
[Foto: IMDb]

Samspelet mellan huvudpersonerna är magnifikt och personkemin gnistrar. Särskilt vad gäller Noah och Allie som unga där Ryan Gosling och Rachel McAdams glänser i sina rolltolkningar. Jag gillar även storspelande James Garner och Gena Rowlands som det äldre paret. Glöden finns kvar dem emellan, den får bara andra lugnare uttryck under livets sena  blomning.

Jag gillar kontrasterna av de två historierna som till slut vävs samman till en. Den unga, passionerade kärleken och sedemera den mer stillsamma, ömsinta på ålderns höst. Det blir också tydligt att kärleken ger upphov till både svindlande lycka och djupaste sorg. Kärlekshistorien mellan Allie och Noah inrymmer alla känslospektra där emellan. 

Det är romantiskt så att det förslår. Passionerat och sorgligt precis som livet i stort och smått. Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta berör och slår an alla de strängar en romantisk film ska göra. Välspelat, välinspelat och stora känslor. Se den!

Originaltitel: The Notebook, från 2004

Dagboken - jag sökte dig och fann mitt hjärta
[Foto: IMDb]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stilleben i vitt och grönt
[Foto: Hemmakatten]

Dagens komposition går i vitt och grönt. Fräscha, härliga färger som passar i vårtider även om det är ett litet tag kvar tills dess. Jag tjuvstartar lite.

Vita ljuvliga tulpaner matchar fint den kvadratiska ljusbrickan med gröna och vitblommiga ljusmanschetter från Cult design. Skogsgrön löpare från Spira samt vit handdrejad keramikljushållare av Cecilia Wallseth inhandlad för många år sedan hos antingen LIRO design eller Kobebus.

Löpare från Spira inredningLjushållare från Cult design
Design Cecilia Wallseth
Alltid lika vackert med blommor & ljusvackra vita tulpaner
Dagens stilleben från Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Många bilder blir det...

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Hänga tavlor

Bild från Sköna hem
[Foto: Sköna hem]

Det är inte bara tavlor som är konst utan att hänga dem på ett tilltalande sätt är en konst i sig. Hänga dem så att tavelmotiven kommer till sin rätt samtidigt som de fungerar tillsammans och med rummets inredning i övrigt. Jag har alltid tyckt att det är lättare att se hos andra vad som fungerar eller inte fungerar i tavelväg.

När det sedan kommer till egna hemmet blir jag ibland smått hemmablind. Är inte riktigt nöjd med alla tavlors upphängning ännu. Det känns som om något fattas men jag blir inte klok på vad eller hur jag ska hänga tavlorna så att det blir 100%. Tills jag kommer på hur jag själv ska ha det bjuder jag på några bilder där jag tycker att resultatet är lyckat. Alla bilder kommer från en av de bästa inredningstidningarna: Sköna hem.

Vill du se hela reportaget kring varje bild, klicka på respektive bildlänk.

Hänga tavlor är en konst i sig
Vida ramar - reportage från Sköna hem
[Foto: Christian Burmester för Sköna hem]

Bild från Skolan - Sköna hem
[Foto: Sköna hem]

Bild från Sköna hem
[Foto: Helen Pé för Sköna hem]

Hem med mycket antikt
[Foto: Fredrik Sweber för Sköna hem]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fredagsmys

Filmen Gone, baby gone
[Foto: IMDb.com]

Bra tv
För den som saknar OS får man byta skidspåret mot frågesport istället. Ikväll fortsätter På spåret i SVT1

Ett annat tips är filmen Gone, baby gone i kanal 5 kl 21.30. Dramathrillern Gone, baby gone baseras på Dennis Lehanes spännande och välskrivna deckare och filmen gör ingen besviken. Casey Affleck och Michelle Monaghan är trovärdiga som detektivparet som ska lösa gåtan med en ung flicka som har försvunnit i Boston. Ben Affleck som regissör är mycket bättre än väntat.

Soldier of Love - SADE:s nya platta
[Foto: sade.com]

Bra musik
Akustisk version av Darin - You´re out of my life - ja, det är mycket Darin nu - stå ut ;). Soulkvinnan SADE har efter tio år släppt nytt album. SADEs röst är som balsam för själen och kan fortfarande konsten att beröra i skivan Soldier of Love som blir mitt nästa cd-inköp. Lyssna själv.

Marqués de Murrieta - gott rioja vin
[Foto: Hemmakatten]

Bra vin
Kan rekommendera den röda riojan Marqués de Murrieta. Smakade väldigt milt och fint när brodern bjöd på det till senaste middagen.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Bara bord

Bordet DLM från Svenssons i Lammhult
[Foto: Skärmdump från Svenssons.se]

Av någon anledning gillar jag runda, nätta bord. De är vackra i formen och lätta att placera i olika rum. Här kommer några snygga varianter från tre olika butiker. En del är i klassisk stil, andra i modern cool plåt.

Bordet Samuel från Casa LinnéSamuel i vitt.
Bord från Marias presenterSvart brickbord från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Pelarbord Samuel med två hyllor i svart eller vitt (som jag själv har hemma) från Casa Linné samt två fräscha brickbord från Marias presenter. Brickbord är extra roliga då de går att variera efter humör. Det är bara att byta bricka så har du ett helt nytt bord. Ni ser själva hur uttrycket blir olika beroende på om det är en grå eller svart bricka med prickar.

En klassiker på brickbordsfronten är annars Rafn rullbord i björk med flexibel bricklösning. En modernare variant är DLM - Don´t leave me - som är ett bord med handtag. Lättflyttat är bara förnamnet! Båda från Svenssons i Lammhult.


rafn rullbord från Svenssons i Lammhult               Don´t leave me - bord från Hay
[Rafn rullbord och DLM - med handtag. Foto: Svenssons.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vårfärger från GreenGate

Snygga plåtburkar från GreenGate
[Foto: Hemmakatten]

Det danska märket GreenGate är expert på att blanda pigga färger med härliga mönster. Det kan vara allt från prickar till gammeldags rosor eller söta paisleymönster. Att sedan textilierna, porslin och burkar går att kombinera i det oändliga är en klar fördel. Här kommer några bilder från Marias konsthantverk & presenter som har mycket fint från GreenGate.

GreengateGreenGate
GreenGateGreenGate
Grytvante från GreenGate
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


You´re out of my life

Darin - You´re out of my life
[Foto: Skärmdump från darin.nu]

Darins bidrag i Melodifestivalen 2010 - You´re out of my life - finns nu till försäljning och jag har naturligtvis köpt och laddat ner låten för att kunna njuta av denna vackra och känslosamma ballad precis när jag vill och hur många gånger jag vill. Jag ryser nästan varje gång jag lyssnar. Det är bland det bästa han har gjort.

Det går också just nu att titta på Darins framträdande från delfinalen i Göteborg på hans hemsida. Risk för datakrasch ;)

Nu håller jag tummarna (och telefonluren) inför finalen i Globen så att denna fantastiska röst och artist tar sig hela vägen till Oslo!

Darin är med i finalen i Melodifestivalen 2010 med sitt bidrag You´re out of my lifeDarins singel You´re out of my life finns till försäljning nu
[Foto: Skärmdump från darin.nu & singelomslag till You´re out of my life från samma ställe]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Återhämtning

En dag med blandat kompott
[Foto: Hemmakatten]

Dagen går i förkylningens tecken och ägnas därför åt återhämtning. Det blir en hel del tedrickande och en massa soffmys med bra läsning och spännande tv-serie för att få tillbaka krafterna till morgondagen. Pricken över i:et hade varit en god semla till eftermiddagen. Vilket bageri/konditori ska bli först med utkörning av läckerheterna? Jag blir garanterat stamkund!

- Te "Throat comfort" från Yogi Tea har läkande effekt på ömmande hals.
- Mugg med fat/lock från Design House Stockholm.
- Cervera har alltid många fina servetter att välja på. Den här randiga från Iittala.
- Fynd från bokrean, endast 59 kr på Åhléns: Stora fisk- och skaldjursboken - från havet till bordet. Jag suktar efter bouillabaisse och pilgrimsmusslor i saffranssås. Lagar nästan aldrig fisk men den här boken gör mig inspirerad.
- Dramaserien Brottskod försvunnen (Without a trace) - alltid lika bra. Skådespelarinsatser på hög nivå och spännande fall i varje avsnitt där FBI-enheten för försvunna personer gör sitt yttersta för att hitta och få hem personerna levande igen.

Mugg från Design House StockholmTe från Yogi tea
Brottskod försvunnen - briljant tv-serieServett från Iittala
Stora fisk- och skaldjursbokenBouillabaisse
Recept på pilgrimsmusslor från Stora fisk- och skaldjursbokenEn dag med lugna aktiviteter
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Cougar town

Cougar town med Courtney Cox i huvudrollen
[Foto: Skärmdump från Kanal 5]

Så var det dags för en premiär igen. Denna gången tv-serien Cougar town i kanal 5 med skådespelerskan Courtney Cox i huvudrollen. Serien handlar om Jules Cobb [Cox], en skild ensamstående mamma till en tonårsson. Hon är 40+ och efter många år hemma ska hon bege sig ut i datingdjungeln igen. Det är upplagt för dråpliga scener när Coxs rollfigur hamnar i märkliga, och förhoppningsvis roliga, situationer när hon ska ut och träffa män (många yngre än hon själv) igen.

I reklamen inför premiären av Cougar town ikläs Cox en tight t-shirt med texten "40 is the new 20". Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Varför denna utseendehets, särskilt för kvinnor? Kan inte 40-åriga kvinnor få se ut som 40 och bete sig som 40 istället för att tramsa som småflickor i 20-årsåldern? Varje ålder har sin skönhet och sina fördelar. Det är fantastiskt kul att vara 20, men minst lika befriande att vara 40...Tanken med ovanstående slogan är väl att ge 40-åringarna revansch och visa att det går att ha ännu roligare som kvinna i den åldern. Dubbelt så roligt som när man var 20. Hoppas jag i alla fall.

Nu ska det vara en komediserie, och trots allt gillar jag faktiskt Courtney Cox. Hon har en fin komisk timing och har för alltid skrivit in sig i tv-historien med sin rollprestation i serien Vänner, där hon på ett väldigt humoristiskt sätt spelade kontrollmänniskan och pedanten Monica. Courtney Cox är dessutom självsäker och snygg. Jag ger gärna henne och Cougar town en chans och slår på kanal 5 kl 21.55 ikväll.

Cougar town med Courtney Cox i huvudrollen
[Foto: Skärmdump från Kanal 5]

Cougar = puma i sin bästa ålder på jakt efter ett nytt byte, i detta fall kärleken.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Belysningshelg

Louise Campbell pendel
[Foto: Från Svenssons i Lammhult]

Kommer det att bli till helgen hos Svenssons i Lammhult. Mellan den 5-7 mars är det 10% rabatt på all belysning hos företaget. Och det går att göra fynd för det finns många klassiker att välja bland. Jag har valt ut de exemplar som jag gillar bäst.

Svenssons i Lammhult har butiker i tre svenska städer: Lammhult, Göteborg och Stockholm. Butiken i Lammhult är en riktig upplevelse. Stora utställningsytor, stort sortiment. Har man inte möjlighet att uppleva butikerna live finns det en bra webbshop med mycket att välja på.


Bordslampor: Miss K Soft, design Philippe Stack samt Aria i svart, design Claesson Koivisto Rune för Örsjö.

Bordlampan Miss K SoftBordlampan Aria


Golvlampor: Arkipelag med litet bord från Ruben Lighting samt klassikern AJ, design Arne Jacobsen.

Golvlampan ArkipelagGolvlampan AJTaklampor: Campbell pendel 210 från Louis Poulsen och Cabouche pendel från Foscarini.

Taklampan Campbell pendelTaklampan Cabouche pendel


Taklampor: Gul Flower Pot Big pendel, design Verner Panton samt en mindre variant av Collage pendel, design Louise Campbell för Louis Poulsen.


Taklampan Flower Pot Big pendelTaklampan Collage pendel

[Foto: Svenssons i Lammhult]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0