Nytt tillskott

[Foto: Hemmakatten]

Ett nytt tillskott till sjalsamlingen som börjar bli rätt omfattande är den här blå sjalen med ränder. Det var det enda jag shoppade under hela semestern. Och då på flygplatsen utanför Las Palmas i väntan på planet hem. Det var i grevens tid! ;) Ändå var det ganska skönt att inte gå i affärer under dagarna som gick men desto roligare att få med sig något hem. Mjuk och skön är sjalen och fin färg som piggar upp vilken outfit som helst. Det hänger runt halsen nu när jag ska möta höst- och vintervindarna.
 
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Inspiration

[Foto: Hemmakatten]
 
Innan det blir dags för fler semesterbilder tänker jag visa inspiration i form av inredning. Bilder som jag helt enkelt tycker bjuder på vackra kompositioner, färger, föremål och kreativitet. Det är Blomsterhuset i Bollebygd som står för arrangemangen.
 
Idag är det praktiska göromål som står på agendan. En del städ och fix efter ledigheten. Och förhoppningsvis lite frisk luft när ljuset fortfarandet finns.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Semesterögonblick

[Foto: Hemmakatten]
 
En veckas semester på Gran Canaria bjöd på många härliga ögonblick, varmt och soligt väder (runt 22-25 grander), kilometerlånga stränder, salta bad, god mat och dryck, långa strandpromenader, färgsprakande blomster, ovanliga växter, ökenvandring, cykeltur i bergen, avkoppling och allt det där som man vill ha ut av en skön ledighet. Underbart! Orten Playa del Ingles har verkligen en strand som heter duga. Flera kilometer lång samt en fyra kvadratkilometer öken mellan Playa del Ingels och systerorten Maspalomas (som synes ovan). Vi gick igenom i princip varje dag. Det var rejäl träning för benen att ta sig upp och ner bland de kulliga sanddynorna. Men vad gör man inte för att känna värmen?! ;) Här kommer några första bilder. Jag fotograferade en hel del (understatement) och nu är det dags att visa!
 
[Foto: Hemmakatten]

La Duna Maspalomas är ett naturskyddat område med ett rikt fågelliv. Här finns ett långt promedstråk längs en för perioden uttorkad skyddad flodfåra som går genom flera av stadens kvarter kantad av ananaspalmer och svalkande serveringar. Den slingrar sig förbi sanddynor med lite annorlunda inslag som kamelridning och mynnar ut i en liten sjö med fåglar och fiskar. Sedan tar stranden och havet vid. Att promenera här är rofyllt och behagligt i värmen.
 

[Foto: Hemmakatten]
 
Det blev sol och bad nästan varje dag. Flera timmar utomhus i det fina vädret och jag njöt av varje sekund. Ljuset, fram till efter kl 18 på kvällen uppskattas verkligen den här årstiden. Mot dagens slut stannade vi ofta till och slog oss ner på en uteservering för att ta vara på det sista ljuset innan solen gick ner. En kall öl eller två släcker törsten på ett utmärkt sätt efter dagens äventyr i värmen. Ibland blev det också något litet till cervesan. Det godaste var kanarisk potatis med mojosås som är en riktig höjdare för smaklökarna.
 
Under en viss del av promenadstråket samlades pubar och restauranger med storbildskärmar på rad. Vi hamnade mitt i smeten och ljudet från alla skärmarna studsade mellan serveringarna. Rätt komiskt såg det ut. Vi stannade till så klart och tittade på en välspelad match. Fotboll är alltid kul, även på semestern, särskilt när det vankas Champions League eller tyska/spanska topplagsmöten. 
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Mot värmen

 
Nu är det dags att dra mot varmare breddgrader. När detta inlägg publiceras är jag förhoppningsvis framme på Gran Canaria. En veckas semester vilket ska bli underbart! Väderleksrapporten visar dock på lite moln och regn men det ska ändå vara runt 20 grader och det blir bra. Miljöombytet kommer göra mig gott och jag hoppas tanka på d-vitamin och ladda immunförsvaret rejält. Tror det blir svårt att blogga under resan så vi hörs om en vecka!
 
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten

Julfrossa del 2

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag lovade ju lite mer julfrossa och här kommer några fler söta varianter från Åhléns. De har mycket sött pynt att hänga i granen eller för att smycka andra delar av hemmet. Det finns mycket att välja på, som här rött och sött, men också lite mer stilrent i vitt och grått.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.
 

Spännande

[Foto: Hemmakatten]
 
Kvällen som gick tillbringades delvis med att äta en äppelmuffins och bläddra i en inredningstidning men framför allt genom att titta på den spännande fotbollsmatchen mellan Sverige och Portugal. När Zlatan tryckte in 2-1 trodde jag verkligen att det skulle gå vägen. Men tyvärr!
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Parmesangratinerad lax

[Foto: Hemmakatten]
 
Parmesangratinserad lax på en bädd av spenat och coctailtomater är ett recept som har blivit en favorit den senaste tiden. Och väldigt lätt att göra. Jag använder lax i det här receptet men det går lika bra med en annan fisk. Jag kombinerade två recept på nätet till min egen variant.
 
Ingredienser (2 personer)
2 laxfilér
100 gram spenat
6-8 coctailtomater
1 vitlöksklyfta (kan hoppas över)
1 burk creme fraiche
2-3 dl matgrädde
1,5 dl riven parmesanost (eller annan god hårdost du gillar. Senast använde jag en blandning av parmesan, gruyère och chevrette).
1-2 tsk torkad basilika
 
Gör så här
Tina fisken. Stek bladspenat i olivolja. Jag använde fryst spenat men går lika bra med färsk (dock behöver du lite mer då). Salta och peppra. Om du vill ha vitlök i så finhacka klyftan och stek med spenaten en minut eller två. Ta ur spenaten ur pannen och lägg över den i en ugnsfast form. Täck botten. Lägg på fiskfilérna. Dela coctailtomaterna i halvor och lägg runt fisken. Riv osten och blanda den med creme fraiche och den torkade basilikan. Ev lite salt och vitpeppar. Bred oströran över fisken. Häll grädden runt om i formen. Vill du ha en "smalare" rätt så kan du hoppa över grädden så klart, det är en smaksak.

Gratinera i ca 200 grader i 25 minuter. Servera ris eller pasta till samt en grönsallad för att lätta upp det hela. Gott gott i gott gott...!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Och så här blev det

[Foto: Hemmakatten]
 
Provade mig fram lite och så här ser det ut just nu på sidobordet i sovrummet. Nu när jag ser bilderna pendlar jag mellan att tycka att det blir för mycket saker = plottrigt och att det är fint. Får göra om snart igen tror jag. Kul att plocka och sätta ihop är det i alla fall. Och vad skönt det skulle vara att rensa bort och börja om från början. Med nya saker, en ny tapet och ny belysning...
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.
 

När man minst anar det...

[Foto: Hemmakatten]
 
... så kommer inspirationen! Det senaste numret av Plaza interiör inspirerade mig till att fixa lite här hemma. Vet inte exakt vad det var som gjorde det, men det var nog det svala intrycket och så den lila eller rosa färgen. Plötsligt såg jag att jag har ju faktiskt några lila saker stående lite här och där. Varför inte sätta ihop dem tillsammans. Det passar även till rosa. Jag skred till handling direkt så nu ser det lite annorlunda ut på sidobänken i sovrummet. Men först får ni se omslagsbilden som inspirerade mig. Ha en fin måndag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Julen hos Haga hem

[Foto: Hemmakatten]
 
Julen hos Haga hem går i vitt, silver och grått. En ganska elegant och nedtonad högtidspyntning som håller länge. Fint med många ljusstakar i fattigmanssilver och krukor/lyktor i betong, vitt eller metallictoner. Uppblandat med vita julstjärnor och adventsljusstake i rent trä. Naturnära och ganska enkelt och stilrent. Det var första gången jag besökte butiken Haga hem på Frölunda torg och jag blev inte besviken. Mycket att titta på och roligt med lite omväxling från butiken i Haga.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
Detta blir mitt söndagsbidrag till Fabriken.
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.
 

Fyra nyanser av...

[Foto: Hemmakatten]
 
Nyanser som brons, orange, koppar och guld fortsätter sitt segertåg genom inredningsvärlden. Och djur som inredningsdetalj, särskilt ugglor, verkar fortfarande vara populärt. Några exempel hittade jag hos Åhléns. Och jordglober är fint. Såg ni förresten programmet Kobra i veckan. Det handlade om kartor. Hur de har gått från att vara geografisk information till att allt mer vara konstnärliga uttryck i takt med att vi använder annat än vanliga kartor för att orientera oss såsom gps och satelliter. Nu fungerar kartor mer som uttryck för politiska ställningstaganden eller samhällsbilder. Och så kreativ formgivning så klart. Det finns kartor både som tavlor, posters, brickor och underlägg. Ett exempel av många hittar du här och här.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Svamprisotto

[Foto: Hemmakatten]
 
Provade att laga svamrisotto häromkvällen då jag tyckte att den som min bror gjorde för ett tag sedan blev så himla god. Nu ville jag prova själv helt enkelt. Det tar tid att laga, så är det, men resultatet är väl värd mödan. Fungerar som förrätt eller huvudrätt. Vad gäller det senare rekommenderar jag en köttbit (gärna grillad) och en god grönsallad till.
 
Svamprisotto (2 personer huvudrätt - 4 personer förrätt)
2 dl avoriris
4 dl vitt vin
2 dl vatten
1 svampbuljongtärning (går också bra med hönsbuljong)
1 schalottenlök
12 champinjoner
1 dl parmesanost
svartpeppar
 
Gör så här
Tvätta svampen och dela varje svamp i fyra delar. Stek i stor stekpanna i olja tills den får gyllenbrun färg. Ta ur pannan och lägg på fat (Jag använde en teflonpanna). Finhacka löken och stek i smör på låg värme någon minut så att löken mjuknar. Häll i riset och låt steka med ytterligare någon minut. Smula i buljongtärningen och häll på 1 dl vatten. Späd sedan med 0,5-1 dl vätska (ömsom vin och vatten) tills risotton är färdig. Rör ofta runt i riset och späd så fort vätskan kokat in. Stek på ganska låg värme. Ska aldrig stormkoka utan småputtra. Smaka av så att du känner att riset är genomkokt. Detta tycker jag är den svåraste biten men det sägs att riset är klart när kornen har en liten kärna.
 
Allt som allt tog det nästan 40 minuter att göra risotton. Under tiden gjorde jag fetaostsallad, rev osten som ska i på slutet, stekte fläskfilén och dukade för att använda tiden på bästa sätt.
 
När risotton är färdig, dra av pannan från värmen och rör i den rivna osten. Dra några tag med svartpepparkvarnen, ev lite salt. Klart!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Läckert

[Foto: Jonas Berg för Stadshem]
 
En riktigt läcker lägenhet finns just nu till salu på Stadshem i Göteborg i mysiga Kungsladugård. Jag gillar verkligen stylingen och den känsla som man lyckas förmedla med inredningen. Det handlar om en kombination av färgvalet, materialvalet, ljussättning, möblerna och detaljerna. Jag hade velat ha köket! Och belysningen över köksbordet. För att inte tala om vardagsrumsborden, tavlorna, ljuslyktorna, blomsterbuketterna... Här är det bara att välja på vackra ting och fina kompositioner. Det enda som fattas är balkong. Men det går säkert att leva med.
 
[Foto: Jonas Berg för Stadshem]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten

Julfrossa del 1

[Foto: Hemmakatten]
 
Ja det går inte att undvika att julen har kommit till stan. I alla fall till butikerna. Var på Åhléns idag och där var julskyltningen igång och alla julsaker framme. Det finns en del fint det måste jag erkänna men jag väntar gärna till advent innan jag tittar mer specifikt efter något pynt. Så jag väntar med bilderna på julgranspyntet och visar istället "lagom mycket jul". Fint med det röda diskstället samt den runda brickan. Och ställa fram en påse julte på hyllan i köket tillsammans med saffransskorpor och rödmönstrade metallburkar räcker långt...Och så bara några söta tomtar också när vi ändå håller på. Och bara en fin adventsljusstake... Och... Nej, stoppar här nu, måste ha lite kvar till julfrossa - del 2!
 
 [Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.
 
 
 

Blomsterhuset i Bollebygd

[Foto: Hemmakatten]
 
Nu är det dags för fler bilder från härliga butiken Blomsterhuset i Bollebygd som sedan många år är en av mina absoluta favorutställen. Alltid hittar jag något fint här vad gäller krukor, blomsteruppsättningar, porslin eller textil. Och inte minst fina ljushållare. Här finns det mesta av det bästa till bra priser. Och alltid ett vänligt bemötande vilket är trevligt. Så håll till godo med några inspirationsbilder från favoriten!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Lilja forever

[Foto: Hemmakatten]
 
Vacker, ståtlig, praktfull. Där har vi liljan i ett nötskal. Fick en bukett för ett tag sedan och den har stått sig länge nu. Sprider väldoft och pryder köksbordet. Blir glad varje gång jag ser de stora vita vackra kronbladen. Jag rekommenderar att man tar bort de bruna ståndarna/pistillerna efter ett tag för när dessa kommer i kontakt med textil eller ytor ger de fläckar som är svåra att få bort.
 
Ledig idag. Otroligt skönt. Känner fortfarande av sviterna av förkylningen  men ska förhoppningvis testa mina nya cykelskor på en lugn runda. Ha en fin onsdag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Favorit i repris

[Foto: Hemmakatten]
 
Det blev inte bara ett biobesök i helgen utan även en sväng in till Tara´s restaurang som alltid känns trevlig att gå till. Avslappnat, god mat och prisvärt. Jag lämnar alltid den här restaurangen mätt och belåten. Det är turkisk toch på maten. Jag tog grillade lammkotletter med örtpotatis, grillade grönsaker och två såser. Och så klart en Efes till, det turkiska ölet som släcker törsten på ett väldigt bra sätt. Rekommenderas!
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Monica Z

[Foto: från Moviezine.se]

Var på bio under helgen som gick. Såg filmen Monica Z om svenska sångerskan (skådespelerskan/revyartisten) Monica Zetterlund som levde 1937-2005. Detta är en stämningsfull film som lämnar avtryck och vars visuella uttryck fortfarande kommer tillbaka. Det är en mycket bildskön film. Snygg scenografi, tidsenliga miljöer, kläder och detaljer som sätter tonen och sammanhanget perfekt. Det känns verkligen som man är på besök i Stockholm och Hagfors på 60-talet. Och sedan har vi ju musiken. Varm, innerlig, vemodig och sensuell. Precis som Monica själv. Jazz på svenska. Filmsalongen fylls av värme och färger. Av mjuka melodislingor, av ljus och stämning. Musiken omsluter på ett fantastiskt sätt. Och så denna Ebba Magnason. Hon är kusligt portträttlik Monica. Nästan så att man får nypa sig i armen. Gesterna, kroppsspråket sitter där. Och inte minst rösten. Samma frasering, samma sätt att tackla tonerna. Den här filmen tycker jag om. Monica Z. Ett lingonris i ett coctailglas, en värmländsk huldra. Skildrad med kärlek och värme. En sevärd film. Med en historia som berör.
 
[Foto: från Moviezine.se]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
 

Fläskfilégryta

[Foto: Hemmakatten]
 
Rester till middag låter kanske inte så spännande men jag kan ibland verkligen uppskatta att jag har just det hemma. En god middag som bara är att värma på igen. Snabbt och lätt och bara att slå sig ner och äta. Perfekt när man kommer hem trött en måndag och inte orkar göra något extra i matväg eller göra något extra på något sätt. Det var riktigt skönt att bara värma resterna från söndagens middag: fläskfilégryta med champinjoner och bacon. Gott med gryta så här års! Så var veckans första dag avklarad. Hoppas på en piggare och mer positiv dag imorgon.
 
Fläskfilégryta (4 personer)
12 champinjoner
1 fläskfilé
1 paket bacon
2,5 dl matgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk fransk senap
salt och svartpeppar
en gnutta socker
 
Skölj champinjonerna och dela varje i fyra delar. Stek i stor gryta. Peppra. När svampen är klar ta ur grytan och lägg på tallrik. Putsa fläskfilén och skiva i lagom tjocka bitar. Stek köttet i grytan tills det fått gyllenbrun färg. Peppra. Häll i svampen och grädden, sedan tomatpuré och senap. Salta och sockra. Låt koka några minuter. Under tiden steker du bacon i små bitar och låter sedan torka på ett hushållspapper. Häll i grytan och låt koka upp igen. Servera med ris.
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Underbara ting

[Foto: Hemmakatten]
 
Om du som jag gillar second hand och retrostil är butiken Underbara ting någonting för dig. Här finns porslin, möbler, belysning, textil och en del accessoarer från svunna tider mest med fokus på formgivning från 50-60-tal. Fyndchanserna är goda men du får ha med dig den lite större plånboken. Här har man förstått värdet av prylarna och är man en samlare så har man säkert inga invändningar. Alltid kul att kika in i nya bekantskaper - butiker - för att få inspiration, och tips till sina egna second hand-rundor.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Dagens stilleben

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag blev som sagt inspirerad under mitt besök hos Blomsterhuset i Bollebygd i söndags. Jag såg den guldskimrande gröna brickan från Madam Stoltz och tänkte att den blir fin hemma. Hittade två ljusstakar i guldigt orange samt en vas/ljushållare i orangefärgat glas från Olsson & Jensen. För att göra det extra grönt planterade jag en söt blomma i vasen. Brickan med dagens stilleben pryder ny mitt vitrinskåp SNÖ i vardagsrummet och sprider värme med sin guldglans. Nöjd! :)
 
Många gånger tänker jag vad kul det hade varit att jobba professionellt med inredning på något sätt. I butik och/eller att skriva/fota för magasin, (design)producenter eller inredningsföretag.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Lysande inspiration

[Foto: Hemmakatten]
 
Nu när jag var en sväng i Bollebygd i helgen passade jag på att titta in i butiken Blomsterhuset i Bollebygd. Det var ett tag sedan och det var lika inspirerande som vanligt. Blomsterplanteringarna är fina och kreativa och dessutom så upplever jag att inredningsdelen har utökats vilket passar mig utmärkt. Det finns fler möbler än tidigare och fler snygga lampar. En hel del lampfötter, och även skärmar, i det nya trärena samt en supercool  bordslampa i guldig metall från Madam Stoltz (finns i två storlekar). Här kommer några bilder som smakprov. Det blir lampor i fokus idag då jag verkligen tycker om belysning i allmänhet och i synnerhet under den här mörka årstiden. Varde ljus!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Middag

[Foto: Hemmakatten, Fänkålssoppa på gång, med saffran, gott!]
 
I lördags var det bror kocken som stod för middagen. Och gott smakade det som vanligt. Det blev en femrätters anrättning. Vi började med fänkålssoppa med saffran, sedan svamrisotto och därefter helgrillad oxfilé med klyftpotatis med två såser: en rödvinssås samt en kall gräddfilssås med grillad paprika, fetaost och vitlök. Efter en liten paus var det dags för en ostbricka och slutligen kvällens dessert en limesufflé. Genomgående serverades franska viner. Till soppa och risotton ett vitt vin, och till resten av middagen blev det ett rött vin som fanns som tillfälligt parti på Systembolaget men min bror har näsa för att leta upp nya goda viner... :) 
 
Vi hjälptes åt med matlagningen och då går det ju mycket lättare och fortare. Trevligt att laga mat och ha sällskap. Bilderna är tyvärr inte så bra (ljuset så här års är obefintligt) men det smakade desto bättre. Några av recepten finns på nätet, bl.a. fänkålssoppan (vi hoppade över vitlöksscampin och persilja). Rödvinssåsen finns här - rekommenderas!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Lördag


[Foto: Hemmakatten]
 
Så var det avklarat. En mils terränglöpning. När jag vaknade värkte halsen så pass mycket att jag tänkte ställa in helt. Sedan efter en kopp te, vitaminer, ingefärspulver etc blev det ändå att jag tog mig dit med ambitionen att promenera runt så jag får till en tid för att ändå fullfölja Göteborgsklassikern. Ja, ja - det gick ju som det gick med det. Jag sprang men jag tog det ändå lugnt och fram till 7 km kändes det helt OK. Sedan blev det jobbigt och jag tog ut mig mer än vad som var planerat eller bra. Dumdristigt. Så nu känner jag mig en aning orolig att det ska komma surt efter. Det sista man vill ha är ju hjärtmuskelinflammation eller problem med det området om man säger så. Lite nojig är jag just nu. Resultatet är jag i alla fall nöjd med. Under timman blev det, med bara en träning på tre, nästan fyra, veckor och detta lugna tempo. Tänk vilken tid jag kan få nästa år om jag får vara frisk och vältränad... Under 50 min!? :)
 
Kunde inte låta bli att inhandla en bukett tulpaner igår i den här härliga färgen. Passar bra till Alla helgonahelgen. Piggar definitivt upp vardagsrummet. Ha en fortsatt skön lördag!
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.
 
 

Värmande morotssoppa

[Foto: Hemmakatten]
 
Under hösten är det gott och värmande med soppa. Jag gör allt som oftast min tomatsoppa men efter besöket på Condeco blev jag inspirerad att även göra morotssoppa. Jag hade tidigare ett riktigt gott recept från tidningen Lantliv men hur jag än letade hittade jag det inte. Tur att webben finns och att minnet är hyfsat ok. Det blev en blandning av flera recept och reslutatet blev faktiskt ganska bra. Jag grillade två paprikor för att få till en söt smak. Fetaostkrämen till höjer soppan flera snäpp!
 
Ingredienser 4 portioner
ca 1 kg morötter
2 buljongtärningar (tog 1 grönsaks- och 1 hönsbuljongtärning, men 2 grönsakstärningar fungerar bra)
1 liter vatten
2 röda paprikor
Färsk ingefära
1 tsk torkad timjan
2,5 dl matgrädde
Chilipulver eller cayennepeppar (lite)
Vitpeppar (några tag med kvarnen)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225-250 grader.
 
Häll vatten och buljongtärningar i en stor kastrull. Lägg i morötterna som har skalats och finhackats i små bitar. Häll i kryddor och låt koka ett tag.
Under tiden soppan kokar:
- Skölj och kärna ur paprikorna och dela i bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan uppåt. In i ugnen och låt stå tills skalet blir svart. Ta ut ur ugnen och dra av skalet från paprikorna. Finhacka paprikaköttet och lägg sedan i soppan.
 
- Skala och riv ingefäran. Hur mycket beror på hur starkt du vill ha. Jag tog en bit på ca 3 cm. Häll i soppan. Låt koka några minuter. Ta av kastrullen från värmen. Mixa allt med stavmixer. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Häll i grädden. Värm upp igen. Smaka av. Tillsätt ev mer kryddor. Servera soppan med ett grovt bröd och en vällagrad ost. Och inte minst fetaosröran! Smaklig måltid!
 
(Dag två lade jag i 2 färska tomater hackade i småbitar för att få den ännu matigare. Lät soppan koka upp och mixade sedan igen).
 
Fetaoskräm 4 portioner
ca 110 gram fetaost (ett halvt paket)
1-2 dl gräddfil
vitpeppar
 
Mosa fetaosten i en skål. Rör i gräddfilen tills allt blir en jämn smet (använd mixer om det inte blir tillräckligt jämt). Ta några tag med vitpepparkvarnen. Smaka av. Ställ in i kylen tills soppan är klar.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

RSS 2.0