Valborg

Kokböcker sätter guldkant på matlagningen
[Foto: Hemmakatten]

Snart börjar Chalmerscortègen och det är en klassiker som bara måste ses på Valborgsmässoaftonen. Jag är nyfiken på vilka händelser under året som kommer att parodieras. Alltid lika kul att se. Därefter blir det Valborgsbuffé hemma hos mig och som underlag till förtäringen förlitar jag mig på mina trotjänare i kokboksväg: Leilas Guldkant på vardagen, Systrarna Voltaires mat samt Monikas buffémat. Alla tre har väldigt läckra recept. Får se vad det blir för omdöme efter kvällen. Återkommer med bilder om jag hinner ta innan det börjar.

Ha en trevlig Valborg alla!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Australia

Australia - en australiensiskt matinéäventyr
[Foto: IMDb.com]

Australia är en äventyrsfilm gjord som en gammeldags matinéfilm med de klassiska ingredienserna:

1. Konflikt - romantik. Det vill säga en kvinnlig och en manlig huvudperson som inledningsvis gnabbas och ogillar varandra för att sedan allt mer fatta tycke och till slut inse att de kan inte leva utan varandra.

2. Storslagna miljöscener. Med den australiensiska vildmarken och bushen varierat med kustremsan och havet som bakgrund får man precis den underbara dos natur och miljö som behövs för att skapa en spännande och fantasieggande miljö.

3. David och Goliat-temat alternativt de onda mot de goda. Här slåss en liten gård i Australien och dess boende för sin överlevnad. De har dåligt med pengar men gott om målmedvetenhet och envishet. Och så klart ett hjärta av guld. De för kampen mot den största kreatursägaren i Australien som har pengar, makt och de styrande på sin sida. Även en sociopat till förman som gör smutsjobbet och bryter mot alla moraliska koder och lagar som existerar för sitt höga nöjes skull.

4. Utspelas under en historisk turbulent tidsperiod. I detta fall under 1940-talet, när andra världskriget stormar som bäst och ställer alla konflikter på sin spets, både i familjer och i länder. På detta sätt tillförs spänning och känslan av ”vi lever bara här och nu” automatiskt. Bomber, flyganfall och flykt genom dammande öken eller genom kulregnet i vattnet. Action och äventyr direkt.

Nicole Kidman
Brinnande krigHugh Jackman
Foto: IMDb.com]

Australia har självklart engagerat två av Australiens bästa exportskådespelare i detta romantiska äventyrsdrama: Nicole Kidman och Hugh Jackman. Konstigt vore det väl annars. Och jag är mer än tacksam för det. När Hugh Jackman mörknar i blicken av ilska eller slänger av sig skjortan för att svalka sig i vatten, ja, då kapitulerar även jag.

Jackman spelar den erfarne kreatursföraren som ska hjälpa den brittiska överklasskvinnan Sarah Ashley [Kidman] att rädda hennes döde mans gård och föra ett 1000-tal nötkreatur genom vildmarken till kusten för ett lukrativt kontrakt med armén. Kidman är en riktigt bra dramaskådespelerska och jag gillar hennes rolltolkning av aristokraten Sarah där krusidull och fina fasoner får ge efter för en mer handfast attityd och jordnära handlingar ju längre tid hon spenderar i Australien. MEN, jag kan inte låta bli att störas av Kidmans ansikte. Det ser tyvärr opererat och konstlat ut nu för tiden. Och det är synd. Hennes kvaliteter som skådespelerska är annars oantastbara. Minns bara hennes prestation i dramat Timmarna.

Australia är en film som bjuder på bra underhållning. Man behöver inte tänka när man ser filmen, bara luta sig tillbaka och njuta av det vackra fotot, den spännande handlingen, den magiska undertonen, musiken och fina skådespelarprestationer. Australia är en filmsaga i dess bästa bemärkelse.

Australia med Hugh Jackman & Nicole Kidman
Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Retrovas

Retrovas från Kupan
[Foto: Hemmakatten]

Jag tycker om att fynda second-hand. Dels för billigare pris, dels för att prylarna ofta är unika. Senaste inköpet gjordes i Karlskronas bästa second-hand butik; Röda Korsets Mötesplats Kupan. Där har jag handlat många gånger, både möbler, porslin och roliga inredningsdetaljer. Senast i raden är denna retroinspirerade vas. Den känns 50-tal men kan lika gärna vara ny. Det finns ingen stämpel som kan ge några ledtrådar men det gör inget. Jag gillar den och priset var modest. Den glassiga turkosa färgen gör mig också på gott humör och piggar upp rummet den står i.

Röda Korsets Mötesplats Kupan - en plats för många fina fynd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Tebricka

Hemmakattens tebricka
[Foto: Hemmakatten]

Jag är en tedrickare av stora mått, och inget smakar bättre än att inta sitt te ur en stor vacker mugg, serverat på en fin bricka. Här kommer ett av mina fynd från Freeport. En färgstark blommig bricka från Almedahls som redan har hunnit bli en favorit och används ofta. Röd kopp från Bruka design och röd liten tekanna från Cabanaz. Cabanaz har många fräcka prylar i 50-talsstil. Servetthållare, sockerströare, porslin mm.

Tekanna från CabanazOval bricka från Almedahls
Bruka design gör koppenRött piggar upp
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Roast på Berns

Kvällens rostare & huvudperson i Roast på Berns
[Foto: Johan Halsius/Kanal5.se]

Veckans bästa humordos kommer i form av tv-programmet Roast på Berns i kanal 5. Sänds måndagar kl 22.00. Varje vecka är det en kändis som "roastas", dvs ett gäng komiker får häckla och skämta om personen ifråga på ett rått men hjärtligt sätt.

Sveriges komikerelit är med, och gästerna samt panelen som roastar denna andra säsong håller hög kvalitet. Förra veckan var det Babben Larsson som var målet, ikväll är turen kommen till Johan Glans. Jag tillhör den skara som skrattar vid blotta anblicken av Glans. Hans rosa uppenbarelse (hudnyansen), kroppsspråket och den finurliga blicken. Jag gillar det. Glans gjorde tex en säker insats som programledare för Guldbaggegalan. Hans komiska tajming är klockren.

Vill du skratta och bli underhållen är det alltså dags att bli ett fan av Roast på Berns. Hejdlöst roligt och vasst. Och vill du se mer av Johan Glans? Han ger sig ut på sommarturné - se om han kommer till en stad nära dig.

Johan Glans rostas i Roast på Berns
[Foto: Skärmdump från kanal5.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Snyggt i sommar

Magasinet Femina
[Foto: Femina, Heléne Linsjö. Hemmakatten på uppslag av tidningen Femina]

Två glossiga modemagasin fick jag hem förra veckan. De senaste numren av Damernas Värld och Femina. Båda med stora sommarspecialreportage där baddräkter, bikinis och härliga sommarkläder var i fokus. Jag har plockat ut några av mina favoriter. Måste säga att det är ruskigt fräscht med prickigt på bikinis. Eller vad tycker du? Den mörkblå med vita prickar och volang från Tommy Hilfiger är nog det sötaste som jag har sett i badväg. Om jag får kroppen på köpet slår jag till direkt.

Femina

Femina - nummer 5 MajSommarkänsla
Bikini från Noa NoaBikini från Princesse tam tam
[Foto: Femina, Heléne Linsjö m.fl. Hemmakatten på uppslag ur tidningen Femina]

Damernas Värld

Bikini från Tommy HilfigerBikin från Lexington Clothing
Damernas Värld - nr 6Prickigt à la Tommy Hilfiger
[Foto: Marcin Kosmowski. Hemmakatten på uppslag ur Damernas Värld.]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Göteborg

Götaplatsen - Konstmuseum & Poseidon
[Foto: Hemmakatten]

Vill tillägna denna söndag åt staden i mitt hjärta - Göteborg. Under gårdagens långpromenad passade jag på att ta med kameran och fotografera mina intryck. Det blev en hel del fina foton och ont i fötterna. Men Göteborg visade sig från sin bästa sida; strålande sol, klarblå himmel, ett myller av människor, mjukglass och goda dofter från de välbesökta uteserveringarna.

Snart kommer staden att intas av ett annat myller. Och kaffe latte och kall öl kommer att ersättas av energidryck, gula svampar, joggingskor och svett. Om en månad är det dags för Göteborgsvarvet och över 50 000 är anmälda. En folkfest utan dess like. Mer om detta i maj. Ha en god dag mina vänner! Och besök gärna den "goa" staden på Västkusten.

Evenemang i Göteborg

Götaplatsen

Havsguden PoseidonEntré Konstmuséet
KonserthusetStadsteatern
[Foto: Hemmakatten]

Avenyn mot Kungsportsplatsen

Folkvimmel på AvenynNon Fighting Generation
Klassisk biograf - numera Lindexbutik. Suck!Ett myller av Göteborgare denna vackra vårdag
Stora TeaternUpplyst stad
[Foto: Hemmakatten]

Vallgraven. Kungsportsplatsen & Östra Hamngatan

Vallgraven mot KungsportsplatsenFlaggspel
Bron över Vallgraven - sett mot AvenynVallgraven
GöteborgshjuletBrunnsparken sett upp mot Kungsportsplatsen
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Copyright innebär att jag äger rättigheterna till de texter och bilder som publiceras på Hemmakatten.blogg.se. Om ingen annan källa anges. Text och bilder får ej kopieras eller användas utan min tillåtelse.

Lördagslugn

Vaniljyogurt är en nygammal favoritDesign House Stockholm gör glasen
Mönster MarimekkoRandig skål Indiska
[Foto: Hemmakatten]

En härlig frukost är en bra start på dagen. Denna lördag en lättare variant med sommarkänsla. Vaniljyoghurt med persikaskivor samt mangojuice. Längtar tills det är tillräckligt varmt att inta denna måltid på balkongen.

Fräsch randig skål från Indiska. Fat från CasAgent. Juicen serveras i glas från Design House Stockholm. Somrig servett Marimekko från Cervera.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Murgröna

Snygg konstellation hos Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Murgröna (Hedera helix) är en grönskande växt som jag sedan länge gillar. Den växer bra, sprider en trivsam energi i hemmet och tillför hemkänsla. Jag mår bra av mycket grönt omkring mig. För mig är växter och blomsterarrangemang en naturlig del av inredningen. Den vackra murgrönan ses således ofta i olika planteringar hemma hos mig. Hängande fritt eller uppspaltad på ställning för ett stramare intryck. Här kommer några varianter som jag inspirerades av i butiken Marias presenter vid mitt senaste besök.

Hedera helix
Vita vackra krukor från Sturehofs krukmakeri
Murgrön & zink - en av mina favoritkombinationer
Blommor är ett måste i inredning
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kan Helena göra susen?

Intense infusing skin careHelena Rubinstein ska rädda ansiktet
[Foto: Hemmakatten]

För ett litet tag sedan styrdes stegen helt automatiskt till Kicks och deras hudvårdsavdelning. Jag vet inte om det var för att jag skulle fylla 37, eller om anblicken i spegeln just den morgonen inte var fullt till belåtenhet. Men till Kicks bar det i alla fall av.

- Jag behöver något för påsarna under ögonen, sade jag till den söta tjejen i butiken. Hon tittade väldigt länge och noggrant på mitt ansikte. Nästan så att jag blev en aning generad. Efter lite dividerande och information om produkterna bestämde jag mig för en ansiktscreme från Helena Rubinstein, som enligt utsago ska "göra underverk med trött hud".

Den trevliga tjejen tog sedan en extra titt på mitt ansikte och sade: du behöver nog de här också, till ögonen, på kvällen och på dagen. Alltså fick jag med mig några provexemplar med ögoncreme. Ingen är mer tacksam än jag för gratisprover, men jag tycker innerst inne att det är roligare med tillfällen som när jag får visa legitimation på Systemet. (Jo, det händer faktiskt). Ska i alla fall bli spännande att se om det kan ske några mirakel. I hudväg. Jag sätter mitt hopp till Helena. Och hoppas att tjejen från Kicks aldrig börjar arbeta på Systemet.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Detaljer till badrummet

Glaskoppar till ljus eller tandborstenFina väldoftande tvålar
Dofterna Rose eller Citron MentholPiffa badrummet med färgdetaljer
[Foto: Hemmakatten]

Ge badrummet en vitaminjektion i form av färg i snygga detaljer. Här pumptvål i rosa eller lime från Savon Liquide de Marseille. Tvål och textil i pigga färger. Tända ljus ger mysatmosfär. De vita glasljushållarna kan också användas till tandborsten eller andra småsaker. Interiörbilder från Marias presenter. Pumptvålarna finns även hos Balders Hage.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Winter-reflektioner

 Indiska har många prisvärda sommarklänningar just nuKlänning med hagelmönster?
[Foto: Hemmakatten]

Onsdagen har bjudit på en riktig Winter-dag och ingen är mer nöjd än jag. På väg till ett möte under eftermiddagen ser jag ingen mindre än Kommissarie Winter i egen hög person, dvs skådespelaren Johan Gry. Lång, snygg och välklädd i verkligheten, precis som i den första tv-serieomgången om Göteborgspolisen. Och precis som en man ska vara. Han är för sjutton kommissarie Winter! Måste säga att den nya omgången av tv-serien inte riktigt håller måttet enligt min smak. Krepper gör vad han kan men det räcker inte. Längtar efter Gry. Inte bara för hans utstrålnings skull, utan framför allt för hans fingertoppskänsliga gestalning av Åke Edwardsons romanfigur. Han gör det fenomenalt.

Gry satt en 1.5 meter från mig på bussen och jag fick hålla mig för att inte utbrista: Kom tillbaka Winter! Men jag lade band på mig själv. Vill ju inte verka som om jag är en galen groupie. Hmmm.

Som ett annat Winter-tecken började det snöa och hagla bitvis idag. Himlen var så där Göteborgsgrå som den bara kan vara i den här fantastiska staden på Västkusten. Men jag gillar det. Och jag tog det som ett tecken. Och för att söka skydd undan hagelfallet. Efter mötet styrdes stegen därför mot kommissariens, tillika mitt, favoritkafé - klassikern Ahlströms konditori. Efter en stärkande kopp French Earl Gry ryckte det i shoppingnerven och en söt sommarklänning från Indiska fick följa med hem. Allt för att motverka vinterkänningarna idag. Men klänningens mönster märker jag nu är obehagligt likt små hagelkulor...Tänk vad det undermedvetna spelar en spratt ibland.

Ikväll blir det med största sannolikhet ett välgjort avsnitt med den riktiga kommissarie Winter. Tack och lov för DVD-boxar! Då kan man njuta av Winter - och Johan Gry - året om...

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fikadags

Mugg Karin MeijerFikadags hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

En väldigt trevlig ritual är eftermiddagsfika. Går även bra på kvällen, men det är något speciellt med just eftermiddagarna. Lite småhungrig, sugen på en kopp te och gärna sympatiskt sällskap. I hemmets lugna vrå, på jobbet eller på mysigt café. I detta fall tog fikat plats hemma hos Hemmakatten.

Vita handdrejade muggar av Karin Meijer. Söta glas med fjärils- och blommönster från Miljögården. Assietter i pressat glas Röda Korset second hand. Rosa servetter från Cervera. Kanelbullarna ligger på ett rosa fat från CasAgent.


Servetter från IHRCasAgent gör porslinet
Mugg av Karin Meijer

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Snyggt svart

Svarta detaljer hos Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Svart kan vara riktigt snyggt i inredning. Som en fondvägg eller i enstaka möbler eller detaljer. Det skapar kontraster, stuns och karaktär i hemmet. Här kommer några snygga inredningsförslag i svart. Alla interiörbilderna är från butiken Marias presenter. Titta in om du har möjlighet. Prisvärt, vackert och koordinerat.

Skapa liv i din inredning med svartTextilier från Malin Vestberg
Söta små glasskålar till ljus eller kryddorSvarta snygga ljus
Interiör från Marias presenterSvart i belysning
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Freeport

Entrén till shoppingparadiset FreeportOutlet i Kungsbacka
[Foto: Hemmakatten]

Igår besökte jag för första gången outlet-området Freeport i Kungsbacka. Var mest nyfiken på konceptet i sig men inte helt främmande för att göra fynd inom inredning eller mode. Besöket föll väl ut. Freeport var visserligen mindre än jag hade föreställt mig men en del trevliga butiker fanns där allt som jag säkert kommer att återvända till. Iittala Outlet var det ställe jag gillade bäst. Mycket att välja på och en aning bättre priser än vanligt. 

Om jag gjorde några fynd? Jajamensan! :) Sommarklänning från MQ, väggspegel från Hemma och en söt liten bricka. Bilder på det kommer en annan dag. Tills dess några blickar från besöket.

Butiken Hemma

Inredningsbutiken HemmaHärliga träboxar till förvaring
Badbomber - läckra!Bakelseburkar
Fräscht till badrummetTurkost piggar upp

Butiken Iittala Outlet

Iittala OutletOrigo från Iittala
KivilyktorTaika porslin
Savoy vas i nya vattengröna nyansen
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Gerbera keramik

Läckert porslin från Gerbera
[Foto: Hemmakatten]

I butiken Marias presenter finns underbara keramikserien Gerbera som är handgjord i Portugal. Inspirationen i porslinets färg och form sägs komma från franska Provence och det märks verkligen. Jag känner en doft av vitlök, lavendel och vin. Gerberas sortiment ger i alla fall matbordet en färgkick och de fina faten är perfekta till en vacker dukning och läcker servering.


Marias presenter säljer produkter från bla GerberaHandgjort från Portugal
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Födelsedag

Tavla från VillageKonstnär Chili
[Foto: Hemmakatten]

Idag blir Hemmakatten ett år äldre och det känns härligt att än så länge vakna med ett litet pirr i magen dagen då jag fyller år. Hoppas att det håller i sig även i högre åldrar. Det där med pirr sägs annars vara obundet ålder. Tex vid förälskelse. Även hos 70-åringar kan det fladdra till. I magtrakten då. Själv har jag fått känna på det där med fjärilar i magen vid några unika tillfällen. Senast var det en hel fjärilskoloni som hade bosatt sig där.

Nåväl, det blir en mysig födelsedag med utflykt, god middag och paketöppning. Precis som det ska vara. Ha en skön dag!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Planteringsdags


[Foto: Hemmakatten]

Nu är det snart dags att plantera på balkongen och jag har införskaffat ett gäng härliga mörkt lila penséer som kommer att få pryda balkonglådorna. Premiärsatt en stund ute med fika och filt idag men det blåste alldeles för mycket för att det skulle vara behagligt. Fick mig ändå några strålar av aprilsolen i ansiktet och längtar ännu mer efter värmen.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

By Rydéns

Cool plåtis av By Rydéns
[Foto: Hemmakatten]

Den här vackra lampan i vitlackad metall heter Fiori och görs av By Rydéns. Jag såg den senast i butiken Marias presenter och föll direkt. Vilket fint mönster det måste bli i solljuset och av glödlampan på kvällen. By Rydéns är något av tv-inredarnas favorit inom belysning. Deras produkter har bla varit med i Bygglov och Roomservice. Jag måste säga att jag förstår varför. Snygga och trendiga lampor, vad mer kan man begära?

Marias presenter säljer By Rydéns lampor

Fiori heter skönheten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


The Forgotten

The Forgotten med Michelle Borth & Christian SlaterUtredningsteamet som löser brott
[Foto: IMDb.com]

Kanal 5 började nyligen sända en ny drama/thrillerserie som heter The Forgotten. Så nu bänkar jag mig kl 20.00 torsdagar. Det handlar om en grupp privatspanare som hjälper polisen med olösta mordfall där man inte har lyckats att identifiera offret under utredningens gång. Gruppen blir offrets sista chans att bli identifierad och begravd med sitt riktiga namn.

Christian Slater spelar Alex Donovan som leder teamet. Donovan är en fd polis som numera gör utredningar på sina egna villkor, på sin egen tid. Fortfarande med nära samarbete med sina forna kollegor inom polisväsendet. Det är spännande att följa gruppens arbete med att nysta fram offrens historia och identiteter, och ta del av processen att få fram gärningsmännen.

Serien blandar balanserat gruppens arbete med tillbakablickar ur offrens liv. Det finns ganska många serier i den här stilen (tex Cold Case), men Christian Slater och hans engagerade lilla team tillför ändå något extra som gör avsnitten sevärda. Gruppen ser sig som offrets röst och brottsutredningens sista utväg. Kolla själv får du se.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ljuvligt hos Maria

Marias Konsthantverk & presenter
[Foto: Hemmakatten]

Hemma hos Marias Konsthantverk & presenter flödar inspirationen och vackra konstellationer som vanligt. I butiken är det just nu otroligt mycket fint och vårigt, krispigt grönt. Det är en fröjd att gå runt i butiken och bara njuta! Det är ljuvligt, vackert och gör mig på gott humör. Besök butiken - det är en upplevelse du sent kommer att glömma! Har du en gång varit där, vill du hela tiden komma tillbaka. Det bästa betyget en butik kan få.

Vacker dukning. Tablett från Malin Westberg.Vi går mot ljusare tider!
ZinkbrickaInteriörbild från Marias presenter.
Vacker dukning i krispigt grönt. Välkommen våren!
Härliga textilier
[Foto: Hemmakatten]

De gröna blommiga bordstabletterna är designade av Malin Vestberg. Rutiga textilier i vitt/lime från Serholt.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

The Good Wife

Julianna Margulies i The Good WifeStart i TV4 idag
[Foto: IMDb.com]

Idag börjar en ny amerikansk tv-serie i TV4 som lockar mig till tittande. Det handlar om en framgångsrik åklagare [Chris Noth] som åker dit i en sexhärva och hamnar i fängelse. Då får hans fru Alicia Florrick [Julianna Margulies] ta steget fram och återuppta sin karriär som advokat. Hon får ta hand om familjens heder och försörjning och hålla huvudet högt i mediastormen. Det visar sig att det är precis rätt drag för Alicia som har en urkraft inom sig och är en väldigt skicklig försvarsadvokat. Om det var hon som fruktade omgivningen innan är det deras tur att ta sig i akt nu.

De korta trailers som har visats inför seriestarten bådar gott. Jag gillar den här typen av miljö, advokatfirmor och rättegångsscener samt när det fokuserar på en kvinnlig karriärist som slåss med gott hjärta och klokt huvud. Julianna Margulies har för mig varit anonym sedan sin roll som sjuksköterska i ER - Cityakuten för många år sedan. Men jag minns väl att hon hade George Clooney till läkarpojkvän. Lyllos! Ska bli kul att se om hon kan ge den här kvinnokaraktären kött och blod. Chris Noth känner vi senast som Mr Big i serien och filmen Sex and the City

The Good Wife har lockat storpublik i USA och vunnit priser, bl.a. en Golden Globe till Margulies som bästa skådespelerska i dramaserie för tv. Jag ser fram emot att följa den här serien. Hoppas att den håller vad den lovar! Den sänds i alla fall under tisdagar kl 21.00 i TV4.

Julianna Margulies som försvarsadvokat i The Good WifeChris Noth, inte så Big längre
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Home Company

Home Company i Karlskrona
[Foto: Hemmakatten]

Home Company är en inredningsbutik där klassiker blandas med nya fräscha märken. Här finns möbler, belysning, tapeter och textilier tillsammans med husgeråd, tuffa prylar till trädgården, smycken och väskor. En perfekt butik att köpa presenter i. Alltid snyggt inslagna paket med ett innehåll som de flesta blir glada över.

Här kommer några bilder från Home Companys skyltfönster. Butiken är väl värd ett besök, för inspiration och/eller shopping. Det vita smala soffbordet är min favorit just nu. Skulle vara riktigt snyggt hemma. Tillsammans med soffan Great Lift från Eilersen. Drömma går ju alltid...

Vitt är alltid ett säkert kortDukat hos Home Company
Ovanlig lampaSvart i skylten
Porslin från IittalaLäckra detaljer
Snyggt sideboard
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ny Winter i SVT

Magnus Krepper som Kommissarie Winter
[Foto: Carl-Johan Söder/SVT]

På måndag börjar en ny omgång av Kommissarie Winter, denna gång med Magnus Krepper i huvudrollen. Jag är en aning besviken då kommissarie Winter för mig är skådespelaren Johan Gry. Han fångade essensen av Winters personlighet perfekt i de tidigare filmatiseringarna. Gry visade verkligen Winters grubblande över yrkets baksidor, hans intuitiva förmåga och medkänsla både med sina kollegor och de brottets offer som kom i hans väg. Grys eleganta uppenbarelse och utseende är i alla fall precis som jag föreställer mig Winter när jag läser Åke Edwardsons böcker. Detta har jag skrivit tidigare om i min recension av boken Den sista vintern.

Den nya serien om Winter bygger på Edwardsons fyra senaste romaner om kommissarien. Det blir åtta entimmeslånga avsnitt. Självklart kommer jag att titta. Jag gillar kriminalserier. Jag vill också se hur Krepper kommer att gestalta Winter och hur de spännande bokintrigerna ter sig i tv-format. Och inte minst kommer jag att titta för att serien utspelas i Göteborg. Det vill jag inte missa. Så välkommen Krepper, även om jag kommer att tänka på Johan Gry.

Kommissarie Winter, start måndag 12 april, SVT1, kl 21.00.

Johan Gry som Kommissarie Winter
[Foto: Markus Lindgren/SVT från HD.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Vackra bellis

Blomsterprakt
[Foto: Hemmakatten]

Bellis är en söt och lättplacerad blomma. Gör sig bra som solitär eller i grupp, såväl på balkongen som i trädgårdslandet. Här är den placerad i en romantisk bur av luffarslöjd som även kan användas till annat, tex ljus. Bellis blir också en mjuk kontrast i den strama plåtlådan. Blomsterarrangemang från den ljuvliga butiken Marias Konsthantverk och presenter. Jag återkommer med fler interiörbilder därifrån.

Luffarslöjd hos Marias presenter
LuffarslöjdI detta ägg av luffarslöjd passar det mesta.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Jag vill inte dö, jag vill bara inte levaAnn Heberlein
[Foto: Hemmakatten, på boken. Porträttbild av Sofia Runarsdotter]

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är titeln på Ann Heberleins starka roman där hon berättar om sin egen bipolära typ 2- sjukdom. Manodepressiviteten leder periodvis till djupa depressioner eller väldigt aktiva tillstånd, och ibland lever hon helt symptomfritt.

Ann Heberlein är en författare jag gillar skarpt. Hennes bok Det var inte mitt fel - Om konsten att ta ansvar är en av de bästa böcker som jag har läst. Heberlein har språket, hon har intelligensen, hon har förmågan att skriva om svåra ämnen på ett engagerande och förståeligt sätt.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är en hudlös, närgången skildring av Heberleins mående och psykiska tillstånd. Hon beskriver avskalat hur det är att i olika skeenden av livet sitta i väntrummet på S:t Lars psykakut, med ett inre i uppror och en ångest som rider henne. Självmordstankarna är inte bara tysta mumlanden - de är höga skrik som vill överrösta allt annat. Heberlein pratar om sitt nutida eller framtida självmord med kuslig exakthet. Det är planerat, förberett, genomtänkt. Hon vill men ändå vill hon inte. Hon vill inte dö utan har bara väldigt svårt för att leva. I dessa lägen hänger livet på en mycket skör tråd. Heberlein delar med sig av sitt innersta, sina tankar och känslor. Och jag är tacksam för att hon vill det. Det går inte att värja sig för innehållet i boken. Eller språket. Orden flyter som en strid ström, med en jämn rytm som bara en riktigt bra författare kan få till. 

Till vardags är Heberlein teologie doktor och forskare i etik. Aktuell som bl.a. debattör, krönikör och författare. Framgångsrik i yrkeslivet helt klart. Heberlein har också man, barn och hus. Ett familjeliv som fungerar. Den psykiska sjukdomen finns dock som en ständigt närvarande skugga, som ibland tar över hennes liv helt och hållet. Det är hjärtskärande. Det är modigt. Det är befriande. Heberlein är smart och hennes förhållningssätt till sig själv och sin sjukdom är beundransvärt. Boken kan säkert fungera som tröst för en del och insiktskapande läsning för andra. Jag tycker att boken är fenomenal i sin enkelhet. Heberleins å ena sidan exakta, koncisa beskrivning och å andra sidan målande, självutlämnande berättelse om psykets tillstånd berör. Och allt är befriat från självömkeri och offerexercis. En stark bok. På alla plan. Heberlein framstår mer och mer som en av mina personliga hjältar. Läs den!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Dags för dagens stilleben igen och denna gång med favoritblomman Hortensia i favoritfärgen rosa. Hortensian är dock svårskött och en aning krävande. Har jag mött mitt alter ego? ;) 
Jag får i alla fall anstränga mig för att hålla den vid liv. Vattning underifrån varannan dag men ändå är den lite hängig. Nåväl, jag gör mitt bästa så får jag se hur långt det räcker.

Kruka på fot i fattigmanssilver från Casa Linné. Stor ljusstake och droppskydd i glas från Marias Presenter. Kristallhänget som jag har piffat upp ljusstaken med fyndade jag hos Balders Hage. Mindre ljushållare även den i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd.

Det blir bilder en masse!

Kruka från Casa Linné
Ljusstake från Marias presenterHortensia
Njut!
Hemmakatten gillar blommor & ljusHortensia
Ljushållare från Blomsterhuset i BollebygdLjusstakar i fattigmanssilver skapar lyster
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Coco - livet före Chanel

Coco Avant Chanel
[Foto: IMDb.com]

Jag vet inte om det är att jag har kommit in i någon slags fransk filmvåg men just nu lockar franska verk väldigt mycket. Förra veckan blev det Tillsammans är man mindre ensam, och nu har jag sett Coco - livet före Chanel, som handlar om precis som titeln säger, om livet innan Coco blev den framgångsrika Coco Chanel. Och filmen gör det bra. 

Coco - livet före Chanel fokuserar på hur den fattiga Gabrielle växer upp och som ung blir allt mer modeintresserad och till slut kan försörja sig som klädskapare med eget modeimperium. Resan dit är inte helt lätt för den unga Gabrielle även om det tidigt står klart att hon är kreativ, uppfinningsrik och går sin egen väg. Hennes personlighet sticker ut i etablissemanget. Hon säger vad hon tycker vilket lockar både till skratt och förfäran. Och det attraherar en del män. Likaväl hennes utseende och avvikande klädstil (för den tidens kvinnoklädnorm) märks och gör intryck. Det är härligt att se hennes olika kläder och djärva stil. Det är en av filmens stora behållning.

Coco - livet före ChanelGabrielle börjar anspråkslöst med sömnad
[Foto: IMDb.com]

Gabrielle och hennes syster lämnas som unga på barnhem av sin far. Detta sätter djupa spår känslomässigt. Gabrielle  får tidigt en cynisk syn på kärlek och män. Den äkta kärleken är något som finns i romaner. Inte i verkliga livet. Systrarna växer upp, flyttar från barnhemmet och lyckas klara sin egen försörjning. På dagarna som sömmerskor och på kvällarna som revysångerskor på barer. Där förstärks den något bittra synen på män, där rika karlar betalar sig till kärlek. Att själv bli förälskad är något Gabrielle inte vill veta av eftersom hon anser att "en kvinna som älskar blir undergiven som en hund".

Gabrielle får genom sitt sjungande kontakt med en äldre etablerad man som introducerar henne i de rikare kretsarna. Hon sticker ut med sitt svarta hår, sina svarta kläder och märkliga hattar bland alla gräddiga krinolinbakelser som de andra kvinnorna bär. Gabrielles rappa repliker gör att hon ändå är uppskattad i det sociala livet och efterhand börjar beställningarna trilla in. Plötsligt vill alla ha hennes coola hattar och det blir startskottet till modekarriären. Hos sin "patronage" möter Gabrielle till slut också kärleken. Hon vågar ge sig hän och romansen blir intensiv. Men sedan händer det som inte får hända. Gabrielle lämnas ensam kvar med ett stort hål i hjärtat. Ur sorgen växer kreativiteten och Gabrielle skapar sin första modekollektion som Coco Chanel. Resten är historia.

Audrey Tautou som Coco ChanelSnygga tidsenliga kläder i filmen
[Foto: IMDb.com]

Gabrielle - Coco Chanel - spelas av ingen mindre än Audrey Tautou vars flickaktiga kvinnlighet ändå inrymmer Cocos stora personlighet. Jag tycker att Audrey Tautou är vår tids svar på Audrey Hepburn med sin väna uppenbarelse och karismatiska utstrålning.

Slutligen vill jag nämna filmmusiken. Den är oerhört vacker. Jag är svag för piano och stråkar och här harmoniserar melodislingorna med det underbara fotot och historien som berättas på ett väldigt berörande sätt. Coco - livet före Chanel är en njutning att både se och lyssna på.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Water in the Garden

Kanna från Botaniska trädgårdens gårdsbutikEsschert design
Roligare att vattna nuSöt vattenkanna
[Foto: Hemmakatten]

Under helgen fick jag en färgglad, rolig och praktisk present. En cool vattenkanna i plast. Tack för det! Jag blir glad bara jag tittar på den. Detta är en kanna som definitivt inte behöver gömmas i något skåp utan pryder sin plats framme. Det vackra mönstret och formen gör sig verkligen ihop och smälter samman till ett.

Den härliga vattenkannan Water in the Garden görs av Esschert design och kommer från gårdsbutiken i Göteborgs Botaniska Trädgård. Där finns annorlunda och trevliga presenter att hitta. Både till sig själv och andra.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Presenter under påsken

Ägg kan innehålla mer än godis. Från BR.
[Foto: Hemmakatten]

Under påsken har det både givits bort & tagits emot små gåvor. Det mesta är förstås i godisväg men det finns även undantag. Här kommer ett urval. Jag sparar dock det bästa till imorgon och visar då en riktigt cool present jag fick från Botaniska Trädgårdens gårdsbutik. Vänta och se!

Påskägg från BR med lekfullt innehållTrevliga påskpresenter från Götheborgs Te- & Kaffehandel
Drickbart från Götheborgs Te- & KaffehandelTryffel från La Praline
[Foto: Hemmakatten]

Leksaker i stora ägg 
Minimalt med godis till syskonbarnen och istället ägg fyllda med en färgglad t-shirt & skämtartikel i form av pruttkudde. Stora fina ägg från BR.

Kaffe & Te
Kaffebönor till brodern som har blivit koffeinberoende sedan han införskaffade sin expressomaskin.
Gott Rooibos-te och tryffel från La Praline till pappa med familj. Allt från Götheborgs Te- och Kaffehandel.

Färdigblandat från WillysGammal trotjänare
[Foto: Hemmakatten]

Packat och klart
Färdigpaketerat påskägg med traditionellt smågodis finns i de flesta mataffärer. Detta från Willys innan det öppnades och länsades. Skulle ha givits bort men Hemmakatten hann före...

Gammal tradition
Gammalt ägg med påskhare som har hängt med sedan jag var liten. Fylls varje år av gott innehåll av mamma. Återlämnas sedan tomt för påfyllning till nästa år. En härlig tradition! :)

På återseende imorgon!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Stilleben Annandag påskDunboll
Kruka Cult designTête à tête
[Foto: Hemmakatten]

Eftersom det idag är sista chansen för i år att frossa i påsken, visar jag ett litet stilleben jag har hemma. Och eftersom jag är barnsligt förtjust i duniga små saker blir det några extra bilder på dem.

Den söta blomman tête à tête huserar i en beige rund kruka från Cult design. Kycklingarna kommer från Balders Hage.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mixat i påsk

Handgjort pynt från dagistiden
[Foto: Hemmakatten]

Påskafton bjöd på mycket god mat och umgänge med delar av familjen. Här kommer ett axplock av bilder på den välsmakande förtäringen samt en del påskigt hemmagjort pynt.

Förrätten bestod av silltallrik, ägg och lax samt paj gjord på västerbottenost. Godast var huvudrättens lammfilé som hade mörat till sig under två timmar i ugnen tillsammans med rotfrukter, vitlök, timjan och rosmarin. Till detta färsk sparris med dijonvinegrätt och två varma såser. Den ena gjord på rött vin och dragon och den andra på lammfond och vitt vin. Som den såsmänniska jag är var detta väldigt mumsigt! Till efterrätt Havannainspirerad chokladmousse med rom, passionsfrukt och kaffe i. Gott!

Även om det är härligt med många rätter blir mättnadskänslan nästan väl bra. Nu tror jag det blir lätt soppa några dagar...

Sill ska det varaoch gravad lax
Paj på västerbottenost - en höjdareLammfilé

Chokladmousse direkt från Kuba...Blåkulla nästa!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Easter breakfast

Gula tulpaner hör påskhelgen tillPorslin från Bruka design
[Foto: Hemmakatten]

Bruka design gör inredningsdetaljer och framför allt porslin som jag verkligen gillar. Härlig form och handgjord känsla. Och porslinsserien finns i flera färger. Denna helg väljer jag så klart den solgula varianten. Servett från Caspari samt vitt underlägg från Bolagret.

Glad Påsk!

Solgult porslin från Bruka Design.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Tillsammans är man mindre ensam

Audrey Tautou i Ensemble, c'est tout
[Foto: IMDBb.com]

Eller som den vackrare originaltiteln är på franska: Ensemble, c'est tout. Det är en fransk feel good film som jag såg för några dagar sedan. SVT har börjat med den trevliga traditionen att visa bra långfilmer på måndagar. Förra måndagen sändes det amerikanska romantiska dramat Evening som jag gillade skarpt och denna vecka var turen kommen till Tillsammans är man mindre ensam. Dramat bygger på författaren Anna Gavaldas roman med samma namn.

Filmen har många fina ingredienser. För det första Audrey Tautou, som efter dundersuccén Amélie från Montmartre för alltid har en speciell plats i många filmfantasters hjärta. I alla fall i mitt. Hennes karaktär skiljer sig dock en hel del i den här filmen från den hon spelar i Amelie men det är bara till filmens fördel. En sak är sig ändå lik. Audrey Tautous ansikte och ögon är lika uttrycksfylla i båda. I Tillsammans är man mindre ensam spelar Tautou den tärda, ensamma unga kvinnan Camille med trasslig relation till sin mor. Hon jobbar som städerska och för en mycket anonym tillvaro i miljonstaden Paris. Men en kväll stöter hon på sin minst sagt speciella granne Philibert och tar mod till sig att bjuda in honom på middag. Det blir starten för en begynnande vänskap som kommer att få konsekvenser för dem båda. Glädjande sådana. Camille introduceras i Philiberts liv och träffar hans inneboende, den temperamentsfulle kocken Franck, och Francks mormor Paulette.

Den mysiga handlingen är filmens andra fördel. I stort handlar det om hur människor genom vänskap får mer tillsammans än som ensamma. En slags synergieffekt uppstår. Karaktärerna i filmen stimulerar, stöttar och ställer upp för varandra vilket skapar ett mervärde i alla deras liv. Plötsligt har de någon att dela sin tillvaro med. Som vänner kan de inte låta bli att engagera sig i varandras liv. På gott och ont. Men mest på gott. Camille blir i alla fall mindre ensam och får den gemenskap som hon kanske har sökt i hela sitt liv, även om hon har varit för rädd för att leta efter den och ta emot den när den väl har funnits.

En finstämd film. Roliga och originella karaktärer där det franska språket är en av dem. Jag tycker att allt låter bättre på franska...Och sedan det franska livet med god mat, gott vin, känslor som svallar är alltid ett nöje att ta del av. Det finns också ett en god tanke med Tillsammans är man mindre ensam. Att se sina medmänniskor och hjälpa varandra. Vilket kan vara ett sätt att hjälpa sig själv till ett rikare liv.

Audrey Tautou, Guillaume Canet & Laurent Stocker i filmen Tillsammans är man mindre ensam
[Foto: Lefigaro.fr]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dunbollar

Kycklingar från ÅhlénsKycklingar från Balders Hage
Kycklingar från Pluto produkter
[Foto: Hemmakatten]

Hemmakatten tycker om små och stora dunbollar och tar fram alla som finns i skåpen till påsk.
Solgula kycklingar från Åhléns. Dunig trio från Balders hage. Vita kycklingar av märket Pluto produkter från Josephssons.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Påskägg

Ljusbricka i påskprydnadPåskägg från Balders Hage
Enkelt pynt inför påskPåskigt bord hos Hemmakatten.
[Foto: Hemmakatten]

Ljusbrickan som jag har på mitt köksbord har fått en påskuppgradering med ett av de sötaste påskägg som jag har sett. Gillar den gammeldags stilen. Det är som ett botaniskt tryck i härligt färgstarkt mönster. Jag har dock inte fyllt det med gott innehåll ännu. Det skulle ta slut före påskafton då.

Svart påskägg med bl.a. violer och förgätmigej finns hos Balders Hage. De små gula pappersäggen är från samma ställe. Brickan görs av Bloomingville samt ljusstakar i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd och Marias presenter. Duken av märket Serholt.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0