Fika


[Foto: Hemmakatten]

En god fika om dagen, borde stå i "hur du sätter guldkant på tillvaron"-lagen. En fikastund har guld i mun. Ja, det finns många talesätt som skulle kunna appliceras på denna vardagsritual. I alla fall om jag får bestämma. Extra gott smakar det med nytt inköpt te, Earl Grey från Götheborgs Te- och Kaffehandel, i en vacker mugg. Och så något sött till. Även om jag fikar på egen hand vill jag gärna göra det fint, med en söt bricka, servett eller fin kopp. Bara för att lyfta stunden en smula. I detta fall använder jag en skärbräda från Formverket.se som bricka. Inköpt hos Bagaren & Kocken. Ni har sett skärbrädan förut, men då med andra sidans mönster (virrvarr). Trevligt att kunna variera sida och mönster efter humör. Koppen kommer från DesignHouseStockholm.

Hoppas att du får en bra tisdag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Haga hem

Hem i Haga
[Foto: Hemmakatten]

Under gårdagens söndsgspromenad i Haga kikade vi in i butiken Haga Hem. Viss rea pågick bland julprodukterna och en del av vårens nyheter hade också plockats fram. Det finns mycket fint att välja på bland sortimentet och vi tillbringade en lång stund med att studera produkterna på hyllorna, lukta på doftljus och känna på mjuka fina sjalar. Dock inget som fick följa med hem den här gången men det är lika trevligt att titta. Här kommer ett smakprov på sortimentet.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Söndag


[Foto: Hemmakatten]

Efter gårdagens aktiviteter är det hög tid att fylla på energidepåerna igen och det gör jag med en god frukost. Snart är det dags att ge sig ut i det friska vädret, röra på sig och ta en trevlig fika på stan med en kompis. Vilka kontraster tillvaron består av. Ena stunden trivsam samvaro, förhoppningar och glädje, andra gånger funderingar, längtan och alldeles för mycket egentid. Nåväl. Det är väl det som kallas livet. John Lennon sade en gång: "Life is what happens to you while you’re busy making other plans". Så det gäller att planera mindre och leva mer. Ta vara på nuet och stunden. Det tänker jag fokusera på den kommande tiden. Att leva. Ha roligt. Njuta. Med början nu. Hoppas att du får en fin söndag!


[Foto: Hemmakatten]

Det smakar extra gott att dricka te ur muggen från PIP Studio (inhandlad hos IEMS) och äta müsli ur skål från Indiska. Rosa fat från Bruka design och bricka Greengate (Balders Hage).

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Mission Impossible - Ghost Protocol

Mission Impossible - Ghost Protocol
[Foto: IMDb.com]

En filmupplevelse utöver det vanliga, ja det är vad Mission Impossible - Ghost Protocol bjuder på. Från första till sista filmrutan hålls intresset vid liv, det är tight, snyggt och spännande. Den fjärde Mission Impossible filmen är såväl den mest påkostade som den mest spektakulära när det kommer till action- och stuntscener. Huvudrollsinnehavaren Tom Cruise gör alla sina stunts själv och när jag ser de halsbrytande scenerna ryser jag, och imponeras stort. Inget för räddhågade precis att fasadklättra på det 828 meter höga hotellet i Dubai med annalkande sandstorm vid horisonten... Då suger det i magtrakten. Att Cruise fyller 50 i år är snudd på overkligt. Den där mannen vet att hålla sig i trim och ser om möjligt ännu bättre ut än i genombrottsfilmen Top Gun. Rynkorna i ansiktet ger karaktär och erfarenheterna genom åren en nyans djupare till trovärdigheten och skådespeleriet. Dessutom är han ruskigt välklädd i hela filmen, allt från en perfekt skuren kostym i gnistrande blått till välsittande jeans med hood-tröja... Hoppsan jag kom visst från ämnet. Nu var det inte Cruise det skulle handla om utan filmen, även om det är lätt hänt att fastna vid fascinerande män... :) Jag kan bara konstatera att Cruise är som klippt och skuren för den här typen av filmer och den här typen av roller. Han är i sitt rätta element som IMF (impossible mission force)-agenten och teamleadern Ethan Hunt.


[Foto: IMDb.com]

Det visuellt genomtänkta är genomgående i hela filmen. Mycket snyggt filmat, med vassa klipp och ovanliga vinklar. Det bjuds på många panoramavyer över vackra städer såsom Budapest, Mumbai och Kreml. Resenerven rycker vid anblicken. Uppdraget i denna fjärde film går ut på att Ethan Hunt [förtjänstfullt spelad av Cruise] och hans team ska ta tillbaka avfyringskoder till kärnvapen innan den geniala galningen Hendricks [Mikael Nyqvist] får möjlighet att starta ett nytt världskrig. Teamet är sargat och helt lämnat till sitt öde utan det vanliga teknik- och bemanningsstödet från den stora agentorganisationen IMF. IMF har nämligen precis lagts ner då den fått skulden för ett stort bombattentat i Kreml. För Hunt och hans team är det Ghost Protocol som gäller, att försöka som spökriddare, osynliga och egentligen inte existerande, ta sig an detta svåra uppdrag. Bra skådespeleri över lag, särskilt från IMF-teamets medlemmar. Det är mycket humor inbakat mellan actionscenerna och det gillar jag. Spänning och skratt är en perfekt kombination. Där har dataexperten i teamet, Dunn, spelad av komikern Simon Pegg, fått de mest tacksamma replikerna. Paula Patton lyckas få till den kvinnliga agenten Carter med både rejäla närkampsscener och känslomässig botten. Och Jeremy Renner kombinerar både manlighet och humor i agenten/analytikern Brandt. En fyrklöver av agenter som ger mersmak!

Jag kan definitivt tänka mig att se den här filmen igen. På bio. Den gör sig riktigt bra på stor filmduk och de påkostade actionscenerna kommer väl till sin rätt. Och om jag ska fortsätta på det extremt ytliga, men estetiska spåret, så ger inzoomningarna på skådespelarnas fysiska företräden, trevligt nog mest på de manliga, en extra dimension... En tilltalande film på många sätt! :) 


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten

Middag


[Foto: Hemmakatten]

Jag blev bjuden på en god födelsedagsmiddag i måndags och tänkte att jag skulle upprepa innehållet på egen hand. Jag provade och resultatet blev helt ok, framförallt känns det fräscht med lättare rätter. Grillad tonfisk med en sallad bestående av körsbärstomater, mozzarella, avocado samt ugnsgrillad paprika och stekta squash-skivor. Den ljumna salladen satt fint denna kyliga vardagkväll. Jag hade i lite färsk timjan också då jag ändå hade detta hemma.

Jag marinerade tonfisken, som rekommenderat, i olivolja, japansk soya och sesamolja i ca 1 timma. Under tiden gjorde jag salladen, grillade paprikabitar i ca 20 minuter i 220 grader samt stekte squashen som jag skurit i tunna skivor. Dessa skivor saltade jag först så att vattnet kunde dra ur, vilket jag torkade bort med hushållspapper innan de åkte ner i stekpannan. Tonfisken stekte jag i grillpanna i ca 10 minuter då bitarna var tjocka. En klyfta citron är sedan gott att pressa över köttet vid bordet. Till måltiden serverades en ljus öl. Just nu har jag fått smak på en italiensk sort som heter Peroni vilket passar bra till sallad och lättare rätter.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Tillsammans är man mindre ensam


[Foto: IMDBb.com]

Snart denna torsdagkväll, närmare bestämt kl 22.45 visar SVT2 en av mina franska favoritfilmer. En söt och varm historia med Audrey Tatou i huvudrollen. Jag har skrivit en recension tidigare och här kommer den!

"Tillsammans är man mindre ensam eller som den vackrare originaltiteln är på franska: Ensemble, c'est tout. Det är en fransk feel good film som bygger på författaren Anna Gavaldas roman med samma namn. Filmen har många fina ingredienser. För det första Audrey Tautou, som efter dundersuccén Amélie från Montmartre för alltid har en speciell plats i många filmfantasters hjärta. I alla fall i mitt. Hennes karaktär skiljer sig dock en hel del i den här filmen från den hon spelar i Amelie men det är bara till filmens fördel. En sak är sig ändå lik. Audrey Tautous ansikte och ögon är lika uttrycksfylla i båda. I Tillsammans är man mindre ensam spelar Tautou den tärda, ensamma unga kvinnan Camille med trasslig relation till sin mor. Hon jobbar som städerska och för en mycket anonym tillvaro i miljonstaden Paris. Men en kväll stöter hon på sin minst sagt speciella granne Philibert och tar mod till sig att bjuda in honom på middag. Det blir starten för en begynnande vänskap som kommer att få konsekvenser för dem båda. Glädjande sådana. Camille introduceras i Philiberts liv och träffar hans inneboende, den temperamentsfulle kocken Franck, och Francks mormor Paulette.

Den mysiga handlingen är filmens andra fördel. I stort handlar det om hur människor genom vänskap får mer tillsammans än som ensamma. En slags synergieffekt uppstår. Karaktärerna i filmen stimulerar, stöttar och ställer upp för varandra vilket skapar ett mervärde i alla deras liv. Plötsligt har de någon att dela sin tillvaro med. Som vänner kan de inte låta bli att engagera sig i varandras liv. På gott och ont. Men mest på gott. Camille blir i alla fall mindre ensam och får den gemenskap som hon kanske har sökt i hela sitt liv, även om hon har varit för rädd för att leta efter den och ta emot den när den väl har funnits.

En finstämd film. Roliga och originella karaktärer där det franska språket är en av dem. Jag tycker att allt låter bättre på franska...Och sedan det franska livet med god mat, gott vin, känslor som svallar är alltid ett nöje att ta del av. Det finns också ett en god tanke med Tillsammans är man mindre ensam. Att se sina medmänniskor och hjälpa varandra. Vilket kan vara ett sätt att hjälpa sig själv till ett rikare liv."


[Foto: Lefigaro.fr]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten

Firande


[Foto: Hemmakatten]

Häromkvällen var det firande av födelsdag som stod på programmet. Far fyllde år och det bjöds på en mycket god middag med efterföljande fika och presentöppning. Sådana stunder sätter guldkant på vardagen. Och med snön glittrande utanför kändes det nästan som jul igen. Måltiden med grillad tonfisk var så god att jag kör en repris idag. Återkommer med bilder. Annars har denna dag mest gått åt till praktiska ting. Måste erkänna att jag är en smula mör efter gårdagens jobbaktivitet - beach volley - vilket var riktigt kul. Något frustrerande då jag inte är så bra som jag skulle vilja vara men väldigt roligt ändå. Hoppas du har haft en fin onsdag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dagens stilleben


[Foto: Hemmakatten]

Enklast möjliga idag. En grönskande peperoni i min favoritkruka från Sturehofs krukmakeri. Tycker om den vita glaserade ytan som glänser i solljuset. En ljushållare från Village och keramikhjärta i vitt. Mer behövs inte för att få stämning på vardagsrumsbordet i dagens stilleben. Dags att ta tag i denna tisdag och hoppas att kroppen håller i eftermiddagens fysiska aktivitet med jobbet. Det ingår en boll, ett nät och sand... Återkommer!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lugn


[Foto: Hemmakatten]

Min julstjärna håller än och fortsätter att sprida rött lyster här hemma. Tålig och envis, uthållig och vacker. Ja, det är inte bara den fina blomman som har de egenskaperna om jag säger så. Kanske därför vi trivs så bra ihop. :)

Annars är det sjukstuga hos Hemmakatten och jag tar en lugn dag för att återhämta krafterna. Läser nya inredningstidningar, bl.a. senaste Plaza Interiör och får en hel del inspiration. Det är härligt att bläddra i dessa glossiga magasin och drömma sig bort. Samt få ett och annat praktiskt tips till hemmet. Och så dricker jag te ur min egenhändigt gjorda keramikmugg. För en gång skull i en annan färg än vitt. Ombyte förnöjer. Ha en fortsatt bra måndag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Kubansk chokladmousse


[Foto: Hemmakatten]

En efterrätt som jag gillar mycket är Leila Lindholms kubanska chokladmousse. Smakrik och förhållandevis enkel att tillaga. Lätt att konsumera som middagens sista rätt då det fluffiga slinker ner utan motstånd. ;) Jag tog några bilder när jag precis hade gjort moussen. Innan serveringen senare på kvällen "piffade" jag till det hela då jag toppade med färsk passionsfrukt (gröpte ur innanmätet) samt flagad mörk choklad. Som tur är har jag lite över till ikväll så det blir en favorit i repris. Det är väldigt trevligt med rester.

Efter en ganska stor dos frisk luft under promenad i det fina vädret blir det nu en kopp te och horisontalläge i soffan med en bra bok.

Recept Kubansk chokladmousse (4 portioner)
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
1 äggula
1 msk mörkt muscovadosocker
1/2 msk kokhet espresso
1 msk mörk rom
2-3 passionsfrukter
1,5 dl vispgrädder
hyvlad choklad till garnering

1. Smält choklad i vattenbad.
2. Vispa äggula och socker poröst.
3. Blanda ner espresso, rom och urskrapade passionsfrukter (spara en till garnering).
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vispa grädden till rinnig konsistens och vänd ner i chokladsmeten.
6. Fyll moussen i små koppar eller glas och ställ kallt.

Precis innan det är dags att servera dela en passionsfrukt och gröp ur innehållet fördelat på moussen samt hyvla choklad över.

Kubansk chokladmousse
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Lördag


[Foto: Hemmakatten]

En lång frukost med tidningen, rostat bröd med smör som smälter och nybryggt te. En tulpanbukett och tända ljus. Mer behövs inte för att det ska bli trivsamt en lördagsförmiddag. Just nu vräker det ner snö utanför fönstret. Rena julstämningen. Jag ska ut en sväng för några ärenden, då gäller det att klä sig varmt. Men först förbereda inför kvällens middag. Ta ut kött på tining och bestämma dessert. Det lutar mot chokladmousse...[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Brogyllen


[Foto: Hemmakatten]

Har ni inte märkt det redan så är det dags att erkänna nu. Jag är en fikafantast. Att sitta med en kanna te och en god vän och samspråka på kafé är bland det trevligaste jag vet. Timmarna flyger iväg. Värmen från koppen, som mjukar upp både händerna och insidan, samt ett gott samtal - det är livskvalitet i vardagen för mig. Två dagar i rad har vi hamnat på Café Brogyllen på Västra Hamngatan. I onsdags på Afternoon Tea, och igår en vanlig fikakväll då jag slog till på en ljuvlig bärmuffin och hälsosamt te med namnet Vitaminkick som bl.a. innehöll nyttiga gojibär. Jag vet inte om det var den gemytliga stunden eller teet, kanske en kombination av båda, men när jag kom hem var jag så full av energi att jag på direkten gav mig ut på en löparrunda och det kändes som jag bara flög fram över asfalten. En mycket bra avslutning på kvällen.

Idag väntar förhoppningsvis ny inspiration i form av föreläsning om motivation/drivkrafter och sedan stimulerande sällskap. Kanske också en sevärd film hinns med. På återhörande och hoppas att du får en fin fredag!

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fönstershopping

Butiken Casa Linné i Göteborg

[Foto: Hemmakatten]

Skyltfönstret hos butiken Casa Linné i Göteborg väcker för det mesta mitt habegär. Gårdagens titt var inget undantag. Casa Linné är en butik som har det mesta av det bästa vad gäller produkter från PB Home. Det är den franska lantliga stilen som dominerar med träslag i vitt och svart, många fina detaljer i metall och fattigmanssilver, glas och trä i skålar, ljuslyktor, ramar, hyllor och fina sideboards. Och inte minst vackert vågat vitt porslin, och ljuvliga stilleben med doftljus och silverskålar. Jag hade lätt kunnat möblera mitt hem med bara sortimentet från Casa Linné! Men många gånger är det lika trevligt att titta i skylten, gå in i butiken, drömma och möblera i fantasin. För drömmar mår man bra av. Oavsett om det uppfylls eller inte!
[Foto: Hemmakatten]

Och så några närbilder på fina detaljer som gärna hade fått flytta hem till mig!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Condeco


[Foto: Hemmakatten]

För att bryta av mot den franska fikatrenden, i alla fall för en gång, blev det idag ett besök på Condeco på Avenyn med en av mina äldsta vänner. Trevligt som vanligt och kul att få en uppdatering av vad som händer på alla fronter i livet. Gott att äta blev det också, en pastarätt med kyckling och morötter, och jag tog en räkmacka samt en stor kopp te. Det satt fint efter dagens löpningsrunda som gick i jämn och hög fart. Känner att jag är på väg tillbaka till bättre tider igen vilket alltid är roligt för träningsmotivationen. Efter en tur på stan i ösregnet med en annan vän är det nu dags att landa i soffan. Det vankas kvällsmys!


Fika på Condeco
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lycka


[Foto: Hemmakatten]

Jag har läst en del om lycka den senaste tiden. Ämnet är intressant, både ur ett generellt perspektiv och på ett personligt plan. Det finns alltid något att lära sig eller inspireras av, för att försöka öka sitt välmående och lycka i vardagen. För det är de små gesterna som håller i längden. Som sätter guldkant på tillvaron en helt vanlig tisdag.  Många gånger handlar det om att ha en positiv förväntan på vad som komma skall. Att vara förväntansfull och se fram emot kommande positiva händelser är en av de mest pålitliga källorna till lyckokänslor i vardagen. Och ju större hopp och tillförsikt du har om ditt liv och din framtid, desto mer troligt är det att du beter dig på ett sätt i nuet som kommer att generera denna lycka i framtiden, tex att stärka vänskap eller kärlek, förbättra dina prestationer, äta bättre, träna mer, spara pengar till en semester, hus, eller liknande. Förväntningarna inför det som komma skall är en lycka i sig. Och ditt beteende blir därefter. Och lyckan väntar både runt hörnet och uppbringas här och nu. En bra ekvation tycker jag! :)

Där ser man hur viktigt det är med förhållningssätt. Har jag ett positivt förhållningssätt och en positiv förväntan på det som väntar i livet framför mig, inför morgondagen, veckan som kommer eller nästa månad, kommer jag även bete mig på ett sätt så att den positiva känslan/upplevelsen har större chans att uppfyllas.

Det gäller verkligen att välja glädje, att tänka "rätt" för att underlätta för sig själv. Det är inte helt lätt alltid. I alla fall inte för mig. Det är min största utmaning och om jag nu ska ha något nyårslöfte i år så är det att försöka så gott det går att välja glädje och att ha en positiv förväntan. En harmonisk, lugn och förväntansfull inställning till det som komma skall. Att se fram emot det som är bra. Att medvetet skapa händelser att se fram emot. Att känna en positiv lust och förväntan inför en situation, ett möte, en människa. Att tro på att det kommer att ordna sig. Att förvänta mig ett glädjefullt beslut. Att tro på att känslorna finns där. Tro på att lyckan är uppnåelig både i det lilla och det stora. Jag vill välja det som är bra för mig. Välja den som är bra för mig. Valet är lycka och blir på så sätt lycka. Det är tisdagens val.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Start


[Foto: Hemmakatten]

Måndag igen och start på en ny vecka. Är det bara jag som tycker att veckorna går fortare och fortare. Vissa susar förbi med expressfart? Gårdagen tillbringades i behagligt tempo och jag bakade saffransbiscotti, gjorde några ärenden på stan, fikade med familjen, åt en god middag och såg italienderbyt Milan - Inter som tyvärr Zlatans lag förlorade... Allt som allt en skön söndag. Nu är det dags att sätta fart och få igång denna dag ordentligt. Jag tar energiknippet Tove Styrke till hjälp med låten Call my name. Hoppas att du får en bra start på veckan!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Premiär


[Foto: Hemmakatten]

Så har det varit premiär. För årets första semla. Gott! Den intogs på mitt favoritkonditori Ahlströms, ett kafé med gamla anor och väldigt mysigt att sitta själv på. Perfekt ställe att fundera på egna tankar eller råka snappa en del av grannarnas konversation. Alltid lika intressant. Eller bara vila ögonen på den fina innergården och butiken Balders Hages skyltfönster. Men tillbaka till premiäranledningen. Semlan smakade lika ljuvligt som jag hade väntat mig. I år ska jag faktiskt påbörja en ny tradition och det är att äta minisemlor istället. Det blev väldigt mycket och mättande med en stor semla, så för att ändå få smaken men i en mindre och mer lättsmält bit får det bli den mindre varianten nästa gång. Den var slut vid detta tillfälle annars hade traditionen redan varit igång. Nåväl, jag behövde inte laga middag den dagen i alla fall, alltid något. :)

Söndag idag. Jag får se vad jag hittar på, en promenad eller fika eller stan. Först blir det nog bakning, har inte bestämt mig för om det blir en mjuk saffranskaka eller biscotti ännu...Ikväll väntar en förhoppningsvis god middag i trevligt sällskap. Hoppas att du får en fin dag!

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Hämnden


[Foto: IMDb.com]

Den danska filmen Hämnden från 2010 fick en Oscar för bästa utländska film. Nu när jag har sett den förstår jag varför och kan säga att det var välförtjänt.

Hämnden vrider och vänder på temat hämnd - när du blir utsatt för ett brott, mobbing eller allmänt kränkande beteende, hur ska du då förhålla dig? Vända andra kinden till eller ge igen för att visa att du är starkare än den andre, för att markera att mig sätter sig ingen på? Ämnet har många bottnar och det finns inga entydiga svar. I teorin är det en sak att ha en åsikt, men när det verkligen gäller, när det bränner till, var står ens moraliska kompass då? Visar den "den rätta vägen" eller slår du in på den grumliga, snåriga stigen som leder mot hämnd? Till en i början kan hämnden te sig lockande, som en ryggmärgsreflex, slår du mig så slår jag dig, men när det sunda förnuftet får chans att träda in, visar de flesta situationer att våld leder till mer våld. Och att omtanke, hänsyn, att prata och reda ut konflikter är ett mer hållbart tillvägagångssätt. Medicinen mot hämnd heter empati. En riktigt stor dos för att den ska vara verkningsfull...

Elias, vars pappa Anton jobbar för läkare utan gränser [fint spelad av Mikael Persbrandt] blir dagligen trakasserad i skolan. När en ny pojke kommer till klassen blir det annorlunda. Christian, som precis förlorat sin mor, tar inte emot skit. Han försvarar Elias och vill gå hela vägen när det gäller kränkningar. Andra kinden till existerar inte. Nej, här är det båda nävarna och diverse tillhyggen som gäller. Ilskan och sorgen efter modern river och sliter inom honom. Kanske vill han bara ha en ursäkt för att få leva ut sina känslor... Elias som ser Christian som sin räddare och enda förtrogna är beredd att gå långt för att behålla vänskapen. Men hur långt är det möjligt att göra som någon annan vill innan det är dags att kalla även det för kränkning? Hur långt ska du gå för att bli omtyckt? Elias moraliska kompass är gedigen men kan Christian få honom ur spel?

Parallellt till pojken Elias ställningsstagande har även hans föräldrar en del att brottas med. Särskilt pappa Anton som i sin roll som läkare i Afrika får se och ta hand om de mest fasansfulla skador. Många gjorda av en grym man i området. Och så en dag kommer denna man in till sjuklägret då han själv behöver vård. Har han rätt till det när han har dödat så många? Anton ställs inför ett minst sagt moraliskt dilemma. Har alla rätt till vård och behandling? Även en mördare?

Hämnden är en film med många bottnar och jag blir berörd. Det handlar om begreppet hämnd, vuxna relationer, ung vänskap, rätten att försvara sig, rätten till liv... Det går inte att värja sig för den här filmen. Skådespelarna använder små medel till starka uttryck och det är helgjutet över hela linjen från huvudroller till minsta biroll. Danska regissören Susanne Bier har verkligen lyckats med både rollbesättningen och att förmedla sitt budskap utan pekpinnar. Med många nyanser och mycket empati. Ungefär så som hämnden bör bemötas...


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten


Laura Didion[Foto: Hemmakatten]

Jag fortsätter på det kvinnligt kreativa spåret och visar några kreationer från Laura Didion. Didion har ateljé och verkstad i Kronhusbodarna i Göteborg och fokuserar på modeaccessoarer i skinn och läder. Här finns detaljer för den som vill vara diskret som till exempel snygga plånböcker i skinn och päls, men framför allt finns här accessoarer för den som är modemedveten och vill lysa i färg. Härligt chockrosa och turkosa fodral till den bärbara eller mobilen och bl.a. nyckelkedjor i skinn med älgmotiv, som säkert tilltalar fler än tyska turister. ;) Eller vad tror du? Priserna ligger i det övre segmentet men Laura Didions fina modedetaljer blir en kär vän som följer dig år efter år. Eller fungerar utmärkt som gåva med stil.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Plingsulli


[Foto: Hemmakatten]

Bakom namnet Plingsulli döljer sig en kreativ kvinna vid namn Ulrika Gustafsson. Jag föll för hennes söta brickor under mässan Julform på Röhsska museet i december. Ulrika har gått på HDK - Högskolan för Design- och Konsthantverk och där utvecklat sina tankar och färdigheter kring färg och form särskilt när det gäller mönster och textila tryck. Färglycka och lekfullhet är några av hennes ledord och det märks. Brickornas ibland naivistiska motiv med en humoristisk grundton och de vackra rosorna, som ändå inte är allt för stiliserade utan strävar mot en mer fantasifull form. Det slår an en sträng hos mig. Jag tror vi kommer att höra mer om Plingsulli helt klart!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Färgglädje[Foto: Hemmakatten]

Om det precis utanför är en smula grått, med asfalt, och material i betong och zink, öppnar sig en helt  ny värld när man kliver in genom dörren till Sallys Bazaar vid Redbergsplatsen. En färgexplosion utan dess like. Nästan så ögat har svårt att vänja sig. Men efter ett tag är det som att få en stor och varm kram. Underbara kulörer. Söta produkter. Snyggt matchat och kombinerat på hyllorna. Trevliga märken som Rice, Gerbera, House Doctor, IB Laursen och Miljögården, samt franska dofttvålar, goda teer och sötsaker från Åre Chokladfabrik. Här går det att titta, njuta och botanisera länge. Och det gjorde vi under gårdagens tur bland butiker i området. Jag får anledning att återkomma till Sallys Bazaar då kamerans minneskort är fulladdat med fina bilder! :)
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Tillbaka


[Foto: Hemmakatten]

Visst är skärbrädan snygg?! Ett fynd från butiken Bagaren & Kocken. Retromönstret Virrvarr i rött tilltalade mig från första stund och skärbrädan fungerar både som bricka och uppläggningsfat. Teet hamnade i en mugg från Greengate, och vasen är "Hand made by Hemmakatten". :)

Tillbaka i sadeln igen. Efter veckans inledande mellandag känner jag mig tillbaka på banan igen efter gårdagens energipåfyllning i form av löpträning och trevlig afterwork med ett gäng pratglada tjejer. Roligt och uppfriskande och ett bra sätt att lägga tankarna på annat. Denna onsdag har börjat bra med välbehövlig sovmorgon samt en god brunch i form av grovt bröd med sallad, rostbiff och remouladsås. En av mina favoriter. Och i eftermiddag väntar en trivsam stund på stan och fika med en väninna. Det gäller att hålla ångan upp medan jag kan. Hoppas att du får en fin onsdag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Köksinspiration[Foto: Hemmakatten]

För ett tag sedan besökte jag IKEA och tyckte att det fanns många fina kök att inspireras av. Jag gillar det rena, vita, avskalade men måste säga att även luckor i ek och björk ger en välbehövlig värme till rummet som många gånger är hemmets hjärta. Trevliga tapeter kan också lyfta köket. Föll direkt för den blå- och vitmönstrade fondväggen. Tyvärr missade jag producenten men det ska jag kolla upp nästa gång.


[Foto: Hemmakatten]

En hel del fina dukningar bjöds det också på. Med husgeråd och textilier från IKEA:s eget sortiment så klart. Porslinsserien 365+ fungerar i alla lägen. Tycker att företaget har ryckt upp sig lite på textilfronten. I alla fall är de vita handdukarna/servetterna med svart grafiskt tryck på en höjdare. IKEA:s dekoratörer måste ha ett roligt jobb. Hade gärna provat för en dag!

Ha en fin tisdag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Oväntat


[Foto: Hemmakatten]

Ingen dag som kommer att gå till historien direkt. Måndagen alltså. Men den kan snart läggas till handlingarna. Bara resten av veckan kvar... ;) Det har snöat i eftermiddag och kväll. Många jublar, men inte jag. Nej, hellre då ligga på en solvarm strand och lyssna på vågornas skvalp, eller svischa ner för en slalombacken i coola glasögon (om jag nu hade kunnat det). Antingen eller på något sätt. Inte detta småsnöande som smälter bort. Kvällens joggintur fick ställas in pga för halt väglag. Därav min småsurhet. Inte bara därför, (ett oväntat påhopp från kollega kan också bakas in) men jag skyller hellre på utebliven endorfinkick den här gången. Nåja, så farligt är det inte. Jag reser mig snabbt igen och lyfter blicken. Ser framåt istället och inväntar en härlig tisdag, onsdag, torsdag... Och allra helst till söndag! "Kraaam på er", som farbror Barbro brukar säga.

PS. Vad har fotot med dagens text att göra undrar du kanske? Jo, dagen började faktiskt bra, med en nyttig frukost på hembakat grahamsbröd och gott te ur en fin keramikmugg av Anna-Lena Dancy. Tänkte faktiskt ta en repris imorgon. På frukosten i alla fall! :) DS.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Australia


[Foto: IMDb.com]

Ikväll kl 21.00 visar TV4 filmen Australia som jag har recenserat tidigare. En film väl värd att se, dock med nyheter och reklampaus vilket resulterar i att den håller på alldeles för länge och för sent en söndagkväll. Men om du orkar vara uppe tycker jag att du ska se den här äventyrsfilmen. Här kommer recensionen:

Australia är en äventyrsfilm gjord som en gammeldags matinéfilm med de klassiska ingredienserna:

1. Konflikt - romantik. Det vill säga en kvinnlig och en manlig huvudperson som inledningsvis gnabbas och ogillar varandra för att sedan allt mer fatta tycke och till slut inse att de kan inte leva utan varandra.
2. Storslagna miljöscener. Med den australiensiska vildmarken och bushen varierat med kustremsan och havet som bakgrund får man precis den underbara dos natur och miljö som behövs för att skapa en spännande och fantasieggande miljö.
3. David och Goliat-temat alternativt de onda mot de goda. Här slåss en liten gård i Australien och dess boende för sin överlevnad. De har dåligt med pengar men gott om målmedvetenhet och envishet. Och så klart ett hjärta av guld. De för kampen mot den största kreatursägaren i Australien som har pengar, makt och de styrande på sin sida. Även en sociopat till förman som gör smutsjobbet och bryter mot alla moraliska koder och lagar som existerar för sitt höga nöjes skull.
4. Utspelas under en historisk turbulent tidsperiod. I detta fall under 1940-talet, när andra världskriget stormar som bäst och ställer alla konflikter på sin spets, både i familjer och i länder. På detta sätt tillförs spänning och känslan av ”vi lever bara här och nu” automatiskt. Bomber, flyganfall och flykt genom dammande öken eller genom kulregnet i vattnet. Action och äventyr direkt.


[Foto: IMDb.com]

Australia har självklart engagerat två av Australiens bästa exportskådespelare i detta romantiska äventyrsdrama: Nicole Kidman och Hugh Jackman. Konstigt vore det väl annars. Och jag är mer än tacksam för det. När Hugh Jackman mörknar i blicken av ilska eller slänger av sig skjortan för att svalka sig i vatten, ja, då kapitulerar även jag.

Jackman spelar den erfarne kreatursföraren som ska hjälpa den brittiska överklasskvinnan Sarah Ashley [Kidman] att rädda hennes döde mans gård och föra ett 1000-tal nötkreatur genom vildmarken till kusten för ett lukrativt kontrakt med armén. Kidman är en riktigt bra dramaskådespelerska och jag gillar hennes rolltolkning av aristokraten Sarah där krusidull och fina fasoner får ge efter för en mer handfast attityd och jordnära handlingar ju längre tid hon spenderar i Australien. MEN, jag kan inte låta bli att störas av Kidmans ansikte. Det ser tyvärr opererat och konstlat ut nu för tiden. Och det är synd. Hennes kvaliteter som skådespelerska är annars oantastbara. Minns bara hennes prestation i dramat Timmarna.

Australia är en film som bjuder på bra underhållning. Man behöver inte tänka när man ser filmen, bara luta sig tillbaka och njuta av det vackra fotot, den spännande handlingen, den magiska undertonen, musiken och fina skådespelarprestationer. Australia är en filmsaga i dess bästa bemärkelse.


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten

Härlig helg


[Foto: Hemmakatten]

Helgens bukett med härligt röda tulpaner lyser på vardagsrumsbordet och piggar upp. Känns det inte redan att vi går mot ljusare tider?! Underbart. Vilken fin helg det har varit och fortfarande är. Frisk luft, löparträning, god mat, trevligt sällskap, bra på tv och stimulerande samtal. Känner mig påfylld med energi och nöjd med tillvaron i största allmänhet. Idag väntar några ärenden på stan. Ska byta en julklapp och sedan strosa omkring för inspiration och fönstershopping. Ett helt OK nöje i sig. Hoppas du har en mysig helg och får en fin söndag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Middag


[Foto: Hemmakatten]

Trettondagsafton igår. Jag ville göra något extra till middag. Dels hade jag ingredienser kvar sedan nyår, dels ville jag testa en ny soppa som min bror gjorde nyligen. Som aptitretare blev det crustader med créme fraiche, rödlök och löjrom samt parmaknyten med en röra på färskost, svarta oliver och soltorkade tomater. Sedan serverade jag en mycket smarrig fänkålssoppa med kräftstjärtar och bladpersilja. Enligt receptet ska man ta fänkål och purjolök men jag bytte ut löken mot palsternacka, en mild rotfrukt som fungerar lika bra. Gott var det i alla fall och en fin stund vid matbordet.

Julsakerna är äntligen borta och blommig "vårduk" från Serholt ligger på plats. Inspirerande bara det! ;) Snart dags att ge sig ut i det friska och soliga vädret. Ha en fin lördag höll jag på att skriva, men det är ju bara fredag. Härligt!

Recept på fänkålssoppan med saffran, cayenne och citron hittar du hos Manfreds matblogg.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Stapelbart


[Foto: Nina Broberg, från IKEA Livet hemma]

Just så här snyggt, välordnat och prydligt skulle jag vilja ha det i mitt arbetsrum. Lite större, lite mer förvaring, lite mer av allt helt enkelt. Den här hyllväggen finns hemma i en inredares hall, och fungerar som kombinerat arbetsrum och bibliotek. Jag är inte förvånad över att det är en estetiskt skolad person som står bakomdetta upplägg. Mycket fint! Fler inspirerande bilder hittar du hos IKEA Livet hemma.

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten

Myskväll


[Foto: Hemmakatten]

Just nu tillbringar jag en skön stund framför den romantiska filmen The Holiday, en av mina favoriter med charmiga skådespelare, söt handling och en hel del snärtiga repliker. En film som jag kan se om och om igen tack vare finfint spel av Kate Winslet, Jude Law, Cameron Diaz och Jack Black. Unnar mig en liten chokladbit till fikat då jag var ute och sprang tidigare ikväll. Trotsade vinden och regnet för att köra den planerade rundan. Tänkte att fartvinden nog skulle få kläderna att torka ;). Efter två kilometer slutade det att regna så jag passade på att springa ytterligare 5,5 km. Känns härligt så här efteråt! Håller som bäst på att uppdatera min Spotify-löpningslista med några nya låtar för att få extra energi till nästa runda.

Hoppas att du har en fin kväll!

Mugg Greengate och liten bricka från Bengt & Lotta.

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Nedpackning


[Foto: Hemmakatten]

Nedpackning? Ja, faktiskt. De är på väg. Bort. Till sin låda i källaren. Efter nyårshelgen vill jag att starten på det nya året ska synas även i hemmet. Tomtarna åker bort och kvar blir bara ljusstakarna för att lysa upp resten av veckan men på söndag är det även deras tur. Vitt och fräscht vill jag ha. Det blir ny duk på köksbordet och imorgon ett par fina tulpaner i någon härlig vårfärg. Längtar till ljusare och varmare tider. Jag fortsätter därför kvällen med Sommaren med Göran...

Ha det fint![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Vila


[Foto: Hemmakatten]

Grått och regnigt ute. Tända ljus inne. Horisontalläge i soffan väntar nu, en kopp te och sedan ett avsnitt av Morden i Midsomer. Nu så här i efterhand är jag glad att SVT höll på några avsnitt från i somras för att visa under jul- och nyårshelgen. Det infinner sig alltid en känsla av välbehag när jag bänkar mig vid denna engelska serie. Många års sommarkvällar har spenderats tillsammans med Barnaby och mordutredningar i det till synes charmiga engelska landskapet. Men där det under ytan bubblar av ond bråd död...

Jag gillar min grupp av ljusstakar i fattigmanssilver och brassar på för allt vad jag är värd för att skapa ljus här inne. De flesta ljusstakarna kommer från Madam StoltzMiljögården eller IB Laursen och är inköpta hos Blomsterhuset i Bollebygd samt Marias presenter i Karlskrona. Hoppas du får en skön kväll!

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Gott nytt 2012!


[Foto: Hemmakatten]

En riktigt trevlig nyårsafton är till ända och jag välkomnar 2012. Ser fram emot vad detta år har att erbjuda med nya möjligheter och nya utmaningar. Jag hoppas på mycket glädje, utveckling och tid tillsammans med de som jag tycker om. Jag har inga löften att tala om detta år mer än att försöka välja det som är gott och bra för mig och tacka nej till det som inte berikar.

Gårdagskvällen var en afton med matfokus. Alla hade fått ansvaret för var sitt inslag under middagen och det visade sig vara ett vinnande koncept. Mina snittar åts upp i alla hast och det verkar som om de gick hem. Förrätten, som jag defintivt kommer att testa själv, bestod av en jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla. Till detta ett vitt vin som serverades genomgående under hela måltiden: en Riesling vid namn Nottage Hill. Långt mycket bättre än ungdomsårens bleka rieslingvarianter... Huvudrätten var en i mousserande vin pocherad sjötunga som serverades med löjrom, vitvinssås, sparris och ris. Vilken fisk! Helt klart en ny favorit.

Den söta efterrätten slank sedan ner galant. Hemgjord vaniljglass med en gnutta likör i. Smaklökarna jublade. Och på slutet skumpa och den mäktiga synen av sprakande fyrverkerier över stan. Allt som allt en rolig afton med nya bekantskaper och en bra start på 2012. Ja, om man bortser från hur det var att åka kollektivt med Västtrafik på hemvägen. Spårvagns- och busstrafiken är inte i sitt esse direkt denna sena timme en sådan här natt. Men men, en liten detalj som går lätt att förtränga så här i efterhand.

Gott nytt på er![Foto: Hemmakatten]

PS. Nu så här i efterhand ser jag att all mat gick i bleka toner, men jag lovar att smaken var allt annat än tam... DS.

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0