Den sista vintern & Gry

Den sista vintern - Åke Edwarson
[Foto: Hemmakatten]

Den sista vintern är titeln på Åke Edwardsons senaste roman om kriminalkommissarie Erik Winter och hans kamp mot brottsligheten i Göteborg. Efter att ha slukat innehållet kan jag bara återigen konstatera att Edwardson helt enkelt är en av Sveriges bästa deckarförfattare. Han har en driven berättarstil, bjuder på intelligenta intriger samt ger alltid en initierad beskrivning av västkuststadens olika sidor. Persongalleriet med kommissare Winter i spetsen är målande men ändå diskret tecknat på samma gång. Det är levande gestalter med mänskligt beteende och riktiga känslor. Det goda och det onda vandrar hand i hand, i samma person, i samma kvarter.

Den sista vintern handlar om två mystiska dödsfall i innerstaden där tillvägagångssättet är påfallande likt. Det verkar vara samma gärningsman. Två unga kvinnor hittas döda i sina hem, kvävda i sina egna sängar. I båda fallen med en förtvivlad sambo kvar i lägenheten. Helt ovetande om vad som hänt. Eller? Tät thrilleranda och bra balans mellan brottsutredningen och Winters egna filosofiska funderingar. Det är spännande från start till mål.

Den sista vintern är förhoppningsvis inte sista romanen om kriminalkommissarie Winter. Jag har följt hans öden under tio år och vill gärna fortsätta att göra det. I väntan på nästa roman från Edwardson tittar jag på tv-serien om Winter igen. Det är alltid extra bonus att läsa om och se hur staden Göteborg skildras på tv och film. Och med Johan Gry (bilderna nedan) i huvudrollen kan det inte bli annat än ett lyckat resultat.

Johan Gry  Johan Gry
[Foto: Hemmakatten, dvs fotograferat av DVD-omslagen till TV-serien om Kommissarie Winter]

Johan Gry spelar kriminalkommissarie Winter på ett utsökt sätt i de sex första omgångarna från SVT. Gry har hittat helt rätt i sin gestaltning av Winters förfinade elegans och förmedlar en tydlig bild av Winters inre konflikter inför brotten han möter och inför jobbet som han har en stark passion för men som samtidigt sakta bryter ner honom. Gry visar fenomenalt Winters ständiga drivkraft att söka efter sanningen, även om priset blir högt, både yrkessmässigt och personligt. Gry ÄR Erik Winter. Det känns därför lite konstigt att rollistan har bytts ut i de nya avsnitten som nu är under inspelning. Ingen av de tidigare skådespelarna är med. Varken Johan Gry, Krister Henriksson eller Niklas Hjulström. Av förståeliga skäl kanske då Henriksson numera är Wallander personifierad och Hjulström löser brott i Fjällbacka...Men Johan Gry vill jag bara ha i rollen som Winter! Hur man kan låta bli att ha med Sveriges svar på Richard Gere är ytterst förvånande. Johan Gry är det närmaste filmstjärna vi kan komma här hemma. Till och med danskarna har insett hans storhet. Gry kunde ses i en mindre roll i kriminalserien Brottet tidigare i år. Dags att ta tillbaka Johan Gry som Winter. Nu!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Laga hjärtat

Jag hittade följande tips i en tidningsannons. Även om annonsen kommer från en bokhandel som vill få oss att köpa oss lyckliga, ja jag försöker redan, tycker jag att allt låter som hälsosamma strategier brustet hjärta eller inte. Handlar trots allt om att hitta ett konstruktivt förhållningssätt till det som sker och till det som känns för en mer harmonisk vardag. Men jag kommer aldrig att fixa nummer 10. Krävs nog någon typ av lobotomering först. Eller en lätt smäll i pannloben...Och 9. Sluta med chips, världens godaste snacks? Nja, vet inte om jag kan. Eller vill. Hmm, men 8 av 10 måste väl fungera lika bra? Vad tycker du? Tips som du kan ha användning för?

Laga hjärtat
[Foto: Hemmakatten]

Bästa sätten att laga ett brustet hjärta
1. Skaffa fritidsintressen
2. Tänk positivt
3. Lös dina personliga problem
4. Umgås med dina vänner
5. Tyck inte allt för synd om dig själv
6. Var realistisk
7. Våga förändras
8. Börja träna
9. Ät hälsosamt
10. Överanalysera inte

Källa: American Mental Health Channel


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Beige & vitt = sant

Köksfönstret med lampor & blomsterarrangemang från Blomsterhuset.Danform-stol & DotLampa från BlomsterhusetBlomsterarrangemang Blomsterhuset
[Foto: Hemmakatten]

Jag är helnöjd med mitt senaste piff i köksfönstret. Från helsvarta lampor och mörka krukor till ljust fräscht beige och vitt. Kanske en omedveten strävan efter att behålla ljuset, eller åtminstone hjälpa till på traven från insidan när ljuset utanför blir allt svagare.

Jag kör på med lantstil som jag gillar just nu. Lampskärmarnas rutmönster matchar kakeldekoren ovanför diskbänken och den beige rutfärgen går ton i ton med sittdynorna på köksstolarna. Det lilla blomsterunderverket med ros är så sött att jag baxnar. Blir glad varje gång jag går in i köket och ser mina fina fynd.

I butiken Blomsterhuset hittade jag lampor och blomsterarrangemang med beige kruka och ekfat från Cult design. Den höga krukan en present fyndad på samma ställe sedan tidigare. Vit laminatstol Dan-Form och sittdynan Dot från Designers Eye, båda från butiken Home Company


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Lost in Jane Austen

Lost in Jane Austen
[Foto: Hemmakatten, dvs fotograferat av dvd-omslaget, som för alla bilder i inslaget]

Om du som jag tillhör kategorin som verkligen gillar Jane Austens romantiska böcker, om du hoppar av glädje när nya filmatiseringar av hennes verk lanseras samt kollar alla filmer eller annat som berör Austen, ja, då är den brittiska serien Lost in Jane Austen perfekt! Redan när jag hörde talas om själva seriens handling måste jag erkänna att jag kände ett stort pirr av förväntan.

Det handlar om en helt vanligt Jane Austen-frälst tjej Amanda Price [Jemima Rooper] som lever stordsstadsliv i London med en halvtråkig pojkvän vars uppfattning om romantik sträcker sig till att dela chipspåsen framför kvällens fotbollsmatch på tv. Och en del män undrar varför förhållandet spricker... Nåväl, under varje ledig stund läser Amanda sin Austen, speciellt älskar hon den romantiska klassikern Stolhet och Fördom* där en viss Mr Darcy och Elisabeth Bennet har huvudrollerna. Amanda är helt betagen i karaktären Mr Darcy och tar dagligen intensiva doser av hans och Elisabeths växande passionerade kärlekshistoria. Kort sagt, Amanda lever med bokkaraktärerna som om de vore hennes egna vänner och bokens värld är till stora delar hennes värld. Som en verklighetsflykt till glädje, romans och spänning likaväl som en upplyftande litterär upplevelse.

Av en tillfällighet (eller är det ödet som hjälper henne på traven?) hittar Amanda en ingång från sin lägenhet rakt in i handlingen av Stolthet och Fördom. Från nutidens bullrande 2000-tal till ett England i lantlig 1800-talsskrud. Jag tycker att idén är fantastisk, kittlande och innovativ. Hade gärna provat själv. Det är en rent nöje att följa förvecklingarna som Amanda blir orsak till och en del av när hon kastas huvudstupa in i familjen Bennets liv. Amanda kommer att påverka handlingen, hon vet ju vad som egentligen ska hända efter att detaljstuderat romanen i flera år, och hon försöker verkligen se till att utgången blir som det är tänkt. Men ofrivilligt kommer hennes närvaro att vända upp och ner på tillvaron för alla Bennets familjemedlemmar och de individer som kommer i familjens och Amandas väg. Speciellt för Mr Darcy blir mötet med Amanda omtumlande...

Lost in Jane Austen - Elisabeth  Lost in Jane Austen  Lost in Jane Austen - Mr Darcy   
[Foto: Hemmakatten]

Att se Lost in Jane Austen är en underbar upplevelse. Jag befinner mig i ett lyckorus under de tre timmar serien pågår. Och jag ska snart titta på den igen. För alla fans av Austen, eller romantik, lägg till på "måste-se-listan"! Det är roligt, bitskt och kärleksstinnt. En klar fördel är förstås om du känner till handlingen i romanen Stolthet och Fördom, dvs vet hur det egentligen ska gå, för att se alla finesser och underhållas av de förändrade riktningarna i handlingen. Ett tips är att läsa boken, eller ännu hellre se någon filmatisering först om du är novis inom Austen. "Min" Mr Darcy kommer alltid att vara Colin Firth från BBC-serien som spelades in redan 1995, men jag gillade även skarpt filmen Pride & Prejudice från 2005 med Keira Knightly och Matthew Macfayden i huvudrollerna. Det gnistrar och sprakar om dem båda och Macfayden gör den återhållsamma men samtidigt passionerade Mr Darcy med stor inlevelse! Stor njutning även den filmen. Sluta läs detta inlägg nu och se Lost in Jane Austen istället!

*Stolthet och fördom handlar i korthet om medelklassfamiljen Bennet där de fem döttrarna lever med ett mål i sikte - att hitta en man att gifta sig med. På den tiden i 1700-1800-talets England var kvinnor till största delen utelämnade till en blivande make för att säkerställa trygghet och ekonomisk försörjning. I romanen är det systrarnas liv som i första hand skildras, och då speciellt den näst äldsta dottern Elisabeth och storasyster Jane, men också skillnaden mellan fattiga och rika, konvenansen, den sköra linjen mellan skandal och succé. Romantiskt så det förslår blir det när döttrarna börjar träffa de nya välbärgade manliga grannarna i landskapet. De ogifta männen Mr Bingley och Mr Darcy får ögonfransarna att fladdra och hjärtat att slå lite snabbare hos alla Bennet-kvinnorna av olika anledningar.

Fler Austenrelaterade tips för dig som är intresserad

The Jane Austen Book club     En ung Jane Austen
[Foto: Hemmakatten]

The Jane Austen book club - film från 2007 om bokklubben som läser de mest kända Austen-klassikerna samtidigt som klubbmedlemmarnas egna relationer påverkas av böckernas innnehåll och gemenskapen växer och stärks medlemmarna sinsemellan. Gedigen rollista som tillför den här varma filmen det lilla extra; Kathy Baker, Amy Brenneman, Maria Bello, Emily Blunt, Jimmy Smiths, Lynn Redgrave mfl.

En ung Jane Austen [Becoming Jane] - filmatisering från 2007 om Jane Austen, och hur hon själv blev lika romantiskt involverad som sina bokkaraktärer. Handlingen följer Janes liv med start i de första trevande försöken att bli författare och att finna vägen till kärleken. Anne Hathaway och James McAvoy i huvudrollerna. Finstämd och sympatisk film som berör.


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dagens stilleben

Vackra ting från Blomsterhuset
[Foto: Hemmakatten]

Det verkar som om fattigmanssilvertrenden är här för att stanna. Gärna för mig! Det är vackert, ofta överkomliga priser och lyser upp hemmet. Det känns extra mysigt att tända ljus nu när kvällarna börjar bli mörkare. Och glansen som blir i fattigmanssilver är nära på oslagbar.

Njut av dagens stilleben. Växt i kruka, ljusstakar och Bloomingville-bricka kommer från Blomsterhuset i Bollebygd. Mycket höstfint där nu!

Fattigmanssilver - krukaFattigmanssilver - ljusstakarFattigmanssilver - krukaFattigmanssilver
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Bäddat för succé

Mairo
[Foto: Hemmakatten]

En butik som har ett fantastisk utbud vad gäller egenproducerade textilier, men även annan snygg inredning är Mairo/Mimou-butiken i Ronneby. Det är lätt att förstå att företaget har gjort succé både i Sverige och utomlands. I butiken hittar du det mesta för att skapa en härlig bäddning i sovrummet eller aptitretande dukning till höstmiddagen. Det går även alldeles utmärkt att få med sig ett helt designkoncept till hemmet om du så skulle vilja. Mairo och Mimou är oslagbara märken när det gäller mixning och matchning av färg, form och textur. Välj och vraka bland underbara bäddset, mönstrade kuddar, plädar, överkast, rullgardiner, vepor och dukar. Till detta finns också matchande lampskärmar och utsökt porslin från bla Mateus. Behöver du något fint till badrummet eller köket hittar du garanterat något från Lexington, Filippa K, 10-gruppen, IIttala eller Miljögården. Eller varför inte en läcker lampa från Watt & Veke?

Jag slås av hur otroligt många variationer det finns när det gäller Mairos och Mimous sortiment. Det är varmt, färgstarkt och lockande. Sagolika tygmönster som är som små konstverk i sig. Ett enkelt sätt lyfta ett helt hem. Här finns också gedigna möbler, i den lite mer lantliga stilen, men också i robust mörka träslag. Och tapeterna inte att förglömma, som fungerar som perfekt fond till inredningsdetaljerna. Att vandra omkring i den stora butiken är som att befinna sig i en godisaffär för designintresserade. Mycket som stimulerar ögat, och som triggar igång inredningsnerven och habegäret. Jag skulle gärna vilja frossa! Skyltningen är mycket tilltalande och produkterna är effektfullt disponerade i lokalen. Det märks att det är en estetisk expert som står bakom.

Jag säger bara: åk till Mairo/Mimou-butiken i Ronneby och du får med dig hem sköna visuella intryck likaväl som produkter av hög kvalitet.

MairoMairoMairoMairo
Mairo
Mairomairo
Mimou
MairoMairo
Mairo
mairo
MairoMairo
Mimou
Mimou


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Magiskt hos Maria

Dukat bord hos Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

En av mina absoluta favoritbutiker är Marias konsthantverk & presenter i Karlskrona. Ägarinnan Maria kan verkligen konsten att skylta läckert och visa sina produkter på det mest intagande sätt. Vackra stilleben och kreativa konstellationer finns i små grupper överallt i butiken. Det är bara att gå omkring och njuta, inspireras och ta med sig hem. Nu när butiken huserar i nya större och fräschare lokaler kommer sortimentet ännu mer till sin rätt. En butik att bli glad av! Se alla härliga interiörbilder längre ner. Svårt att motstå, inte sant?

Gillar du den romantiska danska lantstilen är Marias presenter ett måste. Här finns Madam Stoltz, Miljögården, House Doctor och andra fina märken inom den lantliga inredningsgenren. Keramik från Västergården och Sturehofs krukmakeri samsas tillsammans med söta handgjorda prinsesskålar från Monica Johansson. Även trevligt porslin från Bruka design och Greengate fyller hyllorna.

Och smyckena! Missa inte ljuvliga kreationer från Pearls for Girls, Lotta Djossou och Baglady. Textilier finns det också gott om, från bla Nyblom & Kollén, Serholt, Linum och Himla. Hos Marias presenter hittar du flera trevliga lampor och ljuskällor i fattigmanssilver, metall eller taggtråd, samt möbler från Kallholmen och GUTEFORM.

Perfekt butik för ljuvliga gåvor till dig själv och andra! Jag får nästan alltid med mig något från butiken, oemotståndliga ting som förgyller hemmet och vardagen. 

Marias konsthantverk & presenter inryms numera i lokaler på Arklimästaregatan 37 i Karlskrona. Öppettider: Måndag-Fredag 11-18, Lördag 11-14. Lunchstängt 14-15.

Marias presenterMarias presenter
Marias presenter
Marias presenter Marias presenterMarias presenter
Marias presenterMarias presenter
Marias presenterMarias presenter
Marias presenter
Marias presenter
Marias presenterMarias presenter
Marias presenterMarias presenter
Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Höstidyll

Höstidyll med vitt staket, äppelskörd och mysigt hus.
[Foto: Hemmakatten]

Det nya staketet skapar perfekt inramning till trädgårdens rum och harmoniserar med husets form. En distinkt gräns mellan tomten och gatan, men det väl avvägda avståndet i raderna inbjuder samtidigt till öppet möte. Tänk att trä, vit färg och symmetri kan ge en sådan harmoni. Noggrannt och minutiöst hantverksarbete under intensiva sommardagar har resulterat i detta snickerimästerverk hos ett par vänner. Och hösten känns betydligt trevligare med kommande äppelskörd...

En idyll! Njut av dagens bilder!


[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Mairo i Montmartre

Tyget Mademoiselle från Mairo
[Foto: Hemmakatten]

Jag är förälskad. Det hände vid första ögonkastet. Direkt kände jag att det var något unikt över de fina linjerna och den vackra harmonin i kompositionen. Och färgen, mättad mörkgrön. Ett underbart upplyftande tyg från Mairo är min senaste älskling i hemmet. Blir glad varje gång jag vilar blicken på det. Fläkten från Frankrike är tydlig och hade jag fått välja skulle mönstret heta Amelie från Montmartre. Det valda namnet Mademoiselle är dock inte fy skam det heller. Tyget finns i flera fina färgställningar. Drömmer vidare om en hissgardin i den mer grafisk starka färgen svart. Urläcker!

Lika trevligt med en eftermiddagsfika som en kvällsdrink numera.
Muggar inkluderat fat och sked i ek, design Agneta Livinj för IKEA. Antik tesil från Arabia. Vinglasen är second hand och från Designtorget kommer vita fatet och skålen. Servetter Marimekko.

Tyget Mademoiselle från Mairo  Tyget Mademoiselle från Mairo
[Foto: Hemmakatten]

Formgivarna på Mairo har en förmåga att skapa mönster som är både tidlösa och läckert moderna på samma gång. Många nyskapande mönster pryder kuddar, gardiner, dukar, servetter. I alla fall hemma hos mig. Missa inte den trevliga butiken Mimou (ursprungsbutiken för Mairo) om du befinner dig i Ronneby. Men det finns otaliga Mairo-återförsäljare för dig som inte har vägarna förbi Blekinge.

Mairo hissgardin
[Foto: Mairo]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

RSS 2.0