Tävling - vinn fint halsband!

Vinn sött halsband från C STHLM
[Foto: Hemmakatten]

Hoppas du tar chansen att delta i Hemmakattens premiärtävling!
Smalt svart skinnsnöre med fin berlock i silver med inskriptionerna: älskad och syster. Detta kombinerat med två rosa pärlor gör det väldigt sött. Halsbandet är av märket C STHLM och kan som längst bli 40 cm men är justerbart till kortare längd.

Hur delta?
Det enda du behöver göra för att delta i tävlingen är att lämna en kommentar på Hemmakattens blogg i detta inlägg och länka till tävlingen och min blogg från din egen blogg! Glöm bara inte att meddela mig att du har länkat. Har du ingen egen blogg går det bra att maila mig för att vara med i utlottningen: hemmakatten2009@hotmail.com

Jag tänkte det kunde bli en söt Valentinpresent till någon av mina bloggläsare.

Tävlingen pågår till och med den 14 februari och avgörs genom lottning.


Vacker inskription: älskadFin berlock
C STHLM har gjort det snygga halsbandet. Ta chansen att vinna det!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Tulpanfrossa

Vacker inte sant?
[Foto: Hemmakatten]

En anledning till att jag trivs så här års, ungefär den enda anledningen tillsammans med tillgången på semlor, är de fina tulpaner som finns i handeln. Jag älskar tulpaner! Vackra, tåliga, bångstyriga. Ungefär som en kvinna jag känner...

Idag blir det därför några bilder på mina favoriter. Håll till godo och ha det gôtt som man säger i götet.

Rosa är en favoritfärg
Rosa tulpaner tröttnar jag aldrig på
Vardagslyx
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Svart ljusbricka

Svart plåtbricka - i detta fall pyntad med ljus
[Foto: Hemmakatten]

Jag fortsätter med svarta accenter och idag blir det en rektangulär avlång ljusbricka i plåt från Marias Konsthantverk & presenter i centrum. Till detta har jag valt fyra blockljus i matchande färger från samma butik. Tavlan som skymtar i bakrunden är en läcker akvarell av . Svart kruka från Sturehofs krukmakeri, samt rosa tulpaner som lättar upp och kompletterar arrangemanget.

BlockljusFint med flera ljus
Stilleben i svartSvart plåt, tåligt och snyggt
Ljusbricka
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Växtkraft

Jimmy Schönning fortsätter inreda för Åhléns
[Foto: Skärmdump från Åhléns.se - Växtkraft]

Inredaren Jimmy Schönning, bland annat känd för sin medverkan i Äntligen hemma, samarbetar med Åhléns och detta är ett genidrag av affärskedjan. Schönning är skicklig och har bra intuition av vad som är snyggt och inkommande trend. Det han gör blir helt enkelt riktigt estetiskt väl sammansatt och tilltalande. Det senaste temat för Åhléns är Växtkraft. Speglar väl allas längtan till våren. Det är starka färger, mycket grönt och naturliga material som trä med inslag av tidlöst 50-tal.

Jag imponeras av Schönning. Delvis för hans sätt att kombinera gammalt och nytt, men också hur han kombinerar många sinnen när han inreder; ljud - med musik, doft -  med grönskande växter, känseln - blandar olika naturmaterial och till sist syn - hur allt rent visuellt bildar en inredningsunik helhet. Att han sedan är helt självlärd gör det än mer beundransvärt.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dagens stilleben

Stilleben i svart.
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben går i svart. I perioder gillar jag att maximera denna färg. Det är snyggt med svart och detaljer i denna färg drar blickarna till sig. Efter ett tag tröttnar jag dock och byter ut till ljusare toner. Men idag - Black is Beautiful! Vacker handgjord kruka från Sturehofs krukmakeri. Finns hos Marias Konsthantverk & presenter. Himla doftljus från Grandma´s samt lampa med svart tygskärm från Hjärterum.

Vacker murgröna på båge.Doftljus från Himla.
Svart är snyggt!Blomsterprydnad från Marias presenter.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fruset ögonblick

Debutromanen Fruset ögonblick av Camilla Ceder
[Foto: Hemmakatten]

Camilla Ceders debutroman Fruset ögonblick utgavs 2009 och blev ganska omgående en succé. Det är en spännande kriminalroman som utspelas i Göteborg med omnejd. I centrum står kriminalkommissarie Christian Tell som får ett komplicerat fall att lösa. En man hittas avrättad på en gård i västra Sverige och kroppen är svårt sargad. Det tyder på ett personligt hatbrott, men polisen står inledningsvis ganska handfallen när det gäller motivet. Inget i mannens bakgrund tyder på några svåra konflikter. Men ett vittne i utkanten av utredningen blir plötligt påmind om en mörk händelse långt tillbaka. Har det förflutna hunnit ikapp? Vittnet, journalistikstudenten Seja Lundberg, börjar på egen hand nysta i historien och kommer mördaren farligt nära. För kriminalkommissarie Tell blir utredningen komplicerad och han konfronteras inte bara med fruktansvärda mord utan även med sina egna känslomässiga tillkortakommanden. När hans och Sejas väg korsas får det oanade konsekvenser till följd, som leder rakt till mördaren och kanske något mer...

Det är inte svårt att förstå att Ceders bok Fruset ögonblick var den andra mest utlånade boken under 2009 på folkbiblioteken i Göteborg. Men inte bara göteborgarna har tagit hennes roman till sina hjärtan. Den har sålt bra i hela landet och även utomlands. Jag läste en intervju med Camilla där det framkommer att hennes tillvaro efter boksläppet blivit betydligt behagligare på den ekonomiska fronten. Det hade varit något. Skriva en succéroman som gör en ekonomiskt oberoende för resten av livet. Under tiden läser jag med välbehag den strida ström av deckare som publiceras av skickliga författare i Sverige. Camilla Ceders bok håller hög klass. Den har nervig intrig och fint tecknade porträtt av människor som lever på gränsen i samhället. Det är mänskligt, levande och läsvärt! Jag ser fram emot Ceders uppföljare Babylon där kriminalkommissarie Tell fortsätter att utreda brott. Kommer under 2010. 

Camilla Ceders debutroman Fruset ögonblick
[Foto: Hemmakatten på omslaget som är gjort av Per Wickholm]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Turkosa tendenser

Måndag och ny vecka. Jag startar med färgstarkt. Turkost piggar upp och är vårens inredningsfärg. Det räcker med några få detaljer i denna sprakande kulör.

Favorittoppen från Esprit. Halsband Gemini.Ljushållare Kivi från Iittala
Ljusbricka från Cult designKudde från Mairo.
Härligt med färg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Fönstershopping

LIRO hemdesign
[Foto: Hemmakatten]

Lördagen ägnades åt fönstershopping, bland annat i den trevliga inredningsbutiken LIRO i Karlskrona som satsar på tidlösa designklassiker med märken som GAD, Gant, Holmegaard, Lexington, Iittala, Louise Campbell mfl. Jag tyckte mycket om produkterna från GANT. Snyggt och hållbart i flera år.

GANT handduk
Gillar porslinet från GANT. Svart är snyggt!
Klassiskt påslakan från GANT
GANT design som håller
Snygg korg i LIRO:s skyltfönster
Filippa K porslin
Louise Campbell design hos LIRO
Lisbet Rosén som driver inredningsbutiken LIRO har bevisligen god smak. Vackra vaser!
Iittala ljusstakar - alltid fint!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Utmärkelse

Utmärkelse Kreativ Blogg!

Idag är jag lite småglad faktiskt. Jag har fått min första utmärkelse för min blogg. Av Jennie på Hvita Hjärtat. Tack för det Jennie! Besök gärna hennes fina blogg!

Med denna utmärkelse följer att du skall:
- kopiera awarden på din blogg!
- länka till personen som gett dig awarden!
- berätta 7 intressanta fakta om dig själv!
- välj 7 andra bloggar som du vill ge awarden till!
- länka till deras bloggar!
- lägg en kommentar i deras blogg att du gett dem denna award!

Så här kommer 7 mer eller mindre intressanta fakta om mig:
-
I skolmästerskapen på mellanstadiet deltog jag i fyra friidrottsgrenar och tog medalj i alla, allt från guld till brons. Det var på den tiden jag var vältränad...

- Mitt filmintresse startade tidigt under sommarloven hos mormor och morfar. Jag och morfar satt lika hänförda framför de svartvita 30-, 40-, och 50-talsfilmerna som visades på eftermiddagarna. Intresset har hållit i sig och accelererat.

- Min bästa vän beskriver mig med följande ord: ljuv, snäll, skarp och slagkraftig.

- Jag kan låta bli godis utan problem men det finns en sak jag nästan är beroende av: chips! Och dipp när det är riktig fest. Kanske en faktor som påverkar det där med hur tränad jag känner mig...

- Jag har mycket svårt för orättvisor i alla former särskilt mot extra utsatta grupper som barn, sjuka och gamla. Reagerar starkt när barn far illa.

- Min största kärlek har jag förhoppningsvis inte mött än. Han är lång, snäll, omtänksam och humoristisk. Gärna med de grå tinningarnas charm...Nej, detta är ingen kontaktannons men jag passar på att säga vad jag gillar ;) 

- Ända sedan jag först lärde mig skriva, har detta uttryckssätt alltid varit en ventil och ett behov. Bloggen är ett roligt sätt att få skriva om saker som intresserar mig på ett avslappnat och kravlöst sätt. Tack till er som läser min blogg!

7 andra bloggar som jag gillar:
Min dröm om lantstil
A Mouse in a House
Carina
Starwoman
Spiderchick
Stämningsfullt
Home No 1


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Klassiker från Iittala

Design Aino Aalto 1932 för Iittala
[Foto: Hemmakatten]

Det har väl inte gått obemärkt förbi att jag gillar Iittalas design. Framför allt vad gäller glas, porslin och vaser. Aino Aalto, prisbelönt formgivare, var något av en expert på kvalitativ vardagsdesign. Glas och bruksföremål var hennes starka sida med enkelhet och stabelbarhet som ledord. Skålarna är från Aino Aalto-serien 1932 och de fungerar i de flesta sammanhang vid frukost, lunch eller middag. Dessa skålar är från Åhléns Iittala-avdelning. 

Aino Aalto - formsäker designer som håller än
Klassisk formgivning från Iittala
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Fynd i beige

Muggar från Greengate
[Foto: Hemmakatten]

Beige och vitt är alltid en läcker kombination. Det är fräscht och modernt. De senaste dagarna har jag haft turen att hitta fina saker till hemmet i just denna färgkombination. Allt på rea vilket plånboken gillar! Här kommer mina fynd i beige!

Handdukar från ÅhlénsBlommigt i beige/vitt - blir fint på badrummet
Åhléns eget märke har dessa handdukar
Kuddar i tyget Mademoiselle från Mairo
Tyget Mademoiselle från MairoMademoiselle från Mairo finns numera i mitt hem
Greengate muggar från ÅhlénsGreengate står för romantisk design
Muggar Greengate från Åhléns
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Roman Holiday

Prinsessa på vift med Audrey Hepburn & Gregory Peck
[Foto: IMDb]

Eller Prinsessa på vift som filmen heter på svenska är den senaste i raden av romantiska komedier som jag har avnjutit. Och jag måste säga att det är med Roman Holiday allt börjar! Det är ursprungsfilmen, romantikkällan som alla andra har hämtat inspiration ifrån. På filmens omslag står det "den bästa filmen någonsin". Jag tycker definitivt att den är svårslagen i sin genre. Den är stilbildande vad gäller handlingen, miljöerna och skådespelarfynd. Jag kan se spår av denna film i flera andra nutida romantiska komedier.

Roman Holiday är en riktig Hollywoodklassiker. Den filmades 1953 på plats i Rom vilket var unikt på den tiden. På den tiden var också själva storyn sensationell på ett sätt som är svårt att uppnå idag.

Roman Holiday handlar om prinsessan Ann [Audrey Hepburn] som är på turné genom Europas huvudstäder. När de kommer till Italiens huvudstad får hon nog och rymmer från sitt kungliga följe, det inrutade schemat och det påpassade livet.  En amerikansk journalist, Joe Bradley, [Gregory Peck] slår följe med prinsessan under hennes dag på flykt undan plikterna. Joe, som känner igen prinsessan, ser möjligheten att göra sitt livs scoop när han erbjuder sig som sällskap åt Ann. Han låtsas som om han inte vet vem hon är. Under ett fantastiskt dygn upptäcker de den vackra staden Rom tillsammans. Ann tillåts göra det hon alltid har drömt om; klippa håret, äta glass, dansa på en båt. Bara vara och njuta av livet. Slippa prinsessplikterna för en dag. Det ingen av dem har räknat med är att kärleken ska slå till i romantikens Rom. Hur ska det gå? Ska hennes kungliga höghet få mannen av folket eller ska plikterna komma först?

Roman HolidayAudrey Hepburn
[Foto: IMDb]

På den tiden var detta som sagt en djärv handling. Då var historien unik. Det var mycket ovanligt med en kunglighet som får vara helt fri en dag och bete sig/känna sig som vem som helst. Idag är det som sagt mycket vanligare att kungligheter frotterar sig med och gifter sig med ”vanliga dödliga”. Det är inte en lika stor sak längre. Men då på den tiden, i mitten av 1950-talet, var det som om en bomb slog ner. I pressen, i samhället, i de kungliga lägren.

Jag tycker att filmen är underbar. Även om den har över 50 år på nacken känner jag att jag är med om något stort när jag tittar på filmen. Audrey Hepburn & Gregory Peck glänser. De är långa, mörka och har väldigt tydlig personkemi. De är vackra att se på tillsammans och karaktärsmässigt en ”perfect match”. Båda har en naturlig känsla för komedi. Det är också fantastiskt att se den unga Hepburn i sin första huvudroll som hon sedemera fick en Oscar för, som bästa kvinnliga huvudroll. Filmen kunde lika gärna ha hetat En stjärna föds, då det blev startskottet för Hepburns lysande filmkarriär och en kändisstatus av sällan skådat slag.

Vill du se en riktig klassiker som har alla inslag en romantisk komedi bör ha, och förstå en viktig del av filmhistorien, då är Roman Holiday - Prinsessa på vift - något för dig!

Klassisk filmhistoria - Roman HolidayFin personkemi mellan Peck & Hepburn
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Glasklart

IIttala Essenceserie, Coctail/Champagne-glasIittala Essenceserie, rödvinsglas
[Foto: Iittala.com]

Det är något visst med att dricka ur vackra glas. Det smakar godare och känns bättre. IIttala har som alltid en förmåga till självklar design som står sig i många år. Här kommer ett rödvinsglas och ett coctail/champagneglas ur den stilrena serien Essence. Coctailglaset är i coupeform vilket innebär att det även kan fungera som dessertskål. Två funktioner i ett - alltid ett tecken på genomtänkt formgivning. Komplettera sedan med en rökgrå vattenkaraff & vattenglas ur klassiska Kartio-linjen, design Kaj Franck, och dukningen blir komplett.

Så nu är det bara att försöka bli bjuden på ett gott glas rött...


Kartio vattenkaraffKartio vattenglas
[Foto: Iittala.com]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Rosa detaljer

Som av en händelse är många av mina favoriter just nu i rosa. En energifylld och glad färg. Här kommer några detaljbilder på de ting som förgyller min vardag och gör tillvaron lite roligare...och lite mer rosa!

Atlas design har gjort halsdukenHandkräm från Heathcote & Ivory
Rosa tulpaner piggar uppDet smakar alltid gott ur muggen från Bruka design
Söt tavla från Grönbergs interiörMaffigt halsband från SNÖ
Överkast från MiljögårdenLampskärm från Blomsterhuset i Bollebygd
Kuddfodral från Sia HomeTavla från Miljögården
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mer ljus

Blockljus från Åhléns uppiffat med textilband
[Foto: Hemmakatten]

Jag kan aldrig få för många ljus hemma. Och det är roligt att ge bort. I detta fall har jag väldigt enkelt pyntat ett vitt blockljus med brunt textilband och silverhjärta. Silverbricka med utstansade kors från Casa Linné. Lite cellofan runt så har du en perfekt ge-bort-present.

Silverhjärta från Z.A.KBricka från Casa Linné
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Skynda fynda!

Reafynd - fina vårfärger
[Foto: Hemmakatten]

Igår var ambitionen att göra reafynd på Mio och hos diverse andra möbelfabrikanter. Men jag tycker inte riktigt de stora varuhusens braskande annonser håller vad de lovar. Det finns inga jättefynd eller superreor. Visst, några röda lappar, en liten hörna med förra årets osålda lampskärmar samt prissänkt här och var. Men 3000kr nedsänkt på en soffa som ändå kostar 16.000:- är inte vad jag känner är riktig rea. Det bästa fyndet blev istället en fläskfilé för 69:- kr/kg i matbutiken vägg i vägg... 

Det blir en bild på ett shoppingfynd från tidigare i veckan. En stuvbit som blir den perfekta löparen till köksbordet. Färgglad och vårlik från Haga Interiör.

Porslin Bruka Design
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Bloomingville

Bloomingville by Trendkompagniet
[Foto: Bloomingville]

Bloomingville by Trendkompagniet är ett dansk inredningsföretag som har anammat den lantligt romantiska stilen med inslag av en hel del coola detaljer. Deras hemsida är full av inspiration och jag har valt ut några inredningsmiljöer som faller mig i smaken. Det är softade färger med mycket rosa och vitt. Detaljer i mörkt trä, zink och plåt. En ganska bohemisk trevlig mix som gärna får flytta hem till mig.

Bloomingville
Bloomingville har möbler och inredningsdetaljer till alla rum
Bloomingville
Bloomingville - detaljstudie
Bloomingville har mycket snyggt till hemmet.
Fin förvaring hos Bloomingville
Bloomingville by Trendkompagniet - härlig dansk design
[Foto: Bloomingville]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Must love dogs

John Cusack & Diane Lane i romantiska komedin Must love dogs
[Foto: IMDb]

Must love dogs har två saker jag gillar. Diane Lane och John Cusack! Deras charmiga skådespeleri tillsammans med väl fungerande sidokaraktärer lyfter den här filmen. Vad sägs om Elisabeth Perkins, Stockard Channing och Christopher Plummer i biroller? Must love dogs är en romantisk komedi och faktiskt full av flera skratt. En del väldigt dråpliga repliker om man hänger med.

I centrum står Sarah Nolan [Lane] som har blivit lämnad av sin man efter ett långt äktenskap. Nu försöker hennes välvilliga familj hjälpa henne att träffa någon ny. Sarahs syster kör den mer aggressiva stilen och lägger ut en kontaktannons på nätet utan Sarahs vetskap. Efter ett antal katastrofträffar börjar det äntligen röra på sig. Jake [Cusack], en något tilltufsad man efter en uppslitande skilsmässa, har en kompis som svarar på annonsen för hans räkning. Detta för att han tycker att Jake borde ut och "roa sig igen". Till slut möts i alla fall Jake och Sarah och spelet kan börja.

Filmen är full av de där härliga men också frustrerande stunderna när ett par möts innan det har blivit något på riktigt, och det är tydligt att attraktionen finns där men är ännu så länge outtalad. Ni vet de där stunderna när blickarna talar, kemin är påtaglig, men ingen vågar ta första steget att inbjuda till något mer.

Som tur är snabbar manusförfattarna på lite och låter Jake ta initiativet till både en andra och tredje date. Men helt lätt är det inte. Sarah vet inte riktigt vad hon vill och är rädd för att öppna sig och riskera att bli sårad igen. I kulisserna finns också en annan lurig men attraktiv uppvaktare som spelas av Dermot Mulroney. Must love dogs är en trivsam kärlekskomedi med vuxna människor. Ganska kul om nätdatandets snurror.  Amerikanskt - ja. Romantiskt - ja. Då är i alla fall jag nöjd.

Must love dogs - sevärd romantisk komedi från 2006.
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dukat bord

Porslin från Mateus hos Mairo/Mimou butiken i Ronneby
[Foto: Hemmakatten]

Mairo/Mimou-butiken i Ronneby vet hur en läcker dukning ska göras. De använder det vackra porslinet från Mateus som finns till försäljning i butiken tillsammans med de snygga textilierna i de egna märkena Mairo och Mimou. Här kommer några inspirationsbilder från mitt senaste besök i butiken.

Dukat bord hos Mairo
Filippa K porslin säljs på Mairo
Mycket att välja på hos Mairo
Söta blå frukostskålar
Plommon & lime är en färgsprakande kombination
Gammaldags teservis
Matues porslin
Rött porslin från Mateus säljs på Mairo
Mateus porslin
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Fattigmanssilver

Fina ljusstakar för värmeljus från Blomsterhuset i Bollebygd & Marias presenterFattigmanssilver är en favorit
Värmeljushållare Madam StoltzKruka eller hög ljushållare från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

God morgon! Nu är det officiellt. Jag kan inte sova. Trots kamomillte, räknande av bråkstakiga får som inte vill hoppa över den där grinden som jag så pedagogiskt har ställt upp, samt andra i vanliga fall pålitliga huskurer.

Sagt och gjort. Här kommer istället några fina bilder som blev kvar när jag fotade min ljusbricka senast. Inte för att jag inte tyckte om bilderna, men det fanns inte utrymme för dem just då. Men vänta, nu börjar ögonen bli behagligt suddiga. Yes!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Ny tavla

Dagens stilleben med nygammal tavla i centrum
[Foto: Hemmakatten]

Jag har länge haft en tavla med ett motiv som jag tycker om men där ramen har blivit rätt dassig med ålderns rätt. Sagt och gjort, jag lämnade in tavlan till en ateljeverkstad för omramning. Gissa om jag blev nöjd! Tavlan blev som ny och riktigt fin helt plötsligt. Motivet kommer mer till sin rätt och den vita ramen kontrasterar till den beige tapetväggen på ett mycket tydligare sätt. Det kan jag rekommendera alla. Har du en tavla som du är missnöjd med, fixa en ny ram så får du användning för den igen!

Arbetet med min tavla gjordes av Galleri Anden. Ett ställe jag gillar och kommer att återvända till för deras trevliga tilltal, snabba service och skickliga hantverk. 

Jag gillar som sagt rosa och har nu börjat byta ut de röda juldetaljerna mot vårligt rosa istället. Jag frossar i bilder idag! :)

På bilderna: Klassisk Iittala-vas med tulpaner. Rosa blockljus Broste och Serholt ljushållare, båda från butiken Village. Rosa kruka och glasljusstakar från Blomsterhuset i Bollebygd. Rosa stearingljus från Lagerhaus. Lampa Åhléns.

Vårligt med rosa tulpaner
Blomkruka från Blomsterhuset i Bollebygd
Vas från Iittala & ljushållare från Serholt

Lampa från Åhléns
Ny inramning av tavla gjord av Galleri Anden
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Mästarnas mästare

Mästarnas mästare på SVT
[Foto: Skärmdump från SVT Play]

Igår var premiären av andra omgången av SVT:s sportsatsning Mästarnas mästare. Där möts forna världsstjärnor och elitidrottsmän i olika tävlingsgrenar för att se vem som fortfarande har den fysiska formen och mentala styrkan kvar. Jag såg inte förra omgången men igår satt jag bänkad därför att jag var nyfiken på hur Patrik Sjöberg och Stefan Holm skulle komma överens. Förhandsreklamen har smart nog lyft fram dessa två som de största konkurrenterna. Och jag fick se det jag ville. Hur en pushig Patrik Sjöberg småtjötar göteborgskt och pikar sina medtävlare, och då främst Holm. Varför? Bådas karriärer är över men fortfarande tävlar de sinsemellan. Både Sjöberg och Holm är väldigt noga med att hela tiden kommentera den inbördes ställningen i tävlingarna.

Det var rätt kul i början att höra Sjöbergs kaxiga gnabb, men på slutet började jag känna att det låg en viss dryghet över det hela. Men det kanske bara är så det fungerar inom idrottsvärlden. Att psykningar och pikningar hör till vardagen och att ingen tar illa vid sig för att man vet att det ingår i spelets regler. En del verkade t.o.m. njuta av de verbala påhoppen. Jag hoppas pikningarna sker mest för syns skull, eller i detta fall för tv-kamerornas skull, och att stämningen ändå är god när kamerorna inte är med. 

Patrik Sjöberg & Stefan Holm i både verbala och fysiska dueller Tomas Gustafson kämpar i Mästarnas mästare
[Foto: Redigerat från SVT och SVT Play]

Mästarnas mästare är ett program som jag kommer att följa nu. Måste bara se hur det går, dels med Holm-Sjöberg duellen, men också hur de andra duktiga idrottarna klarar utmaningarna. Det är ju trots allt unik idrottshistoria som samtidigt erbjuds. I varje program visas en film om två av deltagarna, med summering av personernas  höjdpunkter i karriären. Jag rös flera gånger när fotbollsmatcherna från VM 1994 visades där Thomas Brolin var i sitt esse. Sverige har bevisligen haft en del stora sportframgångar tack vare dessa fantastiska idrottsmän och idrottskvinnor. En av mina gamla favoriter är också med i denna omgång av Mästarnas mästare; Tomas Gustafson, skridskokungen från Eskilstuna, som tog OS-guld både 1984 och 1988.

Ta dig en titt på Mästarnas mästare och avgör själv. Det är ett program för dig som är sportintresserad eller för dig som bara gillar adrenalinstinna personer tävla mot varandra och se det psykologiska spelet.

SVT, tisdagar, kl 20.00.


Kortfakta om alla deltagare.
Se första avsnittet på SVT Play.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ut med julen

Bruka design har den röda assietten Fina julkulor från Hemtex
[Foto: Hemmakatten]

"Tjugondedag jul Knut, då ska julen ut." Nu har jag plockat bort alla julsaker och det blev väldigt tomt utan adventsljusstakar, stjärnor och pynt. Längtar redan till nästa december. Men tills dess inväntar jag våren och värmen. Röda julkulor som nästan ser ut som godis kommer från Hemtex och röd assiett från Bruka design.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

3 filmer jag vill se

George Clooney & Vera Farmiga i filmen Up in the air
[Foto: IMDb]

Up in the air - amerikanskt drama som handlar om en man som åker runt mellan flygbolagets arbetsplatser och säger upp människor. Tills en dag då han själv får ett tufft besked...George Clooney i huvudrollen och sex Golden Globe-nomineringar. Behöver jag säga mer?

Filmen Snabba cash har premiär på fredag
[Foto: Bio.nu]

Snabba cash - Joel Kinnaman är Sveriges nya heta skådespelare. Med överallt just nu. Så även i denna svenska thriller. Filmen bygger på den bästsäljande boken av Jens Lapidus om tre unga män vars öden sammanflätas i Stockholms undre värld i jakten på, ja just det - snabba pengar.

Robert Downey Junior som Sherlock Holmes från 2009
[Foto: IMDb]

Sherlock Holmes - Conan Doyles klassiska karaktär i ny tappning. Robert Downey Jr har lagt undan slängkappan och pipan till fördel för boxning och slagsmålsscener. Vet inte om jag gillar det, men av nyfikenhet vill jag ändå se resultatet då jag har läst böckerna och sett tidigare filmatiseringar.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ljusbricka

Bricka från Bloomingville
[Foto: Hemmakatten]

Jag har samlat några av mina ljusstakar och ljuslyktor i fattigmanssilver i köket på en bricka från Bloomingville. Det lyser väldigt fint på kvällen. Håll till godo med bilder i dagsljus! Ljuskällorna är från Marias Konsthantverk & presenter och Blomsterhuset i Bollebygd.

Fattigmanssilver är vackert
Hög ljusstake från Blomsterhuset i Bollebygd
Hög ljusstake med droppskydd från Marias presenter
Vacker kruka i zink från Blomstershuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Krispigt vitt

Stilleben i vitt
[Foto: Hemmakatten]

Jag matchar den snövita utsidan men ett lika vitt vinterstilleben inomhus. Vitt är alltid gångbart och fräscht. För övrigt gillar jag verkligen den här pudervita, fjäderlätta nysnön som skapar helt magiska miljöer i naturen just nu. Minus den allra kallaste kylan.

Ljushållare Madam Stoltz
Kruka från Sturehofs krukmakeri.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Design House Stockholm

Lotus hurricane lantern
[Foto: Design House Stockholm]

Design House Stockholm har en förmåga att knyta till sig nydanande designers, både nya talanger och erfarna formgivarrävar. Produktionen känns alltid fräsch och trendig med inbyggd potential att bli moderna klassiker. Jag har valt några favoriter från Design House Stockholm. Alla från deras fina hemsida. Just nu pågår rea på NK, där finns DHS representerade. Chans till fynd.

Block lamp      Block lamp


Carrie shopping
Focus vase    Twist table

Tid ceramic clock    Spin mug

Bono mugs    Bono bowls


Two light tealight

Wing side tableTablo table
Foto: Design House Stockholm]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Världens lyckligaste folk

Världens lyckligaste folk - en riktigt vass bok av Lena Sundström
[Foto: Adlibris.com]

Dagens bok är journalisten, krönikören och programledaren Lena Sundströms senaste som heter Världens lyckligaste folk - En bok om Danmark. Det är en bokstavlig och litterär resa genom Danmarks senaste års politiska historia och en nutidsskildring av ett land som i vissa politiska läger helt har missuppfattat det här med tolerans, medmänslighet och lika rättigheter för alla. Det är intressant och spännande läsning men också sorgligt att se hur ett land hamnar snett i sina värderingar och syn på människor med utländsk bakgrund. Främlingsfientligheten anammas av några få, men då det politiska partiet Dansk Folkeparti, sitter på en vågmästarroll i landet, har deras gräsliga människosyn fått allt större utrymme i både mediadebatten, i människors vardag och i det politiska rummet. Inte helt olikt debatten här hemma...

Sundström är en mycket vass skribent. Hon är tydlig i sin retorik, rolig och det känns som jag sitter på pakethållaren bak på hennes röda cykel när hon tar sig fram genom dagens Köpenhamn och Danmark för att ta reda på hur världens lyckligaste folk - danskarna - resonerar kring invandrarfrågan. Sundström bosätter sig i Danmark under några månader och pratar med alla. Politiker, chefsredaktörer, studenter, mannen på parkbänken, infödda danskar och inflyttade danskar. Hon läser danska för invandrare, försöker bli medlem i det gräsliga partiet och äter middag med helt vanliga danskar. Hon belyser fördomar och politiska partiers skrämselretorik på ett lysande sätt. Boken borde läsas av alla studenter som samhällsupplysning och kan för alla fungera som diskussionsunderlag för hur vi ska få ett mer tolerant och humanistiskt samhälle.

Det finns många synpunkter om Lena Sundströms bok. Jag har en. Hon är det vi alla behöver. Någon som sätter strålkastarljuset på en känslig fråga och en blåslampa i valfri bakre region på de styrande. Läs den!

Boken finns också som dokumentärfilm och visades på TV4 under hösten.

Lena Sundström har skrivit boken Världens lyckligaste folk
[Foto: Ola Kjelbye, Expressen.se]

Kan rekommendera Stadsbiblioteket i Göteborg. De har en hylla precis innanför entrén med rykande färska böcker. Men det är snabbläsning som gäller. Sju dagar får dessa böcker lånas. Här hittar jag mycket intressant. Bland annat Sundströms bok.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Ceannis

Bohemian Flower Brown från Ceannis 
[Foto: Ceannis]

Min favorit sedan länge på textilfronten är det svenska företaget Ceannis. Det startade i Hong Kong redan i slutet av 80-talet men sedan 2002 drivs det från Sverige och Stockholm. Väskor och accessoarer är deras signum.

Det finns mycket att välja på hos Ceannis. Snygga kuddfodral, läckra väskor, härliga scarfs, morgonrockar, tofflor och mer. Produkterna från Ceannis är alltid moderna och säregna. Designen har en omisskännlig känsla för trender och det traditionella, unika mönster och texturer. En härlig mix och en prydnad på axeln eller i soffan. Deras väskor och kuddar är jag väldigt svag för. Har plockat några fina exemplar från deras hemsida att visa här. Återförsäljare finns i hela landet, i inredningsbutiker och i väskaffärer.

Necessärer från CeannisCeannis - Grey Flower Linen
Läcker skinnväska från Ceannis

Laptop-väska från Ceannis  Black medallion - hattväska

[Foto: Ceannis]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Helgens 3 snabba

Så här inför helgen finns det tre aktiviteter som jag planerar att genomföra.

Stefan Sauk & Malin Johansson i Let´s dance
[Foto: Andreas Lundberg/TV4]

Let´s dance - En av helgens höjdpunkter är premiären för nya säsongen av Let´s dance på TV4, fredag kl 20.00. Jag är nyfiken på den alltid lika sprakande Stefan Sauk och om han kommer att explodera i andra utbrott än de på dansgolvet. Han är en person som tar ut svängarna ordentligt. Åtminstone gjorde han det verbalt som Doktor Dängrot i humorprogrammet Lorry. Med tanke på innehållet i den korta reklamsekvens inför premiärprogrammet, där Sauk tar ett bastant tag i sin danspartners bak, undrar jag vilka fler överraskningar och kändispiruetter som kommer att göras. Succé eller kändisdagis? Andra medverkande: Gudrun Schyman, Marcus Birro, Agneta Sjödin, Peter Wahlbeck, Molly Sandén, Claudia Galli mfl. Jag kommer i alla fall att titta. Dans är glädje! Reprisen sänds lördag kl 11.30.

Ivar Arosenius - utställning på Göteborgs Konstmuseum
[Foto: Göteborgs Konstmuseum]

Arosenius - utställningen om konstnären Ivar Arosenius intar just nu Göteborgs konstmuseum. Det är sista helgen utställningen pågår (tom 10/1) så lördag eftermiddag tänker jag ägna åt att titta på Arosenius verk. Det är akvareller, humorteckningar och många alster som tidigare ej har visats. Mer om Ivar Arosenius.

Kokboken Hhusmanskost 2.0 av Petter Stahre
[Foto: husmankost2.se]

Långkok - Söndagen kommer att gå i matlagningens tecken och det blir långkok av skånsk kalops. Jag har en väldigt trevlig kokbok av kocken, fotografen och formgivaren Petter Stahre: Husmanskost 2.0 - kan någon ta bort grädden från mormor? Alla klassiker finns representerade; Wallenbergare, persiljejärpar och slottsstek för att nämna några av de goda rätterna. Här finns just alla mormors recept, och de har fått en välbehövlig uppdatering med lite modernare touch utan att förlora sin klassiska smak och känsla. Mums!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Zinkförvaring

Hylla från Granit
[Foto: Hemmakatten]

Hos Granit hittade jag denna söta förvaringshylla i zink. Tre våningar skapar flera möjligheter till olika arrangemang. För närvarande står den i köket fylld med specerier, kryddor, teer och annat smått och gott. Här har jag gjort några olika varianter på hur detaljer och varor kan visas.

Ljus från Cult design
Zinkkruka från Grandma´s & marmelad från Balders Hage
Röd skål Bruka design, röd tekanna från butik Ränder & trender
En annan variant hur favoritsaker kan visas
Vit skål från designtorget
Espressokaffe från Illy & tekanna från Cabanaz
Vackra skedar från Greengate, kakformar second hand
Espressokaffe från Illy & tekanna från Cabanaz
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Mauro Scocco

Mauro Scocco - Sveriges låtskrivarkung
[Foto: skärmdump från www.mauroscocco.se]

Måste skriva några rader om en långlivad favorit, nämligen Mauro Scocco, vars låtskatt är en ynnest att få välja ur. Tack för Spotify! 1962 är ett bra år. Då föds nämligen Mauro Scocco. Efter en kort barndomssejour i Fristad utanför Borås, är det huvudstaden som gäller. Mauro har en lång karriär bakom sig som framgångsrik sångare i Ratata och som soloartist, men på senare år har det framför allt varit som låtskrivare åt främst andra artister som han har utmärkt sig.

Mauro Scocco är den artist som jag ständigt återkommer till. Ingen kan som han beskriva kärlekens mysterium, vemodets melankoli eller livets stråk av glädje och sorg. Särskilt texterna har en förmåga att etsa sig fast och beskriva verkligheten precis som den är. I alla fall på ett sätt som jag kan relatera till. Underbara texter som går under huden men inte att förglömmma de ibland vackra, ibland svängiga melodierna som oftast sätter sig direkt. Det album som jag tycker har allt är 28 grader i skuggan från 1994, med låtarna Överallt, Hel igen och Allt eller inget. Känslan för detta album är extra stark då jag tycker dessa låtar fångar det mest essentiella i livet. Kärleken till dig själv och andra.

Här kommer i alla fall några av mina favoriter ur den stora musikaliska guldgruva som Mauro Scocco har skapat.

Överallt - från albumet 28 grader i skuggan, 1994
Någon som du - från albumet Dr Space Dagbok, 1991
Om du var min - från albumet Ciao!, 1992
Mitt liv - från albumet Ciao!, 1992


Mauro Scocco har en förmåga att komponera sånger som går rakt in i hjärtat
[Foto: skärmdump från www.mauroscocco.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lars Lerin

Det sista ljuset av Lars Lerin
[Foto: Lars Engelhardt, hämtat från Borås Konstmuseum]

Missa inte chansen att se Nordens bästa akvarellkonstnär! Just nu pågår en utställning på Borås Konstmuseum med "ljusets mästare" Lars Lerin. Han anses vara Nordens främsta inom sitt område. Inför utställningen i Borås som pågår fram till den 7 mars har Lerin tömt sitt personliga museum Laxholmen i värmländska Munkfors samt målat flera nya verk. Det är Lerins enskilt största utställning sedan Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm 2008-2009.

För några år sedan såg jag några av Lerins alster på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och blev imponerad. Då var det bostäder till mäklarannonser han hade tagit sig an och jag kan tänka mig att försäljningsobjekten sålde som smör. Ingen har sett så levande, konstnärliga och vackra hus- och lägenhetsannonser varken före eller efter den kampanjen. Inget motiv är för banalt för denna målarvirtuos. Både det lilla och det stora skildras med samma skicklighet och känsla. Allt från huskatterna, grannarna i Värmland, till HSB-kvarter och Lofotens vidunderliga natur blir mästerverk av Lerin.

Verk av Lars Lerin
[Motiv från Lofoten. Foto: Hämtat från ogupblogspot.com]

Lerin är inte bara en fantastisk akvarellkonstnär utan också författare. Han har givit ut ett flertal böcker där hans bilder sammansmälter med minst lika målande text. Den senaste i raden heter "En liten konstnär" som handlar om hans uppväxt. Livet har verkligen inte gått på räls för Lerin, och det speglas i hans konstnärsskap. Hans kreativitet och känliga penselföringen har trots, eller tack vare, detta blivit än mer utkristalliserad och unik. Men livets ibland mörka kräftgång verkar ha ersatts av nyfunnen lust. Det finns numera ett hoppfullt ljus i de värmländska skogarna.

Läs mer om Lars Lerin och hans utställning på Borås Konstmuseum.

Mer om Lars Lerin och hans konstnärsskap.

Verk av Lars Lerin Verk av Lars Lerin
[Foto: Gunnar N, hämtat från Zenitkultur.com]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

På tillväxt

På tillväxt i kruka från Interstil & Miljögården
[Foto: Hemmakatten]

Jag har börjat planera inför vårplanteringarna på balkongen. Två krokusar är nu på tillväxt samtidigt som de pryder steghyllan i sovrummet. Krukor i fattigmanssilver från Miljögården och Interstil. Blomsterarrangemang i vit rund kruka med keramikljushållare i brunt från Blomsterhuset i Bollebygd.

Vit steghylla från Balders Hage
Blomsterhuset i Bollebygd gör vackra blomsterarrangemang
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Miljögården

Himmelsk inspiration från Miljögården
[Foto: Miljögården]

Av någon anledning är mycket av den inredning jag köper från grossisten Miljögården. Om det beror på att stilen tilltalar mig eller att de butiker jag gillar har stora delar av deras sortiment vet jag inte. Men allt som oftast är en ny pryl till hemmet från Miljögården. Designen är lantlig, romantisk, söt och prisvärd. Bra kriterier för inredningsdetaljer. Här kommer några inspirationsbilder, alla från Miljögårdens hemsida.

Fina krukor & fat från Miljögården
Miljögården har prisvärd design
Ljuslykta som lyser upp
Stilleben från Miljögården
[Foto: Miljögården.com]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Music and Lyrics

Music and Lyrics - romantisk komedi
[Foto: IMDb]

Jag har kommit in i en våg av romantiska komedier för tillfället. Om det beror på att Hemmakatten gärna vill trassla in sig i ett kärleksnystan eller inte låter jag vara osagt. Det är i alla fall väldigt värmande att avnjuta kärlek och humor i skön symbios på film.

Ett bra exempel är filmen Music and Lyrics från 2007. Jo, Hugh Grant är med. Hur visste ni det? Och tack vare honom och den samstämmiga Drew Barrymore är detta en komedi som fungerar. Grant spelar den numera bortglömda popstjärnan Alex Fletcher som var stor på 80-talet. Idag består hans framträdanden av gästspel på 80-talsfester, återträffar och tivolin. Fletcher harvar på som c-kändis men verkar ha ganska kul ändå. En härlig självdistans har han i alla fall. Och uppskattad bland damerna är han fortfarande. Nu får Alex den stora chansen till come-back. Som låtskrivare och som sångare när han blir tillfrågad att skriva en popsång till det senaste stjärnskottet på musikhimlen, Cora,  som är en ny Britney och Shakira i kombination.

Problemet är bara att Alex, som alltid har haft lätt för att skapa melodier, inte är vän med orden. Att skriva texter går trögt. Det blir krampaktigt och fantasilöst. Av en lycklig slump möter han Sophie Fischer [Barrymore] som visar sig vara en naturbegåvning på textrim och innehåll som håller. De bildar ett tillfälligt kompanjonskap för att försöka skriva den perfekta popsången. I det intensiva arbetet med musik och text, i försöken att hitta de rätta orden till de rätta tonerna, hittar Alex och Sophie något oväntat. En gnista och en känsla för varandra som har alla förutsättningar som krävs för att bli en dundrande kärlekshit.

Jag gillar filmen. Barrymores karaktär är söt och lite knasig, och Grants Alex blir den perfekta mer förnuftiga motpolen. För en gång skull är det han som har mest koll, i alla fall på musikvärlden, men Sophie lär honom något annat om livet. Båda är bra för varandra. Något annat som jag uppskattar med Musics and Lyrics är att skådespelarna sjunger själva. Grant är musikalisk över förväntan. Två fina sånger hinner han med: Way back into love och Don´t write me off just yet. Lyssna och njut. Sedan blir det förstås många skratt; framför allt när Grant blommar ut i sina framträdanden med 80-talslåtarna. Spana in den säregna dansen! 
 
Hugh Grant & Drew Barrymore i Musics and LyricsDrew Barrymore och Hugh Grant har fin kemi i filmen.
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0