Fredagsfavoriter

Mat & Dryck: Detta är en av mina favoriter under sommaren. Grillade fiskspett med en oförglömlig basilika-aioli. Brukar serveras på Käringön och det får det alltid att vattnas i munnen när man vet att middagen ska innehålla denna rätt. Det kan vara lax, långa eller annan god fisk, varvat med grönsaker som paprika, champinjoner och squash. Servera färspotatis och en fräsch sallad till och du är hemma!
 
Film: Idag har Mission Impossible - Rouge nation premiär. Det är den femte filmen och Tom Cruise spelar som vanligt IMF-agenten Ethan Hunt. 53-åriga Cruise är still going strong och ingen har väl missat att svenska Rebecca Ferguson är med. Jag gillar verkligen den här typen av filmer: välgjord action men bra skådisar, spektakulära stunts, snygga klipp, oftast bra intrig och ibland en del humor. Ska definitivt ses snart på en bio nära mig!
 
Inredning: 20-tal möter rå industrilook i en lägenhet i Stockholm. Snygga stilbrytningar som inspirerar. Fler bilder finns hos Elle Decoration. Foto: Martin Löf.
 
Mat & Dryck: Jag älskar fetaost. Kan äta det varje dag. Frivilligt. Så det här receptet från Caroline väcker min nyfikenhet och hunger. Mosad fetaost som rullas i tex gräslök. Recept här! Kanske skulle jag ha i lite creme fraiche eller gräddfil för att hålla ihop bollarna mer.
 
Inredning: Sovrumsinspiration från Gant Home. Snygga klassiska rutor på textilierna. Ny variant av huvudgavel. av kakel...Hemtrevligt är bara förnamnet. Eller blir det för mycket med kaklet?
 
Musik: Helgens artist blir Sarah Dawn Finer som jag tittade på igår under en konsert i Slottsskogen. Hon är rolig den där Finer. Skönt mellansnack mellan souliga låtar. Otroligt fin känsla och mycket hjärta från den här härliga sångerskan. Här med låten Kärleksvisan och Till Dig.

Kvällsmys

[Foto: Hemmakatten]
 
Även nu när det är rätt ljusa kvällar fortfarande brukar jag tända ljus. Det blir mycket mysigare då. Några värmeljus och några stearinljus får kvällsmyset att infinna sig direkt. Den här fina rosa orkidén fick jag för ett tag sedan. Nu gäller det bara att försöka hålla liv i den.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Comfort food

[Foto: Hemmakatten]
 
För mig är den här rätten comfort food. Det är varmt, gott och enkelt att göra. Snällt för själen och magen. Brukar gå väldigt snabbt att laga till också vilket är bra de kvällar man är hungrig och vill ha mat fort. Jag tar bara en konservburk med hela skalade tomater. Kokar upp i en kastrull med i 1 msk olivolja, 1 grönsaksbuljongtärning, lite socker, svartpeppar, torkad oregano och basilika. Detta får puttra tillsammans i tio minuter under tiden som pastan kokar. Oftast tar jag penne till då det ger såsen chans att fylla pastan ordentligt... Gott med riven ost till om det finns hemma. 
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Toppfynd

[Foto: Hemmakatten]
 
Senast jag besökte Myrorna gjorde jag två fina fynd. En cerise lång t-shirt topp som redan är invigd. Trivs jättebra i den till ett par tighta byxor. Den ljusblå kortärmade tröjan med knyt under bysten är som mjuk frotté och väldigt härlig att ha på sig. Hur nöjd som helst med dessa fynd! Under 100 kronor för båda. :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!
 

Fredagsfavoriter

Inredning: Jag tycker det är fint när man kan se vad man har i skåpen. Det vackra porslinet, böcker eller andra favoritsaker. Ett vitrinskåp blir en bra inramning till detta och slukar ofta mycket.

Mat: Jag tycker om olika dippar. Den här ska jag prova så småningom; en kronärtskockcrème med örter och om man vill vitlök. Recept här. Förra sommaren gjorde jag en varm variant från ica buffé och hade som dipp till kex. Oslagbart! 

Mode: Det går att göra fynd nu i butikerna då reorna är i full gång. Var en sväng på KappAhl i veckan och där var det halva priset på reapriset. Även på webben är det nedsatt. Hittar två favoriter där: en svartvit kimono och klassiska jeansshorts.
 
Inredning: Att ha en accentfärg i inredningen som sticker ut från övriga nyanserna är ett enkelt sätt att addera liv i ett rum. Turkost är en härligt pigg färg som verkligen kan lyfta ett rum.
 
Mat: Har du tillgång till egna rabarber? Grattis! Det finns mycket gott man kan tillaga med rabarber: saft, kräm, kakor, grytor, marmelader, drinkar osv. Här har du ett smarrigt recept på rabarberkaka och Cosmopolitan!
 
Musik: Veckans låt blir en artist som har varit med ett tag men som nu har kommit med nytt material. På svenska. Jag talar om ingen mindre än Jennifer Browm. Hennes låt Kom hem till mig spelas flitigt på radio. Med all rätt! Gillar!

Kajskjul 8

[Foto: Kajskjul8.se]
 
Igår var vi ett tjejgäng på Kajskjul 8 och deltog i deras trevliga musikquiz som körs på onsdagar. Det var vädermässigt en fin kväll med sol och blå himmel och vi kunde sitta ute. God mat serveras i bistron och gott vin i glaset. Quizet är uppdelat i två delar, den första med tema från något årtal och den andra är en blandning av musik och film. Perfekt kombination tycker jag själv. En rolig kväll med flera rätt. Kan definitivt göras igen. På fredagar har Kajskjul 8 även ett live quiz då all musik spelas live på plats.
 
[Foto: Kajskjul8.se]

Bokfynd - Gone girl

[Foto: Hemmakatten]
 
Här är mitt senaste bokfynd. Endast 5 kr på second hand. Kan verkligen rekommendera Reningsborg. Finns både i Frölunda och i Angered. Det finns gott om böcker i Frölunda-butiken och jag brukar nästan alltid komma ut med något. Denna gång blev det alltså Gone Girl av Gillian Flynn. Jag har kommit en fjärdedel in i boken men det räckte med de första meningarna för att jag skulle fastna och inse att detta är riktigt bra. Olycksbådande från första stund. Det unga New York-paret Nick Dunne och hans vackra hustru Amy verkar ha allt; utseende, bra utbildning, karriärer och charmigt hus. De gillar varandra och tar fram varandras bästa sidor. Men så en dag sker en skiftning. Eller kommer den gradvis? Det blir tristare, gråare, kallare och de ser inte varandra som de en gång gjorde. Nick fattar beslutet att de ska flytta till hans hemstad i Missouri och det är då problemen verkligen börjar. En dag försvinner Amy. Och det finns tydliga tecken på strid i hemmet. Vad har hänt Amy? Och varför beter sig Nick så konstigt. Välskrivet och spännande från första sidan och jag läser som en tok för att komma till upplösningen! Boken har också filmatiserats med bl.a. Ben Affleck i huvudrollen men jag har hittills lyckats undvika att få reda på slutet. Snart så!
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

7 gyllene regler för en långvarig relation

[Foto: Hemmakatten]
 
John Gottman är psykolog och forskare. Han har i ett forskningslaboratorium (benämnt the love lab om man ska skoja till det) vid University of Washington studerat hur gifta par förhåller sig till varandra. Enligt Gottmans forskning finns det sju avgörande faktorer som kännetecknar en lycklig relation. Dessa finns beskrivna mer omfattande i boken "7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation", men här kommer en sammanfattning:
 

1. Lär känna varandra och lär er allt om vad den andre tycker om. Det gäller att veta vad den andre vill och respektera hens drömmar, oro och livsmål.

 

2. I alla relationer uppstår konflikter och kriser – fortsätt då att fokusera på det som är positivt i relationen och era gemensamma upplevelser. Med ömhet och respekt kommer man långt.

 

3. Prata mycket och ofta med varandra. Det är inte lyxupplevelser och dyra presenter som gör en relation långvarig, utan de små vardagliga kärleksbevisen.

 

4. Förhållanden där man delar på bestämmandet har störst chans att överleva. Håll förhållandet så jämlikt som möjligt och visa varandra ömsesidig respekt.

 

5. De flesta problem går att lösa om man är öppen för sin partner och för sig själv. Våga ta upp problem. Med kompromisser och överseende med partners svagheter kommer man långt.

 

6. Ibland har man olika åsikter eller uppfattning. Det är bara att acceptera. Ta en paus i en livlig diskussion och prata vidare när ni har lugnat ner er, då är det lättare att förstå din partners känslor.

 

7. Gemensamma aktiviteter tänder gnistan, vare sig det är ett intresse, en aktivitet eller synen på livet och värderingar.

 

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Solig middag

 
[Foto: Hemmakatten]
 
Middag hos familjen tidgare i veckan bjöd både på fint väder och gott att äta. Till förrätt melon och lufttorkad skinka. Till varmrätt en kall tomatsoppa - gazpacho. Till detta serverades ett mycket frisk ekologisk rosévin från Frankrike. Trevlig stund i trädgården i den fina kvällen. Den fräscha randiga duken var ett nyinköp från senaste Frankrike-resan.
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Fredagsfavoriter

Sent omsider kommer så här fredagens favoriter.
 
Uteställe/Mat: Trevligt ställe att hänga på är Tredje Långgatan. Avenyfamiljen har tagit över lokalerna som Auktionsverket huserade i. Numera finns här sju olika restauranger; bland annat mexikanska Tacos & Tequila, Taverna averna, vinbar, surdegscafé, food truck mm. Här kan man tillbringa en och annan trevlig kväll på innegården och dricka och äta gott! Det gjorde jag ikväll.
 
TV: Imorgon lördag visas Unge kommissarie Morse i Kanal 9. Om du är brittisk kriminalseriefantast som jag så är ju Kommissarie Morse en legend och som löser brott i Oxford. Denna serie handlar om när han som ung kriminalassistent är i inledningen av sin karriär och börjar lösa mordgåtor på sitt speciella sätt. Sevärd!
 
Inredning: En god sömn förlänger livet. Tror jag i alla fall. Det är lite si och så med det på sistone men i ett sådan här vackert sovrum signerat Lexington hade åtminstone jag sussat sött! Det sommarfina sovrummet i grått och rött hade jag kunnat flytta in i när som helst!
 
Mode: Svenska Göteborgs-märket Elvine gör den snyggaste jackan just nu. I en av mina favoritfärger grått. Skulle kunna tänka mig att matcha med den gråvitrandiga toppen också. Snyggt i svensk förpackning. Gillar!
 
Musik: Helgens låt blir den rykande färska singeln från Darin - Juliet. Sommarlåt från sötnosen själv.

Torsdagsbukett

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens stilleben blir några kvistar som jag plockade på min senaste promenad. Blev en riktigt lång runda på en mil men vad skönt det känns både under tiden och efteråt. Sval bris i ansiktet, raska steg mot asfalten och bra musik i öronen. Blommorna får sällskap av de nya ljushållarna från Haga hem och ljusstake i glas från Myrorna.
 
Kan tipsa om ett bra ställe om du gillar hamburgare. Sinclairs steakhouse har mycket gott kött och sittplatser både inne och ute så här års. Åt deras ostburgare igår med potatisklyftor och cole slaw till och det var smakens!
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Sallad

[Foto: Hemmakatten]
 
Grekisk sallad kan jag äta hur ofta som helst. Det är så gott med fetaost, oliver och grönsaker. Och så dressingen så klart, nästan det bästa av allt. ;) Det var gårdagens middag och det kommer bli kvällens middag. Nyttigt och smakar sommar!
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Hänga

[Foto: Frida Eklund Edman]
 
Vad härligt det hade varit med en hängmatta. Det är så avslappnande att ligga i en sådan och bara vara, läsa, vila eller filosofera. Det enda som behövs är ett ställe att hänga upp den på. En liten plätt, två träd eller mellan husväggar. Kan se framför mig hur jag hade tillbringat många timmar i hängmattan under sommarens varma dagar.

[Foto: Frida Eklund Edman]

Doktorn är hemma

 
Denna söndag blir det lite mer inredningsinspiration. Det danske märket House Doctor är en favorit. Har en del inredningsaccessoarer från detta märke här hemma. Skulle gärna ha fler då det finns otroligt mycket fint att välja på.
 

Frukost

[Foto: Hemmakatten]
 
Efter rask morgonpromenad på fem kilomenter är det alltid lika skönt att sätta sig med frukostmackan och dagens första kopp Earl Grey. Och nu är det dags för Melodikrysset. Solen lyser idag och värmen verkar vara tillbaka. Det blir en cykeltur till havet för att leta upp en klippa. Kanske ett dopp också om det vill sig. Ha en fin lördag!
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Fredagsfavoriter

Inredning: Vitt, vitt, vitt. Fungerar alldeles utmärkt under sommaren då naturen grönskar och fyller tillvaron med färg. Man skulle ha det där huset vid havet bara, att praktissera den här inredningsstilen på. Fler inspirationsbilder från Sköna hem.
 
Mat & Dryck: Grillad fänkål fungerar perfekt som tillbehör till det grillade köttet eller den grillade fisken. Det finns många olika recept, tex pensla med olivolja och sedan färsk timjan och citron. Detta recept är med smör och rostade nötter.
 
Inredning: Rött och vitt är så fräscht på sommaren. Det är något speciellt med den här färgkombinationen som jag tycker är fint just den här årstiden. Fler inspirationsbilder från Sköna hem.
 
Mat & Dryck: Glutenfria brownies som nästan är för vackra att äta, kommer från Evelinas ekologiska. Gjorda på kikärtor, havssalt och mandlar. Recept finns här.
 
Mode: Klänningar är min favorit under årets varma veckor. Den här rosamönstrade klänningen från MQ skulle helt klart fungera för mig en sommardag eller kväll.
 
Musik: Helgens låt blir Livs levande med Tomas Ledin som handlar om att ta vara på dagen, stunden och livet som du har. Det finns inga garantier för framtiden så passa på att njuta av lyckan, livet och kärleken här och nu.

Dagens bukett

 
[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens bukett hämtades från området där jag brukar löpträna. Jag tycker om att plocka med mig ett urval av fina blommor hem. Vad gäller träningen fick jag till en mil igår vilket jag är mycket nöjd med även om jag måste erkänna att det känns i knät idag. Ljushållarna med rosa mönster är ett reafynd från Haga hem. 
 
Det är en sak jag undrar över: Vart tog det fina sommarvädret vägen?

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Inspiration

[Foto: Hemmakatten]
 
Här kommer lite inredningsinspiration från Balders hage som besöktes under gårdagen. Det är alltid lika kul att kika in i den här butiken och titta på allt fint på hyllorna.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Rosor!

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag träffades vi tre tjejer och tog en härlig tur i Trädgårdsföreningen här i Göteborg och njöt av alla vackra prunknande rosor. Full blomm och färgsprakande växtkraft och inte minst ljuvliga dofter. Sedan en fika i Rosencaféet som serverar varma och kalla rätter, fikabröd och har rättigheter. Här finns något välsmakande för alla. Om du ska till Trädgårdsföreningen missa inte heller nya "Den sjunkna trädgården" skapad av Nina Thalinsson och Gert Wingårdh. Här finns platser för att äta medhavd fika och det vackra naturrummet är bland annat klätt med porslin från Ostindiska kompaniets fartyg Götheborg. Väldigt fint! (se två första bilderna nedan).
 
Efteråt blev det en stund på stan och besök i några favoritbutiker såsom Balders hage, Ebbe & Haldis samt IEMS på Vallgatan. En trevlig eftermiddag i trevligt sällskap.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Loppisfynda

[Foto: Lina Eidenberg Adamo]
 
Just nu tipsar Elsa Billgren om sina bästa loppisfynd hos Hus & Hem. Jag håller med om en del, exempelvis som ovan fina gamla trälådor och stora glasflaskor, samt föremål, helst ljusstakar i mässing. Går att hitta flertalet varianter till bra priser på loppis och i second hand-butiker.
 
[Foto: Lina Eidenberg Adamo] 

Promenad

[Foto: Hemmakatten]
 
Under eftermiddagen träffade jag en kompis och vi tog en promenad längs vattnet, Röda sten, Nya varvet och slutligen stannade för en fika i Majorna. Det var riktigt blåsigt, nästan komiskt hur man fick kämpa sig framåt i de hårda vindarna. Desto skönare sedan att komma i lä och dricka en kopp te. En trevlig stund oavsett.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Skön jersey

[Foto: Esprit.com]
 
Mjukt och skön bomullsjersey är ett material att verkligen mysa i. Bekvämt, ledigt och snyggt. Esprit har flertalet plagg som jag gillar, bland annat dessa två: en randig kjol och en fin randig huvtröja i bomullsblandning som jag hade kunnat ta på mig när som helst. Sommarfräscht!
 
[Foto: Esprit.com]

Lördag

[Foto: Hemmakatten]
 
Ännu en dag med tropisk värme. Det är bara att passa på att njuta så länge det varar. Några timmar vid klipporna igen. Och så svalkande bad på det. Gôtt! Dagens middag blir återigen den klassiska kombinationen matjesill, gräslök, gräddfil och färskpotatis.
 
Dagens låt blir Love me like you do - med Ellie Goulding. Fin känsla och text.
 
 

You're the light, you're the night
You're the color of my blood
You're the cure, you're the pain
You're the only thing I wanna touch
Never knew that it could mean so much, so much

You're the fear, I don't care
Cause I've never been so high
Follow me to the dark
Let me take you past our satellites
You can see the world you brought to life, to life

So love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?

Fading in, fading out
On the edge of paradise
Every inch of your skin is a holy grail I've got to find
Only you can set my heart on fire, on fire
Yeah, I'll let you set the pace
Cause I'm not thinking straight
My head spinning around I can't see clear no more
What are you waiting for?

Love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?

Yeah, I'll let you set the pace
Cause I'm not thinking straight
My head spinning around I can't see clear no more
What are you waiting for?

Love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?


Source:http://www.directlyrics.com/ellie-goulding-love-me-like-you-do-lyrics.html


Fredagsfavoriter

Mat & Dryck: Glass är gott nu när värmen har slagit till. Jag har inte testat att göra egen men här finns recept på en god variant om du har lust att prova. Det är Elle Mat & Vin som har ett smarrigt recept på yogurtglass med björnbär.
 
Mat & Dryck: Det är uteserveringarnas tid nu. Ett trevligt ställe att hänga på i Göteborg är Bar Himmel. Det ligger högst upp på Avenyn vid Götaplatsen. Man kan lätt säga att det är stadens största uteservering då stället har hela trappan upp till Konstmuseet till förfogande. Här kan man slå sig ner med en öl med fin utsikt över paradgatan eller äta en god middag vid borden.
 
Inredning: Snygga kök kan jag inte få nog av. Och nu renoverar grannarna sitt. Jag blir verkligen nyfiken på resultatet. Här är en fin variant som fungerar som inspiration från Housetohome.
 
Mode: Jag gillar lite större örhängen emellanåt. Dessa från NLY Accessories / nelly.com är som gjorda att lyfta en fin sommarklänning som den här från Lindex till utsläppt hår. 
 
Musik: Jag såg på Cardigans här i veckan när de gjorde sin enda Sverigespelning på Liseberg. Då får man ju passa på. 15 år sedan de var här senast och de är fortfarande lika coola, och Nina Persson har en helt suverän och unik röst. Finns många bra låtar att välja på. Det blir For what it´s worth.
 
[Foto: Lisa Thanner, GP]

En dag vid havet

[Foto: Hemmakatten]
 
Så har högsommarvärmen äntligen kommit till Västkusten. Har tillbringat många timmar på klipporna med en god bok och fika och bara njutit av det underbara vädret. Varmt så det förslår. Och cykelturen dit och hem blev bra motion. Middag vankas. Det blir färskpotatis, matjesill, gräddfil och gräslök. Blir gott en sådan här varm sommardag.
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0