Fredag

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag var det dags för start på en utbildning. Den kommer att pågå varje fredag i några veckor framöver. Trots att jag inte kände mig bra från förkylningen ännu gick jag dit för jag ville inte missa något. Det gäller att suga till sig all kunskap som går! Men det känns i kroppen och halsen nu att man har varit iväg några timmar. Alldeles snart är det dags för vila och fredagsmys. Och jag ska njuta till 100 % av detta och den lediga helgen som väntar! 
 
Bilderna är från mitt eget fotoarkiv. Bakgrunden i dagens Göteborg är rejält mycket vitare än vad som syns här. Det har snöat ymningt hela dagen och det tog sin lilla tid att promenera hem genom stan. Men det är fint med allt det vita. Allt blir ljusare och ganska mysigt. Tycker jag i alla fall. Hoppas bara att kärlekens biltur ner till Europa i detta väder går bra. Han ska på skidsemester. Lyllos. :)
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Livet i rosa

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag blir det inspiration rosa. Det är duken som sätter tonen. Kompletterar med ett härligt fång rosa tulpaner. Något som i alla fall är trevligt med den här årstiden är alla tulpaner som finns att köpa i butikerna. Vågigt ostronfat från Mateus. Det snöar idag och hittills har timmarna tillbringats inomhus. Förkylningen håller mig fortfarande hemma. Kanske blir det en lugn promenad till matbutiken för att hämta ut ett paket. Behöver få lite luft. Ha en fin torsdag.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

LCHF-frukost

[Foto: Hemmakatten]
 
Funderar på att under en vecka köra på LCHF-dieten igen. För att se om ett eller två kilo kan försvinna. Low carb, high fat innebär som sagt att ta bort kolhydrater och öka intaget av proteiner och fett. Jag är förespråkare av en sund allround-kost. Lagom är bäst och jag tror kroppen behöver allt för att må bra. Både vad gäller mat och motion. Men en vecka kanske man kan klara bara för att se. Det svåraste blir att vara utan frukostmackorna som jag tycker är så goda. Men ett alternativ intogs under helgen. Turkisk yogurt med lite honung och sedan äggröra med bacon. En kopp te och sedan en promenad i det fina vintervädret längs havet för att sätta fart på musklerna. En repris på det skulle definitivt fungera vilken dag som helst!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dödergök

[Foto: Hemmakatten]
 
Skickliga svenska deckarförfattare finns det gott om. Katarina Wennstam är en av de bättre i genren. Med en bakgrund som journalist och kriminalreporter har hon gedigen erfarenhet och kunskap i ämnena som hennes romaner berör. Hon väljer ofta att fokusera på mäns våld mot kvinnor, synen på sexualbrott och medias rapportering av desamma. Det blir trovärdigt och upplysande. I romanen Dödergök är det den för tillfället arbetslösa jounalisten Maria Allende (Wennstams alter ego?) som genom en märkligt slump får upp ögonen för ett brott. Hon har precis flyttat in i drömhuset när det visar sig att det har skett ett våldsamt dåd i bostaden. Nyfiken som hon är, och då hon blir starkt berörd av det som har inträffat, börjar hon nysta i historien. Sakta men säkert närmar hon sig gåtans lösning. Men är det verkligen värt det? Hon utsätter både sig själv och sin familj för risker.
 
Parallellt med Marias privata efterspaningar får man också följa kriminalkommisarie Mats Hjörne och åklagaren Madeleine Edwards som tillsammans arbetar med ett fall om en ung mans dödsfall som förmodas handla om hedersvåld. Provokativt och svenska fördomar säger de anklagade, kriminaltekniska bevis och fakta svarar rättsväsendet. Det är spännande att följa de båda fallen. För journalisten Marias del blandas hennes journalistiska iver med privata intriger. Wennstam beskriver väldigt levande hur Maria slåss för att återupprätta sin yrkesmässiga heder och hitta självförtroendet igen som sakta bryts ner under den arbetslösa perioden. Det är också svårt att undgå att bli berörd av den historia som grävs fram och vars ödesdigra slut sker i Marias hem. Fallet som Hjörne håller i är också spännande att följa och inte minst samspelet mellan Hjörne och Edwards ger en extra dimension. Här finns humor insprängt och det lyfter behövligt deras stundals tunga vardag och bokens historia. Wennstam väver skickligt ihop alla trådarna på slutet och huvudpersonernas vägar möts på ett sätt som ingen kunde ana i början. Det är spännande och välskrivet. Wennstam har skrivit många böcker vid det här laget så det är bara att börja läsa. Dödergök är andra delen i en trilogi. Den första heter Skam och den tredje och avslutande delen heter Alfahannen. Och så har det kommit ytterligare romaner. Du har mycket att se fram emot i läsväg!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fynd

 
[Foto: Hemmakatten]
 
Dags att visa upp några ytterligare fynd från secondhand världen. Denna gång hittade jag en ljushållare i klarklas från Marimekko. Har den här innan och gillar den klassiska formen. Den lilla glasburken tycker jag är söt och just nu huserar de sista skumtomtarna här. Båda fynden kommer från Myrorna. Det är roligt att tillbringa tid och leta längs hyllorna efter det där lilla extra.
 
Annars är det sjukstuga hos Hemmakatten. Halsontet har tagit nya höjder och kroppen värker. Det har resulterat i en lugn dag här hemma smuttandes på varmt te, halsdukar och varma tröjor i soffläge.
 
Ha det gott och håll dig undan från förkylningspåhälsningar om det går!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dagens

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens frukost. Say no more. :) Den rutiga duken är ett secondhand fynd från Erikshjälpen. Det söta fatet med vindruvor kommer från samma ställe. Idag väljer jag mellan hemmamys eller en utflykt. Känner mest för att ta det lugn och eventuellt ta en vinterpromenad i de fortsatta minusgraderna istället för några timmar på buss och många timmar iväg. Men jag har inte bestämt mig ännu. Får se hur den här söndagen artar sig. Får nog vila en stund på saken... :)  Ha det fint!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Klassiker

[Foto: Hemmakatten]
 
En fredagsklassiker till middag blev det igår. Entrecôte med klyftpotatis och bearnaisesås. Inte den lättaste middagen precis men det är så gott att slå sig ner efter en arbetsvecka, smutta på ett glasrött och sedan hugga in på den här rätten. Det blev i alla fall både sallad och brysselkål till för att göra det lite "nyttigare". :) Smakade ett nytt vin som hade en rolig etikett på flaskan. Det tilltalar säkert många som gillar att cykla... Det är en ganska kraftig cabernet sauvignon som passade bra till maten. Gott var det, och mätt blev jag. Precis som det ska vara.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lördag

[Foto: Hemmakatten]
 
Inget speciellt händer idag och det är så skönt att bara vara ledig, ta det lugnt och inte ha några måsten. Myser just nu under en varm filt i soffan och snart är det dags för eftermiddagsfika, i alla fall en kopp Earl Grey. Buketten från förra helgen håller sig fortfarande och sprider lite välbehövlig förg här hemma. 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Spisa matbar

[Foto: Skärmdump från Spisa matbar]
 
Om du vill spisa gott i en charmig och rustik miljö är det dags att styra stegen till restaurang Spisa matbar. Här är det medelhavsinspirerad mat som erbjuds och det är riktigt coolt att se in i det öppna köket där kockarna lagar till läckerheterna. Menyn är upplagd så att alla rätter går att få som halva eller hela portioner. Det ger utrymme att prova flera rätter och ändå inte bli alltför mätt. Trevligt koncept, särskilt när man är flera i sällskapet och beställer in olika rätter som går att prova av.
 
Inredningen är skönt hemtrevlig med stora runda träbord, Thonet-inspirerade stolar och väggsoffor på nedre plan. Övre plan är lite softare, mer textilier. Snyggt är det. Det känns som om restaurangen lika gärna skulle kunna ligga i Barcelona. Eller i Nice. Trevligt. Och en värmande känsla sprider sig i kropp och sinne allt eftersom vinet och maten inmundigas. Januarikylan glöms bort en stund och man förs till breddgrader söderut. Spisa matbar rekommenderas varmt!
 
Tyvärr glömde jag både kamera och mobil så bilden kommer från Spisas egna fräscha hemsida.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Onsdag

[Foto: Hemmakatten]
 
Ledig dag vilket alltid är härligt. Jag började dagen med träning: powerwalk och en joggingrunda på 5 km. Hoppas nu att halsen håller så att förkylningen inte blir värre. Det blev också en sväng på stan lite senare för att göra några ärenden och ett impulsköp från H&M som jag får se om jag behåller. Bäst att prova hemma i lugn och ro. Just nu följer jag matlagningsdramat i Sveriges Mästerkock på TV4. Det är så kul och inspirerande med matprogram. Bland annat råkade jag zappa in på ett avsnitt med Jamie Oliver där han stod och gjorde en helt underbart smarrig paj (såg ut som det i alla fall) på potatis och sparris med filodegsbotten. Googlade och hittade receptet här som jag tänker prova. Eller den här sparrispajen som också verkar god (utan potatis). Härligt med inspiration som sagt!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Fika

[Foto: Hemmakatten]
 
Det märks att det är lite ljusare nu. Både på morgonen och på eftermiddagen. Det är definitivt på väg åt rätt håll och det gör mig glad. Efter jobbet idag blev det en trevlig stund på stan. Vi tittade runt lite på reorna, många butiker har nu halva reapriset vilket ger ypperliga möjligheter till fynd, och sedan blev det en god fika på franska bageriet. Skönt att sitta en stund efter allt traskande och bra samtal om allt möjligt i livet. Trivsamt.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Frukost

[Foto: Hemmakatten]
 
En god frukost är viktigt för att få en bra start på dagen. På helgerna lägger jag ner extra tid på att duka med vackert porslin och matchande servetter. Jag brukar ta fram olika slags pålägg, koka ägg, gärna gå iväg och handla färskt bröd i matbutiken i kvarteret. När man kan ta sig tid till det så är det riktigt trevligt. Vardagsfrukostarna skiljer sig lite grann. Men goda mackor brukar det blir. Ibland en, oftast två mackor på Lingongrova bröd alternativt havrebröd, den ena med en vällagrad grevéost och den andra med rökt skinka och majonnäs. Och så givetvis en kopp te, Earl Grey, annars skulle dagen inte fungera, samt lite mangojuice. Ägg brukar jag dock låta bli i veckorna. Det finns nog många olika frukostvanor där ute... vill du dela med dig av din vore det roligt!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Vinterpromenad

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag blev det en rejäl vinterpromenad i två och en halv timma. Det bet verkligen i kinderna och det var mer än friskt utomhus. Det blev en runda till Stora torp och Delsjöområdet. Där är vackert både på vintern och sommaren. Tillbaka hemma blev det en väldigt god middag. Först gratinerad getost med honung på ruccola/bladspenatbädd. Sedan blev det en varmrätt som bestod av lammstek som jag hade pudrat i Herbes des Provence. Den fick steka i ugnen i ca 1,5 timme på 150 grader tills innertemperaturen car ca 55-grader. Till detta serverades en saftig potatisgratäng och pepparsås. Mums!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Gul inspiration

[Foto: Hemmakatten]
 
Bra start på den här lördagen. Först en power-walk i den friska vinterkylan, sedan frukost och morgontidning. Nu är jag precis klar med storstädningen och det är dags att ge sig ut på stan för några ärenden. Jag inspirerades av det senaste numret av Plaza Interiör. De gula tonerna slog an till mig så det blev ett fång tulpaner i samma nyans som helgens bukett. Även den gula muggen från Mateus åkte fram. De grå ljushållarna i handgjord keramik minns jag tyvärr inte formgivaren till men signaturen är AB och jag har för mig att de är inhandlade hos Vävra Keramik. Hoppas att du får en fin lördag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Bra Belinda!

[Foto: Skärmdump från svt.se]
 
Igår visades första delen av tre i Belinda Olsson undersökning av feminismen - Fittstim min kamp. Belindas betraktelser rör upp känslor på alla håll och kanter vilket inte minst blev tydligt i dïskussionen efteråt i programmet Debatt som sändes direkt efter premiäravsnittet av Fittstim. Nu ska jag inte recensera deltagarna i Debatt men kan ändå inte låta bli att notera att en del gör sig bättre när de enbart får skriva och inte synas i tv-rutan med sina nervösa tics. Tyvärr... En del kritiserar Belindas program för att vara ytligt, att inte ta feminismen på allvar och att skoja bort allvarliga frågor genom att vinkla in på ytterlighetsuttryck. Jag måste säga att oavsett vad man tycker om feminism och dess definition är det ju alltid bra om ämnet aktualiseras, diskuteras och ventileras. Visst hade det varit intressant att följa en del av personerna som intervjuas längre och fördjupa sig i vissa frågeställningar, men det viktigaste syftet är uppnått; att väcka nyfikenhet, intresse och diskussion.
 
Jag gillar faktiskt Belindas högs personliga tilltal. Det är lätt att ta till sig. Vad är det som är så farligt med att göra det lättsamt? Ja, det är ett allvarligt ämne. Ja, det finns allvarliga problem med jämställdhet fortfarande, att t.ex. kvinnor inte får lika lön som män är fortfarande skandal och oförskämt, men det hindrar ju inte att man kan göra ett program som försöker ta tempen på dagens feminism på ett eget sätt. Resultatet blir ju faktiskt bra ändå i och med att det blir diskussion om frågan; Om vad feminism egentligen är, vad betyder den för kvinnor/människor idag och varför är det så få kvinnor som öppet vill kalla sig feminister. Det är faktiskt så att alla röster måste få höras. Inte bara fd partiledare eller FI-aktiva eller professorer som ibland verkar tro sig ha den "rätta" synen och tolkningen av feminism. Jag tycker inte att de ska ha tolkningsföreträde, vare sig i debatten eller i definitionsfrågan, eller i förklaringen vad den rätta feminismen är eller vilka frågor som är viktiga inom feminismen. Nej Belinda, skaka av dig kritiken och var stolt. Du och ditt program Fittstim min kamp skapar en debatt som behövs och som är viktig. För alla!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Äntligen helg

[Foto: Hemmakatten]
 
Den här veckan kändes lång. Nu är jag äntligen hemma efter en lång dag. Middagen står i ugnen, ett glas rött är fyllt och sedan väntar ett avsnitt av På Spåret. Det behövs inte mycket för att jag ska känna mig nöjd. Jag njuter av det lilla i tillvaron. Vintern har nu definitivt kommit till Göteborg. Blåst och snö och hala vägar. Tur att dubbdäcken fungerar bra på cykeln så att det fortfarande går att få sin vardagsmotion. Det gäller bara att ta det lite lugnare i nedförsbackar och kurvor. Hoppas att du får en bra start på helgen. Nu väntar avkoppling!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lax med smörslungad brysselkål

[Foto: Hemmakatten]

Gårdagens middag blev en favorit i repris. Jag har gjort den här maträtten ganska ofta på sistone men jag tycker att det är så gott. Och så är den lättlagad och känns som bra mat så det finns inga ursäkter att inte göra den. :)
 
Man ugnsteker en laxbit tills innetemperaturen är ca 50-55 grader. Kokar potatis som sedan pressas. Vad gäller den färska brysselkålen så ta bort de översta bladen, skär bort roten, koka i saltat vatten i 10 minuter och häll sedan över smält smör precis innan serveringen. Till detta serveras vitvinsås som består av 1,5 dl vitvin som får koka upp och redas lite tillsammans med en halv fiskbuljongtärning. Vispa därefter ner 2 dl crème fraiche och ev en nypa socker om såsen känns för sur. Gott!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Onsdag

[Foto: Hemmakatten]
 
En promenad på stan genom Haga är alltid mysigt. Det blev en sådan idag. Skönt med frisk luft och lite skyltfönsterspan. Floristen Blomsterkrukan har alltid fina uppsättningar i sin skylt och inne i butiken. Målet var att ta sig till Myrorna vid Järntorget och väl där tillbringades en lång stund med att studera hylla efter hylla på jakt efter fynd. En liten glasburk fick följa med hem. Och sedan en rask promenad hemåt och det var riktigt skönt att komma in i värmen igen.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lilla hjärtat

[Foto: Hemmakatten]
 
Lång dag idag. Helt slut. Förkylningen tär och halsen värker. Så ofta denna värkande hals. Om någon av er har någon bra huskur eller receptfritt (natur)läkemedel att rekommendera är det välkommet. Nu blir det en sen middag och sedan ska jag bara lägga mig i soffan under en filt med en rykande het varm kopp te och titta på den charmiga amerikanska tv-serien Hart of Dixie som handlar om en ung läkare (spelad av Rachel Bilson) som tar jobb i en liten småstad som innehåller allt från knasiga karaktärer, skvaller, utmaningar på jobbet till färgstarka miljöer och kärleksäventyr.
 
Det lilla hjärtat var ett test under keramikkursen för några år sedan. Kanske dags för en ny kurs i år.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Måndag

[Foto: Hemmakatten]
 
Veckans första dag. Jag tog några bilder imorse. Det första som möter mig när jag öppnar köksskåpet på morgonen och ska välja en mugg till dagens första kopp te. Jag blir glad av alla fina muggar i härliga färger. Att kunna välja mugg efter humör är en vardagslyx som  jag unnar mig. Och jag står allt som oftast och fingrar på nya alster i butikerna. Nya som gamla. Allt fungerar bara det finns något som tilltalar mig. Det kan vara formen, färgen, mönstret, det keramiska handlaget etc. Den ska kännas bra i handen. Och vara lätt att dricka ur. Ja, ni kanske förstår vad jag menar. Just nu längtar jag efter mer färg. Såg en fin mörkturkos mugg på IEMS för ett tag sedan som kostade ca 40 kronor. Och på Myrorna finns det många gånger fina för mellan 5-25 kronor. Får nog bli ett second-hand race snart. Om bara den  här envetna förkylningen lägger sig snart så den extra energin finns till det.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
Urval
Överst tv: De blommönstrade kopparna utan öra kommer från Greengate.
Överst th: Vita muggar från Design House Stockholm. Den enfärgade stora röda från Bruka design och de blå muggarna däri kommer från Vävra. De mönstrade görs av Greengate.
Nederst tv: Gula muggar med öra från Bruka design. Gul reliefmugg från Mateus, blåvitrandig handgjord megamugg med guldhandtag är designad av Kerstin Tillberg. Blommig söt mugg från Jill Johansson.
Nederst th: Blommiga till vänster från Greengate. Den blå muggen däri från Österlen. Blå med blå prickar från Design House Stockholm. Den blåblommiga höga muggen till höger heter Calico från Staffordshire (finns numera på Josephssons har jag sett).
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sallad med kräftstjärtar

[Foto: Hemmakatten]
 
En av helgens middagar blev en lätt historia: sallad med kräftstjärtar vilket smakade gott och fräscht. Som bas hade jag ruccola, vanlig kruksallad och babyspenat. Sedan kokade jag två ägg som jag delade i halvor. Några sparrisar var kvar sedan nyårsmiddagen som även de kokades några minuter i saltat vatten. Plommontomater, lite skuren gurka och så avrunna kräftstjärtar. Klart! Den kalla såsen till består av 2 dl crème fraiche, ca 100 gram caviar/stenbitsrom samt en hand med dill som jag klippte ner. Rör om och servera!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Matig tidning

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag hängde på ett prisvärt prenumerationserbjudande på ELLE Mat & Vin för ett tag sedan. Det är jag glad för nu när senaste numret ramlade ner i brevlådan. Detta matmagasin är proppfyllt av lockande recept och vackra foton. Jag blir hungrig bara genom att bläddra igenom alla inbjudande sidor. Här finns att laga av kan jag lova. Det kommer säkert dyka upp något recept härifrån framöver. Gott är bara förnamnet!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Porto Francos väktare

[Foto: Hemmakatten]
 
Ann Rosman är en relativt ny författare inom deckargenren. Hennes debutbok publicerades 2009 med Fyrmästarens dotter men hon har redan hunnit skriva fyra kriminalromaner av god kvalitet. Hennes böcker utspelas i Marstrand med omnejd och alla gör historiska tillbakablickar på ett mycket elegant sätt. Så är det också i Porto Francos väktare, Rosmans tredje bok. Här växlas det skickligt mellan nutid och 1700-talet på ett sätt som gör handlingen både spännande och omväxlande. Rosman har ett sätt att beskriva dåtiden på ett mycket levande, detaljerat och trovärdigt sätt. Det är som om hon tar läsaren med på en mycket realistisk tidsresa. Jag får nästan känslan av att Rosman trivs bättre i det förflutna än i vår tid. I alla fall på sättet hon skriver. Egentligen behövs inte den nutida deckargåtan, det hade räckt gott och väl med att beskriva tidigare brott. Men jag klagar absolut inte!
 
I Porto Francos väktare hittas ett kvinnolik i en mosse på en av öarna nära Marstrand. Med ett spädbarn i famnen. Vem är kvinnan? Hur länge har hon legat där? Kriminalinspektör Karin Adler som bor på sin segelbåt på Koön (granne till Marstrand) får ta sig an fallet tillsammans med sina kollegor. Det visar sig att detta brott bär på många bottnar och har sina rötter långt tillbaka i Marstrands ganska brutala och våldsamma historia. Det handlar om sjöröveri, plundring, överfall, mord, girighet och skoningslösa handlingar. Hur utsatta fartygen var på havet och hur människor var beredda att gå över lik bokstavligen för att sko sig. Det är en mycket spännande historia, en bladvändare som heter duga. Jag gillar berättarflödet, detaljrikedomen och så klart västkustmiljön. Och att det är en kvinnlig utredare i fokus gör inte saken sämre. Om du inte har läst Rosman hittills har du mycket att se fram emot. Särskilt blev jag berörd av romanen Mercurium som utgavs 2012 och som handlar om en kvinna som blev oskyldigt fängslad och avrättad för mord, och som satt som enda kvinnliga fånge på Carlstens fästning på Marstrand. Mercurium bygger på ett verkligt rättsfall och är väl värd att läsa. Men det är en annan historia. 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Hej fredag!

[Foto: Hemmakatten]
 
Äntligen fredag och en helg som närmar sig! Vet inte vad det är med mig just nu men jag går på lågvarv. Jag vill bara krypa upp i soffan under en varm filt och antingen se en bra film eller läsa. Kanske som för många andra den här årstiden. En ny förkylning tynger, energinivån är inte som den brukar. Det ska bli riktigt skönt med två lediga dagar. Ljusglimtar i tillvaron är ändå att det har blivit aningen ljusare aningen längre. Och årets första tulpaner är införskaffade och får sprida lite färg och helgkänsla i hemmet. Hoppas att du har en skön helg framför dig. Jag ska försöka göra så lite som möjligt. Bara vara. Hej så länge!
 
Jag frossar i några bilder till, blir så glad av färgerna på tulpanerna.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I köket

[Foto: Från hemnet, Alvhem mäkleri]
 
I det här köket skulle jag trivas. Stort, öppet, gott om plats för matlagning och för att sitta många runt bordet. Jag tror att många goda måltider skulle kunna lagas och intas här. Gillar rymden, gillar färgsättningen, gillar stylingen. Allt detta finns i en lägenhet på Kastellgatan som just nu är till salu. Av Alvhem mäkleri så klart. Det märks på den snygga kompositionen. Det är "bara" att hosta upp en si så där 3.4 miljoner så kan den här trean med detta läckra kök bli din! :)
 
[Foto: Från hemnet, Alvhem mäkleri]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Härligt armband

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag fick några fina smycken i julklapp. Det var roligt. Jag har halsband från det här märket tidigare som jag köpte för flera år sedan i en butik i Borås. Sedan dess har jag tyvärr inte sett det igen. Inte förrän på julmarknaden vid Tofta herrgård i december. Gissa om jag blev glad över att se dessa skimrande alster igen! Jag kände igen dem direkt och det var kul att designern själv, Karin Oxe, var på plats för att berätta om sin formgivning. Hennes smyckeskollektion heter Manzana smycken & accessoarer och säljs hos ett fåtal återförsäljare i Västra Götaland. Jag har själv inte sett något liknande tidigare. Det är läckert med smyckesemaljen som glittrar och lyser i härliga färger. Mitt halsband i aprikos har numera fått sällskap av både örhängen och armband. Nöjd! :)
 
Läs mer om Manzana smycken här.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommissarie Banks

[Foto: Från TV8.se]
 
Ta chansen att se den brittiska kriminalserien Kommissarie Banks igen. Det är TV8 som sänder de fyra första avsnitten med start idag kl 21.00. Jag gillar deckare i allmänhet och brittiska i synnerhet. Alltid duktiga karaktärsskådespelare, alltid realistiska eller sevärda miljöer, oftast alltid spännande intriger. Kommissarie Banks är inget undantag. En man som försöker spela efter systemets regler men som allt som oftast misslyckas. Han är tjurig, frank och oerhört lång. Han har en komplicerad relation till de flesta, inte minst till sin kvinnliga kollega Annie Cabbot, men man märker ändå att värmen finns där emellan dem. En komplex karaktär den där Banks. Envis som få, som vill ta fast brottslingar, som vill komma vidare i utredningar, som vill göra rätt i tillvaron. Som kompensation för vad då undrar jag ibland. Vad är det som driver denna man? Mellan tuffa och långa arbetspass drar han sig tillbaka till sin stuga. Och som så många andra fiktiva kommissariefigurer är det ofta alkohol, musik eller andra förströelser som används för att få distans till den kalla, råa verkligheten. Jag gillar den här serien, och jag tycker att skådespelaren Stephen Tompkinson gör ett gediget och trovärdigt porträtt av Kommissarie Banks. Ladda tekannan och passa på att se serien nu på TV8 under fyra onsdagar. Start ikvälll kl 21.00!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Winter är tillbaka

[Foto: Hemmakatten] 
 
Lediga dagar är utmärkta som läsdagar. Nu senast blev det deckaren Hus vid världens ände av Åke Edwardson om kommissarie Winters fortsatta öden och äventyr. Jag gillar verkligen Edwardsons litterära stil. Och jag gillar än mer hans karaktär poliskommissarie Erik Winter. En man som alltid är på jakt efter sanningen men som också ger utrymme för livets goda; mat, vin, musik, familjen och en fika på stamkonditoriet Ahlströms då och då. Beskrivningarna hur han lagar sina Italien-inspirerade middagar med utvalda råvaror från saluhallen får i alla fall det att vattnas i munnen på mig och det tillför dessa böcker det där lilla extra. En del tycker säkert inte att det hör hemma i en kriminalhistoria men för mig är det bara positivt.
 

En annan aspekt av Edwardsons deckare som jag gillar är att de utspelas i Göteborgsmiljö. Hemmamiljö alltså. Det är kul att känna igen gator och områden, att många gånger veta exakt var personerna i boken befinner sig och var allt utspelar sig under händelsernas gång. I Hus vid världens ände är Winter ledig från sitt jobb. Han har tillbringat de senaste två åren i Costa del Sol efter en dramatisk händelse som nästan tog hans liv. I boken innan lämnades man med ett öppet slut, med Winter liggandes på botten av en bassäng. Man visste inte om han skulle överleva eller inte. Men det gjorde han, som tur var, och efter det bestämde sig Winter för att ta en paus och bara vara med familjen. Men nu drar jobbet igen. Gåtorna, brotten, att hitta svar och sanningen. Winter återvänder till Göteborg och landar mitt i en blodig mordhistoria som gör många illa berörda. En familj mördas och bara ett spädbarn lämnas kvar. Vem har begått detta avskyvärda brott i den idylliska omgivningen? Är det någon i närheten, en granne, en kollega eller var kan svaret till gåtan ligga? Winter och hans kollegor jobbar hårt för att finna lösningen. Och Winters berömda intuition arbetar på högvarv. Blandat med en hel del Coltrane och whiskey…

Jag gillar den här deckaren. Den är välskriven, olustig och intrigen kryper in under huden. Skildringen av Göteborg är slående och det märks att Edwardson känner "sin" stad. Visserligen uppväxt i Sävsjö kommun men han har arbetet som lärare på journalisthögskolan i Göteborg. Och han känner sin Winter. Det borde han i och för sig göra vid det här laget då det är den elfte boken om kommissarien. Och den tolfte delen har redan kommit ut. Den heter Marconi Park och jag väntar otåligt på att den ska ges ut i pocket. Jag är glad att Edwardson valde att fortsätta kriminalspåret med Winter.

© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Ut med julen

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag dansas julen ut här hemma. Några dagar för tidigt jag vet. Enligt traditionen är det först tjugondag Knut den 13 januari som det görs, dvs 20 dagar efter juldagen. Det är den dagen Knut har namnsdag. Men jag är trött på julsaker nu. Och när jag googlade på denna dag inföll Knutsdagen faktiskt den 7:e januari (dvs idag) fram till 1600-talet i svenska almanackor. Men då bestämdes att Knut-dagen tillsammans med julens avslutande flyttades fram en knapp vecka till sin nuvarande plats den 13 januari. Anledningen till varför man "förlängde julen" sägs ha med kyrkan att göra (what else?) som ville förstärka sitt inflytande genom att förlänga jultiden.
 
För min del är det i alla fall så att efter årsskiftet och nyårsafton är man på något sätt redo för det nya och vill ha en ny start och då passar det bra med en förändring även inomhus. Jag njuter mer av adventsljusstakar och stjärnorna före jul. Kanske tar jag fram dem tidigare i år. Jag kände inte direkt för det i december som gick då jag precis hade varit på Kanarieöarna och jag var fylld av sol, värme och ljus och ville hålla fast vid det. Nu åker i alla fall grejerna ner i förrådet igen. Det enda som får vara kvar av julen är skumtomtarna. Alldeles för goda att sluta med!  Jag köpte med mig några påsar hem igår så det ska räcka ett tag… :)
 


[Foto: Hemmakatten]

 

© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

 


Supergoda mandelflarn

[Foto: Hemmakatten]
 
Det finns många recept på mandelflarn och jag har använt lite olika, alla med bra resultat. Detta använde jag senast till nyårsafton och det blev himla gott, precis som vanligt! De sista resterna av sötsakerna åts upp igår. Jag gjorde bara ett stort runt mandelflarn på plåten, som jag sedan delade i mindre bitar vid själva serveringen. Men det går som sagt att forma smeten hur man vill, antingen i mindre cirklar direkt på plåten eller efteråt när de är gräddade och börjar svalna något.
 
Ingredienser
1 dl mandel
50 gram smör
1/2 dl socker
1/2 msk honung (kan hoppas över)
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1–2 min. Klicka ut smeten glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 6–7 min. Låt svalna något på plåten och böj dem sedan över en kavel eller glasflaska.
 
Receptet kommer från Arla.se.

Servera med vaniljglass och färska bär! Supergott!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Söndag

[Foto: Hemmakatten. Sista hyacinten tas tillvara på ljusbrickan]
 
Den här helgen blev inte som jag hade tänkt med lugn och ro, träning och annat kul. Igår tillbringade jag flera timmars väntan på akuten för att kontrollera en förmodad propp i vaden och det kändes som en långtråkig evighet som aldrig ville ta slut. Jag önskade mig ju ett friskt 2014. Lite paradoxalt då att i fredags så märkte jag en tjock knöl som värkte i vaden. Efter inrådan från sjukvårdsupplysningen åkte jag till vårdcentralen som hade öppet sent. Läkaren verkade tyvärr mest intresserad av att åka hem. Inget blodprov togs för att säkerställa om det var blodpropp eller inte, "för det är för sent nu". Jag vet att ett blodprov och koll av det inte tar många minuter... Läkaren gick till och med från jobbet innan jag var klar och överlämnade till sjuksystern att lämna över remissen. Mina frågor fick jag inga svar på. Men sjuksystern var trevlig och tyckte i alla fall det var bäst att jag använde remissen till akuten under lördagen och inte väntade till den vanliga vårdcentralen öppnade som på tisdag.
 
Någonstans kan jag ändå undra varför de inte kunde göra klart undersökningen på vårdcentralen istället för att skicka mig till akuten nästa dag? Det är ju att belasta akuten i onödan. Om inte primärvården gör sitt jobb blir det ju mycket besvärligare för alla instanser.
 
Jag kom inte hem förrän kl 23 fredag kväll, trött, hungrig och genomvåt, och då var det inte mycket kvar att hurra för den kvällen. Bara få i sig något att äta och lägga sig. Och som sagt, ett antal timmar gick åt till att bara sitta och vänta igår på akuten. Undersökning och provtagning gick på fem minuter. Resten väntan... Behövs det mer resurser till sjukvården eller? Jag blev i alla fall vänligt och professionellt bemött så alla som orkar arbeta i vården under de förutsättningnar som råder ska ha en stor eloge och ett stort tack. Usch, känner mig som en riktig gnällspik nu. Det är bara märkligt ibland hur systemet funkar.
 
OK. Slutgnällt för mig den här veckan! Allt är ändå väl. Det gäller att hålla sig i rörelse och ta Voltaren några dagar så ska allt ordna sig. Idag kändes det också mycket bättre och jag började dagen med en joggingrunda och sedan en god frukost. Och utomhus var det ljust!! Skönt att det är en extra dag ledigt den här trettondagshelgen för jag har inte riktigt hunnit landa ännu efter allt.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

God fisksoppa

[Foto: Hemmakatten]
 
Förra helgen testade jag att uppgradera en saffrans- och fänkålssoppa till att bli en matigare fisksoppa. Det blev lyckat, gott och lagom mättande. Grundreceptet kommer från Manfreds matblogg. Sedan lade jag till torsk, lax, morötter, palsternacka samt körsbärstomater. Det vita vinet, Vina Esmeralda köpte jag på flygplatsen på Gran Canaria men det finns som beställningssortiment på Systemet. Friskt vin som passade bra till.
 
Fisksoppa (ca 4 personer)
1 fänkål på ca 150g, skuren i strimlor
1 purjolök, skuren i strimlor
4 msk smör
7dl fiskbuljong
3 dl grädde
1/2 citron, saften av
1 krm cayenne
1 paket saffran
2-3 torskfilér i bitar
2-3 laxfilér i bitar
2 palsternackor, finhackad
1 morot i slantar
8-10 körsbärstomater skurna i halvor
Salt- & vitpeppar från kvarn
 

Gör så här:
1. I en kastrull, fräs smöret och tillsätt fänkålen och purjolöken samt en palsternacka, mjukgör.
2. Tillsätt citronsaften, cayenne och saffran,
3. Häll över buljongen och grädden, låt småputtra i ca 20min.
4. Under tiden som soppan kokar, skoka den andra palsternackan och moroten i en egen kastrull. Dessa läggs sedan i soppan under moment 7.
5. Mixa soppan slät med tex en stavmixer.
6. Smaka av med salt- och vitpeppar, red vid behov av soppan med lite maizena.
7. Lägg i den kokade moroten, palsternackan, körsbärstomaterna samt fisken i soppan och låt koka upp på nytt under 5-10 minuter tills fisken är genomkokt.
8. Häll upp den skummade soppan i varma tallrikar och rippla ev över lite olivolja.

 

© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Önskningar

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag fick en vacker buket med röda rosor på nyårsafton. Jag blir alltid lika glad för det. En bukett med färska blomster piggar upp vilket hem som helst. Idag är det fredag och det ska bli skönt med några lediga dagar igen och få råda över sin egen tid. Jag har vant mig vid det den sista tiden, att göra det som faller mig in, att bestämma över min tid och innehållet i dagarna. Jag önskar mer av det under året som kommer. Jag önskar en utveckling på det professionella planet, att hitta ett sammanhang där jag får blomma och utvecklas. Jag önskar också att jag får vara frisk, att hälsan blir allt starkare så att jag kan uppleva och göra mer. Njuta av livets goda helt enkelt: resa, träna, äta och laga god mat, skratta, träffa vänner och familj, samt att utvecklas tillsammans med kärleken.
 
Jag önskar ett gott 2014 till alla de som jag bryr mig om.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
Apropå de som jag bryr mig om får min stora kärlek några egna rader. Om jag fick blommor på årets sista dag så fick han några väl valda ord. Jag hoppas på ett fint och innerligt 2014 för vår del.
 
♥ ♥ ♥
 
Året som gick har bjudit på många härliga stunder,
och roliga resor till olika länder,
att det är/blev vi - äntligen - känns som ett under,
jag har tillsammans med dig, uppskattat Barcelona, Rhodos och Gran Canarias fina stränder.

Du får mig att le,
jag trivs i ditt sällskap och mår bra,
jag kan inte in i framtiden se,
men jag vet att du är den enda man jag vill ha.
 
Jag hoppas att jag resten av livet tillsammans med dig får,
tack för 2013 och Gott Nytt År!
 
♥ ♥ ♥
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Hyacinter

[Foto: Hemmakatten]
 
De vita hyacinterna sjunger på sista versen här hemma men här kommer några bilder från när de var nyplanterade. Ljusstakarna och stjärnorna är fortfarande kvar framme. De får de vara till söndag eller så. Idag är det torsdag och dags att ta sig till jobbet igen. Jag har vant mig vid att vara ledig och kan knappt säga vilken veckodag det är. Man blir lite dagsvill. Som tur är det en riktigt kort vecka. Ska ta och mjukstarta. Och förhoppningvis får jag till en joggingrunda ikväll. Har äntligen kommit igång igen efter alla förkylningar och hela två runder de senaste dagarna har det blivit. Jag tar det lugnt och springer bara 5 km men kan jag hålla uppe den här träningsfrekvensen är jag mer än nöjd! Ha en fin...vad är det nu... just det... torsdag ! :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Recept: Pilgrimsmusslor & blomkålspuré

 [Foto: Hemmakatten]
 
Här kommer även receptet till förrätten som jag gjorde på nyårsafton. Blomkålspurén är underbart god, även för den som inte är så förtjust i den här grönsaken då smaken tas bort mycket att färskosten.
 
Pilgrimsmusslor & blomkålspuré på en bädd av sallad (4 personer)
Ett blomkålshuvud.
1 hönsbuljongtärning
150 gram philadelphiaost alternativt crème bonjour naturell.
vitpeppar
mixad sallad tex babyspenat & ruccola
olivolja
citronskivor
8 pilgrimsmusslor (2 var). Frysta som tinas går lika bra som färska.
1/2 paket bacon
 
Dela blomkålshuvudet i mindre bitar (ta bort den grova roten) och låt koka upp i vatten och buljongtärning.
Under tiden steks baconet i små bitar som sedan läggs på en tallrik med hushållspapper för att svalna/torka. 
När blomkålen har kokat mjuk efter ca 20 minuter, häll bort vattnet.
Mixa allt till en slät puré. Ta i philadelphiasosten och vitpeppar och mixa igen. Klart.
Skölj lite sallad och lägg på tallrikarna. Ringla över lite olivolja. Lägg upp purén. Lägg en citronklyfta bredvid.
Stek pilgrimsmusslorna i smör ca 30 sek - 1 min på varje sida. Lägg upp på salladen. Lägg några baconbitar på varje tallrik.
Klart!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Recept: Lammfilé med rödvinssås

 
[Foto: Hemmakatten]
 
Jag bjuder på några av recepten från nyårsmiddagen. Först ut är den ugnstekta lammfilén med potatisgratäng och rödvinssås.
 
Lammfilé (4 personer)
Köp en färsk lammfiléstek. Den här var på ca 1 kg. Putsa och gör rent från senor och annat. Gnid in steken med mortlade rosmarin, salt och peppar. (Ev blanda allt i olivolja om det behövs lite mer vätska och gnid sedan in.) Vi använde inte olivolja utan klappade in kryddorna rakt på köttet. Tryck in några hela, skalade vitlöksklyftor i steken. Lägg lammfilén på ett galler i ugnen med en form under som kan samla upp all vätska. Låt stå i ugnen på ca 175-200 grader med stektermometer. När köttet har nått 68-70 grader - detta tar ca 1,5 timmar - ta ut köttet, slå in i folie och låt vila 10 minuter. Köttsaften kan du antingen använda som den är att ha på köttet eller hälla ner i rödvinssåsen. Alternativt göra en egen sås genom att hälla över saften i kastrull och späda med grädde och ev lite konjak och fransk senap.
 
Potatisgratäng (4 personer)
Smöra en ugnssäker form. Skala och skiva 10-12 potatisar tunt. Lägg ett lager i botten av formen. Salta och peppra. Lägg ett lager riven ost (vi använde västerbottenost för lite mer smak men det går lika bra med vilken som helst). Lägg på ett lager potatis till. Fortsätt med salt/peppar och ost. Andra lagret blev en vanlig lagrad ost. Avsluta med potatis och lite ost längst upp. Häll på 3-4 dl grädde. In i ugnen i 45-60 minuter på ca 200 grader. Späd med mer mjölk eller grädde allt eftersom så att gratängen håller sig mjuk och saftig hela tiden.
 
Rödvinssås (4 portioner) - från Allt om mat, bästa någonsin!
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond

1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår. Detta tar rätt lång stund, upp till en timma, så börja i tid! Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
 
Till detta kan man servera en grönsallad eller någon kokt/ugnstekt grönsak. I detta fall blev det färsk sparris som först kokades i 10 minuter på spisen och sedan lades på ett fat och ringlade lite olivolja över + salt/peppar. Fatet ställdes in i ugnen i 10 minuter och fick stå där tillsammans med gratängen i det sista.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Nyår

[Foto: Hemmakatten, Fyrverkeri vid Operan]
 
Det blev rätt många timmars matlagning igår men det var bara trevligt. Men först en tur till Operan för att titta på nyårsfyrverkerierna. Väldigt mäktigt och snyggt gjort. Sedan hem igen och börja med maten. Tyvärr orkade vi inte med efterrätten. Men de hembakade mandelflarnen höll sig utmärkt till idag så det blev extra festlig nyårsdagsmiddag istället. Efter den goda maten och de goda vinerna blev det en promenad till Götaplatsen där det nya året firades in med Stefan Odelberg som konferencier. Det sades att det var ungefär 15 000 människor på plats vilket var rekord. Sedan var det skönt att dra sig hemåt och lägga sig mätt och belåten. För er som är intresserade av mat precis som jag kommer här nyårsmenyn.
 
[Foto: Hemmakatten]

 
Nyårsmenyn 
 
Aptitretare Chips med parmesanost
Dryck: Brouchet Facile
 
Förrätt
Halstrad pilgrimssmussla med blomkålspuré, baconbitar på en salladsbädd av babyspenat och ruccola.
Dryck: Brouchet Facile
 
Varmrätt
Helstekt rosmariekryddad lammfilé med potatisgratäng med västerbottenost samt rödvinsås och färsk sparris.
Dryck: El pedrosal
 
Efterrätt
Mandelflarn med vaniljglass och färska bär.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0