Den sista vintern & Gry

Den sista vintern - Åke Edwarson
[Foto: Hemmakatten]

Den sista vintern är titeln på Åke Edwardsons senaste roman om kriminalkommissarie Erik Winter och hans kamp mot brottsligheten i Göteborg. Efter att ha slukat innehållet kan jag bara återigen konstatera att Edwardson helt enkelt är en av Sveriges bästa deckarförfattare. Han har en driven berättarstil, bjuder på intelligenta intriger samt ger alltid en initierad beskrivning av västkuststadens olika sidor. Persongalleriet med kommissare Winter i spetsen är målande men ändå diskret tecknat på samma gång. Det är levande gestalter med mänskligt beteende och riktiga känslor. Det goda och det onda vandrar hand i hand, i samma person, i samma kvarter.

Den sista vintern handlar om två mystiska dödsfall i innerstaden där tillvägagångssättet är påfallande likt. Det verkar vara samma gärningsman. Två unga kvinnor hittas döda i sina hem, kvävda i sina egna sängar. I båda fallen med en förtvivlad sambo kvar i lägenheten. Helt ovetande om vad som hänt. Eller? Tät thrilleranda och bra balans mellan brottsutredningen och Winters egna filosofiska funderingar. Det är spännande från start till mål.

Den sista vintern är förhoppningsvis inte sista romanen om kriminalkommissarie Winter. Jag har följt hans öden under tio år och vill gärna fortsätta att göra det. I väntan på nästa roman från Edwardson tittar jag på tv-serien om Winter igen. Det är alltid extra bonus att läsa om och se hur staden Göteborg skildras på tv och film. Och med Johan Gry (bilderna nedan) i huvudrollen kan det inte bli annat än ett lyckat resultat.

Johan Gry  Johan Gry
[Foto: Hemmakatten, dvs fotograferat av DVD-omslagen till TV-serien om Kommissarie Winter]

Johan Gry spelar kriminalkommissarie Winter på ett utsökt sätt i de sex första omgångarna från SVT. Gry har hittat helt rätt i sin gestaltning av Winters förfinade elegans och förmedlar en tydlig bild av Winters inre konflikter inför brotten han möter och inför jobbet som han har en stark passion för men som samtidigt sakta bryter ner honom. Gry visar fenomenalt Winters ständiga drivkraft att söka efter sanningen, även om priset blir högt, både yrkessmässigt och personligt. Gry ÄR Erik Winter. Det känns därför lite konstigt att rollistan har bytts ut i de nya avsnitten som nu är under inspelning. Ingen av de tidigare skådespelarna är med. Varken Johan Gry, Krister Henriksson eller Niklas Hjulström. Av förståeliga skäl kanske då Henriksson numera är Wallander personifierad och Hjulström löser brott i Fjällbacka...Men Johan Gry vill jag bara ha i rollen som Winter! Hur man kan låta bli att ha med Sveriges svar på Richard Gere är ytterst förvånande. Johan Gry är det närmaste filmstjärna vi kan komma här hemma. Till och med danskarna har insett hans storhet. Gry kunde ses i en mindre roll i kriminalserien Brottet tidigare i år. Dags att ta tillbaka Johan Gry som Winter. Nu!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0