Lavendelbiscotti

Lavendel- och mandelbiscotti
[Foto: Hemmakatten]

Igår provade jag ett nytt biscottirecept med torkad lavendel och mandel. Jag var lite osäker på hur lavendel, vars doft är underbar, skulle vara som smak, men det visade sig fungera alldeles utmärkt. Kollegorna på jobbet verkade nöjda och en väninna som fick en alldeles egen ask med skorpor tycktes uppskatta det. Så testa om du har möjlighet. Mycket lätt att göra. Jag plockade färsk lavendel som jag torkade några dagar i rumstemperatur för att sedan smula ner i degen.

Recept Lavendelskorpor (40-50st)
100g sötmandel
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk torkade lavendelblommor
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 stort ägg (jag tog 2 ägg för att få degen att hålla ihop bättre)
1 äggvita till pensling

- Sätt ugnen på 175 grader. Mal hälften av mandeln, grovhacka resten och blanda båda delar med mjöl, bakpulver och lavendelblommor.
- Rör smör och socker poröst. Arbeta ner mandel och ägget.
- Dela degen i tre delar, rulla dem till 30 cm längder.
- Lägg på smord plåt, platta till, pensla med äggvita och grädda mitt i ugnen ca 20 min.
- Ta ut plåten, sänk värmen till 75 grader. Skär längderna i bitar och ställ in plåten igen. Låt skorporna torka i ca 60 min.

Lavendelskorpor
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Doktorn är inne

House MD, TV4, tisdagar
[Foto: IMDb.com]

Om du inte får nog av cynism i vardagen tycker jag inte du ska missa de nya avsnitten av House MD. Specialisten på komplicerade differentialdiagnoser är tillbaka i rutan. Trevligt tycker jag då jag gillar den sarkasm som Dr House strör runt omkring sig. Även om det nog hade varit ganska olidligt att ha en sådan kollega i verkliga livet. Nu behöver jag inte det och kan därför njuta fullt ut av Hugh Lauries skådespelarkonster i läkarrocken. Sist serien avslutades fick House ett sammanbrott efter att ha förlorat en patient som han kämpade hårt för att rädda. Och både han och kollegan Dr Cully insåg att de har starka känslor för varandra. Mer än kollegiala sådana. I första avsnittet av denna serieomgång försöker House och Cully reda ut vad de känner för varandra.

Hugh Laurie & Lisa Edelstein i House MDHouse arbeter
[Foto: IMDb.com]

Med tanke på Dr House tidigare historik med kvinnor, och dysfunktionalitet när det kommer till det motsatta könet, ja kanske i relation till alla slags människor, ska det bli intressant att följa förvecklingarna framöver. Men särskilt gillar jag de dräpande repliker som House fäller till sina läkarkollegor och patienter. Det oväntade med twist brukar bli resultatet. Gärna med en stor dos ironi, men också ibland, faktiskt med en genuin omtanke för sina patienter som grund. Även om House aldrig skulle erkänna det själv. Hugh Laurie verkar outtröttlig i sin karaktär och blir bara bättre med åren. Han flankeras väl av övriga i ensemblen med Robert Sean Leonard som Dr Wilson[ni känner igen honom från Döda Poeters Sällskap], Omar Epps som Dr Foreman, Lisa Edelstein som Dr Cuddy och Jesse Spencer som Dr Chase i spetsen. Samt några fler förstås, men det får du upptäcka själv.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Inte för att jag måste utan för att jag vill. Jag hade definitivt kunna tänka mig en svårartad (dock högst övergående) symptombild för att få Dr House´s tillsyn. Han har både hjärnan och utseendet. Och enligt min åsikt är skäggstubb på män i en viss mogen ålder (säg runt 50-strecket) definitivt symptom- och kanske till och med beroendeframkallande! :) House MD på TV4, tisdagar, kl 21.00.


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Fina koppen

Fyndad mugg från Myrorna
[Foto: Hemmakatten]

Jag gjorde världens fynd i helgen på Myrorna. Två fina muggar i engelskt porslin med rustikt lantligt motiv i fräscht blått. Passar ypperligt att ta med sig ut i bersån (om jag hade haft någon) till eftermiddagsfikat efter att i några timmar ha påtat i jorden och planterat blommor i trädgården (om jag hade haft någon). Då hade dessa varit perfekt! ;) Nej, skämt åsido. Muggarna känns väldigt trevliga att dricka ur även från balkonen eller inne i en lägenhet. Verkligen. Och priset, jag säger bara priset. 10 ynka kr för båda. Second-hand heaven! Men jag kanske ändå måste prova någon gång att ta med muggarna till en stuga eller ut i en trädgård. Eller i picknick-korgen vid tillfälle. Nu när de är så fina förtjänar de en liten utflykt i det gröna! :)

Made in England
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Det var ett tag sedan jag hade med Dagens stilleben så vad passar bättre denna veckans första dag än att visa ett. Dagens stilleben består idag till största delen av fattigmanssilver; kruka från Blomsterhuset i Bollebygd samt ljusstakar från samma butik och Marias presenter. En liten outsider i sammanhanget är den runda keramikkrukan men jag gillar formen och färgen så mycket att även den får vara med. Second hand fynd från Röda Korset.

Ny vecka, nya möjligheter. Jag hoppas få en del saker ur händerna och presentera färdigt resultat. Ambitionen kan vara det i alla fall och hoppas på positiv respons. Börjar det inte kännas höst ute? Hjälp! :) Nåväl, det är bara att gilla läget och försöka göra det bästa av förutsättningarna, även om jag innerligt hoppas på några fler varma dagar till. Hoppas att du får en bra start på veckan![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Middag[Foto: Hemmakatten]

Vilken födelsedagsmiddag det bjöds på i fredags! Brorsan uträttade stordåd i köket, och ingen var gladare än vi som fick smaka och då i synnerhet kära mor som fyllde år. Mycket smakrikt och trevligt. Och som fördrink en nyhet för mig, ja att dricka i alla fall. Jag har ju sett SJP sippa på den åtskilliga gånger i Sex and the city, drinken Cosmopolitan. Läskande och försvinnande gott! Har stor potential att bli en favorit.

Förrätten bestod av ett knyte av smördeg med inbakad fetaost, babyspenat, basilika och rödlök. Till varmrätt bjöds det på oxfilé Wellington vilket är smördegsinbakad oxfilé med en fyllning av färska svampar. En gudomlig rödvinssås och ugnstekt potatis fungerade som tillbehör. Därefter blev det osttallrik och ett antal timmar senare en egenhändigt bakad Budapesttårta. Bakis vet ju alla vad det är, men jag myntar nu ett nytt uttryck; matis! Jag blev oerhört mätt efter måltiden och det hängde i en stor del av dagen efter. Men det var det värt. Snart dags för min bror att få sin egen stjärna på kockhimlen. Han är i alla fall vår familjs stjärna på matlagning![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Love Happens

Aaron Eckhart i Love Happens
[Foto: IMDb.com]

”Ibland kan livet, trots att man anstränger sig, bjuda på citroner. När detta händer har du två alternativ min vän. Du kan göra en sur min eller göra lemonad.”

Så inleds filmen Love Happens och citatet kommer från den framgångsrika föreläsaren Burke Ryans självhjälpsbok. Den handlar om att bearbeta sorg och har gjort stor succé. Burke är numera en framgångsrik föreläsare och ordnar workshops för att hjälpa människor vidare efter en tung förlust. Burke Ryan, som spelas av den sympatiska Aaron Eckhart, är fenomenal på att hjälpa andra människor men problemet är bara att han själv har fastnat i sorgen efter sin fru som gick bort i en bilolycka för tre år sedan. På ytan verkar allt bra, han är charmig och välartikulerad, men djupt inom honom svider sorgen som ett oläkt sår. Saknaden är fortfarande stor och livet haltar. Mitt i allt detta möter Burke den spontana och kreativa floristen Eloise [Jennifer Aniston]. En jordnära, livsbejakande person som lever sitt liv inte helt fritt från dåliga beslut och misstag men hon försöker i alla fall göra det bästa av tillvaron. Hon ger Burke en välbehövlig knuff i rätt riktning och nytt perspektiv på livet. Kanske tillräckligt mycket för att han ska våga börja leva igen, och ta sig ur den bubbla som sorgeprocessen har kapslat in honom i. Och trots sin ringrostighet på kärlekens område verkar chansen stor att den och livsglädjen ska börja spira igen.

Jennifer Aniston
[Foto: IMDb.com]

Befriande nog är den begynnande kärleksrelationen ganska perifer i filmen och Burkes resa mot försoning i sorgen det centrala. De bästa scenerna utspelas mellan Burke och en av deltagarna i workshopen. Den motsträviga Walter [John Carroll Lynch] som har förlorat sin älskade son och där förlusten har raserat hela hans tillvaro; karriär, äktenskap och sammanhang. Walter har tappat fotfästet i livet och har svårt att komma på rätt köl igen. Burke hjälper honom vidare och jag blir faktiskt riktigt berörd av detta samspel. Det finns ett djup på sina ställen i filmen som tilltalar mig. Det är inte bara en romantisk film, utan den bjuder på tänkvärda situationer från livet som känns äkta och viktiga. Dessutom görs ett glimrande inhopp av Martin Sheen som Burkes svärfar. Kärnfullt och humoristiskt.

Love Happens
är en film att bli glad av. Tänkvärd på sina håll, upplyftande och inspirerande. Kärleken kan slå ner när du minst anar det. Och då gäller det att ta vara på ögonblicket! Love Happens bjuder på en mysig filmstund helt klart.

Love Happens
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Fika

God fika med mugg från Greengate
[Foto: Hemmakatten]

Jag började dagen med ett svettigt joggingpass där mer än halva löpsträckan gick uppför så jag är för tillfället rätt mör i benen. Men det känns härligt efteråt. Och ännu bättre känns det nu då jag unnar mig en god fika. Solen lyser och staden lockar. Ska snart ge mig iväg. Några praktiska ärenden står på dagens agenda samt en födelsedagsmiddag ikväll. Vad skönt att det är fredag!

Hade varit trevligt om även denna helg gick i musikens tecken. Blev som sagt bortskämd med flera bra spelningar förra veckan under Kulturkalaset. Igår äntrade i alla fall The Ark scenen på Liseberg. Deras avskedskonsert gick inte av för hackor. Men vad kul det hade varit med mer musik. Jag skulle gärna ta emot en konkret inbjudan till ett musikevent i helgen. Eller någon annan aktivitet går också bra. ;)

Hoppas att du får en fin helg!


[Foto: Hemmakatten]

Mugg & servett från Greengate, assiett IB Laursen. Den vita krukan som skymtar är från Cult design.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Girl next door

Reese Witherspoon - California Denim
Höstmode från Lindex
[Foto: Skärmdumpar från Lindex.se]

Vilket genidrag av Lindex att anlita America´s girl next door för sin höstkampanj. Reese Witherspoon är naturligt fräsch och vacker med en befriande glimt i ögonen. Ett naturbarn med sydstatsdialekt. Och så är hon en rasande duktig skådespelerska. Gillade hennes prestation i filmen Walk the line väldigt mycket, och absolut välförtjänt fick hon en Oscar för rollen.

Bilderna i höstens reklamkampanj lockar till inköp. Mjukt denim kombinerat med stickat, snygga blusar, detaljer i skinn (skärp, väskor) och mysiga halsdukar appelerar till min modesmak. Det är jeans i fokus och det är inte för inte som kampanjen heter California Denim. Reese bär upp plaggen på bästa sätt och jag känner mig inspirerad! Vad tycker du om kampanjen?


Reese Witherspoon i Lindex höstmode
[Foto: Skärmdumpar från Lindex.se]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

The Mentalist tillbaka

Simon Baker som Patrick Jane i The Mentalist
[Foto: IMDb.com]

Ni missar väl inte att Simon Baker är tillbaka i sin paradroll Patrick Jane i The Mentalist ikväll. Kl 22.00 fortsätter TV3 att sända de sista avsnitten på säsong 3. Denna guldlockiga man vars charm och intuition hjälper den federala enheten CBI (Criminal Bureau of Investigation) att lösa brott i Kalifornien, har väl inte gått någon förbi. Vi är många som gillar The Mentalist. Jag tycker serien är underhållande just för att den har en lite annorlunda vinkling på brottsutredningar, framför allt när det gäller metoderna som används för att lösa brotten. Och det är där Patrick Jane kommer in. Expert på att avläsa kroppsspråk, ansiktsmimik, tonfall och mänskligt beteende. Han ser de mikrouttryck som de flesta andra missar. Och kan dra smarta slutsatser av detta som leder till genombrott i CBI-enhetens kniviga fall.

Simon Baker & Robin Tunney
Simon Baker & Robin Tunney
[Foto: IMDb.com]

Australiensaren Simon Baker är perfekt i rollen som den inhyrda konsulten Patrick Jane. Bakers naturliga utstrålning och smittande leende gör sig bra i tv-rutan. Välklädd är han också. Och så dricker han mängder av te, det gillar jag! ;) Simon Baker kompletteras väl av den övriga rollbesättningen där bl.a. skådespelerskan Robin Tunney sparrar honom på bästa sätt som hans närmaste chef Teresa Lisbon. Lisbon får stå ut med både ett och annat när hon ska hantera Jane. Det är en balansgång att ge Jane det utrymme han behöver för att använda sin begåvning, utan att trampa allt för många på tårna under tiden han gör det. Ett stort plus i serien är den humor som är inbakad i manus. Det brukar alltid bjudas på några goda skratt i varje avsnitt. The Mentalist är en "snäll" deckarserie. Miljöerna är ofta vackra från det kaliforniska landskapet, och skurkarna känns inte speciellt elaka. Men det är ändå spännande på sina håll. Och definitivt underhållande!

The Mentalist, kl 22.00 onsdagar i TV3.


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Brunch


[Foto: Hemmakatten]

Idag blev det en kombinerad frukost och lunch, dvs brunch som gick i rena LCHF-temat (Low Carb High Fat). Inga kolhydrater så långt ögat kunde se. Mättande och gott var det i alla fall med en äggröra med fetaost och körsbärstomater samt protein i form av stekt bacon. En klassisk kombination helt enkelt.

Mugg från Design House Stockholm, blått dricksglas, servett och vit stor ljusstake från IKEA, löpare Nyblom & Kollén från butiken Balders Hage.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Snygga stolar

Coconut chair från Vitra
[Foto: Caroline Tengen, Sköna hem]

Ovan: Coconut chair från Vitra.

Jag är sedan länge förtjust i stolar, fotöljer, pallar och bänkar. Utrymmet hemma gör att jag får begränsa vad som kommer in i inredningen. Det måste vara funktionellt och snyggt, två teman som går hand i hand. Genom åren har jag fyndat en del second hand, tex en söt emma-fotölj, rottingstolar och en smäcker pianopall. Det mesta har jag skänkt tillbaka eller ställt i förrådet. Kvar finns det som håller i längden. Några klassiker, som Lamino-fotöljen och sköna vita matstolar från Mio. Några större förändringar på "sitt-området" blir det inte i det närmaste vilket gör det desto roligare att se vilka möjligheter och varianter andra inreder med. Här kommer några exempel som jag gillar.

Nedan: Vita stolen DSR från Vitra.

Stol DSR från Vitra
[Foto: Caroline Tengen, Sköna hem]

Nedan: Svarta Eamesstolar från Nordiska galleriet.

Eamesstolar från Nordiska Galleriet
[Foto: Andrea Turander, Sköna hem]

Nedan: Svarta barstolar Cartifa från Arpers.

Catifa från Arpers
[Foto: Birgitta Wolfgang Drejer, Sköna hem]

Nedan: Vackert slitna skinnsitsar på matstolar från second-hand samt svarta pinnstolar från ett härligt hem i Köpenhamn.

Second-hand
Pinnstolar
[Foto: Tia Borgsmidt, Sköna hem]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Röda accenter


[Foto: Hemmakatten]

Rött som accentfärg i inredningen tillför värme och energi. En kulör som helt klart piggar upp. Och särskilt på sommaren, att matcha med ljusaste vitt, blir till en fräsch kombination för årstiden. Det röda kan sedan vara kvar under hösten för att ge lyster till hemmet för att till sist maximeras vid juletid. Om man nu inte tröttnar på allt det röda innan dess. Det gör inte jag. 
[Foto: Hemmakatten]

Jag har valt ut några inredningsdetaljer som gärna hade fått flytta hem till mig. Alla bilder är från den trevliga butiken Biddevind på Käringön. Porslinet kommer från IB Laursen, textilierna från Nyblom & Kollén. Visst är medicinlådan i plåt snygg?!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Mumsig macka


[Foto: Hemmakatten]

En god macka att få i sig som mellanmål eller lunch är den här klassikern med rostbiff, torkad lök och remouladsås. Mättande och mumsigt. Och det smakar så klart extra bra utomhus när solens strålar värmer och det fortfarande är en aning sommarkänsla i luften.

Gårdagen ägnades mest åt att smälta den suveräna konserten och det trevliga mötet med Orup. Det är väldigt sympatiskt på det sätt som han tar sig tid för sina fans. Vänligt och avslappnat. Vilken man, vilken artist. Undrar just om inte Orup är från Göteborg trots allt? ;) Eftersom Kulturkalaset fortfarande pågår här i Göteborg blev det en sväng på stan på kvällen för att lyssna på Soundtrack of our lives som svängde loss på Kungstorget med Ebbot som förste fanförare. Träffade också på en vän med sällskap varpå kvällen avslutades med stimulerande samtal och goda skratt. Härligt när det stämmer. Hoppas du får en skön söndag!


[Foto: Hemmakatten]

Vit härlig mugg samt fat från Vävra keramik. Glas från Miljögården och grönmönstrad servett från Marimekko.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Orup regerar


[Foto: Hemmakatten]

Han sjunger "ingen kan vara ung för evigt" men är det någon som aspirerar på evig ungdom så är det just Orup. En till synes outsinlig energi på scen och en outsinlig källa till fantastiskt låtmaterial. Och oavsett hur det framöver går med det ungdomliga uttrycket kommer låtarna att leva för evigt. Denna sommarkväll tycker jag att Orup bjuder på allt det som en stor artist ska göra: en elektrisk närvaro, sina klassiska hits och de nya fina låtarna som även de snart gör anspråk på att vara med i historieböckerna. Det är ett fullspäckat Liseberg som möter upp denna man från Huddinge. Med tanke på publikens positiva respons skulle man nästan kunna tro att Orup är från Göteborg ;). Klart är i alla fall att många vill vara med och njuta av och hylla denna folkkära artist. Och Orup gör ingen besviken. Med sitt sneda leende, charmiga sätt och framför allt ruggigt bra låtar får han hela Liseberg att gunga. Orup och hans coola band bjuder på en musikresa som heter duga. Och han kan faktiskt dansa, fastän han hävdar det motsatta. :)

Jag vet att jag har sockrat med superlativ tidigare kring denna svenska mästare i musik. Det är inte för att smöra, det kommer faktiskt direkt från hjärtat. Orup står för en kombination som är unik i svenskt musikliv; en ständigt växande låtskatt och en genuint sympatisk utstrålning som krävs för att nå fram till publiken. I alla åldrar, i alla läger, från norr till söder. Musiken och artisteriet når igenom stadens asfalt och landsbygdens vajande fält. Rakt in i hjärtat.

Orup på Liseberg augusti 2011
[Foto: Hemmakatten]

Orup är en artist som inte vilar på lagrarna eller tryggt lutar sig tillbaka på gamla meriter. Det skulle han kunna göra med tanke på allt han har presterat inom musikbranschen de senaste 30 åren. Men nej, Orup är en yrkesman som ständigt förnyar sig, och som skapar nya poppärlor antingen till andra väletablerade artister, eller till sig själv. Jag måste säga att jag föredrar det sistnämnda. Hur bra en del låtar än är som han har skrivit till andra. Exempelvis Det gör ont, som tog Lena Ph till schlagerseger, borde egentligen krossa hela min argumentation, men för mig är det något visst med att höra Orup sjunga sina egna låtar. Hans säregna röst, hans intonation, hans känsla, hans mimik. Att sista numret för kvällen är just denna schlagervinnare i akustisk version blir den perfekta avslutningen. Orup när han är som bäst. Med sin gitarr, sin röst och sin suveräna poplåt. Jag ryser av välbehag. Och sjunger med tillsammans med den övriga lyckliga publiken.

Att vara med och se Orup sjunga sina folkhemshits och de nya fräscha popmelodierna från senaste albumet Född i november är en upplevelse utöver det vanliga. En ynnest. Jag kommer att leva på sommarens Orup-konserter länge. Och kvällens framträdande blir för mig den bästa avrundningen av sommaren 2011. Musik är glädje och Orup är den största glädjespridaren av dem alla. Tack Orup!

Tidigare recensioner:
Orup i Borås: Legenden

Orup i Allsång på Liseberg

Orup på Trädgårn: Oslagbara Orup

Oslagbara Thomas
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Regn hos mig


[Foto: Hemmakatten]

Utanför fönstret strilar det och på Spotify ljuder Orups folkhemshit Regn hos mig. Vad passar bättre en sådan här regnig dag än att uppdatera sig på inredningsfronten. Nya tidningar har kommit och jag tar tillfället i akt att bläddra och inspireras av allt höstnytt som magasinen visar tillsammans med Earl Grey i min mugg från Vävra och hembakade kardemummabiscotti.

Vilka musikdagar det har varit här under Kulturkalasveckan. Vädergudarna har dessutom (förutom idag) varit på Göteborgs sida vilket har gjort att folk har gått man ur huse. Efter jobbet igår skulle jag bara gå längs Avenyn en kortis på väg hem, men det slutade med att jag hängde på stan i flera timmar. Träffade på en och annan bekant. Upplevde moderna gycklare som lockade till skratt. Kände doften av langos och grillos. Njöt av en mjukglass i kvällssolen, och diggade den musik jag hörde. Det blev flera genrer under kvällen, allt från opera till rock och som avslutning Peter Jöback med Cookies and Beans på Götaplatsen. Vilka bönor, vilka stämmor!

Det är en riktig musikvecka och jag önskar det var så här lite oftare. Tidigare i veckan sjöng jag med i Linnros Från och med du, och i onsdags fick Eldkvarn hela Götaplatsen att gunga med sin Kärlekens tunga. Det hade de gärna fått göra varje onsdag. Och Sahara Hotnights rockade loss på Kungstorget. Vad härligt det är med bra musik! Och det bästa väntar ikväll. Orup! Hoppas vädergudarna är på bättre humör då. De verkar en aning uppretade nu... Ha en fin fredag!

Mugg från Vävra
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Matthandlare Olssons död

Matthandlare Olssons död av Karin Wahlberg
[Foto: Hemmakatten]

Nu är det deckardags igen. Denna gång i pocketformat. Karin Wahlberg är en ny bekantskap för mig men hon är definitivt inte ny i författargenren. Hon har publicerat flera deckare och barnböcker. Läsningen av Wahlbergs kriminalroman Matthandlare Olssons död gör mig inte besviken. Wahlberg har ett strålande flyt i språket som tilltalar mig. Fullt av målande metaforer och humoristiska betraktelser av små vardagsfenomen. Jag kommer på mig själv att skratta högt av vissa formuleringar. Formuleringar så pricksäkra att jag själv önskar jag hade kommit på dem. Så det stilistiska finns där och bäddar väl för en faktiskt underhållande intrig.

I fokus står kriminalkommissarie Claes Claesson och hans hustru läkaren Veronika Lundborg. Detta är den sjunde boken i serien men det verkar inte vara brist på uppslag eller inspiration till fler romaner om jag ska utgå från kvaliteten på den här boken. Därför att detta är mycket bra! Historien tar sin början när matthandlare Olsson hittas mördad på en färja i Istanbul. Den turkiska polisen inleder förundersökningen men så småningom kopplas kommissarie Claesson och hans team in. Det visar sig att Olsson inte bara var en enkel matthandlare i småstaden utan hade fler strängar på sin lyra. Att nysta upp Olssons liv och affärsturer kräver sin tribut. När sedan människor blir överfallna i Sverige i jakten på en värdefull matta blir det tydligt att flera olika spår och människoliv knyts ihop via Olssons matthandlarverksamhet. Kommissarie Claesson får mycket att stå i både hemma och i Turkiet dit han åker för att göra de efterforskningar som krävs. Beskrivningen av miljonstaden Istanbul med sitt myllrande folkliv, kulturskatter och historiska vingslag är en av bokens stora behållningar. Jag kan nästan känna oset av kebabstånden, de söta teerna, den torra luften eller den varma brisen från havet. Författaren får med sina välformulerade miljöskildringar mig att vilja ta nästa plan till Istanbul.

Det är underhållande från första till sista sidan. Och deckargåtan knyts elegant ihop på slutet. Personportträtten är välgjorda och insiktsfulla, med många kloka iakttagelser. Jag blir nyfiken på att veta mer om vissa personer. Intrigen mår bra av att få ett internationellt perspektiv och scenerna i Istanbul blir pricken över i:et i denna kriminalroman. Sätt upp Matthandlare Olssons död på din "att-läsa-lista" om du inte har gjort det redan!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Middag på Caleo

Restaurang Caleo i Göteborg
Pilgrimsmusslor till förrättItalienskt öl: Birra Moretti
[Foto: Hemmakatten]

Igår startade Kulturkalaset i Göteborg. Och det märktes. Fullt med folk på Avenyn en vanlig tisdagkväll och hiphoprytmer strömmade från Götaplatsen och nådde oss när vi satt på den trevliga restaurangen Caleos uteservering. Tonerna var medryckande och maten likaså. En smaksymfoni som faktiskt överraskade på ett mycket positivt sätt. Till förrätt tog vi svartpepprade pilgrimsmusslor med hummerskum och syrlig dillyogurt. Varmrätten blev kvällens special på fetaostfylla kalvfärbiffar och till efterrätt valde mitt sällskap glass medan jag slog till på en ljummen chokladtryffelkaka med pannacottaglass. Oj vad gott! Min middagspartner provade två olika sorters öl som kan rekommenderas; italienska Birra Moretti samt svenska Pistonhead. Båda fungerade som ett bra komplement till maten, faktiskt bättre än mitt vin. Jo, jag fick provsmaka. :)

Vår servitris för kvällen var perfekt uppmärksam och vänlig. En person som definitvt befann sig på rätt ställe. Och jag skulle kunna tänka mig att göra Caleo till mitt ställe. Jag vill definitivt tillbaka och njuta av den goda maten och den höga stämningen på uteserveringen. Kan väl erkänna att jag var väldigt mätt efteråt och vad passade bättre då än att strosa på Avenyn och svänga i takt till sambatonerna som genljöd från ett musikaliskt begåvat ungdomsband. Fin kväll överlag!

Svensk lager: PistonheadVarmrätt: fetaostfyllda kalvfärsbiffar
Ljummen chokladtryffelkaka med pannacottaglassFin kväll på Avenyn
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sällsamt från Sturehofs

Sturehofs krukmakeri
[Foto: Hemmakatten]

Den glatta ytan på de vackra keramikalstren från Sturehofs Krukmakeri är som en ömsint smekning. Det är keramik som står för det bästa materielet har att erbjuda. Glänsande finish, rundade kurvor och ett tydligt formgivarspråk. Produkterna är väldigt tilltalande: de sirliga krukorna, de stolta ljusstakarna och de förtjusande muggarna. Och inte minst de ljuvliga dropparna som får mig att längta efter ett keramikregn. 


vackra alster från Sturehofs krukmakeri i butiken Marias Konsthantverk & presenter
[Foto: Hemmakatten]

De sällsamma formerna från Sturehofs Krukmakeri skapar en härlig känsla, både för ögat och i handen. Formgivare Tina Hellman har hittat sitt unika uttryck och med stor framgång skapat sin egen plattform inom den svenska keramiktraditionen. Sturehofs sortiment säljs i inredningsbutiker över hela landet. Jag hittade dessa fina detaljer hos favoriten Marias Konsthantverk & presenter.

Fina produkter från Sturehofs krukmakeri hos butiken Marias presenter i Karlskrona

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Fynd

Topp från H&M
[Foto: Hemmakatten]

Jag gjorde ett fint fynd i fredags och det var den här tunna toppen från H&M. I och med deras clubrabatt blev priset högst facilt och plånboksvänligt. Det gillar jag! Något annat som jag också gillar är de söta ärmarna i form av flortunna plisserade "vingar". Trevlig detalj som ger ett annars väldigt enkelt plagg det där lilla extra som krävs. Jag matchar med två textilarmband, ett vitt och ett i likadan aprikos nyans som toppen. Båda från Vy Form & Textil.

Armband från Vy Form & Textil
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Favorit i repris


[Foto: Hemmakatten]

Ikväll blir det en favorit i repris både på middagsbordet och på tv. Spagetti med köttfärssås som jag ibland kan känna ett stort sug efter när jag inte har ätit det på ett tag. En maträtt jag aldrig tröttnar på. Med nötfärs, krossad tomat, champinjoner samt mycket oregano, basilika och svartpeppar. Till detta unnar jag mig ett glas rött efter helgens vedermödor.

Efter middagen varvar jag ner med en kopp te och en ruta mörk choklad tillsammans med en av mina favoritfilmer som jag har tipsat om tidigare, nämligen State of Play med bl.a. Russel Crowe, Rachel McAdams, Ben Affleck och Helen Mirren. En thriller av mycket god kvalitet och spännande intrig. TV3 kl 21.00!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Liseberg

Kanalen sett från Sven Rydells gata
[Foto: Hemmakatten]

Idag har jag och syskonbarnen gjort Göteborg osäkert och då i första hand Liseberg. Strålande väder, strålande bushumör och ett bra besök överlag. Mycket folk och trängsel och många gröna kaniner. Men kul var det. Och jag känner gång på gång vad vacker "min" stad är. Hoppas på fler dagar av det här slaget under augusti. Med fortfarande varmt väder och härligt umgänge med familj eller vänner. Och ännu mer ser jag fram emot nästa vecka då jag ska till Liseberg två gånger för att uppleva svensk musik när den är som bäst. Först Oskar Linnros på måndag och sedan giganternas gigant på fredag...ja eller en väldigt bra artist i alla fall, the one and only Orup. Att jag ser fram emot den konserten är en underdrift. :)

LisebergKanalen sett från Sven Rydells gata utanför Valhalla-badet
Liserbeg, fontänen vid stora scenen
[Foto: Hemmakatten]

Söndagen fortsätter i barnasinnets tecken och det lär bli fortsatt fullt ös. Ha det fint!

Gothia Towers
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fredag


[Foto: Hemmakatten]

En bukett blommor inför helgen pryder vardagsrumsbordet. Nu visar det sig att jag kommer att tillbringa det mesta av tiden utanför hemmet men jag njuter av det röda och vita astersläktet en stund i alla fall. Ledig idag vilket känns väldigt skönt efter en intensiv start på veckan. Några ärenden på stan ska hinnas med, bl.a är det club-dagar på H&M vilket innebär 10% rabatt så jag passar på att fylla på en del nödvändigt i garderoben. 

Sedan är det dags för en planerad aktivitet som helt plötsligt tar hela helgen i anspråk istället för bara ett dygn. Känns lite som om helgen har blivit kidnappad, dock med mitt godkännande, men ändå... Ibland tar det emot att vara den som inte jämt sätter sina egna behov före andras, men blir den som får ta konsekvenserna när andra gör det. Om du förstår vad jag menar. En lång historia som jag inte ska fördjupa mig i här. Det ska ändå bli kul och jag ser som helhet fram emot det.

Hoppas ni alla får en skön fredag och härlig helg!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Skaldjursrisotto


[Foto: Hemmakatten]

I helgen blev jag bjuden på en oerhört god skaldjursrisotto med kräftstjärtar, pilgrimsmusslor och fänkål. Den smälter i munnen och jag kan verkligen rekommendera denna maträtt. Nu var det inte jag som lagade maten, så om det är lätt eller svårt kan jag inte svara på. Men det går väl att konstatera att risotto är en smula tidskrävande och behöver konstant omsorg. Lagom mycket tillsatt vätska och ständig omrörning är det som gäller. Men låt inte det vara något hinder för resultatet är väl värt besväret!

Receptet på den krämiga skaldjursrisotton finns här.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Vit enkelhet

Butiken Enkla i Karlskrona
[Foto: Hemmakatten]

Vita detaljer kan vara vackra i sin enkelhet. Såg dess söta ting i butiken med namnet just Enkla. Tyckte att de hade skyltat rätt trevligt vid mitt senaste besök i Karlskrona. Därför blir det några detaljer i vitt denna onsdag. De lyser upp en annars gråmulen och regnig dag. Vart tog sommaren vägen?[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommissarie Montalbano


[Foto: Fabrizio Di Giulio, SVT.se]

Tisdagkvällar fortsätter att vara deckardagar på SVT. Efter Morden i Midsomer från ett pittoreskt England, är turen sedan några tisdagar tillbaka kommen till Italien och Sicilien. Två väsenskilda deckarserier både vad det gäller miljö, personporträtt och intriger. Men det är lika kul att följa Kommissarie Montalbano på den italienska ön, just för att det är så olikt allt annat som visas på tv i deckarväg. Här är det inte bara deckargåtan som står i fokus, nej miljöerna, det italienska temperamentsfulla kynnet och framförallt maten spelar också stora roller. Och som av en händelse dyker det alltid upp en vacker kvinna i Montalbanos väg...Det finns det av någon anledning alltid utrymme för. Italienarna kan det här med livets goda. ;)


[Foto: SVT från Resumé.se]

Rollkaraktärerna känns stereotypa, nästan farsartade ibland. Då tänker jag framför allt på inspektören Catarella som alltid går in i dörrar, bryter ut i tårar eller ojar sig över än det ena, än det andra. Inte speciellt realistiskt. Men om jag bortser från dessa tendenser är det ändå intressant att följa en annan kulturs deckarstil. Jag gillar mer kollegorna Fazio och Mimi. Huvudpersonen Montalbano spelas av Luca Zingaretti som gör det med den äran. Med små medel, genomträngande blick och rynkade ögonbryn. Som använder språket som ett välspelande musikintrument. Det blir oerhört vackra toner. Till och med ett enkelt Avanti! (=kom in) blir poesi i mina öron. Det trevliga med Montalbano är också att kommissarien lägger stor vikt vid detaljer. Han kan inte ta tag i några allvarligare fall innan han har fått i sig dagens första starka kopp espresso. Eller bara det faktum att han måste börja morgonen med en simtur i havet som han har precis utanför sitt pampiga hus, innan det är dags för arbete på stationen. Och som lägger ner tid och omsorg på, och låter sig väl smakas (som alla italienare?) av den goda maten. Flera rätter varje måltid oavsett om det är lunch eller middag. Med ett obligatoriskt glas vin till. Även om han ska till jobbet efteråt.

Väsenskilt är ordet. Från de engelska deckarna, från min egen vardag. Men det är perfekt njutning så här på sommaren. Att se någon annan njuta av livets goda trots en karg och hård miljö med brott och mord, ja, det blir faktiskt en välbehövlig kontrast, och faktiskt en av de största behållningarna med Kommissarie Montalbano.

Missa inte de två sista avsnitten på SVT 1, tisdagar kl 21.00!


[Foto: Fotograf okänd men från följande bildkälla]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Goda tider[Foto: Hemmakatten]

Visar några fina bilder från en av helgens goda middagar där måltiden inleddes av salta havskräftor. Rostat bröd och majonnäs fulländade förrätten. Därefter blev det grillad entrecôte, med ugnsbakad färskpotatis, stekta kantareller, tzatziki och kungen av såser: bearnaisen. Behöver jag tala om att det smakade ljuvligt? Visst är det något speciellt med dessa sommarmiddagar som intas utomhus? Det smakar bättre, det ser aptitligare ut. Att ljuset och värmen kan påverka så. Bara att ta in och ta vara på så länge det går!

Jag är i alla fall laddad med energi nu. Hoppas att det håller i sig ett tag.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!Sista rycket
[Foto: Hemmakatten]

Ovan: Gårdagens krabbmetartävling på Käringön. Men dagens mellanmål av rökt makrill kom från ett säkrare ställe, den välfyllda Fiskaffären.


Jag vet inte om jag ska kalla det avkoppling eller uppladdning, säkert en kombination av båda. Den här helgen ägnar jag åt att ömsom njuta av lugnet och stillheten, att bara vara, men också att försöka ladda och tänka framåt. Att hitta ett förhållningssätt som ska fungera på längre sikt. Och jag befinner mig på precis rätt plats för att göra detta. Härliga Käringön som bjuder på lite regn, men mest av allt sol, klippor, hav, måsarnas skrän, god samvaro och välsmakande mat. En helg utöver det vanliga vilket blir ett perfekt avstamp inför kommande jobbstart och förhoppningsvis väntar även några fina sensommarveckor.

Nedan: Det blomstrar här på ön och bärbuskarna är fulla av godsaker...[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Bra start


[Foto: Hemmakatten]

En bra start på dagen innefattar en god frukost och idag ansträngde jag mig lite extra för att matcha porslin, servetter och bricka. Mitt senaste muggfynd från Greengate i likadant mönster som brickan från samma leverantör. Båda från Balders Hage. Fat från Mateus och servett IKEA. Med regnet strilande utanför fönstret är det extra mysigt att tända ljus i de söta glashållarna i turkos nyans från Grandma´s.

Nästa vecka kör det igång på allvar igen och därför tänker jag ägna den här helgen åt vila och avkoppling. Samt byte av miljö för att verkligen ladda batterierna. Det blir en tur ut till havsbandet och ön igen...

Hoppas att du får en fin helg![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Bruna toner

Sjal från Melmelli, reafynd från butiken CharlotteMelmelli sjal
[Foto: Hemmakatten]

Ett reafynd blev det i veckan som jag känner mig nöjd med. Butiken Charlotte, som har mycket snyggt och modemedvetna plagg, hade 70% på vissa varor och jag kunde inte motstå denna sjal från Melmelli i bruna toner. Kommer bli perfekt till höstens outfits. Det kommer att bli mycket grått, svart och brunt i klädväg för mig när vi går in i september. Och lite vitt också. Gillar dessa toner och de står sig ganska bra mot huden så länge det fortfarande finns lite solbrun färg på kroppen och ansiktet. Vilka färger väljer du i höst?

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kladdkaka


[Foto: Hemmakatten]

Tidigare i veckan hade jag besök och ville bjude på något hembakat. Det blev något jag faktiskt aldrig har provat att baka tidigare, och som visade sig vara busenkelt rent ut sagt. Och mycket gott. En klassisk kladdkaka. Som jag nu har kunnat mumsa på i flera dagar. Bra med gäster ibland. :)

Många goda recept, inklusive det som jag använde mig av, finns på kladdkakor.se.

Recept

 • 1 dl smält smör eller margarin (ca 100g)
 • 2 ägg
 • 2,5 dl strösocker eller rårörsocker
 • 1,5 dl vetemjöl
 • 4 msk kakao
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 krm salt
 • 1 krm bakpulver

  Blanda smör, socker och ägg för sig och torrvarorna för sig. Sedan blandar du ihop allt och häller i en bröad form med avtagbar kant. Grädda i ugn i 180 grader i ca 15-18 min eller tills kakan stelnat. Jag gräddade i 20 minuter. Pudra över florsocker när kakan har svalnat. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.


  [Foto: Hemmakatten]

  © COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
  Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

 • Danskt hos Marias


  Butiken Marias Konsthantverk & presenter i Karlskrona.
  [Foto: Hemmakatten]

  För två veckor sedan hälsade jag på i Blekinge. Förutom att träffa vänner stod också ett besök i min favoritbutik på agendan, en butik som jag titt som tätt nämner här på bloggen. Självklart handlar det om Marias Konsthantverk & presenter. Varje besök hos Marias är som att få en present. Den vackra lokalen, de ljuvliga produkterna, men framför allt kompositionen av sortimentet i estetiskt tilltalande stilleben och arrangemang. Jag går bara omkring och njuter. Och fotograferar så att kameran blir varm. Varje besök bjuder dessutom på en trevlig pratstund med ägarinnan själv. Vilket inte gör saken sämre direkt :). Inspiration på alla sätt att besöka denna mysiga butik!

  Greengate hos Marias presenter

  [Foto: Hemmakatten]

  Dagens bilder speglar en del av det danska sortimentet hos Maria, nämligen det från Greengate. Franskinspirerat mönster i modern stil. Jag gillar verkligen Greengates produkter och det bästa av allt, de går att kombinera i det oändliga. Det blåvita porslinet passar verkligen perfekt under sommaren. Ja, under årets alla säsonger, men kanske särskilt bra nu. Om du tar dig till Karlskrona i sommar eller senare i år, se till att Marias Konsthantverk & presenter står med på din "måste-se-lista".

  Och för dig som bor i Göteborg och gillar Greengate kan jag tipsa om att Balders hage just nu säljer ut mycket av sitt sortiment från denna leverantör till 50%. Chans att fynda med andra ord!  [Foto: Hemmakatten]

  © COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
  Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

  Lunch


  [Foto: Hemmakatten]

  Dags för en lätt lunch i skuggan på balkongen efter förmiddagens svettiga träningspass. Då känns det extra skönt att slå sig ner med en kopp te och något gott att äta. Idag blir det tunnbrödsrulle med skagenröra med extra grönsaker. Snabbt och lätt fixat. Det bli nog en fortsatt lugn dag då det är väldigt varmt. Kanske en sväng på stan eller eventuellt en aktivitet som jag sett fram emot länge. Återkommer!


  [Foto: Hemmakatten]

  © COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
  Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


  Café Brogyllen  [Foto: Hemmakatten]

  För ett tag sedan spenderade jag och en kollega flera timmar på mysiga Café Brogyllen vid Västra Hamngatan. En riktigt trevlig fika med många skratt och skönt häng utomhus då vädret var soligt varmt. Vid varje besök på detta ställe kan jag inte låta bli att förundras över den vackra lokalen. Högt i tak, ljuvliga tapeter, färska blommor i stora vaser och läckra bakverk vid disken. Och teet serveras i en rejäl porslinskanna som räcker länge. Härligt! Känner att det får bli ett nytt besök på Café Brogyllen inom en riktigt snar framtid. :)  [Foto: Hemmakatten]

  © COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
  Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

  RSS 2.0