Designtorget

vackra muggarButiken ligger på Vallgatan
Fint till krukväxtenKnoppar
[Foto: Hemmakatten]

Designtorget
är en butik som jag alltid återkommer till. Designtorget bjuder på ny cool design och duktiga ofta "okända" formgivare får chansen att ställa ut, sälja och göra sig ett namn. Alltid hittar jag något roligt att titta på. En perfekt butik för presenter till den som har allt. Hos Designtorget finns unika prylar med designtwist. Ett säkert kort inom inredning - när det gäller detaljer.

Senast jag var inne i butiken i Göteborg spanade jag in följande: te-ubåt, wettex-duk med snuskig text, bricka med snygga Göteborgsmotiv, grafiska underlägg, stramt vita porslinskrukor samt blommigt romantiska muggar, som gjorda att smutta på te ur sittandes i en doftande syrénberså.

Te-ubåtBricka med Göteborgsmotiv
Alla t-banestationerna i Stockholm har nytt snuskigt namn ;)Present till den som har allt. Snygga grafiska underlägg till köket
KrukorPorslin till köket
Designtorget har mycket att bjuda på
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Filmkväll

Ikväll visas inte mindre än tre riktigt bra filmer, alla med start kl 21.00 så kampen om tittarna blir tuff. Kanske valet kan bli lite lättare om du får veta vad de handlar om. Här kommer en kort genomgång av Michael Clayton, Bridget Jones dagbok och The Jane Austen Book Club.

Tom Wilkinson & George Clooney i Michael Clayton
[Foto: IMDb.com]

Michael Clayton - TV4
Thriller med George Clooney som är föredömligt nedtonad. Clooney spelar advokaten Michael Clayton som jobbar som "städare" på en välkänd advokatbyrå, dvs han är den som ser till att alla problem i företaget, hos klienter och anställda försvinner. Så kommer han dock en konspiration på spåren och de som ligger bakom denna ser gärna att det är Michael Clayton som försvinner. Mycket bra skådespelare förutom Clooney i Tilda Swinton och Tom Wilkinson, samt spännande smart intrig. För längre recension, läs vad Hemmakatten har skrivit tidigare om filmen.

Renée Zellwegger & Colin Firth i Bridget Jones dagbok
[Foto: IMDb.com]

Bridget Jones dagbok - Kanal 5
En romantisk komedi när den är som bäst. Roliga repliker, sköna rollkaraktärer, kärlek som kommer och går och som till slut stannar kvar. Och framför allt snygga, charmiga skådespelare. Trion Renée Zellwegger, Hugh Grant och Colin Firth. Need I say more?! Det roliga är också att Colin Firth spelar den schyssta advokaten Mr Darcy som faller för Bridget trots hennes troschocker i tv och förmågan att alltid säga fel saker vid fel tillfällen. Hysteriskt roliga scener emellanåt. Det lustiga med Firth är dock att han spelade DEN Mr Darcy i BBC-tvserien av Jane Austens Stolthet och fördom. Att han nu i denna komedi spelar ännu en Mr Darcy är ett genidrag av rollbesättarna. Zellwegger gör Bridget Jones med charmig klumpedunsighet, utelämnande dagboksskrivande och drömmen om den stora kärleken. Jones´kompisar står för viktiga humoristiska inslag med sina vassa kommentarer och cyniska inställning till män och förhållanden. Filmglädje när den är som bäst. Bra soundtrack också inte att förglömma.

The Jane Austen Book Club
[Foto: IMDb.com]

The Jane Austen Book Club - TV3
Den här mysiga filmen har jag nämnt tidigare och den handlar om en dynamisk grupp kvinnor (och en man) som möts över sitt gemensamma intresse - Jane Austen romaner. Så mycket att de till slut bildar en bokklubb där de viktigaste romanerna avhandlas. Deltagarna får genom Austens berättelser en spegel till sina egna känsloliv och relationer. Genom diskussionerna och genom att mötas i vänskap trasslar de även ut sina personliga förehavanden. Perfekt om du gillar Austens historier men inte ett måste för att kunna njuta av den här filmen. Snygga miljöer, snygga kläder och fint utmejslade karaktärer. Många bra skådelspelare som det är en fröjd att titta på; Kathy Baker, Amy Brenneman, Maria Bello, Emily Blunt, Jimmy Smiths mfl. Humor, kärlek och tankeväckande händelser. Vad mer kan man begära av en söndagsfilm? Hej, vad mer kan man begära av en film överhuvudtaget!

Tre otroligt bra filmer fast på helt skilda sätt. Så spela in den ena, hyr den andra och titta på den tredje...God filmkväll på er!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fin utsikt

Vacker utsikt från Götaplatsen
[Foto: Hemmakatten]

Häromdagen tog jag min vanliga promenad med kameran i högsta hugg. Det var liv och rörelse på stan med många tjut från de nybakade studenterna som på olika (alkoholfyllda) sätt firade sin examen. Nu är det bara resten av livet kvar tänkte jag. Då kände mig plötsligt en aning negativ och försökte tänka "goda tankar" istället. Njut av dagen idag - och arbetsförmedlingen imorgon. Nej, det var inte heller positivt. Ok, nytt försök. Paus. Hmm. Paus. Ja, det är härligt att vara ung och frisk i alla fall! Eller hur?

Jag slogs denna dag av hur vacker staden Göteborg är. Mer och mer faktiskt. Särskilt genom kameralinsen. När jag står på trappan nedanför Konstmuséet och blickar nerför hela långa Avenyn, kan jag bara konstatera att utsikten är fantastisk. Och då menar jag inte enbart Poseidons välskulpterade rumpa, utan soldiset bakom molnen, folkmyllret på Kungsportsavenyn, de grönskande träden, ja, till och med de skränande studenterna på lastbilsflak får ett alldeles särskilt varmt skimmer.

Och jag glädjs faktiskt åt att det kommer fler unga studentklara människor som kan berika denna härliga stad på Västkusten. Även om de just dagen efter bilderna togs är något trötta i mössan...

Havsguden är synonym med Götaplatsen
Sjung om studentens...
Poseidon
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben går i rosa, en av mina favoritaccentfärger i inredning. Tycker också om kombinationen växter och ljus och därför föll jag som en fura för den fina blomsterplanteringen med vit ros och ljus i. Den romantiskt blommiga krukan är av märket Miljögården och själva växtarrangemanget är gjort av Blomsterhuset i Bollebygd.

Det härligt rosa stora uppläggningsfatet från Bruka design fick jag när jag fyllde år och det passar lika bra till servering som inredningsdetalj. Det är ett tecken på god design. Funktionellt och snyggt på samma gång! De rosa plastblommorna och stenarna har jag köpt vid ett tidigare tillfälle från Blomsterhuset i Bollebygd.

Blomsterarrangemang från Blomsterhuset i Bollebygd
Rosa fat från Bruka design
Hemmakatten gillar rosaKruka Miljögården

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Hjulet & Mia

Göteborgshjulet
Göteborgshjulet
[Foto: Hemmakatten]

Tycka vad man vill om Göteborgshjulet, det är i alla fall vackert i kvällsskymningen. Inte sant? Kvällen dessa bilder togs behövde jag inte åka i stora snurren för jag flög bland molnen ändå efter att ha sett Mia Skäringers show Dyngkåt & hur helig som helst.

Modiga Mia som bjuder på sin sårbarhet, smärta och livserfarenheter på ett mycket humoristiskt men också ibland hjärtskärande sätt. Om du har möjlighet att se denna föreställning så gör det. Den lämnar ett mycket varmt och positivt avtryck. Mia Skäringers spelar upp scener och pratar om sin uppväxt. Hur det är att vara ung med dålig självkänsla och ätstörningar fram till det vuxnare livet med barn och pusslande för att få kärlek, familjeliv och jobb att gå ihop. Det går ju ofta inte ihop. Det är bråddjupa ämnen som Mia tar upp med allvar, självdistans och humor.

Mia Skäringer
[Foto: nightlife.se]

Det är väldigt berörande. Underhållande. Starkt. Roligt! Jag skrattar tills tårarna rinner under den sista scenen där Mia gör en klockren imitation av en porrfilm. Ja, det är ibland under bältet, men det behövs verkligen mer trams i vardagen. Och Mia genomför hela showen på ett väldigt mänskligt sätt. Det som överraskar mest är Mias fina sångröst och de poetiska sångtexterna. Som beskriver hur det kan vara när allt känns tungt och svart, men också att det finns hopp och glädje i tillvaron, trots motgångar och smärta.

Det blir ytterligare föreställningar med Mia Skäringers Dyngkåt & hur helig som helst till hösten i landet. 18-19 september kommer hon till Konserthuset i Göteborg. Passa på att gå - det är något alldeles extra!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Smidigt till köket

Diskställ från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Det brukar vara de små detaljerna som gör det. Jag som har ett mindre kök byter ofta ut små saker för att ändra stilen och låter grundinredningen vara som den är. Det kan vara ljusstakar, dukar, vilka grejer jag väljer att visa på mitt våningsfat eller vilka brickor som får stå framme vid arbetsbänken. Ibland utgår jag från en färg, ibland ett material eller en viss stil. Hos Marias presenter finns flera fina smidade detaljer om man gillar den mer lantligt romantiska stilen.

Fin hylla till te eller porslin
Ställ till dricksglas eller småflaskor
Snygga tepåsar pryder köket. Och smakar gott.
Läcker takkrona i smide med vackra prismor
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vallgatan - Grandma´s

Inredningsbutiken Grandma´s på Vallgatan nr 36
Hos Grandma´s finns mycket fint till de yngre i inredningsväg
[Foto: Hemmakatten]

Vallgatan mitt i Göteborgs centrum bjuder många fina smultronställen. Här brukar jag ofta flanera för att få inspiration och titta i de härliga butikerna.

Idag tänkte jag fokusera på inredningsbutiken Grandma´s på Vallgatan nr 36 som sedan många år är en av mina favoriter. Här är det mesta snyggt! Det finns allt från möbler, belysning och tavlor till porslin, textilier, hudvårds- och ljusprodukter. Märken som Bruka design, Lexington, Mateus, Greengate, Gant, Himla, Crabtree & Evelyn mfl finns i sortimentet. Den avslappnade amerikanska östkuststilen går som en röd tråd genom hela butiken. Undervåningen bjuder på vackra dukningar och husgeråd, övervåningen på vita fräscha möbler och textilier. Jag har anledning att återkomma till denna butik men visar idag den vackra skyltningen.

Och efter en tur på Grandma´s varför inte slå sig ner i den franska cafékedjan Le Pain Francais mysiga lokal nästan mittemot. Nyöppnat och med perfekt läge med uteplatser. Här kan man vila fötterna och tankarna över en café au lait och ett underbart gott bakverk.

Café Le Pain Francais på VallgatanEtt av Hemmakattens smultronställen är Vallgatan i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Darling

Michael Segerström i Darling
[Foto: bloggywoodmoviezine.se]

SVT1 fortsätter att visa kvalitetsfilmer på måndagkvällarna. Den här gången var det dags för det svenska dramat Darling. Det är vemodigt, sorgligt, tänkvärt och utmärkta skådespelarprestationer. Med en Michael Segerström i högform. Han spelar Bernard 61 år som efter ett långt och dåligt äktenskap står skild med för höga huskostnader utan vänner och jobb. Han smetar runt i provanställningar men möts av åldersfördomar och bristande ödmjukhet. Anställningsintervjuerna han genomgår visar skickligt hur utsatta sådana situationer är. Det är svart humor samtidigt som det blir väldigt belysande.

Ja, Bernard, han är en aning "klistrig", men han kämpar på trots motgångar och försöker se det positiva i livet. Han har ett gott hjärta som lyser igenom. Till slut hamnar han på McDonald´s och möter där över fritösen sin raka motsats. Den unga storstadsinnetjejen Eva [Michelle Meadows]. Mina tankar går inledningsvis till en spånskiva. Ungefär lika mycket personlighet visar hon. Under den snygga ytan florerar en märkvärdig tristess och omedvetenhet om livets ibland tuffa villkor. Eva har levt det sk goda livet med drinkkvällar, lyxshopping och flashigt butiksjobb. Dock rasar allt även för henne så småningom. Hon behöver desperat betala sina räkningar. Sista halmstrået för att dra in pengar blir den amerikanska hamburgerkedjan. I hennes ögon det sämsta jobbet man kan ha, längst ner i jobb- och statuskedjan så att säga. Väl där får hon växa upp snabbt.

Michelle Meadows i Darling
[Foto: nöjesguiden.se]

Samspelet mellan Segerström och Meadows är briljant. En osannolik vänskap växer fram. Jag blir väldigt berörd, framför allt av Segerströms tolkning av den ensamma Bernard, vars dotter, ex och övriga sällskapsliv visar en påtaglig distans. Han är som en påse sopor med räkskal. Står den för länge börjar den lukta. Bäst att få den ut ur hemmet så fort som möjligt. Jag blir också rörd över vänskapens styrka som filmen tar upp. Den blir en brygga mellan människor som trots sina olikheter och skilda bakgrunder kan mötas och bli sedda. Hur det går tänker jag inte avslöja men denna sevärda svenska film från 2007 är tidlös i sitt tema, och rollprestationerna från de två huvudrollsinnehavarna lämnar ingen oberörd. Inte oväntat blev det en guldbagge till Segerström för bästa manliga huvudroll. Darling är väl värd att se! Gör det!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Göteborgsvarvet

31:a upplagan av Göteborgsvarvet
[Foto: Hemmakatten]

I lördags var det som sagt årets upplaga av halvmaran Göteborgsvarvet och aldrig har väl solen gassat så starkt i år som just denna dag. Kanske inte konstigt att många löpare fick vätskebrist, yrsel, svimningsanfall och fick tas om hand av funktionärer och sjukvårdspersonal. En del blev till och med inlagda. Jag tyckte att det var varmt och svettigt att bara att titta på och gå längs banan. Att då ta sig springandes runt den 21km långa sträckan, särskilt i värmen, är en rejäl bedrift! 

Vilken folkfest det är för staden. Både för löpare, åskådare och de som deltar på annat sätt. Hela Avenyn kantas av människor som vill vara med om upplevelsen och heja fram sina nära och kära. Uteserveringar och restuaranger är fulla av förväntansfulla påhejare. Slottsskogen ett gytter av barnfamiljer och andra göteborgare samt inresta som spelar musik, grillar och på alla sätt njuter av löparfesten samtidigt som de tittar och applåderar de uthålliga deltagarna. 38 459 personer genomförde loppet. Vilken prestation! Snabbaste tiden på nya banrekordet 61.10 min.

Här kommer några ögonblicksbilder från Göteborgsvarvet anno 2010. Det 31:a i ordningen. Nästa år är det dags igen. Kanske som deltagare...

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
"Bara" 20 km kvar.                       Nästan i mål, mindre än 1 km kvar...

Slottsskogen

Göteborgsvarvet
GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Väjningsplikt!                               Fyllt sin funktion. 

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Kontraster...

Linné, Vasastan & Avenyn

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Stekande het asfalt utanför Handels.  Första parkett (rekommenderas ej!).

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Påfyllning!                                   Funktionärer måste också ta en paus i hettan.

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Underhållning & musik längs loppet.

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Vill också vara med!  Annan aktivitet utanför Valand än vad som är vanligt en lördag...

GöteborgsvarvetGöteborgsvarvet
Kungsportsavenyn suger. Här avgörs loppet för många löpare.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fika på balkongen

Underbart med sol & fika på balkongenSöt bakelse. Bricka Bengt & Lotta.
[Foto: Hemmakatten]

Det har varit sådana underbara eftermiddagar och kvällar denna vecka att jag har kunnat inta både eftermiddagsfika och middag på balkongen. Livsnjutning på hög nivå. Gott att äta och solens strålar som värmer. Ja, då leker livet. Här kommer några bilder från veckan som gick.

Bricka från Bengt & Lotta. Rosa mugg IB Laursen från Blomsterhuset i Bollebygd. Sked Boda Nova.

Idag har jag tittat på Göteborgsvarvet i värmen. Otroligt vilken folkfest. Mer om detta imorgon. Det blir en tidig kväll för mig. Är helt slut efter att ha sett alla dessa mängder av människor svettas i 21 km.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Höstoffer

Höstoffer av Mons Kallentoft
[Foto: Hemmakatten]

Den tredje delen om kriminalinspektör Malin Fors utspelas precis som de två första böckerna i staden Linköping. Malin är mentalt sargad efter förra bokens våldsamma utredning då hennes egen dotter drogs in i jakten på den bestialiska mördaren. Malin har svårt att glömma detta. Och det självförbrännande livet fortsätter sin destruktiva resa. För att sudda ut minnesbilderna och i Malins ögon sitt eget tillkortakommande, dricker hon allt mer. Men smärtan vill inte låta sig dövas. 

Mellan ruset och bakfyllorna fungerar trots allt Malins brottslösarinstinkt. En nyrik advokat som nyligen flyttat tillbaka till sin hembygd hittas död i vallgraven till sitt praktfulla slott. Med 40 knivhugg i magen. Hatet tog hans liv och det blir Malin och hennes kollega Zekes uppgift att undersöka vem som ligger bakom dådet. Till slut börjar Malins kopiösa alkoholintag att påverka jobbet och ta ut sitt pris. I takt med att brottet når sin lösning, når Malin botten av sitt liv. Hur ska det gå? Ska de lyckas hitta mördaren och ska Malin låta alkoholen ta all värdighet och livsgnista?

Höstoffer är precis som de tidigare böckerna Midvinterblod och Sommardöden av Mons Kallentoft en välskriven deckarhistoria. Huvudpersonens destruktiva liv berör. Kallentoft har en förmåga att skildra människors baksidor och hur små och stora händelser tidigt i livet får fullt genomslag långt senare. Ilska, oförätter, hat och hämndkänslor vill inte låta sig tryckas ner hur länge som helst. Till slut måste de upp till ytan och någon måste betala priset. Spänningen i kriminalgåtan var en aning ljummen denna gång. Där lyckades Kallentoft bättre i de tidigare böckerna, men porträttet av Malin Fors förstärks och ger mersmak. Nästa bok är redan på gång. Den heter Vårlik.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Haga - del II

Fåfängan antikvitetsaffär i Haga
Haga Nygata sett från SprängkullsgatanBesök Haga Interiör
[Foto: Hemmakatten]

Idag kommer andra delen av Haga, ett väldigt mysigt kvarter i hjärtat av Göteborg. På bara en vecka har det hänt mycket. Både uteserveringar och grönskan har tagit fart. Tidigare var Haga ett fattigt arbetarkvarter med utedass. Numera kostar det en rejäl slant att bo här. Staden är i ständig förändring.

Haga InteriörMarimekkobutiken i Haga
Trendig & klassiskt från MarimekkoHaga interiör
[Foto: Hemmakatten]

Haga interiör - Ett ställe som jag gillar på Haga Nygata är Haga interiör eller Marimekko-butiken. Klassisk finsk design med starka grafiska mönster. Textil som man aldrig tröttnar på. Porslin som håller år efter år. I butiken finns också produkter från 10-gruppen och annan skandinavisk design.

Efter att du har bedagats av den finska formgivningen slå dig ner hos Café Husaren. Stadens största kanelbullar och bra spanläge.

Kanelbulle till middag?
Butik Liten Karin
[Foto: Hemmakatten]

Liten Karin - gullig butik med Madickenkänsla allra främst för barn, men även för vuxna. Känns så där gemytligt gammeldags i sin framtoning även om sortimentet har modern touch. Det går att hitta det där lilla extra till sina barn. Liten karin är lika kul för barnen som för föräldrar, släktingar eller vänner att kika in i. Man blir som barn på nytt.

Leksaker hos Liten Karin
Liten KarinLiten Karin
[Foto: Hemmakatten]

Rum för inspiration - blomster- och inredningsbutik där du hittar såväl romantiska inslag som madonnastatyer och snygga zinkkrukor. Inom blomsterväg finns det mycket att välja på till trädgården & balkongen. Violer, nejlikor, penséer etc. Jag gillar särskilt den vackra och klassiska lila lavendeln.

Rum för inspiration - blomster- & inredningsbutik


Vackert från Rum för inspirationRestaurang Hemma hos
[Foto: Hemmakatten]

Hemma hos - restaurang och bar för den som vill äta på en äkta kvarterskrog med hemma-känsla. Bra uteplatser i solläge. En kall öl smakar mumma här. Även fin atmosfär inomhus.

Veckans tidigare Haga-inlägg hittar du här.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Soffpotatisar

Design Carina Karlsson Design Carina Karlsson
[Foto: © Carina Karlsson]

En av mina favoritformgivare - textilkonstnären Carina Karlsson - har med sina Soffpotatisar hittat helt rätt. Karaktär, ingen inställsamhet, humor och glada färger. Med dessa ingredienser kommer man långt. Designen är tilltalande rent estetiskt men har också ytterligare en viktig egenskap. Den får mig att bli glad. Produkterna är dessutom praktiska och gör tex matlagningen mycket roligare. Att hacka grönsaker på en soffpotatis går som en dans. Och du gör det med ett leende på läpparna :)

Design Carina KarlssonDesign Carina Karlsson
[Foto: © Carina Karlsson]

Nu finns Carina Karlssons design Soffpotatisar att köpa i hennes nya ateljé i Karlskrona. Ring innan för att boka besök. Kontaktuppgifter hittar du på www.carinaa.com. För er som inte har möjlighet att ta er dit, går det lika bra att skicka ett email till Carina: virakacarina@gmail.com

Carina har arbetat som textilkonstnär i många år nu och har alltid något nytt på gång. Det är utställningar, event och ny design. Om du är intreserad av att följa Carinas härliga arbete finns det både hemsida och blogg. På bloggen finns också alla produkter och priser för dig som vill ha en unika Carina-skapelse i hemmet.

Design Carina KarlssonDesign Carina Karlsson
[Foto: © Carina Karlsson]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vallgatans nya stjärna

Vävra keramik & handelsbod
[Foto: Hemmakatten]

Vallgatan i Göteborg har alltid varit en gata som jag gillar att strosa på och kika in i de mysiga butikerna och caféerna. Det finns mycket att välja på inom mode och inredning eller om du känner fikasuget komma.

Ett trevligt tillskott på Vallgatan, nr 15, är handelsboden Vävra som är en ny söt butik med ekologiska varor och handgjord keramik. Här gästspelar också andra formgivare. Just nu visas vackra och egensinninga alster i tovad ull av Christine Tallberg. Stengodskeramiken är det som får störst utrymme i butiken. Och på goda grunder. Vilken känsla i formgivningen! Att dricka sitt morgonkaffe ur en härligt rosa, grön eller stillsamt vit handdrejad mugg är livsnjutning i vardagen. Fat, skålar och kannor. Koppar och muggar. Designat med inlevelse. Vävra har det mesta du behöver till middagsbordet eller fikastunden. Perfekt butik att hitta gåvor i. Till sig själv eller andra.

Stengodskermaik i läcker formgivning

Tovad ullkonst av Christine TallbergFormgivare Christine Tallberg
[Foto: Hemmakatten]

Det ekologiska sortimentet är trevligt presenterat. Smäckra flaskor och strama glasburkar till den ekologiska saften, godisblandingen eller de gröna och svarta tesorterna. Ett litet caféutbud finns det också hos Vävra. På den underbara kullerstensgården kan du slå dig till ro med en slät kopp och njuta av den rofyllda stämningen.

Vallgatan har fått en ny stjärna som är väl värd ett besök: Vävra - keramik & handelsbod!

Ekologiska varorEkologiskt godis
Ta en fika hos Vävra på den rofyllda gårdenEkologiska tesorter
Vacker skyltning hos Vävra
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Hem genom Haga

Välkommen till HagaLe Petit Café
Inredningsbutik Haga hemMuseum. Ett 1700-talshem.
[Foto: Hemmakatten]

Ibland när jag ska hemåt tar jag en promenad genom det mysiga kvarteret Haga i Göteborg. Här kommer några tips på butiker & caféer som jag tycker är charmiga på Haga Nygata. Detta är del ett. Fler bilder kommer i ett senare inlägg.

Le Petit Café
- kafé precis i inledningen av Haga Nygata med många uteplatser. Gillar du att gunga på en pinnstol vid ett avskavt slagbord och äta fräscha sallader, bakverk eller mackor har du kommit rätt.
Haga Hem - inredningsbutik med möbler & lampor i amerikansk östkuststil. Porslin, textilier och många andra fina inredningsdetaljer.
Hem i Haga - museum, olika bevarade miljöer från ett 1700-talshus.

Jacobs caféTorget Haga
Linné antikRoliga antikvitets- och secondhandbutiker finns det gott om i Haga
[Foto: Hemmakatten]

Mittemot Jacobs café - som har trevlig uteserving finns det lilla torget i Haga. Lummigt värre under sommaren. Här sker ibland försäljning och musikarrangemang.
Linné antik - inredningsbutik i klassisk svensk 1700-talsstil. Rena linjer, linne och till viss del bondromantiska inslag. För övrigt finns det gott om antikvitets- och second handbutiker i Haga i skiftande prisklass och med väldigt olika sortiment. Här finns allt för hugade spekulanter på jakt efter fynd.

Olivolja etcOlivolja hos Olivolja etc
Twist & Tango
[Foto: Hemmakatten]

Olivolja etc - specialbutik där i princip allt utgår från den fantastika oliven. Olika oljor, röror, välsmakande oliver och husgeråd i en salig blandning.
Twist & Tango - i Haga har modemärket från Göteborg både en vanlig klädbutik och en outletbutik. Snyggt och väldesignat.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vacker dukning

Dukning hos Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

Med en vacker dukning kommer man långt. Och så här i student- och bröllopstider går det att få inspiration från olika håll. Det kan vara inslag från naturen, en viss färg, ett visst material eller en viss tidsperiod. Jag gillar den här dukningen som finns hos Blomsterhuset i Bollebygd.

Grönskande krans över bordet för romantisk stämning

Den medelhavsblå färgen och porslinets design, ljusstakarna i fattigmanssilver, fåglarna, faten i pressglas och blomsterdekorationerna. Allt detta skapar en romantisk dukning. Inte minst den vackra kransen som nästan svävar ovanför bordet gör sitt till för stämningen. Den blir pricken över i, smyckad med ljushållare och vackra strutar. En dukning som denna fungerar vid många tillfällen och blir lika viktig som maten, drycken och sällskapet för att skapa en trivsam atmosfär.

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Handla kärlek?

Griffeltavla från Nedholm Sweden
[Foto: Hemmakatten]

Jag kanske är lite väl optimistisk inför mitt handlande på Willys i eftermiddag? Hittar nog inte den stora kärleken vid frysdisken. Det är bara i romantiska komedier det händer. Och det är väl där mitt problem ligger. Jag har sett alldeles för många filmer där det säger klick på de mest oväntade ställen. I en radiokanal (Sömnlös i Seattle) eller under vulkanutbrott (Joe och vulkanen), i hundparken (Must love dogs), i bokhandel (Notting Hill) eller över de sista paret handskar under julruschen (Om ödet får bestämma). Försvårar min förtjusning i romantiska komedier sökandet efter den verkliga kärleken?

Jag när fortfarande en förhoppning om att träffa Mr Right, Mr Big, Mr Darcy eller vad man nu kallar honom med stort H, och jag vill att det ska gnistra till ordentligt under första mötet. Du vet, känna med en gång att, wow här finns det personkemi. Har ni några bra tips därute på naturliga mötesplatser där jag kan träffa en trevlig man att tillbringa resten av mitt liv med?

Tills det händer, ser jag återigen på en av mina favoritserier, Lost in Jane Austen, där nutida Amanda Price hittar en magisk ingång till Austen-romanen Stolhet & Fördom och möter den oefterhärmeliga Mr Fitzwilliam Darcy. Det börjar med förolämpningar, fortsätter med flört och slutar i förälskelse. Allt under chevalerska, på ytan lagom återhållsamma former, men med en konstant glödande underton. Precis som jag gillar. På film i alla fall. Lost in Jane Austen är en otroligt härlig serie med kärlek, humor och dramatik. Skådespelarna gjuter nytt sprudlande liv i denna klassiska roman. En serie väl värd att investera i på dvd.

Lost in Austen - romantisk serie
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kalas

Vackra paket från Grandma´s, Balders Hage & Josephssons.Presenter blir man aldrig för gammal för
[Foto: Hemmakatten]

Igår fyllde min gammelmoster 87 år. En aktningsvärd ålder på en aktningsvärd dam. Det är något visst med den generationen. Inte nog med att de har många historier från sitt liv att bjuda på, de vet hur förtäringen på ett kalas ska se ut. Först kaffe med många sorters hembakta småkakor och bullar till. Därefter söt "köpetårta". Sedan frukt, godis och mousserande vin. Gott, gott, gott! Grattis B & hoppas att du får många födelsedagar till!

B bakar fortfarande sina speciella bullarMaffig bukett till födelsdagsdamen
SötsakerHallontårta från stans godaste konditori
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stilleben från Blomsterhuset i BollebygdVacker bur med blommor & figur

[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben kommer från Blomsterhuset i Bollebygd. Jag var på ett besök i butiken nyligen och det blev många fina interiörbilder. Jag hittar alltid något vackert här. Inspiration & kreativitet är bara förnamnet för den här butiken. Dagens tema går i gammeldags stil med vitt, fattigmanssilver och sten som kännetecken.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vegetarisk paj

Vegetarisk paj med spenat & fetaostEnkel sallad med vinegrättdressing är gott till
[Foto: Hemmakatten]

Här ser ni det som har varit min middag de flesta dagar denna vecka. Vegetarisk paj med fetaost, spenat, soltorkad tomat och oliver. Mumsigt värre. Lätt att laga och väldigt skönt att bara värma till på kvällen när man kommer hem hungrig och vill att matlagningen ska gå snabbt. Gott med en enkel sallad till.

Det ursprungliga receptet kommer från Systrarna Voltaires mat. Jag har lagt till soltorkad tomat.

Feta-spenat paj

Pajdeg till matpaj
2 dl vetemjöl
100 gram smör eller margarin
2 msk iskallt vatten

Blanda mjöl och smör (skuret i skivor) direkt i pajformen. Arbeta ihop till smulig deg. Tillsätt vatten och knåda till fast deg. Kavla/tryck ut degen i pajformen och tumma fast kanterna mot formen. Pricka skalet med en gaffel.
Grädda 15 min i 200 grader

Fyllning
Fräs en stor påse färsk spenat tillsammans med en halv gul lök. Färsk spenat kan ersättas med ett paket bladspenat. Lägg i pajskalet. Lägg sedan över ett lager hackade soltorkade tomater. Hacka 10-15 svarta oliver och lägg ett lager i formen. Smula över 200-250 gram fetaost.

Äggstanning
Vispa ihop äggstanning och häll över pajen. Äggstanningen ska bestå av 3 ägg, 4 dl mjölk, 1 tsk salt (kan dras ner då både oliver och fetaost är salta), 1/2 tsk svartpeppar samt 1-2 msk torkad oregano.

Grädda pajen i ca 45 min i 175 grader. Kan ta längre tid, det viktiga är att äggstanningen har "stannat".

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Blomstrande kreativitet

Blomsterhuset i Bollebygd

Besök Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

Det flödar av kreativitet och inspiration hos Blomsterhuset i Bollebygd. Det är verkligen ett mecka för inrednings- och blomsterintresserade! Vackra arrangemang, ljuvliga stilleben och blomstergrupper samt snygg inredning med möbler och belysning i lantstil. Ja, här finns allt som behövs för att få tips och idéer till att göra ett trivsammare hem.

Alltid lika trevlig personal som gör det där lilla extra för att kunden ska bli nöjd. Alltid nytt och fräscht i butiken för att stimulera ögat och shoppingnerven. Alltid lika inspirerande med ett besök. Och alltid får något följa med hem. Det går inte att låta bli. Allra helst skulle jag vilja ta med hela butikens sortiment men av förklarliga skäl går det inte. Ett besök i butiken lämnar i alla fall ett bestående intryck, och en längtan att komma tillbaka. 

Det var som sagt Kristi Himmelsfärd igår, och mitt besök hos Blomsterhuset i Bollebygd var så nära himmelsk härlighet jag kunde komma. Och ja, några fina saker fick följa med hem. Väl värt att besöka!


Inredning, inspiration & blommor
[Foto: Hemmakatten]

Fler bilder med underbar inspiration kommer framöver.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Majpromenad
[Foto: Hemmakatten]

Det är något visst med skog och vatten, grönska och natur. Just nu fascineras jag av träd och dess vackra form, hur de sträcker sig uppåt för att nå himlen. Hur de envist växer vidare. Och vatten, detta flytande liv i åar, bäckar och hav. Ständigt i rörelse, på väg mot nya mål. Jag njöt av min promenad idag, och hämtade välbehövlig kraft och energi. Hoppas ni alla har en fin helg så här mitt i veckan.[Foto: Hemmakatten]

Det album som spelas oftast hemma hos mig just nu är Eldkvarns bästa. Här är en av favoritlåtarna; Långsamt tågEldkvarns musik är precis som naturen en lisa för själen.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Blomsterkrukan

Blomsterkrukan på Landsvägsgatan 4 i HagaFräscha blommor hos Blomsterkrukan
TagetesHortensia
[Foto: Hemmakatten]

Precis i början av kvarteret Haga från Linnégatan sett finns en liten men välsorterad blomsterbutik som heter Blomsterkrukan. Alltid fräscha blommor, romantiska buketter och snygga krukor och inredningsdetaljer från Cult design. En söt butik med trevlig personal. Priserna är en aning höga ibland, men det kanske är läget som gör det? Men arrangemangen är fina och en bukett från Blomsterkrukan gör dig glad och hemmet vackert.

Snygga krukor från Cult designTavelram & söta burkar från Cult design
Cult designs oändliga kombinationsmöjligheterBlomsterkrukan har stort sortiment från Cult design
[Foto: Hemmakatten]

Dessa söta blomsterarrangemang & buketter finns i butiken Blomsterkrukan. Jag hade gärna förgyllt hemmet med något av det. Perfekt butik för gåvor till dig själv eller andra.

Hjärtligt vattenbadRomantiskt rosa
En vacker bukett att göra någon glad medSöta glasvaser
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mauro & Pluras kök

Mauro & Pluras kök på TV8
[Foto: tv8.se]

Ett mat- och underhållningsprogram som har varit en höjdpunkt varje vecka det har sänds är Mauro & Pluras kök. Det är varm stämning, musik, mat, roliga imitationer från Mauro Scocco och intressanta gäster. Allt som krävs för ett trivsamt och underhållande program. Unikt i sitt slag. Samtal över matlagning med Mauro och Plura blir originellt och speciellt. Varje program får också en levande och spontan atmosfär. Gästerna deltar med starka åsikter och starka karaktärer. Och ofta med en stor portion musik. Vad sägs om Lisa Nilsson, Lena Ph, Moneybrother, Gustaf Skarsgård, Peter LeMarc, Michael Nyqvist mfl!

Mauro och Pluras kök är säreget på ett positivt sätt. Matlagningen hemma i Pluras kök, där Plura allt som oftast slänger av sig tröjan och lagar rätterna med bar överkropp och överväldigande stor mage. Stämningsfulla bilder av Mauro och Plura som promenerar genom ett vinterkallt Stockholm och tipsar om sina smultronställen inom matvärlden (bla delikatessbutiker, specialistgrossister). Musikinslagen med rifftävling och när programledarna själva eller gästerna tar ton.

Jag kan bara säga att det är det bästa matlagningsprogram som jag har sett på länge. Och program för övrigt. Och så fort den småputtriga programvinjetten sätter igång blir jag hungrig och sugen på ett glas vin. Goda recept också, som känns hyfsat lättlagade. "Poesi på en tallrik" som Plura brukar säga. Poesi i tv-rutan säger jag.

Säsong 1 är över men alla avsnitten finns att avnjuta på TV8 play. Missa inte! Redan en svensk klassiker.

Lisa Nilsson & Michael Nyqvist gästar ett program
[Foto: Skärmdump från tv8.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Magasin med inspiration

Jag har under många år prenumererat på ett antal inredningstidningar. Det är så härligt att få en ny tidning i brevlådan, sätta sig tillrätta i soffan och bläddra, njuta och låta sig inspireras. Här är några av de månadsmagasin som jag tycker har trevlig blandning av reportage från snygga och välkomponerade hem. Det bjuds också på inspiration & idéer, samt en del detaljer både i inredningsväg och inom området mat & dryck.

Mina trognaste favoriter är Sköna hem, Elle interiör, Plaza interiör och Hus & Hem. Just denna månad tyckte jag omslaget till Plaza Interiör med bokhyllan READ var supersnyggt. Copy - paste tack!

Hus & HemPlaza Interiör
Elle InteriörSköna hem
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Zinkat & klart

Zink hos Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Jag tycker att inredningsdetaljer i zink är lätta att kombinera och tacksamma att inreda med. Både inne och ute. Ibland flyttar jag ut en del krukor och lyktor från lägenheten till balkongen på sommaren för att höja mysfaktorn en aning. Ett enkelt sätt att pynta sin "lilla trädgård". Jag har vid flera tillfällen visat interiörbilder från Marias presenter och här kommer några till för att illustrera min faiblesse för zink. Det är rasande snyggt med krukor till planteringar. Fina fat till ljus eller söta boxar för att ha vackra ting i.

Söta boxarLika snygg inne som ute
Zink i alla dess former
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sött

Vårbukett i glas från MiljögårdenGulliga gullvivor
[Foto: Hemmakatten]

Den här söta vårbuketten fick jag förra veckan och den står sig fortfarande lika bra. Får verkligen vårkänslor och längtar ännu mer till sommaren när jag tittar på blommorna. Visst är de vackra? Gula gullvivor är för mig bland det sötaste som finns. Vas/glas/ljushållare från Madam Stoltz.

Annars är Göteborg inte så vårigt idag. Regn och kallt men snart väntar en värmande skrattfest med Claes Eriksson och hans föreställning Max. Hoppas på en rejäl dos Göteborgshumor som kan hålla mig på gott humör länge.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Snygga krukor

Krukor från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Jag vet att det har blivit många bilder från en av mina absoluta favoritbutiker, Marias Konsthantverk & presenter, men det är svårt att låta bli när jag tycker att ALLT är snyggt inne i butiken. Det är så otroligt inspirerande med ett besök där. Därför kommer nu, och senare, bilder därifrån. Här är några fina krukor som jag tycker kombinerar den råa men samtidigt klassiska stilen på ett perfekt sätt.

Läcker kruka
[Foto: Hemmakatten]

Zink alltid lika snyggt att sätta ihop med mer romantiska växter, som tex i detta fall rosa pelargoner.

Hemmakatten gillar krukor i zink
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

En långvarig förlovning

En långvarig förlovning
[Foto: IMDb.com]

En långvarig förlovning är helt och hållet Audrey Tautous film. Hon spelar med bravur den unga Mathilde som förlorar sin lika unga fästman alldeles i slutet av första världskriget, under strider vid den franska fronten i Somme. Hon vägrar ta till sig dödsbudet eftersom hon är övertygad om att hon skulle känna i kropp, hjärta och själ om han vore död. Här börjar Mathildes långa och mödosamma resa för att återfinna sin älskade Manech [Gaspard Ulliel]. Efterforskningarna leder henne till 20-talets pulserande Paris, till den lugna landsbygden och hon möter både hjältar och mindre tvivelaktiga karaktärer i sitt ivriga sökande efter sanningen om vad som hänt hennes fästman. Hon finner soldater som stridigt tillsammans med Manech och nystar undan för undan upp vad som hände vid den fasansfulla fronten. Hon möter ett stort lidande, men också ett stort mod, allt medan hon själv försöker hålla sitt hopp och sin högsta innersta önskan om ett återseende vid liv.

Gaspard Ulliel som den unga fästmannen ManechAudrey Tautou som den unga sökande Mathilde
[Foto: IMDb.com]

Filmen är full av bra karaktärer, alla fyller sin funktion under berättelsens gång. Jodie Foster dyker upp som fransktalande flerbarnsmamma vilket inte känns alls konstigt. Miljöerna är trovärdiga, krigscenerna berör. Det märks att det är samma regissör som för Amélie från Montmartre. Samma kreativa filmning och scenbyten, samma underfundiga vändningar i storyn och hyllning av ovanliga personoriginal. Och så förstås samma underbara Audrey Tautou. Tautous uttrycksfulla minspel, fantastiska ögon och känslospel gör att jag verkligen dras med in i hennes längtan och sökande efter sin älskade.

Det är en film som lämnar ett bestående intryck. Och hela tiden hoppas jag själv på ett lyckligt slut. Men det är inte alltid som livet - eller filmen - blir som jag vill. Huruvida En långvarig förlovning visar om en kvinnas intuition och kärlekens styrka övervinner allt - återstår för dig att se och för mig att veta. Kan bara säga att filmen i sig lämnade ett större avtryck än min egen förlovning som mycket ung. Den blev inte långvarig. Men lärorik.

Un long dimance de fiancailles
Audrey Tautou
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Botaniska Trädgården

Göteborgs Botaniska Trädgård
Entrén är gratis. Du ger ett bidrag om du vill.
[Foto: Hemmakatten]

En oas mitt i Göteborg är Botaniska Trädgården. Rundvandring, växthus med utställningar, café med utomhusplatser i spirande natur och gårdsbutik ger alla något att ta del och njuta av.

En hel del spännande aktiviteter pågår också. Samt en hel del för familjen. Just nu kan du delta i kinesisk morgongympa fram till den 7 maj. Detta inslag återkommer mellan 17-28 maj. Barnen får sitt den 26 maj då det är nallepicknick mellan kl 10.00-12.00. Om du står för barnen och picknickkorgen, står botaniska för sång och musik tillsammans med Nalle Lufs. Detta och mycket annat kul hittar du under Program på Botaniska Trädgårdens hemsida.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Aptitretare

Second-hand fyndade killar
[Foto: Hemmakatten]

Den här roliga brickan hittade jag second-hand för ett tag sedan. Jag gav den till en vän som plojpresent och det verkar som om gåvan föll väl ut. Inte så snygg men rätt kul och kanske för en del ett aptitretande motiv. Nåväl, humor i vardagen går det inte att få för mycket av. Eller vad säger du? :)

Aptitretande Badsäsongen har startat
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens rosa

Porslin Bruka designServett Sia Home
[Foto: Hemmakatten]

Det är ingen hemlighet att jag gillar att fika. Det har blivit en hel del bilder på det tidigare. Så även idag då just denna trevliga ritual är ett vanligt inslag i Hemmakattens vardag. Och kommer att fortsätta vara! :)

Dagens fika intas på rosa porslin från Bruka design. Servett från Sia Home Fashion. Beige bordstablett från Himla.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Selected inspiration

Selected inspiration

[Foto: Hemmakatten]

Nästan längst upp på Avenyn nära Götaplatsen finns en mycket speciell butik, nämligen Selected Inspiration. Om du vill hitta något noga utvalt eller en snygg och ovanlig gåva har du kommit till rätt ställe. Här finns roliga koppar, fina smycken, ljushållare, serveringsproduker och en del kul design.

Kika in om du har vägarna förbi. Jag fönstershoppade igår, och det är minst lika trevligt.
Adress: Kungsportsavenyn 43. Öppetider: Må-Fre 11-18, Lö 11-16.

Snyggt till serveringOvanliga gåvor
Coola smyckenVill ha!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Valborgsbuffé

FoccaciabrödVegetarisk paj med fetaost, oliver & soltorkad tomat
ValborgsbufféTallrikar Rörstrand, servetter Marimekko
[Foto: Hemmakatten]

Som utlovat kommer några bilder från gårdagens Valborgsfirande med cortège från Chalmers och sedan buffé hos Hemmakatten. Det var en trevlig dag som först bjöd på solsken och värme, men lagom till cortègen började öppnade sig västkusthimlen och ett ihållande strilande regn började, och fortsatte, och fortsatte. Tur att vi senare kunde värma oss med vin och mat inomhus.

Vinglas second handTurbosallad med päron, serranoskinka & ädelost
Värmande mat efter kall cortègeRasande god sommartårta
[Foto: Hemmakatten]

Det bästa från Cortègen: Lokaltrafikbolaget Västtrafik döptes om till Västtragik efter införande av nytt megakrångligt biljettsystem. Geely - really? Göteborgarna är inte helt övertygade om storheten i Volvos nya kinesiska ägare och Chalmeristerna visade en RISig Volvo.

En Valborg utan cortègen är ingen riktig ValborgChalmers cortège - RISig VOLVO
Fantomen var medDans & musik hör till
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0