Söndagsinspiration

Inspiration till frukost
[Foto: Hemmakatten]

En skön söndag då jag verkligen har njutit av en timma extra. Jag har plöjt igenom en del inredningstidningar som tex senaste numret av Hus & Hem (nr 13). Där läser jag bla om Laila Bagges blogg där hon skriver om sitt och Niklas Wahlgrens husbygge. Hon bjuder på en del inredningstips också. Enligt bilder och text verkar det vara ett mastodontprojekt. Men det känner ni som har byggt nytt redan till. Hus & Hem bjöd i alla fall på ovanligt många inspirerande reportage vilket alltid är roligt få ta del av.

Reportage från Hus & Hem nr 13Hus & Hem nr 13
Från Hus & Hem nr 13
Hus & Hem nr 13, 2010
[Foto: Faksimil från Hus & Hem nr 13, 2010. Ett mycket bra nummer!]

Under eftermiddagen tog jag en kort sväng på stan. Längtade efter frisk luft och nya intryck då jag har varit hemma så mycket den här veckan pga förkylning. Trots bombhotet som ligger över stan kändes det ändå lugnt. Avenyn är alltid rolig att promenera på och jag svängde in i butiken Esprit. Stan klarade sig från attentat, istället blev det plånboken som sprängdes. Jag kunde bara inte motstå en oerhört fin stickad mörkblå klänning som är följsamt mjuk och snygg i snittet. Sitter som gjuten. Så kan det gå.

Hoppas att ni har haft en skön söndag och laddat batterierna till nya veckan som väntar!

Kungsportsavenyn i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Stickat

Stickat från Zara

[Foto: Zara.com]

Jag gillar verkligen denna årstids mode. Sköna varma plagg, stickade tröjor, sjalar, mjuka toppar - allt för att hålla värmen i en allt kallare tid. Hade jag bara fått välja en butik att handla från i höst hade det blivit Zara. Som vinner hårfint före Esprit och Sisters, då prisnivån är aningen lägre i den spanska modekedjan.

När jag tittar på de stickade plagg som finns hos Zara går jag i spinn. Det finns så mycket snyggt! Här är några av mina favoritplagg. De är många, men en gemensam nämnare är att de går i vitt, beige och bruna toner. Perfekta nyanser till hösten och lätta att kombinera med vardagsjeansen, kontorsbyxorna, lilla svarta kjolen, blommiga klänningen eller mysbyxorna.

Stickad poncho från Zara
Söt kortärmad toppMörkbrun grovt stickat kofta
[Foto: Zara.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Happy Halloween!


Fat från Olsson & JensenLjusstakar i fattigmanssilver
[Foto: Hemmakatten]

Jag har inte pyntat speciellt för Halloween utan nöjer mig med den orange-sprakande blombuketten jag köpte hem till helgen och några små söta pumpor på ett vackert fat. Det behövs inte mer för att få stämning. Jo, ett antal tända ljus, men det är lätt fixat.

Hoppas att ni har en kul lördagskväll vare sig ni är på Halloween-party eller myser hemma. Jag gör det sistnämnda. Jag har ätit och druckit gott och nu växlar jag mellan Så mycket bättre och ett avsnitt av Morden i Midsomer. Sedan blir det Mördare okänd, lördagsfavoriten. Jag njuter i fulla drag av att vara i hemmets lugna vrå. Ha det gott!

Pumpor på Halloween hör till 
 Duk från Spira
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Merci!

Cool skovägg hos Merci
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Nu har jag fått fina bilder igen från min far som befinner sig i den historiska och shoppingvänliga staden Paris. Denna gång är det inredningsfronten och det stora varuhuset Merci som dokumenteras och jag tänkte dela med mig av resultatet.

Fransk formgivning hos Merci
Snygga textilier hos Merci
Äta god fransk mat & dricka gott fransk vin vid detta matbord? Ja tack!
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Inredningsbutiken Merci kan ungefär liknas vid svenska flaggskeppet R.O.O.M som kör ett helhetskoncept med möbler, textilier, belysning, inredningsdetaljer, blomsterbutik och matavdelning. Allt till hemmet finns formgivet här. Likaså för garderoben; här finns både nytt mode samt vintage från Stella McCartney, Paul Smith mfl. 

Konceptbutiken Merci
Läcker bokhylla. Självbärande bok...
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Merci inryms i ett helt eget 1700-tals hus i centrala Paris. Huset består av tre vackert disponerade våningar med innegård och ett ideellt drivet café som huserar i "biblioteket", där man både kan ta en fika och köpa begagnade böcker. Hur charmigt som helst! På innegården står dessutom butikens maskot, en fiat 500! Jag känner direkt att Merci är en butik som jag hade gillat att ströva omkring i, låta mig inspireras och fika bort några timmar...

Merci´s maskot - en fiat 500!
Mysigt café inne på Merci

[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Självklart undrar jag om det är dyrt eller billigt i Paris och svaret är att det finns utbud som är både och. Men när det gäller inredningssortimentet på Merci är prisnivån uppskattningsvis 50-100% dyrare än här hemma i Sverige för motsvarande produkter. Allt som det är något extra med är också extra dyrt. Men till skillnad från många andra företag som stoppar vinsten i egen ficka, väljer Mercis ägare att låta vinsten gå till välgörenhetsprojekt för kvinnor och barn i Madagaskar. En butik med samvete alltså!

Tack pappa för bilderna och bakgrundsinfo! Fler snygga foton från butiksinteriören hos Merci hittar du här!

Modernt tak på 1700-talsbyggnaden
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Härliga fredag

Happy Halloween
[Foto: Hemmakatten]

Fredag med en hel ledig helg framför sig. Underbart! Jag fick med en härlig färgsprakande bukett hem igår som nu pryder soffbordet. Piggar upp ett helt rum tycker jag. Känns mysigt att ha det lite extra fint en fredagkväll. Tända ljus, hälla upp ett glas rött, spana in Skavlan och bara njuta! Myset - check! Bara maten kvar...

Hoppas ni får en skön helg alla!

Vas från Marias presenterFärgsprakande bukett
Glaskruka från MiljögårdenGlasljusstakar från Olsson & Jensen
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Svarta signaler

Arrangemang från Tine K
[Foto: Tine K från Inreda.com]

Så här är det. Jag gillar vitt, i alla nyanser, material och texturer. Vitt som bakgrund, vitt som accentfärg, vitt som fokus. Framför allt tycker jag att vitt bildar en lugn och neutral fond till övrig inredning. Jag sätter hellre färg på utbytbara detaljer än en fondvägg. Fegt kanske, men så funkar jag.

Okey tänker ni nu, skulle inte detta inlägget handla om svart? Jo, från och med nu! :) Svart däremot tycker jag är väldigt stilrent och läckert att ha hemma, i mindre skala. Jag har vissa perioder då jag plockar fram svarta accenter, såsom lampskärmar, gardiner, krukor, ljushållare etc. Svart sätter sting på inredningen. Känns lite lyxigt, klassiskt och modernt. Vad tycker du? Svart eller vitt?
Interiör från Tine K
[Foto: Tine K från Inreda.com]


Kuddfodral från Tine K             Lampfot från Tine K
[Foto: Tine K från Inreda.com]

Här är som sagt flera prov på sköna svarta inredningsdetaljer från danska Tine K Home som är specialist på snygga arrangemang. Den svenska inredningssiten inreda.com har väldigt mycket fint från just Tine K!

Tine K i köket
[Foto: Tine K från Inreda.com]


Bloomingville

Interiör från Bloomingville
[Foto: Från Bloomingville.dk]

Danska inredningsföretag är riktigt skarpa på design. En av mina andra favoriter förutom Tine K är Bloomingville. Bloomingville är experter på att göra inspirerande produkter och intagande stilleben. Se bara den snygga svarta tallrikshyllan (ovan) samt den fina svarta vägghängaren och saksamlaren med tre fack i svart trä (nedan).

Hängare från BloomingvilleSaksamlare från Bloomingville
[Foto: Från Bloomingville.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Ljus!

Stilleben med ljusstakar
[Foto: Hemmakatten]

I Göteborg idag är det grått, grått, grått och även fast det är tidig eftermiddag är det bara att tända upp alla lampor och ljus som finns. Jag har varit inne på det tidigare men levande ljus är ett säkert kort att höja mysfaktorn i hemmet. Gärna ställa många tillsammans för att skapa en läcker ljuseffekt. Gärna med en röd tråd, tex en gemensam färg eller ett gemensamt material.

Dessa exempel såg jag i butiken Mimou tidigare i höst. Kanske lite väl många ljusstakar på ett ställe men håll med om att det blir ett tydligt uttryck!

Stilleben i vitt!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

En kvinnas bästa vän

Leggings från LindexLeggings från Lindex
[Foto: Skärmdumpar från Lindex.se]

Diamanter har alltid sagts vara en kvinnas bästa vän, i alla fall om man heter Marilyn Monroe. Jag tror dock att detta måste omvärderas och dras i 2010-års tappning. Eller åtminstone översättas till en mer vardaglig (och prismässigt överkomlig) nivå. Därför att när det kommer till en kvinnas vardag och modemåsten, tror jag att leggings kommer på första plats. Jag gillar leggings, tights, strumpbyxor eller vad man nu vill använda under sin klänning, tunika eller tröja, och jag är glad att det finns så mycket att välja på i de stora modevaruhusen till modesta priser.

Leggings från ZaraLeggings från Flash
[Foto: Zara.com "Lookbook October" samt Flashwoman.se]

Jag gillar flexibiliteten som kommer med leggings. Det går att köra dem ton i ton med resten av plaggen eller låta strumpbyxornas färg eller mönster bli ett utropstecken till en övrigt diskret klädstil. Jag har både och. I en realåda på Lindex hittade jag vinröda samt ceriserandiga leggings. Kul att testa och till ett billigt pris. Då gör det inget om de inte används varje dag.

Mönstrade strumpbyxor från H&M
[Foto: Skärmdump från H&M. Testa Fashion Studio och sätt ihop din egen outfit]

- Lindex leggings (till höger) 199:-
- Zara grå tights 129:-
- Flash gula strumpbyxor 129:-
- H&M mönstrade guldtights 79.50:-


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lovekiller

Premiär för Lovekiller med Darin
[Foto: Skärmdump från Aftonbladet.se]

Idag är det premiär för Darins nya video Lovekiller. Med tanke på att låten är en "killer" hade jag höga förväntningar på hur den skulle visualiseras i videoformat. Jag är inte besviken på resultatet. Tvärtom! Darin är i högform och går från klarhet till klarhet. Musikvideon till Lovekiller är inget undantag.

Videon kombinerar det bästa av två genrer; film och musik. Det blir en suverän synergieffekt av att ta en riktigt bra låt och sätta ihop den med en cool filmatisering. Det är en kriminalhistoria i CSI-stuk, ni vet att jag gillar sådana, med karismatiska Darin i huvudrollen. Ett kärleksbrott har begåtts och måste lösas. Det är alltid mer intressant att titta på en musikvideo när det finns en bakomliggande story, med en berättelse som konkretiserar budskapet i låten. Där det finns en handling att följa tillsammans med musiken. Darin och hans team lyckas få till en intressant mix mellan storybilder och Darins sång som håller hela vägen igenom.

Darin i Lovekiller
[Foto: Skärmdump från Aftonbladet.se]

Darins utstrålning är som vanligt rykande het och bränner genom det mesta...Han är manligt snygg och söt på samma gång och jag tycker att han lyckas få till ett trovärdigt uttryck videon igenom. Det känns amerikanskt 90-tal, lite Michael Jackson och Madonnas Like a prayer, samt ett stort mått av Darins unika personlighet och dansanta musikstil. Perfekt kombination helt enkelt! Lovekiller!

Darin Zanyar i högform
[Foto: Skärmdump från Aftonbladet.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stillebenTrio i fattigmanssilver
Vit hösteldDagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben går i fattigmanssilver som är ett vackert material som skänker lyster och glans till inredningen. Särskilt när flera objekt ställs samman i grupp. Då blir effekten mest tydlig. Dessa ljusstakar i fattigmanssilver fyndade jag hos Blomsterhuset i Bollebygd vid mitt senaste besök. Det fanns väldigt mycket ljuvligt i blomster- och inredningsväg som vanligt att välja på men jag var tvungen att begränsa mig. Men när det börjar närma sig advent ska jag åka dit igen och investera i en sprakande blomsteruppsättning.

Sedan kunde jag inte låta bli att göra en utökad variant av dagens stilleben som synes nedan. Där har jag lagt till en murgröna som huserar i en stor kruka i fattigmanssilver samt en bordlampa från Home Company. Vilket är bäst? Trion i fattigmanssilver eller det större arrangemanget?

Dagens stilleben
[Foto: Hemmakatten]

Den höga ljusstaken görs av Olsson & Jensen, de andra två kommer från Ludvig & Co. Gillar den tjockare varianten som fungerar både till ljus och blommor. Den stora krukan i fattigmanssilver designas av Bloomingville. Allt från Blomsterhuset i Bollebygd.

Dagens stilleben hos Hemmakatten
Ljusstakar från Olsson & Jensen samt Ludvig & CoKruka från Bloomingville
[Foto: Hemmakatten]

Om du har möjlighet att göra ett besök hos Blomsterhuset i Bollebygd tycker jag du ska passa på att göra det innan första advent. Det finns underbara julgrupper, adventsarrangemang och lantlig inredning för övrigt. Själva besöket blir som julafton! I alla fall brukar jag känna så! :)

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Glassbåt

Mugg från Greengate & assiett från Bruka design
[Foto: Hemmakatten]

Som ett fint minne från barndomen smakar glassbåtar från Sia glass. Underbart gott! Och eftersom jag har ont i halsen tillåter jag mig själv att äta rätt många just nu. De seglar så lätt ner. Svalkande glass för gommen växlas med rykande hett te. Allt för att underlätta förbättringsprocessen! ;)

En lugn dag avslutas med en lugn kväll. Soffmys på hög nivå. Just nu står Förkväll på i bakgrunden och jag ska till att värma en bit kantarellpaj från frysen och göra en god fetaostsallad med vitvinsvinegrätt till. Sedan blir det mer tv med Bones och NCIS (Naval Criminal Investigative Service). Och kanske en glassbåt till för att ackompanjera marinagenterna i deras jakt på brottslingar...

Mugg Greengate & assiett Bruka designNygammal favorit
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Design som räddar

Rädda Barnens designshop
[Foto: Rädda Barnens designshop]

Inför julen som stundar och julklappsinköpen som ska göras, passa på att göra en god gärning samtidigt som du ger gåvor till dina nära och kära. Rädda Barnens designshop har anlitat mestadels svenska, och några internationella, formgivare till produktionen av sitt sortiment som säljs till förmån för Rädda Barnens verksamhet. Ska man ändå ge bort julklappar eller andra presenter känns det väldigt bra att delar av pengarna går till att hjälpa barn och stärka deras rättigheter i världen.

Jag tilltalas mycket av den här tanken och kan tänka mig att ge följande designobjekt till min omgivning (eller sätta på min egen önskelista då allt är snyggt!):

Till mor & syster: Sjal design Rützou samt doftljus från Byredo
Sjal design Rützou  Doftljus design Byredo



Till min vän som byggt nytt hus: Kuddfodral från 10-gruppen samt väggklocka från Plusminuszero

Kuddfodral 10-gruppen        Väggklocka Plusminuszero


Till designintresserade väninnan: Ljusstakar från Asplund samt illustration av Laura Laine.
Design AsplundIllustration från Laura Laine

Till brorsan som gillar matlagning och expresso: Koppar design Johanna Egnell samt kakfat från Asplund 

Moccakoppar design Johanna EgnellCookie Tray från Asplund
Till tjejerna på jobbet:
Läckra armband design Richard Bengtsson
Design Richard Bengtsson
Design Richard Bengtsson
Till far som gillar goda viner:
Orreforsglas design Erika Lagerbielke

Erika Lagerbielke för Orrefors

Till bröderna som studerar & läser mycket:
Ingegerd Råmans coola glödlampor som sprider ljus

Ingegerd Råman för Orrefors


Till de små: söta filttofflor från Pia Wallén samt flohäst design Gunilla Lundberg från Afroart

Design Pia WallénFlodhäst Afroart
[Foto: Alla foton är skärmdumpar från Rädda Barnens Designshop]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Inställt

Helge Skoog är speakerröst i Halv åtta hos mig
[Foto: Skärmdump från TV4play. Helge Skoog.]

Får just veta att Halv åtta hos mig - roligaste programmet på tv just nu som kombinerar matlagning och humor på ett fantastiskt sätt - är inställt denna vecka till förmån för Postkodsmiljonären. ??? Någon på TV4 som fått en mindre stroke? Hade sett fram emot Helge Skoogs galna infall och syrliga speakerkommentarer när fyra helt vanliga människor i svenska städer lagar trerättersmiddag som de bjuder varandra på under fyra efterföljande kvällar. Efter varje middag får deltagarna sedan betygsätta varandras matkonster. Vinnaren får 15000 kronor. Nåväl. Ska själv börja med middagen här hemma och får väl låtsas att Helge står bakom axeln och glor, retas och ställer provocerande frågor. Eller så får jag köra en repris från TV4Play om den riktiga känslan inte infinner sig...

Helge själv tror att anledningen till programmets succé är hans sexiga röst men det låter jag vara osagt. Underhållande är han i alla fall. :)

Gratinerad Chevretoast
[Foto: Skärmdump från TV4Play. Gratinerad Chèvretoast med räkor]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

En nypa luft


Färska kantareller
[Foto: Hemmakatten]

Jag hade tänkt hålla mig hemma hela dagen idag och kurera mig men märkte att jag behövde fylla på frukosttillbehören till imorgon. Vill inte behöva gnaga på yougurtpaketet för att stilla morgonhungern även om det säkert är väldigt fiberrikt, utan föredrar en mer smakrik och lättsmält kost. En kort runda och en nypa frisk luft fick det trots allt bli.

I kvarteret nära matbutiken finns en frukt- och grönsakshandlare som är både prisvärd och har stort utbud. Det är alltid lika trevligt att handla där. Känner vid varje köp att "nu gör jag fynd" då nästan allt på grönsaksfronten är billigare än i den stora matkedjan. Att ägaren dessutom ofta bjuder på en god kaka, chokladbit eller någon ny tesort som tagits in i sortimentet - ja det gör ju inte saken sämre. Väldigt trevligt! Och pluspoäng direkt!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sött till barnen

Söta textilier till barnrummet
[Foto: Hemmakatten]

Då jag har tillbringat stora delar av helgen med syskonbarnen (innan den stora förkylningen drog in) tänkte jag idag visa inspirationsbilder till just barnrum. Det finns otroligt mycket fint! Söta leksaker, gulliga textilier, färgglada gosedjur, leksaker i retrostil mm! I just barnrum tycker jag att det ska vara lekfullt inrett, gärna med glada, pigga färger som stimulerar till lek och kreativitet.

Rosa är en favorit
Pudernyanser till de minstaSovkamrat
[Foto: Hemmakatten]

Här kommer några exempel på färgstarka textilier som lyser upp hemmet och barnrummet. Alla bilder är från Mimou-butiken i Ronneby, som är ett underbart ställe att botanisera på vad gäller inredning och prylar till hemmet. Särskilt gillar jag Karin Mannerståls design för Mairo. Gulliga figurer i fina färger. Och Owe Gustafsons överföring av klassikern Fem myror är fler än fyra elefanter till textila mästerverk i kollektionen Fem Myror Stora. Även detta för Mairo.

Barbapappa ger glädjeBarnens bästa vän?
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

God Morgon!

Vackert porslin från Marias presenter. Hemmakattens favorit.
[Foto: Hemmakatten]

De här kopparna skulle jag vilja dricka mitt morgonte ur! Julklappstips någon? ;) Men istället blir det min rosa vardagsmugg från IB Laursen som är en trotjänare. Används flera gånger i veckan. Tur att jag har två. Just det här söta porslinet finns hos Marias presenter, en butik som jag ständigt återkommer till därför att det finns väldigt mycket vackert där.

Inget speciellt på programmet idag och tur är väl det för igår kväll började den stora förkylningen dra in. Kom kanske med snön. Idag har den slagit ut i full blom. Men det var väl väntat. Många i min omgivning har gått och dragit på olika varianter. Det var bara en tidsfråga innan jag skulle åka på det. Skönt (!) att vara hemma och soffta (eget uttryck, mysa i soffan kombinerat med softa...) med giltig anledning. Inte för att jag brukar ha problem med att soffta annars, men det är skönt att bara sjunka tillbaka mot kuddarna, dra upp en filt till hakan och halvsova till någon tv-serie. Hör ni inte från mig mer idag vet ni vad det beror på. Då har jag däckat i soffan.

Zzz...

PS. Förresten, ni glömmer väl inte att rösta på (om ni vill) min bild nr 36- Dubbelnatur i Slottsträdgårdsmästarens "bästa oktoberbild"-tävling!? Före kl 18 idag. Läs mer här! DS.

Vackert skyltfönster hos Marias presenter
Läckra keramikfrukterMurgröna i patinerad kruka
Läckert etagefat i luffarslöjdFrukostbricka
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Julspecial

Snart julstämning hos Hemmakatten
Drömhem & Trädgård nr 13Bricka från Cervera
[Foto: Hemmakatten]

Köttet är nu i marinad, tillbehören ska fixas och med regnet strilande utanför ser jag fram emot en lugn innemyskväll med god middag, härlig läsning & bra tv. Förutom att titta på Mördare okänd ikväll, ska jag också bläddra i senaste numret av Drömhem & Trädgård (nr 13) som kom i slutet av veckan. Julspecial = underbart!

Jag gillar att pynta, och julpynta är inget undantag. Snarare tvärtom. Blomsterplanteringar, adventsljusstakar, änglar, tomtar, tända ljus. Ja ungefär där det finns en yta att ställa på, dekorerar jag med julstämning. Jag tycker att det är väldigt mysigt och något som lättar upp denna annars väldigt mörka och mindre roliga årstid.

Igår föll den första snön här och jag kände, varför är det inte lika bra att snabbspola fram direkt till jul så kan vi få vår sedan? Snön gjorde i alla fall att jag har börjat längta till advent och vad passar då bättre än att försöka hitta inspiration med inredningstidning och julspecial.

Den röda brickan är ett fynd från Cervera.  Ha en skön kväll!

Julspecial
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mördare okänd

Trevor Eve som Peter Boyd
[Foto: BBC från Tvplaneten.se]

Passa på att titta på den brittiska tv-serien Mördare okänd innan denna omgång är slut. Några avsnitt till förgyller lördagkvällarna. Kriminalkommissarie Peter Boyd [Trevor Eve] leder med kraftfull hand sin grupp av kriminalare i jakten på mördare. Den sammansvetsade gruppen jobbar med sk kalla spår, dvs utredningar som ligger vilande med ouppklarade brott, som av en eller annan anledning får nytt liv. Det kan vara att en ny ledtråd eller en kropp hittas vilket sätter fart på fallet igen. Då är det dags att kalla in den temperamentsfulla Boyd och hans medarbetare. Gruppen består av den erfarna psykologen Grace Foley, slitvargen Spencer, läkaren/kriminalteknikern Eve och ivriga poliskvinnan Stella Goodman (som tyvärr gick bort i förra avsnittet).

Jag gillar verkligen Mördare okänd. Trevor Eve är utmärkt i rollen som Peter Boyd, där det vresiga humöret och burdusa sättet alltid är underhållande att följa. Hur det hade varit med en sådan chef på riktigt, ja det låter jag vara osagt! Karisman och karaktären sitter i alla fall som gjuten och varje avsnitt har oftast nerv och en spännande intrig. Resten av Boyds team spelas förtjänstfullt av Sue Johnston, Tara Fitzgerald, Wil Johnson och Felicite du Jeu. En av de bästa brittiska kriminalserierna och en av mina favoriter i tv-tablån!

Waking the Dead - bra brittisk tv-serie
[Foto: cdon.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Alvas hus

Alvas Hus i Karlskrona
[Foto: Hemmakatten]

När jag senast var i Karlskrona hade jag velat titta in i den lilla söta butiken Alvas hus. Tiden blev knapp och när jag väl kom dit var det stängt. Det var länge sedan jag var inne i butiken och jag är sugen på att se hur det ser ut nu för tiden. Får bli en punkt på "hinna-med"-listan vid nästa Blekinge-besök. Alvas hus har en stor webbsite med shoppingmöjligheter. Jag tittar in där så länge och bjuder på några bilder från skyltfönstret som tyvärr inte gör det fina innehållet rättvisa.

I butiken och i webbshopen finns först och främst inredning i den romantiskt lantliga genren. Det är mycket vitt, zink och fattigmanssilver. Det finns också vackra broderade klädesplagg med volang och rysch, samt söta smycken i vintagestil.

Nu ska jag spendera några timmar med syskonbarnen vilket alltid skapar engagemang och väcker känslor. Återkommer förhoppningsvis senare ikväll med helgbilder. Ha en fin lördag!


Alvas hus
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Försoning

Keira Knightley & James McAvoy
[Foto: Alex Bailey, Photo Features]

Ikväll (lörd) kl 22.00 visar SVT1 den brittiska filmen Atonement [Försoning] från 2007. Magiskt foto, excellent skådespeleri, känslomässig nerv rakt igenom. Lögner, svek, smärta och då till sist kanske försoning med ödet och med utkomsten av hur livet blev...

Starkt, oerhört vackert drama som utspelas i England i mitten av 30-talet. 13-åriga Briony har väldigt livlig fantasi, och när hon förvränger fakta från verkligheten slås flera liv i spillror. En intensiv kärlekssaga som ser ut att få en sprudlande start, ödeläggs genom ett barns lögner. Ödesmättat rakt igenom. Starkt. Berörande. De vackra och dramatiska bilderna, växlande från romantisk engelsk landsbygd till brinnande eländigt krig är fantastiska. Fotot bränner rakt igenom in i själen. Det som jag fastnar för mest är "skrivmaskinsmusiken" i kombination med snabba, dramatiska klipp. Ja, ni kommer att förstå när ni ser det.

Keira Knightley och James McAvoy spelar det unga paret som brutalt skiljs åt. Deras rolltolkningar och närvaro är lysande. Jag blir helt betagen. Förförd. Förbannad. Förfasad. Försoning är en film som biter sig fast länge!

Försoning
[Foto: Guardian.co.uk]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Klassiker

Klassisk kalopsTv- och matsoffa :)
Vacker kväll
[Foto: Hemmakatten]

Väldigt vad snabbt reduceringen kom från brorsan den här veckan. Jag som kände mig nöjd att jag var den som senast hade bjudit på mat. Men ok då, 1-1 i middagar.

En klassiker stod på bordet. Skånsk kalops. Med klassiskt tillbehör som brysselkål och potatismos. Kalops är himla gott! Vad lustigt det är egentligen att även om man utgår från ungefär samma recept och råvaror får rätten smak utifrån vem som har gjort den. (Ingen nyhet direkt men jag kan konstatera detta återigen) Både jag, min bror och min mor har gjort kalops här under hösten och alla smakar lite olika. Gott men olika. Som med köttfärssås ungefär. Det finns ungefär lika många smakvariationer som det finns personer som tillagar den. Kul att prova andras mat. Och ännu bättre att slippa laga själv! :) Efterrätten blev som ni ser superenkel. Den stod jag för och jag gjorde det lätt för mig denna gång. Igen.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Rosa mys

Fat från Bruka DesignRosa fika hos Hemmakatten
Mugg från Rörstrand
[Foto: Hemmakatten]

Jag hade tänkt att jag skulle få mycket gjort igår men så blev det inte. Får försöka jobba undan det i helgen istället. En mysig fika i rosa hann vi dock med. Att få utrymme för en kopp te/kaffe med sött tillbehör finns det av någon märklig anledning alltid tid för ;)

Kan verkligen rekommendera detta wienerbröd med pecannötter. Det är som min favoritglass "Texas Pecan" fast i wienerbrödsform, med kolasås och nötter i en härlig kombination. Finns på Hemköp.

Muggar från Rörstrand i design Filippa K. Rosa avlångt fat från Bruka design. Lotuslyktor från DIS.

Hemmakatten gillar fika. Gärna varje dag.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mode från 40-talet

Femina nr 11, 2010Knutblus från H&M
Chiffongblus från H&MStickad polokrage från Indiska
[Foto: Faksimil från Femina nr 12, 2010]

I senaste numret av Femina som jag fick här i veckan var det mycket snyggt på modefronten! Gillar de romantiska blusarna i puderton & grått. Det som slog det mesta var dock det stilrätta reportaget med 40-talsinspiration. Dags att leta upp gamla foton på mormor och Ingrid Bergman för att få den rätta looken!

Klänning från Boss Black & kofta Filippa KKavaj Dagmar & kråsblus från Paul & Joe
[Foto: Faksimil från Femina nr 12, 2010]

På bilderna uppifrån och ner:
- Chiffongblus med knyt samt chiffongblus med veck, båda från H&M.
- Stickad polokkrage från Indiska.
- 40-talsklänning från Boss Black & kofta Filippa K.
- Kråsblus från Paul & Joe samt sammetskavaj från Dagmar.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Prisvärt porslin

Porslin från Åhléns
[Foto: Hemmakatten]

Detta porslin såg jag på Åhléns under mitt senaste besök. Associationerna går genast till sommarledighet, sol, brusande hav, hus på landet och Ostindien. Ser dyrare ut än vad det faktiskt är. Ibland får Åhléns till lyckoträffar i sin egen design. Detta tycker jag är ett bra exempel på det. Skålen Rosie har ett fräscht småblommigt mönster i romantisk stil. Och prisvärt inte minst (79kr för en skål). Vad tycker ni?

Skålen Rosie från Åhléns
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Smycka med färg

Butik Valt av Annika i GöteborgSmycka dig med färg
Valt av AnnikaLäckert halsband
[Foto: Hemmakatten]

En väldigt trevlig butik vad gäller smycken och väskor är Valt av Annika i Göteborg. Jag har nämnt butiken tidigare då jag bland annat var på en av deras inspirerande kundkvällar för ett tag sedan. Då passade jag på att ta bilder på de accessoarer som jag gillar. Vilket var många! Det som gladde mig är att det finns en hel del smycken i härliga färger. Vad passar väl bättre än att pigga upp både outfiten och humöret med färggranna smycken!

Armband med pärlor från Valt av AnnikaVacker armband!
Ännu ett armbandHärliga örhängen & stor halsbandsberlock
[Foto: Hemmakatten]

Ett ganska nytt märke hos Valt av Annika är danska Decadent som gör riktigt fina väskor i skinn. Stilrena, klassiska modeller i både jordnära toner eller färgexplosioner för den som så behagar. Bara att välja!

Väskor från Decadent
Orange väska från DecadentDet är lätt att gilla smyckena hos Valt av Annika
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Marimekko-muggar

Porslin från MarimekkoCoola retromuggar från Marimekko
Marimekko till försäljning hos Mimoubutiken i RonnebyFinsk snygg design!
[Foto: Hemmakatten]

Marimekko
gör inte bara underbara tyger utan även glas och porslin i snygga grafiska mönster och färger. Retrokänslan är stark och modern på samma gång. Det finska företaget anlitar nya spännande designers samtidigt som de gräver i sina gamla lager efter glömda mönsterjuveler.

Porslinet från Marimekko är verkligen läckert. Vem vill inte dricka sitt kaffe eller te ur sådana här fina muggar?

Interiörbilderna är tagna i Mimou-butiken i Ronneby.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Äppelklyftor à la Muscovado

Middag hos HemmakattenPanerad torsk på italienskt vis
Äppelklyftor med muscovadosocker & kanelServetter från Linum
[Foto: Hemmakatten]

Igår bjöd jag min bror på middag. Han har lagat mat ganska många gånger den sista tiden, det var dags att bjuda igen. (1-0 till mig den här veckan) Det är kul att laga för andra för då anstränger jag mig en smula extra med maten och dukningen. Måste säga att huvudrätten blev över förväntan för att vara första gången jag provade den. Det blev panerad fiskfilé med en sås på marsalavin, färsk gräslök och persilja samt lite parmesanost. Till detta pressad potatis. En väldigt bra måltid och efteråt känner man sig lätt i magen. Ni vet så där lagom mätt...Vilket ger utrymme för efterrätt! :)

Min favoritefterrätt just nu är väldigt enkel. Lätt att tillaga och riktigt god. Den smakar bättre än vad den kanske ser ut. Äppelklyftor stekta i muscovadosocker och kanel. Här kommer receptet. Superlätt!

Äppelklyftor à la Muscovado
[Foto: Hemmakatten]

Äppelklyftor à la Muscovado (4 pers)
2 stora äpplen (eller 3 små)
2 msk muscovadosocker
1/2 tsk kanel
2 msk smör

Skala äpplena och skär dem i klyftor. Smäl smöret i stekpanna (med tefalyta). Ha medelvärme så inte sockret bränns. Häll i muscovadosocker och kanel. Sedan i med äppelklyftorna. Rör runt tills sockret har smält och äppelklyftorna är varma och sockriga.

Servera med vaniljglass!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Vitt från Maria

Vitt från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Oskuldsfullt vitt, lika vackert & oskyldigt som Maria Magdalena...Detta söta bord med vitt stilleben hittar jag inte i Jerusalem men väl i min favoritbutik Marias presenter i Karlskrona. Ett underbart inspirationsställe! I varje utrymme och på varje bord, skänk eller hylla finns det ljuvliga konstellationer som lockar till inköp och kreativitet. Krukan med den vackra vita hortensian i kommer från Sturehofs krukmakeri och den övriga fina keramiken görs av Västergården.

Tack söta för alla kommentarer! Jag kommer besvara dem ikväll när jag är hemma igen!

Underbar hortensia
Tända ljus under hösten - finns inget bättre!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Bra början

Vackert stilleben hos Casa Linné
[Foto: Hemmakatten]

Vilken rolig start på denna vecka, att få vara med på blogg.se´s förstasida! :) När besöksstatistiken slår i taken vet man att något är på gång...Vad kul att så många nya har hittat till min blogg Hemmakatten och tack för de fina kommentarer ni har lämnat. De värmer och ger mig motivation att fortsätta blogga. Hoppas att några av er kommer tillbaka igen.

Tanken med Hemmakatten är att skriva om det som intresserar mig. I första hand inredning, men också film, böcker, mat, mode och annat smått och gott som sätter guldkant på tillvaron. En livsstilsblogg helt enkelt. Jag har bloggat i drygt ett år nu och ser det som en bra ventil & kreativ utmaning. Ett sätt att utveckla mitt skrivande och fotograferande.

Så där ja, måndag avklarad. Bara resten av veckan kvar! :)

Bjuder på några inspirerande bilder från en väldigt trevlig butik här i Göteborg, nämligen Casa Linné. Klassisk fransk lantstil när den är som bäst. Kika in du också.

Svart pelarbord SamuelSöta glasobjekt
Romantisk väskaCasa Linné i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Glasaskar

Snygga askarVitriini
[Foto: Hemmakatten]

När jag var i Iittala-butiken på Åhléns senast kunde jag inte motstå dessa fina glasaskar Vitriini. De finns i olika färger som mullvad, rökgrått, apelsin, medelhavsblått och tuggumirosa. Väldigt modernt uttryck och jag gillar särskilt när underdelen är i trä. Askarna går att kombinera i glas eller trä. Finsk formgivning när den är som bäst. En kommande klassiker!

Iittala-butiken på ÅhlénsVitriini-askar från Iittala
[Foto: Hemmakatten]

Update: Askarna finns också till försäljning i Rädda Barnens designshop. Handla design samtidigt som en del av pengarna går till ett gott ändamål. Tack för tipset Renovationary Road!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Pasta med chiliräkor & tomat

Paolos pasta med chiliräkor
[Foto: Hemmakatten]

Nu har jag försökt mig på ett av Paolo Robertos recept från senaste numret av Damernas Värld. Eller rättare sagt jag gjorde en enklare variant av receptet då jag inte hade exakt rätt ingredienser hemma. Om det var anledningen till att rätten inte blev fenomenalt god låter jag vara osagt. Helt okey som söndagsmiddag och mättande efter en lång härlig höstpromenad, men det hade behövts lite mer sting och smak. Nästa gång provar jag med mer chili, krossade tomater samt eventuellt en skvätt vin. Eller så får Paolo komma hem till mig och laga rätt helt enkelt! :)

Pasta med chiliräkor & tomat (2 pers)
Färsk pasta (250g)

2 stora kvisttomater (300g)
1 vitlöksklyfta
1/2 chilifrukt
3 msk färsk hackad persilja
ca 200-200 g skalade räkor

Stek vitlöken hel tillsammans med chilin i olivolja tills de får färg. Ta bort chilin.
Lägg i räkorna och stek några minuter. Ta ur räkorna och låt vila på fat.

Skär tomaterna i tärningar och häll i stekpannan. Lägg i persiljan. Salta! Eventuellt lite socker för att få fram tomatsmaken bättre. Koka i ca 5 min.

Koka pastan enligt anvisning. När pastan är nästan klar, ta ur kastrullen och häll i tomatröran. Låt stå någon minut. Häll i räkorna och ytterligare persilja för dekoration. Klart!

Jag saltade och svartpepprade lite extra vid måltiden men rätten hade tjänat på mer chili och förstärkning av tomatsmaken via tomatkross eller tomatpuré. Nåväl, jag är ändå rätt nöjd med att jag testade något nytt.

HöstpromenadVacker hösthimmel
OktoberPumpor
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lugn start

Fjärilsskål från MateusLjushållare från Grandma´s
Assiett från Olsson & JensenLedig söndag!
[Foto: Hemmakatten]

Vad skönt med lediga dagar där starten blir lugn och rofylld. God frukost med vaniljyogurt & fruktmusli, sedan rostat bröd och te. Morgontidning och morgontv. Underbart med sakta söndagslunk! Inget på programmet idag vilket känns befriande. Jag tar dagen som den kommer. Säkerligen blir det en promenad för det är strålande sol och friskt kallt ute. Sedan har jag spanat i en topp på Zara som jag tänkte prova.

Fräsch randig handduk från Linum. Vacker vit assiett från Olson & Jensen. Beige skål med fjäril från Mateus. Turkosblå ljuslyktor från Grandma´s.

Handduk från Linum matchar ljushållare från Grandma´sPorslin från Mateus
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Fototävling

Höst på SahlgrensgatanUtsikt mot Rosenlundskanalen & Kungsparken
Utsikt mot Kungsparken i GöteborgOktober
[Foto: Hemmakatten*

Jag deltar i Slottsträdgårdsmästarens fototävling "bästa oktoberbilden". Konkurrensen är stenhård, otroligt många vackra motiv och bidrag har lämnats in. Det är ändå kul att delta tycker jag, dels för att se hur ens färdighet med kameran räcker till i jämförelse med andra, dels för att ha ett mål med fotograferingen. Ibland är det roligt att utmana sig själv och utgå ifrån vissa givna förutsättningar och kriterier.

Gillar du min bild får du gärna rösta på den! Det är bild nummer 36 - "Dubbelnatur".

Jag får inte visa min tävlingsbild på Hemmakatten, den får bara visas hos Slottsträdgårdsmästaren, men jag kan berätta om hur jag tänkte när jag tog den:

"När jag fotograferar den här bilden i oktober står jag med ryggen mot Rosenlundsgatan i Göteborg, där kvinnor bjuder ut sina kroppar till extrapris. Värt att diskutera men vid detta tillfälle vänder jag istället blicken mot det sunda och friska i vår natur, nämligen Kungsparken där hösten visar sitt vackraste leende. Där de magnifika träden och färggranna löven speglar sig i Rosenlundskanalen och fyller själen med ro."


Här kan du rösta! 

Så här röstar du: Du röstar genom att skicka ett email till [email protected] fram till söndag 24 oktober kl. 18.00! Man får bara rösta en gång och bara genom att skicka ett email, inte genom att lämna kommentar till tävlingen.

*Ovanstående bilder är från samma fotosession men observera att tävlingsbilden hittar du endast här. Nr 36 - Dubbelnatur är mitt bidrag.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sett på stan

Rosa liljorFina temuggar från Indiska Thé- och Kaffemagasinet
Rosa underbara burkar från Kusmi TeaSmåflaskor från Village
[Foto: Hemmakatten]

Hoppas att ni har haft en härlig lördag. Och fortfarande har! Under eftermiddagen blev det en sväng på stan här i Göteborg och det finns mycket att titta på. Naturen i höstskrud, läckra modeaccessoarer, mysig inredning, snygga detaljer till hemmet & köket i en härlig kompott. Jag vet inte om det berodde på att jag var hungrig när jag gick min runda men jag märker så här i efterhand att det blev ganska många bilder på mat- och dryckestillbehör...Här kommer i alla fall några av dagens intryck.

Stjärnor från GranitLisebergshjulet
Mysiga ViktoriapassagenSnygg väska från Guess
Stilleben i butiken VillageBiscotti från Indiska Thé- och Kaffemagasinet
[Foto: Hemmakatten]

La Maison Francaise är en butik med kvalitetsvaror från Frankrike. Här finns allt från rejäla färgglada gjutjärnskastruller som gör matlagningen roligare till porslin, kryddblandningar från Provence, kockknivar och härliga ge-bort-korgar med smaskigt innehåll mm. Inspirerande!

Gjutjärnskastruller från La Maison FrancaiseFranska specialitéer
Kryddblandningar & teerEn fläkt av Provence
[Foto: Hemmakatten]

Update: Då jag får många frågor kring vilka butiker föremålen kommer ifrån kommer här en lista. Håll till godo! :)

- Den rosa & gula muggen finns i butiken Indiska Thé- och Kaffemagasinet på Korsgatan 11. Har också webbshop. Därifrån kommer också de rosa Kusmi Tea-burkarna.
- De vinröda små vaserna samt den orange stora vasen med orange ljushållare kommer från Village.
- Stjärnorna och ljusslingorna kommer från Granit.
- Väskan är av märket Guess, och just denna finns i skylten i butiken Rizzo.
- Biscotti-kakorna finns hos Indiska Thé- och Kaffemagasinet.
- De fyra sista bilderna är från La Maison Francaise. De söta kakorna heter Macarons!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Teprovning IV

Teprovning igenDagens stilleben - tända ljus!
Pistagenötkaka - gott!
[Foto: Hemmakatten]

Ikväll blir det en kombination av dagens stilleben och teprovning.

Sista smaken Verveine Menthe från Kusmi Tea visade sig också vara den som jag gillade minst. Den friska smaken som jag hade förväntat mig nådde inte riktigt fram. Nej, jag dricker då hellre pepparmintste för en mer distinkt smak. Annars måste jag erkänna att det har varit kul att prova sig fram bland de olika smakerna. Vinnaren blir nog Anastasia, ett svart Earl Grey te med smaksättare av citron och blommor. Nästa gång blir det en burk av detta te!

Eftermiddagen har varit trevlig. Vi har åkt runt till Bo Concept (som har kampanj på soffor tom 17/10), Bolia och Store för att titta på soffor igen och få lite inspiration för övrigt. Kul som alltid att titta på design och formgivning. Men jag kan inte bestämma mig angående soffa. Beslutet får mogna några veckor (kanske månader) till. Därefter hann vi med både Maxi och Willys, och vi kom väl dit ungefär samtidigt som resten av Göteborgs fredagsivriga mathandlare. Det var packat med folk, både på parkeringarna och i butikerna. Jag gjorde ett fynd som hamnar på middagstallriken ikväll. Entrecôte i hel bit! Så nu blir det en fredagsklassiker; stekt entrecôte med klyftpotatis och kryddsmör med en fetaostsallad till. Inte världens smalaste mat men väldigt gott!

Hoppas ni alla har en skön fredagkväll & helg!

Mugg från Filippa KTe till dagens stilleben
Ljushållare från Lisbeth Dahl
[Foto: Hemmakatten]

På bilderna: Små ljushållare från Lisbeth Dahl. De två större ljusstakarna från Iittala och den mindre från Madam Stoltz. Mugg från Filippa K och duk Serholt.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

I skuggan av värmen

I Skuggan av Värmen
[Foto: SF film från Film.nu]

I skuggan av värmen kryper in unden huden. Det är naket, avskalat, utlämnande och riktigt, riktigt bra. Filmen berör från första scenen. Vi får följa Eva, en tjej i sena 20-årsåldern som jobbar som väktare. Allt verkar ganska normalt på ytan men hon bär en tung hemlighet. Ett heroinmissbruk som hon försöker att kontrollera och dölja för omvärlden, men som med alla former av missbruk är det dömt att misslyckas. Inför kollegorna på jobbet försöker Eva verka som vanligt men allt handlar om att minutiöst planera dagen och arbetspasset för att ge plats åt heroinet.

Så en dag möter hon Erik. Polis, oemotståndlig och med en varm vänlighet och direkthet som smälter Evas pansarskal. På kort tid kommer de varandra nära. Eva försöker få förhållandet att fungera men behovet av drogen finns alltid där och knackar på dörren när hon minst av allt vill. Paniken och abstinensen växer. Det är svårt att ge allt i kärleken när smusslandet kring drogen ligger där som en tung, våt filt. Drogen överskuggar till slut allt i Evas liv. Alla ritualer och allt hemlighållande skapar en barriär runt Eva och blir ett hinder i hennes sociala relationer. Detta blir grymt påtagligt i förhållandet till Erik. Finns det en väg ut ur drogberoendet? En chans till ett sunt liv? En möjlighet för kärleken att växa? Eller ska drogen ta med Eva ner i djupet för alltid?

Det är inget sockersött med denna film. Lysrörskallt, grågröna toner, obehagligt nära. Realistiskt och smärtsamt. Det handlar om kampen att övervinna sig själv, sina rädslor och tidigare jobbiga upplevelser. Att våga även om det gör ont. Det som är värmen och ljuset i den här filmen är den spirande kärleken mellan Eva och Erik. Men är kärleken till Erik tillräcklig för att få Eva att sluta med heroinet?

Fenomenala skådespelarprestationer från Malin Crépin som Eva och från Joel Kinnaman som Erik. Deras samspel blottar människans allra svagaste och starkaste sidor. Jag berörs och ryser allt eftersom i filmen. Känner det som huvudrollsinnehavarna känner. Lider med dem. Önskar ett lyckligt slut. I skuggan av värmen är en av de bästa svenska filmerna som jag har sett på länge. Se den!

Suveräna Joel Kinnaman & Malin Crépin.
[Foto: Johan Paulin/BOB film från Filmnyheterna.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Torsdagsmys

Letar inspiration till helgens matMyskväll med tv & modemagasin
[Foto: Hemmakatten]

Ett snabbt inlägg blir det innan middagen är klar och torsdagsmyset börjar. Det blev lite väl sent med måltiden idag därför blir det en lättillagad variant. Findus oxpytt med stekt ägg och rödbetor. Riktigt gott för att vara färdiglagat. Till detta en stark chilisås för att krydda till det lite. Ikväll ska jag bara slappa i tv-soffan. Just nu pågår BonesTV8, en serie  jag gillar allt mer, och därefter vid kl 21 blir det på samma kanal brittisk kriminalserie: Kommissarie Lynley. Välgjort, spännande och bra skådespelare [Nathaniel Parker & Sharon Small]. Precis som jag vill ha det!

Jag bläddrar också i senaste numret av Damernas Värld, där det är många modeplagg som lockar. I detta numret är Paolo Roberto med och bjuder på italiensk snabbmat. Funderar på att testa ett av recepten till helgen. Panerad fisk med marsalavin och pressad potatis. Verkar enkelt och gott!

Nej, nu bränner maten snart vid. Hoppas ni alla har en skön kväll. Imorgon är det fredag! :)

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Paris

Parc Monceau
Parc Monceau
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Det är tyvärr inte jag som just nu befinner mig i Paris utan min far och han skickade dessa trevliga bilder från denna fantastiska stad. Visst är han bra på att fotografera? Kanske en fotogen som finns i familjen? ;) Jag har i alla fall fått okey på att lägga upp dessa bilder på Hemmakatten vilket känns roligt.

Höst i Parisom än något varmare än i Sverige!
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Vad underbart att uppleva hösten i Frankrike! Verkar vara väldigt mysigt. Och varmt. Mon père rapporterar om en behaglig värme runt 20 grader. Fönstershopping i Passage de Panoramas och hos Sarah Jessica Parkers favorit Christian Louboutain. Kulinariska smakupplevelser i kvartersrestaurangerna. Många (och långa!) promenader på stadens gator exempelvis i St Germains affärskvarter. Matmarknader på gatorna där färska grönsaker, korvar, svampar och ostar lockar till stordåd i köket. Vackra picknickvänliga Paris-parker där höstens skrud blir allt mer påtaglig, tex Parc Monceau. Utbudet är oändligt!

Merci beaucoup pour les photos! :)

Matmarknad på gatan
Passage des Panoramas
Vackra gatlyktor i St Germain-kvarteret
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Romantic Vintage

Romantisk rosa kofta
[Foto: Flash Woman]

Romantic Vintage heter en av höstens modelinjer hos Flash och jag gillar verkligen den här mjuka, sköna stilen. Stickade koftor i puderrosa och hudnära klänningar i plommon och lila. Verkligen mysigt och snyggt på samma gång! Är både välklätt i vardagens aktiviteter och skönt avslappnat i tv-soffan.

Romantic Vintage från Flash Woman
[Foto: Flash Woman]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Färggrann dukning

Färggrann dukning i Mimou-butikenPorslin från Mateus
Glada stolar från TolixFantastiska färger till höst- eller vårfesten
[Foto: Hemmakatten]

Jag tycker om att duka fint hemma när tillfälle ges men framför allt inspireras av vackra dukningar i butiker. Där finns det mer utrymme och möjligheter än hemma i mitt kök. Det är vad jag många gånger upplever i alla fall. Jag försöker så ofta jag kan föreviga arrangemangen jag ser med kamerans hjälp, annars försöker jag minnas ändå.

Den här dukningen med mycket färg gör sig verkligen denna årstid. Hade verkligen passat fint under en vårfest också enligt min smak. Snyggt med de olikfärgade Tolix-stolarna. Det ger ett extra lyft till dukningen och gör det hela komplett.

Porslin från Mateus. Servettringar från Mimou som för övrigt har en fantastisk inspirationskatalog på hemsidan. Spana in den! Interiörbilderna är fotograferade i Mimou-butiken i Ronneby.

Inspirerande dukning hos Mimou i Ronneby
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kvällspromenad

Härliga höst
[Foto: Hemmakatten]

Hösten bjuder på många härliga fototillfällen. Likaså promenader. Helt plötsligt får man bara syn på en scen, byggnad eller färg som lockar och det börjar rycka i avtryckarfingret. Promenader är för mig inte bara ett tillfälle att fotografera utan allra mest ett behagligt motionssätt. Och samtidigt en chans att lära känna och upptäcka nya saker i omgivningarna. På väg hem en kväll blev det dessa bilder. Gillar den röda färgen på löven och den Poe-aktiga himlen.



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Blå tisdag

Skjorta från G-starGamla armband kommer till heders igen
Jag fyndade på Sisters rea
[Foto: Hemmakatten]

Idag blir det blått för hela slanten. Först ett par armband som jag hittade i min gamla byrå hemma hos mamma. Jag måste erkänna att jag har en hel del från barndoms- och tonårstiden kvar i föräldrarhemmet...Jag har svårt att slänga gamla saker mest av nostalgiska skäl. Tur att det finns en stor källare att lagra i. Det var kul att hitta dessa blåsilvriga armband från 80-talet för de känns faktiskt moderna igen. Till detta en jeansskjorta jag fyndade på Sisters nyligen. G-star Raw är märket som har en lite tuffare framtoning med snygga detaljer på plaggen. Med denna outfit känner jag mig redo att ta mig an tisdagen. Hoppas att ni får en bra dag!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Kudde från ÅhlénsLjuslyktor från Serholt
[Foto: Hemmakatten]

Förra helgen fyndade jag en härlig kudde från Åhléns. Jag var egentligen ute efter ett plommonfärgat kuddfodral men när jag fick se det här blommiga mönstret i olika rosa nyanser kunde jag inte motstå ett inköp. Priset var facilt vilket passade mig utmärkt. Den söta kudden fick direkt sin plats i den gröna fotöljen.

För att lyfta fram de gröna och rosa tonerna ytterligare grävde jag idag längst in i skåpet där ljushållarna finns och tog fram gamla trotjänare från bla Iittala och Serholt. Den rosa Marimekko-skålen är en av mina favoriter, dels genom den glada färgen, dels genom den söta formen.

Blommönster att bli glad avSkål från Marimekko
Genomskinliga ljuslyktor från Iittala
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Färgaccenter

Ljusstakar i Mairo/Mimou-butiken
[Foto: Hemmakatten]

Om inredningen är lugn och vilsam för övrigt i stilrent vitt eller med en nedtonad bas i färger, är det effektfullt att skapa olika arrangemang i starka färger. Färgaccenten blir en inredningsdetalj i sig och då fungerar det utmärkt att blanda olika färger. Själv tycker jag också att det ger ett lyft till hemmet att bara satsa på en färgaccent i inredningen, och att den får vara genomgående i olika inredningsdetaljer såsom kuddfodral, lampskärmar, ljusstakar, tavlor, blommor eller bord.

Snyggt med många ljusstakar på radFärgklickar till bord
[Foto: Hemmakatten]

Här är två fina färgstarka varianter på hur klara nyanser lättar upp en inredning. Maffiga ljusstakar i höstens skrud och tuffa metallbord. Dessa exempel finns i Mairo/Mimou-butiken. Skulle du kunna tänka dig något liknande hemma?

Färgglada bord
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Inspanat

Vacker kudde
[Foto: Hemmakatten]

Jag spanade i Casa Linnés skyltfönster. Här har du en butik som är bra på att skylta men har det ännu bättre disponerat inne i butiken. Nu var det tyvärr stängt för dagen när jag strosade förbi men två detaljer fastnade jag för i skylten; den dovt lila kudden med romantisk ros & fransk text samt ljusstaken med de slingrande blommorna. Underbara!

Blomsterprydnad
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

De älskande på Pont-Neuf

Juliette Binoche i De älskade på Pont-Neuf
[Foto: IMDb.com]

Två trasiga människor möts på en bro i Paris. Deras sargade livsöden håller sakta men säkert på att dra ner dem i fördärvet. Inte blir det bättre av att de möts. Det katalyserar den destruktiva livsstilen än mer. Mannen heter Alex [Denis Lavant] och han är uteliggare på Paris gator. Han har hittat en tillfällig fristad på bron Pont-Neuf som håller på att renoveras. Med Seine och Pariskvarteren som bakgrund är fonden oerhört vacker men accentuerar också effektivt kontrasten till misären dessa människor upplever känslomässigt och lever vardagen i. Det är inget vackert överhuvudtaget med att sova utomhus och inte ha mat för dagen. Så en dag hittar Michèle [Juliette Binoche] till bron. Hon är på flykt från sitt förflutna och slår sig till ro på en av stenbänkarna. Först möts hon av misstanke av brons övriga boende men på något sätt knyter Alex och Michèle an till varandra. Två vilsna skepp i kvav klamrar sig desperat fast vid varandra. Vem kommer att drunkna först?

Jag måste erkänna att jag var inte helt på humör för denna typ av svart dramatik när jag tittade på De älskade på Pont-Neuf. Huvudrollkaraktärernas självdestruktiva liv och allt mer påtagliga väg mot undergången kändes mest obehaglig och sorglig. Jag vill hellre bli upplyft och inspirerad när jag ser en film, inte få känslan av att själv leta upp en egen bro att hoppa ifrån, om jag ska hårddra det lite. Dock övergick denna känsla tack vare slutet av filmen. Filmens foto är genomgående slående. Fyrverkerier mot en nattsvart himmel i Paris som speglas i floden Seine, ja det konkurrerar ut det mesta. De kalla tunnelbanebilderna, panoreringarna över de historiska byggnaderna, genom slitna kvarter och närbilder på den pampiga, även den något sargade, gamla bron är ett stort uttropstecken filmen igenom. Magnifikt foto helt enkelt.


[Foto: IMDb.com]

Filmen är inte helt lätt att ta till sig men som helhet, efter att den sjunkit in ett tag, är den sevärd och känslomässigt utmanande. Sedan De älskande på Pont-Neuf spelades in 1991 har den franska skådespelerskan Juliette Binoche cementerat sin framgångsrika karriär, bl.a. med Kieslowski's Frihet - den blå filmen, fått en Oscar för sin roll i Den engelska patienten och haft huvudrollen i Lasse Hallströms Chocolat. På senare tid har hon även dykt upp i amerikanska lättsamma romantiska komedier som Min brors flickvän. 100-tals mil från rollen som Michèle. Jag borde väl egentligen vara nöjd med det då jag gillar den typen av filmer, men i jämförelse med Juliettes rollprestation i De älskande på Pont-Neuf är det tyvärr inte bara på gott det här med att åka till landet "over there" och göra filmkarriär...

Se istället franska vardagsfilmen Paris från 2008 där Binoche spelar den omtänksamma systern till en professionell dansare som lider av hjärtproblem. Varm, realistiskt och ett stänk av romantik. En film i min smak!

Juliette Binoche i filmen Paris
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Edblad

Halsband från Edblad & Co
[Foto: Hemmakatten]

Edblad & Co gör stilrena moderna smycken för kvinnor och män i tiden. Jag föll ganska omgående för detta halsband när jag senast var i butiken Valt av Annika. Passar till det mesta och framför allt gillar jag den runda formen med två cirklar i varandra. För mig blir det ett symbolvärde. Livet går i cirklar och förhoppningvis går det att lära från tidigare erfarenheter när jag står inför nya händelser och människor.

Edblad & Co
har en trevlig hemsida där jag hittar mycket metallicsnyggt både inom smyckedesign och inredning. Än så länge nöjer jag mig med att titta. Det är lika inspirerande det.

Halsband från Edblad inköpt hos Valt av Annika
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Glaskruka från MiljögårdenDagens stilleben hos Hemmakatten
Glasljusstakar från Olsson & JensenGlas mot glas!
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben består av några glasobjekt i tilltalande former. Direkt när jag såg dem i butik kom tanken: dessa ska jag ha! Såg precis framför mig hur de skulle göra sig på mitt glasbord, både enskilt och tillsammans i grupp. Och resultatet blev ungefär så bra som jag hade föreställt mig det. Om jag nu får säga det själv.

De vackra ljusstakar i glas bär Olsson & Jensens signum och är inköpta hos Marias presenter. Den fina glaskrukan (eller vad man nu vill benämna den som) hittade jag i Mairo/Mimou-butiken i Ronneby och det är Miljögården som står bakom designen.

Hoppas du får en mysig helg! Själv ska jag busa med syskonbarn och fira en stolt femåring.

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Gothia Towers

Gothia Towers
Hotell, restaurang och bar gömmer sig bakom glaset
[Foto: Hemmakatten]

Jag har märkt att jag har en viss fascination för Gothia Towers. För när helst jag ser denna resliga byggnad vill jag ta fram kameran och föreviga. Kan det vara glaset, höjden, speglingen, närheten till himlen? Jag kan inte sätta fingret på vad som lockar, och jag vill inte tänka på vad Freuds analys skulle bli, men bilderna blir i alla fall riktigt häftiga. Så idag får ni njuta av mitt senaste beundrarobjekt - ståtliga Gothia Towers! :)

Har du något liknande favoritmotiv eller något objekt eller miljö som du återkommer till i din fotografering?

Speglingen!
Läcker byggnad
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Svart & fattigmanssilver

Interiörbild från butiken Marias presenter i Karlskrona
[Foto: Hemmakatten]

Det här läckra arrangamanget finns i butiken Marias Konsthantverk & presenter. Det är verkligen snyggt med kombinationen svart, silver och fattigmanssilver på zinkbordet. Och visst är det sött att sätta olika små objekt som askar, speglar och etui tillsammans så här?! Svart blir en tuff kontrast till vilket inte gör det för "gulligt".

Önskar jag hade mer plats hemma att göra likadant men det börjar bli fullt på de bänkar och hyllor som finns. Snart dags att börja med mottot en sak in, en sak ut. Men inte idag. Ha en fin torsdag. Fredag är nära!

Vackra ting i metall & fattigmanssilver
Svart kruka från Sturehofs krukmakeri
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Välsmakande

God & mysig höstmiddagVacker himmel
Solen på väg nerEfterrätt med äppellkyftor & vaniljglass
[Foto: Hemmakatten]

Senaste middagen som bror kocken lagade till var verkligen passande för höstkvällen ifråga. En rejäl köttbit lagom blodig, krämig potatisgratäng med västerbottenost och en välsmakande murkelsås. Delikat!

Det blev ett visst lagarbete under kvällen och jag kunde bidra med efterrätten som blev över förväntan med tanke på hur enkel den var att tillaga. Äppelklyftor stekta i smör, kanel och muscovadosocker. Till detta en kula vaniljglass. Lagom sött och gott!

Murkelsåsen lyfte hela varmrättenhimmelsblå
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Plantering

Vacker höstplanering
[Foto: Hemmakatten]

De här enkla och vackra planteringarna gick jag förbi för ett tag sedan. Jag gillar krukornas veckade form. Verkligen perfekt höstprydnad på trappan, balkongen eller i trädgården. Jag blev så inspirerad att jag köpte två snarlika blommor till de två stackars balkonglådor som är kvar på min balkong. Kanske håller de några veckor i alla fall tills frosten är här på riktigt.

Härlig höstblomma
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

NCIS

Naval Criminal Investigation Service
[Foto: IMDb.com]

Nu är det dags att lära sig ännu en ny tv-serieförkortning om du inte inte redan har gjort det. Nämligen NCIS som står för Naval Criminal Investigative Service. Går också ibland under namnet Navy CIS. Det är en federal byrå som löser brott inom marinen. Och de gör det bra. Specialagenterna inom NCIS är både listiga, har humor, är vältränade och kan hantera vapen när nöden så kräver. NCIS har seglat upp som en av mina favoriter på sistone genom kombinationen av lagom spännande fall, skådespelare med utstrålning och humoristiska repliker. Och nu när The Mentalist tar paus på tisdagar i TV3 och ersätts av NCIS känns det faktiskt riktigt bra ändå.

Har du inte följt eller sett serien tidigare kommer här en kort genomgång av de viktigaste karaktärerna:


Mark Harmon som specialagent Jethro Gibbs
[Foto: IMDb.com]

Specialagent Jethro Gibbs - spelas av den erfarne Mark Harmon som tidigare hade kvinnotjusarroller tack vare sitt fördelaktiga utseende. Den sidan är nedtonad i denna roll men Harmons rolltolkning och lite kärva utstrålning går hem. Han kan än...Gibbs leder sitt utredningsteam med fast hand. Han är hård mot de hårda, och hård mot de mjuka. I sällsynta fall visar han en mer vänlig sida, då oftast mot kollegan kriminalteknikern Abby Sciuto. Men han har faktiskt lyckats vara gift fyra gånger, vilket kollegorna försynt påpekar ibland...

Michael Weatherly som specialagent Anthony DiNozzo
[Foto: IMDb.com]

Specialagent Anthony DiNozzo - Michael Wheatherly gör nog sin paradroll här och kommer alltid att förknippas med polisen Anthony som sadlat om till kriminalutredare inom marinen. Jag gillar den här karaktären skarpt delvis beroende på att DiNozzo är filmfantast och refererar till filmer i tid och otid under de olika brottsutredningarna, delvis för att han är den som står för den mesta delen av humorn i avsnitten. Ibland blir han dock allmän driftkucku vad gäller sin fallenhet för kvinnor, och hur de faller eller inte faller för honom.

Sean Murray som specialagent Tim McGee
[Foto: IMDb.com]

Specialagent Timothy McGee - här är det Sean Murray som gestaltar den något nördiga agenten. Det är inte för inte som han ibland kallas McGeek...Nykomlingen som gänget efter några år fortfarande kallar Probie och driver med. McGee är data- och mjukvaruspecialisten som snabbt fixar fram den information som krävs och som skickligt kan hacka sig in i vilket brandsäkrat datasystem som helst. En smula osäker ibland, men kompenserar det med sin lojalitet, uthållighet och tekniska kompetens.

Cote de Pablo som inlånade NCIS-agenten - Ziva David
[Foto: IMDb.com]

Specialagent Ziva David - den i gruppen som, förutom Sciuto, sticker ut som exotiskt inslag. Mossadagenten David är utlånad till NCIS-gruppen för att förbättra samarbetet mellan USA och Israel. David är närkampsspecialist, utbildad i olika dödliga tekniker med hårt förflutet och görs med glimten i ögat av skådespelerskan Cote de Pablo. Ersatte agenten Caitlin Todd [Sasha Alexander] i säsong 3.

Pauley Perette som kriminalteknikern Abby Sciuto
[Foto: IMDb.com]

Abby Sciuto - gothälskande, svartklädda och mycket speciella kriminalteknikern som går på koffeindrycker och engagemang för sitt jobb. Den dödskallebehängda Abby får fram de mest avancerade och minsta beståndsdelar som går att hitta på en brottsplats och är drottningen som regerar i labbet. Ibland med hjälp av McGee när det gäller datateknik. Hon är den som har en särskilt kanal till specialagent Gibbs varma sida. Pauley Perrette spelar Abby och har gått in i rollen så pass att hon själv har tagit kurser i kriminalteknik. Snacka om att älska sitt jobb.

David McCallum som Dr Mallard
[Foto: IMDb.com]

Dr Mallard "Ducky" - spelas av skotten David McCallum och är senioren i teamet. Vissa kanske känner igen honom från tv-serien Mannen från UNCLE. Ducky är rättspatolog som kan göra psykologiska profiler under sina obduktioner. Detaljspecialist och en man som gillar att berätta långa historier som inte alltid har med fallet att göra. Kuriosakunskapens mästare. Den brittiska accenten gör dock att man förlåter honom ganska snabbt för de långa utläggningarna...

Det var huvudkaraktärerna det. Vilken gillar du bäst?

Glöm nu inte; NCIS på TV3, tisdagar 21.00! Serien har även fått en spin-off serie i NCIS Los Angeles med Chris O´Donnell och LL Cool J. Men börja med NCIS först. Den är bättre!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Teprovning III

Servett från KlippanHemmakatten gillar te
Bouquet de Fleurs från Kusmi TeaGult porslin från Bruka Design
[Foto: Hemmakatten]

Så var turen kommen till smaken Bouquet de Fleurs från Kusmi Tea, som är ett svart Earl Grey-te med en bukett av blomsmaker. Perfekt te till hösten, lite strävare i smaken än de förra, och en bra kombination till ett sötare tilltugg. Trevligt med en anledning att få äta kanelbulle igår på Kanelbullens dag, och samtidigt prova mig fram genom teerna jag har köpt hem. Det finns väldigt många goda smaker att välja mellan hos Kusmi Tea. Engångspåsarna är verkligen ett bra sätt att testa olika sorter. Finns bland annat hos Götheborgs Te- och Kaffehandel samt Krypton Form.

Strålande sol idag och hyfsat varmt vilket förhoppningsvis kan motverka den överhängande trötthet jag känner. Får nog ta en kopp te till för att piggna till...Hoppas att ni har mer energi idag än jag, så hörs vi kanske senare ikväll!

Det solgula porslinet kommer från Bruka design, servett Klippan och bordstablett Bolagret.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Romantik & östkust

Rum för romantikDrömbukett
[Foto: Europapress]

I senaste numret av Drömhem & Trädgård hittar jag några bilder som jag vill dela med mig av då jag tycker de triggar igång kreativiteten. Först två färgsprakande motiv i rosa och blått. Rummet med dess bohemiskt romantiska stil och färgkombinationer samt den vackra buketten med rosor och pioner ger mig inspiration. Blir nog något liknande i blomväg hem till mig i helgen.

Blått & vitt - ett säkert kortLexington!
[Foto: Ragnar Ómarsson samt Erika Stenlund]

De två interiörbilderna med blåvitt tema är så där klassiskt fräscht som alltid håller år efter år. Lexington så klart i såväl sängtextilierna som de blå tygservetterna som ger dukningen ett lyft. Det andas amerikansk östkust. Sovrummet finns i en ursnygg tvåa som blandar vitt, rosa och blått. Samt flertalet tavlor och ljusstakar. Mmmm. Ja tack!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Himmel över Liseberg

Stämningsfulla Liseberg
[Foto: Hemmakatten]

Under helgen slank jag in på Liseberg. Jag vill passa på att använda årskortet nu när det bara är en helg kvar innan höststängningen. Målet med besöket denna gång var att vinna ett gosedjur till mitt syskonbarn. Och det lyckades nästan med en gång! Gissa om jag blev glad och gladare kommer den lilla att bli när han får sin mjukispingvin. Som grädde på moset vann jag även choklad. Perfekt till veckans kommande kvällsfikor.

Grönskande områden på LisebergLiseberg
LisebergsrosaLisebergstornet
[Foto: Hemmakatten]

Jag gillar att promenera på Liseberg. Liseberg är inte bara åkattraktioner, popcorn och chokladhjul utan så mycket mer. Restauranger, grönområden, promenadstråk. Jag njuter av de vackra blomstrande och färgglada planteringarna. Jag njuter av de lysande lamporna som slingrar sig runt träd och stängsel. Och jag njuter som i helgen av det strålande ljuset på himlen som bar kvällen som en god vän. Det var något magiskt över kvällstimmen och dess himmelsskrud. En vän som sedan blev allt mörkare i synen, men då var jag med snabba steg på väg hem så det gjorde inget.

Rader av ljus ger stämningHimmel över Liseberg

Vattenfall utanför Liseberg
[Foto: Hemmakatten]

Till veckoslutet är det sista helgen som Liseberg har öppet innan nöjesparken stänger för hösten. Men sedan öppnar parken sina portar igen den 12 november med klassikern Jul på Liseberg. Missa inte det. Det finns inget mysigare än att dricka glögg, titta på de tusentals lamporna och insupa lite julstämning när bodarna säljer mat- och klassiska jultillbehör.

Hösthimmel, utanför Liseberg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sköna söndag

Snyggt från EspritFina höstkläder från MQ
Modevisning i NordstanModeinspiration inför hösten
[Foto: Hemmakatten]

Vilken skön dag den här söndagen har bjudit på! Jag träffade en vän och vi strosade runt i söndagsöppna butiker på stan och klarade oss undan de tillfälliga regnskurarna genom att titta på modevisning i Nordstan, fynda textilier och fika på mysiga Fröken Olssons kafé som jag inte har varit på sedan jag pluggade på universitetet. Och det var lääänge sedan ;)

BrunnsparkenFröken Olssons kafé
Inför Kanelbullens dagInteriören hos Fröken Olssons kafé
[Foto: Hemmakatten]

Nu sitter jag mätt och belåten efter middag hos min bror och känner mig nyladdad med energi till den nya veckan som ligger framför mig. Hoppas att ni alla har haft en fin helg och känner er redo för måndag (igen)!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Matigt mellanmål

Grillade grönsaker med getostcremeMatigt mellanmål
[Foto: Hemmakatten]

Här kommer ett tips på ett matigt mellanmål som jag själv tycker är väldigt gott.

Baguette med grillade grönsaker och getostcreme
(2 pers eller stor portion till en) 

Grilla en paprika i ugnen på ca 200 grader i 20 minuter. Ta ut och dra sedan av skalet på paprikan. Skär i mindre bitar. Paprikan kan man hoppa över i receptet, det viktiga är auberginen.

Skala och skiva en halv aubergine. Salta skivorna och låt dra på fat. Efter ca 20 min torka av saltet och vätskan som finns på ytan och grilla i grillpanna tills auberginen fått fina grillränder.

Dela en baguette. Baguetten kan också läggas kort i grillpannan för att få lite värme & ränder. Lägg på aubergineskivor och paprikabitarna. Salta, peppra och ta några droppar olivolja på. Klicka på getostcrèmen i önskad mängd. Dekorera ev med coctailtomater. Njut!

Getostcreme
100 g getost (eller 150 g fetaost om du gillar det bättre)
1 dl matlagningsyougurt
salt, svartpeppar
2 msk olivolja
2 msk fänkålsfrön, rostade i panna. Kan hoppas över.

Mixa allt i skål och klart!

Grillade aubergine
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Styvmorsviol

Mönstret Styvmorsviol från Mairo
[Foto: Hemmakatten]

Styvmorsviol heter det senaste tillskottet i Mairos kollektion av tygmönster och det är designat av Linda Svensson Edevint. Jag slås direkt av den fantastiska formen och färgerna vars kombination blir en färgsprakande inbjudan. De dova tonerna i mörklila och mossgrönt blir underbara som bas i en dukning eller som enskilt uttryck på en kudde i soffan eller en hissgardin i fönstret. Ett blomstermotiv att inspireras av. Det sägs att våren är inspirationskällan till Styvmorsviol-mönstret, men jag tycker att det passar lika bra andra årstider, och särskilt till hösten. 

Det vackra porslinet i omisskännlig design i läckra gröna och lila nyanser kommer från Mateus.

Interiörbilderna är från Mimou/Mairo-butiken i Ronneby. Jag fotograferade som en tok när jag var på besök i butiken senast. Fler bilder lär det bli! ;)

Mönstret är av Linda Svensson Edevint Violmönstret designat av Linda Svensson Edevint
Gröna & lila färger ger en underbar dukningVacker porslin från Mateus
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mullvadsdag

Numera sköna stövlarStickad tröja från Esprit
Väska från SoNizeLäderarmband från Edblad
[Foto: Hemmakatten]

Idag blåser det rejält i Göteborg men jag tänkte ändå ta en långpromenad på stan för att få en nypa frisk luft och nya intryck. Tänkte premiäranvända min härliga kabelstickade tröja i mullvadston som jag fyndade på Esprit igår. Till detta bruna skinnstövlar som har stått i garderoben några år då jag i princip fick skovskav bara genom att titta på dem. Äntligen har de varit hos skomakaren som lästade ut dem vilket gör att passformen numera är perfekt. Stövlarna sliter inte längre sönder mina fotknölar på tio minuter vilket känns bra. Jag matchar out-fiten i mullvad med mitt nya läderarmband från Edblad&Co och brun väska med silverdetaljer från SoNize. En mysig klädstil för en mysig dag helt enkelt.

Hoppas att ni har en skön lördag!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Höstmiddag

Grillade kronärtskockorPaj med kantarell och västerbottenost
God sallad på fat från Olsson & JensenGetostcrème med rostad fänkål
[Foto: Hemmakatten]

Här är bilder från höstmiddagen med min bror som jag skrev om innan. I det tidigare inlägget var dukningen i fokus men nu vill jag lyfta fram maten som blev lyckad. Framför allt pajen med färska kantareller och västerbottenost. En gudomligt god kombination. Till detta en enkel fräsch sallad på tomat och avocado. Förrätten hade jag inte provat att laga tidigare och det blev grillade kronärtskockor med getostcrème. Det smakade helt ok men var en aning för omständigt att tillaga för att passa mig i längden. Roligt dock att testa något nytt. Det händer inte så ofta. Då vi båda var väldigt mätta efter två rätter lade jag efterrättsplanerna på is. Ingredienserna ligger i kylskåpet och väntar och det kommer att blir perfekt avrundning på någon av helgens måltider. Återkommer om det.

Recept Kantarellpaj med västerbottenost
Pajskal
2 dl vetemjöl
100g smör
2 msk vatten

Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda degen tills den hänger samman. Ev får mer vatten tillsättas. Platta ut pajdegen i en pajform tills hela formen är täckt (inkl kanterna). Stick några hål med en gaffel i degen. Grädda i 10 min på 200 grader. Ta ut och låt vila.

Fyllning
200 gram kantareller (ca 1 liter)
2 msk smör
3 msk hackad lök (jag tog 3 små scharlottenlökar)
200 g riven västerbottenost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3 ägg
1/2 tsk timjan (jag tog även färsk för smakens & utseendets skull) 
salt & svartpeppar

Stek kantarellerna tills vätskan är borta. Tillsätt smöret och löken. Bryn tills svampen fått fin färg.
Salta, peppra och häll torkad timjan i svampröran.

Under tiden som svampröran steks upp, blanda till äggstanningen i en egen skål. Rör ihop ägg, grädde, creme fraiche och den rivna osten. Tillsätt färsk timjan, aning salt och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Häll över svamröran i äggstanningen, blanda runt och häll sedan alltihop i pajskalet.

Grädda pajen i 200 grader i 25 minuter eller tills den fått fin färg.

Smaklig måltid!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Valt av Annika

Läderband med budskapValt av Annika på Drottninggatan 22
Läckert armband
[Foto: Hemmakatten]

Valt av Annika
är en pärla som ligger aningen gömd då den finns två stenkast från shoppingstråket med sitt läge på Drottninggatan 22 i Göteborg. Men det är väl så det ska vara med skatter, att man ska få leta efter dem lite grann? Det är i alla fall väl värt att besöka denna ljuvliga butik då innehållet är utsökt utvalt. Coola ägarinnan Annika har med säker smak valt ut sina favoriter vad gäller smycken och väskor och dessa skyltas på ett väldigt estetiskt tilltalande sätt i den vackra lokalen.

Raw food, en del av Temple of Spirited Livings filosofiHalsband från Temple of Spirited Living
[Foto: Hemmakatten]

Igår var Temple of Spirited Living på besök hos Valt av Annika. Kvinnorna bakom märket, Mira Malin & Susanna Nova, visade på ett inspirerande sätt sina ekologiska smycken och pratade om företagets filosofi och tanken bakom kollektionen. Dessutom bjöds det på välsmakande raw food vilket ingår i Miras och Susannas livskoncept.

Varje smycke har ett budskap som bäraren kan hämta styrka ifrånSusanna från Temple of Spirited Living berättar om företaget. Och sjunger på ett sätt som berör.
Mira från Temple of Spirited Living (tv) inspirerade med poesi & sitt jordnära budskapSmycken från Temple of Spirited Living
[Foto: Hemamkatten]

Varje smycke från Temple of Spirited Living har ett unikt budskap som ska stärka dess bärare. Varje smycke har en koppling och förankring i moder jord. Varje smycke är en förlängd del av naturen och bäraren själv. Mantrat är The Magic in Loving the Earth. Presentationen om Temple of Spirited Living var en härlig blandning av sång, poesi och marknadsföring av företaget. Det strålar lika mycket om Mira & Susanna som det gör om deras smycken.

Tillbaka till butiken igen. Valt av Annika satsar på kvalitet och snygg formgivning och bjuder på varumärken som Bjorg Jewellery, Edblad & Co, Yvone Christa, Niiice Jewellery, Dyrberg/Kern, Silke mfl. Jag gillar blandningen av märken och priser. Här finns såväl exklusiv formgivning till exklusiva priser som snygg design till mer modest prissättning.

Pärlor hos Valt av AnnikaUtsökt god smak hos Valt av Annika
Vackra örhängen hos Valt av AnnikaPärlor hos Valt av Annika
[Foto: Hemamkatten]

Valt av Annikas
trevliga kundkvällar med mingel, tilltugg och designpresentationer kan verkligen rekommenderas. Det blir fler tillfällen under hösten, bl.a. kommer den välkända smyckesdesignern Lotta Djossou. Är du intresserad av att få information från butiken Valt av Annika eller är intresserad av att delta i temakväller, skicka ett mail till [email protected]

Halsband med coola budskap hos Valt av Annika
[Foto: Hemamkatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten 


RSS 2.0