Valt av Annika

 Valt av Annika - smycken
[Foto: Hemmakatten]

Det är lätt att välja Valt av Annika. Det är en nyöppnad butik på Drottninggatan 22 i Göteborg. Här finns noga utvalda modeller och märken, allt från tuffa robusta herrklockor från Dyrberg Kern till romantiska pärlhalsband signerat Yvone Christa. Även mer rena stilistiska silverlänkar bjuds till den minimalistiska. Det märks att ägarinnan har god smak. Med varsam och säker hand har hon handplockat sina favoriter. Fem kreativa varumärken är representerade, alla med en säregen design. Det är ett personligt tilltal, både i kundbemötande och i sortimentet.

Jag gillar butiken. En avskalad vit bakgrund och det fantastiska ljuset lyfter fram produkterna särskilt bra. Härligt klirriga stora plastarmband i elfenben och guld skimrar i butiksljuset. Finns också i mer färgstarka varianter som svart och turkost. Priset gör att det går alldeles utmärkt att investera i flera "klirr". Prisklasserna är för övrigt ytterligare något jag gillar med Valt av Annika. Här finns både dyrt och billigt, allt efter plånbok och smak.

Jag känner mig faktiskt lite gladare efter besöket hos Valt av Annika. Om det beror på det vänliga bemötandet i butiken eller mina nya skimrande svängiga örhängen från Niiice Jewellery låter jag vara osagt...

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dagens bok: Det var inte mitt fel!

Om du bara ska läsa en bok under semestern, se då till att det blir: "Det var inte mitt fel! Om konsten att ta ansvar." Författare Ann Heberlein. Det var länge sedan jag blev så berörd av ett innehåll i en bok. Jag kände mig både smartare, klokare och mer upplyst efter läsningen. Heberlein är kristallklar i sitt skrivande och i sitt budskap. Hon är tydlig, avgränsad och håller en röd tråd genom hela boken.
Ann Heberlein - Det var inte mitt fel!  Ann Heberlein - Det var inte mitt fel!  Ann Heberlein - Det var inte mitt fel!
[Foto: Hemmakatten]

Heberleins huvudtes är att vi alla är ansvariga för våra liv. Jag är den som påverkar mitt liv, mina beslut, val och handlingar. Det finns alldeles för många människor i vår värld som hela tiden skyller ifrån sig för hur dagen, livet och tillvaron ser ut. Visst finns det i många fall förmildrande omständigheter, men det Heberlein menar är att du har alltid ett ansvar för ditt eget välbefinnande och hur du väljer att förhålla dig till de förutsättningar du har, de omständigheter du lever i, de situationer du genomgår och de människor du möter. 

Det handlar till stora delar om att veta sitt eget värde. Självrespekt är ett ord som återkommer. Du, jag och alla i vår omgivning är värda respekt och värdighet. Men det är långt alla som får det. Kräv det åtminstone, och behandla dig själv med respekt, så är ett steg taget i rätt riktning. Heberlein har många talande och tydliga exempel på när det brister i samhället, särskilt från skolans värld, där mobbing, kränkningar och hot är en verklighet för allt för många av dagens barn och ungdomar. Det blir nästan skrattretande tydligt hur imkompetenta många skolledare är i sitt agerande och förhållningssätt till kränkningar. "Vadå? Inte på vår skola. Det finns många skolor som har det värre." Det är lysande hur Heberlein beskriver många personers och organisationers flathet när det gäller att hantera de individer som kränker andra. Lysande men tragiskt. Dock fastnar hon inte i det tragiska utan ger faktiskt en hel del handfasta råd i hur man kan göra istället för att tiga still, sopa under mattan eller skylla på andra. Lite upp till kamp, vi är många fler människor som vill gott, än de som vill ont.

Min puls ökar under läsningen. Jag får ont i magen av skildringarna från skolan. Kan känna igen mig både för egen del och för andra, men mest av allt är det en välbehövlig litterär käftsmäll som väcker hjärnan och tankarna till liv. Det blir en påminnelse om det basala, men ack så extremt viktiga här i livet. Men som många verkar ha glömt bort. Självklart är alla människor värda respekt. Också lika självklart att om du beter dig respektlöst ska silkesvantarna av. Det ska vara tydliga budskap och klara besked om vilka värdegrunder som gäller i den skola du går på, på den arbetsplats du jobbar eller i den familj du lever i. Allt beteende ska få konsekvenser och du ska som person veta vad som är ett etiskt korrekt beteende. Likaväl som du ska veta vad som inte accepteras i beteendet mot dina medmänniskor vad gäller ord och handling.

Insikt, information. Det får jag. Men framförallt tycker jag Heberlein ger inspiration. Hon sorterar upp begreppen och har i alla fall gett mig mer råg i ryggen och en hel del argument som jag nästan längtar efter att få använda, när jag själv eller någon jag känner blir kränkt. Eller längtar är väl att ta i, men självrespektarsenalen är i alla fall påfylld, redo att avfyras.

Fantastisk bok! Läs den! Nu!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Mon amie

Jag tror att min nästa bästa vän blir den läckra muggen och fatet från Rörstrand. Kan en fika smaka bättre med den här blå vännen? Blomstermönstret är ursprungligen från början av 50-talet men nu har det rörts i grytorna på Rörstrand igen och efter lite finputsning är mönstret redesignat för 2000-talet. Jag tror Marianne Westman, upphovskvinnan till ursprungsdekoren, är nöjd. Jag är i alla fall grymt sugen på inköp. Perfekt till höstens teintag, även om jag vill förtränga denna årstid just nu. Då, om inte förr, kommer den levande blå färgen lysa upp på ett alldeles särskilt välbehövligt sätt. Men kanske jag ändå tjuvstartar en sen sommarkväll...Finns i princip i alla butiker som säljer porslin.

Mon amie, Rörstrand
[Foto: Hemmakatten, från butiken Cervera i Karlskrona.]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Werning mönstrar på

Hanna Werning för Rörstrand
[Foto: Rörstrand]

Det märks att Hanna Werning har mönstrat på. Jag skulle vilja påstå att hon en av de mest intressanta formgivarna i Sverige. Känns som det är hon som just nu är kaptenen som tar ut riktningen i design-Sverige. Werning är mönsterdesigner som den senaste tiden syns och är med överallt. Jag kan knappt öppna en inredningstidning eller gå in i en butik utan att mötas av hennes färgsprakande mönster. Och tur är väl det. Werning har en oomtvistlig förmåga att skapa fantasifulla kreationer, ofta med natur- och djurriket som tema.

Det är möjligt att det sagts förut men i så fall säger jag det igen. Jag tycker hennes produktion påminner om Josef Franck. De har båda samma blick för organiska former och färgkombinationer. Och samma breda genomslagskraft. Werning är grafisk designer i grunden och har nu egen designstudio i Stockholm där hon specialiserar sig på tapeter och textil. Flera tunga företag har insett kraften i Wernings produktivitet. Rörstrand, IKEA, Boråstapeter och Sagaform är några av de som anlitar henne. Jag har gjort ett axplock av bilder som visar hennes bredd.
Hanna Werning för Rörstrand
Hanna Werning för Rörstrand
[Foto: Rörstrand]

Hanna Werning för Boråstapeter
hanna Werning för Boråstapeter
[Foto: Boråstapeter]

Hanna Werning för Boråstapeter
[Foto: Boråstapeter, från Work by Hanna Werning]

Affischtapet av Hanna Werning
Affischtapet av Hanna Werning
[Foto: Work by Hanna Werning]
Affischtapeterna säljs bla på Engelska Tapetmagasinet i Göteborg.

Hanna Werning för SagaformHanna Werning för SagaformHanna Werning för Sagaform

[Foto: Royaldesign]
Serien Parrot som Hanna Werning designat för Sagaform.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Klassiska presenter

Steltontermos, Iittalaporslin och lergodskruka
[Foto: Hemmakatten]

Till födelsedagar eller andra festliga tillfällen. Jag tycker om att ge bort gåvor som jag själv gillar. Här kommer några härliga bilder på klassiska presenter, en del av dem fick en kär vän i 40-årspresent nyligen. Tidlös design som håller i längden. Det finns mycket att välja på, jag får anledning att återkomma med fler tips.

SteltontermosIittalaporslin med Bottna-mönster. Klassisk presentStengodskrukaEva Solo karaffMarimekko-servetterHortensiaTe En sprucken rosa tekopp från inredningsbutiken VillageTepåse från Village
[Foto: Hemmakatten]

Termoskanna från Stelton - Klassisk modell som finns i flera färger. Vitt är min favorit. Stelton finns tex på Åhléns, Cervera, NK.
Iittalaporslin - Muggar är alltid uppskattat att få. Jag gillar Iittalas Teema-serie. Även den finns i flera färger och har assietter, tallrikar och skålar i stort urval. Personligen har jag fallit för Bottna-mönstret från Marimekko. Organiskt, grafiskt, vackert! Här möts Kaj Francks 50-talsdesign och Anna Danielssons mönster anno 2002 i perfekt harmoni.
Handdrejade krukor - Graciös form med lasyr i svart eller vitt. Från Sturehofs krukmakeri. Just den här krukan köptes i butiken Marias presenter. Sätt en sprakande rosa Hortensia i och presenten är fixad. Blommor är alltid kul att få, särskilt i en vacker kruka.
Eva Solo karaff - Droppfri karaff från Eva Solo till vatten eller vin. Stilren, greppvänlig och bra pris! Finns i de flesta butiker med köksprodukter.
Marimekkoservetter - Jag tycker om att matcha dukning med läckra servetter. Antingen i samma mönster som porslinet eller för att ta upp en färg i dukningen. Enkel, prisvärd present. Marimekko, tillsammans med många företag, har förstått fördelen med att låta mönster pryda både hårt och mjukt, allt från husgerådet till dukar, kuddfodral och pappersservetter.
Te eller kaffe - Ger du bort en termos eller tekanna, varför inte komplettera med kaffe eller te i läckra förpackningar? Jag kunde inte motstå Village tepåse med den romantiska inskriptionen En sprucken rosa tekopp. Smakar rabarber/grädde.

Stengodskruka
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Carina på Kobebus

Anledningen till varför jag går till Galleri Kobebus i Karlskrona är först och främst textilkonstnären Carina Karlsson. Det jag gillar med Carinas formgivning är hennes nyskapande lekfullhet i färg och form. Den underfundiga humorn går som en röd tråd genom hennes kreativa produktion. Det går inte att bli annat än glad och inspirerad av hennes alster. Carina gör allt från väskor, armband och kläder till brickor, glasunderlägg och vykort.

- Jag inspireras av vardagslivet, det kan vara en händelse eller en färg som sätter igång fantasin, berättar Carina när jag träffar henne i butiken på Borgmästarkajen.

Carina Karlsson - textilkonstnär i KarlskronaCarina Karlsson - textilkonstnär i KarlskronaCarina Karlsson - textilkonstnär i Karlskrona
[Foto: Hemmakatten]

Fler härliga bilder på Carina Karlssons produktion längre ner.

Det finns oftast ett underliggande budskap i Carinas produkter, inte minst i de härliga namn hon ger dem. Vem kan motstå en soffpotatis eller en snorloska? Jag fick i alla fall med mig en soffpotatis hem, inte i naturlig storlek, det finns det redan en, utan en i mer behändigt format på en skärbräda... 

Carina har haft flera separata utställningar genom åren och hon är just nu rykande aktuell på Skärdgårdskraft som ligger på Tjurkö, mitt i Karlskronas skärgård. Där visar Carina sin textilformgivning under sommaren. Sedan 2007 driver Carina Kobebus galleri & butik tillsammans med den välkända Anna Jarnestad Kockum, även hon konstnär med tydligt personligt uttryck. Annas inriktning är i huvudsak emalj och stengodslera och hennes verk pryder många företag och organisationer i Blekinge.

Kobebus galleri och butik är unikt och eget. Det märks att det är två starka kreativa personligheter som driver verksamheten. I butiken finns mycket att välja på och det är en fröjd för både öga och själ att göra ett besök här. Öppet tisdag-torsdag 16-18 och lördag 11-14. Missa inte när du är i Karlskrona!

Länkar
Carina Karlssons hemsida
Carina Karlssons blogg
Kobebus Galleri & Butik
Skärgårdskraft

Kobebus galleri & butik i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textilkonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textilkonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textikonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textilkonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textilkonstnär i Karlskrona
Carina Karlsson - textilkonstnär Karlskrona
Carina Karlsson - textilkonstnär Karlskrona
Kobebus galleri & butik
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

RSS 2.0