Lost in Jane Austen

Lost in Jane Austen
[Foto: Hemmakatten, dvs fotograferat av dvd-omslaget, som för alla bilder i inslaget]

Om du som jag tillhör kategorin som verkligen gillar Jane Austens romantiska böcker, om du hoppar av glädje när nya filmatiseringar av hennes verk lanseras samt kollar alla filmer eller annat som berör Austen, ja, då är den brittiska serien Lost in Jane Austen perfekt! Redan när jag hörde talas om själva seriens handling måste jag erkänna att jag kände ett stort pirr av förväntan.

Det handlar om en helt vanligt Jane Austen-frälst tjej Amanda Price [Jemima Rooper] som lever stordsstadsliv i London med en halvtråkig pojkvän vars uppfattning om romantik sträcker sig till att dela chipspåsen framför kvällens fotbollsmatch på tv. Och en del män undrar varför förhållandet spricker... Nåväl, under varje ledig stund läser Amanda sin Austen, speciellt älskar hon den romantiska klassikern Stolhet och Fördom* där en viss Mr Darcy och Elisabeth Bennet har huvudrollerna. Amanda är helt betagen i karaktären Mr Darcy och tar dagligen intensiva doser av hans och Elisabeths växande passionerade kärlekshistoria. Kort sagt, Amanda lever med bokkaraktärerna som om de vore hennes egna vänner och bokens värld är till stora delar hennes värld. Som en verklighetsflykt till glädje, romans och spänning likaväl som en upplyftande litterär upplevelse.

Av en tillfällighet (eller är det ödet som hjälper henne på traven?) hittar Amanda en ingång från sin lägenhet rakt in i handlingen av Stolthet och Fördom. Från nutidens bullrande 2000-tal till ett England i lantlig 1800-talsskrud. Jag tycker att idén är fantastisk, kittlande och innovativ. Hade gärna provat själv. Det är en rent nöje att följa förvecklingarna som Amanda blir orsak till och en del av när hon kastas huvudstupa in i familjen Bennets liv. Amanda kommer att påverka handlingen, hon vet ju vad som egentligen ska hända efter att detaljstuderat romanen i flera år, och hon försöker verkligen se till att utgången blir som det är tänkt. Men ofrivilligt kommer hennes närvaro att vända upp och ner på tillvaron för alla Bennets familjemedlemmar och de individer som kommer i familjens och Amandas väg. Speciellt för Mr Darcy blir mötet med Amanda omtumlande...

Lost in Jane Austen - Elisabeth  Lost in Jane Austen  Lost in Jane Austen - Mr Darcy   
[Foto: Hemmakatten]

Att se Lost in Jane Austen är en underbar upplevelse. Jag befinner mig i ett lyckorus under de tre timmar serien pågår. Och jag ska snart titta på den igen. För alla fans av Austen, eller romantik, lägg till på "måste-se-listan"! Det är roligt, bitskt och kärleksstinnt. En klar fördel är förstås om du känner till handlingen i romanen Stolthet och Fördom, dvs vet hur det egentligen ska gå, för att se alla finesser och underhållas av de förändrade riktningarna i handlingen. Ett tips är att läsa boken, eller ännu hellre se någon filmatisering först om du är novis inom Austen. "Min" Mr Darcy kommer alltid att vara Colin Firth från BBC-serien som spelades in redan 1995, men jag gillade även skarpt filmen Pride & Prejudice från 2005 med Keira Knightly och Matthew Macfayden i huvudrollerna. Det gnistrar och sprakar om dem båda och Macfayden gör den återhållsamma men samtidigt passionerade Mr Darcy med stor inlevelse! Stor njutning även den filmen. Sluta läs detta inlägg nu och se Lost in Jane Austen istället!

*Stolthet och fördom handlar i korthet om medelklassfamiljen Bennet där de fem döttrarna lever med ett mål i sikte - att hitta en man att gifta sig med. På den tiden i 1700-1800-talets England var kvinnor till största delen utelämnade till en blivande make för att säkerställa trygghet och ekonomisk försörjning. I romanen är det systrarnas liv som i första hand skildras, och då speciellt den näst äldsta dottern Elisabeth och storasyster Jane, men också skillnaden mellan fattiga och rika, konvenansen, den sköra linjen mellan skandal och succé. Romantiskt så det förslår blir det när döttrarna börjar träffa de nya välbärgade manliga grannarna i landskapet. De ogifta männen Mr Bingley och Mr Darcy får ögonfransarna att fladdra och hjärtat att slå lite snabbare hos alla Bennet-kvinnorna av olika anledningar.

Fler Austenrelaterade tips för dig som är intresserad

The Jane Austen Book club     En ung Jane Austen
[Foto: Hemmakatten]

The Jane Austen book club - film från 2007 om bokklubben som läser de mest kända Austen-klassikerna samtidigt som klubbmedlemmarnas egna relationer påverkas av böckernas innnehåll och gemenskapen växer och stärks medlemmarna sinsemellan. Gedigen rollista som tillför den här varma filmen det lilla extra; Kathy Baker, Amy Brenneman, Maria Bello, Emily Blunt, Jimmy Smiths, Lynn Redgrave mfl.

En ung Jane Austen [Becoming Jane] - filmatisering från 2007 om Jane Austen, och hur hon själv blev lika romantiskt involverad som sina bokkaraktärer. Handlingen följer Janes liv med start i de första trevande försöken att bli författare och att finna vägen till kärleken. Anne Hathaway och James McAvoy i huvudrollerna. Finstämd och sympatisk film som berör.


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0