Inspiration

Tidlös formgivning hos Vy Form & TextilSnyggt med svarta detaljer
Keramik från ParadisverkstanTextil från bla Växbo Lin
[Foto: Hemmakatten]

Jag har tidigare skrivit mig varm om butiken Vy Form & Textil. Jag tittade idag igenom bilderna från mitt senaste fotobesök och kände att det finns mycket mer fint att bjuda på av butikens väl valda sortiment. Vy Form & Textil har blivit en av mina nya favoriter. Just för den utsökta blandningen av tidlös design och nyskapande formgivning.

Bengt & Lottas design från Klippan YllefabrikVackra glas från Vy Form & Textil
ÖlandskeramikSnygga textilier från Klippan Yllefabrik
[Foto: Hemmakatten]

Är du designintresserad och letar efter formstarka objekt inom glas, keramik och textil är Vy Form & Textil verkligen rätt ställe att bege sig till. Jag tycker att de har valt några av de bästa produkter och formgivare som finns inom och utanför landets gränser. Så bege dig till butiken på Kapellgatan 8 i Göteborg och låt design- och shoppingintresset frodas!

Glaskupa från GlasverkstanBricka i tidlöst mönster
Textilarmband med söta pärldekorationerFin formgivning
[Foto: Hemmakatten]

Snart ska jag återigen till Vy Form & Textil och hämta ett armband som jag har beställt. Verkligen söta i textil med små detaljer på som formges direkt i butiken. Armbanden går även att beställa efter eget önskemål vad gäller färg och pärldekor vilket jag tog chansen att göra.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sommarkväll

Solnedgång
[Foto: Hemmakatten]

Det är lätt att hitta vackra motiv att fotografera under sommaren. Här är en kväll då jag fångade solnedgången. Jag gillar kontrasten med de svarta träden och buskarna i förgrunden och det av solen färgade mandelgula och grå molnet på den skira himlen i bakgrunden. Det är vackert nu. Jag kapslar in dessa ögonblick i själen för att ta fram under den grå hösten och kalla vintern. Och det hjälper att ha en bild på upplevelsen. För att minnas och glädjas åt ögonblicket.

Har du några egna ögonblick du har fotograferat i sommar som du bär med dig av denna årstid? 

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Marina detaljer


Vackra detaljer på skeppet från Bremen
[Foto: Hemmakatten]

Detta segelskepp från Bremen låg vid kajen i västkuststaden Smögen när vi flanerade på den berömda bryggan för några dagar sedan. (Återkommer med fler bilder). Skeppet gick att hyra för utbildning eller nöjestripp. Jag är ingen båtmänniska men förstår att uppskatta det gamla hantverket och formerna. Så många timmar av arbete det måste ligga bakom ett ståtligt skepp som detta. Vilka vackra detaljer!

Tyskt segelfartyg från Bremen
Tysk gammal segelbåt
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Pasteller

Pastelliga toner piggar upp i alla lägen
[Foto: Hemmakatten]

Pastelliga färger hör sommaren till, ja faktiskt tycker jag att de fungerar året om. Särskilt gillar jag rosa toner, pistage och ljusblått. Därför blir jag lite extra inspirerad av butiker som skyltar med produkter i pasteller. Visst blir man glad av dessa färger?

Sött porslin från GreenGateKanin från Maileg
Aptitretande kakfat
[Foto: Hemmakatten]

Den här fina dukningen i pasteller är gjord i butiken Balders Hage i Göteborg. Ibland går jag dit och tittar bara för att få inspiration.

Poslin och servetter från GreenGate. Löpare från Nyblom & Kollén.Söta muffinsformar lockar till bakning
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Havets guld

HavskräftorKäringön i solnedgången
Ljuvlig kvällFräsch sallad
[Foto: Hemmakatten]

Att befinna sig på Västkusten innebär förhoppningsvis att få tillfälle att avnjuta havets guld havskräftor. Till min glädje blev jag bjuden på detta. Oj vad gott att sörpla och njuta av det goda innanmätet och saftiga köttet. Den perfekta inledningen på en härlig middag i solnedgången. När maten lade sig till ro, vilade även solen nedanför horisonten. En kväll för alla sinnena!

Kantarell- och champinjonpajSolen på väg ner, havet stilla
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Loppisfynd

Livets salt
[Foto: Hemmakatten]

Tre ting som sätter krydda på matlagningen; basilika, salt och svartpeppar.

Käringön finns många chanser att göra fynd på shoppingfronten. Förutom några trevliga butiker med inredning och mode, har ön regelbundet loppis i gamla skolbyggnaden och auktioner. Sedan dyker det då och då upp små privata, spontant arrangerade loppisbord som står utomhus obemannade. Du betalar helt enkelt vad det kostar i en glasburk med lock som är framställd på bordet. Hur charmigt som helst. På ett sådant här utomhusloppisbord fyndade jag en liten vit kruka, perfekt till örtodlingen eller en söt blomma. 5 kronor! Sådant gillar jag!

Det vackra saltfatet i tenn är även det fyndat på loppis, men tyvärr inte av mig. ;)

Tre oumbärliga ting till matlagningenSalt i vackert tennfat
LoppisfyndSnygg pepparkvarn i form av en fyr
[Foto: Hemmakatten]

Vid samma hus som loppisbordet stod hängde också en rad handstickade fina mössor på rad. Snyggt och enkel försäljningsteknik!

Färgstarka mössor till försäljning på ett annorlunda sättBord med fyndchanser
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Livskvalitet

KäringönHamnen är full av gäster & båtar
Havet näraStåtliga bolltister
Blomsterprakt ner mot IsackesundEn som också vill smaka...
[Foto: Hemmakatten]

Dagarna på Käringön kan bäst beskrivas med ett ord: livskvalitet. Vädret visar sig från sin bästa sida, maten smakar ljuvligt, sällskapet är stimulerande och grönskan spirar mellan hus och klippor. Idag blir det ett axplock av bilder från ön. Jag hoppas att de talar för sig själva och illustrerar den fina sommarkänsla som genomsyrar allt just nu. Dessa ögonblick är vad livet går ut på. Och jag kommer att minnas dem länge.

Middagsdags ute i kvällsolenGrillspett med tzatziki
Läskande efterrättDuken hålls fast i de ibland friska vindarna
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Biddevind

Biddevind, mysig inredningsbutik på KäringönLäcker textil

[Foto: Hemmakatten]

Det blåser en designvind över Bohuslän. På öarna dyker det här och var upp små smultronställen med inredning. En av dessa finns på vackra Käringön. Butiken heter Biddevind och i alla fall jag får luft under vingarna under mitt besök. Stilen är lantligt romantisk vilket alltid känns fräscht och modernt, särskilt fint smälter den här inredningen in i skärgårdsmiljön.

KammarljusstakarVackra ting hos Biddevind
Gudomligt ljus & doft från Durance
Hemmet kan få sig ett rejält lyft efter inspiration och inköp hos Biddevind
[Foto: Hemmakatten]

Biddevind öppnade i fjol och är ett uppskattade inslag i ölivet på Käringön. Och vad mycket ljuvlig inredning det finns i den mysiga butiken! Sortimentet är blandat och stort med allt från textilier, belysning, krukor till läckra plåttavlor, ljusstakar, smycken och mindre möbler. Till och med barnen har en egen avdelning. I barnkammaren finns allt för de små. Gulliga nallebjörnar, änglaprydnader, söta vita hyllor. Det mest eftertraktade verkar vara de fina bokstäver i trä som du kan bilda dina favoritnamn eller betydelsefulla ord med. Kärlek är ett ord som ofta förekommer av någon anledning...

Barnkammaren hos BiddevindEn mjuk vän

Även de små får sitt hos Biddevind
[Foto: Hemmakatten]

Hemmet kan få sig ett rejält lyft efter inspiration och inköp hos Biddevind. Jag känner mig verligen uppfylld av alla intryck i butiken. Varorna är smakfullt disponerade i butiken och stilfullt arrangerat i små stilleben på hyllor och i fönstren där sommarljuset strålar in. Ljuset är annars något som blir påtagligt en dag som denna. Hela butiken får ett särskilt lyster av sommarsolen. Och även shoppingnerven triggas igång en smula extra.


Välkommen åter till Biddevind!
[Foto: Hemmakatten]

Så gör som jag. Ta en skärgårdsbåt ut till Käringön och ströva runt bland klippor och pittoreska trähus. Titta in hos Biddevind och de andra roliga butikerna och glöm inte att inta något gott på någon av de trevliga restaurangerna. Här finns bland annat välkända Petersons krog. Jag återkommer med fler bilder från underbara Käringön framöver. Kameran går varm dessa härliga sommardagar.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sött från Maria

Grönt från Madam StoltzTallrikshylla kan användas till mycket
Maria vet hur ett vackert arrangemang ska görasSöta textilier från GreenGate
[Foto: Hemmakatten]

Under mitt senaste besök hos Marias presenter lade jag märke till flera fina detaljer som jag nu vill bjuda på. Om du vill sätta en romantisk prägel på ditt hem eller förgylla din inredning med söta saker är Marias butik en guldgruva att hämta från. Det mesta är vackert. Tingen i sig pryder verkligen sin plats och tillsammans bildar de oemotståndliga stilleben.

Smycken finns det också. Vackert arrangemang hos Marias presenter
Fattigmanssilver gör sig i alla hemServetter från GreenGate och söta förvaringsburkar i glas
[Foto: Hemmakatten]

Nu ska Hemmakatten på minisemester och det blir en bloggpaus på några dagar då jag inte vet om det finns dator och uppkoppling på stället. Må så gott i värmen!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Rosparken

Rosutställning i TrädgårdsföreningenVäldoft i Trädgårdsföreningen
Klätterrosor
[Foto: Hemmakatten]

Under de varma sommardagarna passar jag på att upptäcka Göteborg på nytt. Jag har tidigare varit i Trädgårdsföreningen och njutit av grönskan, men för en tid sedan var jag och tittade specifikt på den underbara rosutställning i Rosparken som finns längst in i området. Här finns rosor för olika tycke och smak. 

Vilka färger, vilka dofter! Varje ros har verkligen sin personlighet. Vita snälla klängrosor, färgstarka Tequila Sunrise i orangegula nyanser, ståtliga roströda buskar som står fast förankrade i jorden. Vill du ha inspiration till trädgården eller är allmänt intresserad av vackra rosor rekommenderar jag ett besök. Skynda till Trädgårdsföreningen innan rosorna blommar ut!

Tequila Sunrise
Solgul praktUtanför Lagerhuset, där det dagen till ära firades bröllop
[Foto: Hemmakatten]

I Direktörsvillan brevid Rosparken och Rosariet pågick samtidigt en akvarellutställning och passande nog var de flesta motiv hämtade från blomriket. Konstnären Aune Larris har verkligen fångat rosornas form och färg. Akvarellerna lyste med sin lätthet och sitt ljus och kom verkligen till sin rätt i villan med det strålande solgasset som vällde in genom glasverandans fönster och med blomsterprakten utanför.

Utställning av Aune LarrisDirektörsvillan
Glasverandan i DirektörsvillanAkvareller av Aune Larris
[Foto: Hemmakatten]

Rosenkaféet och Rosenbutiken ligger i samma byggnad och består av café med lättare förtäring och söta saker till försäljning. Det är ingen tillfällighet att mycket går i rosentema. Här finns litteratur för den som vill lära sig mer om dessa vackra blomster och andra perenner. I presentsortimentet ingår också snygga krukor, väldoftande tvålar, fina servetter. Kort sagt, det finns rätt mycket trevligt att välja på i butiken.

RosenbutikenRosenbutiken i bakgrunden
Fina krukor
TrädgårdsböckerServetter med rosenmotiv
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sommar i köket

Duk från Nyblom & KollénHärliga rosor piggar upp
Vas från MiljögårdenBruka design gör skålen
[Foto: Hemmakatten]

Nu när jag inte har en Ernst Kirchsteiger till hands här hemma utan får pyssla själv, försöker jag skapa sommarkänsla i köket med hjälp av rosa och rött. Rutig rosa duk från Nyblom & Kollén som väckte habegär vid första ögonkastet. Rosor i vas från Miljögården. Härligt somriga jordgubbar i skål från Bruka design.

För övrigt hade Ernst gärna fått fria händer hemma hos mig, både i köket med sin goda matlagning och vad gäller inredningen. Han har känsla för stil och gillar mys. Precis som jag ;)

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Bristande bevis

Bristande bevis
[Foto: WBshop.com]

Senaste thrillern som jag med spänning har tittat på är Bristande bevis [Fracture] med skådespelaresset Anthony Hopkins och den av pojkaktig charm osande Ryan Gosling. Gosling spelar åklagarassistent Willy Beachum som får ett knepigt fall i knät precis innan han ska gå över till den mer välbetalda privata advotatfirmevärlden. Han är inte speciellt motiverad utan vill bara ha det överstökat. Och fallet verkar enkelt. Den åtalade har erkänt att han har skjutit sin fru och rättegången ska i princip bara expedieras. Men där misstar sig Beachum stort. Den åtalade är den framgångsrika företagsingenjören Ted Crawford [Hopkins]. Han har mer än en räv bakom örat. Intelligent, uppfinningsrik och extremt noggrann med detaljer. Och inte minst manipulativ. Hopkins är i sitt esse i den här typen av roller. Ingen kan som han leverera vassa repliker på ett nedlåtande, smart sätt, och med blicken, en ryckning i mungipan krossa sin motståndare eller reta gallfeber på i detta fall Beachum.

Gosling är en av mina favoriter sedan filmen Dagboken - jag sökte dig och fann mitt hjärta. Karaktären i Bristande bevis är ganska långt från rollen som den romantiska Noah i Dagboken men Gosling passar verkligen som den unga, drivna strebern som söker rättvisa och han har en utstrålning som bränner genom rutan. Hans lite nonchalanta men samtidigt framfusiga sätt går hem. Och samspelet Hopkins och Gosling är ett nöje att ta del av. Den erfarne gentemot den unga begåvade. Härligt! Även birollerna är tillsatta med fingertoppskänsla och i rollistan syns t.ex. Rosamund Pike, David Strathairn och Billy Burke.

Intrigen är smart och spänningen hålls vid liv hela filmen, ända fram till sista scenen då upplösningen sker. Det är ovisst in i det sista hur det ska gå och det gillar jag. Fallet tar olika vändningar och hela tiden är det jakten på bevis som är i fokus. Beachum måste hitta mordvapnet och rätt teknisk bevisning för att fälla Crawford. Ska han lyckas och hinna i tid?

Bristande bevis rekommenderas!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lavendel


[Foto: Hemmakatten]

Jag har tidigare nämnt den härliga butiken Balders Hage. Här vill jag visa några fina krukor och andra inredningsdetaljer för utomhusbruk som finns till försäljning där. Och framför allt vill jag lyfta fram de fina lavendel som verkligen gör sig både i trädgården och på balkongen. Lavendel är sommarens favoritblomma för min del. Jag gillar doften, färgen och att den är tålig att ha ute. Hos Balders Hage finns även andra prunknande blommor i lila och vinröda toner som tex ljung.Snygga zinkkrukor från MiljögårdenInne hos Balders Hage finns söta arrangemang. Här med grönska & zink.
[Foto: Hemmakatten]

Slutligen vill jag uppmärksamma den här läckra krukan från holländska Beerd van Stokkum. Hade jag haft trädgård hade den varit ett givet inslag! Krukan är gjord av UV-beständig plast och finns i vitt, svart och grönt. Går att beställa hos inreda.com. Namnet är verkligen passande med tanke på formen: Sweet Cake!

Krukan Sweet Cake finns hos Inreda.com
[Foto: Från Inreda.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Göteborgs museum

Stadsmuseum Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

Göteborgs museum har ett bra centralt läge vid kanalen på Norra Hamngatan 12. Här pågår just nu en utställning om Göteborg på 1700-talet. Stadsmuséet ligger i byggnaden Ostindiska huset och vad passar bättre då än att Ostindiska avdelningen är centrerad till dessa lokaler med mycket intressant för den storhetstiden samlad. Byggnaden är verkligen pampig både på håll och i nära granskning. Det finns vackra detaljer och utsmyckningar. Det märks att huset är uppfört runt 1750-talet.

Till muséet hör en mysig butik med litteratur, porslin, kläder och annat smått och gott. En del med Göteborgstema med inspiration från Ostindiska tiden så klart men också mycket annat trevligt i presentväg. Här kan man slå sig ner i en sliten skinnfotölj och bläddra i sina presumtiva bokinköp.

Trevlig butik bredvid MuséetPorslin inspirerat av Ostindiska tiden
Kinesiskt teBricka med inspiration från Kina
[Foto: Hemmakatten]

Öppettider
Måndag stängt
Tisdag - Söndag: 10.00 - 17.00
Kvällsöppet onsdag: 10.00 - 20.00

Entré
Vuxen: 40 kr
Under 25 år: Gratis
Biljetten gäller året ut

Lär mer om 1700-talets GöteborgPampig entré
Café i samma byggnad
Norra Hamngatan 12 i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Balders Hage

Snygga textilier
[Foto: Hemmakatten]

Balder Hage Diversehandel heter dagens inspirationskälla men det är sannerligen inget diverse med denna butik. Härliga prylar så långt ögat kan nå. Välfylla, färgkoordinerade hyllor. Fräscha, klassiska textilier. Doftljus, underbara tvålar, snygga förvaringsboxar och postlådor i plåt. Glasburkar, romantiska lampor och mycket mycket mer. Jag gillar verkligen Balders Hage och hittar alltid något som får följa med hem. Det är nämligen väldigt lätt att shoppa i denna butik. Inte bara för det söta sortimentet utan också för prissättningen. Här är prisvärt och det går att göra riktiga fynd! Jag får lite Madicken-känsla i butiken. Och gillar du märket Nyblom & Kollén har du kommit rätt. Stora delar av deras produktion säljs hos Balders Hage, både i butiken och i webbshopen.[Foto: Hemmakatten]

Idag har jag valt ut några inredningsdetaljer som jag gillar. De går i marint tema. Är fortfarande inspirerad av sjöstaden Karlskrona ;) Randigt, rutigt, blått, vitt och rött står i fokus. Men oroa dig inte, jag har fler bilder att bjuda på, självklart kommer det en del rosa och andra fina pastelliga saker. Men den som väntar på något gott...!

Balders Hage har butik i Göteborg och Alingsås. Hittills har jag bara besökt den i Göteborg men är verkligen sugen på att se hur den andra ser ut. Säkert lika trevlig den också. Butiken har en rolig blogg på nätet samt en webbshop där hela sortimentet finns till salu. Kolla in själv får du se.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Grevagården

BarockträdgårdHitta rätt på Grevagården. Blekinge Museum i bakgrunden.
Stärkande!1700-talsutställning
[Foto: Hemmakatten]

Jag fortsätter att bjuda på mina upplevelser från örlogsstaden Karlskrona. Då jag hade "bloggsemester" under resan kommer bilderna så här i efterhand.

Ett mysigt ställe att landa på efter flanerande på stan är Grevagården. Med sitt bevarade 1700-talshus med intakt interiör för museibesökarna, grönskande barockträdgård och Café Greven med bästa innergården "i stada" är det en renodlad hit. Under sommarhalvåret bjuds det dessutom på konserter som höjer stämningen ytterligare.

Vägg i vägg finns dessutom Blekinge Museum som du kanske orkar vidare till efter en stärkande fika eller dryck på kafét. På Café Greven kan du serveras öl i stengodskrus à la 1700-tal. Smakar nästan godare då. Jag fick min i högt glas och var lika nöjd för det. Till detta serverades sedan lammfärgsbiffar med aubergine och fetaostkräm. Att inta middagen i kvällssol med gråsparvarna som väntar på eventuella rester i de grönskande barockbuskarna var en riktig höjdpunkt på dagen.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Duka till sommarfest

Vacker sommardukning hos Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Jag bara måste visa er den här ljuvliga sommardukningen som Marias presenter har gjort i sin butik. Inspirerande på många sätt. Inte bara för att min favoritfärg rosa är med utan för att hela dukningen ser inbjudande och vacker ut. Den har spännande arrangemang som lockar ögat. Och kreativa kombinationer av färger och material. 

Vitt & rosa = perfekt kombination
Vackra glas i ställning av fil de fêr
[Foto: Hemmakatten]

Det vita porslinet mot det vita träbordet och de rosa textilierna i rutigt, randig och enfärgat. Söta dricksglas i gammeldags behållare av fil de fêr. Zinkboxar i våningsfat, pressglas från svunna tider. Pelargon i handgjord vit kruka. Smäckra ljushållare i glas och vacker ljusstake i vitt. Allt för att skapa en så härlig stämning som möjligt i dukningen. Och där lyckas butiksägarinnan Maria perfekt. Precis så här tycker jag att dukningen ska se ut till sommarens fester. Får du inspiration?

Våningsfat med läckra zinkboxarLevande ljus förhöjer stämningen. Likaså växter & blommor.
Romantiskt porslin
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Destination Karlskrona

Pärlan vid ÖstersjönNära till Europas metropoler!
Karl XI grundade staden

[Foto: Hemmakatten]

Karlskrona
är verkligen staden vid havet. Eller i havet skulle jag väl snarare säga då hela Blekinge-staden är sammanlänkad av 33 olika öar. Vatten överallt, så långt ögat kan nå. Det är betagande. Särskilt sådana här sommardagar då solglittret i det djupblå vattnet nästan bländar mig. Jag rekommenderar verkligen Karlskrona för ett semesterbesök. Särskilt den här årstiden då världskulturarvsstaden visar sig från sin bästa sida. Inte lika kul under regniga höst- och vintermånader då vinden pinar hårt. Det sägs att det då blåser motvind vilket håll man än går åt. Att stadens gator har vindtunnlar inbyggda för att verka så ogästvänligt som möjligt för den eventuella fiende som kan tänkas inta staden. Men som bara plågar stadsinvånarna numera. Men det glömmer vi nu! ;)

Under 1700-talet var Karlskrona Sveriges tredje största stad efter Stockholm och Göteborg. Kronan med kung Karl XI i spetsen hade förlagt stora delar av flottan här för att försvara riket mot yttre fiender som kom sjövägen. Det marina arvet är fortfarande tydligt i byggnader och verksamhet. Men framförallt är det en bestående del av stadens utseende. Och det är vackert så att det smäller. Inte från kanonerna men högt på skalan för de estetiska värdena.

StumholmenBra boläge på Stumholmen
Sjönära är bara förnamnetSikt från Stumholmen till centrumön Trossö
[Foto: Hemmakatten]

Vissa öar har forfarande marin verksamhet och får ej beträdas av allmänheten. Så var det också för en av stadens mest centrala delar, Stumholmen, ända fram till början av 90-talet. Där finns idag ett folkliv av helt annat slag. Trevliga bostäder med bryggan och båten direkt utanför dörren, företag, dagis och inte minst det pampiga Marinmuseum som är ett måste om du är på besök.

Marinmuseum
[Foto: Hemmakatten]

Marinmuseum samsas marinhistoria med stora svenska krigsögonblick till havs. Om du är intresserad av den ryska ubåten som gick på grund i Karlskrona skärgård under mycket ståhej på 80-talet hittar du spännande information om denna händelse på muséet. Muséet har också en fräsch restaurang. Och efter du har njutit av din lunch eller fika inne eller ute på bryggan kan du sedan gå ombord på de olika båtar som nu finns som utställningsobjekt i vattnet bredvid byggnaden. Exempelvis krigsbåten Bremön, en minsvepare från andra världskriget.

Bryggan vid Marinmuseumet där du kan både äta och titta på historiska skeppMarinmuseum i Karlskrona är en riktig sevärdhet
Aktern på BremönBåtutställning på Stumholmen vid Marinmuseumet
Propeller från Korvetten SagaUtsikten utanför Galjonssalen
[Foto: Hemmakatten]

Vackrast på Marinmuseum är för mig ändå galjonssalen som ligger längst ut i byggnaden. Med vidunderlig utsikt genom de höga fönstren. Där ståtar samlingen av flera olika galjonshuvuden från svenska skepp. Slitna, vindpinade, stolta. Tänk vilka äventyr dessa har varit med om...

AmiralitetskyrkanGubben Rosenbom som tar emot pengar till de fattiga
Hans Wachtmeister byggde upp stadenDe marina inslagen är påtagliga...
[Foto: Hemmakatten]

Andra fina sevärdheter som jag bara nämner kort är:
Amiralitetskyrkan - Sveriges äldsta träkyrka
Gubben Rosenbom
Fredrikskyrkan - Belägen på Stortorget som för övrigt är norra Europas största torg. 
Glassiären - Här köps glassar i antal smaker, inte i antal kulor! Som en hel middag ungefär. För under 30 kronor. 
Repslagarbanan - här tillverkades rep till flottans skepp
Kungsholms fort - Utpost som vaktar inloppet till karlskrona sedan 1680.
Drottningskärs kastell på Aspö - Ta Aspöfärjan och kolla runt i den historiska befästningen och ät på den mysiga restaurangen.

Det finns mycket sevärt i Karlskrona med omnejd. Ta god tid på dig att upptäcka allt intressant och vackert. Varför inte ta en tripp till staden i Blekinge i sommar? Då kan du njuta av de sjönära kvarteren, de fina öarna, trevliga restaurangerna och inspirerande inredningsbutiker.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Stolthet & Fördom

Pride & Prejudice
[Foto: IMDb.com]

Ikväll (sönd) visar TV3 en av mina abslouta favoriter inom den romantiska filmgenren; Stolthet & Fördom. Keira Knightley och Matthew Macfadyen syns i huvudrollerna som Elisabeth Bennet och Mr Fitzwilliam Darcy. Det sprakar och gnistrar mellan dessa två välkända Jane Austen-karaktärer i Knithleys och Macfadyens tappning. Det är verkligen attraktion i luften från första början även om den initialt uttrycks genom verbalt krig. Men de två kommer att genomgå många intriger, förvecklingar, klassåtskillnader och förolämningar innan kärleken segrar. En stor portion stolthet och en rad fördomar ska övervinnas innan de båda får varandra.

Samspelet Knightley och Macfadyen är slående och jag blir riktigt inspirerad. Darcys tal till Elisabeth i hällregnet med utsikt över det böljande engelska landskapet är magnifikt. Elisabeth är en av fem systrar som lever på den södra engelska landsbygden. Målet för döttrarnas mamma är att hitta män, helst rika, att gifta bort dem med. Jane, den äldsta och vackraste dottern faller för Mr Bingley, men då båda är lika blyga och avvaktande får deras kärlekssaga en trög start. Inte blir det bättre av att Mr Darcy lägger sig i och anser Jane vara en alldeles för simpel flicka för sin bästa vän Bingley.

Matthew MacFadyen som Mr Darcy.
[Foto: IMDb.com]

Förutom att lägga sig i andras förhållanden och känslor, har Mr Darcy svårt att dölja sin avsky inför familjen Bennets enklare härkomst och uppträdande. Dock kan han inte låta bli att förundras likväl som förfäras av Elisabeths utstrålning och frimodighet. Hennes svar på tal, verbala motstånd och kvicka repliker skakar om denna överklassman och börjar han inte mjukna så småningom? Men det finns flera hinder på vägen. Darcys rika släktingar och förnäma vänner vill ha ett finger med i spelet när denna man tar sig en hustru. Även Elisabeth har motstridiga känslor inför Darcy. Å ena sidan är han en högmodig man som sätter käppar i hjulet för hennes systers lycka, å andra sidan kan hon inte låta bli att imponeras av hans karisma och envishet.

Stolthet & Fördom är en klassisk roman som alla borde läsa. Och filmen i 2005 års version är underbart välgjord. Otroligt vackert foto, excellent skådespeleri av brittiska aktörer och romantiskt så det förslår. Nu fattas det bara en Mr Darcy i verkligheten också. Lika välartikulerad, karismatisk och romantisk. Men tills dess är filmen Stolthet & Fördom en mycket bra ersättning. Och ska jag vara riktigt ärlig tror jag nog att jag hellre möter honom genom tv-rutan än i verkligheten. Det blir nog alldeles för mycket jobb med en sådan typ av man...;)

Keira Knightley och Matthew Macfadyen
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Rosor


[Foto: Hemmakatten]

Jag har tidigare visat arrangemang med romantiska rosor som utgångspunkt. Romantik i sovrummet var temat... Här kommer fler bilder bara för att jag gillar färgen och formen så mycket på dessa ståtliga blomster. Vas från Åhléns, ljusstakar från LIRO och liknande rottingfat finns hos Sagaform.

Ljusstakar från LIRO
Vas från ÅhlénsLjusstakar från LIRO

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

En höjdare

GöteborgsHjuletLäppstiftet
Barken VikingKorgar med bra utsikt
[Foto: Hemmakatten]

Idag tog jag och mitt sällskap för dagen en tur i GöteborgsHjulet och det var en riktig höjdare. Klar sikt åt alla håll och en fantastisk utsikt över Götet. Jag gillar att upptäcka nya sidor av min stad och det var kul att se den från ovan. Det sög i magtrakten för det är ändå en bit från marken (kändes mer än 60 meter) men det var det värt. Kan rekommenderas både för inbitna Göteborgare och turister!

Upp mot Östra Hamngatan, BrunnsparkenÄlven & utsikt mot Masthugget längst bort till vänster
Mot EriksbergLångt ner...
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vy Form & Textil

Ölandskeramik hos Vy Form & TextilLäckra armband produceras i butiken
Ölandskeramik i den vackra skyltenVy Form & Textil
[Foto: Hemmakatten]

Ett riktigt smultronställe för inredningsintresserade som fler borde upptäcka är butiken Vy Form & Textil i Göteborg. Här samsas designklassiker med nya spännande formgivare. Produkter och leverantörer är handplockade med känsla och utvalda med kvalitet i åtanke.

Butiken drivs sedan fem år tillbaka av systrarna Ingrid och Karin som har som målsättning att i sortimentet blanda genuint konsthantverk med känd formgivning. I lokalen samsas produkter från Guzzini, Klippan Yllefabrik, Ölandskeramik, Växbo Lin, Paradisverkstaden med smäcker keramik från designers som Anna-Lena Dancy och Mikaela Willers. Bland annat. Resten är upp till dig att upptäcka. Det finns så mycket ljuvligt här! Vy form & Textil är ett kreativt mecka för keramik, glas & textil.


Keramik från Paradisverkstan
Vy Form & Textil har allt för finsmakare inom keramik
Anna-Lena Dancys aptitretande formgivningMikaela Willers egensinniga keramik
[Foto: Hemmakatten]

Det är verkligen en fröjd att titta i butiken. Habegäret slår till direkt. Konstverken (som många av designobjekten är) är vackert placerade så att de enskilt kommer till sin rätt samtidigt som helhetens komposition är estetiskt tilltalande. Det märks att ägarinnorna har öga för design och kreativt handlag. Det skapas också på plats i butiken. Ingrid formger just nu böljande silkessjalar, söta armband och ursnygga väskor i lin. Under vinterhalvåret görs även fårskinnsprodukter och tovade ullvantar.

Vy Form & Textil finns på Kapellgatan 8 i GöteborgIngrid - ägarinna & formgivare
Linkasse formgiven av IngridLåt dessa pryda din arm
[Foto: Hemmakatten]

Vill du hitta något unikt är Vy Form & Textil det rätta stället. Butiken är inspirerande att besöka och det vänliga bemötandet ger en extra stjärna i kanten. En butik du helt enkelt får märka ut på din designkarta i Göteborg! Och titta in i ofta!

Vy Form & Textil har gott om högklassig textilBengt & Lotta designar för Klippan Yllefabrik
Formsäkra brickorKuddar från Mairo
Gott om vackra glas i butikenFräscha produkter från Guzzini
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fredagsfilmen

Walk the Line
[Foto: IMDb.com]

Det blir ett snabbt filmtips nu då filmen börjar alldeles snart i TV3 kl 21.00. Walk the Line heter mästerverket om Johnny Cash liv och musikaliska resa. Filmen fokuserar på de allra första åren av karriären. Cash spelas fenomenalt av Joaquin Phoenix. Han är verkligen som klippt och skuren för rollen. Phoenix är också den som sjunger, med samma mörka vemodiga röst som Cash hade. Verkligen bra gjort och fin känsla i tolkningarna. Cash kallades The man in Black vilket kommer sig av att när han ung och nervös skulle göra sin första provinspelning, inte hade några andra snygga kläder än svart skjorta och svarta byxor. Det är bara kläder för begravning fick han höra men det var de han kände sig trygg i, och dög de för honom fick de duga för andra. Och på den vägen blev det. Han var mannen som alltid uppträdde i svart.

Joaquin Phoenix & Reese Witherspoon i Walk the Line
[Foto: IMDb.com]

Under den första turné som sedan följer med dåtidens rockstjärnor Elvis, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison mfl (som alla var i början av sina framgångrika karriärer), möter Johnny Cash sitt öde. Blixten slår ner när han träffar sångerskan June Carter, och inget blir därefter sig likt. June Carter spelas av Reese Whiterspoon på ett så övertygande sätt att hon erhöll en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Jag kan tycka att även Joaquin Phoenix borde fått en Oscar. Whiterspoons och Phoenixs enskilda prestationer höjs nämligen flera snäpp i deras samspel. Personkemin är påtaglig och laddningen så stark att den nästan går att ta på. Skådespelarinsatserna från de båda är på högsta nivå och det som gör den här filmen sevärd och minnesvärd. Jag blir berörd av Cash och Carters öden. Och av musiken. Ibland lågmält vemodig och tung, ibland pulserande snabb och hetsig. Oavsett tempo alltid intensiv, känslofylld och temperamentsfull. Lyssna efter sången Walk the Line, den säger mycket om Cash förhållande till livet, och till sin June.

Se Walk the Line och du får en filmupplevelse du sent ska glömma!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mamma, pappa, barn

Carin Gerhardsen har skrivit Mamma, pappa, barn
[Foto: Hemmakatten]

Mamma, pappa, barn är den andra delen i Hammarbyserien, men den första boken jag läser i denna deckarföljetong. Och gissa om jag är glad att jag har "upptäckt" författarinnan Carin Gerhardsen. Nu har jag ännu fler kriminalromaner att läsa. För spännande är det. Och välskrivet. Perfekt pocket att ta med sig på semestern.

Trots att man får följa ganska många poliser i arbetet för att nysta upp två otäcka dödsfall i Stockholm under några intensiva höstdagar är det lätt att följa med i intrigen. Karaktärerna är teckande med liv och insikt. De känns naturliga. Alldeles särskilt skapas sympati för kriminalkommissarie Conny Sjöberg och polisen Petra Westman som driver boken framåt med sina handlingar, och där deras privatlliv ger en extra dimension till historien.

Handlingen består av flera parallella spår och Gerhardsen lägger ut flera möjliga motiv och gärningsmän för att öka dramatiken. Petra Westman hittar av en slump ett litet gossebarn på några månader. Han ligger själv utomhus, svårt nedkyld och illa däran. En bit bort ligger en död kvinna. Det lilla spädbarnet är lillebror. Någonstans finns en treårig storasyster som väntar ensam hemma...På en Finlandsfärja hittas en tonårsflicka brutalt mördad. Kan det vara så enkelt som en svartsjuk pojkvän eller ligger det något mer bakom dådet?

Så småningom utkristalliseras de två fortlöpande mordutredningarna till ett gemensamt hett spår. Jag måste säga att intrigen har nerv. Särskilt spännande är hur det ska gå för den ensamma lilla flickan. Ska polisen hinna fram i tid? Det är ett habilt hantverk Gerhardsen presterar i Mamma, pappa, barn. Jag kommer direkt gå på de andra böckerna i Hammarbyserien. Den första boken heter Pepparkakshuset och den tredje Vyssan lull.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Semester

Engelskt benporslin från StaffordshireSemesterfika
Arabia har tillverkat tallrikenPlaza interiör ger inspiration
[Foto: Hemmakatten]

Jag njuter av min lediga tid och fikar på som vanligt! :) Det finns inget bättre än att inta en kopp te (eller kaffe för den som gillar det), något sött och god läsning. Antingen en spännande deckare eller som i detta fall inspirerande inredningsmagasin som Plaza Interiör. Idag har det regnat men igår var det varmt och soligt. Hoppas att solen tittar fram imorgon igen.

Blått och vitt känns extra fräscht under sommarårstiden. Och sött med blommigt. Jag har nog en romantisk ådra trots allt. Inte bara vad gäller filmer utan även inom inredning. Blommig engelsk kopp i benporslin från Staffordshire Associated Potters som jag inhandlade på en matmarknad under förra årets kulturkalas i Göteborg. Jag hoppas det brittiska gänget kommer tillbaka i år då jag vill fylla på förrådet, gärna med fat eller skålar i samma serie. Tallriken är från Arabia, ett kärt arvegods. Vit duk från Hemtex. Nätkruka i zink från Marias presenter.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ett rum med utsikt

Utsikt från hotellrummet
[Foto: Hemmakatten]

Under mitt besök i Karlskrona bodde jag på nybyggda Scandic Hotell. Nytt för i år, fräscht och med fantastiskt läge. Mitt hotellrum hade minst sagt en makalös utsikt. Blå himmel och blått hav möts i solljuset. Det är som ett vykort. Jag kan säga att det är verkligen livsnjutning att vakna upp och skåda in i en klarblå himmel och sedan sätta sig upp och se det glittriga vattnet och båtarna som far omkring. Rummen på Scandic Karlskrona är enkelt stilrena och inredda i en färgskala i samklang med miljön utanför. Det är mycket vitt, blått och sandfärgat.


Ta en tur med Skärgårdstrafiken. Utsikten är det bästa
[Foto: Hemmakatten]

Hotellrestaurangen har bland det bästa läget i stan. Det är som att befinna sig på en stor brygga, med kvällssol och närkontakt med vattnet. Scandic Karlskrona ligger vid Borgmästarkajen och det är inte många steg från entrén till bryggan med Skärgårdsbåtarna där du kan ta guidade turer ut till de olika öarna. Mysigt, och ett roligt sätt att upptäcka staden och dess omgivningar på.

Stilrena rum på Scandic KarlskronaScandic Hotell Karlskrona
Sjönära lägeUtsikt från Scandic
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sommar hos Maria

Underbart vackert arrangerat bord hos Marias Presenter
[Foto: Hemmakatten]

Nu är Hemmakatten tillbaka igen efter några dagar i Karlskrona. Blekinge har bjudit på några underbara sommardagar och jag njöt för fulla muggar. Självklart står ett besök hos Marias Konsthantverk & presenter alltid på programmet när jag befinner mig i staden vid havet. Så också denna gång.

Blommigt från GreenGateMaffiga ljusstakar i glas
GreenGate gör tallrikar i plastSnygga tvålflaskor från GreenGate
[Foto: Hemmakatten]

Jag får påfyllning i själen vid ett besök hos Marias presenter. Alltid inspirerande skyltning och kreativa arrangemang. Här finns alltid något vackert att titta på och inhandla. Hela butiken sprakar denna varma sommardag. Romantiskt vitt, somriga färger som rosa, pistage och medelhavsblått på randiga och rutiga textilier. Snygga krukor i zink, ljusstakar i fattigmanssilver, tända ljus, handgjord keramik, blommande hortensior - hemtrevligt är bara förnamnet. Ljuvligt så det förslår och jag går omkring och bara njuter.

Här kommer ett axplock av bilder från Marias presenter med produkter från danska GreenGate i fokus. Detta företag har verkligen hittat hem i färgkombinationer, mönster och söta objekt. Här finns allt från gulliga plåtboxar, dukar, handdukar och servetter till tvålar och husgeråd i porslin, papper eller plast.

Ta en tur till fina Blekinge och boka in ett besök hos Marias Konsthantverk & presenter. En skärva av himlen har landat där.

Salladskål från GreengateMarias presenter sprakar av färg & sommar
Blomstrande mönster i salladsskål från GreenGateGodis & muggar från GreenGate
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Romantiskt

Romantik i sovrummet
Ljuslyktor från LIRO
[Foto: Hemmakatten]

Här kommer några av de bilder med rosor i blickfånget som jag nämnde tidigare. Det finns fler, men idag blir det ett arrangemang från sovrummet. Stolen fungerar som nattduksbord och är ett arvegods. Hantverk från 1800-talet utan en enda spik i. Lampa från Marias presenter. Vit vas Åhléns och vita ljuslyktor från LIRO. Den runda spegeln på väggen är ett fynd från inredningsbutiken Hemma på Freeport. Det är mysigt att tända ljus på kvällen och komma till ro.

Tända ljus skapar harmoniLampa från Marias presenter
Vas från ÅhlénsStilleben i sovrummet
[Foto: Hemmakatten]

Nu tar Hemmakatten bloggpaus några dagar och återkommer i mitten av nästa vecka. Hoppas ni är med mig då igen. Slutligen vill jag bara tipsa om en härlig, varm romantisk komedi som visas på TV3 kl 21.00 ikväll: Definitely Maybe med Ryan Reynolds, Rachel Weiz och Isla Fischer mfl som alla bjuder på fint skådespeleri. Läs min recension på länken ovan.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Helgens skörd

Väldoftande favorit
[Foto: Hemmakatten]

Rosor är klassiska. Fungerar i alla lägen. När det inte är säsong för tulpaner är det just rosen som allt som oftast gör entré hemma hos mig. Särskilt till helgen. Det finns så många bedårande färger. Vita, blekrosa, mörkröda, eller som i detta fall romantiskt rosalila. Ljuvligt att skåda och ljuvligt att andas in. Jag har gjort några fina arrangemang med dessa härliga blomster. Fler bilder kommer senare. Först ska jag träffa sötnosen. Ciao!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakattenvit blomsterprakt
Kruka & bricka i zink från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben går i vitt och zink. Zinkbrickan vars höga kant har utstansade stjärnor är inköpt hos Marias presenter. Detsamma gäller för krukan med galler från Madam Stoltz. Vita keramikstjärnor från Interflora blomsterhandel. Den vita fågeln kommer från butik Casa Linné.

Bilderna är tagna på min för dagen mycket soliga balkong. Hett så det ryker. Jag gillar sommaren!Stilleben i solenHemmakatten gillar vitt & zink
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Min vackra stad

Gothia Towers
[Foto: Hemmakatten]

Sommaren ger staden ett alldeles särskilt skimmer. Omhuldar och mjukar upp alla vassa kanter. Himlen är blå och välkomnande. Värmen lugnar ner och lättar upp. Göteborg är så vackert den här årstiden och på kvällen. Ja, på dagen också men det blir ett särskilt beslöjande ljus när solen börjar gå ner.

Här kommer två foton, det ena på Gothia Towers som har restaurang & bar på 23:e våningen med fantastisk utsikt och mysiga pianobaren In Contro i entréplanet. Det är Lisebergstornet som speglar sig i en del fönster denna kväll. Det andra fotografiet visar kanalen som här går vid sidan av Svenska Mässan och Vallhallabadet.

Kanalen
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fynda Pappelina

Mattrea hos Designonline.se
[Foto: Designonline.se]

Hos Designonline.se pågår just nu en mattkampanj där flera mattor säljs ut till reapris. Bland annat hittar jag några varianter från Pappelina som jag gillar. Plastmattorna i design Lina Rickardsson är slitstarka och av gott svenskt hantverk. Här i mönstret Lilo i starka krispiga färger. Även den fina randiga mattan Seb samt Vera med rund cirkel mfl är nedsatta. Passa på att fynda nu!

Lilo i härligt somrig färgMattan Lilo från Pappelina
[Foto: Designonline.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0