Sommarbord


[Foto: Hemmakatten]

Dagens tema denna tisdag hos Fabriken är sommarbordet och det är ett härligt anslag. Just idag känns det verkligen som sommar med värmande sol och klarblå himmel. Livet när det är som bäst. Vädermässigt i alla fall. Den här årstiden med ljumma sommarkvällar, prunkande blommor, gott vin och grillat till middag är en tid att ta vara på. Jag trivs som bäst då och är nog inte ensam om det.

Mina bilder idag visar ett dukat sommarbord från en av förra sommarens härliga middagar på Käringön. Porslin Ostindia från Rörstrand. På menyn stod grillspett och panacotta med färska hallon. Jag hoppas på flera sådana kvällar även i år. Ha en fin tisdag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Förvaring


[Foto: Martin Löf, ELLE Interiör]

Förvaring är en utmaning. Funktionellt och snyggt, samtidigt som det ska vara utrymmessparande och en naturlig del av inredningen. Jag hade gärna sett en liknande lösning som den här med boxar ovanför skrivbordet i mitt arbetsrum. Någonstans att förvara högar med papper och kontorsmaterial samt annat som behöver vara tillgängligt.

Här kommer några fler exempel på förvaring i hemmakontor. Inspiration denna sista måndagen i maj. Min favorit är det första rummet men höga vita bokhyllor på respektive sida om skrivbordet i glas. Vilken är din?


[Foto: housetohome.co.uk]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

I gåvotagen

Svenssons i Lammhult
[Foto: Svenssons i Lammhult]

Studenten, bröllop. examen, födelsedagar, mors dag - det finns många anledningar till att hålla koll på fina presenter att ge bort. Till andra eller sig själv. ;) Svenssons i Lammhult har en cool teservis, Bulky från Muuto, som jag gärna skulle ge som gåva till en lika inbiten tedrickare som jag själv är. Eller varför inte den läckra ljusstaken Double från Menu till den klassiska kvinnan, eller den smäckra glaskaraffen Vinocchio från Italesse till finsmakaren? 

Svenssons i Lammhult har många tidlösa och moderna detaljer att välja på. Det är bara tycke och smak, och ofrånkomligt plånboken, som påverkar valet.


[Foto: Svenssons i Lammhult]

Dessa bilder får bli mitt söndagsbidrag till fabriken.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Westerby


[Foto: Hemmakatten]

Westerby - Home Collektion bjuder bland annat på söta inredningsdetaljer till barnrummet i form av mjuka textilier, nallar och hjärtliga skyltar. Westerby är en butik för dig som gillar den gammeldags lantliga stilen. Och med sitt fina läge på Haga Nygata 10 är det lätt att slinka in för en titt, och sedan ta en trevlig fika på något att alla härliga caféer i kvarteret.

Då jag tillbringar tid med syskonbarnen just nu blir det inspirationsbilder för de små. Enjoy!Westerby Home Collection
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Nyinvigning Myrorna

Styling på Myrorna

[Foto: Hemmakatten. James Bond-tema, DJ och modestyling]

Idag var det nyinvigning i butiken Myrorna i Göteborg. Översta planet har genomgått en uppfräschning och fått ny härlig inredning och mer kläder på ställningarna. Coolt så det förslår och fyndchanserna är stora. Vintageplagg och retromode till högst facila priser.

Under invigningen idag, som även fortsätter under lördagen mellan kl 11-17 bjuds det på DJ som spelar skön musik och styling för de modiga. Stylister väljer en outfit och det finns sminköser och frisör på plats för att ge en helhetslook. Jag provade faktiskt själv idag. Lite fransk 20-talsstil så där. Jag hade trivts under den epoken. Det blir inga bilder på det men som stylisten själv sade: Coco Chanel would be proud! :) Istället får ni njuta av några andra modeller in action och också en hel del fint från husgerådsavdelningen. Mycket glas och porslin finns där nu. Passa på att fynda. Och få en styling. Kan säga att det höjer humöret några nivåer! :)
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Zinkat


[Foto: Hemmakatten]

Zink är ett av mina favoritmaterial när det gäller utomhuskrukor och hos Rum för inspiration i Haga finns det gott om inspiration på den fronten. Vackra krukor att hänga upp eller ställa på golv, bord eller hyllor. Och pryda med blommande pelargoner. Här kommer några smakprov på zinkade detaljer, keramikkrukor samt ett litet gjutet fågelbad.[Foto: Hemmakatten]

För övrigt kan jag säga att det var riktigt mysigt att ströva hem genom Haga-kvarteren och titta in i de kvällsöppna butikerna. Och med en solig och ljummen kväll var det gott om människor på uteserveringarna. Göteborg när det är som bäst![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Påfyllning


[Foto: Hemmakatten]

Jag tog en runda på stan igår för att fylla på förråden här hemma. Godaste varianten av Earl Grey finns hos Götheborgs Te- och Kaffehandel i Nordstan. Äntligen rätt arom till dagens första kopp te! :) Söta randiga servetter av märket Artebene från Village som har ett stort bra utbud av härliga mönster och färgställningar. Mugg Mateus och saffransskorporna ligger i en liten skål från Josephssons (säljs i 4-pack).

Ha en fin torsdag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommissarie Anna Travis


[Foto: filmforum.se]

Anna Travis [Kelly Reilly] är kriminalinspektör och ny stjärna inom sin polisenhet. Ung, snygg och full av ambitioner gör hon sitt bästa för att leta upp bevis och gå till botten med lösa trådar i de utredningar hon deltar. Envis, nyfiken och hyfsat immun mot grabbtonerna som råder inom avdelningen. Det går bra för Anna och hon visar snabbt resultat.

Jag gillar den här serien, just därför att det är en ung kvinna i fokus. Som kan tackla kollegornas misstro och vågar visa framfötterna och stå för det hon tror på. Och hon ger inte upp förrän alla pusselbitar är på plats. Men som ung och relativt ny inom polisen, har hon ändå en del att lära och hon försöker hämta det som går från sin chef. Gnabbet och samspelet mellan Anna och hennes burduse chef, effektivt spelad av karaktärsesset Cirián Hinds, är en av de bästa ingredienserna i serien. Den andra är Kelly Reilly som porträtterar sin Anna som både tuff och ambitiös samtidigt som hon är mänsklig med känslor kring brotten och de människor hon ställs inför.

Denna omgång av serien Kommissarie Anna Travis som TV4 visar handlar i huvudsak om att lösa mordet på en före detta polis som är indragen i knarkaffärer. Han efterlämnar både fru och fästmö, vilket innebär att Travis och hennes enhet får jobba febrilt för att förstå hela sammanhanget och för att ta reda på hur involverad den före detta polismannen egentligen var i droghandeln. Andra avsnittet av totalt tre visas ikväll kl 21.00. Det första avsnittet finns att se dagen ut på TV4 play.

Bakom serien Kommissarie Anna Travis står fullblodsproffset när det gäller deckare för tv Lynda La Plante. Hon har skrivit manus till (och ibland även producerat) succéer som I mördarens spår, Brottet och straffet, Änkorna mfl, vilket brukar borga för god kvalitet både i intriger och skådespelarinsatser.

Kommissarie Anna Travis
[Foto: webbtv.nu]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Uteinspiration


[Foto: Sköna hem, Pernilla Hed]

Dagens tema hos Fabriken är trappan, verandan, balkongen - ja ni förstår konceptet. Jag har inte fixat min balkong på det sätt jag vill ännu så jag visar några inspirationsbilder från balkonger och uterum som jag gillar.

Ovan en underbar soffa med en ännu mer underbar utsikt. Nedan en takterass i Hammarby sjöstad. Som ett avslappnat vardagsrum utomhus.


[Foto: Sköna hem, Johan Carlson]

Fräscht med möbler i konstrotting och turkosa toner. Sommarkänsla på 3 kvm.


[Foto: Sköna hem, Johan Carlson]

Sista bilden visar en egen brygga. Om jag hade fått välja står nog det här alternativet högst i kurs. I alla fall under högsommaren där ett dopp kan tas före och efter skönt häng i bryggloungen.


[Foto: Sköna hem]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Tropicana

Topp Zara
[Foto: Hemmakatten]

"Club Tropicana drinks are free. Fun and sunshine, there´s enough for everyone". Så lyder en strof ur Whams 80-tasklassiker Club Tropicana. Den börjar jag omedvetet att nynna på när jag provar mitt senaste fynd från Zara. Ränderna i tropiska färger gör mig glad och blir perfekt till ett par vita capri-byxor eller jeanskjol. Sommarplagget nummer ett. Att dra på sig en svalare dag eller när sommarkvällen nalkas. Bra pris också. Funderar på att matcha med orange örhängen från Sisters samt rosa ring från SNÖ. Vad tror ni, skulle det fungera?[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sänggavel


[Foto: IKEA, Livet Hemma]

Den här sänggaveln hade jag velat ha i mitt sovrum. Jag saknar något som verkligen ramar in sängplatsen. Och extra förvaring för favoritböckerna eller några fina detaljer är aldrig fel. Praktiskt och snyggt!

Det blir ett tydligare fokus med en gavel i någon form. Har funderat på en skinnklädd variant så att jag har något att luta mig mot när jag vill sitta och läsa i sängen men inte hittat någon tillräckligt prisvärd variant någonstans. Någon som har något tips?

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Varvet

Göteborgsvarvet

[Foto: Hemmakatten]

Så har då årets upplaga av Göteborgsvarvet återigen gått av stapeln och vilken folkfest det är. Göteborgarna går man ur huse för att följa de tappra löparna och klappar och hejar fram vänner och familj. Alexandra Zazzi, Robinsson-vinnaren ni vet, joggade samtidigt som hon delade ut pamfletter för Stadsmissionens räkning, och jag såg flera som sprang för Barncancerfondens räkning. En eloge till alla dem. Det var riktigt mysigt att följa spåret i Slottsskogen och se hur alla kämpar sig framåt. Envetet, metodiskt, steg för steg.

Efter några timmar blev till och med vi lite trötta i benen av gå runt. Kostar på att se andra svettas. ;) Vi avslutade därför dagen med en trevlig fika på Linnégatan och fiket Kaffe Moster där vi njöt av seneftermiddagens sista solstrålar. En mycket härlig dag och grattis till alla som orkade sig runt de 2,1 milen. Måste kännas långt kvar vid 2 km-skylten...[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fri fredag[Foto: Hemmakatten]

Underbart skön ledig dag och jag har gjort absolut ingenting. Eller rättare sagt, aktiviteter som jag verkligen gillar att koppla av genom, det vill säga läsa, vara ute i trädgården, njuta av blommor, fika, snacka lite och mot kvällningen spelat kubb (tyvärr nesligt nederlag men väldigt kul att spela) och ätit en god middag bestående av grillat där jag bidrog med tzatziki och mina klyftpotatis special. Och så ett glas Mauro till det. Ahh!

Lördagen kommer att ägnas åt att se tappra löpare kämpa sig runt Göteborgsvarvet. Lika kul att titta varje år.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Till stranden

Diesel beach colletion
[Foto: Skärmdumpar från Diesel.com]

Gärna iklädd badkläder ur sommarens strandkollektion från Diesel. Fräscha färger, ovanligt snitt och riktigt coolt. Bara kroppen beach 2011 som fattas men iögonfallande färg och en snygg bikini kanske tar bort fokus från det som inte är tiptop...Vad blir det för dig? Bikini, baddräkt eller heltäckande?

Det ser för övrigt lovande ut på himlen denna fredag. Kanske det åker på en gammal trotjänare från Panos Emporio trots allt. Kram på er!

Diesel beach colletion
Diesel beach colletion
[Foto: Skärmdumpar från Diesel.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Pink Champagne


[Foto: Hemmakatten]

Jag gillar mitt nya rosa doftljus från Casa Linné, Pink Champagne som nu sprider sin väldoft i sovrummet. Mycket behagligt. Hos Casa Linné finns många trevliga doftljus allt efter tycke och doftsmak... Matchar mitt val av ljus med en kruka i rosa fattigmanssilver från IEMS som för tillfället huserar en orkidé. Bricka Bloomingville som jag har fyndat tillsammans med ljushållare på Blomsterhuset i Bollebygd.

Pink Champagne

[Foto: Hemmakatten]

Hemma hos mig går vissa album på repeat. Just nu är det Oskar Linnros och särskilt låten Från och med du, samt Veronica Maggios senaste platta där jag gillar många spår men Finns det en så finns det flera har det där lilla extra.

Ha en fin torsdag!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

The A-team

Liam Neeson & Bradley Cooper
[Foto: IMDb.com]

Jag är barnsligt förtjust i actionfilmer och The A-team gör ingen besviken på den fronten. Här är det action från första till sista filmscenen. Och det är välgjort med en humoristisk glimt i ögat, precis på rätt sida gränsen som jag gillar. Filmen bygger på den populära tv-serien från 80-talet med samma namn. Men det här är bättre. Mer fart, mer action, bättre effekter och om jag får säga det; bättre (och snyggare) skådisar.

The A-team handlar om fyra soldater som har jobbat tillsammans under flertalet år med farliga, hemliga uppdrag i det militära; Den erfarne översten Hannibal Smith [den alltid lika karismatiska Liam Neeson] är den strategiska hjärnan bakom deras framgångrika planer. Charmören och snyggingen "Faceman" [Bradley Cooper] som av någon anledning alltid lyckas få till det med en kvinna under uppdragen. Den smågalne, om inte helgalna, men vassaste piloten som armén har att erbjuda i form av Murdoch [Sharlto Copley] samt den urstarka alltid pålitliga Baracus [Quinton 'Rampage' Jackson] som kan köra och ta teamet framåt i vilket fordon som helst under vilka omständigheter som helst.

Efter att ha blivit grundlurade under en operation i Bagdad döms alla fyra i alpha-teamet till fängelse och vanärat avsked från militären som de tjänat hela sina vuxna liv. Nu måste de försöka rymma och samla styrkan en sista gång för att bevisa sin oskuld och ta fast den som satte dit dem. De har CIA och ett korrumperat elitförband efter sig och blir jagade av den amerikanska försvarsmakten. Det är actionspäckat så det förslår. Snyggt och häftigt filmat med inbäddade komiska repliker och smarta vändningar. Lättsamt och lättsmält. The A-team är helt i min smak.

The A-team
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Bröllopsbuffé


[Foto: Hemmakatten]

Förra lördagen var jag på vigsel med efterföljande middag som bestod av en välkomponerad buffé av italienska och svenska klassiker. Smakerna dansade i gommen. Det är något visst med att sätta sig vid dukat bord och njuta av en måltid som någon annan har lagat. Tänkte visa några inspirationsbilder som förhoppningsvis gör er hungriga! Jag vet att jag blir det ialla fall. :)[Foto: Hemmakatten]

På buffébordet:
* Paj med västerbottenost
* Parmaskinka och ankbröst med valnötspesto
* Rökt lax
* Sallad med avocado, mozzarella och körsbärstomater
* Grillad färsk sparris med rostade pinjenötter
* Urval av goda ostar
* Nybakad bröd
* Spenat- och crème fraiche-röra

Till maten serverades ett gott rött vin som jag kan tänka mig att avnjuta vid fler tillfällen: Masi Campofiorin.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


En kär pryl


[Foto: Hemmakatten]

Tisdagens tem hos Fabriken är en kär pryl och jag väljer en trio som jag gillar väldigt mycket. Nu så här i efterhand kan jag se att de bildar ett slags minnesepos över tiden i Blekinge. En liten målad sten från Hanö, som några barn hade gjort och sålde från ett bord på ön. En vistelse och en sommarseglats som alltid kommer att förbli ett ljust minne. Den vita krukan från Sturehofs krukmakeri är inköpt hos Marias presenter, favoritbutiken nummer ett. Minner om kuststaden Karlskrona och åren där. Framför allt butiken och dess trevliga ägarinna. Den söta akvarellen som jag kan identifiera mig med är gjord av konstnärinnan Anna Hörjel, med bas på Aspö, en liten ö utanför Karlskrona.

Dessa tre ting i ett stilleben får bli mina kära favoritprylar idag. Brickan kommer från IKEA.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Nostalgiresa

Vackra sjön Mälaren
[Foto: Hemmakatten]

Största delen av gårdagen var jag på resande fot. Märkligt uttryck egentligen, fötterna var väldigt stilla, det var fordonen jag åkte med som rörde sig. Nåväl, ska inte fördjupa mig i detta. Först åkte jag tåg några timmar för att landa i Södermanland och trevligt umgänge, och sedan blev det bil hem igen.

Jag tillbringade alla sommarlov mina två första levnads decennier i Södermanland och vid sjön Mälaren så söndagen bjöd på nostalgitripp deluxe. Och lite lustigt är det i och med att jag precis har läst ut två böcker av Marklund där just huvudkaraktären Annika Bengtzon växte upp i trakterna...Tur att inget mord skedde under min vistelse för då kanse hon hade materialiserat sig där med nyhetsblocket och pennan i högsta hugg. Nu blev det istället en skön promenad och span utmed Mälaren, fika och roligt möte med släktingarna då min gammelmoster fyllde 88 år, och sedan hem igen. Dagen var väldigt trevlig. Är bara något trött idag efter gårdagens maratonpass så det blir tidigt i säng. Utan deckare som sällskap...
[Foto: Hemmakatten]

Från bryggan ni ser på bilden ovan har jag metat i många timmar under min barndoms somrar. Men det blev mest mört. Som slängdes i igen. Och på grusvägen har jag cyklat, gått och sprungit för att komma undan efter bus eller för att ta mig till badet och ett dopp. Vilka tider, vilka minnen. Ibland önskar jag att det gick att ställa tillbaka tiden, att få vara där igen, och uppleva allt en gång till.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

En plats i solen

Liza Marklunds deckare En plats i solen
[Foto: Hemmakatten]

Direkt efter att jag hade läst ut Livstid, slängde jag mig över nästa bok av Liza Marklund som heter En plats i solen. Journalisten Annika Bengtzon fortsätter att nysta i de lösa trådar som lämnades från fallet i förra boken. Annika var direkt orsak till att ett mord kunde lösas och en liten pojke hittas efter flera månaders kidnappning, och nu fortsätter hon sin grävande journalistik för att reda ut allt en gång för alla. Annika tycker att det är för mycket som bara har lagts åt sidan och inte kommit upp till ytan.

Annika Bengtzon är ingen lätt person att tas med. Hennes arbetsplats Kvällspressen omorganiserar och situationen blir än mer ohållbar. Med sina 10 år på samma ställe tillhör hon de rutinerade rävarna, och det är inte för inte som nya vikarier skyr henne som pesten. Annika är befriande rak, och totalt osmidig. Hon stöter sig med allt och alla. Därför blir det en lättnad när hon får skriva en reportageserie utomlands. Denna gång för Annikas vetgirighet henne till Spanien och solkusten. Hon följer en knarkliga och dess internationella förgreningar. Annika vill vända på alla stenar och alla hemligheter ska upp i ljuset. Till sin hjälp har hon en svensk sambandspolis i Malaga. Men hon hamnar på djupt vatten. Mycket pengar står på spel. Och hon dras oemotståndligt till den svenska polisen vars karisma bränner mer än den spanska solen...

En plats i solen är lika välskriven, med driv i handlingen och i språket, som Livstid, men jag engageras inte lika mycket i intrigen den här gången. Men det är oerhört förnöjsamma och underhållande timmar jag tillbringar med huvudpersonen Annika Bengtzon. Liza Marklund är trots allt Sveriges regerande deckardrottning. Hur många kronprinsessor det än finns som vill åt tronen...

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Pippi på turkost


[Foto: Hemmakatten]

Den här turkos nyansen förföljer mig. Jag ser den överallt och jag tycker att den är så himla läcker rent ut sagt i PIP Studios tappning med fantastiska mönster och färgkombinationer.


[Foto: Hemmakatten]

Dessa fina skålar, koppar, muggar, fat med flera finns hos Blomsterhuset i Bollebygd, men flera butiker har den goda smaken att ta in PIP Studio i sitt sortiment, bla IEMS.

Dessa bilder med den härliga turkosa nyansen får bli mitt söndagsbidrag till Fabriken.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sommarklänningar


[Foto: Faksimil Femina nr 6, 2011]

I senaste numret av Femina finns flertalet ljuvliga sommarklänningar att välja mellan. En del tufft coola, andra romantiskt skira, men alla kvinnliga. Gillar verkligen urvalet och hade kunnat tänka mig alla i olika sammanhang. Men om jag bara får välja en blir det den röda från frk/Åhléns. Vilken hade du valt?[Foto: Faksimil Femina nr 6, 2011]

Hemmakatten befinner sig på resande fot hela dagen så om vi inte hörs mer önskar jag dig en trevlig söndag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Livstid


[Foto: Hemmakatten]

Deckaren Livstid av Liza Marklund är en spännande historia. Den oefterhärmliga Annika Bengtzon jobbar fortfarande som journalist på tabloiden Kvällspressen och har en märklig förmåga att hamna mitt i händelsernas centrum, vare sig det gäller sprängattentat, trafficking eller mord under Nobelfesten. Så också denna gång. En respekterad polisman, känd från tv och med hjälteinsatser på meritlistan, blir mördad i sitt hem och efterlämnar en fru och liten son. Hustrun hittas medtagen i lägenheten medan sonen är spårlöst försvunnen. Vad är det egentligen som har hänt? Hustrun påstår att det var en annan kvinna där som sköt mannan och kidnappade sonen. Men inga bevis styrker detta. Är hustrun en kallblodig mördare som spelar psykiskt sjuk, eller var någon annan faktiskt där? Och vad har i så fall hänt med sonen, lever han fortfarande? Och var offret verkligen den hjälte som alla säger? Desto fler frågor Annika ställer och ju mer hon sätter sig in i familjens liv desto fler märkligheter stöter hon på. Och det finns flera som inte vill att hon ska hitta några svar...

Livstid
är en riktig sidovändare. Jag sträckläste i princip boken och tycker att den har allt som en bra deckare behöver; en smart spännande intrig där upplösningen inte går att förutse, inlevelsefulla personporträtt, driv i språket. Och så karaktären Annika Bengtzon förstås. Jag hade definitivt inte velat ha henne som kollega på jobbet. Kantig, vass och kör sitt eget race utan att ta hänsyn till vilka tår hon trampar på. Men som huvudperson i en bok är hon perfekt och för handlingen framåt när hon envist, på gränsen till maniskt, ska ta reda på sanningen, och gå till botten med sin story. Livstid är kuslig och dramatisk samtidigt som den är jordnära och realistisk. Parallellt med mordutredningen får man också följa Annikas försök till en normal vardag efter äktenskapets haveri. Hur längtan efter barnen går in under huden de veckor hon inte har dem hos sig. Vardagligt och vanligt. Känslomässigt och nära. En kontrast som ger tyngd och välbehövlig motpol till deckargåtan och Annikas tuffa fasad på jobbet. Läs Livstid och du får en uppfriskande läsupplevelse. Och den tar definitivt inte en livstid att plöja igenom!

Livstid av Liza Marklund
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Hembakat


[Foto: Hemmakatten]

De biscotti som jag bakade igår blev riktigt goda. Recept finns här. Jag sparade några hemma och har haft till eftermiddagsfikat idag. Vad mycket trevligare det är att ge bort en fin glasburk med band och etikett än bara en plastburk med lock, eller hur? Glasburk, band och lapp från Balders Hage.[Foto: Hemmakatten]

Det är inte många knop som görs idag vilket passar bra då jag åkt på rejält halsont igen. Kroppens sätt att säga ifrån antar jag. Jag hinner knappt tänka joggingtur förrän näsan blir snuvig... ;) Vädret är i alla fall mycket behagligt så nu blir det läsning på balkongen. Jag har verkligen kommit in i ett läsflow på sistone och har plöjt igenom fyra böcker på kort tid. Alla lika bra. Återkommer som sagt med recension när jag väl bestämt mig för vilken jag ska skriva om. Ha en skön fredag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Vilsamt


[Foto: Hemmakatten]

Den här fotöljen såg jag i skyltfönstret hos Blomsterhuset i Bollebygd igår och jag föll direkt. Kanske är det den runda formen på ryggstödet eller de rundade armstöden, kanske den grå klädseln eller de romantiska kuddarna. Klart är i alla fall att det slog an en sträng hos mig. Det är väldigt fint att blanda gammalt och nytt så här. Inspirerande!

Gamla fotöljer går att fynda second-hand, på blocket, i butiker eller på auktion. Sedan nytt tyg eller kanske räcker det med bara en ny kudde för att piffa till arrangemanget...[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Hett


[Foto: Hemmakatten]

Just nu är det hett här hemma. Ugnen jobbar för fullt med att färglägga de saffrans- och valnötsbiscotti som vilar på plåten. Tänkte ta med för att fira en projektavslutning. Saffran är väl för de flesta en julrelaterad krydda men jag måste säga att jag tycker om smaken året runt. Därför blev det dessa italienska skorpor idag. Får se vad det blir för reaktioner...

Solen lyser just nu och jag hoppas att det håller i sig även om väderprognoserna säger annat. Vad är det för tal om Atlantvindar som kommer kyla ner hela Svea rike? Nej, blås åt ett annat håll tack!

Frukosten intogs med en mugg som är en av mina favoriter från danska Greengate, servett IKEA, fat Calico, Staffordshire Association.

Hoppas ni får en bra torsdag. Snart helg!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Stilrent


[Foto: Hemmakatten]

Idag visar jag några fina bilder från min väns hus i Blekinge. Läget är det bästa, med utsikt mot havet, och inredningen består av designklassiker och stilsäkra val. Jag blir alltid inspirerad vid besök i detta hem, dels av den snygga inredningen, dels av vännens coola attityd. Och om jag hade fått välja att bo i någon annans hus med någon annans stil, hade detta hem varit mitt förstahandsval.

Huset består av två rejäla våningsplan. Den stora entrévåningen har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Endast en vitslammad murstock till den läckra kaminen och praktisk förvaring till kokböcker och ved, markerar gränsen mellan matplats och umgängesytan.


[Foto: Hemmakatten]

Snygg vit taklampa över matplatsen, en retromodell i klassisk dansk design från 1967, tillverkad av Fog & Mörup. Matbordet i massiv ek samt stolarna i italiensk design är köpta på ROOM. Det läckra vinstället kommer från den trevliga butiken HOME Company.

Cookie Tray från Asplund
[Foto: Hemmakatten]

I köket som går i svart och vitt, bland annat med randig silversvart tapet ovanför de svarta köksbänkarna, trängs många moderna inredningsdetaljer. Cookie Tray formgivet av Stina Sandwall för Asplund är ett exempel. Och på några öppna hyllor står teburkar och fina muggar och skålar från Rörstrand i design av Filippa K.


[Foto: Hemmakatten]

Den sista bilden som jag bjuder på den här gången blir en blick i vardagsrummet. Rottingfotöljen från Frog ser kanske inte så bekväm ut men det är den. Det vita vardagsrumsbordet är en modern klassiker; She table av Johanna Egnell från David Design. De vita stilrena ljusstakarna som håller år efter år är formgivna av mångfacetterade Thomas Sandell och produceras av Asplund. En butik och ett märke som borgar för god design. Den orange skålen är vintage, formgiven av Karlskrona-konstnären Erik Höglund.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

TV-kväll

Simon Baker som The Mentalist
[Foto: IMDB.com]

Tisdagskväll är detsamma som tv-kväll. Idag är det nypremiär för fortsättningen på The Mentalist med snygga Simon Baker i huvudrollen som den karismatiska Patrick Jane som hjälper en federal enhet att lösa brott. Jane viktigaste redskap i jakten på gärningsmännen är osviklig intuition, avläsning av kroppsspråk och mångfaldiga mentala talanger. Alltid lika underhållande att se. TV3, kl 20.00.

Hugh Laurie som House
[Foto: IMDB.com]

Därefter är det dags för oefterhärmliga House. Huge Laurie har under flera år med bravur och haltande ben spelat denna egensinninga specialist på differentiella diagnoser. Som får fallen där andra har gått bet. Bitter, ironisk, manipulativ, men någonstans glimtar det väl ändå, om än inte ett hjärta så kanske ett litet korn, av guld. Eller? Jag hade i alla fall kunnat tänka mig att få en ovanlig sjukdom (övergående så klart) om det hade inneburit ett besök hos Dr House...TV4, kl 21.00.

Plura i Pluras kök
[Foto: Skärmdump från TV3.se]

Tisdagens tv-maraton avslutas med Pluras kök. Tidigare var även artisten Mauro Scocco med men nu kör Eldkvarns sångare solo, med tre olika gäster per program istället. Mycket vin, otroligt god mat och en hel del roliga samtal över grytorna i köket. Jag gillar detta program. Och alltid blir jag lika hungrig och sugen på ett glas vin när jag tittar. Tur att jag inte blir sugen på starkare substanser i alla fall… TV3, kl 22.00.

--------------

Dagens tisdagstema hos Fabriken är favoritplatsen hemma. Min favoritplats är soffan, där jag njuter av att läsa, umgås eller titta på tv, och då helst program som jag har beskrivit ovan eller filmer. Bild på favoritplatsen hittar du här.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Ärenden

Jordgubbstårta på Ahlströms konditori
[Foto: Hemmakatten]

Efter jobbet igår tog jag en sväng på stan och gjorde några ärenden. Fullt med folk på uteserveringarna och ett myller på gatorna. Underbart att se. Blåvita halsdukar överallt då det vankades derby mellan IFK och GAIS. Bättre förutsättningar för en fotbollsmatch har sällan skådats. Jag kom osökt att tänka på Nilecity-gänget och Robert Gustavssons karaktär "Veiron i ottan". Någon som minns honom? Den snabbpratande radioprogramledaren. Urgöteborgaren som är varvsarbetare i blodet med den sovjetiska flaggan i radiostudion. Mycket rolig karaktär i alla fall. Kom att tänka på hans ord: En titan, en härförare, kort sagt en Göteborgare! Det var många sådana känslor i luften under kvällen.

Det närmar sig en av systersönernas födelsedag och det var riktigt kul att kolla igenom hyllorna i olika leksaksaffärer och bokhandlar för att hitta förhoppningsvis både pedagogiska och roliga presenter. Fick ihop några stycken och håller tummarna för att de ska gå hem. En snabb fika blev det också att höja energinivån lite grann och det blev som så många gånger förr Ahlströms konditori. Det är så nära en annan favorit, Balders Hage, som också fick sig ett besök...


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Plommonträd


[Foto: Hemmakatten]

Igår experimenterade jag en del med att fotografera med makroperspektiv. Ett plommonträd i blom fick vara motivet. Kul att testa att fokusera på olika delar av blommorna och grenarna i trädet för att leka med djupet och kontrasten. En liten humla som letade efter nektar kunde också förevigas.


[Foto: Hemmakatten]

Det strålande vädret fortsätter och det är lika bra att passa på att njuta så mycket man kan. Visst känns allt mycket lättare att genomföra denna årstid? Ha en fin måndag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I nöd och lust


[Foto: Hemmakatten]

Gårdagens vigsel mellan mitt favoritpar blev en glädjefull tillställning. Jag blev genuint berörd av parets utstrålning och trofasta kärlek till varandra, av den påtagliga värme som deltagarna riktade till paret och av de fina ord som brudparet fick höra. Det vilade ett romantiskt skimmer över denna vackra dag som inte gick någon förbi. Kärleken omfamnades även av vädergudarna då solen bjöd på sina bästa leenden. Efter vigseln i rådhuset bar det sedan av hem till de nygifta. Champagnen i grönskande trädgård smakade ljuvligt och försommarbuffén med svenska och italienska klassiker likaså. En dag att minnas med glädje och värme! Grattis till brudparet! 

Rådhuset i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

Dessa snap shots från den fina gårdagen blir mitt söndagsbidrag till Fabriken.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Love is in the Air


[Foto: Hemmakatten]

Idag är det kärlek i luften. Om det var bröllopsyra förra helgen i Storbritannien blir det idag en mer lågmäld tillställning i Göteborg. Jag ska på en borglig vigsel i eftermiddag och det ska bli intressant att se hur en sådan går till, och få dela glädjen med brudparet så klart. Det enda som fattas är en trevlig kavaljer att gå med ;).

Det röda hjärtat fick jag i present häromdagen och jag gillar det mycket. Har sett det i grönt hos IEMS. Det turkosa fatet kommer från Mateus.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Twilight

Twilight med Kirsten Stewart & Robert Pattinson
[Foto: IMDB.com]

Ikväll tänker jag bli en del av den vampyrvåg som har svept över jordklotet ett bra tag. SVT1 visar nämligen första filmen i Twilight-serien. Det har ju nästan bildats en kult kring huvudrollsinnehavarna Kristen Stewart och Robert Pattinson. Jag är väldigt nyfiken på att se ”what the fuss is all about...”. Jag har inte varit lockad att se dessa filmer, och ändå kan jag tycka att fantasyromantik är rätt trevligt. Det måste vara att jag börjar bli gammal, nej vad säger jag, att skådespelartalangerna blir allt yngre, men jag har aldrig känt att Pattinson riktar sig till min målgrupp; kvinnor i sina bästa år som har rätt höga krav på det motsatta könet...

Men nu var det inte mig det skulle handla om utan Twilight! Stewart spelar 17-åriga Bella Swan som precis är nyinflyttad i en liten stad i Washington. Där möter hon Edward Cullen [Pattinson], som inte bara är skolans introverta snygging utan också blodtörstig vampyr. Bella förstår snabbt att Edward inte är som alla andra, men känslorna går inte att stoppa. Hon vet att hon inte borde, men hungern efter kärlek övervinner både förnuft och motstridiga känslor. Hur ska det gå? Ska hon ge sig hän, även om det innebär att gå över till andra sidan? Och ska Edward tillåta att någon känner till hans hemlighet? Det blir riktigt farligt för Bella.

Jag tycker i alla fall att det ska bli väldigt kul att se Twilight och försöka förstå hypen som har blivit kring dessa vampyr/kärleks-filmer. Jag bänkar mig kl 21.00 med ett blodrött vin…

Vampyrvåg inom filmvärlden
[Foto: IMDB.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Se rött


[Foto: Hemmakatten]

Helgens blomsterbukett består av ett fång härligt röda rosor. Jag kunde inte motstå den djupa röda nyansen i butik igår. Sätter piff på vardagsrumsbordet. Jag matchar med en röd skål från Bruka design som jag fick när jag fyllde. Perfekt att ha godsaker i, snacks eller något nyttigare i form av sallad. Just nu får den dock innehålla helggodiset, en gammal favorit Daim. Försvinnande goda.

I eftermiddag signerar Veronica Maggio sin senaste skiva här i Göteborg. Är det någon mer än jag som har fastnat för låten Måndagsbarn från förra plattan? Nynnar på den hela tiden. Tycker att låten kombinerar svenskt 60-tal med en latinamerikansk känsla. Något med rytmen...Bra är den i alla fall!

Ha en fin fredag![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Paus


[Foto: Hemmakatten]

Igår hade jag verkligen en skön vilodag. Ledig och bara aktiviteter inom hemmets fyra väggar. Precis vad jag behövde. Efter en lång sovmorgon blev det brunch med favoritmackan samt lite läsning i senaste numret av Hus & Hem. Sedan ett antal timmars tvättande och under tiden tittade jag på den hypade filmen Inception. Specialeffekter en masse och en för fantasin kittlande historia. Jag gillade filmen! Därefter träning och sedan mera innemys. Skönt. Batterierna är laddade igen och nu ska jag snart på en föreläsning om lagstiftning för sociala medier. Hoppas på en lärorik stund.

Vi hörs!

Mugg från GreengateFavoritmackan med skinka, gräslök, tomat och majonnäs
[Foto: Hemmakatten]

Rosa fat Bruka design, mugg från Greengate och rosa löpare från Mio.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Picknickvin

Mezzacorona Marzemino
[Foto: Hemmakatten]

Idag vill jag tipsa om ett prisvärt rött vin som är perfekt till picknicken då den har praktisk skruvkork. Mjukt och bärigt med lagom mycket smak om man nu gillar det. Men föredrar du ett kraftigt mustigt rödvin är detta light-versionen som finsmakaren nog gör bäst i att hoppa över. Jag tycker om detta italienska röda och har provat Mezzacorona i två olika varianter. Det på bilden heter Marzemino och det andra som heter Lagrein. Båda i samma prisklass. Föredrar det första.

Mezzacorona Marzemino - gott rött vin
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Tv-tips: Bored to Death

SVT visar Bored to Death
[Foto: IMDb.com]

Missa inte en väldigt rolig serie som börjar på SVT1 ikväll kl 22.45. Bored to Death heter den och handlar om Jonathan Ames [Jason Schwartzman], som när författarkarriären går i stå, och flickvännen dessutom lämnar honom, inleder en karriär som privatdetektiv. Utan licens. Drågliga situationer, humoristisk dialog och bra skådespelare såsom Ted Danson [Skål] och Zach Galifianakis [Baksmällan] som tillsammans med Schwartzman kan det här med komisk taijming.

Det är nästan lite seriemagasinstil över det hela. När jag såg första säsongen för några veckor sedan skrattade jag högt flera gånger. Det här är min humor rakt av. Rekommenderas!

Jag har skrivit en längre recension om Bored to Death här.

Ni som är observanta vet att jag försökte tipsa om den här serien redan förra veckan, men jag märkte efter publicering att det tv-program jag hade läst inte stämde och därför tog jag bort inlägget. Men nu så. Nu kör vi. Dags för Bored to Death!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Tulpanfrossa


[Foto: Hemmakatten]

Just denna årstid, eller den som vi är på väg att lämna, är det lätt att välja min favoritblomma. Tulpaner, tulpaner, tulpaner, överallt tulpaner. Vackra, tåliga och härliga. Ungefär som Hemmakatten själv ;). Rosa, röda, vita, gula, lila. Alla färger fungerar för mig även om rosa tilltalar mig lite extra. Sedan är jag väldigt förtjust i anemoner, pioner och rosor. Men det får bli bilder på det en annan dag. Idag är det tulpaner som blir favoriten i fokus, vilket också är Fabrikens tisdagstema.[Foto: Hemmakatten]

Hoppas att du får en riktigt fin tisdag. Idag har det snöat i Göteborg (och fortfarande kommer det små vita flingor emellanåt). Snacka om kontraster i vädret...En stor kopp Earl Grey nu så kommer även jag igång och får upp farten och värmen.

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Inspiration[Foto: Hemmakatten samt Faksimil Drömhem & Trädgård nr 6, 2011]

I det senaste numret av Drömhem & Trädgård finns mycket inspiration, främst till hur du ska möblera uteplatsen, men också interiörtips för sommarstugan. Särskilt gillar jag det blåvita anslaget som alltid känns sommarfräscht. Och vad sägs om klockan i rostbrunt? Snygg som bara den och kommer från Strömshaga.

Även hemmet som går i vitt och bruna toner, med mörka träslag som bas ger både inspiration och ett väldigt trivsamt intryck.
[Foto: Faksimil Drömhem & Trädgård nr 6, 2011]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Cortège


[Foto: Hemmakatten. Starten vid Chalmers på Gibraltargatan.]

Valborgsmässoafton i Göteborg = Chalmerscortègen. Alltid lika kul att se vad teknisterna hittar på och vilka händelser från året som har gått som det ska skämtas med. Årets cortège var en av de bättre. Välriktad kritik mot samhällsfenomen eller nyheter som hänt. Den enklaste, men kanske också den mest effektiva utstyrseln var en kille med bakåtslickat hår som höll i en stekpanna. Han symboliserade "Stekarn", ett vanligt fenomen numera...
[Foto: Hemmakatten. Cortègen sett upp mot Götaplatsen.]

Bra byggda lastbilar, taktfast musik, dans och en stor portion humor. Och så strålande väder förstås. Det räcker för mig. Allt som allt en mycket trevlig Valborgsmässoafton! Håll till godo med ganska många bilder nu. För mig är det dags att gå ut i det fina men något kalla vädret. Vackert väder innebär på gott och ont mindre tid framför datorn. Men så får det blir. Vi hörs![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0