Virrvarr - trendigare än någonsin

Även om virrvarr-designen kom redan 1958 känns den otroligt modern och tilltalande även idag, särskilt när mönstret hittar nya användningsområden, såsom på bruksföremål eller som i detta fall mappar. Helt plötsligt känns det jättekul att sortera mina papper och mappen skäms inte för sig att ta med till jobb, på stan eller bara ligga framme på skrivbordet. Finns i välsorterade bok- och pappershandlar.

Sigvard Bernadotte design - virr varr mappar
[Foto: Hemmakatten]

I webbshopen på Designonline finns det finfina produkter med virrvarrmönstret, allt från kökprylar till textilier och ljusstakar.

Sigvard Bernadotte, pappan bakom mönstret virrvarr, kallas inte för inte designprinsen. Kan själv tycka att det är lite snålt tilltaget. Varför inte Kungen av design? Oavsett prinsdiskussionen, fråntagning av titel etc, var Sigvard Bernadotte formsäker som få. Och nu har han fått en tronföljare i prins Carl-Philip som precis designat sin första bestickserie för företaget Gense.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

I en annan del av Bromma

Martina Haags fjärde bok "I en annan del av Bromma" är den fristående uppföljaren till "Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också bra)". Återigen är Bella i centrum. Nu sju år senare, 42 år gammal, gift med två små barn. Skådespelarkarriären är lagd på hyllan för ett småtrist jobb som receptionist på TV4. Hjälp vad hände? Med drömmarna? Framgångarna? Kärleken?

Martina Haag - I en annan del av Bromma.
[Foto: Hemmakatten]
Omslaget till Martina Haags bok är fotograferat av någon annan. Jag har bara fotograferat av själva boken.

I förra boken fick Bella sparken från Dramaten då hon ljugit om sina akrobatiska färdigheter. Inte helt oväsentligt när man ska göra hisnande volter live på teatersveriges största scen. Den boken och efterföljande film var hysteriskt roliga. "I en annan del av Bromma" är lite mindre hysterisk, mer igenkännande leenden och fnissningar. Dock kändes slutet en aning hastigt och allt för snabbt nystas trådarna upp. Haag hade gärna fått dra ut på upplösningen och gjort den en aning mer avancerad. Men nog om det.

Haag skriver med ett avundsvärt driv i språket. Det flyter verkligen på. Från första meningen dras jag med in i Bellas värld där hon i TV4:s reception får hantera allt från konstiga krav från kändisar till knäppgökar som ringer och bara måste ha hemnumret till TV4:s morgonvärdar. Samtidigt är det något som inte stämmer på hemmaplan. Hennes man Matte, framgångsrik programledare på samma kanal för succématprogrammet Mattemittimaten, blir allt mer onåbar. Han får sms i tid och otid och uppseendeväckande presenter. Varför är han så hemlighetsfull? Har Bella blivit utmanövrerad av en 20 år yngre vältränad groupie eller vad ligger bakom det som händer?

Kontrasten mellan Bellas vardagsslit och ouppfyllda drömmar och makens räkmacke-karriär är slående. Från Matte-mitt-i-maten till Bella-mitt-i-vardagslivets-helvete är klivet stort. Medan maken får konstant beröm för sina prestationer drar Bella lasset att hålla ihop familjen och sköta hemmet utan direkt uppskattning. Och det enda dagisfröknarna är intresserade av när Bella lämnar/hämtar på dagis är när kändismaken ska hälsa på. Det är träffsäkert skildrat. Särskilt Bellas funderingar över vart livet tog vägen. Redan 40+, ingen karriär så långt ögat kan se. Vardagen känns grå och tråkig. Alla kläder är omoderna och av någon obegriplig anledning några storlekar för små. Är det inte mer än så här i livet? Är detta verkligen allt?  Bellas tankar går lätt att relatera till även om det är några år kvar till 40. Boken är lättsam semesterläsning. Perfekt att ta med till stranden, klipporna eller vilstolen. Se till att mannen passar barnen, lagar middag, städar, målar huset och klipper gräset medan du läser boken. Så njuter du lite extra av innehållet!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten 

Ett mecka för teälskare

I sköna Lund finns verkligen en guldgruva för teälskare i butiken Tehuset Java. Det första som möter mig när jag stiger in är den underbara doften av te; grönt te, svart te, blommigt te, kryddigt te. Alla smaker tillgodoses här. Är du kaffefantast har du också möjlighet att göra fynd, allt från nymalet att ta med hem till snygga proffspressare och tillbehör. Behöver du förvaring till te eller kaffe har du kommit rätt. Plåtburkar finns i alla dess former och mönster. Burkarna är så vackra att de med heder kan stå framme jämt. Utbudet är väldisponerat och tydligt uppställt.  Jag slås av det. Den fina ordningen och den genomtänkta koordinationen i skyltningen. Det är visuellt överskådligt och estetiskt inbjudande.

Sortimentet tilltalar mig. Här finns mycket att välja på om du letar efter något till köket eller badrummet. Mjuk Marimekko-frotté i krispiga färger, necessärer från Ceannis, porslin från Green Gate, söta termosar från V&A, linneservetter från Himla, läckra tvålpumpar och så självklart te! Jag tycker att det är en perfekt presentbutik, både till mig själv och andra. Det klassiskt hållbara mixas med dagens trender, exempelvis hittar jag både porslin i mer gammeldags engelsk stil och fräcka moderna expressokoppar. Och så är det hela vägen, det finns något för alla. Jag gillar Tehuset Java skarpt. Missa inte när du befinner dig i Lund!

Butik finns också i Stockholm eller varför inte prova att surfa in på Tehuset Javas webbbutik.

tehuset Java i Lund - inredning, te och kaffebutik
Tehuset Java i Lund - tesorter
Tehuset Java i Lund - Kusmi te
Tehuset Java i Lund - Marimekko prylar
Tehuset Java i Lund - plåtburkar
Tehuset Java i Lund  - gulliga termosar
Tehuset Java i Lund - ceannis necessär
Tehuset Java i Lund - Marimekko handdukar
Tehuset Java i Lund - dockor
Tehuset Java i Lund - kaffepressare
Tehuset Java i Lund - Green gate
Tehuset Java i Lund - Green Gate necessär
Tehuset Java i Lund - Crabtree & Evelyn
Tehuset Java i Lund - speglar
Tehuset Java i Lund - tvålpumpar
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten 

Blomsterhuset - Bollebygds pärla

Min absoluta favoritbutik alla kategorier är Blomsterhuset i Bollebygd. Alltid kreativa och fräscha blomsteruppsättningar, romantisk inredning i lantlig stil (mycket vitt, skavt trä men ändå på rätt sida gränsen av Shabby chic). Jag blir alltid inspirerad vid ett besök här. Skyltningarna utanför butiken och inne ger mersmak och tips till förbättringar hemma. Det är svårt att undvika att få med sig något hem. Bara att välja och vraka av det härliga sortimentet; textil och inredning från Miljögården, Cult design, IB Laursen, Madam Stoltz mfl. Trevlig personal gör inte saken sämre. Här möts kunderna av ett leende och fin känsla för service. Du behöver inte ha vägarna förbi eller ett annat ärende. Jag tycker Blomsterhuset i sig räcker som enda anledning för ett besök i Bollebygd. Hoppas ni gillar butiken lika mycket som jag. Njut av dagens bilder!

Blomsterhuset - entré
Blomsterhuset - inne

Blomsterhuset - rosa blommor
Blomsterhuset - ute
Blomsterhuset i Bollebygd - blommor
Blomsterhuset i Bollebygd - blommor
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Söta ljushållare från Madam Stoltz

Foto: Privat - Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Dessa ljushållare, söta som socker från Madam Stoltz, fyndade jag i butiken Marias presenter i Karlskrona. Fungerar både med värmeljus i, som krukor eller drickglas. Mitt motto är - jag kan aldrig få för många ljushållare - och eftersom jag helt har fallit för den lite mer skira, romantiska inredningsstilen just nu passar dessa perfekt. Fint ljussken i dem också.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Midsommar vid Hofsnäs herrgård

Idylliskt vid sjön Åsundens strand ligger Hofsnäs herrgård. Trevlig café och butik med lantlig inredning. Väl värt ett besök på midsommar eller vilken annan dag som helst. Jag kan redan nu längta efter en kopp rykande hett te sittandes vid en sprakande brasa en kylig höstdag och se ut över stormarna på fjärden. Eller varför inte ta med matsäck i sommar och använda de vackra ängarna eller picknickställena runt omkring byggnaden. Herrgården ligger ett stenkast från Torpa stenhus. Hej, där fick jag till det! Även denna vitkalkade boning  lockar till besök då historiens vingslag fläktar friskt. Enligt de som vet kurtiserade en något äldre Gustav Wasa en mycket ung mö här. Och han fick väl som han ville, det brukar män i den åldern, och i den positionen, få...

Bor du nära Borås är det lätt att ta sig till Hofsnäs herrgård & Torpa Stenhus, drygt två mil nordost mot Länghem. Njut av fika, bad, lite shopping, promenad, historielektion. Det är bara att välja efter årstid och humör. Här kommer några bilder som smakprov.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

I spel och kärlek...

I spel och kärlek
[Foto: IMDb.com]

...är allt tillåtet!
Är titeln på en av George Clooneys senaste filmer. Jag måste erkänna, George Clooney framkallar samma reaktion hos mig som klockan för Pavlos hundar. Garanterad, omedelbar salivutsöndring! Det är bara så. Clooney är het! Som ett årgångsvin, allt bättre med åren. Nåväl, tillbaka till filmen, det är ju trots allt den jag tänker skriva om.

I spel och kärlek utspelar sig i USA runt 1925 och handlar om hur proffsligan inom amerikansk fotboll tar form. Utgångspunkten är fotbollslaget Bulldogs där Clooneys karaktär Dodge Connolly är frontfigur. Man får följa hur Dodge försöker få laget att överleva, bl.a. genom att ta in en framgångsrik ung collegespelare, tillika krigshjälte, för att få mer sponsorpengar och publik till matcherna.

Det är mer komedi än romantik. I mina ögon en lyckad upprepning av amerikanska 40-talskomedier där replikerna studsar lika fort fram och tillbaka som under en Wimbledon-final. Som filmer med t.ex. Katharine Hepburn, James Stewart och Cary Grant. Det är samma Hollywoodkänsla, snabba replikskiften och underfundiga humor i denna film. Skämten, pikarna, börjar redan i förtexterna. En film att bli glad av.

Clooney är sevärd (och snygg) som vanligt. Han kan konsten att leverera spydigheter med ett varggrin. Vid sin sida har han en värdig medspelare i Renée Zellweger vars karaktär är journalisten Lexie Littleton. Zellweger är en fena på kvicka repliker, har den obligatoriska glimten i ögat och det ironiskt höjda ögonbrynet. Clooneys och Zellwegers personkemi är uppenbar (inte konstigt kanske då de har varit ett par utanför filmduken). 

Dodge [Clooney] värvar den talangfulle spelaren Carter "The Bullet" Rutherford [John Krasinski] till proffsligan för att få igång sitt lag igen. Naturligtvis blir både Dodge och "The Bullet" kära i Lexie Littleton som följer med under matcherna för att försöka få sitt första riktiga scoop. Att avslöja hemligheten bakom The Bullets - krigshjältens - historia. Är  han verkligen den hjälte som han påstår? Här varvas matcherna, närkamperna, med undersökande journalistik. Eller undersökande och undersökande. Förföriskt småprat för att få honom att avslöja sin hemlighet. Om krigshjälten verkligen är en hjälte eller inte och vem som vinner Zellwegers Lexie av Dodge och The Bullet, det får ni själva se.

Jag gillar filmen. Skön musik, softade 20-talsfärger, roliga repliker. I spel och kärlek är en klart underhållande bagatell. Och så Clooney förstås, tål att upprepas. Jag får återkomma mer till honom i andra inlägg.

[Originaltitel: Leatherheads. Inspelad 2008]


[Foto: IMDb.com]
© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dagens boktips - "Kungsholmsmorden"

Läser just nu den tredje delen i Lars Bills Lundholms deckarserie som utspelar sig i Stockholm som titeln indikerar. Spännande intrig och fina miljöskildringar av Stockholm, även om jag måste erkänna att jag skummar dem ibland då jag vill framåt i handlingen. (sorry Lars) Kommissarie Hake är den som ska lösa mordet på en ung kvinna mitt i sommarnatten. Och som det brukar i många, många deckare, åker kommissarien känslomässig berg- och dalbana under utredningens gång. Han har även ett struligt privatliv och gillar alkohol, ibland lite väl mycket. Men då Hake har en dotter känns han ändå mer förankrad i verkligheten än många andra av kriminallitteraturens huvudkaraktärer. Det sker nästan per automatik när dagishämtningar-lämningar sprängs in i handlingen.

Väl värd att läsa i alla fall. En riktig sommardeckare!

[ Östermalmsmorden och Södermalmsmorden är de tidigare böckerna i serien. ]

Foto: Privat - Hemmakatten
Foto: Privat - Hemmakatten

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Hemmakatten jamar loss

Då hemmakatten har för mycket jam och klös inom sig som behöver komma ut är det nu premiär för hemmakatten.blogg.se!

Det blir förhoppningsvis en skön mix av inredning, film, böcker samt annat smått och gott som sätter guldkant på tillvaron. Detta kombinerat med tankar om vardagens bestyr och en del djupdykningar i ämnen som jag blir berörd av. Som livet i allmänhet ungefär. En del dagar präglas av yta och design, andra längtar jag efter reflektion och analys.

Välkommen till hemmakatten!
© COPYRIGHT Hemmakatten
Allt material som Hemmakatten publicerar på denna blogg (Hemmakattens blogginlägg, texter och bilder) äger Hemmakatten rättigheterna till om inget annat anges. Material får ej kopieras, spridas eller på annat sätt missbrukas.

RSS 2.0