Varde ljus


[Foto: Hemmakatten]

I och med att sommartiden slutade igår blir det nu genast mörkare på kvällarna. I mitt tycke hade vi kunnat strunta i att vrida tillbaka klockan. Hellre ljusa kvällar än ljusa morgnar, men det är min personliga åsikt. För att inte "gå under" helt i mörkret är det viktigt att tända upp och skapa ljus på annat sätt. Belysning i ett hem är viktig; det behövs allmänbelysnig, mysbelysning, punktbelysning... Ljussättning för alla tillfällen och funktioner i ett rum helt enkelt! Idag blir det några bilder från Mio igen - exemplen därifrån är oändliga (och min bildbank stor...).
[Foto: Hemmakatten]

Lagret av värme- och kronljus ska snart fyllas på här hemma. Det går åt ett antal varje kväll. Men visst är det mysigt med levande ljus?! Jag mår i alla fall bättre av de tända lågorna som fladdrar lite lätt. Stämningsfullt är bara förnamnet.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Mässintryck[Foto: Hemmakatten]

Det var lätt att gå vilse i Hem & Villa-mässans myller av montrar, människor och intryck. Jag som var på jakt efter inredningsinspiration blev en aning besviken men mat- och vinådran fick desto mer att njuta av. Här fanns både vin- och champagneprovning, tryffelsmakbitar, korgar med färska grönsaker och dessutom matlagning med italienskt tema från makarna Tengby. Med Harald Treutiger som konferencier. Det var göteborgskt gemytligt på bästa sätt.[Foto: Hemmakatten]

Men förresten, vad gäller inredning bjöds det faktiskt på en höjdare, men då inte i form av inredningsdetaljer utan faktiskt av tre livs levande personer, nämligen progamledarna för Bygglov: Mija Kinning, Matte Carlsson och Willy Björkman. De pratade om hur programmet är uppbyggt och hur varje del förbereds och planeras innan det är dags för själva filmandet. Intressant att höra om arbetet bakom kulisserna. Det är flera månaders jobb med research, resor och inköp, sedan fyra dagars filmning som resulterar i tio st 46 minuters tv-avsnitt. Den charm som dessa personer utstrålar via TV-rutan kan jag säga var än mer påtaglig live. Underhållande och proffsig leverans från denna trio!

Hem & Villa-mässan avslutas idag kl 17.00.

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Frukost


[Foto: Hemmakatten]

En rejäl frukost har jag njutit av idag. Sovmorgon, nyheter på tv och långläsning av GP. Allt medan solens strålar letar sig in genom fönstren och dansar runt i helgens tulpanbukett. Gillar verkligen sådana förmiddagar. Välbehag helt enkelt. Nu är det dags för äventyr på stan. Det lutar mot Hem & Villa-mässan samt några ärenden i favoritbutiker i centrum. Ha en fin lördag! Vad ska du själv hitta på?

Det vita frukostporslinet i keramik kommer från Vävra.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Två favoriter tillbaka

Ikväll återkommer två favoriter i tv-rutan: SVT1 kör med start kl 21.30 andra säsongen av den brittiska serien Downton Abbey och TV4 visar andra omgången av musikprogrammet Så mycket bättre kl 20.00. Upplagt för tv-kväll med andra ord om du är hemma.


[Foto: Skärmdump från SVT.se]

Downton Abbey utspelar sig i England på ett stort gods som nu när första världskriget pågår har förvandlats till en mottagning för sårade soldater. Familjen Crawley står i centrum där äldsta dottern Mary i första säsongen sent omsider kom på att hon nog trots allt var kär i den avlägsna släktingen och arvtagaren till godset, advokaten Matthew Crawley. Men att han började tveka på äktheten i hennes känslor efter alla turer fram och tillbaka. Men innan något blev bestämt kom kriget emellan. Ett krig som kommer att förändra tillvaron på godset både bland herrskap och tjänstefolk. Det ska bli spännande att följa relationerna på godset, likaväl i den förnäma familjen som bland tjänstefolket. I den sistnämnda gruppen är det Mr Bates och Anna som lockar till mest intresse. Han en ädel man med ett något solkat förflutet, hon med sin lojala kärlek till honom som hon hoppas ska övervinna svårigheterna. Förutom relationerna, berikas denna serie av de smakfulla miljöerna, de äkta magnifika interiörerna och de vackra tidsenliga kläderna. Brittisk tv-drama när det är som bäst.


[Foto: Skärmdump från TV4.se]

I Så mycket bättre får vi följa sju folkkära artister under en intensiv och rolig vecka. Varje artist får var sin dag där de bestämmer aktiviteterna som ska genomföras. Varje kväll avslutas sedan med en god middag och musikunderhållning där de andra artisterna ska göra var sin låtolkning från dagens artists repertoar. Förra säsongen var en höjdare och det kan väl inte bli annat än bra även denna omgång med artister som Tomas Ledin, Lena Philipsson, Eva Dahlgren, Timbuktu, Laleh, E-type och Mikael Wiehe. För vem vill inte höra Lena Ph och Laleh tolka Ledin, eller Timbuktu rappa en Wiehe-låt? Eller E-type sjunghoppa till Dahlgrens toner. Tror det kan bli oväntade och annorlunda tolkningar. Som säkert har lika stor chans att bli hits på nytt, precis som förra omgången. För vem minns inte Septembers versioner av Petters Mikrofonkåt och av Eldkvarns Kärlekens tunga?!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Keramik


[Foto: Hemmakatten]

Nu har jag fått hem mina första skapelser i keramik. Kul att faktiskt för första gången ha gjort egna alster. Det är svårare och roligare än vad jag hade väntat mig att ringla, kavla eller tumma ut objekt i lera. Allra svårast är att dreja och det har jag bara testat en gång. Det blev den lilla ljushållare av det försöket. Men jag fick höra att det tar visst sju år att verkligen lära sig tekniken så jag misströstar inte. Det ska nog gå att få till en mugg eller större skål så småningom. Ambitionen är att göra lite större grejer. Jag har börjat i liten skala och fick igår höra att leran krymper 10% i bränningen så nästa gång gäller det att ta i lite...:)

Fredagskänslan börjar så smått infinna sig och det är snart helg. Ska bli skönt med ledighet och förhoppningsvis trevligt socialt umgänge kommande dagar. Och kanske en konsert ikväll. Eller så stannar jag hemma och kollar på romantiska komedin I spel och kärlek med ingen mindre än George Clooney...Ha det fint![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Rosa


[Foto: Hemmakatten]

Vad jag gillar rosa ändå. Rosa snittblommor och rosa detaljer. I husgeråd, ljuslyktor eller som accentfärg på kuddar och dukar. Denna vecka pryder en rosenbukett hemmet i denna nyans och jag matchar med ljusstakar i fattigmanssilverrosa. Onsdagen försvann i ett nafs och avslutades med en mycket trevlig after work med ett gäng från jobbet. Högt i tak, många skratt och en härlig stund. Mer sådant i tillvaron tack! Hoppas du får en fin torsdag. Helgen närmar sig med stormsteg. Snart fredag = underbart!

Och slutligen kan jag bara säga att det är ett styvt jobb att äta upp den där äppelkakan jag bakade förra helgen. Men jag gör mitt bästa...


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa
[Foto: Hemmakatten]

Nu har jag testat något nytt i matväg; en grön ärtsoppa med bacon. Det blev kanske inte riktigt som jag hade tänkt mig men ändå kul att prova att laga något som jag aldrig har gjort innan. Det finns olika recept på denna ärtsoppa. En del tar vin, andra mousserande vin i för att "piffa till" soppan. Jag hittade ett enkelt recept från Niklas Ekstedt, ni vet han som är med i SVT Niklas mat, som är lätt att följa. Tyckte dock att soppan blev mer som en puré än soppa så jag rekommenderar mer vätska. För att göra det lite matigare serverades grovt bröd med några skivor vällagrad herrgård till.

Men det bästa med middagen var ändå sällskapet. Då spelar det inte så stor roll om maten är perfekt eller inte. Hoppas jag... :)

Recept grön ärtsoppa (4 pers)
500 g frysta ärtor
1.5 dl vitt vin
0.5 dl grädde
1 st schalottenlök
Salt och peppar
4 skivor bacon
1 bit pepparrot (hoppade jag över)
Gräddfil

Gör så här:
1. Fyll en kastrull med vatten och koka ärterna.
2. Reducera vinet i en annan kastrull tillsammans med grädden tills hälften återstår.
3. Hacka löken.
4. Mixa ärterna till en slät puré, tillsätt vatten om de inte mixas ordentligt.
5. Häll över ärterna i grädd- och vinreduktionen, tillsätt löken och koka upp allt.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Om du vill ha soppan lite extra skummig innan du serverar den så tillsätt lite lättmjölk och skumma upp med en stavmixer
8. Hacka bacon i småbitar och fräs ordentligt knaprigt
9. Riv pepparroten
10. Servera soppan med baconhacket, gräddfil och riven pepparrot.

Recepet hittade jag här.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Längtan[Foto: Hemmakatten]

Jag kan inget annat än konstatera att jag titt som tätt längtar till sommmaren. Den varma årstiden är ändå min favorit, hela perioden från april till september med höjdpunkten runt juli. Solen, värmen, ljuset. Ja, då känns allt lätt, luftigt och ledigt. Jag försöker hitta ett liknande förhållningssätt även under vinterhalvåret men av någon anledning är det ibland en riktigt stor utmaning. Vissa dagar känns underbara, andra gråa med ett inbyggt motstånd. Men något som alltid lyfter tillvaron är uppskattning, glädje och nyfikenhet. Oavsett årstid. Att lära sig något nytt; en ny färdighet eller kunskap, ställas inför en ny utmaning eller kanske få en ny erfarenhet - det ger energi. Att lära känna en ny person, att få uppskattning på sitt jobb, ge en kollega eller vän en komplimang, att lyssna på en bra låt som gör att man vill dansa loss, njuta av höstens gyllene löv, ta en kopp te, samtala med bästa vännen, resa till sitt favoritställe eller upptäcka en helt ny ort eller plats, ja - det finns mycket att glädjas åt i det lilla i vardagen.

Men allra mest guldkant på tillvaron sätts tillsammans med andra människor. Som bjuder på sig själva, som har humor och som får mig att må bra. Där jag kan vara mig själv och där samspelet fungerar. Att få energi av andra betyder mycket. Men minst lika roligt, om inte ännu mer tillfredsställande, är det att få visa andra sin uppskattning. Några vänliga ord kostar så lite. Det kan vi alla bjuda på. Jag försöker vara rak och säga när jag är nöjd. När jag uppskattar någon eller något. För ofta låter vi sådant vara osagt. Men jag försöker att inte ta något för givet. Och tala om och vara tydlig när jag upplever något jag gillar. Jag försöker vara medvetet tacksam för bra dagar, och tacksam för de fina människor som finns i mitt liv. Ni vet vilka ni är. Och så är det tisdag. Bara en sådan sak. Det tackar jag särskilt för! :)
[Foto: Hemmakatten]

Bilderna idag är från ett av sommarens besök på Käringön i den mysiga butiken Biddevind. Ja, ibland får man faktiskt längta och tänka tillbaka. Så länge man inte glömmer att ta vara på nuet - och drömma framåt.

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Blått fokus


[Foto: Hemmakatten]

Gårdagen kändes väldigt bra på många sätt. Upp i ottan med syskonbarnen och flera timmars lek och bus hann vi med innan det var dags för dem att åka hem. Sedan genomförde jag en riktigt skön joggingrunda i strålande sol där den kristallklara luften gjorde det lätt att springa. Därefter var det dags för en stunds uppladdning med god fika; de små nötkrokantbollarna smakar ljuvligt!, innan nästa rusch stod på tur: IFK Göteborgs sista match för säsongen. Härligt att de blåtvita fick avsluta med vinst. 3-0 mot Norrköping och Hysén fick näta igen. Kul!

Idag är det måndag igen och jag hoppas att energin från igår håller i sig. Hjälper till en smula med en stor kopp Earl Grey. Dumt att chansa på något annat ;). Hoppas att du får en bra start på veckan!

Turkosblått porslin från danska leverantörer: mugg från Greengate och fat IB Laursen.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Filmtips: The Reader

Kate Winslet & David Kross i filmen The Reader
[Foto: Hemmakatten, på filmens dvd-omslag]

Ikväll (sönd) kl 21.00 visas en av de bättre filmer som jag har sett. Kate Winslet är superb och även de andra skådespelarna håller toppklass. Då filmen visas på TV4 gäller det bara att orka med alla reklamavbrott, nyheter, sport och väder... Jag tror det blir en aning för sent för min egen del men jag rekommenderar verkligen The Reader. Jag skrev en recension när jag såg den första gången 2009. Här kommer den så du vet vad filmen handlar om:

Hemmakatten recenserar The Reader
"Det har redan skrivits hyllmeter om filmen The Reader, men den är så pass bra att jag inte kan låta bli att nämna några ord. Den är väl värd att skriva om, och väl värd att ses. Inte minst för Kate Winslets skull. Hon är en aktris som alltid gör välgjorda rolltolkningar. Hennes gestaltning av rollfiguren tyskan Hanna Schmitz i The Reader är inget undantag. Det är nerv, närgånget och spännande. Hela tiden med en underliggande känsla av obehag. Det kryper under huden, och Winslet har aldrig varit bättre. Helt förtjänstfullt fick hon en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll 2009.

Filmen börjar några år efter andra världskriget, i en liten stad i Tyskland. Den unga studenten Michael Berg [tysken David Kross, född 1990] får av en slump hjälp av den äldre Hanna [Winslet] vilket blir inledningen på en passionerad och komplicerad relation. Svårt att säga om det verkligen är en kärleksrelation. På något sätt är det nog ändå det, i alla fall för den unga Michael. Vad Hanna känner och vill ha ut av relationen är mer svårtydigt. Hon bär på en ful hemlighet som skapar känslomässig distans. Men ändå vågar hon stundtals hänge sig åt Michaels upptäcksfärd av henne. Det hudlösa spelet accentueras av det intensiva fotot. De bleka färgerna i Hannas lägenhet, där Hanna och Michael träffas i smyg, lyfter fram och konstrasterar mot det känslostarka dramat dem emellan.

Kate Winslet & Ralph Fiennes i filmen The Reader
[Foto: Hemmakatten, på filmens dvd-omslag]

Plötsligt bryter Hanna relationen. Hon försvinner spårlöst och Michael står där själv med alla sina känslor. Några år senare kommer stormen. Obevekligt bestraffande och hård. Hanna får betala priset av sin hemlighet och skammen runt den. För Michael, som sakta förstår vad det handlar om, blir det en svår inre konflikt. Ska han avslöja Hannas hemlighet och hjälpa henne, eller ska deras kärlekshistoria blekna bort i anonymitet och tystnad och Hanna få sitt straff?

The Reader är klart sevärd även om jag hela tiden känner mig kluven till handlingen och karaktären Hanna Schmitz. Det är svårt att känna någon sympati för Hanna, oavsett tragiska omständigheter. The Reader lämnar ett visst mått av illamående som jag har svårt att skaka av mig på flera dagar. Ett bevis på hur bra Winslet spelar. The Reader är en film med många bottnar. Se den. Och var beredd på att bli berörd."

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Min bror och jag

Gratinerad fårost hos Min bror och jag
Kvällens bästa: Meze-tallrik
[Foto: Hemmakatten]

Min bror och jag, samt några familjemedlemmar till, var på den turkiska restaurangen som heter just Min bror och jag. Fullsmockad fredagskväll, hög stämning och mycket god och prisvärd mat. Ett matställe som jag verkligen kan tänka mig att återvända till. Det bästa var nog förrätten som var en meze-tallrik med turkiska tapas. Otroligt mycket gott, särskilt friterad fetaost och en paprika fylld med en god röra, vitlöksyogurt och en tomatsalsa. Kan verkligen rekommendera den. Förrätten ska delas på två, men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ta den som huvudrätt själv nästa gång. Övriga sällskapet tog friterade bläckfiskringar med aioli samt gratinerad getost. Till varmrätt blev det inga större variationer: lamm med en höstig sås på rosmarin och rött vin. Mums! Min bror och jag tackar Min bror och jag för en trevlig kväll! :)


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Blomsterinspiration


Mariaplans florister i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

Just nu leker jag för fullt med syskonbarnen men tänkte ändå kika in här på bloggen och bjuda på några inspirationsbilder från en ny favorit på floristfronten, nämligen Mariaplans Florister. Jag har nämnt denna charmiga butik tidigare, men har som sagt fler härliga bilder att visa. Butiken är verkligen ett mecka för blomsterintresserade!


[Foto: Hemmakatten]

Om du inte har något annat för dig i helgen så ta gärna en tur till Mariaplan och njut av de vackra blomsteruppsättningarna och söta kreationerna hos de trevliga tjejerna på Mariaplans Florister. Det finns både krukväxter, snittblommor, inredning och modedetaljer att botanisera bland. Ha en trevlig lördag!

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Äppelkaka & vaniljsås


[Foto: Hemmakatten]

Idag har jag testat att göra en ny variant av äppelkaka samt hemlagad vaniljsås. Får nog erkänna att det är en viss skillnad på hemlagad vaniljsås och köpt trots allt. Det smakade över förväntan gott. Jag gjorde en äppelkaka med pajdeg istället för min vanliga med smuldeg, och jag måste nog säga att jag föredrar den sistnämnda även om det är trevligt med variation. Tänkte i alla fall dela med mig av recepten om även du vill prova. Passar rätt bra som fika under helgen. Jag har i alla fall att äta av i några dagar...

Hoppas att du har en fortsatt fin fredag. Och missa nu inte fenomenala författaren Ann Heberlein på Skavlan ikväll!

Recept Äppelkaka
Deg
2 dl mjöl
75 gram smör eller margarin
1 krm salt
2 msk vatten

Blanda till en boll. Låt vila i 20 min. Tryck därefter ut degen i en pajform med kanter.

Fyllning
50 gram margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
2 msk mjöl
3 stora rivna äpplen.

Blanda alla ingredienser till röran utom äpplena. Vispa med elvisp för att få en riktigt slät röra. Häll därefter i de rivna skalade äpplena. Häll i röran i pajformen. Grädda i 40-45 minuter på 225 grader.

Recept vaniljsås

2 dl kaffegrädde eller gräddmjölk (jag tog mellanmjölk)
1 vanilljstång
2 msk socker
knappt 1/2 krm salt
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Häll kaffegrädden/mjölken i kastrull. Skåra vaniljstången på längden så att den öppnar sig och lägg ner den i kastrullen med mjölken. Sjud under lock i 10-15 min. Dra kastrullen från värmen. Ta upp vaniljstången. Tillsätt socker, salt och äggulor, en i taget. Sjud såsen under oavbruten kraftig vispnnig tills den tjocknar. Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat något. Låt den kallna. Vispa till sist vispgrädden och blanda ner i såsen. Kyl och servera.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Italiensk middag


[Foto: Hemmakatten]

Igår gjorde jag en middag med italienskt tema. Jag hade en del ingredienser hemma som behövde lagas till innan bäst-före-datumet passerades. Och så behövde brorsan en paus från tentapluggandet så det slogs två flugor i en smäll. Förrätten bestod av färsk sparris omlindad med lufttorkad skinka som jag gratinerade med parmesanost i ugn. Varmrätten hittade jag hos Starwoman, som i sin tur lånat receptet från Monika Ahlberg; balsam- och honungsmarinerad lax med pasta. Tyvärr tyckte jag inte att laxen tilltalade mig nämnvärt, men fetaost och ruccola i pasta är alltid en höjdare. Brorsan var i alla fall nöjd, och det var det viktigaste just denna middag.

Hoppas att du får en trevlig torsdag!

Lax marinerad i honung och balsamvinäger
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

En liten bok om ondska

En liten bok om ondska av Ann HeberleinFörfattaren Ann Heberlein
[Foto: adlibris.com samt Hemmakatten på författaren Ann Heberlein]

För ett tag sedan slukade jag en riktigt läsvärd bok. Ni vet en sådan där bok där man från första meningarna känner att – wow, den här är bra! Denna gång handlar det om En liten bok om ondska av Ann Heberlein. Heberleins faktaroman ”Det var inte mitt fel - om konsten att ta ansvar” är en av mina favoriter så jag hade höga förväntningar inför läsningen av En liten bok om ondska. Och jag blir inte besviken. Men det gäller att hålla sig vaken. Varje rad är meningsfull och jag får hålla koncentrationen alert hela tiden. Inget skummande här inte utan en aktiv penetration av texten och varje mening.

Ondska är inget lätt ämne, men konstant aktuellt. Inte minst genom ett visst politiskt partis intåg i den svenska riksdagen, tragedin i Utöya, och de brott som begås mot såväl mänskligheten som mot individer dagligen. Kan människan vara ond från födseln, eller är det omständigheterna som skapar den onda personen? Kan vem som helst begå onda handlingar, även s.k. vanliga människor? Uppenbarligen är svaret ja, enligt Heberlein. Det var helt vanliga män (och kvinnor) som arbetade som fångvaktare i de tyska koncentrationslägren, som sveptes med i en ond ideologi. Även om en del inom nazistpartiet var sadister och njöt av det. Medan andra bara ansåg sig göra sin plikt och sitt arbete. Hur sjukt och fasansfullt det än kan verka. Men jag kan inte låta bli att undra vart det sunda förnuftet tar vägen…Det försvinner i vissa sammanhang. Dock har sociologiska experiment visat hur lätt det är för fullt ”normala” och friska människor att gå in i en roll och börja bete sig kränkande i speciella, sociala kontexter. Exempel på det som Heberlein tar upp är Standford Prison Experiment och Stanley Milgrams lydnads- och auktoritetsexperiment, där helt vanliga studenter och försökspersoner efter ett mycket kort tag kränker sina medmänniskor i experimenten.

Men Heberlein nöjer sig inte med att ta upp det sociala sammanhanget utan återkommer till det individuella ansvaret. Ansvaret att stå upp för en inre moral, stå upp mot systemet, tänka själv, ifrågasätta maktstrukturer och ”order” som kränker andra människor. Och att människor som står vid sidan om det onda som sker, också har ett ansvar. Likgiltighet kan om det hårddras också betraktas som en del av ondskan. Att inte våga anmäla, att inte våga säga ifrån när någon mobbas eller far illa etc. Diskussionerna i boken går fram och tillbaka, såväl teoretiska och filosofiska definitioner som praktiska exempel avhandlas. Fall som bl.a. Fritzl, Anders Eklund, Ted Bundy tas upp och dissekeras utifrån ondskebegreppet. Ingen direkt upplyftande läsning, men tänkvärt och lärorikt.

En liten bok om ondska
ger perspektiv på både ondskebegreppet och hur synsätt och förklaringsmodeller av s.k. onda människor och onda handlingar har ändrats över tid, med långt fler infallsvinklar än de som jag har tagit upp här. En läsupplevelse som delvis går i moll, men en nog så viktig bok för att sätta saker och ting i perspektiv. Och avslutningen fokuserar ändå på det som är väsentligt mer inspirerande: Att vi är fler goda människor än onda. Och hur viktigt det är med ett personligt ansvar. Att du kan göra mycket i det lilla för att stå upp mot det som kan kallas ondska i samhället. Men framför allt, att vi alla, var och en, kan göra mycket för att bejaka sunda etiska värden, det goda i samhället, inom oss själva och hos andra. Det goda finns i varje människa om man bara tar sig tid att se det.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Rosa


[Foto: Hemmakatten]

Helgens fynd på toppfronten blev denna stickade skapelse i rosa från Mango. Jag tyckte att den var väldigt söt i butiken men nu här hemma börjar jag av någon anledning tveka. Vet inte om det blir för mycket "vingar" på ärmarna. Man vill ju inte att överdelen för tankarna till serien V, om någon nu minns den. :) Får fundera på om denna topp ska få ta sin plats i garderoben eller om det blir retur. Vad tycker du?


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Mysigt


[Foto: Hemmakatten]

Då har det fikats igen. Det finns nästan inget mysigare än att göra det. Särskilt under hösten. Efter några timmar på stan och lite span i butiker styrde jag och en vän stegen till favoriten Le Pain Francais på Vallgatan. Packat med folk, men vi lyckades ändå lägga beslag på kaféets skönaste fotöljer på andra våningen. Sittbekväma och utmärkt spanläge. Och så himla goda mackor till det och trevligt samtal om högt och lågt. Ja, då trivs i alla fall jag. Min baguette hade en getostfyllning som jag ska försöka kopiera någon dag hemma, och vännen tog en tonfiskröra. Är det något Le Pain Francais lyckas med, förutom trivsam inredning och läckra bakverk, så är det att röra ihop välsmakande fyllningar till sina mackor.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Höstens färgpalett: lila[Foto: Hemmakatten]

Jag fortsätter inredningsexpeditionen på Mio i Västra Frölunda och tittar på vilka färger som gäller i höst. Tidigare har grönt varit i fokus, idag har turen kommit till lila. För mig fungerar denna nyans bäst som accentfärg i mindre detaljer i inredningen. Den blir läcker i rätt kombination, tex med grått, svart, vitt eller brunt.
[Foto: Hemmakatten]

Andra fina detaljer i denna piffiga nyans kommer här. Visst är det härligt med kuddar och blommor i lila?! Gillar också tavelmotivets söta hjärta. Passar i de flesta hem, om man gillar den stilen vill säga...[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Mästaren

Mästaren av Harlan Coben
[Foto: Hemmakatten]

Jag har "upptäckt" och fått en ny favorit i deckarförfattaren Harlan Coben. Det har varit ett rent nöje att läsa kriminalromanen Mästaren som handlar om den amerikanska sportagenten Myron Bolitar. När den välkända kvinnliga tennisstjärnan Valerie Simpson mördas under US Open-turneringen blir Myron personligt involverad i fallet. Stjärnan var på väg att göra come back efter några års frånvaro, och befann sig på arenan för att träffa Myron. Men någon hann tysta Valerie innan hon kom i kontakt med honom. Myron blir berörd av hennes öde och kan inte låta bli att själv starta en utredning. Till sin hjälp har han den slipade advokaten och kampsportexperten Win, som inte drar sig för att ta till våld när nöden kräver. Myron, av branschen ansedd som en reko och schysst kille och agent, använder både sin charm och sina kontakter för att gräva fram sanningen om Valerie. När sedan utredningen visar sig implikera Myrons senaste fynd Duane Richwood, rising star på tennishimlen, börjar han nästan ångra sin inblandning.

Harlan Coben är som sagt en ny bekantskap för mig men jag kände redan vid läsning av första sidan att detta är en författare i min smak. Coben skriver lekande lätt. Om handlingen har med tennis att göra kan jag väl säga att formuleringarna är som snabba volleys och träffsäkra smaschar. Det är underhållande, kvickt och spännande. Jag skrattar högt åt vissa meningar och beskrivningar. Personporträttet av Myron är både varmt och sympatiskt. Och han är den som får leverera de mest humoristiska och knivskarpa formuleringarna. Mästaren är den andra fristående delen i en serie om sportagenten Myron Bolitar. Den första romanen heter Spelaren och det är en bok som jag snarast kommer att införskaffa. Jag kan bara konstatera att jag har fått en ny favorit och att Harlan Coben sopar banan med många av nutidens deckarförfattare. Game, set and match till Coben!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Pastasallad


[Foto: Hemmakatten]

Middagen igår bestod av en fräsch pastasallad med italienska godsaker. En smakrik salami (Magnifico), oliver, soltorkad tomat, ruccola och en vällagrad balsamvinäger som dressing. Samt fetaost, visserligen grekisk, men oerhört god för att ge den där smaksättaren som behövs. Ibland är det enkla det bästa så länge råvarorna håller hög klass. Ett glas rött från Italien till det och middagen var fulländad. Jag åt som om jag aldrig hade sett mat tidigare. :) Och vad passar väl bättre än toner av svensk/italiensk musik till detta. Här är en av mina favoriter med Maggio.

Snart är det dags att ge sig ut i det härliga höstvädret igen. Ha en skön söndag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sett på stan


[Foto: Hemmakatten]

En underbar höstdag och jag har tillbringat några sköna timmar på stan. Det är något visst att se sin kära stad i vacker höstskrud. När solens strålar speglas i Vallgraven och leker tafatt längs Avenyn upp till Poseidon. Jag har promenerat, tittat i butiker, spanat in det nya caféet Berzelii choklad på Korsgatan och försökt att leva upp till dagens utmaning att försöka låta bli att handla något. Gick så där får jag väl erkänna. Men en födelsedagspresent till någon annan räknas väl inte? Och en riktigt prisvärd bastopp från Zara kan väl knappast kallas shopping. Vad är det det kallas nu igen, förnekelse, rationalisering? :) Oavsett så är jag nöjd med resultatet. Nu njuter jag av en god fika och tänkte läsa ut en underhållande bok som jag snart ska recensera här. Hoppas du har en mysig lördag!

Trevliga Berzelii choklad på Korsgatan som har tryfflar en masse, mackor med aptitretande pålägg samt kaffe & te:

Berzeli choklad

[Foto: Hemmakatten]

Violas blomsterbutik på Södra Vägen möter hösten i rosa:

Violas Blomsterbutik

[Foto: Hemmakatten]

Hos Chili store finns tofsar i king size som säkert hade fått Maria Montazami att gå i spinn samt fina vaser:Vallgraven i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fredagsmys


[Foto: Hemmakatten]

Vilken skön dag. Jag har tagit det lugnt, kört ett bra joggingpass, läst, bakat äppelkaka, haft stimulerande sällskap, och nu myser jag framför Idol och snart Skavlan. Väldigt trevligt att det är fredag och helg. Behöver återhämta mig en smula efter en intensiv och rolig vecka. De sprakande röda papegojetulpanerna är från Holland (känns inte så klimatsmart att köpa dem, men de fanns i butiken och är väldigt vackra) får liva upp vardagsrummet denna helg.

Hoppas att ni har en fin fredag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Färg i köket[Foto: Hemmakatten]

Guzzini
är ett italienskt märke som gör många snygga husgerådsprodukter och detaljer till köket. Praktisk plast och färgstarka nyanser. Sätter verkligen färg på köket och gör matlagningen lite roligare. Kul att kombinera olika nyanser också. Dessa läckra produkter finns hos butiken Vy Form & Textil.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Parmaknyten


[Foto: Hemmakatten]

Ett gott tilltugg till fördrinken eller som en del av exempelvis en italiensk buffé är dessa "parmaknyten" med färskoströra. Få ingredienser, lite jobb, men med stort resultat. Dessa är en av mina favoriter. Hoppas att du gillar dem lika mycket som jag!

200 gram färskost - tex Philadelphia
8 soltorkade tomater
ca 10 svarta oliver

Hacka oliver och soltorkad tomat och häll i färskosten. Blanda ordentligt.
Ta en skiva lufttorkad skinka och klicka på en sked med färskoströran. Rulla ihop till en boll. Om du vill snygga till det lite kan du knyta ihop skinkan med ett grässtrå, men jag håller det enkel.

Receptet kommer ursprungligen från Monika Ahlbergs kokbok Monikas buffémat, en bok sprängfylld av aptitretande recept.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Energi


[Foto: Hemmakatten]

Vilken skön kväll det har varit. En välbehövlig lugn sådan efter några intensiva pass på jobbet. Påfyllning av energi med gott mellanmål, inspiration från senaste numret av ELLE Interiör som har en massa höstfint och uppslukande deckarläsning. Samt inte minst en spännande titt på svenska landslagets bragdmatch mot Holland där vinsten innebär att laget är direktkvalificerat till EM. Synd bara att inte Tobias Hysén fick spela, men man kan inte få allt, även om jag vill. :)

Hoppas att du har haft en fin tisdag.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Äppelsockerkaka

Hemmakatten bakar äppelsockerkaka
[Foto: Hemmakatten]

Årets äppelskörd inom familjen har varit god så jag har fått ett gäng äpplen hem till mig att göra vad jag vill med. Mycket äppelkaka blir det. Häromdagen ville jag variera bakningen och provade ett annat gott recept: äppelsockerkaka. En mjuk kaka som fungerar till det mesta. Blev ganska nöjd med resultatet och tänker därför dela med mig av receptet här. Jag tycker att den är perfekt att ha till höstkvällarnas fika med te och levande ljus.

Recept Äppelsockerkaka med kanel & mandel

Smet
100 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1, 5 del mjölk/grädde

Garnering
0,5 msk kanel
2 msk socker
2-3 äpplen
0,5 dl flagad mandel
2-3 msk smör

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och rör smeten kraftigt några minuter. Tillsätt mjöl, bakpulver och vätska. Blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form.

Blanda socker och kanel och strö lite av detta över kakan. Lägg på de skalade äppelklyftorna på smeten och strö resten av kanelsockret över. Täck med flagad mandel och små klickar av matfett. Grädda i 175 grader ugnsvärme i ca 45 minuter. Låt kakan kallna och server direkt ur formen eller lägg upp på fat. Ev med vispad grädde, glass eller vaniljsås till om du vill.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Den som dräper

Den som dräper
[Foto: filmforum.se]

Vad härligt det är med hösten när alla dessa tv-serier drar igång. Nu är det dags för en dansk kriminalserie igen. Denna gång i TV4 och denna gång en heldansk produktion även om den svenska skådespelaren Jakob Cedergren är med. Förhoppningsvis är den här serien snäppet vassare än Bron som jag tyvärr inte alls har fastnat för.

I Den som dräper står kommissare Katrine Ries [Laura Bach] i fokus och hon får farliga kriminalfall på halsen då hon ansvarar för en specialenhet inom Köpenhamnspolisen som löser seriemord. Första avsnittet handlar om en bestialisk mördare som har lämnat fyra kvinnolik efter sig. Cedergren spelar Ries kollega psykiatern Thomas Schaeffer som bistår med sin expertkunskap i jakten på mördarna. Cedergren känner vi igen från bl.a. Morden i Sandham där jag tyckte han gjorde en habil insats som polis. Förhoppningvis är han ännu bättre i denna danska kriminalare. För dessa tv-serier från vårt grannland över sundet brukar som sagt vara mycket välgjorda. Enda nackdelen som jag ser det är att TV4 har söndervisat förhandsreklamen inför starten. Men det är knappast seriens fel. Jag kommer i alla fall bänka mig ikväll kl 21.00 för att med spänning titta på de tio kommande avsnitten av Den som dräper.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Höstfint
[Foto: Hemmakatten]

Jag var i Borås en sväng igår och gick förbi den härliga butiken Hjärterum som ligger i hjärtat av textilstadens uppfräschade centrum. Jag fastnade för de fina dekorationerna utanför butiken. Snyggt komponerat och vackra färger. Hösten när den är som bäst. I butiken finns både inredning, blomsterkreationer och en del mode. Alltid något att inspireras av. Jag höll mig utanför butiken denna gång då jag var på väg till ett kalas, men nästa gång ska jag tillbringa en lång stund i Hjärterum och botanisera bland deras fina sortiment.

Hoppas du får en skön söndag!

Butiken Hjärterum i Borås[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Höstens färgpalett - grönt


Kuddfrossa
[Foto: Hemmakatten]

Jag tycker om mustiga färger under hösten, som speglar naturen utanför och som även hjälper till att få in mer färg i inredningen i takt med att nyanserna utanför blir allt blekare. Därför bjuder jag på ett axplock av bilder från Mio-butiken i Västra Frölunda med fokus på färger jag gillar i höst: lila och mullvad, lime och skogsgrönt, rosa och orange samt också antinyansen beige! :) Håll till godo nu med många bilder. Jag börjar med grönt! Visst är lampan med påfågel på (ovan) läcker?
[Foto: Hemmakatten]

Enligt forskning kan det mänskliga ögat uppfatta flest nyanser av färgen grönt. Och visst är det bra, det finns så många läckra. Grönt har en lugnande effekt i inredning och blir för mig en naturlig koppling till naturen som förstärker och piggar upp. Soffan i 50-talsstuk nedan är en av mina favoriter. Minner om mormor och goda tider.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fredag


[Foto: Hemmakatten]

Äntligen fredag! Snart stundar helgen och det är lika underbart varje vecka. Den här speciella känslan som infinner sig just denna dag inför kommande ledighet. Det är bara att andas ut och njuta. Jag har börjat ta fram höstfärger i mitt kök, det är dags nu. En löpare från Linum och lila ostronskål från Mateus får sällskap av ytterligare ett second hand-fynd, en vit räfflad keramikvas från Myrorna. Jag tycker att ränderna i vasens yta tar upp ränderna i duken på ett fint sätt. Vit ljusstake IKEA samt keramikhjärta Vävra.

Jag lyssnar in helgen med en skön låt som jag har fastnat för: Good Life med OneRepublic från filmen One day. Hoppas att du får en härlig helg vad du än tar dig för! Lev livet här och nu. Livet är för kort för att inte ta chansen att må bra när tillfälle ges. Glädjs åt det lilla. Du vet aldrig vad som väntar imorgon. Njut. :)[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Afternoon Tea

Afternoon Tea på Café Brogyllen på Västra Hamngatan i Göteborg

[Foto: Hemmakatten]

Café BrogyllenVästra Hamngatan har börjat med Afternoon Tea på onsdagar mellan kl 13-19.00. Som den tedrickare jag är ville jag prova detta koncept och idag slog vi till. Det var mycket gott och en trevlig stund, även om ljudnivån blev en aning hög i och med livemusiken som spelade och den för övrigt fullsatta lokalen. Lite stimmigt vilket i och för sig kan vara trevligt men när man vill föra ett samtal i någorlunda normal samtalston kan det störa en aning. Nåväl, bortsett från det kan jag rekommendera detta Afternoon Tea. För 79 kr får du en kanna nygbryggt te, en scones med tillhörande grädde och sylt, två mindre smörgåsar med olika fyllningar (en med lax/ägg, en med skinska/senap), melon samt en chokladtryffel som smälter i munnen. Sammantaget var det mycket mysigt att sitta inne i den fina lokalen och avnjuta varmt te med tilltugg och föra ett stimulerande samtal. En repris blir det nog alldeles snart.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


The three musketeers

The Three Musketeers
[Foto: IMDb.com]

Denna riktigt blåsiga tisdagskväll var det dags för en actionfilm med drag: De tre musketörerna! En fartfylld film med många snygga scener och häftiga klipp. Vi såg den i 3D vilket var första gången för mig, och effekterna låter inte vänta på sig. Djupet tillför faktiskt filmen en extra dimension och ger krydda till de ibland storslagna miljö- och actionscenerna. Det bjuds på bra underhållning från första till sista filmrutan. Om än något "snäll". Jag hade definitivt klarat av både vassare och syrligare repliker samt lite mer vågade känslomässiga uttryck. Men förklaringen ligger i att filmen är från 11 år, och då får de extra svängarna stå tillbaka för den yngre publikens skull.

Handlingen är den klassiska, om än något modifierad. Men visst är det fortfarande de tre musketörerna Athos, Porthos och Aramis som står i centrum. Tre erfarna och något luggslitna fäktningsexperter i den unga franska konungen, Louis XIV:s tjänst. Som slåss för kung och fosterland när så behövs. Även om de den senaste tiden mest ägnat sig åt vin, kvinnor, och vin igen... Men så en dag får de sällskap av den unga D´Artagnan [Logan Lerman] som vill bli en av musketörerna. D´Artagnans första möte med dessa tre herrar är underhållande. Och mötet tänder lågan hos musketörerna att återigen vilja kämpa för något gott. I detta fall för att förhindra en för landet och kungen ödesdiger konspiration iscensatt av kardinal Richelieu, kungens närmsta rådgivare som har allt annat än kungens bästa för ögonen.


[Foto: IMDb.com]

En av mina brittiska favoriter, skådespelaren Matthew Macfadyen spelar musketören Athos och är väl också den som har förärats de mest roande replikerna. Hans spel är mustigt och han tar ut svängarna på ett härligt sätt. Men jag är inte helt objektiv när jag skriver det. ;) Orlando Bloom är också komisk i sin inte allt för charmiga roll som hertigen av Buckingham som också intrigerar mot Frankrike. Dessutom återfinns Mads Mikkelsen i rollen som Richelieus härförare. Han börjar bli bra på att spela internationella skurkar den där Mikkelsen. Och så Milla Jovovich, duktig actionskådespelerska, även om hon är långt ifrån sin fenomenala tolkning av Jeanne d´Arc. Men fungerar ändå väl som Milady, vän eller ovän till musketörerna, det beror på vart vinden blåser för stunden.

Det tre musketörerna är en lättsmält film för hela familjen med fin action och häftiga fäktningsscener. Helt OK en vanlig tisdagskväll. Blir lite sugen på fäktning faktiskt. Det ser så snyggt ut!


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Middag


[Foto: Hemmakatten]

I söndags blev det familjemiddag på kvarterskrogen. Vad skönt det är att ibland slippa laga mat själv och bara sätta sig och bli serverad! Särskilt på ett trevligt ställe som Johannebar. Det känns nästan som hemma där. Gott var det i alla fall. Här serveras stans godaste hamburgetallrik. Jag valde dock inte mega de luxe hamburgaren som jag oftast gör utan slog till på en pasta al pollo istället. Kyckling i en gräddig marsalasås med champinjoner och valnötter. Inte fel. Nej, om jag skulle ta tag i denna dag. Vet inte om begreppet tisdagskoma är myntat ännu men jag tror att jag har hamnat i en... Dags för te. Nu!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Trärent[Foto: Hemmakatten]

Gårdagens inspirationstur tog mig bland annat till Mio i Västra Frölunda, en butik som jag tycker har mycket snyggt både från sitt egetproducerade märke och från externa leverantörer. Det som stack ut mest i utställningsmiljön var detta trärena rum med fokus på naturliga material såsom trä, sten, läder och fårskinn. Mycket ombonat och mysigt, perfekt i en vinterstuga någonstans i Alperna eller svenska högfjället. De långa sittbänkarna med skinnklädsel vid det rustika träbordet är både utrymmessnålt och erbjuder plats till många. Här skulle jag definitivt kunna se mig själv sitta med ett glas vin ätandes en mustig höstgryta i goda vänners lag. :)

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Söndag


[Foto: Hemmakatten]

Det är något visst med helger. Att sova tills man vaknar, äta en god långsam frukost, titta på morgon-tv och läsa tidningen i lugn och ro. Det är precis vad jag har gjort idag och det mår jag gott av. Gjorde mig en café au lait (vilket jag brukar vara väldigt sparsam med) och den smakade extra gott i nya fina koppen från Not Quite (med en trollslända inuti). En present från familjen som är härlig att dricka ut. Efter en trivsam söndagsstart är det nu dags för en inspirationsrunda. Jag tänkte titta på inredning mest bara för att det är kul men förhoppningsvis får jag med mig något tips hem. Hoppas att du har haft en fin start på denna veckans sista dag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

No Strings Attached

No Strings Attached
[Foto: IMDb.com]

Filmen No Strings Attached arbetar med den intrikata frågan; går det att ha en renodlat fysisk relation till en person utan att bli känslomässigt involverad? Huvudpersonen läkaren Emma [Natalie Portman] är övertygad om den saken och det är i alla fall så hon styr upp kontakten med tv-assistenten Adam som hon har känt och sprungit på genom åren. Den fysiska attraktionen dem emellan är uppenbar. Det finns en positiv kemi, lust och magnetisk dragningskraft som inte går att stoppa. De ses när tillfälle ges och båda verkar nöjda med det upplägget. Eller? För det är väl inte känslor som kommer smygande efter ett tag? Att det fysiska utvecklas till att allt mer innehålla omtanke, vänlighet och kanske till och med kärlek? Det är ett tacksamt tema som det går att ha många åsikter om även om just denna film bara skrapar på ytan i ämnet. Man kan väl bara konstatera att för en del fungerar det, för andra inte. Men det är i alla fall underhållande att se hur Kutcher och Portman skildrar och belyser intrigen med sitt charmiga spel.

Filmen är söt och Kutcher och Portman har utstrålning så det räcker och blir över. De fungerar bra tillsammans på filmduken och det är lätt att tro på deras skådespeleri. De hittar rätt i sina roller och matchar varandra väl. Portman som den lite mer analyserande, känslomässigt distanserade men väl så målinriktade (på det sexuella planet) Emma. Kutcher är en välbehövlig motpol i den varma och mer känslomässiga Adam. Som är snäll och faktiskt mer mogen, trots att det kanske inte verkar så vid första intrycket.

No Strings Attached är en härlig film med två attraktiva skådespelare, om attraktion och dess drivkrafter. Och kanske ett lyckligt slut, vem vet. Du bjuds i alla fall på en underhållande stund, en lagom stor portion humor, två snygga skådespelare i lättklädda scener, och visst glimtar det till av lite själ och hjärta på slutet? Och inte att förglömma Kevin Kline i en väldigt rolig biroll som Adams pappa. En stereotyp till framgångsrik medelåldersman med faiblesse för väldigt unga damer som faktiskt blir mer än en karikatyr. Kline är riktigt bra.

Ashton Kutcher & Natalie Portman
Vänner med fördelar
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

RSS 2.0