Cool hand Luke

Paul Newman som Cool Hand Luke
[Foto: IMDb.com]

Det finns vissa män som bara blir bättre med åren. Som växer in i sitt utseende, och där skrattrynkor runt ögon och mun adderar en välgörande charm. De står trygga i sin manlighet och har en mogen självsäkerhet som spirar. Som väcker nyfiket intresse hos omgivningen. Dessa män har en utstrålning som slår knock-out på de flesta. En man som andra män vill efterlikna, en man som kvinnor vill ha. Paul Newman har förlänats ett sådant utseende. Han har den där självklara utstrålningen som bara män som vet vad de kan och har för kvaliteter besitter. Paul Newmans signum, de stålblå ögonen som går rakt igenom en och filmduken, går inte heller av för hackor. En blick som är berömd. Med en humoristisk glimt i, när stunden skapar den. 

Rebell i bojor från 1967
[Foto: IMDb.com]

I klassikern Cool Hand Luke [Rebell i bojor] från 1967 får den då 42-åriga Paul Newman visa hela sitt register som skådespelare. Han spelar Lucas som efter några dumheter på fyllan hamnar på en öppen fångvårdsanstalt. Männen har väl ett hyfsat skapligt liv och stämning i baracken trots allt, men grymheterna visar sig på andra sätt. Med sin lugna inställning och sitt avväpnande leende klarar sig Lucas ändå bra på anstalten. Han får smeknamnet Cool hand Luke för sitt pokerface och sin coola attityd. Han kommer ständigt upp med nya påhitt för att få tiden att gå och göra livet roligare. Och det är roande att följa. Väldigt roande i vissa scener. Men så en dag går hans älskade mor bort och sorgen gör att Lucas förändras. En rastlöshet slår rot i honom, och man kan väl tyvärr konstatera att detta blir början till slutet.

Paul Newman är briljant som den charmiga "Luke" och det finns gott om karaktärer att gilla. Men även motsatsen. Jag avskyr verkligen översittare av alla de slag och i denna film finns det praktexempel på dessa. Som skapar obehag och gör tillvaron grym för de fångar som försöker bända på de oskrivna regler som finns och skapa en smula värdighet inom ramarna för anstaltslivet. Cool hand Luke är en film som berör. Som har humor, svärta och en karismatisk huvudrollsinnehavare som gör att filmens två timmar flyger iväg. Detta är en klassiker som jag gärna rekommenderar!

Den legendariska Paul Newman har tyvärr lämnat denna värld men hans filmer lever kvar. Han spelade ofta anti-hjälten med hjärtat på rätta stället. Många av hans filmer speglade även hans privata politiska uppfattning. Inte bara filmerna utan även minnet av honom lever vidare. Men det går faktiskt att uppleva honom i verkliga livet. För det finns en del män som påminner om honom. Så möter du en Paul Newman i vardagen, passa på att njuta. Njut av anblicken och karisman. Njut av de isande blå ögonen som ser igen det mesta. Sveps med av det vinnande leendet och den spjuveraktiga blicken. Och dröm dig bort. Eller säg ett inbjudande "Hej!". :)


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Magasinet


[Foto: Faksimil Jeanne d´Arc Living]

Magasinet Jeanne d´Arc Living innehåller många ljuvliga bilder och drösvis med inspiration till hemmet. Jag tycker att trenden blir allt tydligare att mixa modeaccessoarer med inredning. Så länge de håller samma stil som möbler & textilier eller matchar i färg. Det är en njutning att bläddra i tidningen och drömma sig bort. Och kanske få en idé eller två till sin egen bostad. Magasinet finns att köpa hos butiken Blå Galleriet. Säkert också på fler ställen.[Foto: Faksimil Jeanne d´Arc Living]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Emma & Malena

Emma & Malena på Käringön
Träskor från A Nordin
[Foto: Hemmakatten]

Emma & Malena har butik mitt i Göteborg samt en väldigt gemytlig sådan på Käringön. Färgerna och formerna flödar fritt, här är det kreativa modeskaperskor som regerar. Mycket av Emma & Malenas egen design känns inspirerat från 1950-talet. Det är klara färger som marinblått, kornblått, signalrött och vitt i prickar och ränder i tidstypiska snitt. Jag såg en otroligt vacker klänning med vit botten där mönstret består av blå och beige porslinsblommor. Den skrek högt efter att bli köpt men priset avskräckte tyvärr. Men jag förstår varför när det är svensk design, handsytt i Sverige av god kvalitet. Många fina plagg finns det. Emma & Malena gör också en specifik Käringö-kollektion med tröjor, mössor, linnen och underkläder. Allt i marina färger och med Käringö-stämpel på. Riktigt fräscht.

I sortimentet ingår även andra klädskapare, samt inredning och modeaccessoarer, som t.ex. läckert mönstrade väskor från Ceannis, sjalar, träskor från A Nordin samt en seglares bästa vän; stövlar från Tretorn. Emma & Malena hade precis som förra året en modevisning där de snygga skapelserna bars av öborna själva till åskådarnas förtjusning. Jag missade tyvärr årets visning, men bilder från 2010 hittar du här.

Jag måste erkänna att jag inte helt har kunnat släppa den där klänningen, eller det långa vita linnet i bomullstrikå, så kanske måste jag göra ett återbesök till Käringön och Emma & Malena lagom till augustirean. :)[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

På klipporna[Foto: Hemmakatten]

Solen trotsar väderleksrapporterna och fröjdar med sina varma strålar. Igår blev det en heldag på klipporna, ute vid Fiskebäck. Trots en ganska omständig resa är det värt det när jag möts av friska vindar och havet. Att sedan njuta av medhavd fika och lätt läsning, ja då trivs i alla fall jag. Kanske blir det en repris idag även om det är mer moln på himlen. Jag känner att jag vill krama ut det bästa ur de sista lediga dagarna. Ha en fin fredag!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Läckerheter


[Foto: Hemmakatten]

Jag är inte beredd att lämna Käringön riktigt ännu därför blir det idag några ord om havets läckerheter, nämligen havskräftor. Detta västkustens guld som alltid smakar fantastiskt gott. Den salta saften, det mjuka köttet och sedan kombinationen med rostat bröd och en klick majonnäs. Jo, då är det gôtt att leva, som en viss göteborgsgrupp sjunger om. Denna lunch var i alla fall en riktig höjdare och havskräftorna smakade ljuvligt. Ett sommarmatminne som heter duga!


Fyren Måseskär i bakgrunden
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Biddevind[Foto: Hemmakatten]

Under mitt besök på Käringön bidde det även en titt i den charmiga butiken Biddevind. Det är tre år sedan ägarinnan Viktoria kom som en frisk fläkt och tog över den ljusa och härliga lokalen. Ägarinnan verkar ha energi för flera. Förutom att hålla butiken öppen varje dag under sommaren och sedan varje helg fram till nyår, bakar hon även bröd till mataffären på ön. Det finns ingen ända på kreativiteten vilket också märks i butiken. Det är tilltalande disponerat på butikshyllorna med kreativa arrangemang som drar blicken till sig. Precis på det där lite bohemiskt gammeldags sättet som jag gillar. Inredningen går i romantiskt lantlig stil med marina inslag samt en del franska detaljer. En del är nytt sedan förra året; numera finns även hissgardiner och en del möbler, samt dopklänningar sydda av vintagelakan bland detaljerna.[Foto: Hemmakatten]

När du besöker Käringön är en tur till butiken Biddevind ett måste. Om Biddevind betyder nära vinden på holländska måste jag säga att butikens sortiment ligger nära hjärtat hos mig. Det är en härlig mix av ca 25 leverantörer som finns representerade, bland annat några av mina favoriter såsom Miljögården, IB Laursen, Nyblom & Kollén. Dessutom söta kramdjur från Teddykompaniet i Båstad, smycken från Lavish design, doftljus från Durance, trevliga träskyltar & bokstäver från A different design, och inte att förglömma de ursnygga kuddfodralen med motiv i form av latitud och longitud för Käringön och närliggande fyren Måseskär.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I grunden utan skuld

I grunden utan skuld av Viveca Sten
[Foto: Hemmakatten]

I grunden utan skuld är tredje romanen av Viveca Sten om ön Sandhamn i Stockholms skärgård där polisen Thomas och hans bästa vän Nora hamnar mitt i otäcka händelser och mord. Denna gång försvinner en ung tonårstjej spårlöst från ön. Skallgången blir resultatlös. Det visar sig att händelsen har sin förklaring långt tillbaka i tiden. Parallellt med dagens brottsutredning får vi följa en ung pojkes traumatiska uppväxt i Sandhamn, med en våldsam far och svåra umbäranden i vardagen. Det blir en uppväxt som sätter sina spår. I mer än en generation. Historien om den unga pojkens svåra barndomstid runt 1920-30-talet engagerar mer än den nutida kriminalhistorien. Sten är skicklig på att ge det historiska perspektivet nerv och tecknar personporträtten väldigt levande. Men visst fyller kriminalgåtan sin funktion. Det är trots allt den som ska lösas, även om svaret till viss del hittas i det förflutna.

Jag tycker om huvudpersonerna Thomas och Nora. Polisen Thomas, som förlorade sin dotter i plötslig spädbarnsdöd, känner starkt med föräldrarna på Sandham vars dotter är borta. När sedan en arm hittas ute på ön framstår det med all tydlighet att försvinnandet inte har slutat lyckligt. Nora, bankjurist med hus på ön och vän till Thomas, framstår som väldigt mänsklig, med problem i äktenskapet och funderingar över sina val i livet. Jag gillar Nora. Och jag kan fortfarande se Alexandra Rapaport framför mig i rollen från tv-serien som TV4 visade i vintras. Även om Rapaport har utstrålning som räcker långt, även i en medioker tv-serie, måste jag erkänna att boken är långt bättre. Väl värd att läsas. Och för en gång skull är det trevligt att vara i skärgården på andra sidan landet. Den vackra, i Stockholm. I grunden utan skuld är en läsvärd deckare, med en spännande intrig och med livsöden som engagerar. En perfekt sommarbok.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Petersons krog


[Foto: Hemmakatten]

Om du vill ta en tur inte bara till västkustens pärla Käringön utan även till mathimlen och tillbaka är det till Petersons krog du ska bege dig. Du bjuds på smaksensationer som når himmelska höjder. Personalen står för utmärkt service och ett vänligt familjärt bemötande. Det märks att killarna & tjejerna trivs på sin arbetsplats och är stolta över den fantastiska matprodukt de levererar. Inredningen är rustik med marina inslag vilket har en avslappnande inverkan så fort du sätter din fot i lokalen. Och besöket är en njutning från början till slut, från första till sista tuggan. Kombinationen av den välsmakande maten och den vidunderliga utsikten över havet gör kvällen till en upplevelse utöver det vanliga.

Pilgrimsmusslor

[Foto: Hemmakatten]

Nytt för i år är den stora tillbyggda bryggan som vätter ut mot havet. Där går det att lägga till med båten och sedan ta steget upp för att avnjuta den läckra menyn. Eftersom vi är på Käringön, det bästa som västkusten har att erbjuda, är det fisk och skaldjur som dominerar menyn. Vilket är helt rätt. Förrätten av pilgrimsmusslor respektive toast skagen får smaklökarna att dansa av glädje. Vi fortsätter sedan med paradrätten långarygg med soya och ingefärssmör samt mandelpotatispuré. Jag kan lova att det inte fanns en droppe kvar på tallriken av den gudomliga såsen. Jag har inte ätit något liknande eller så välsmakande tidigare.

Petersons krog har ingen stjärna i Michelinguiden men är definitivt en stjärna bland svenska restauranger, inte bara i skärgården utan i landet i stort. Allt stämmer: maten, bemötandet och stämningen. På Petersons krog känns det som hemma. Fast bättre. Godare mat på tallriken och bättre service. (I alla fall jämfört med mitt kök.) :) På Petersons är du välkommen precis som du är!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Mellanmål


[Foto: Hemmakatten]

Goda fikor och mellanmål bjuds det på här om dagarna. Färskt bröd och hembakade bullar samt rykande hett te. Mums! Hoppas du har haft en skön lördag. Jag känner mig ganska duktig efter en joggingtur på ön där stretchingen efteråt kunde göras med havsutsikt. Det är inte varje dag. :) Och efter några sköna timmar på klipporna där jag har njutit av vågornas skvalp och solglittret i havet stundar nu en välsmakande middag, och inte minst ett glas rött. Underbara sommar!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Västkusten[Foto: Hemmakatten]

Just nu befinner jag mig på Västkusten, närmare bestämt ute i havsbandet på Käringön och njuter av varje sekund. Det är avkoppling på bästa sätt att strosa runt ön, höra måsarnas skrän och bara vara. Eller vad säger du om utsikten och omgivningarna, ganska fantastisk eller hur? Och inte blir det sämre av trevligt sällskap och god mat. Det gäller att ta vara på dessa dagar. Bevara dem långt in i själen och ta fram under vinterhalvåret när ljuset känns som längst borta. Då värmer dessa stunder gott.

Käringön

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Textila skönheter

Finfina armband från Vy Form & Textil
[Foto: Hemmakatten]

Idag och allt som oftast är det textila skönheter som pryder min handled. Jag kan inte få nog av dessa armband med små pärlor på från Vy Form & Textil. Jag har en trio sedan tidigare, och nu är samlingen uppdaterad med tre nya varianter. Jag gillar att kombinera dem både i antal och kulör beroende på humör och kläder i övrigt. Finns i flera fina färger.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Legenden


[Foto: Hemmakatten]

Borås, Bäckängskolans aula 1988: En ny svensk stjärna på pophimlen besöker staden och kör sin rykande hit Jag blir hellre jagad av vargar. Jublet vet inga gränser. Publiken förstår att de är med om något stort. Här börjar legenden.

Borås, Stora torget 2011: En artist i sina bästa år levererar återigen sina legendariska låtar. Från förr. Och från nu. En man som bara blir bättre med åren. Musikaliskt säker, rösten skönt nasalt emellanåt, och så den där klassiska Orup-blicken. Som går igenom allt. Det är en njutning från första till sista tonen. Orup har allt som krävs för att ge sin publik en maximal upplevelse; rösten, utstrålningen och låtmaterialet. Samt ett väldigt avslappnat coolt och tight band. Som lirar med lust. Samspelt. Jag gillar det. Mycket.

Om Orup gjorde succé i slutet av 80-talet med hits som Är du redo?, Från Djursholm till Danvikstull åker han nu på segertåg runt om i landet med färska albumet Född i november i bagaget. Ett album som växer ju mer jag lyssnar. Och fyra låtar från detta bjuds det på denna sommarkväll. Förutom titelspåret öser bandet och Orup på med Huddinge i Le Kid-versionen, Tiden bara gick samt Cigarettminut. Nostalgiska strängar och musikslingor som sätter sig. Tidlöst och modernt på samma gång. Orup är en av Sveriges bästa låtskrivare, det bara är så.

Mycket har hänt sedan den där första gången jag såg Orup. Tiden bara gick. Som Orup själv sjunger. Men i Orups fall har åren bara gjort gott. Han är fortfarande lika bra. Bättre faktiskt. Snyggare. Med självförtroende och lekfullhet på scen. Vilken imponerande energi han har! Dansar loss på scenen till de klassiska hitsen Magaluf, Och min mor sa till mig och Då står pojkarna på rad. Jag hoppas att jag har samma uthållighet och kondition när jag är 52. Hey, jag önskar jag hade samma energi redan nu! :) Underbart att se. Det är spelglädje som smittar av sig. På publiken. På mig. På bandet. Orup bjuder på sig själv och sina oslagbara hits. Hits som är välkända och älskade vid det här laget. Allsången från publiken är beviset. Och uppskattningen verkar faktiskt vara ömsesidig. Orup verkar genuint gilla det han gör. Han gillar sitt band. Han gillar sina låtar. Han gillar sin publik. Och kärleken är besvarad. Vi gillar dig tillbaka Orup. Big time. Legenden fortsätter.

Oslagbara Orup

[Foto: Hemmakatten]

Karisma så det förslår. Snygg är bara förnamnet... :)

Tidigare recensioner: Orup på Trädgårn och Lotta på Liseberg.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sommarkväll

Räklåda på Kajskjul 8
[Foto: Hemmakatten]

Vilken trevlig kväll gårdagen bjöd på. En kort promenad vid Göteborgsoperan innan det var dags att njuta av solens varma strålar vid kajkanten hos Kajskjul 8 i sällskap med en fräsch räklåda och vitt vin, samt några måsar som förhoppningsfullt cirkulerade kring platsen. Sedan blev det musikquiz. Riktigt roligt att försöka få till de rätta svaren på musikfrågorna. Det gick väl si så där. Jag retar mig fortfarande på att jag inte kom på vem som skrev ledmotivet till Star Wars (John Williams) men kul var det! Jag kan gärna köra en repris på det fler onsdagar. Den vackra vyn över vattnet gjorde verkligen sitt till och för att använda ett slitet begrepp känns det verkligen som livskvalitet på bästa sätt en ljum kväll som denna.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Karlskrona[Foto: Hemmakatten]

Tisdagen blev en underbart skön dag i Karlskrona med hotellfrukost, strålande väder, socialt umgänge och promenad i det gassande solskenet. Vi tog en lång fotorunda i världsarvsstaden som precis som vanligt visar sig från sin bästa sida under sommaren. Karlskrona är verkligen en perfekt sommarstad. Det blir ett axplock av bilder från ljuvliga timmar i Blekinge idag.

Karlskrona - världsavsstaden


[Foto: Hemmakatten]

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på ostkusten. Karlskrona har mycket att erbjuda både vad gäller skärgården och staden med dess butiker och sevärdheter inom kultur och sjöfart. Marinmuseum, en tur med skärgårdsbåtarna, en mysig lunch på terassen vid vattnet hos Scandic hotell eller varför inte avnjuta en fondue på restaurang Två rum och kök. Det finns mycket att välja på. En favorit är Café Greven som ligger i ett 1700-talshus med fikaplatser ute i en barockträdgård. Väldigt gemytligt.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Oxxo design

Oxxo design
[Foto: Hemmakatten]

Oxxo design är ett svensk företag som formger en hel del fina smycken. Läckra länkar i silver eller tuffare varianter i skinn. Det finns mycket snyggt att välja på. Alldeles särskilt mycket gillar jag dessa läderarmband med söta blomsterdetaljer. Verkligen snyggt till sommarbrun hud. Just de här armbanden säljs hos Marias presenter men det finns återförsäljare över hela landet och på internet.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Semester

Marias Konsthantverk & presenter
[Foto: Hemmakatten]

Jag befinner mig just nu på några dagars semester i Blekinge. Underbart med miljöbyte och att få träffa goda vänner igen. Och självklart hinner jag med att besöka min favoritbutik Marias presenter. Ett måste vid varje Karlskrona-visit! Det blir en detaljbild från den härliga butiken men jag lovar att återkomma med många fler inspirerande bilder. Jag har kameran full! :)

Idag blir det fler trevliga träffar och förhoppningsvis en tur på stan. Vi hörs!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Middagsmys[Foto: Hemmakatten]

Vilken fin kväll det har varit! En sådan där afton som jag kommer att minnas med glädje och värme lång tid framöver. En mysig middag med vänner i deras trevliga hus, i trevligt sällskap och med välsmakande mat på bordet. Då kan det inte bli så mycket bättre. Och som extra bonus ett litet nyförvärv till familjen som charmar alla i sin omgivning. Vilken sötnos!
 

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Vy Form & Textil

Butiken Vy Form & Textil på Kapellgatan 8.Butiken Vy Form & Textil på Kapellgatan 8.
Butiken Vy Form & Textil
Butiken Vy Form & Textil
[Foto: Hemmakatten]

Som en undangömd skatt, med pärlor i inredningsväg och formgivna guldkorn. Butiken Vy Form & Textil huserar en bit från de vanliga promenad- och shoppingstråken i Göteborg, men är ett smultronställe väl värt att gå en extra omväg för att nå. Så är det med skatter, det ska krävas en smula ansträngning för att hitta dem. Och den som söker ska finna: Tidlösa klassiker, modern formgivning och stilkänsla så långt ögat kan nå. Ingrid, som äger butiken tillsammans med sin syster möter sina kunder med sympatisk vänlighet, något som sätter guldkant på besöket och ger det där viktiga mervärdet som gör att du som kund gärna vill återkomma.[Foto: Hemmakatten]

Sortimentet hos Vy Form & Textil känns handplockat gjort med eftertanke och krav på kvalitet och hållbar design. I butiken ståtar gediget hantverk inom textil tradition och keramiskt kunnande. Klippan Yllefabrik, Växbo Lin, Mairo men också nyare förmågor såsom Happy STHLM pryder hyllorna med sina mjuka alster i glada nyanser. När det kommer till den känsligt handgjorda keramiken finns det mycket att välja på. Lite djärvare färgsprakande alster från bl.a. Mikaela Willers, samt klassiska former och toner från Paradisverkstaden.

Vy Form & Textil på Kapellgatan 8


[Foto: Hemmakatten]

Nytt i butiken är märket Affari, som förutom snygga produkter i plåt, tex krukor och vattenkannor, gör fina ljusstakar i olika former. Det finns fler skatter att upptäcka i butiken Vy Form & Textil både var gäller spännande formgivare och designobjekt, men jag tänkte att du själv skulle få chansen att hitta dem. Något guldkorn får du gräva fram på egen hand, det blir roligare då. :)

Plåtprodukter från Affari

[Foto: Hemmakatten]

Butiken Vy Form & Textil ligger på Kapellgatan 8 i Göteborg. Fler bilder från den härliga butiken kommer!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lättlagat


[Foto: Hemmakatten]

Det blev en lättlagad middag ikväll. Efter flera timmars fix hemma och ärenden på stan unnade vi oss en middag på lokal. Valet föll på kvarterskrogen som har mycket gott och prisvärt att välja på i sin meny samt det är nära hem. Två bra egenskaper för en restaurang. Det blev en pastarätt med ryggbiff, champinjoner, tomat och manchegosås för min del. Och så ett glas vitt till. Efter ett intensivt joggingpass som fortfarande känns i benen ansåg jag mig vara värd det. Och så det är ju trots allt fredag. :)

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Frukostbricka

Bricka från Greengate
[Foto: Hemmakatten]

Jag är väldigt förtjust i mitt senaste fynd från Greengate, en bricka i melamin i härligt pastelliga toner. Blir glad varje gång jag tar fram brickan till frukosten. Finns hos Balders hage. Idag står praktiska göromål på agendan, småfix och ärenden som ska göras inför en stundande resa. Jag hoppas att de regntunga skyarna lättar en smula tills det är dags för mig att ge mig ut på stan. Ha en fin fredag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Retrostil


[Foto: Hemmakatten]

Jag gillar att de klassiska porslinsfabrikanterna tar upp tidigare produkter och dekorer i sitt sortiment. Som Rörstrand gör med mönstret Mon Amie. Uppdaterat, vackert blåblommigt i ny form. Det har kommit ytterligare en vän i Mon Amie-familjen. Den stora koppen som du ser på bilden samt tre produkter till. Sedan tidigare finns också en hög rak lattemugg. 

Putsar av och nyproducerar gamla trotjänare gör även porslinsgiganten Gustavsberg. Stig Lindbergs tidlösa design, som t.ex. prickiga Eva samt den fräscht randiga dekoren Sailor formgiven av Christina Strandberg och Lars-Erik Harvig finns i butik. Retrostil som känns modern!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I rosornas värld

Akvarellutställning med Aune LarrisDirektörsvillan i Trädgårdsföreningen

[Foto: Hemmakatten]

I helgen besökte en vän och jag Trädgårdsföreningen som verkligen är en oas mitt i Göteborg. Spirande grönska, gott om träd och gräsmattor, fantastiska rabatter, lekställningar för de små, utställningar och mysiga caféer. Jag kan rekommendera en tur till stadens stolthet. Det är tillgängligt, barnvänligt och avslappnat. Det går också att följa med på guidade turer i trädgården eller i Rosariet om så önskas.

Vår rundtur gick i rostema men vi gjorde den på egen hand. Vi tittade på den årliga akvarellutställningen av Aune Larris i Direktörsvillan, där motiven domineras av praktfulla rosor och andra sköna blomster. Därefter tillbringades en varm och välbehaglig stund i det trevliga Rosenkaféet. Det är en oslagbar kombination som vi bjuds på i den rosendoftande omgivningen; rofyllt för själen och njutningsfullt för ögat. Prova du också!

Rosenkaféet


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Själakistan

Själakistan av Ann Rosman
[Foto: Hemmakatten]

Då var det dags för den andra delen i Ann Rosmans serie om kriminalinspektör Karin Adler i Göteborg. Även om det mesta i den här deckaren precis som i förra romanen Fyrmästarens dotter utspelas på Marstrand. Inte så konstigt egentligen då författaren har sin hemvist där. Och den annars så idylliska skärgårdsmiljön är en perfekt inramning till mord och bestialiska brott. Polisen Karin njuter av sin sista sköna semesterdag men den får ett hastigt slut. Ett kvinnolik hittas i anslutning till Carlstens fästning på Marstrand. Iklädd medeltida kläder. Utan huvud. Och eftersom Karin numera bor i sin segelbåt förlagd till hamnen i Marstrand är det hon som är först på brottsplatsen. Men inte nog med att det ligger en halshuggen kropp vid det som kallas Offerstenen, nej, några kvarter bort gör en husägare en fasansfull upptäckt i sin trädgård; ett kvinnohuvud uppsatt på en ställning. Det blir bråda dagar för Karin Adler och hennes kollegor Robban och Folke. Utredningen växer då det som först verkade vara ett mord på en person blir något helt annat då kroppen och huvudet visar sig komma från olika kvinnor...som båda är släkt med varandra.

I Själakistan vävs intrigen i ett fornnordiskt tema tillsammans med inslag från mytologiska och historiska händelser i Marstrand, allt från 16-1700-talets häxprocesser och till fästningens fångar och dagens bebyggelse. Rosman har verkligen koll på sina fakta, och sin ö, men ibland kan jag tycka att intrigen blir lite lidande av alla välgjorda beskrivningar. Men jag förstår att ön och dess historia är viktigt för inte bara Rosman utan också för deckarens utgång. Så jag läser de utbredda miljöskildringarna en aning snabbt, men ändå med gott minne för att följa den röda tråden i handlingen.

Lika väl som det är spännande att följa polisutredningens gång, är det också intressant att ta del av Karin Adlers privata utveckling. Hur hon efter en kraschad samborelation hittar ett lugn i sig själv och sin tillvaro, och kanske känner hon också ett nyfiket intresse för en ny man. Som får henne att le igen. Och längta efter närhet. Själakistan är ett habilt hantverk, välskrivet och med intrigen förlagd på västkusten, en miljö om alltid tilltalar mig. När kommer nästa bok?!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Smultronstället


[Foto: Hemmakatten]

Ett av mina smultronställen i stan är butiken Balders Hage samt innergården som finns i anslutning och som är gemensam med bl.a. Ahlströms konditori. I helgen blev det ett besök på båda. Först en inspirationstitt i den söta butiken där jag slängde ett extra öga på Greengates porslin. Tekannan är så vacker, och som den stordrickare jag är blir jag väldigt sugen på en motsvarande variant hem till mig. Men det tål att funderas på. Sedan en välbehövlig paus i värmen och god fika från Ahlströms. Det är verkligen en form av kontemplation att sitta i skuggan på den kullerstensbeklädda gården. Att titta upp mot de lite slitna ljusgula husfasaderna, det knotiga trädet i mitten av gården som sträcker sina envisa grenar mot den blåstrimmiga himlen som välver sin fond mellan rosa hustak. Om jag blundar känns det som Italien. Njutning är bara förnamnet.

Kuddar från Greengate hos Balders Hage
Fika på Ahlströms konditori
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Stolthet & Fördom

Pride and Prejudice
[Foto: IMDb.com]

Ikväll tycker jag att du ska slå på TV3 kl 21.00. Då visas filmen Stolthet & Fördom som är det bästa romantiska dramat som har gjorts på 2000-talet. En av mina absoluta favoriter som har allt det där som en riktigt bra kärleksfilm ska ha; två personer som på avstånd betraktar varandra, först med en viss skepsis, och i detta fall med en hel del fördomar, för att efter ett antal underhållande turer senare, sakta närmas sig varandra och de starka känslor som bubblar under ytan. Vi får följa ett av litteraturens mest berömda kärlekspar; den intelligenta Elisabeth Bennet och den stolta Fitzwilliam Darcy. Hon från en stor medelklassfamilj som kämpar för att få gården och vardagen att gå runt, han från den välbärgade övre medelklassen. Hon med en mamma vars enda uppgift i livet är att gifta bort sina fem döttrar med rika män för att trygga deras försörjning och framtid. Han med en rigid uppfattning om hur människor bör bete sig för att ”vara på hans nivå”, men också med ett stort patos och engagemang i de människor han står nära. Elisabeths och Mr Darcys möte blir en stjärnsmäll. Det slår gnistor när dessa två starka egon möts. Båda med sina förutfattade meningar och bestämda åsikter om hur en man/kvinna bör vara. Kan de övervinna sina fördomar och mötas som två älskande?

Keira Knightley & Matthew Macfadyen i Stolhet & Fördom

[Foto: IMDb.com]

Det här är en film som fungerar allra bäst om du bortser från din feministiska ådra. Annars är det lätt att gå igång på de orättvisor som finns. Villkoren för kvinnor i slutet av 1700-talet var minst sagt skrämmande. Ingen arvsrätt, mycket lite inflytande över sitt eget liv, utbildning och resor var endast de rika förunnade, och mycket av livets goda hängde på att hitta rätt make, gärna en med välstånd. Just det faktum att flickorna Bennet inte får ärva gården eller sin fars tillgångar gör dem än mer utsatta eftersom när fadern dör går hela deras hem och bohag till en avlägsen släkting, den lismande prästen Mr Collins. Mor Bennet är fast besluten att gifta bort en av döttrarna med honom. Man kan väl säga att Elisabeth, den vackra och äldst i syskonskaran Jane, den alldagliga Mary, och minstingarna Lydia och Kitty är minst sagt motsträviga. Tillvaron blir dock genast mer intressant när en ny granne flyttar till trakten, den förmögna Mr Bingley, som har sin vän Mr Darcy med sig. Jane blir genast förtjust i Mr Bingley, men Darcy är inte imponerad av familjen Bennet. Även om han inte är oberörd inför Elisabeth. Långt ifrån. Nu kan spelet börja.

Jane Austen-klassikern Stolthet & Fördom har blivit en mustig finstämd film, där de duktiga skådespelarna lyfter historien ytterligare ett snäpp. Kemin mellan Elisabeth och Darcy är högst påtaglig. Keira Knigthley gör Elisabeth till sin och Matthew Macfadyen är en lysande Mr Darcy. Värdig och stolt men ändå känslosam när det gäller. Jag ryser av välbehag av det vackra språket, den lantliga miljön, de ljuvliga klänningarna och inte minst de starka känslorna. Som verkligen kommer fram i scenen när Darcys bekänner sina känslor till Elisabeth, i hällregn, vid en naturskön plats med vidunderlig utsikt över landskapet. Men det är också de små gesternas film. När Darcy tar Elisabeths hand för att hjälpa henne upp i vagnen. På den tiden kunde en beröring av en hand vända upp och ner på livet. Några väl valda ord skrivna med gåspenna på ett handgjort papper. Det är nästan så jag önskar att det fanns mer av detta romantiska, artiga och välartikulerade flörtande i vår tid. Jag skulle gärna möta en Mr Darcy för en tur i känslornas land. Eller en träff med Matthew Macfadyen skulle också fungera… Se filmen Stolthet & Fördom och förlora dig i romantikens värld.

Matthew Macfadyen
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Nyttigt


[Foto: Hemmakatten]

Gårdagens efterrätt blev en nyttig historia. Färska bigaråer från grönsakshandlaren på hörnet som verkligen smakade sommar. Sött och gott. Glasskålen är ett second hand fynd från Röda Korset i Karlskrona, det rosmönstrade fatet kommer från Miljögården och jag hittade det i butiken Hemma hos Haglund. Efter störtskurarna igår bjuder solen just nu på sina glada leenden idag. Det blir utomhusaktiviteter på agendan med andra ord!

Ha en skön ledig lördag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Miss Étoile

Miss Étoile, nytt danskt märke
[Foto: Skärmdumpar från www.missetoile.dk]

Miss Étoile är ett för mig nytt danskt inredningsföretag som jag lade märke till senast jag besökte butiken Blomsterhuset i Bollebygd. Och jag gillade verkligen vad jag såg. Sött porslin med fransk accent och en doft av art déco. Gulddetaljer, glasinfattningar, spegelbord, sirliga linjer - ja allt som hör franskt 20-30-tal till. Miss Étoile flörtar med svunna tider på ett mycket modernt och tilltalande sätt, och har stor potential att bli en ny favorit!


Miss Étoile
[Foto: Skärmdumpar från www.missetoile.dk]

Miss Étoiles hemsida är trevlig och där finns en stor webb-katalog att bläddra i och hämta inspiration ifrån. Bland annat dessa bilder. Miss Étolie? Oui - merci!


[Foto: Skärmdumpar från www.missetoile.dk]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Start


[Foto: Hemmakatten]

En bra start på dagen innefattar allt som oftast en god frukost. En av mina favoriter är vaniljyoghurt med müsli och färsk frukt. I detta fall en söt persika. En frukost som känns lättsmält när det är varmt ute. Men det allra viktigaste av allt, en stor kopp Earl Grey för att väcka livsandarna till liv. En morgontidning eller annan inspirationsläsning till och bilden är komplett. Vad består din frukost av?

Det har blivit ovanligt tidiga mornar för mig sista tiden. Jag sover med öppet fönster för att kyla ner rumstemperaturen, men det innebär också att jag vaknar till intensiv fågelsymfoni vid 04-05. Inte helt optimalt då jag gärna lägger mig sent. Men men, är det sommar så är det. Och visst är det vackert med fågelsång!? Även om jag vissa mornar måster erkänna att det här med luftgevär inte verkar helt fel...Men det talar jag inte högt om... Det går ju trots allt att stänga fönstret om man störs!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Trädgårdsdags


[Foto: Hemmakatten]

Då det fina vädret fortsätter tänker jag tillbringa dagen utomhus, närmare bestämt i trädgården. Med en underhållande bok (recension kommer), gott fika och ja vem vet vad som händer. Joggingturen som jag hade tänkt ta på morgonkvisten får vänta tills senare ikväll när det är lite svalare. Men ut ska jag. Kanske håller jag på att bli biten? Kan det gå så snabbt? Från årets första tur där hela kroppen skriker "nej, varför gör du så här mot mig" tills nu då den bara smågnyr lite grann. Det går åt rätt håll i alla fall. Hoppas att du får en bra dag!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Match Point

Scarlett Johansson & Jonathan Rhys Meyers i Match Point
[Foto: IMDb.com]

Om du är en nattramlare som jag och gillar film är kvällens sena visning något för dig. SVT1 visar Woody Allens thriller Match Point som är en, om jag får försöka vara lite vitsig, smash hit. Smart intrig, kusligt spännande och fina skådespelarprestationer från bla Jonathan Rhys Meyers, Scarlett Johansson, Emily Mortimer och Matthew Goode. Ovanligt allvarlig film för att vara Allen, och det är bara till filmens fördel.

Den fattiga strebern Chris Wilton [Rhys Meyers] har precis fått jobb som tennistränare på en fashionabel klubb i London. Där ser han hur det rika och etablerade folket framlever sina dagar. Jämfört med Chris egen påvra tillvaro ter sig många av tennisklubbens medlemmars liv som en utopi. Men så börjar han umgås med Tom Hewett [Goode] och hans amerikanska fästmö Nola [Johansson]. Plötsligt får Chris smaka på det ljuva livet. Han börjar uppvakta Toms syster Chloe [Mortimer] för att komma närmare sitt mål att leva ett liv i lyx. Men en sak har han inte räknat med. Den sensuellt charmerande och från enkla förhållanden Nola. Som fästmö till Tom är hon förbjuden frukt. Men det är väl trots allt den som smakar bäst? Finns det de som säger i alla fall. Och Chris kan inte låta bli. Fastän att han vet att han inte borde. Fastän han riskerar sin nya ställning som familjen Hewetts gunstling.

Utvecklingen blir både komplicerad och obehaglig. Bedrägeriet går under huden i vissa scener. Rhys Meyers spelar fenomenalt, och porträtterar en mångfacetterad personligthet som är ambitiös men samtidigt osäker och frustrerad. Kluven mellan olika behov. Och kanske har han också ett drag av psykopati? Välgjort är det i alla fall och jag garanterar dig en god filmstund. Game, set and match till Woody Allen!

Match Point, kl 23.30 i SVT1.


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Uppladdning


[Foto: Hemmakatten]

Efter lunch har jag ett möte där det är viktigt att kommunikationen fungerar och där jag får gehör för mitt budskap. Laddar upp med en STOR kopp te i mugg från Bruka design i en rosa nyans som gör mig på gott humör. Matchar med en handduk från Åhléns som känns väldigt provencalsk i sitt mönster. Även matchande grytlappar fick följa med hem från rean. En fläkt av Frankrike i köket, det gillar jag!

Håll tummarna för mig nu!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Glada laxen


[Foto: Hemmakatten]

Ikväll blir det en favorit i repris från helgen; ugnsbakad lax med grekisk sallad och en stor klick hollandaise-sås. Minus vinet då. Det blir bara vatten idag. Fortfarande varmt ute så jag tar nog med mig tallriken till balkongen och avnjuter måltiden där. Vardagsmys. Sedan blir det med all säkerhet ett avsnitt av The Good Wife kl 21.00 som TV4 av någon anledning har flyttat till TV4+ nu när andra säsongen visas. Underligt då det är en sevärd serie som förtjänar större publik. Nåväl. Jag tittar ändå.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Inburad


Bur från Blå Galleriet
[Foto: Hemmakatten]

Den här buren tycker jag är vacker. Ett nytillskott hemma hos familjen som gör sig väldigt bra i det burspråk den står i. Vad buren ska fyllas med är det bara fantasin som sätter gränser för; blockljus, blomster eller andra fina objekt som skapar ett stillsamt stilleben. Allt utom just en levande fågel. ;). I det här fallet en kruka i fattigmanssilver med en klassisk myrtis i. Buren som går i grönt finns till försäljning hos Blå Galleriet i Göteborg, som har både konst och inredning i sin mysiga butik.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Räkmacka


[Foto: Hemmakatten]

Om livet var en räkmacka önskar jag att det var som denna mumsbit från Café Cappuccino. Många välskalade färska räckor, ägg, sallad, gurkskiva, tomatbit och en klick majonnäs. Oj vad gott. Och det bästa av allt, ett glas kylt vitt vin till. Vi satt flera timmar i kvällssolen igår vid Kungsportsplatsen, njöt av det goda på tallriken och det varma vädret som fortsätter att visa sig från sin bästa sida. Det gäller verkligen att ta vara på dessa dagar och tacksamt njuta!

Räkmacka & vitt vin hos Café Cappuccion för 99 kr.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Fynd

Skärp från ÅhlénsSjal från Twist & Tango

[Foto: Hemmakatten]

Två fina fynd har jag gjort på reorna som pågår i butikerna just nu. Igår en härlig sjal från Twist & Tango, med precis "mina" färger, samt idag ett flätat skärp i beige/silver från Åhléns. Under 200 kr tillsammans, det tycker jag är fynd. Jag är en riktig sjalmänniska och kan inte få för många. Gillar att variera mig och matcha till olika toppar och jackor. Särskilt under vinterhalvåret är det gott med något värmande runt halsen men även tunnare varianter av denna trevliga accessoar fungerar när det är varmare ute.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Bra dag


[Foto: Hemmakatten]

Igår var en skön dag där jag fick en hel del gjort. Joggingtur innan frukost som sedan intogs på balkongen då värmen fortfarande sitter i. Härligt. Sedan storstädning och fix hemma. Bokningar av möte till nästa vecka. En eftermiddagsfika med familjen i trädgården och några ärenden på stan (bla rea på Twist & Tango). Götet som för övrigt var helt fullt av svartklädda hårdrocksfans inför stundande Iron Maiden konsert. Kan väl säga att det behövdes öronproppar inte bara på konserten utan även på spårvagnarna i stan då något överförfriskade fans höll hög volym... God middag hemma och så ett avsnitt av Kommissarie Morse, en av de bästa kriminalserierna någonsin. Det har gjorts en efterlängtad fortsättning i Kommissarie Lewis som just nu sänds i kanal 5. Missa inte den. Allt som allt en riktigt skön fredag!

Midsommarbuketten sjunger på sista versen, men jag har verkligen njutit av mina luktärtor i vas från Miljögården/Rum för inspiration.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Blomsterprakt

Butik Blomsterkrukan på Landsvägsgatan 4 i Haga, Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

Allt som oftas promenerar jag genom Haga. Det är något visst med kullerstensbelagda Haga Nygata och de charmiga trähusen som flankerar denna gågata. Mysiga kaféer, butiker, restauranger och antikaffärer. Det finns gott om fyndmöjligheter och det är en speciell känsla att strosa omkring här. En väldigt trevlig blomsterbutik finns också i kvarteret, Blomsterkrukan, och jag brukar stanna till för att insupa inspiration och njuta av den vackra blomsterprakten. Så också igår. Visst är det ljuvligt med rosa?!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


RSS 2.0