Dagens stilleben

Stilleben i vitt. Allt från Marias Konsthantverk & presenter
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben x 2. Först i vanlig tappning och sedan med diskret jultwist. Min favoritkruka för tillfället är handgjord och kommer från Sturehofs krukmakeri. Vita ljushållare och silverfat Madam Stoltz. Allt från Marias Konsthantverk & presenter. Vita stjärnor från Lagerhaus och söt liten tomte från IEMS. Nu när julen är över, ta bort tomten och har kvar stjärnorna till nyårsfirandet.

Gott Nytt År från Hemmakatten!

Jultwist på vitt stilleben
Kruka från Sturehofs krukmakeriGlittriga stjärnor från Lagerhaus
Ljushållare och söta fat från Madam StoltzVit tomte från IEMS
Nyårsstilleben. Tomten borta men stjärnorna kvar. Gott Nytt år!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Biografi: Michelle Obama

Liza Mundys biografi över Michelle Obama
[Foto: Hemmakatten, på bokomslaget]

Liza Mundy har skrivit biografin över Michelle Obama. Den skrevs under några år innan det stod klart att Barack Obama blev USA:s första afrikanamerikanske president. Boken bygger på tidiga intervjuer med Michelle Obama, men framförallt på intervjuer med vänner, bekanta, kollegor och tal som Michelle själv har hållit under de olika kampanjer som Barack deltagit i. Innehållet känns dokumentärt, gjort lite på avstånd, och bjuder inte på Michelle Obamas egna innersta tankar. Det är en nackdel. Å andra sidan är biografin ett intressant tidsdokument över ett fenomen av sällan skådat slag. Hur en välutbildad och karismatisk politiker och hans hustru gör kometkarriär och behandlas som superstjärnor, fastän för att citera Michelle, "de är bara vanliga människor, Barack är bara en man".

I boken följer man Michelle under uppväxtåren i Southside-området i Chicago. Det var segregerat med all den problematik det innebär och en tuff stad att växa upp i. Men det var bra sammanhållning i kvarteren och i släkten och sunda familjevärderingar där framgång, lojalitet och att göra sitt bästa inpräntades som nyckelbegrepp redan från början. Att Michelle Obama, född Robinson, är framgångsrik och smart av egen kraft blir tydligt i boken. Genom utbildningar på Ivy League-universiteten Princeton och Harvard (juridik), har hon en stabil grund att stå på. Som chef inom Chicagos sjukvård där kommunikation mellan sjukhus och medborgare var nummer ett på hennes agenda, vet hon hur relationer mellan människor ska byggas. Hon framställs som superorganiserad, effektiv, empatisk, kvick i repliken och som en social ekvilibrist. Enligt Mundy har också Barack den djupaste respekt för Michelle på alla plan. Det är hon som bestämmer hemma och är en av hans närmaste personliga rådgivare. Michelle Obama framställs som en kvinna med skinn på näsan. Hon har stor utstrålning och påverkan på människor. Perfekt matchning till sin man. De gör varandra starkare.

Baksidan av ett offentligt politikerliv framkommer också tydligt. Och den hårda kampen att få ihop en krävande yrkeskarriär med ett balanserat familjeliv. I princip omöjligt under de förutsättningar som kommer med en presidentvalskampanj. Bitvis spännande läsning om uppväxten och de rasfrågor som ständigt är aktuella och hur politikerkampanjerna drivs, men aningen för distanserat kring Michelle som person för min smak. Väntar med nyfikenhet på den "riktiga" biografin om Michelle, där hon själv håller i pennan. Barack Obama har varit en flitig författare och givit ut flera självbiografiska böcker, när är det Michelles Obamas tur?

Läs artikeln av Liza Mundy om hur det var att skriva biografin.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Julblommor

Planteringar från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

Jag har inte riktigt släppt julen ännu även om det börjar närma sig ett nytt år. Mina senaste fynd är söta blomsterarrangemang från Blomsterhuset i Bollebygd. Inte kan jag släppa den röda högtiden när blommorna är så vackra. Den röda amaryllisen kommer att bli otroligt ståtlig när den slår ut inne i värmen. Jag njuter av mina blommor och håller kvar julen några dagar till.


Röda band piggar uppDekorationer från Blomsterhuset i Bollebygd
Fint med ljushållare i.
Amaryllis & grönt håller ända in i det nya året
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Darin på tv

Darin Zanyar medverkar i Melodifestivalen 2010
[Foto: finest.se]

Som den stora beundrare jag är av artisten Darin Zanyar, kommer jag att sitta klistrad framför tv:n ikväll. Darin medverkar i Vinterkrysset på TV4 med start kl 20.00. Jag hoppas naturligtvis att han sjunger sin senaste hit Viva la Vida. Han gör den bättre än originalet med Coldplay. Eller varför inte låten All I want for Christmas is You? Den framförde Darin live förra året på Jul-Lotta på Liseberg. En låt som verkligen passar Darins röst perfekt! Årets nästa julsingel? Ni vet var ni läste det först.

Det som är roligt med Darin är att han upptäcktes i Idol 2004 och totalt slutade tvåa. Tänk vad som har hänt sedan dess. Att hamna på andra plats verkar ju vara modellen i Idol-tävlingen. Det är tvåorna som blir de mest framgångsrika artisterna. Enda undantaget är väl Agnes då vars karriär har satt rasande fart med internationella hiten Release me.

Storheten med Darin är hans röst. Den är mjuk och kraftfull på samma gång. Tonsäker som få, melodiös och musikaliteten lyser igenom i varje ton. Dessutom kan Darin något som är få förunnat. Trots sin ringa ålder är han redan en duktig låtskrivare. Och han kan röra sig på scen, dansa, och därmed ytterligare understryka sitt artisteri. Han är en komplett artist som kommer att hålla i många år. Darin var min favorit redan i Idol 2004 och han kommer att fortsätta vara min favorit så länge han jobbar kvar i musikbranschen. Det är verkligen glädjande att se utvecklingen gå framåt och talangen förädlas.

Inte blir det sämre av att Darin ska ställa upp i Melodifestivalen nästa år. Hoppas nu det är med en kanonlåt som många kommer att rösta på. Jag vet i alla fall att min telefonräkning kommer att bli hög. Inte fel att deltävlingen går i Göteborg! Det bådar gott. Göteborgare brukar ha god smak. Jag tror och hoppas på ett toppresultat. Heja Darin! :)

Darin Zanyar medverkar ikväll i Vinterkrysset på TV4 Darins senaste hit är Viva la Vida
[Foto: finest.se]                                                     [Foto: darin.nu]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Tegott

Goda tesorter från Götheborgs Te & Kaffehandel
[Foto: Hemmakatten]

Min snälla bror vet hur mycket jag uppskattar te. I julklapp fick jag inte mindre än tre olika goda tesorter att avnjuta. Allt från Götheborgs Te & Kaffehandel. Favoritsmaken just nu är Götheborgs special som har en grund på svart te kryddat med blommor och frukt. Den fina trälådan med God Jul på fyndade jag hos Blomsterhuset i Bollebygd tillsammans med söta tomteflickan från Sia.

Götheborgs Special - mitt favoritte just nu
Sia gör fina julprydnader
Trälåda från Blomsterhuset i Bollebygd
Te från Götheborgs Te & Kaffehandel
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Blomsterhuset by night

Blomsterhuset i Bollebygd. Finaste stället för blommor och inredning.
[Foto: Hemmakatten]

Inte riktigt natt, men i alla fall en sen eftermiddagspromenad. Jag går förbi Blomsterhuset i Bollebygd som, precis som vanligt, har skyltat vackert och tilltalande för ögat. Passa på att göra ett besök om du har möjlighet, det finns både julrea och läckra blomsterarrangemang till nyårsfirandet. En butik att bli riktigt glad av och göra fina fynd i! Jag skulle kunna bo där inne :)

Vackert stilleben i lantstil
Blomsterhuset har många vackra krukor...
...och många vackra ljusstakar
Bord i lantstil - ja tack!
Ljusstake - God Jul
Pynta julgranen i fattigmanssilver och madonnor
Blomsterhuset i Bollebygd - experter på fina blomsterarrangemang
Ljus går det inte att få för mycket av.
Julig krans till fönster eller dörr
Sött till jul
Söt kudde och tomte
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Söndagstv

Ikväll (söndag) är det kvinnorna som dominerar och regerar på tv. I alla fall i de program som jag tycker lockar med bra innehåll och duktiga skådespelerskor. Alla berör på något sätt, med skratt, smärta eller finurlighet.

Underbar & älskad av alla
[Foto: CDON.COM]

Först ut är filmen Underbar och älskad av alla, kl 21.00, TV4. Denna svenska komedi från 2007 bygger på Martina Haags bok med samma namn. Och hon spelar själv huvudrollen i filmen. Bra jobbat Haag! Jag är ett stort fan av Haags litterära skapelser som alla har djup förankring i kvinnors känslor och vardag med alla dess bestyr. Det skildras alltid med varm humor och härlig ironi. Jag har tidigare recenserat boken I en annan del av Bromma, som är uppföljaren till Underbar och älskad av alla.

Underbar och älskad av alla handlar om Bella som är mitt uppe i en rätt misslyckad skådespelarkarriär. Men så kommer det som verkar bli hennes stora genombrott. En roll på Dramaten! Enda kruxet är att rollen kräver professionella akrobatfärdigheter, vilket Bella har intygat att hon besitter. Men gissa hur det står till? Just det, hon kan knappt slå en kullerbytta. Riktigt rolig film som driver med skådespelare och den tuffa bransch och tillvaro det innebär att försöka göra sig en karriär inom film och teater. Det blir knäckebröd och pasta mer än en gång i veckan. Trevlig att titta på är också den charmiga dansken Nikolaj Coster-Waldau, som filmens Bella faller pladask för. På mer än ett sätt...Reine Brynolfsson som sig själv är en höjdare. Missa inte!


Damernas Detektivbyrå
[Foto: SVT]
 
Samma tid fast i en annan kanal, närmare bestämt SVT1 visas Damernas detektivbyrå
Det är seriestart och vi får i sju delar följa ingen mindre än den frodiga Precious Ramotswe som startar Botswanas enda kvinnliga detektivbyrå. Fröken Precious [Jill Scott] har sina helt egna metoder att lösa brott. Glöm CSI och Kommissarie Morse, här är det naturlagar, kvinnlig intuition och finurlighet som står i centrum. Och en himla massa tedrickande. En kopp Rooibos samlar tankarna och hjälper hjärnan att komma igång. Inte helt olikt de brittiska kriminalserierna på den fronten, även om tesorten är en annan. Det är putslustiga berättelser, ovanliga karaktärer skildrat med en värme som inte bara har med tedrickandet att göra. En serie som sprider glädje och som sätter människor, inte brottet, i centrum. Bygger på Alexander McCall Smiths bästsäljande böcker.

Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter
[Foto: amazon.com]

Kvällens sista kvinnor huserar på TV3, med start kl 23.05. Då börjar den amerikanska dramakomedin Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter från 2002. Även här ligger en succéroman till grund. Boken är bättre än filmen men jag tycker filmatiseringen är helt OK och framförallt gillar jag temat - att kvinnor i vänskap håller ihop i vått och torrt. Är lojala och stöttar varandra. Men när är det dags att bryta lojaliteten? När familjen och barnen mår dåligt? Filmen handlar om en dotters [Sandra Bullock] uppgörelse med sin barndom, och i synnerhet sin komplicerade mor [Ellen Burstyn]. En mamma som har gjort det svårt för för sina barn då hon tagit ut sin frustration över livet och sin situation på dem. Den framgångsrika regissören Siddalee behöver hitta lösningen på sina nutida problem i det förlutnas hemliga rum genom att konfrontera sin mor Vivi. Vivi är dock inte alls med på noterna, men då kommer Ya-Ya-flickorna till undsättning. Vivis väninnor sedan många år medlar och berättar Vivis historia. Många tillbakablickar görs till söderns varma Louisiana och scenerna därifrån är filmens bästa. Ashley Judd gör ett starkt porträtt av Vivi som ung. Fina skådespelarinsatser även från Maggie Smith, Fionnula Flanagan samt James Garner.

OBS! Senarelagd visning till kl 01.00. Hyr den istället.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Inspiration från Alvas hus

Vackra klockor från Alvas husljusfat
[Foto: Alvas hus]

Alvas hus är en liten söt butik i Karlskrona som även har en mycket trevlig nätbutik. Fransk lantstil när den är som bäst! Förvaring, dekoration, smycken, kläder, krukor, ljusfat - ja det mesta som du behöver för att förgylla ditt hem och vardagen. Jag surfar ofta in i nätbutiken för att hitta inspiration eller bara för att njuta av de vackra detaljerna och de ljuvliga bilderna.

Kanske även du blir inspirerad. Här kommer ett urval av fina bilder, alla från Alvas hus, väl värt ett besök.

Alvas hus
Alvas hus
Alvas hus
kammarstake
urna
pärlram
Zinkfat
Lykta
Vita madonna
Förvaring från Alvas hus
Svart lyktazinkkorg
metallvashylla
[Foto: Alvas hus]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dagens stilleben

Juldagsstilleben
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben blir en lätt variation av julaftons komposition för att visa hur enkelt det är att med i stort sett samma innehåll få olika utseende beroende på hur sammansättningen görs. Idag blir det en extra tomte för att riktigt känna att det är jul :)

Zinkkruka med trådkorg, liten zinkkruka samt ljushållare i zink från Marias presenter. Söt tomte från Pluto produkter. Går utmärkt att hänga i granen.

Dekorera dina blommor med hjärtanTomte från Pluto ProdukterKrukor och ljushållare i zink från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


God Jul

God Jul önskar Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Dagens komposition går i julens tecken så klart. Både zinkkrukan med trådkårg i luffarslöjd  och lyktan från Madam Stoltz är inköpta hos Marias presenter. Precis som de två ljushållarna i zink.

God Jul önskar Hemmakatten!

Julstjärnan är blomman som sprider julstämningLjushållare från Marias presenter
Trådkruka i luffarslöjd från Marias presenterGnistrande röd dekoration från Sia.
Julen är här.Hjärta från Grandma´s
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Film: Love Actually

Love Actually
[Foto: IMDb]

Ikväll visas den  moderna klassikern Love Actually från 2003. En romantisk komedi som får högsta betyg och som är en av mina absoluta favoriter. Den har allt jag begär av en toppfilm i den här genren. Humor och roliga repliker. Romantisk handling med invävd kärlek och sorg. Ett galleri av intressanta karaktärer som spelas briljant av den brittiska skådespelareliten. För vad sägs om Hugh Grant, Colin Firth, Alan Rickman, Emma Thompson, Keira Knightly, Rowan Atkinson, Bill Nighy mfl? Dessutom Liam Neeson och Laura Linney för att representera Irland och USA.

Har du inte sett filmen innan gör det! Och har du sett filmen innan, se den igen! Den är en välbehövlig kärleks- och energiinjektion. Kan kanske inspirera till mer glädje och värme i vardagen? Handligen i Love Actually kretsar kring flera personer vars liv korsar varandras på ett eller annat sätt runt jultid. I händelsernas centrum befinner sig Hugh Grant som Storbritanniens premiärminister. Fräck i munnen, fräck i blicken. Charmig helt enkelt. Den där Grant har helt enkelt hittat urreceptet för hur en rollfigur i en romantisk komedi ska tolkas.

De flesta medverkande gör det väldigt bra men en som förtjänar att lyftas fram lite extra är Bill Nighty. Han gör en oförglömlig insats som avdankad inte helt rumsren popsångare. Kroppsspråket är obetalbart. Mest berörd blir jag dock av parrelationen som Rickman och Thompson skildrar. Hur ett strävsamt par efter många år tillsammans går på grund och försöker nå land igen. Thompson står för den starkaste scenen i hela filmen. Ledtråd Joni Mitchell.

Bänka dig 21.00 ikväll och slå på TV3.

Colin Firth medverkar i Love Actually Martine McCutcheon, Hugh Grant & Emma Thompson.
Hugh Grant & Martine McCutcheon Alan Rickman briljerar. 
[Foto: IMDb]
 

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Blomstergåvor

Ljushållare/kruka från Casa Linné
[Foto: Hemmakatten]

Jag tycker om att ge bort dem. Och själv gillar jag att få allt som har med växter att göra. Snittblommor, krukor, pynt eller färdiga arrangemang. Inför helgens högtider har jag både givit bort och mottagit några fina varianter. Smakprov kommer här.

Fattigmanssilver är en favorit
Ljushållare från Casa Linné
Prydnadsfågel från Casa Linné
Vacker amaryllis från Blomsterriket.
Vita pärlor förhöjer dekorationen
[Foto: Hemmakatten]

På bilderna: Kruka/ljushållare i fattigmanssilver från butik Casa Linné. Därifrån kommer också den vackra dekorationsfågeln. Hållare för värmeljus från Blomsterhuset i Bollebygd. Amaryllis i stilren glasvas från Blomsterriket i Göteborg.


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Tomtar

Design Ulla-Britt Reuterberg, från Föreningen Göteborgsslöjd
[Foto: Hemmakatten]

Dessa söta tomtar hittade jag på utställningen Handaslöjd i Juletid av Föreningen GöteborgsslöjdStadsbiblioteket i Göteborg. Där fanns allt från stickade mössor, vantar, silversmycken, näverformar, ljusstakar till smörknivar, skärbrädor och vackra smidesprydnader. Utställningens sista dag är imorgon den 23:e december.

Tomtarna är tillverkade av Ulla-Boa, dvs Ulla-Britt Reuterberg i Lerum.

Design Ulla-Britt Reuterberg
Slöjdutställning på Stadsbiblioteket i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

4:e advent

Fjärde advent
[Foto: Hemmakatten]

Ju närmare julen vi kommer desto mer rött vill jag ha. En färg som jag faktiskt gillar året om i inredning. Framför allt är det fint i detaljer. Kruka/skål med God-Jul text från Bruka design. Röd lykta från Blomsterhuset i Bollebygd. Vit ljusstake från Höganäs är second-hand. Snöre från Balders hage samt röda småkulor och stjärnor från Åhléns.

Ljusstake Höganäs Röda detaljer 
Ljushållare från Blomsterhuset i BollebygdSnöre från Balders Hage
Snart är julen härKruka Bruka design & julslinga
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Par i hyacinter

Vackra vita hyacinter
[Foto: Hemmakatten]

Dagens blomma hyacinten är verkligen vacker, både i ensamt majestät och i par. Den är decembers naturliga utgångspunkt i planteringar. De vita hyacinterna matchas i detta fall av vita krukor. Med vita stjärnor som enkel accent är arrangemanget komplett.

Krukorna är av märket Twinshome, som är ett företag med mycket läckra produkter. Kunde inte bestämma mig för vilken plats krukorna skulle stå på. Jag visar därför två olika varianter. Kul att flytta runt lite i hemmet.

Vitt stilleben med hyacinter
Vit kruka från Twinshome

Här kan hyacinterna också stå
Ljushållare i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

IKEA gillar julen

IKEA gillar julen
[Foto: IKEA]

Så här inbjudande dukar IKEA inför julen. Riktigt inspirerande! Ta del av fler tips på IKEA gillar julen. Det bästa med IKEA är de modesta priserna, förutom de snygga prylarna förstår. Helt i min smak. Tipp tapp, tipp tapp...


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Min mormors historia

Min mormors historia - en mycket läsvärd bok
[Foto: Hemmakatten, av bokomslaget]

Boken Min mormors historia går rakt in i hjärtat. Den berör och rör om. Då jag själv känner stor tacksamhet och kärlek till min egen mormor är det intressant och känslosamt att läsa hur andra kvinnor uppfattar sina mormödrar. Det är starka berättelser av några av Sveriges mest lästa och omtyckta författare. Alla har en sak gemensamt, en beundran av och fascination över sin mormor. Det är inte bara kvinnliga öden vi får ta del av utan berättelserna bildar också ett tidsdokument över vår historia. Det blir väldigt levande hur dessa mormödrar levde och kämpade under många gånger tuffa förhållanden. Med en livsstyrka som är både imponerande och lärorik.

Oavsett om du har/hade en god relation till din mormor eller inte, är boken Min mormors historia sprängfull av fina berättelser och mycket känslor. Vilket är en ynnest att få ta del av. Några av de författare som medverkar är Åsa Linderborg, Maria Sveland, Birgitta Stenberg, Märta Tikkanen och Agneta Pleijel mfl. Rekommenderas!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dagens stilleben

Stilleben i fattigmanssilver
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben är en komposition i fattigmanssilver. Vacker ängel från butiken Enkla, hyacintvas från Madam Stoltz och pampig ljusstake samt glasmanschett från Marias presenter.


Ljusstake från Marias presenterHyacint
Ängel i fattigmanssilver från EnklaVacker utsikt matchar vackert stilleben
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Julkort som hjälper

Julkort där en viss summa skänks till Cancerfonden
[Foto: Hemmakatten]

Jag har alltid tyckt om att skicka och få julkort. Det känns mer personligt att få ett handskrivet kort än ett sms eller email. I år tänker jag slå två flugor i en smäll och använda julkort från Cancerfonden. För varje julkort som köps skänks en viss summa till fonden. Det känns jättebra samtidigt som vänner och familj får en personlig julhälsning. Här kommer några av motiven som Pictura har tagit fram. Finns att köpa i välsorterade mataffärer, butiker eller andra ställen där de säljer julkort.

Julkort till förmån för CancerfondenJulkort till förmån för Cancerfonden
Julkort till förmån för CancerfondenJulkort till förmån för Cancerfonden
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Jultulpaner

Jultulpaner i glaskruka från Blomsterlandet.
[Foto: Hemmakatten]

Röda tulpaner inför jul är bland det sötaste jag vet. De är vackra i sig och går att göra mycket fina arrangemang med. Här har jag kombinerat väldigt enkelt med matchande röd ljusmanschett från Cult design. Därifrån kommer även ekbrickan. Glaskruka från Blomsterlandet, men även Cult har liknande. Cult design är ett företag jag gillar skarpt för dess rena design och oändliga kombinationsmöjligheter. Röd duk som skymtar i bakgrunden på någon bild är från Mairo.

Arrangemang med jultulpaner. Produkter från Cult design & Blomsterlandet. Röd duk från Mairo.
Jultulpaner
Ljushållare och ekbricka från Cult design
Fint arrangemang hemma eller som julgåva
Röd duk från Mairo
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Mera ljus

Jag fortsätter mitt piffande av ljusstakar. Denna gång använder jag en vit höganäs-ljusstake som utgångspunkt i de första arrangemangen. Med små variationer i detaljerna förändras intrycket. Ljusstaken är fyndad på Pingstkyrkans second-hand.
 
Detaljer: Vitt hjärta med plast- och silverdetaljer från Lagerhaus. Plåthjärtan i vitt och zink från Balders hage. Vitt hjärta med Madonna-bild från Miljögården, butik Balders hage. Textilbandet God-Jul är från butiken Grandma´s.

Hjärta från Lagerhaus
Små hjärtan från Balders hage
Hjärta med Madonna från Balders Hage
Textilband från Grandma´s
[Foto: Hemmakatten]

I nästa kreationer har jag utgått från samma detaljer som ovan men ändrat ljusstakarna. Det är väldigt lätt att på så här vis få olika utseende på sina befintliga ljuslyktor. Allt efter säsong och smak.

På bilderna:
Rökfärgad glasburk fyndad second-hand från Röda-korset. Zinklykta Krasilnikoff från Blomsterhuset i Bollebygd. Därifrån kommer också de rutiga banden.

Zinklykta Krasilnikoff samt glasburk från Röda korset.
Zinklyktan - märke Krasilnikoff från Blomsterhuset i Bollebygd
Glasburk fyndad second-hand. Madonnamärke från Balders hage.
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

He´s Just Not That Into You

Många kända skådespelare i amerikanska komedin He´s Just Not That Into You
[Foto: IMDb]

Den svenska översättningen på filmtiteln He´s Just Not Yhat Into You är Dumpa honom! vilket jag tycker blir rätt missvisande då filmen handlar om att lära sig att tolka killars signaler för att förstå att han inte är intresserad. Dumpa honom kommer väl senare, efter insikten om att han trots allt var en skitstövel...

Nåväl, ingen kan klaga på skådespelarensemblen i alla fall. Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Scarlett Johansson är några av de stjärnor som medverkar. Men framförallt gillar jag Ginnifer Goodwin. Hennes karaktär Gigi är filmens berättarröst och den som driver handlingen framåt. Efter ett antal dater där killen inte hör av sig är Gigi förvirrad. Hon trodde i själva verket att det gick jättebra och att fin kontakt uppstod, men tydligen inte. Hur tolka killars signaler egentligen? Då stöter hon på Alex [Justin Long] som lär henne ett och annat om killar. Efter många år i bartenderfacket har han sett de flesta raggningsritualer. Han berättar för Gigi att när en kille inte hör av sig är han helt enkelt inte intresserad. Det beror inte på dålig mobiltäckning, dåligt väder, att han har tappat ditt telefonnummer, att han är bortrest eller har fått en dödlig sjukdom. Har han inte hört av sig inom en nära framtid efter träffen kommer han aldrig att göra det. Behandlar en kille dig som skit då är han inte intresserad. Punkt slut. Enkelt men ack så svårt för Gigi att acceptera. Alex berättar sina "sanningar" för Gigi och hon tar tacksamt emot råden då hon gärna vill hitta koden till manligt beteende för att hitta den rätta.

Dumpa honom! Film om manligt & kvinnligt beteende.
[Foto: IMDb]

Filmen He´s Just Not That Into You följer nio män och kvinnor i deras jakt på kärleken, eller för några av dem, hur man håller glöden vid liv i en relation. Manusförfattarna har varit inblandade i serien Sex and the city vilket märks. Ett avsnitt handlade just om detta tema, där Miranda blir upplyst om det enkla faktum att om en kille vill träffa dig igen, ja då hör han av sig helt enkelt. Hör han inte av sig - gå vidare!

Jag blev inte helt imponerad av filmen, trots skådespelarna, men det hade nog mest att göra med den lite märkliga amerikanska upprördheten i filmen som jag tyckte blev snedvriden. Exempel: en kvinna får reda på att hennes man är otrogen vilket naturligtvis gör henne upprörd. Dock inte lika upprörd som när hon inser att han ljugit för henne om sin rökning...Att röka bakom ryggen är tydligen ett större svek än att ha en affär bakom ryggen. Som sagt. He´s Just Not That Into You fungerar dock bra som diskussionsunderlag med tjejgänget. Se och avgör själv.

Nu väntar jag bara på filmen som handlar om det omvända. Det vill säga hur män ska tolka kvinnors signaler. Kan ju behövas en del klargöranden där för ganska många män. :)

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Julkrans

Julkrans till ytterdörren
[Foto: Hemmakatten]

Nu ser även grannarna att julen har kommit till Hemmakatten. Jag köpte en färdig krans i blomsterhandeln och dekorerade sedan med textilband i beige/svart från Hjärterum och bronsfärgat glashjärta från Blomsterhuset i Bollebygd. Fint tycker jag själv. Vad säger du?

Dekorationshjärta från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Familjen Savage

The Savages - sevärd amerikansk film
[Foto: IMDb]

I filmen Familjen Savage händer det som inte får hända. Pappa får en demenssjukdom, är ensam och behöver omvårdnad och hjälp. Syskonparet Wendy [Laura Linney] och Jon [Philip Seymour Hoffman], som allra helst vill glömma allt som har med barndomen att göra, inte minst en otillgänglig och hård far, ställs nu inför ett svårt dilemma. Vem ska ta hand om pappa?

Inget blir händanefter sig likt. Många frågor ställs på sin spets. Hur mycket orkar du ge en förälder som du upplever ej funnits där för dig? Vems ansvar är det att ta hand om en sjuk förälder? Oavsett de olika svaren på detta finns det trots allt en sak som är säker. Vi ska alla dö. Frågan är bara hur nära du vill ha din familj i livets slutskede. Syskonen Wendy och Jon får genom faderns sjukdom konfronteras med sina känslor och gamla erfarenheter. De inser att mycket från den känslomässigt trasiga barndomen har format deras val i livet. Det är inte en slump att varken Wendy eller Jon vågar satsa helt på en relation. En mycket sevärd film. Tragikomisk. Skratt och tårar blandas om vartannat. Filmen bjuder på några väldigt underhållande scener mitt i allt det deprimerande. Trots tunga frågor är Familjen Savage full av humor. Och Hoffman och Linney briljerar som vanligt med magnifikt skådespeleri.

Philip Seymour Hoffman & Laura Linney
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

3:e advent

Julgrupp inför 3:e advent
[Foto: Hemmakatten]

Vitt är alltid bra som bas tycker jag. Här en enkel vitslammad kruka från Miljögården. Sött hjärta med julhälsning från Casa Linné. I bakgrunden ett vitt ljusrör, Light Flute, som adventsbelysning från Marias presenter. Det börjar lacka mot jul...

Tyghjärta från Casa Linné.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Bengt & Lotta

Kakfat från Lotta Glave & Bengt Lindberg
[Foto: Bengt & Lotta]

Är en formstark designduo från Sverige vars roliga mönster jag gillar skarpt. Lotta Glave och Bengt Lindberg äger tillsammans företaget och deras produktion startade redan 1990. Jag tror många känner igen deras alster när de väl ser dem. Bengt & Lotta står för en ganska bred produktion, allt med en twist eller glimt i ögat. De gör möbler, smycken, lampor och konst men det är just deras härliga formspråk i textilier och brickor som faller mig i smaken mest. Inte konstigt att Bengt & Lotta anlitas av det anrika textilföretaget Klippan Yllefabrik, som i alla tider borgat för god kvalitet i svenskt hantverk.

Här kommer några av mina favoriter av Bengt & Lotta. Alla bilder från Bengt & Lottas hemsida.


Pallar med Lotta Glaves coola design

Fina filtar för Klippan Yllefabrik. Design Lotta Glave.   Skärbrädor design Lotta Glave.


Underlägg till glas och karotter. Design Lotta Glave.Ugnsvantar för Klippan Yllefabrik. Design Lotta Glave.
[Foto: Bengt & Lotta]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dukat för julen

Dukat bord hos Marias konsthantverk & presenter
[Foto: Hemmakatten]

Inspiration till julbordet - visst är det roligt att förbereda en vacker dukning? Klassiskt vitt eller modernt rött? Valmöjligheterna är många och fina. Matcha sedan med övriga textilier & blomsterarrangemang. Och inte att förglömma många tända ljus. Interiörbilder från en av Hemmakattens största inspirationskällor: Marias Konsthantverk & presenter. Textilier från Nyblom & Kollén, glas från Greengate & Miljögården, porslin från bl.a. Västergården och Greengate.

Dukat till julmiddagGlas från Greengate
Porslin från Västergården
Julte efter middagen?Snygg skärbräda i porslin, fin att ha framme på bordet
Söta ljushållare från Madam Stoltz
Porslin från Greengat & zinkbricka från Miljögården
Blockljus ger fin stämning. Mer porslin från Greengate 
Trätomtar höjer stämningen
Kudde från Nyblom & Kollén

Julmys framåt kvällenPryda soffan med
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Niiice Jewellery

Niiice Jewellery finns i stort urval hos Valt av Annika
[Foto: Hemmakatten]

Niiice Jewellery är ett fräscht roligt smyckesmärke som drivs av en svensk tjej med Hongkong som bas. Jag gillar Niiice Jewellery för deras läckra design. Den är både formstark och tilltalande. Ett eget uttryck i all flora som finns inom smyckesbranschen. Halsband, hängen, armband, örhängen - you name it. Jag botaniserar gärna bland det fina urvalet som trevliga Göteborgsbutiken Valt av Annika har hemma. Här kommer mina favoriter för tillfället. Används ofta och med glädje.

Halsband & örhängen från Niiice Jewellery
Halsband & örhängen från Niiice Jewellery
Niiice Jewellery coola örhängen hittar du hos Valt av Annika
Välj bland roliga färger, Niiice Jewellery gör smycken att bli glad av.
[Foto: Hemmakatten]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

The Proposal

The Proposal - med Sandra Bullock & Ryan Reynolds
[Foto: IMDb]

Jag hade höga förväntningar inför att se den amerikanska komedin The Proposal från i år med Sandra Bullock och Ryan Reynolds. De infriades inte helt och hållet. Bitvis glimmar det verkligen till och jag skrattar högt åt en del dråpliga scener, men den där innerliga varma "feel good"-känslan infinner sig inte riktigt. Ingen brist på bra skådespeleri dock. Bullock är bättre än på länge, och Reynolds sitt charmiga komedi-jag. Han har verkligen blivit sinnebilden för den schyssta killen med gott hjärta och en stor portion humor. Scenerna där Bullock och Reynolds agerar tillsammans är klart bäst. Det gnistrar och sprakar ibland, och eftersom de stunderna är så pass bra hade jag önskat att det fanns fler av dem i filmen. Kemin fungerar och det är den jag vill se.

Nåväl, en komedi med kärleksinslag, helt ok att titta på. Bullock spelar Margaret Tate, tuff framgångsrik redaktör på välkänt bokförlag. Reynolds rollfigur Andrew är hennes hårt ansatte assistent. När det sedan visar sig att Andrew har en avgörande roll i Margarets framtid på företaget och i landet, hon hotas nämligen av utvisning, blir rollerna något omvända. Margaret får plötsligt anstränga sig för hans skull. Det jag gillar bäst i hela filmen kommer i slutscenen. Det där sköra ögonblicket innan man vågar ta språnget. Språnget att inleda en ny relation och släppa in någon ny i sitt liv. En rädsla men också nyfikenhet på vad som komma skall. Bullock gör detta riktigt bra. Och därför tycker jag om filmen.

Ryan Reynolds & Sandra Bullock har bra kemi i The Proposal
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Hylla hyacinter

Hyacinter & fattigmanssilver är en lyckad kombination
[Foto: Hemmakatten]

Hyacinter är ett måste inför advent och jul. Dock kan doften bli en aning övermäktig så jag placerar mina på väl valda ställen i hemmet. Här kommer några variationer på hur hyacinten kommer till sin rätt i planteringar. Kombinationen med levande ljus är oslagbar. Hoppas du blir inspirerad.

Kruka Miljögården och ljusstakar Ludvig & Co
Flera hyacinter ger ett trevligt stilleben
Svart plåtkruka från Miljögården
Julens stjärna
[Foto: Hemmakatten]

På bilderna finns följande produkter:
- Höga ljusstakar i glas Ludvig & Co från Blomsterhuset i Bollebygd.
- Krukor/ljushållare i fattigmanssilver MiljögårdenInterstil Interiör samt Nordal.
- Tjock cylinderformade ljushållare/kruka med inpräglade stjärnor i fattigmanssilver från butik Casa Linné.
- Svart plåtkruka från Hjärterum precis som textilbandet med texten God-Jul.
- Liten tomte från IEMS.
- Liten ljushållare och hög ljusstake i fattigmanssilver inklusive droppskydd i glas från Marias presenter.
- Vit ljusramp "Light Flute" från Marias presenter. Finns även i stål och svart.

 Kruka med  
 Krukor från Blomsterhuset i Bollebygd och Casa Linné Ljusstake i fattigmanssilver, droppskydd och ljusramp från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Sankta Lucia

Luciatåg från Balders Hage
[Foto: Hemmakatten]

Det krävs inte speciellt mycket för att känna att Lucia är på besök. Gulligt Lucia-tåg i miniformat från Balders Hage är perfekt inför helgens högtid. Några lussekatter och glögg till och firandet kan börja!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Pimpa ljusstaken

Ljusarrangemang - lätt att göra själv
[Foto: Hemmakatten]

Med några få enkla medel går det att pimpa/pynta ljusstakarna till att bli riktigt fina. Några snygga textilband, hängen i silver eller zink får julstämningen att infinna sig på momangen. Jag har utgått från en neutral bas och sedan valt detaljer i sammanhängande färg som beige, svart och vitt. Trevligt att ge bort i present eller som prydnad i det egna hemmet.

Jag har använt:
Vit Höganäs-ljusstake fyndad på Pingstkyrkans secondhand.
Glasfot från Casa Linné.
Glasvas Miljögården samt hjärta i glas från Blomsterhuset i Bollebygd.
Tygband från Grandma´s.
Silverstjärnor Åhléns.
Blockljus finns inredningsbutiker och dekorationsstenar i blomsterhandeln.

Ljusstilleben inför jul
Glasvas från Miljögården
Ljushållare secondhand-fynd
Glasfot från Casa Linné

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Decembergrönt

Tazetter i kruka från Bloomingville
[Foto: Hemmakatten]

Jag målade fingrarna gröna inför planterandet och arrangerade ett blomsterarrangemang med tazetter i fokus. Tazetter är tacksamma. Doftstarka och romantiskt rundade blomsterblad. Passar fint till fattigmanssilver. Kruka och silverfat från Bloomingville som precis som ljushållarna kommer från Blomsterhuset i Bollebygd. Söt fågel i silver och vitt från Casa Linné. Fungerar lika bra i granen och i planteringar som till dukningen.

Fina tazetterLjushållare i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd
Fågelprydnad från Casa LinnéTazetter gör sig bra till jul
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


2:a advent

Ljusstake från Serholt
[Foto: Hemmakatten]

Det bästa med andra advent är att lugnet börjar infinna sig. Och det är höjdpunkten på kvällen att få tända några ljus och mysa. Vit slädformad ljusstake från Serholt och slinga med röda bär från SIA. Ibland är det enkla det bästa.


Slinga från Sia
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Julpynt med knorr

Adventsljusstake från Cult design
[Foto: Hemmakatten]

Kitsch eller retro? Mormors julpynt eller nytt, nytt, nytt? Stilarna är många och kombinationerna oändliga. Butikerna har mycket utsmyckning att välja på och alla preferenser finns. Vad väljer du? Det traditionella hantverket och rött i dominans, eller stilrent silver och vitt i minimalismens tecken?

Inspireras av bilderna på en del annorlunda julpynt & fina glöggtillbehör.

Roliga figurer från Alessi
Röda stjärnor i butiken JosephssonsRöda blockljus från SIA
Glöggmuggar från Åhléns
Miniadventsljusstake & kombinerad tändsticksask från DesigntorgetFin tomte från SIA
Ljusstake för värmeljus från Designtorget
Glöggmuggar från Cult designRolig bricka från Designtorget
Bricka perfekt till lussefika från DesigntorgetFräsch ljuslykta från Cult design
Gulliga dockor från SIA
Tomte till granen från SIAVarför inte en vacker röd fondvägg till jul? Spana in Designtorget!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Ögongodis II

Det manliga bejakades igår. Idag har turen kommit till de kvinnor inom film- och tvbranschen som jag tycker har lysande utstrålning, föredömlig styrka och gör sevärda rolltolkningar. Förebilder helt enkelt, var och en på sitt sätt. Håller du med eller har du någon annan favorit?

Kate Winslet - The Reader, Revolutionary Road, Holiday, Titanic mfl!Lauren Graham från Gilmore Girls
[Foto: people.com]                       [Foto: gilmoregirlsnews.com]

Diane Lane - Unfaithful, The Perfect Storm, Murder at 1600, Under Toscanas sol, Matte söker husse mflJulia Roberts - Closer, Erin Brochovich, Notting Hill, Pretty Woman, Oceans Eleven, Charlie Wilson´s war mfl
[Foto: askmen.com]                     [Foto: bellasugar.com]

Kyra Sedgwick från The Closer     Amanda Peet - A lot like love, Love in Manhattan, Studio 60 on the Sunset Strip, 2012, mfl
[Foto: people.com]                      [Foto: bestcelebrityhairstyles.com]

Maria Bello - The Jane Austen Book Club, Downloading Nancy, Thank you for smoking mflMichelle Monaghan - Gone baby gone, Made of Honour, Mission Impossible III
[Foto: celebritywonder.com]          [Foto: movies.yahoo.com]

Emily Procter från CSI MiamiJulianne Moore - Magnolia, Children of Men, Laws of Attraction, Forgotten mfl!
[Foto: celebrity-pictures.ca]           [Foto: indiantvtoday.com]


Rachel McAdams - State of Play, Sherlock Holmes, Dagboken - jag sökte dig och fann mitt hjärta mfl Tuva Novotny - Bröllopsfotografen, Fyra dagar i juni, Smala Sussie, Kopps mfl
[Foto: IMDb]                                [Foto: chic.se]

Sandra Bullock - The Proposal, The Lake House, Crash, Nätet, Two weeks notice Eva Mendes - We own the night, Hitch, Cleaner
[Foto: IMDb]                                 [Foto: IMDb]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Ögongodis

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Här kommer några foton som höjer humöret i vinterkylan och decembermörkret. Idag är det manligt från film- och tv-världen som gäller. Alla dessa män tycker jag gör riktigt bra ifrån sig i sina roller på filmduken eller i tv-serier. Imorgon kommer kvinnorna! Hoppas du blir lika inspirerad som jag...

George Eads från CSI Hugh Jackman
[Foto: Uptowngirldiary]                   [Foto: Boston.com

George Clooney - all time favourite Clive Owen - Closer, Derailed, King Arthur, Elisabeth - the golden age mfl!
[Foto: IMDb]                                 [Foto: ukaskmen.com]  

Matthew MacFadyen från Stolthet & Fördom  Colin Firth - Bridget Jones Dagbok, Love Actually, Mamma Mia, Stolhet & Fördom...
[Foto: NYTimes.com]                     [Foto: Hello Magazine]

Gabriel Byrne - De misstänkta, In Treatment Elliot Cowan - Lost in Austen, Alexander
[Foto: pixalo.com]                         [Foto: londonshakespeare.org.uk

Laurence Fox från Lewis      John Cusack - High Fidelity, Om ödet får bestämma och många fler
[Foto: Hello Magazine]                   [Foto: wallpapergate.com]

Jeffrey Dean Morgan - PS I Love You, Grey´s Anatomy, Weeds Hugh Laurie - House MD
[Foto: IMDb]                                 [Foto: tv.yahoo.com]

Henrik Schyffert - Killinggänget, Roast på Berns, Parlamentet Hugh Grant - Notting Hill, Musics & Lyrics, Fyra bröllop och en begravning...
[Foto: comedycentral.tv]               [Foto: celebrity-pics.movieeye.com

Johan Gry - Kommissarie Winter, Hem till byn, Brottet David Sutcliffe från Gilmore Girls
[Foto: stadsteatern.goteborg.se]    [Foto: gilmoregirlsnews.com]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Plantera mera

Arrangemang från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Här kommer några olika växt- och hyacintarrangemang som jag tycker är fina. Dessa är från butiken Marias presenter och snart kommer några jag själv gjort. Det finns inget mer stimulerande än att sätta fingrarna i jorden, plantera och försöka vara kreativ. Mina egna kreationer är på ingång...Håll till godo med den här inspirationen så länge.

Glasvaser från Miljögården
Zinkkrukor från Miljögården
Kruka från miljögården
Vita krukor med änglar från Marias presenter
Vita krukor från Sturehofs krukmakeri
Vaser från Madam Stoltz - mina favoriter
Fint skyltat hos Marias presenter
Handgjord kruka från Sturehofs krukmakeri
Fint skyltat hos Marias presenter
Hjärta på tråd
Murgröna i zinkkruka
Plättar i luften
Svart funkar på julen. Kruka från Sturehofs krukmakeri.
Gröna växter & zink är en fin kombination.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Sommarpratarna

Sommarpratarna, visas i SVT1, tisdagar.
[Sommarpratarna den 17/11. Foto: SVT]

Såg du Sommarpratarna i SVT1? Det är ett tv-program som jag verkligen har fastnat för! Går på tisdagar kl. 20.00-21.00. Här träffas en grupp människor som alla har en sak gemensamt. De har alla deltagit i radioklassikern Sommarpratarna som sänds varje år under årets varmaste månader.

Fem personer möts i varje program under en sommardag. De äter gott samtidigt som de kommenterar avsnitt ur sina sommarprogram samt pratar om delar av sitt liv. Samtalen blir väldigt personliga, närgångna och intressanta att följa. Äkta. Och det är allt mellan himmel och jord som avhandlas. Döden, förlossningsdepressioner, alkoholism, etik, tro, kärleken, föräldrar, barn - ja allt som hör livet till. Det blir spännande när så pass olika personligheter, åldrar och öden möts med sina respektive livsreferenser. Dynamiskt och stimulerande. Kan rekommenderas! Och jag njuter av de vackra sommarbilderna, och längtar till nästa år..

Programmet Sommarpratarna visas i SVT1.
[Sommarpratarna den 1/12. Foto: SVT]

Ikväll (tisd) såg jag Helena Bergström, Hans Rosling, Mustafa Can, Mia Skäringer och Kajsa Bergqvist. En höjdare! Inte bara för att Kajsas magiska VM-guld i höjdhopp på 2.02m refererades utan också för samtalets böljande karaktär och de olika ämnena som togs upp. Missa inte nästa sändning den 8 december, det näst sista avsnittet. Då blir det en minst sagt brokig skara som möts: Tomas Bodström, Liza Marklund, Bosse "Bildoktorn" Andersson och schlagervinnaren Malena Ernman.

Se kvällens avsnitt (1/12) på SVT Play.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Dagens stilleben

Ljuslykta & hyacintvaser från Marias Konsthantverk & presenter
[Foto: Hemmakatten]

Detta arrangemang njuter jag av lika mycket som själva utsikten från fönstret. Den metalliskt hårda ytan i ljuslyktan mjukas upp av tända ljus och de rosa hycinterna. Det vackra blänket från hyacintvaserna i fattigmanssilver bidrar också till mer värme. Vaserna produceras av Madam Stoltz och den vackra ljuslyktan från Marias presenter.

En annan variant av dagens stilleben i samma fönster
Rosa hyacint

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

RSS 2.0