Saffranskaka

[Foto: Hemmakatten]

Första advent igår och då passade jag på att baka den goda saffranskakan som så många gånger förr. Lätt att göra och definitivt lätt att äta upp. Här kommer receptet. Trevlig fika!

Recept saffranskaka
Ingredienser
200 g smör 
eller margarin
1 pkt saffran (0,5g)
1 st sockerbit (ev)
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa florsocker (ev vid servering)

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält matfettet, låt svalna.
4. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. 
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, eller längre tills den har stelnat.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras

[Foto: Hemmakatten]

Jul på Liseberg

[Foto: Hemmakatten]

Första advent tillbringades delvis på Liseberg som återigen kör sitt koncept Jul på Liseberg vilket betyder att nöjesparken är pyntad med tusentals lampor/ljus och det säljs glögg, ostar, korv, sill, choklad mm och olika slags hantverk. Julmusiken spelar och det är faktiskt ganska stämningsfullt, trots avsaknaden av snö. 
[Foto: Hemmakatten]

Middag

[Foto: Hemmakatten]

Det är trevligt när det bjuds på god middag en helt vanlig tisdag. Brorsan bjöd på tvårätters; först en välsmakande kryddig saffranssoppa och sedan ugnsbakad torskrygg med potatismos och citronsås. Till detta serverades ett friskt vitt vin, en Trimbach. Det blev ett välbehövligt avbrott i dagens råplugg inför kommande tenta. 
[Foto: Hemmakatten]

Helgfrukost

[Foto: Hemmakatten]

En riktigt mysig frukost började den här söndagen. Äggröra med ost, oregano och tomat, följt av surdegsbröd med lagrad grevéost och som sötare avslutning en liten bit pecanwienerbröd. Nu finns tillräckligt med energi för några timmars plugg och sedan träning. Ha en fin söndag. Tankarna går också till Paris... 💕 

[Foto: Hemmakatten]

Äppelsockerkaka

[Foto: Hemmakatten

Recept Äppelsockerkaka med kanel & mandel

Smet
100 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 
1,5 dl mjölk

Garnering
0,5 msk kanel
2 msk socker
2-3 äpplen
0,5 dl flagad mandel (kan hoppas över)
2-3 msk smör

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och rör smeten kraftigt några minuter. Tillsätt mjöl, bakpulver och vätska. Blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form. 

Blanda socker och kanel och strö lite av detta över kakan. Lägg på de skalade äppelklyftorna på smeten och strö resten av kanelsockret över. Täck med små klickar av matfett och ev flagad mandel. Grädda i 175 grader ugnsvärme i ca 45 minuter. Låt kakan kallna och server direkt ur formen eller lägg upp på fat. Ev med vispad grädde, glass eller vaniljsås till om du vill.

[Foto: Hemmakatten]

Fredagsfavoriter

Inredning: Julskyltningen har börjat i butikerna. Här i Åhléns tappning. Kan gilla de grå sobra tonerna. Snyggare än det traditionella röda, gröna och guldiga.
 
Mat & Dryck: Grillad torsk med blomkålspuré, hur låter det? Kocken och bloggaren Siri Barje som driver http://www.olivehummer.com/ bjuder på ett riktigt gott recept som både ser vackert ut på tallriken och är nyttigt.
 
Inredning: IKEA kommer ständigt med nya serier. Senast i raden är Björknäs som innehåller möbler och fina detaljer som dessa glasvaser i rökgrått. Snyggt!
 
Mat & Dryck: Det var chokladens dag här i veckan. Inte för att det behövs en speciell dag för det, varje dag fungerar som chokladens dag om du frågar mig. Här är ett smaskigt recept från kocken Leila Lindholm som gör rocky road, dvs marshmallows och mandlar indränkta i choklad. 
 
Inredning: För er som bor i Stockholm var det igår premiär för ett stort nytt köpcentrum: Mall of Scandinavia. Jag följer inredaren Andrea Brodin som alltid kommer med det senaste och bilden från invigningen kommer från hennes blogg. Detta köpcentrum verkar ha som koncept att more is more och fläskar på med bio, restauranger, butiker för dyra märken och några av de vanliga kedjorna.

Dagens stilleben

[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben består av en bukett med sprakande orange tulpaner som jag fick igår. Perfekt höstfärg som livar upp novemberdagarna. Klarblå himmel denna söndag vilket inbjuder till långpromenad eller cykelrunda. Dags att bestämma sig för vilket innan skymningen kommer.

Bra start

[Foto: Hemmakatten]

Vilken bra start jag fick den här lördagen. En joggingrunda i höstnaturen. Första gången jag sprang sedan cykelvurpan och sprickan i revbenet och det gick bra. Gjorde inte ont alls, skönt! Nu är det bara att fortsätta och bygga upp konditionen igen. Ha en fin lördag!

[Foto: Hemmakatten]

Saffransdoftande fisksoppa

[Foto: Hemmakatten]

En favorit så här i höstmörkret. Tar lite tid att göra men väl värd besväret.

Fisksoppa (ca 4 personer)
1 fänkål på ca 150g, skuren i strimlor
1 purjolök, skuren i strimlor
4 msk smör
7dl fiskbuljong
3 dl grädde
1,5 dl vitt vin
1/2 citron, saften av
1 krm cayenne
1 paket saffran
2-3 torskfilér i bitar
2-3 laxfilér i bitar
2 palsternackor, finhackad
1 morot i slantar
8-10 körsbärstomater skurna i halvor
Salt- & vitpeppar från kvarn
 

Gör så här:
1. I en kastrull, fräs smöret och tillsätt fänkålen och purjolöken samt en palsternacka, mjukgör.
2. Tillsätt citronsaften, cayenne och saffran,
3. Häll över buljongen, vin och grädden, låt småputtra i ca 20min.
4. Under tiden som soppan kokar, skoka den andra palsternackan och moroten i en egen kastrull. Dessa läggs sedan i soppan under moment 7.
5. Mixa soppan slät med tex en stavmixer.
6. Smaka av med salt- och vitpeppar, red vid behov av soppan med lite maizena.
7. Lägg i den kokade moroten, palsternackan, körsbärstomaterna samt fisken i soppan och låt koka upp på nytt under 5-10 minuter tills fisken är genomkokt.
8. Häll upp den skummade soppan i varma tallrikar och rippla ev över lite olivolja.


Välkommen november

[Foto: Hemmakatten]
 
Då är det bara att tacka för oktober månad och säga välkommen till november! Det blir ett collage från mitt instagramkonto @byhemmakatten. Oktober har verkligen bjudit på fina höstdagar med sol, blå himmel och klar luft. Det har blivit många promenader och cykelturer. Tyvärr har vi även ställt om klockan till vintertid. Jag tycker inte om vintertid med de tidiga mörka kvällarna. Nu finns det även stöd inom forskningen för att vintertiden är sämre för välmåendet. Eller rättare sagt att om vi behåller sommartid så ökas vårt psykiska och fysiska välbefinnande och vi skulle få ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år. Och om får vi fler ljusa timmar på eftermiddagarna då vi kan vara fysiskt aktiva längre vilket ökar välbefinnandet... Hela artikeln finns här. Så nu har jag bara en fråga: Var är listan "Avskaffa vintertid" som jag/vi kan skriva på?!!
 
Copyright 2015 Hemmakatten. 
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0