ELCE Stockholm

 
2011 startade Tiina Wilén företaget ELCE Stockholm som vill skapa hållbara textilier för det stilmedvetna hemmet. Kvalitet parat med modern touch eller som företaget själv uttrycker det "California chic". Det är i alla fall härliga färger och mönster på produkterna och dessa kan lätt hitta hem att pryda. Det finns flera återförsäljare; inreda.com är en.
 

Fredagsfavoriter

Inredning: Leila Lindholm, kocken, kokboksförfattaren, programledaren och inredaren, öppnade i veckan butik i Göteborg. Leila´s general store finns numera även på Södra Larmgatan 13 och där hittar man alla hennes böcker, fina prylar till köket och matlagning samt snygga förkläden, grytvantar och annat skoj! Äntligen!
 
Mat & Dryck: När vi ändå är inne på nyöppningar, I Stockholm blir Åhléns City med ny restaurang. Imorgon öppnar Sally Voltaire & SystrarHär är fokus grönt och det finns allt från vegetariska rätter, fisk, skaldjur, smårätter och smörgåsar, ekologiska drycker och mycket mer. Det egna bageriet erbjuder bakverk, vanliga och rawfood. I den tillhörande butiken finns köksutrustning och ekologiska matprodukter.
 
Inredning: Och när vi ändå är inne på mat och matlagning. Vem hade inte gillat att stå i detta franskinspirerade kök och laga middagen? Fler bilder från Sköna hem hittar du här!
 
Inredning: det här vackra porslinet hade jag gärna dukat upp med hemma i köket. Tine K:s linje Blue Ceramics består av vackra skålar, tallrikar och slevar som pryder vilket matbord och måltid som helst. För det ska vara vackert när man äter tycker jag. Det blir en del av själva upplevelsen.
 
Mode & Skönhet: Jag fortsätter på det blå temat och avslutar med en mjukt stickad tröja från H&M i pigg turkos nyans och bekväm oversize modell. Materialblandningen med ull och alpacka värmer skönt dessa kalla, blåsiga vinterdagar.
 
Trevlig helg!

Läcker fjällstuga

[Foto: Peter Hamberg]
 
Om du har 8.75 miljoner över kan den här fjällstugan i Funäsdalen bli din. Läckert läge men är det verkligen värt pengarna? Man kan ju få fantastiska lägen/ställen för bra mycket mindre. Men visst ser det trevligt ut. Fler bilder hos Sköna hem.

Palmhuset

[Foto: Hemmakatten]
 
När det är som gråast och kallast utomhus, när det snöblandade regnet piskar dig i ansiktet, då finns det inget bättre än att gå in i det grönskande och värmande Palmhuset. Palmhuset ligger i Trädgårdsföreningen i Göteborg och här huserar allt från medelhavsväxter till tropiska bladverk och bassänger med vattenväxter här och där. Och fram till den 1 mars pågår också Kameliadagarna för att visa upp dessa vackra blomster. Färgsprakande och ljuvliga i all sin prakt.
 
I Palmhuset går det bra att slå sig ner på en bänk i den varma och fuktiga tropikavdelningen, ta av sig den tjocka vinterjackan, ta fram sin fika medan man njuter av temperaturen och den frodiga grönskan. Det är en energifylld tillflyktsort mitt i stan. Det var som om tiden stod stilla när jag var där. Man förflyttades till en annan värld. Mitt bland alla kanarieväxter drömde jag mig bort till Gran Canaria och längtade efter sol och bad. Att besöka Palmhuset är som att ta en minisemester från vardagen och den kalla årstiden. Och det är fri entré. Öppet alla dagar mellan 10-16.
 

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Citrontarte

[Foto: Peter Kam]
 
Att boosta kroppen med vitaminer, framför allt c-vitamin, kan vara ett sätt att undvika förkylningar så här års. En efterrätt som är full av c-vitamin är den här citrontarten. Jag provade att baka en sådan, dock var det ganska länge sedan, men jag minns att det smakade fräscht och syrligt. Med en klick grädde till blir det en bra balans. Men det är en riktig kaloribomb, så en lång promenad innan är väl bra att ta. Det ska jag göra nu. Solen lyser. Ha en fin söndag!
 
Citrontarte, ca 12 bitar
 
Mördeg
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 äggula
 
Fyllning
3 ägg
saft av 3 citroner
11/2 dl strösocker
11/2 dl vispgrädde
 
Till servering: säsongens bär eller frukter och eventuellt vispad grädde.
 
Beredning: Hacka snabbt ihop ingredienserna till degen och tryck ut den tunt i en pajform, ca 26 cm i diam. Ställ in i frysen i ca 20 min. Ta ut formen ur frysen, ställ in den direkt i 225° varm ugn och förgrädda pajskalet i ca 3 min. Ta ut formen och sänk värmen till 175°. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och sila ner den i paj­skalet. Grädda i nedre delen av ugnen 20–30 min. Fyllningen ska precis bara stanna, så kolla lite extra noga mot slutet. Låt tarten kallna. Servera i små tårtbitar tillsammans med färska bär och frukter.

Receptet kommer från Femina.


Letters to Juliet

[Foto: IMDB.com
 
Letters to Juliet är en romantisk film när genren är som bäst. Det handlar om amerikanska skribenten Sophie [Amanda Seyfriend] som reser till Verona, Italien med sin fästman [Gael García Bernal]. Han är mest intresserad av att hitta inspiration till sin kommande restaurang och Sophie lämnas ensam till största delen av tiden. Då stöter hon av en slump på en grupp kvinnor som besvarar brev som är skrivna till Juliet, den ena karaktären i Shakespeares drama Romeo och Julia. Breven lämnas av kvinnor från hela världen i en gammal vägg under den berömda balkongen där Julia får ta emot Romeos kärleksförklaringar. Kvinnorna från sällskapet "Julias sekreterare" samlar varje dag ihop dessa brev, besvarar dem och skickar tillbaka till avsändaren.
 
Breven, ja de handlar alla om kärlek. Go figure. Sophie ansluter sig till sällskapet och besvarar ett 50 år gammalt brev från en ung engelsk kvinna vid namn Claire [Vanessa Redgrave], som numera är en äldre dam bosatt i England. Efter att ha läst Sophies brev bestämmer sig Claire för att söka upp sin italienska ungdomskärlek. I sällskap av sin odrägliga sonson [Christopher Egan]. Och Sophie följer med. Det blir en resa som båda sent ska glömma. Det är en resa inte bara efter kärleken utan också för att finna sig själv. Filmen Letters to Juliet har allt som jag gillar; roliga repliker, vackra miljöer, romantik, kärlek på avstånd, sökandet efter den rätta, och inte minst bra skådisar vilket skapar en utomordenligt välgjord verklighetsflykt! Den är så söt och mysig den här filmen. Den handlar om att följa sitt hjärta, att hitta den person som är menad för en, och aktivt välja den man vill leva med. Se den!
 
[Foto: IMDB.com]

Fredagsfavoriter

Trädgård: Just nu pågår Kameliadagarna i Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Rekommenderar ett besök för att se denna färgstarka blomsterprakt. Jag besökte Palmhuset häromdagen och återkommer med fler bilder på dessa vackra skönheter. Visningar görs lördagar och söndagar kl 14 fram till 1 mars. 
 
Mat & Dryck: Vad sägs om att inleda den här helgen med goda bruschetta med hemgjord tapenad och tomat på?  Recept hur detta är lätt gjort finns hos Elle Mat & Vin. Tapenade finns även färdigt på burk. Jag tycker Zeta gör god röra. Tänk dig några sådana här godbitar och ett glas rött. Mmmm!
 
Inredning: IKEA kommer med en ny kollektion i begränsad upplaga. Nipprig heter den som tar sin utgångspunkt i naturliga material från Indonesien och Vietman men som ändå har en omisskännlig skandinavisk design. IKEA har samarbetat med lokala producenter i de två asiatiska länderna. Släppet sker den 27 mars. 
Mode: Skön tröja i merinoull i mörkblått med fräscha vita ränder på ärmarna. Gillar mörkblått mer än svart då det är en mjukare ton mot huden så här års. Men smakar det så kostar det, speciellt när Gant står bakom designen.
 
Musik: Playing with fire. En låt som har några år på nacken men jag "upptäckte" den via radion för några dagar sedan. Det handlar om rösten! Säga vad man vill om Brolle Jr men en djup och behaglig röst har han definitivt. Strunta i att titta på videon, lyssna bara. Det blir bäst så (lite för mycket brylkrämslugg, getskägg och osynkade läppar). Med detta önskar jag dig en fin fredag och trevlig helg!

Sidobord

 
En snygg bänk för avlastning eller bekväm plats att ta på skorna samt snygga sidobord för hall eller andra rum är fokus idag. Det går att hitta snygga sidobord secondhand som kan piffas upp med att målas i ny färg. Dessa bord blir perfekt plats för ett vackert stilleben eller för praktisk förvaring.
 
[Foto: Pinterest.com]

Inspirationsstund

[Foto: Hemmakatten]
 
Två nya tidningar har kommit och det är lika trevligt varje gång att slå sig ner och bläddra bland all inspiration. Plaza interiör och Sköna hem är de två inredningstidningar jag prenumerar på och har så gjort under många år. Jag tycker att de håller stilen och kompletterar varandra väl. Det märks att vi går mot våren. Reportagen innehållet ljusare färger, mer färger, lite mer energi överhuvudtaget i mönster och inredning. Jag gillar när vi är på väg åt detta håll - mot våren!

Gillar min nya ljushållare i keramik. Den är formgiven av Jill Johansson och finns i olika fina varianter hos Sintra. Jill gör verkligen vackra föremål. Är mycket förtjust i de skira och romantiska mönstren i blått.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

True Detective

[Foto: Imdb.com]
 
Dags för en av tv-världens stora snackisar att ha premiär i SVT 1 ikväll kl 22.00. Jag talar om första säsongen av amerikanska deckarserien True Detective med Matthew McConaughey och  Woody Harrelson i huvudrollerna. De spelar kriminalpoliserna Rust Cohle och Martin Hart som under 17 år jagar en seriemördare i Louisiana. Storyn skiftar mellan nutid och dåtid. Då fallet nu har tagits upp på nytt får de båda detektiverna berätta om den inledande jakten och de beslut (felaktiga eller inte) som fattades då för att fånga mördaren och man får följa åren framåt och vilka konsekvenser detta har fått för alla inblandade. Frågan är: är rätt mördare fast? True Detective har blivit mycket uppmärksammad och kritikerrosad för sin spännande handling, miljöerna och de många bra skådespelarprestationer, inte minst från huvudrollsinnehavarna. Jag ser med förväntan fram emot att se den här serien under åtta tisdagar.
 
[Foto: Imdb.com]

Nyheter från Tine K

[Foto: Anneli Persson/inreda.com]
 
Det danska inredningsmärket Tine K bjuder alltid på snygga saker som väcker habegär. Inredningssiten Inreda.com har besökt Tine K:s showroom i Odense och visar fina bilder på sin blogg. Titta in på den och låt dig inspireras av alla härliga bilder och fina produker!
 
[Foto: Anneli Persson/inreda.com]

Vårfräscht

[Foto: Eprit]
 
Fräscha färger och material kommer till våren. Det gillar jag. Precis min stil. Blått, vitt, grått och denim. Mjukt stickade plagg, sköna bomullströjor och toppar som känns så där avslappnat sköna. Här i tolkning hos modekedjan Esprit. Nu är det bara ett antal ytterligare grader på termometern som fattas, men om två månader eller så borde det väl bli dags... Tills dess kan man ju drömma om våren och mixa och bära sina plagg ändå, med en värmande kofta, jacka eller kavaj på.
 
[Foto: Eprit]

Tulpaner

[Foto: Hemmakatten]
 
Under dagens sväng på staden kunde jag inte låta bli att lägga märke till alla underbart vackra tulpaner som säljs i var och vartannat gatuhörn. Priserna varierar rejält och jag kunde glädjas åt att mina egna nyinköpta på Willys för 39 kronor står sig starkast i priskriget... :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

En speciell dag

 
Idag är det Alla hjärtans dag. Jag gillar att man försöker skifta fokus från att köpa prylar och presenter till att uppmärksamma aspekter kring det mänskliga hjärtat som forskning, hälsoåtgärder och sjukdomar. Känns vettigt och viktigare än konsumtion om man säger så. Själv säger jag varken nej till att ge eller få gåvor, det är inte det, men det känns bra att hjärthälsan får stå i fokus denna dag. För min egen del räcker några väl valda omtänksamma ord långt denna dag samt en tanke att sköta om sitt hjärta, eller att konkret stödja den forskning som pågår.

Fredagsfavoriter

Inredning: En snygg och inspirerande blogg drivs av stylisten Pella Hedeby. Hon är med i flera olika sammanhang vad gäller inredningsreportage, DIY och fin styling. Här en typbild från en lägenhetsstyling till ett inredningsreportage i Residence. Fotograf Kristofer Johnsson. Stil Inspiration är bloggen att lägga på minnet!
 
Mode & Skönhet: Nytt koncept är att vänta till hösten. Modejätten H&M lanserar H&M Beauty som är en skönhetslinje med hud- och hårvårdsprodukter och smink. Hoppas på prisvärda och kvalitetsmässiga produkter. Fotograf Benny Horne.
 
Mat & Dryck: Grön ärtsoppa - créme ninon - är riktigt gott de gånger som jag har provat att laga till själv. Här kommer en variant med asiatisk touch (currypasta, sesamfrön och rödkål) från matbloggen Gröna skafferiet. Underbar färg som verkligen ger vårkänsla. Gillar du mer traditionell grön ärtsoppa finns det ett annat bra recept här.
Inredning: Imorgon är det alla hjärtans dag och vad passar bättre än en ljuvlig bukett i en klassiskt vacker vas; Dagg formgiven av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn, här i favoritnyansen rosa!
 
Mat & Dryck: Slutligen den här fredagen vill jag tipsa om att Krogveckan fortfarande pågår fram till söndagen den 15 februari. Här finns chans att äta på välrenommerade restauranger till facila priser, tex 2 rätter för 200 kr, 3 för 300. Kolla upp om din stad och favorit finns med på krogveckan.se. Jag hade definitivt kunnat tänka mig ett besök hos Hos Pelle här i Göteborg som ni ser aptitretande rätter från ovan!
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten

Hemnetinspo

 
Dags igen för en fräsch lägenhet som just nu är till salu i stadsdelen Linnéstaden på Kastellgatan 23. Och det syns nästan på bilderna vilken mäklarbyrå som står bakom? Jo, just det, Alvhem mäkleri och interiör. Vitt och neutrala bakgrunder som lyfter fram trämöblerna, de svagt beige och grå nyanserna i textilier och i de objekt som samlas på väggar och bord. 
 
[Foto: Alvhem mäkleri]

Tjuvstart

[Foto: Hemmakatten]
 
Kunde inte hålla mig till fettisdagen så i helgen blev det faktiskt premiär för årets första semla. Oj vad gott. Jag njöt av varje tugga. Farligt goda så det gäller att gå en omväg runt den där kyldisken i matbutiken där de står på rad och lockar... Idag har det varit full fart. Sportlovsveckan har börjat så jag var med mina två energifyllda syskonbarn på Universeum. I flera timmar. Det är kul där för både stora och små. Kan rekommenderas för barnfamiljer verkligen! Nu ska jag i alla fall äta en tidig middag och sjunka ner en stund i soffan och bara pusta ut... :)
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Keramik

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag besökte galleri och butik Sintra under helgen. Där stötte jag på en för mig ny keramiker Marianne Hallberg. Inte för att hon är ny inom gebitet, nej 35 år har hon ägnat till att forma leran till fina former. Inspirationen kommer lite varstanns och hon tecknar alltid sina mönster för hand med papper och penna innan de överförs till det mjukare materialet. Kollektionen i vitt och blått känns fräsch och som en kombination mellan 50-tal och nutid. Tankarna går till emalj och praktiska köksprylar. Vardagsföremål i omtolkning och ny gestaltning. Lekfullheten är påtaglig. Nu med en ny modern twist och framför allt i annat material; den obändiga leran som ska tämjas till bestående vackra objekt. Marianne Hallberg är en ny favorit!
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Market 29

[Foto: Hemmakatten]
 
Under en promenad i Haga  igår tittade jag in i inredningsbutiken Market 29. Lade framför allt fokus på ljusstakar då det finns så många fina och jag är extra förtjust i den här typen av inredningsobjekt. Här finns givetvis gott om andra snygga saker till hemmet, både vad gäller porslin, textilier, vackra vaser, bord och skåp. Det bjuds på mycket inspiration.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Nya accessoarer

[Foto: Hemmakatten]
 
Nya accessoarer är ett enkelt och billigt sätt att piffa upp sin outfit. Den ordinarie toppen lyfts upp av en färgrik sjal. Jag är nöjd med mina senaste fynd, en randig sjal i vitt, blått och rosa (!) från Gina Tricot  som blir perfekt framöver samt rosa örhängen från COS till halva priset. Det går som sagt fortfarande att hitta kap på de reor som är kvar. :)
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Fredagsfavoriter

Mode: I vår är det tydligen denim som gäller. Inte mig emot. Gillar sköna jeans, och min denimskjorta är bland det behagligaste plagg jag har under vår och sommar. Till jeans passar det mesta. Den här lite inkainspireradfe toppen från Ralph Lauren hade jag kunnat tänka mig att möta våren i.
 
Inredning: Fräscha vårnyheter från Nyblom & Kollén. Snygga textilier och det mesta som hör hemmet till i bra material och snygga mönster. De klassiskt randiga kuddfodralen går jag igång på. Perfekt till stugan.
 
Mat & Dryck: Årets kock 2015 blev Thomas Sjögren från restaurangen Swedish Taste i Göteborg som vann på hemmaplan med sin varmrätt lamm och smårätter med fisk och skaldjur. Extra kul att det blev en kock från en stjärnrestaurang i Götet som tog hem hela tävlingen, inför hemmapublik! Vinnarreceptet hittar du här.
 

Mat & Dryck: Något annat som verkar gott är detta recept  från Elle mat & vin på kalvfärsbiffar fyllda med färskost. Grymt aptitretande tycker jag. Serveras med röd pesto och ruccolasallad. Lördagsmiddag?!
 
Inredning: Klassiska hyllan String kommer i nya uppenbarelser. Ny nyans är grönt och som här blått. Jag tycker även om den kopparfärgade överst som verkligen blir ett snyggt objekt på väggen som sprider värme. Varje hem behöver en String-hylla tycker jag. För böcker, finkopparna eller vad man nu gillar att ha framme.
 
Ha en fin fredag & helg!

Estrid på Röhsska

[Foto: Svenskt tenn från röhsska.se]
 
Just nu pågår en utställning på Röhsska museet här i Göteborg. Den heter Mistress of modern och handlar om Svenskt tenns grundare Estrid Ericson. En öppen visning hålls den 17 februrari vilket är en bra chans att lära med om denna finsmakare och entreprenör, en stark kvinnlig förebild som tog täten inom designbranschen i Sverige från 20-talet och framåt. Det blir inspiration på flera plan, både när det gäller färg och form, och kvinnligt företagande.
 
[Foto: Lennart Nilsson, Svenskt tenn]

En vanlig dag

[Foto: Hemmakatten]
 
Idag är det en helt vanlig dag. Och vintern har kommit på allvar till västkusten. Bitande kallt under dagens promenad och tur på stan. Jag svängde förbi Myrorna idag och vill tipsa om att under hela februari så har alla studenter 25% på hela sortimentet. Jag passade på att använda den, inte dumt att vara student i dessa lägen. :)
Sedan var det skönt att komma hem in i värmen igen och ta sig en kopp te och bläddra i ett trevligt inredningsmagasin. Hoppas att du har haft en bra tisdag.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Husdrömmar

[Foto: Svt.se]
 
Ikväll kl 20.00 startar andra omgången av Husdrömmar i SVT1. Förra året fick man följa åtta par under hela processen med att bygga sitt drömhus eller renovera sin drömlägenhet från start till mål (oftast). Fokus är inte bara på själva byggprojektets alla delar utan också hur relationen mellan de iblandade påverkas och hur livet oundvikligt förändras under tidens gång. Husdrömmar är så mycket mer än ett renoverings-, bygg- eller inredningsprogram. Det handlar lika mycket om människorna och relationerna. Pernilla Månsson Colt och arkitekten Gert Wingårdh är programledare och guidar oss varsamt genom husdrömmarna, och kommer med både arkitektoniska och mänskliga råd. Detta tycker jag är ett bra program så ta chansen att följa med från början! I kvällens första avsnitt görs ett återbesök hos förra säsongens deltagare och sedan är det dags att följa nya Husdrömmar.
 
[Foto: från snapphane.dk]

Frukost

[Foto: Hemmakatten]
 
Första februari är här. Dagen började bra med en god frukost. Den nya favoriten är ciabatta från Lidl. God och mycket prisvärd. Det är härligt att köpa med sig bröd som fortfarande är ljummet. Och med en vällagrad cheddarost på blir det en höjdare. Jag tycker också det är så gott att dricka te ur den här stora muggen från Greengate. En annan favorit. Skärbräda inhandlad från Lagerhaus för många år sedan. Idag blir det lugna gatan med promenad och plugg. Ha en fin söndag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!
 

RSS 2.0