Läckra Alvhem

Alvhem mäkleri & Interiör
[Foto: Alvhem mäkleri & Interiör]

Ibland surfar jag in till mäklerifirman Alvhem då jag tycker att både deras urval av lägenheter och styling av dito är exceptionell. Det är inte för inte som företaget heter Alvhem mäkleri och interiör. Det är noga utvalda objekt, läcker inredning och supersnyggt tagna bilder. Senaste lägenheten jag inspireras av ligger i centrala Göteborg. Jag visar några av Alvhems fina bilder och hoppas att du blir lika inspirerad som jag!

Alvhem mäkleri & interiör
Alvhem mäkleri & interiör
Alvhem mäkleri & interiör
Alvhem mäkleri & interiör
Alvhem mäkleri & Interiör
Alvhem mäkleri & interiör
[Foto: Alvhem mäkleri & Interiör]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Michael Clayton

Michael Clayton - sevärd thriller
[Foto: Internet Movie Database]

Jag vet när filmens första bildrutor visas att detta kommer att bli en bra film. På en del märks det nämligen direkt. Det kan vara fotot, musiken, de allra första klippen, replikerna eller en kombination av allt. Michael Clayton är en sådan film. Det är en välgjord thriller från 2008 med George Clooney i huvudrollen. Clooney är föredömligt nedtonad och seriös. Inga förförarblickar och inbjudande leenden så långt ögat kan se.

Clooney spelar advokaten Michael Clayton som har en diskret men viktig roll i den stora framgångsrika advokatbyrån han jobbar på. Han är enligt vissa klienter mirakelmannen men själv kallar han sig städare. Han rensar upp efter andras problem och städar undan och ställer till rätta om någon av advokaterna eller klienterna gör bort sig eller tar ett snedsteg. En klient som har en affär och är utsatt för utpressning? Skicka Michael Clayton. När en klient smiter från en bilolycka? Skicka Michael Clayton. När en av firmans mest garvade advokater får spel och strippar under ett möte och deklarerar sin kärlek till det unga vittnet? Tillkalla Michael Clayton. Ja, ni fattar.

Tom Wilkinson & George Clooney
[Foto: Internet Movie Database]

Det sista fallet, där byråns advokat Arthur Edens [Tom Wilkinson] slänger alla sina kläder, visar sig vara mer komplicerat än att det bara handlar om en tillfällig blunder eller kemisk obalans hos Edens. Det är något stort i görningen. Han har kommit något viktigt på spåren. Clayton inser detta efter ett tag och istället för att bara skyffla undan problemet börjar han undersöka fallet. Detta får dock oanade konsekvenser. Både för Arthur Edens, Clayton och deras arbetsplats samt inte minst för det stora företaget som undersöks. 

Tilda Swinto - Oscarsbelönat skådespeleri
[Foto: Internet Movie Database]

Det handlar om en väl förborgad företagshemlighet som kommer att orsaka skandal om allmänheten får veta. Vem kan Clayton lita på? Ingen verkar det som och han får själv reda upp denna farliga härva med ingredienserna miljöbrott, mutor och kallblodiga karriärister. Tilda Swinton spelar chefsjuristen i det ljusskygga bolaget. När Clayton kommer allt närmare det hon vill sopa under mattan tar hon till dödliga metoder. Swintons spel är helt suveränt osympatiskt. Jag känner hennes kallsvett och panik. Inte konstigt att hon fick en Oscar som bästa kvinnliga biroll 2008. Förutom Swinton är det mycket bra skådespeleri överhuvudtaget i den här filmen vilket också märktes på antalet Oscarsnomineringar den fick. Clooney gör sin bästa roll på länge, Tom Wilkinson är cool och mänsklig, Sydney Pollack som spelar Clooneys chef gör det med cynisk bravur.

Michael Clayton är en riktigt bra thriller. Spännande, smart manus och som sagt bra skådespeleri. Filmen tål att ses flera gånger, intrigen håller för det. Tips till er som vill vila ögonen från OS-tävlingarna under 1 timma och 55 minuter.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Landet Lexington

Mode från Lexington
Mode från Lexington
[Foto: Redigerat från Lexington Company]

Jag vill också leva livet i Landet Lexington. I en stor villa vid amerikanska östkusten, där jag sitter i skuggan på verandan i en stor vitmålad trästol insvept i en Lexingtonfilt och tittar på vågorna som rusar in mot stranden några hundra meter bort. Det är lyxig leisure, ledig tid och njutning av livet som står på agendan. Allt i välinredda rum, alltid nära till stranden, med kött på grillen och umgänge med vännerna. Nu kan detta Lexington-land med textilier i krispigt vitt, blått, rött och rosa blandat med mörka träslag och rena linjer även avnjutas iklädd snygga softarplagg från deras nya klädlinje.

Det är allt vanligare att modeföretag ger sig in i inredningsbranschen. Ralph Lauren var tidigt ute medan H&M tillsammans med Odd Molly är nya deltagare på arenan. Sedan finns det den andra sidan. Inredningsföretagen som ger sig in i modebranschen och där gör nu Lexington Company ett försök. Ett försök som känns som ett lyckokast då företaget fortsätter sin stilrena linje med klassiska färger och bra kvalitet/material. Jag bjuder på några smakprov från Spring Collection 2010 som jag gärna skulle se i min garderob och i mitt hem.

Det hade inte varit helt fel med en veckas semester i Landet Lexington. Eller vad säger du?

Spring 2010, inredning från LexingtonSpring 2010 inredning från Lexington
Spring 2010 inredning från LexingtonSpring 2010 inredning från Lexington
[Foto: Redigerat från Lexington Company]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

OS-guld!

OS guld på stafetten
[Foto: Skärmdump från SVT.se]

Just nu pågår OS för fullt och jag måste erkänna att jag inte följer det planlagt utan det är mest en slump att jag zappar in på SVT och tar del av de tävlingar som just då visas. Dock finns det några få undantag. Igår bänkade jag mig inför herrarnas stafett i längdskidor och jag måste erkänna att jag blev rörd över deras insats.

Denna segerrusiga torsdag är det väl värt att  nämna bragden stafettlandslaget gjorde. De tog OS-guld efter en fantastisk prestation i skidspåret. Det är härligt att se hur de kämpar tillsammans. Alla är i sitt livs form, gör sitt bästa och peppar varandra. Teamkänsla när den är som bäst. Det var någon som sa att man behöver inte vara sportfantast för att uppskatta spänningen och dramatiken i tävlingar. Det håller jag verkligen med om. Särskilt när det är Sverige som deltar med sitt bästa stafettlag någonsin. Grattis! 

Guldlaget: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner.

Nu väntar 5-milen på söndag. Ska bli intressant att se vad Johan Olsson kan göra där nu när han har två OS-medaljer i bagaget. Guldet från igår och bronset i skiathlon. De måste vara oerhört bra för självförtroendet inför loppet. Tills dess följer jag det av sjukdom något sarjade damlandslaget i skidstafettfinalen ikväll. Heja Sverige!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Replay for her

Replay for herBody lotion från Replay for her
Parfym Replay for herReplay for her - doftar vår
[Foto: Hemmakatten]

Favoritdoften just nu kommer från Replay. Jag gillar flaskans design och att parfymen fungerar såväl dag som kväll. Replay for her är en blommig doft som är lätt och lagom diskret. Det är inte förrän man kommer riktigt nära som man känner hur gott det doftar. ;) 

Replay är för övrigt mest känt som modemärke och gör riktigt snygga jeans och läckra toppar. Spana in deras coola hemsida.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vårlängtan

Stilleben i rosa och grönt
[Foto: Hemmakatten]

Vissa dagar kvittrar fåglarna och solen lyser vilket gör mig på gott humör. Då känns det som om nästa årstid är inom räckhåll. Men i brist på grönska utomhus skapar jag idag lite vår i hemmet istället.

Dagens arrangemang utgår från en tavla som jag fyndade på Blomsterhuset i Bollebygd. Där hittade jag även ljushållarna i rosa och grönt från Udesen Danmark, för några år sedan. I webbutiken Mixin finns fler trevliga inredningsdetaljer från Udesen.

Tavla från Blomsterhuset i BollebygdLjushållare från Udesen Danmark
Fjäril på tavla från MiljögårdenStilleben i rosa och grönt
Vårlängtan
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

DKNY? Ja tack!

DKNY handbagsDKNY handbags
DKNY handbagsDKNY handväskor
[Foto: DKNY.com]

Det är roligt med accessoarer. Särskilt väskor av någon anledning. Det är ett enkelt sätt att förändra och förnya klädstilen. Just nu går jag och suktar efter en handväska från DKNY, Donna Karan New York, som finns på Åhléns. Den är dock aningen för dyr för min kassa för tillfället men tänkte att det kanske kunde bli en födelsedagspresent till mig själv i vår. Tills dess går jag förbi och tittar. Njuter av designen, detaljerna, färgen och formen. Den är snygg! Får det lov att vara en DKNY? Ja tack!

Vårfint, inte sant?

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Tips inför bokrean

Årets bokrea startar nu på torsdag den 25 februari. En del butiker börjar redan vid midnatt, andra 07.00 på morgonen så här finns möjligheten att vara tidigt ute för den som är kvällspigg, eller gillar att vara uppe i arla morgonstund.

Det går att göra många läsvärda fynd i år. Både inom facklitteratur, skönlitterära verk samt kok- och barnböcker. Jag kommer att sikta in mig på några alster inom varje genre. Det är alltid lika kul att hitta bra böcker att fylla bokhyllan med. Här kommer mina tips inför bokrean.

Hypnotisören av Lars Kepler    Per Morbergs senaste kokbok
[Foto: Adlibris.com]

Hypnotisören - Lars Kepler
Deckaren Hypnotisören var förra årets stora snackis då författaren Lars Kepler var en pseudonym. Många var spekulationerna innan det visade sig vara författarparet Alexander och Alexandra Coehlo Ahndoril som stod bakom namnet. Då var det genast inte lika spännande längre. Men boken sägs vara bra och är ett givet inslag i min shoppingkorg under rean.

Morberg - Per Morberg
Skådespelaren och kocken Per Morberg går från klarhet till klarhet. Hans oefterhärmeliga matlagningssätt i TV är en fröjd att följa. Nu kommer hans matkonst i bokform och Morberg blir en perfekt present till min matlagningsglada bror. Det är rejäla tag i köket, fina råvoror och svensk husman blandat med Morbergs specialare. Kan inspirera till stordåd?!

Monikas bästa menyer - för sommaren    Ragde trilogin
[Foto: Adlibris.com]

Monikas bästa menyer - Monika Ahlberg
Här kommer fler kokböcker. Jag gillar av någon anledning att köpa på mig ett gäng för att sedan ha att bläddra i. Mer för de vackra bilderna än recepten. Ögats njutning är minst lika viktig som gommens. Ahlbergs böcker har jag sedan tidigare och brukar alltid hitta något läckert till buffébordet. Rean bjuder på fyra alster av Monika med menyer för varje årstid och jag kommer att investera i någon av dem. Den med bäst bilder! :)
Monikas bästa menyer - för hösten, för sommaren, för vintern, för våren.

Ragde-trilogi - Anne B Ragde
Den här författaren har jag fått som tips. Trilogin består av norskan Anne Ragdes tre romaner om livet och människoödena på en släktgård utanför Trondheim. Den första två böckerna "Berlinerpopplarna" och "Eremitkräftorna" filmatiserades för tv och har gjort succé både i norsk och svensk tv. Jag har tyvärr missat tv-serien men kommer nu att läsa romansviten istället då den sägs vara riktigt välskriven och berörande.

Maria Svelands fantastiska bok Bitterfittan    Sin ensamma kropp
[Foto: Adlibris.com]

Bitterfittan - Maria Sveland
Den här suveräna boken finns redan i min boksamling men jag vill rekommendera den till alla nu när den är med på rean. En riktigt svidande bra roman om en småbarnsmammas förhållningssätt till sitt liv ur feministisk synvinkel. Går det att vara kvinna, ha karriär och familj och samtidigt leva ett jämställt liv? Romanfiguren Sara har svårt att hitta balansen och är redan bitter vid 30 års ålder över hur livet blev. Hon bestämmer sig för att göra revolt. Tänkvärd, läsvärd för både kvinnor och män. Det går att leva jämställt. Om båda i relationen vill det. Bästa boken på länge inom den här genren.

Sin ensamma kropp -  Elsie Johansson
Romanen handlar om hur det på ålderns höst går att njuta av och ta för sig av livet istället för att fastna som ett vårdpaket någonstans. Huvudpersonen Maliss har precis blivit änka och omgivningen förväntar sig ett lugnt pensionärsliv men Maliss har andra planer. Hon har gott om pengar, gott om tid och en ny förälskelse. Vem vill slå sig till ro då? Provocerande eller befriande? Det ska bli kul att se vad den här boken kan ge.

Andra böcker som lockar, men jag nämner de bara kort är:

Min far hade en dröm - Barack Obamas självbiografi    Berättelsen om Herr Roos
[Foto: Adlibris.com]

- Barack Obamas biografi Min far hade en dröm där han berättar om sin barndom och uppväxt på Hawaii och i USA. Rasmotsättningar, idealism och en dröm om förändring.

- I Håkan Nessers, Berättelse om Herr Roos, är det kriminalinspektör Barbarotti som löser brott. Nesser är en av Sveriges bästa deckarförfattare och jag gillar Barbarottis stil där han kämpar mot brottsligheten och personliga problem. Precis som det brukar vara i deckare med andra ord...


Och nu något till barnen...

Mamma Mu bygger koja    Men...det är ju Bolibompadraken!
[Foto: Adlibris.com]

Mamma Mu bygger koja - Jujja Wieslander, Sven Nordqvist (3-6 år)
En modern klassiker för barnen är Mamma Mu och varje bok bjuder på en varm historia där Mamma Mus ständiga följeslagare Kråkan ofta får ta de hårdaste smällarna. Kanske för att han sticker ut näbben en aning för mycket...En bok för hela familjen. En CD kommer med.

Men... det är ju Bolibompadraken! - Mats Wänblad (3-6 år)
Charmiga Bolibompa-draken gör sig riktigt bra i bokform. Det finns en pedagogisk tanke bakom varje bok i serien. Härliga bilder och färger samt en del humor. Perfekt till godnatt-sagan.

Den stora boken om Barna Hedenhös
[Foto: Skärmdump från Akademibokhandelns bokrea-katalog]

Stora boken om Barna Hedenhös - Bertil Almqvist (3-6 år)
Hedenhös rör upp en fläkt från min egen barndom vilket gör att jag vill köpa denna bok och läsa tillsammans med syskonbarnen när de kommer på besök. Den här samlingsvolymen består av fem bilderböcker.


Alla böckerna är hämtade ur
Akademibokhandelns bokrea-katalog men finns till försäljning i andra bokhandlar till varierande priser. Kom också ihåg de internetbaserad bokhandlarna. Även där blir det rea och det är många gånger billigare än i butik.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Ljustrio

Trio i ljus
[Foto: Hemmakatten]

En trio i ljus. Glas är effektfullt då det speglar ljuset och ger en alldeles speciell lyster i rummet. Det höjer dessutom mysfaktorn rejält när det tänds levande ljus. Oavsett tid på dygnet och oavsett årstid.

Här är en cylinderformad ljuslykta med tillhörande fat från Casa Linné. Jag gillar det inpräglade mönstret av blad. Ljushållaren fungerar också utmärkt som kruka eller vas. Lackat vitt smalt blockljus från Cult design. Ljushållare i glas med stjärnor och silverkant matchar tapetens stjärnmönster.

Ljus, ljus strålande ljus
Glaskruka från Casa Linné
Stjärnklart

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Stilleben i favoritfärgen rosa
[Foto: Hemmakatten]

Det är första gången jag ser polkagrisrandiga tulpaner. Det var allra tydligast de första dagarna, nu börjar det rosa ta överhanden helt. Det rosa fatet är från Bruka design. Det hittade jag i den fräscha butiken Ränder & Trender i Borås. Ett tips om du är på besök i staden. Vita blommiga glas/ljushållare från Indiska. Vasen är ett fynd från IKEA, endast 15 kr. Tack för det Kamprad.

Som vanligt blir det många bilder. Jag gillar färgen rosa och särskilt så här års när den lyser upp lite extra!


Polkagrisrandiga tulpanerLjushållare från Indiska
Söndag i rosa
Rosa fat från Bruka Design
Tulpanfrossa
Fat från Bruka & ljushållare från Indiska
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Grattis Darin!

Darin firar segern med gruppen Timoteij
[Foto: Stefan Berg, GP]

För er som följer Hemmakattens blogg är det ingen nyhet att jag gillar Darin. Och ingen är väl gladare än jag, jo Darin då kanske, att han gick vidare till final i Melodifestivalen. ;)

Men det var en riktig rysare. Överraskningen Timoteij, söta härliga tjejer men en ordinär sång som mest låter som någon haft stambesvär under låtskrivandet, fick otroligt nog flest röster och gick vidare direkt. Kul ändå med några tjejer i finalen.

Det var en nervpärs innan det blev klart att Darin som andra artist fick en finalplats i Globen. Desto mer väl förtjänt! You´re out of my life är en vacker låt som verkligen passar Darins röst och karaktär perfekt. Han bjuder på sig själv och sina känslor i framträdandet vilket gör att det känns väldigt närvarande och äkta. Andra uppträdandet var snäppet bättre än det första. Det märktes att spänningen hade släppt. Sången var i en klass för sig!

Jag tycker att Darin  har den bästa låten i årets tävling. Han är en väldigt begåvad och talangfull artist som bara växer och blir bättre i allt han tar sig för. Grattis Darin! Och Lycka till i Globen den 13 mars!

Kolla in eftersnack med Darin & Timotej om segern.

Darins artistpresentation i Melodifestivalen

Darin vidare till final i Melodifestivalen 2010
[Foto: Karolina Jonasson, SVT]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Att växa genom möten

Kay Pollaks bok Att växa genom möten
[Foto: Hemmakatten]

Kay Pollaks bok Att växa genom möten sammanfattar på ett lättfattligt sätt några viktiga punkter hur du kan förhålla dig gentemot andra och framför allt dig själv. I möten med andra människor händer något fantastistk. Du har chans att lära dig något om dig själv. Varje möte är en chans till träning och utveckling. Inte alltid roligt, ibland ganska jobbigt och frustrerande, men alltid lärorikt. Boken skrevs redan 1994 men håller än.

Pollaks största förtjänst är hans enkla stilistiska stil. Egentligen är det rätt komplicerade saker det handlar om, psykologiska processer många gånger på ett omedvetet plan, socialt samspel och kommunikationsteori. Men i Att växa genom möten bryts detta ner till enkla byggstenar och förklaringar. Så att det blir förståeligt på vardagsnivå. Det känns som jag sitter med en personlig vänlig coach som vill hjälpa mig med det mest basala. Men en coach som inte bara stryker medhårs. Jag gillar särskilt när Pollak på vissa ställen i boken blir en aning provocerande och utmanar invanda tankerutiner och beteendemönster. 
 
Ibland är det bra med enkelhet. Att skala bort alla fina formuleringar och intellektualiserande. Ibland tjänar budskapet på att vara utmejslat precis på Pollaks vis. Där fokus läggs på grundläggande känslor och användbara tips på hur jag kan tänka och förhålla mig i olika situationer. Det blir en bra repetition och påminnelse om att det är jag - enbart jag - som påverkar hur jag reagerar och agerar i möten med andra människor. Och att mina tankar om andra säger mest om mig själv. Nog så väsentligt att komma ihåg. Jag kan bara ändra på mig själv, inte andra, och det är viktigt att börja där. Med sig själv och sina egna tankar och sitt förhållningssätt.

Allt som allt består Att växa genom möten av matnyttiga råd som alla kan ha nytta av, både privat och i arbetslivet. Ja, i alla sammanhang där du möter människor. Och framför allt finns det ju alltid en människa du måste möta varje dag. Dig själv. Att växa genom möten är rent språkligt sett en lättläst bok med lagom många sidor men innehållet kan kräva en hel del inre arbete som kan väcka lite motstånd men också många tänkvärda funderingar och till och med förändringar i förhållningssättet till dig själv och andra människor.

När du har läst Att växa genom möten, kan jag också rekommendera Pollaks succébok Att välja glädje där tankarna utvecklas ytterligare.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Förväntan

Uppladdning inför Melodifestivalen och Darins deltagandeAhlgrens bilar
[Foto: Hemmakatten]

Denna lördag har jag bara ett mål i sikte. Att se Darin på plats i Skandinavium på genrepet och sedan rösta honom vidare till final i Melodifestivalen under tv-sändningen som startar 20.00 i SVT1. Jag hoppas att ni röstar med mig på denna fina sångare och artist. Darins låt You´re out of my life, känns riktigt bra, jag har tjuvlyssnat på den här!

Jag laddar inför kvällens musikkalas med Ahlgrens bilar, vet ju att Darin gillar fart. Han har precis fått tillbaka körkortet efter fortkörningen...

Hoppas ni alla har en avkopplande helg! Nu är jag inte kontaktbar förrän på söndag ;)


Darin uppträder i Melodifestivalen den 20:e februari
ring & rösta på Darins låt You´re out of my life
[Foto: Skärmdump från Darin.nu]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Taken

Actionfilmen Taken är sevärd!
[Foto: IMDb]

Om du vill ha hög puls och nagelbitande action är filmen Taken något för dig. Jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig. Det är fart hela vägen och spännande precis som en rulle i den här genren ska vara. Det är en god mix av faderskärlek, actionscener och en del smarta repliker. Liam Neeson, denna duktiga karaktärsskådespelare, är som alltid stabil. Han fungerar trovärdigt i rollen som fd CIA-agenten Bryan som lagt jobbet på hyllan för att återknyta kontakten med sin 17-åriga dotter Kim [Maggie Grace]. Dessvärre blir återföreningen kortlivad då Kim far på Europa-semester till Frankrike tillsammans med en jämnårig vännina. Väl där går det illa. Riktigt illa.

En albansk trafficking-liga kidnappar Kim och hennes väninna och nu är tiden knapp. Inom några dygn kommer de vara försvunna för alltid, sålda och dömda till ett liv i förnedring och drogberoende. I jakten på kidnapparna får Bryan ta till all sin erfarenhet och kunskap om stridsmetoder som han tidigare har använt i den amerikanska regeringens tjänst. Om han tog sitt jobb på allvar då är det inget emot vad som gäller nu. Det är högst personligt och Bryan har bara ett mål i livet: att få sin dotter tillbaka. Du behöver inte ha barn för att leva dig in i Bryans förtvivlade kamp mot klockan.

Taken fick hyfsad kritik när den gick på bio även om jag egentligen inte bryr mig om sådant. Den här filmen talar för sig själv. Adrenalinhöjande, engagerande och välspelat. Mycket bra actionscener på Paris gator, som utspelas ömsom i lyxiga miljöer, ömsom i stadens mer skygga kvarter. Mycket bra underhållning. Se Taken!

Liam Neeson i filmen Taken
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fredagsfika

Hemmakatten gillar fika
[Foto: Hemmakatten]

En fika på eftermiddagen är ibland höjdpunkten på dagen. En kopp te kan smaka som bäst då. Särskilt när det är favoritsmaken Götheborg Special från Götheborgs Te- och kaffehandel. Detta tillsammans med något sött och tilltalande läsning eller sällskap, ja då är bilden komplett. Idag blev det senaste numret av Femina vars härliga vårmode verkligen får mig att längta till nästa årstid. Den får gärna komma snart. Helst nu.

Rosa assiett från Bruka design. Blommig mugg från GreenGate. Vitt underlägg från Bolagret. Färgglad servett från Marimekko. Ljuslykta från Village.

Mugg från GreengateVårmode i tidningen Femina
Servett från MarimekkoTe från Götheborgs Te- och Kaffehandel smakar bäst
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Musselfest

Vininkokta musslor
[Foto: Hemmakatten]

Nu har min bror varit kock igen och en vanlig vardagkväll blev plötsligt som en resa till Frankrike. Kylan utanför huset kändes betydligt längre bort i det härligt varma köket som direkt när jag kom innanför dörren bjöd på lockande dofter. På menyn stod vininkokta musslor. Fantastiskt gott och enkelt att göra. Musslorna kokar i en lag på vitt vin, vitlök, hackad lök och färska örtkryddor (i detta fall tror jag det var persilja, timjan och gräslök). Mot slutet tillsätts grädde som rundar av smaken perfekt. Till detta serveras färsk pain riche. Då kan all den goda vinsåsen tas upp av brödet och inget behöver lämnas kvar i tallriken. Ett kallt glas vitt till för den som önskar blir pricken över i:et. Bon appétit!

Vackra vinglas från Iittala i serien Essence och bestick Boda Nova Oval steel.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Chocka med rosa

Många goda ting äro rosa
[Foto: Hemmakatten]

Förra veckans färg var grönt. Idag tänker jag revoltera mot allt det vita utomhus och bjuda på rosa, rosa, rosa! I den starkaste nyansen. Som 80-talet är tillbaka ungefär fast i snyggare 2010-tappning. Mitt nya talesätt är: Många goda ting äro rosa.

Ljushållare från Cult designTopp från Sisters
Armband & ring från DIDDIMartina Haags bok: Hemma hos Martina
Sjal från SistersHalsband
Leggings från LindexZinklykta från Blomsterhuset i Bollebygd
Trend interiör har gjort de rosa ljushållarnaRosa saker idag!
[Foto: Hemmakatten]

På bilderna:
- Ljuskuber från Cult design.
- Knallrosa top från Sisters.
- Sött armband med matchande ring från DIDDI.
- Rolig bok: Martina Haags Hemma hos Martina.
- Blommig vårsjal från Sisters.
- Rosa pärlhalsband piffar upp vilken outfit som helst.
- Leggings med glitterstänk från Lindex.
- Ljuslykta i zink från Blomsterhuset i Bollebygd.
- Ljushållare med blommönster från Trend Interiör.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Darin i Melodifestivalen

Darin uppträder i Melodifestivalen den 20:e februari
[Foto: Skärmdump från Darin.nu]

På lördag smäller det. Sveriges bästa Darin intar Skandinavium i Göteborg för sitt första deltagande i Melodifestivalen! Låten heter You´re out of my life, som enligt Darin själv är en känslig, vacker ballad. Lyssna på Darins egna tankar inför framträdandet.

Jag hoppas naturligtvis att Darin tar en finalplats till Globen. Som det låter i dagsläget kommer Sverige att hamna sist i Norge med de bidrag som hittills har gått till den svenska finalen.

Det hade varit lika bra att skicka Darin Zanyar direkt till Oslo. Han har allt som krävs av en artist. En ruskigt bra röst, utstrålning, ödmjukhet och en killer på dansgolvet. De sammetsbruna ögonen inte att förglömma. De hjälper till ;)

Så gör som jag och rösta på Darin! Vår stora världstjärna i lilla Sverige. Om du tvekar på hans storhet, lyssna på den senaste hiten. Darin gör den ultimata versionen av Viva la Vida. Bättre än originalet och särpräglad unik Darin-tolkning!

Så här röstar man på Darins bidrag i Melodifestivalen den 20/2:
ring & rösta på Darins låt You´re out of my life
[Foto: Skärmdump från Darin.nu]

Du kan börja rösta på lördag kl 20.00 när sändningen börjar på SVT. Samtal eller sms kostar 3,60 kr.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Reflektion

Ingefärste
[Foto: Hemmakatten]

Enligt en undersökning från Karolinska institutet är det bättre att vara hemma från jobbet när man känner sig dålig/sjuk än att tvinga sig till arbetet. De människor som har hög sjuknärvaro - dvs de som går till jobbet även fast de är sjuka - får under kommande år sjukskriva sig både oftare och längre tidsperioder än de som stannar hemma och tar hand om sig när de är sjuka.

Slutsats: om du är sjuk stanna hemma - och gå till jobbet när du är frisk. Annars blir du sjukare i längden.

Ta hand om er i förkylningstider!

Källa: Tidningen PS! - Personlig utveckling & Psykologi, nr 2, 2010.

På bilden:
* Ingefärste, som sägs ha inflammationshämmande effekt, från Yogi Tea.
* Mugg från Design House Stockholm
* Ljushållare Iittala
* Bricka Carina Karlsson.

Fler bilder från detta stilleben kommer en annan dag.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Tisdagstulpaner

Tulpaner i klassisk Savoy-skål
[Foto: Hemmakatten]

Med några enkla medel blir en vanlig tisdag lite roligare med tulpaner och levande ljus i Iittala-förpackning. Klassisk Alvar Aaltovas samt ljushållare/skål från det framgångsrika, formstarka, finska företaget.

Ljushållare från IittalaAlvar Aalto vas
[Foto: Hemmakatten]


PS. Tävlingen om halsband är avgjord och vinnaren meddelas idag via mail. Presenten kommer med posten! Grattis! DS.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Snygg förvaring

Plånbok från Ceannis
[Foto: Hemmakatten]

Pengar och kreditkort förvaras snyggt i plånboken från Ceannis. Läckert tyg på utsidan och många bra fack på insidan. Matchar också min favoritväska som är i samma mönster. Vårens bästa modeaccessoar är fixad! Återförsäljare finns i hela landet.

Det är ingen nyhet att Hemmakatten gillar Ceannis, läs mer här där fler fina produkter visas.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Under Toscanas sol

Under Toscanas solDiane Lane - bra som vanligt
[Foto: Hemmakatten, på filmomslaget]

Ikväll kl 21.00 visar kanal 9 den romantiska filmen Under Toscanas sol med en av mina favoriter Diane Lane. Filmen värmer särskilt denna årstid, det är sol, värme och vackra italienska miljöer. Men inte bara därför. Det är också en film om att hitta tillbaka till sig själv efter en tuff tid. Att våga släppa taget och vara öppen för förändringar. Och inte minst att försöka njuta av vad livet har att erbjuda trots tidigare bakslag.

Diane Lane, som alltid sevärd, spelar författaren Frances Mayes som efter en slitsam skilsmässa i USA får en ensamsemester av goda vänner. Toscana är resmålet. Under sin resa köper Frances impulsivt ett fallfärdig hus, som av mäklare skulle beskrivas som "villa med mycket gammaldags charm - visst renoveringsbehov", och hon försöker sedan göra sig hemmastadd i huset och komma till ro med sig själv i ensamheten.

Den romantiska Toscana-miljön är dock först bara en hånfull påminnelse av vad Frances har förlorat och inte klarar av att få, men sakta tinas hon upp av både solens varma strålar och italienarnas charmiga bemötande. Filmen är något av en lättviktare, men bjuder på flera fina scener där Frances möter Toscanas invånare och i sina försök att bygga upp ett nytt liv och våga ge sig ut på nya romantiska äventyr.

Se gärna Under Toscanas sol, för den härliga miljön samt för Diane Lanes fina spel. Och historien är trots allt mänsklig. Vem vill inte hitta sig själv, bli tillfreds med sitt liv samt möta en kärlek som håller?

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Cult är kult

Stilleben med produkter från Cult design
[Foto: Hemmakatten]

Ända sedan Cult design började synas i inrednings- och blomsterbutiker för några år sedan har det varit ett givet inslag i min inredning. Jag gillar kombinationsmöjligheterna som Cult designs koncept erbjuder. Jag gillar den rena och snygga designen samt det ofta bra priset. Det kommer också en strid ström av nya fina produkter; krukor, ljusmanchetter, vaser och andra bruksföremål från företaget. Vackra mönster, klara färger, brickor i porslin och trä gör att det alltid känns frächt och modernt.

Cult design
har mycket vårfint att välja på, spana in hemsidan får du se! Det känns som om Cult design verkligen har hittat hem hos det svenska folket. Och särskilt hos Hemmakatten. Idag blir det ett stilleben i vitt och beige med bara Cult! Bildfrossa!

OBS! Missa inte chansen att vinna sött halsband! Bara två dagar kvar på tävlingen!


Oändliga variationsmöjligheterBlomsterarrangemang från Blomsterhuset i Bollebygd
Cult design i beige och vitt
Cult Design när den är som bäst
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Eftersläntrare

Amaryllisen ger sig inte.Vackert rött
[Foto: Hemmakatten]

Jag trodde inte mina ögon när amaryllisen från i julas, som jag satt på vänt för utplantering till våren, helt plötsligt knoppade sig och nu bjuder på färgfest utan dess like. Bättre sent än aldrig men tur att den inte är med i Vinter-OS... Amaryllisen är vacker och röd, precis som jag vill ha den. Nu blev den snittblomma istället för att bättre komma till sin rätt.

Något annat rött och gott som väntar ikväll är ett glas Mauro (Primitivo del Salento) tillsammans med På spåret och Skavlan. Alltid lika kul att se vad man kan/inte kan i frågesporter och chans att lära sig något nytt.

Ha en skön fredag!

Fin grupp från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Gröna tendenser

Grönt är här för att stanna
[Foto: Hemmakatten]

Grönt har enligt forskning en avslappnande inverkan om det används i inredningssammanhang. Och ögat kan uppfatta flest nyanser av färgen grönt än någon annan färg. Att grönt te är hälsosamt vet vi samt att gröna vågen med närodlat, återvinning och återanvändning är här för att stanna.

Jag har valt några av veckans gröna favoriter.

Ljusstake från IKEAHalsband från SNÖ
Silkestop från SistersAnteckningsbok från Åhléns
Armband från BagladyDamernas Värld förutspår gröna vågen
Grönt är sköntDuk från Mairo
[Foto: Hemmakatten]

På bilderna:
Läcker grön silkestop från Sisters.
Armband från Baglady - happiness in a bag.
Vitt läderhalsband med glasstenar från SNÖ.
Ljushållare från IKEA.
Duk från Mairo, tyget Mademoiselle.
Modetidningen Damernas Värld, nr 3 2010.
Söt anteckningsbok med fåglar från Åhléns.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Tävling!

Halsband från C STHLM
[Foto: Hemmakatten]

Det är några dagar kvar på Hemmakattens tävling. Ta chansen att vinna ett sött halsband från C STHLM!

Beskrivning: Smalt svart skinnsnöre med fin berlock i silver med inskriptionerna: älskad och syster. Detta kombinerat med två rosa pärlor gör det väldigt sött. Halsbandet kan som längst bli 40 cm men är justerbart till kortare längd.

Tävlingen pågår till och med den 14 februari.

Så här deltar du
1. Lämna en kommentar till mitt inlägg om tävlingen och uppge ditt namn och email, eller
2. Skicka ett email till hemmakatten2009@hotmail.com

Tävlingen avgörs genom lottning.

Lycka till! 

halsband att vinnainskription älskad
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Den vackra pärlhyacinten siar om våren
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben går i fattigmanssilver med den söta pärlhyacinten i fokus. Den doftar alldeles lagom mycket och får mig att längta till våren. Stillebenet består av kruka från Miljögården samt ljusstake och stearinskydd från smultronstället Marias Konsthantverk & presenter. Ljushållaren för värmeljus kommer från favoritbutiken Blomsterhuset i Bollebygd.

pärlhyacintVacker kruka från Miljögården
Blomsterhuset i Bollebygd har ljushållaren i fattigmanssilverdagens stilleben i fattigmanssilver
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Segersemlan

Hemmakattens favoritsemla från Ahlströms konditori
[Foto: Hemmakatten. Som testar semlor nästan varje dag. Från samma ställe.]

Göteborgs-Posten
korade idag godaste semlan. Hemmakattens favorit var dock inte med. Därför tipsar jag om den här istället. Den bästa semlan i staden finns på anrika Ahlströms konditori på Korsgatan 2. En smakupplevelse utöver det vanliga, jag lovar. En njutning hela vägen. Men det ska vara den stora varianten, inte de försvinnande små.

En semla från Ahlströms konditori sätter gräddkant på vardagen. Smaklökarna får dåndimpen. Och midjemåttet får utfyllning. Prova själv får du se/smaka!

En semla från Ahlströms konditori sätter gräddkant på vardagen
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Designshop hos Rädda Barnen

Design för barns rättigheter. Cassandra Rhodin - Bläckfiskträd
[Foto: Rädda Barnen designshop]

Om du tycker om design och samtidigt vill göra en god gärning är Rädda Barnens designshop något för dig. Shopen är nätbaserad och säljer produkter från några av Sveriges mest framgångsrika formgivare. I vissa fall är produkterna unika och speciellt framtagna för Rädda Barnen

Mina favoriter kommer från designern Anna Kraitz som har formgivit tekoppsetet You och ljusstaken Fire. Tycker också om filtboxarna från Pia Wallén och den gulliga bläckfisktavlan av Cassandra Rhodin (som för övrigt säljs till ett billigare pris nu). 

Tekoppsetet You design Anna Kraitz


Ljusstaken Fire av Anna Kraitz

Pia Wallén har designet boxarna i filt
[Foto: Rädda Barnen designshop]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Måndagsinspiration

Tidningen Plaza interiör är ett stående inslag hemma hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Inredningsinspiration hittar jag idag i februarinumret av Plaza Interiör. En tidning med båda fina heminredningsreportage, trendtips och snygga prylar. Kanske blir det något som appliceras på det egna hemmet så småningom. Till dess njuter jag lika mycket av att läsa och se hur andra har gjort. Bli inspirerad helt enkelt!

På bilderna: Vas från Miljögården, ljushållare i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd samt vit handdrejad kruka från Sturehofs krukmakeri, köpt i butik Marias Konsthantverk & presenter.

dagens stillebenLjushållare från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Söndagsmiddag

Espressokopp från IittalaNK kan slå in snygga paket
[Foto: Hemmakatten]

Min bror har ett nyvunnet intresse här i livet; matlagning. Och ingen är gladare än jag som får smaka. Idag stod han för söndagsmiddagen och det bjöds på mördegsinbakad entrecôte med en sagolikt god fyllning bestående av skogschampinjoner, vitlök och serranoskinka. Till detta vindoftande murkelsås och krämig potatisgratäng. En fullpoängare! Det smakade mycket godare än vad det kanske ser ut på bilden nedan.

Som avslutning en nybryggd espresso i koppen Ego från Iittala. Nu hoppas jag bara på att matintresset ska utvidgas och även inkludera vinprovning, desserter och matbrödsbak. Med lite övertalning kanske ;)

Som tack fick kocken en liten middagspresent från NK. Doftar gott kan jag avslöja.

Biff Wellington enligt Gordon Ramsey´s recept
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sjöjungfrun

Sjöjungfrun är Camilla Läckbergs sjätte roman
[Foto: Hemmakatten]

Sjöjungfrun är titeln på Camilla Läckbergs sjätte roman i Fjällbacka-sviten där polisen Patrik Hedström och hans sambo Erica Falck löser brott på västkusten.

Efter att ha sett filmatiseringarna av Läckbergs romaner Stenhuggaren och Olycksfågeln på TV i julas ville jag tillbaka till ursprunget, texten, böckerna. Därför att tyvärr har tv-formatet inte gjort Läckbergs otäcka och intrikata historier rättvisa. Visserligen är det alltid trevligt att titta på bra skådespelare som Niklas Hjulström och Elisabeth Carlsson samt känna igen Fjällbacka-vyer, men för övrigt blev serierna en besvikels i hur handling och intrigerna presenterades.

Sjöjungfrun är till min glädje riktigt bra och tar tag redan på första sidan. Läckberg har en fin förmåga att i romanens första meningar väcka intresse och jag vill bara läsa vidare. Handlingen kretsar kring Christian Thydell som precis har fått sin första roman Sjöjungfrun utgiven. Men trots den fina kritiken kring boken och all positiv uppståndelse är det något som inte stämmer. Christian verkar jagad och besvärad. Erica, själv en publicerad författare som har lärt känna Christian under skrivandets gång, märker att det är något som tynger honom. När sedan en vän till Christian spårlöst försvinner i Fjällbacka och senare hittas under isen - mördad - blir det än mer påtagligt att under ytan vilar något fruktansvärt. Som vill upp, som kräver hämnd. Patrik Hedström får fullt upp att göra under årets kallaste månader. Och Erica sin vana trogen kan inte låta blir att nyfiken följa polisutredningen samt göra sin egen.

Sjöjungfrun är spännande. Mer psykologiskt inträngande än vanligt för Läckberg och kuslig intrig som sätter fantasin i rörelse. Läckberg är bäst i bokform. Så är det bara. Jag ska snart ge mig på den sjunde romanen Fyrvaktaren som kom förra året.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Roliga köksprylar


[Foto: Hemmakatten]

Jag måste erkänna att det är inte alltid kul att laga mat. Då piggar roliga prylar upp, både för humöret och i köket för övrigt.

- Rolig Äggklocka från Verner & Verner. Gubben ser antingen sur eller förvånad ut. Som om han har tröttnat på att göra sitt jobb och ringa redan innan han har börjat. Vresig, vill inte. Som en vanlig karl alltså ;) Men jag kanske övertolkar en aning.
- Tre Mått i röd plast från Lagerhaus. Gör baket och matlagningen roligare.
- Färgglad Skärbräda "Soffpotatisar" från textilformgivaren Carina Karlsson. Till och med syskonbarnen vill vara med och hacka paprika när soffpotatisen tas fram.

Kreativa formgivaren Carina K har gjort en soffpotatisÄggklocka från Verner & Verner
Måttsats i rött sätter piff på matlagningenKul i köket med roliga prylar
Vilopaus...
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fikabricka

Mugg från CASAgent
[Foto: Hemmakatten]

Det finns inget så gott som att dricka te eller kaffe ur en vacker mugg. Min favorit denna vecka kommer från CASAgent i härligt turkost. Jag fyndade på Josephssons kvalitetsrea som pågår just nu. Jag längtar efter färg och vår. Servett från SIA samt läcker bricka från Charlotta Sandberg. Kruka/ljuslykta i turkost från Blomsterhuset i Bollebygd.

Nu fattas bara ett smaskigt bakverk, men det lutar mot en semla i eftermiddag. Mums!

Fikabricka från Charlotta Sandberg

Vårglöd

Bricka från Charlotta Sandberg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Sött kök

Kök från Sköna hem
[Foto: Helén Pe för Sköna hem]

Tidningen Sköna hem visar många fina kök på internet. Min favorit "Systerlig Snickarglädje" har rosa, beige och lantliga inslag. Hade kunnat flytta in direkt. Sköna hem visar flera olika köksstilar. Det finns tex franskt rustikt, minimalistiskt vitt och praktiskt vikbart. Vilket kök gillar du bäst?

Fina detaljer i köket Systerlig Snickarglädje
Myshörna i köket från Sköna hem
[Foto: Helén Pe för Sköna hem]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dukat för lunch

Dukat en måndag
[Foto: Hemmakatten]

Även om det är en vanlig vardag tycker jag om att duka med några extra tillbehör som levande ljus, duk och färska blommor. Det är vardagslyx för mig och piggar upp. Just denna dukning i svart, rosa och vitt är gjord hemma hos en god vän. Ha en bra dag!

Vattenkaraff från Eva SoloRosa linneduk från Cervera. Lotusblomma i rosa matchar.
Porslin & servetter från IKEATulpaner gör dukningen vacker. Likaså levande ljus
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0