Stilrent & svalt

Nordisk sovrumsstil hos MIO
[Foto: Hemmakatten]

Jag fortsätter med min exposé från MIO:s sängavdelning som har mycket väldesignat att bjuda på. Idag blir det två olika sovrum i grå och vita toner som skapar ett snyggt och svalt intryck. Vilsamt för ögat och själen. Stilrent.

LjusbrickaLugnande motiv
Ta in naturenFrukostbricka - ja tack!
[Foto: Hemmakatten]

Det första sovrummet går i som jag kallar det nordisk stil. Jag vet inte om jag själv skulle vilja ta in naturen i sovrummet som i detta fallet med björkstammar, men visst blir det en snygg inredningsdetalj. Stenar, snäckor är en annan femma. Det ger harmoni. Generellt sätt tycker jag att det är det viktigt med kopplingen till naturen eftersom det oftast ger ro, trygghet och förankring samtidigt som den erbjuder energi.

Grått ger ett vilsamt intryck
[Foto: Hemmakatten]

Nästa sovrum kallar jag Välkommen till Västkusten då jag tycker att de olika mörka och ljusa grå tonerna påminner om klipphällarna i Bohuslän. Mjuka textilier i olika textur som skapar variation när samma färg används. Jag gillar designen på de vita sängborden väldigt mycket men de kostar också därefter.

Snyggaste sängborden
Porslin från BrukaMysig pläd
Sov gott!Ljushållare
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dagens stilleben

Hjärta, fint på bricka eller i blomsterplanteringarZink i dagens stilleben

[Foto: Hemmakatten]

Idag blir det zink & grönt i skön kombination. Bricka, kruka och fat från Marias Konsthantverk & presenter. Hjärta med pärlor från Blomsterhuset i Bollebygd.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Nita hösten

Skärp från EspritEsprit följer trenden
Metalldetaljer på topp från EspritGrått skärp i flera varv med nitar
[Foto: Hemmakatten]

Jag vet inte hur det är med dig, men för mig är det så att om jag väl har börjat lägga märke till en detalj eller fastnat i en färg eller inredningsstil så ser jag tecken på detta överallt. Hos människor, i butiker, på stan och i reklam. Som det här med höstens mode. Många plagg har metallinslag och accessoarer går i silver, guld, brons eller glitter. Framför allt verkar nitar vara höstens modedetalj. Jag måste erkänna att jag har fallit för den trenden och investerat i några plagg och modetillbehör med nitar. Och vart jag än går på stan ser jag fler exempel.

Hur är det för dig? Något särskilt du har lagt märke till eller hakat upp dig på?

På bilderna: Grå topp och grått skärp från Esprit. Beige påsväska från H&M (perfekt till laptopen) och bruna skor från Rizzo.

Metalldetalj på H&M-väskaSkor med nitar från Rizzo
Jag nitar hösten med skor från RizzoPåsväska från H&M
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Munkar

Fika - gärna en gång om dagen!Rörstrand fat från Röda Korsets second hand
Även assietten är second hand fynd
[Foto: Hemmakatten]

Det är som sagt ingen nyhet att jag tycker om att fika. Gärna varje dag. Det är ett så enkelt sätt att få en stunds avkoppling samtidigt som det förhoppningsvis ger lite ny energi också. Gärna i gott sällskap och med gott tilltugg.

En kväll här i veckan frossade vi i munkar från IKEA då en ny laddning hade inhandlats. Här är bilder innan te och kaffe hade fyllt de rosa muggarna från Bruka design. Söta duken kommer från Balders Hage. Fatet är från Rörstrand och är ett second hand-fynd från Röda Korset.  Kan säga att fatet inte var välfyllt speciellt länge. Munkar är försvinnande gott!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Vit inspiration

Vita inredningsdetaljerVita lampfötter
textilier från MiljögårdenButik Biddevind
[Foto: Hemmakatten]

Idag kommer inspirationsbilder där mycket går i vitt. Jag återkommer ständigt till denna färg. Vitt tröttnar jag aldrig på. Sedan i kombination med någon ljuvlig pastellnyans eller stark accentfärg blir det väldigt snyggt. Interiörerna och detaljerna är från butiken Biddevind. Ha en skön helg!

Maffiga ljusstakar i vitt
gammeldags vattenkannasöt servis
vit tavlavita stenar & ljus
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Glamour i sovrummet

Piffa till sovrummet med snygga detaljer

[Foto: Hemmakatten]

Svarta detaljer, silver, glitter, mönster från svunna Hollywood-tider med Grace Kelly på kuddfodralet, dova färger - ja allt detta skapar glamourstämning i sovrummet. Om man nu gillar den stilen. Det går att dra på i överflöd eller bara låta det anas i detaljer. Dessa interiörexempel kommer från Mio.

Bäddning i vitt och grått. Mörk fondvägg.Klassisk snäckskalslampa
[Foto: Hemmakatten]

För den som gillar ljusa klassiska färger är kanske New England-stilen att föredra. Amerikansk östkust-känsla med blått, vitt och rött i ränder och rutor med marina inslag. Vitt eller mörkt trä på möbler i gedigen stilig form. Det finns mycket att välja på just nu. Särskilt gillar jag den runda mattan med amerikansk flagga och stadsnamn.

Amerikansk östkuststil
New England-stil hos MioHöstens snyggaste matta?
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

The International

The International med Naomi Watts & Cliwe Owen
[Foto: IMDb.com]

Då var det dags för en nagelbitare igen. Actionthrillern The International har allt som krävs för att bli en riktigt spännande film. I alla fall jag satt med förhöjd puls under hela filmen. Visserligen är Clive Owen med, vilket  kanske är en av anledningarna till att hjärtslagen ökar en smula extra, men här har du en film som riktigt tar tag i en från början. Det är en välgjord thriller och jag är glad att jag nu har den här dvd:n att se om igen om jag vill.  För det vill jag. Jag tycker om fotot och de snygga klippningarna. Särskilt gillar jag scenen som utspelas på Guggenheim-museet i New York. Läckra kameraåkningar och spännande övergångar. Skickligt.

Naomi Watts
[Foto: IMDb.com]

I korthet går intrigen ut på att agenten Salinger [Owen], som jobbar för Interpol, tillsammans med åklagaren Eleonor Whitman från New York [Naomi Watts] kommer en konspirationshärva på spåren. En härva som lämnar dödliga spår efter sig. Alla som kommer i närheten av att avslöja den stora bankens hemligheter, försvinner spårlöst eller dör i "olyckor". Detta får både Salinger och Whitman erfara på ett högst påtagligt sätt. I den intensiva jakten på att ställa bankens företrädare mot väggen och dra dem inför domstol, får Salinger och Whitman stå ansikte mot ansikte med döden ett antal gånger. På flera olika kontinenter. Banken är som en stor amöba som ändrar form, drar sig undan, släpper olika verksamheter om det behövs och tar in nya verkställare vid behov, allt beroende på dagsläget och i vilket sammanhang den figurerar eller vilka hot den står inför.

Cliwe Owen som Interpol-agenten Salinger
[Foto: IMDb.com]

Cliwe Owen passar utmärkt i rollen som den idealistiska, envisa agenten som tror på rättvisans seger. Som är villig att ta till alla medel för att få reda på sanningen. Owens intensitet, minspel och naturliga förhållningssätt till den här typen av roller gör att det är en fröjd att titta på honom. Den brittiska accenten förhöjer inte minst Salinger som rättvisans förkämpe. Naomi Watts väna men samtidigt starka uppenbarelse är ett bra komplement och skapar dynamik i samspelet. Whitman blir en spegel till Salingers känslor samtidigt som hon är den som driver på inom de tröga juridiska ramarna.

The International är en perfekt fredagsfilm, eller till en kväll då du vill ha en spännande thriller att titta på när det regnar ute. Jag har en känsla av att det kommer bli en intensiv filmhöst. I alla fall med tanke på hur väderprognosen i det närmaste ser ut...

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Långfrukost

Långfrukost med Svenska Dagbladet
[Foto: Hemmakatten]

Långfrukost blir det inte så ofta till vardags men väl till helgerna. Det som drar ut på dagens första måltid i veckorna en smula numera är det erbjudande från Svenska Dagbladet som jag har antagit. Gratis tidning i några veckor. Den enda motprestationen är att svara på en enkätundersökning mot slutet av gratisperioden.

Enkelt tänkte jag. Och vad trevligt med en morgontidning till. Men nu visar det sig att det inte blir så mycket läst som jag trodde. Det tar sådan tid. Kulturdelen ja, men resten...hmm. Och som göteborgare är jag nog inte riktigt rätt målgrupp för de lokala stockholmsnyheter som rapporteras. Ganska ointressant tyvärr. Det enda roliga jag har läst hittills är att nu ska huvudstaden få spårvagn igen. Kanske är det för att vi redan har en här på Sveriges framsida som det kändes intressant...Härmisar! :)


[Foto: Hemmakatten]

Den blå tonen på Svenska Dagbladets framsida matchar i alla fall mitt engelska porslin bra. Blått är flott.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dagens söta

Silverbricka med sött på
Vas/ljushållare Lisbeth Dahl
[Foto: Hemmakatten]

Jag hittade en avbruten hortensiakvist under promenaden igår och självklart fick den följa med hem. Den blev sedan utgångspunkten i dagens söta arrangemang där jag blandar nytt med second hand, ungefär som jag brukar. Pärlorna blir pricken över i:et för att få till en gammeldags romantisk känsla.

Silverfatet kommer från Röda Korsets second hand i Karlskrona, ett av mina bästa fyndställen för andrahandssortiment. Ljushållaren i glas som idag tjänar som vas är en Lisbeth Dahl från Blomsterhuset i Bollebygd. De blomformade ljushållarna görs av Madam Stoltz och kommer från Marias presenter.

Bricka från Röda Korsetljushållare madam stoltz
hortensia som alltid är vacker
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Söndagsfika

Glas & mugg från IittalaKlematis
[Foto: Hemmakatten]

Eftermiddagen bjöd på en trevlig stund, först fika utomhus när solen tittade fram och sedan läsning och lite "tjöt" inomhus. En bra uppladdning inför en ny vecka.

Färgsprakande blå mugg, grått glas och klar Savoy-vas kommer alla från klassiska Iittala som alltid har gjort och fortsätter producera högkvalitativ design. Den vackra lila blomman är en klematis (som heter Jackson?).

Trevlig eftermiddagsstundVas från Iittala
Vackra ljusstakar
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Fånga sommaren

Inga badare denna blåsiga dag
Höstkänslabjörnbär på gång
[Foto: Hemmakatten]

I ett tappert försök att hålla kvar sommarkänslan tog vi en tur till havet. Men nog var det allt höstens anträdande som gjorde sig mest påmind på klipporna. Det blåste, det var svalt och inte ens filt och varmt te hjälpte. Till slut insåg vi att det nog inte skulle bli några sköna soltimmar och begav oss till Mio istället.

Idag ser det mer lovande ut. Himlen är blåstrimmig och solen tittar fram just nu. En fika utomhus ska väl i alla fall kunna genomföras. Hur gör du för att behålla sommarkänslan så länge som möjligt?

vacker ljung

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Inspanat

Vacker bäddning hos Mio
[Foto: Hemmakatten]

Vi tog en sväng till Mio i Västra Frölunda och jag blev förvånad över hur snygg deras sängavdelning är numera. Särskilt vad gäller bäddning och piffande med detaljer i sovrummet. Vilket lyft mot tidigare besök. Hittade mycket snyggt som jag fick inspiration av. Särskilt alfabetskudden.

Bäddning i guld, vitt & nougat
Underbara sängtextilierVacker bäddning
Lampa från Watt & VekeAlfabetskudde - en personlig favorit
Snygg fondtapet i ljusblått, vitt & guldbeigeCopy paste hem till Hemmakatten tack!
[Foto: Hemmakatten]

Här kommer några bilder av de interiörer och bäddförslag som jag gillade mest. Den ena sängen går i vitt, guld och nougat (ovan) och den andra i vitt, brunt och grått (nedan). Flera av kuddöverdragen och överkasten kommer från Moltex och lampor från Watt & Veke. Hoppas att även ni får mersmak.

Det kommer fler bilder en annan dag för nu måste jag börja med middagen. Magen knorrar betänkligt. Ha en fin kväll!

Bäddtextilier i grått, vitt & bruntMio har ryckt upp sig på sängavdelningen
Frukostbricka med porslin från Bruka designLäcker fondvägg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Glasfynd

Fynd från MyrornaRött keramikfat från Bruka design
[Foto: Hemmakatten]

Nu har jag fyndat igen. På second hand! Det finns inget bättre än att upptäcka guldkornet bland allt sand, eller hur? Denna gång var det på Myrorna som jag hittade mina fynd. Två söta skålar i glas, perfekt till godis eller något annat nyttigare. Den lilla skålen på fot känns 20-tal, den andra är nytillverkad men såldes till ett mycket modest pris. Härligt med fynd, och härligt med fredag. Ha en skön helg!

Det röda fatet kommer från Bruka design.

Fina fynd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Stilleben med inslag av lilaLjusstake i glas från Marias presenter
Vas från Blomsterkrukan i HagaSöt plantering från Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

Det ska vara lila-vinröda toner i höst har jag läst. Mullvad, körsbär, plommon eller syren. Jag gillar det. I alla fall som accentfärg när det gäller inredningsdetaljer, som komplement till befintliga färger i basen hemma. Passar också utmärkt att kombinera med rosa nyanser, och det vet ni ju att jag gillar...

Den härliga runda vasen i lila är ett rea-fynd från Blomsterkrukan i Haga. Blomsterplanteringen kommer från Blomsterhuset i Bollebygd. Den maffiga glasljusstaken har Marias Konsthantverk & presenter.

Slutet av veckan är nästan här. Helgen närmar sig med stormsteg och jag ser fram emot ledighet. Jag hoppas på en gnutta sol och kanske blir det stänk från havet och en stund på klipporna. Hoppas!

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ursnyggt

Maffigt väggur i fransk stil från Biddevind
[Foto: Hemmakatten]

Klockor har alltid fascinerat mig, både armbandsur och väggklockor. Ett antal väckarklockor har också passerat revy i mitt hem, även om det nu har slutat med mobilalarmet på sängbordet. Inte lika snyggt men väldigt praktiskt. Jag har många gånger funderat på att införskaffa en snygg väggklocka men det har alltid varit någonting som hållit mig tillbaka. Kanske vill jag inte ha en stor påminnelse om tiden som går? Eller skapa ett synligt stressmoment...

Nåväl, när jag såg dessa tre snygga ur var jag nära att tänka om och slå till. Riktigt fina med patina i fransk stil. Det mindre bordsuret är i zink och kommer från IB Laursen. Finns hos Biddevind men jag har sett en liknande variant i butiken Balders Hage. Det större vägguret missade jag märket på men detta exemplar finns i butiken Biddevind, vilket även gäller den vita väggklockan i plåt.

IB Laursen gör bordsklockan
Snyggt från Biddevind
Klocka i zink från Balders Hage
[Foto: Hemmakatten]

Nedanstående snygga väggklockor finns i butiken Casa Linné i Göteborg. Där finns mycket fint att välja bland, inte bara ur utan allt inom lantlig fransk inredning. Väl värt ett besök.

Väggur från Casa Linné
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Höstinspiration

Vitt, vitt, vittDetaljer i fattigmanssilver och päls
[Foto: Hemmakatten]

Denna tisdag blir det inspiration inför hösten. Jag har bläddrat i senaste numret av Femina och gillar vad jag ser. Ganska mysig med höst trots allt även om jag föredrar värme och sol. Men dagar som denna, när regnet öser ner och det är grått på himlen, är det väldigt skönt att vara inomhus och titta i inrednings- och modemagasin. Snart ska jag också bege mig ut och jobba undan den här dagen men tills dess myser jag inne med te och höstinspiration.

Kommentar till bilderna: Jag har fotograferat uppslag/bilder ur Femina nr 9, 2010. Det är någon annan som har tagit ursprungsfotografierna vilket anges nedan.

På bilderna
- Inredningen går bla i vitt, vitt, vitt med detaljer i plexi, metall, fattigmanssilver och päls. Glitter och glamour som kontrast till en enkel vit bas. Foto: Heidi Lerkenfeldt/Linnea Press.

- Metallicsmycken är stort i höst. Nitar på väskan (Ilse Jacobsen) eller skärpet (Marc O´Polo) piggar upp outfiten. Foto: Heléne Linsjö mfl.

- Snyggaste höstjackan kommer från Bruuns Bazaar. Foto: Steen Evald.

- Jag älskar fetaost och kommer prova detta recept på squashplättar med fetaost. Foto: Carin Pålsson.

- Metallkorg från Mio, till ved, tidningar eller vad du nu känner för. Foto: Mio-reklam.

MetallaccessoarerSnyggaste höstkappan
Fetaost i maten...Snygg korg från Mio
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Blommande Liseberg

söt staty vid farfars bilar

[Foto: Hemmakatten]

I helgen tillbringade jag och mina syskonbarn några timmar på Liseberg. Vilken lycka! Och medan barnen roade sig med karuseller, mjukglass och att övervinna sin rädsla inför de stora mjuka Liserbergskaninerna som går omkring och busar, ägnade jag mig åt att njuta av de vackra planteringar som finns här och där.

Liseberg har verkligen lagt ner arbete på att göra små gröna andningshål i parken. Och vackert senare på kvällen när alla smålamporna lyser upp. Här kommer ett axplock av blomster, särskilt gillade jag Kaninresan där hela familjen kan åka på en snurrande båttur genom en lummig omgivning där gröna kaniner och växtarrangemang samsas om utrymmet.

kaninresan - mysig för hela familjen

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Kulturkalaset

Darin Zanyar sjunger på Kulturkalaset i GöteborgDarin - Viva la Vida
[Foto: Hemmakatten]

Min dos av Kulturkalaset i Göteborg inleddes i tisdags med en riktigt bra konsert av José Gonzalez på Götaplatsen. Den ljumma sommarkvällen gjorde stunden magisk. Och idag var jag på mattorget och inhandlade engelskt benporslin som kompletterade den tidigare samlingen. 

Sedan kom för mig höjdpunkten på veckan. Darin i egen hög person som framför sina tre succélåtar You´re out of my life, Viva la Vida samt senaste singeln Love Killer. Väldigt roligt att se honom live. Han är fortfarande lika bra. Och fortfarande har jag svårt att förstå att inte You´re out of my life tog hem storslam i Melodifestivalen. Den är så rysligt bra.

Även om jag inte stod längst fram vid scenen och slogs med kidsen om bästa fototillfälle njöt jag på längre avstånd och diggade ändå. Ser verkligen fram emot det nya albumet med Darin som släpps 18 augusti. Tills dess går jag in på youtube.com där det sker en smygrelease, med ett nytt smakprov från skivan varje dag fram till albumreleasen!

Det var kulturkalaset för min del. Ganska sparsmakat men dagarna har varit fulla av andra aktiviteter. Återkommer med bilder. Ha det gott!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lipstick Jungle

Lipstick Jungle
[Foto: Hemmakatten, på dvd-omslaget]

Tänk dig Sex and the City. Fast bättre. Och snyggare Och hetare. Ja, då har du tv-serien Lipstick Jungle. Min favorit just nu. Tre framgångsrika, smarta och intensiva kvinnor med karriärer i New York. De är vänner och delar framgångar och motgångar på samma stöttande sätt. De finns där för varandra och ger varandra den där extra lilla energitändningen och supporten vare sig det gäller att tackla fiender i karriären eller för att få igång kreativiteten på jobbet eller i relationen.

Brooke Shields som Wendy Healy
[Foto: IMDb.com]

Det handlar om Wendy Healy, filmbolagschef och tvåbarnsmamma. Wendy är gift med engelsmannen Shane [Paul Blackthorne] som inte är helt nöjd med att vara den som drar det tyngsta lasset hemmavid. Wendy spelas av erfarna Brooke Shields på ett genuint sätt. Sheilds förmedlar skickligt Wendy som den drivna karriärkvinnan på jobbet samtidigt som det bränner i henne ibland att inte alltid kunna vara där för sina barn. Eftersom jobbet kräver mycket. Men samtidigt är Wendy en bra mamma som älskar sina barn. På de sätt hon kan.

Kim Raven som Nico Reilly
[Foto: IMDb.com]

Vidare har vi Nico Reilly [Kim Raven från bla 24], karriärklättrande chefredaktör för ett kvinnomagasin och sedan 17 år gift med sin dåvarande collegeprofessor. Men numera är det inga sexiga läxor som läses i sängen. Mest praktiska göromål som avhandlas. Inga barn men en desto mer framgångsrik karriär där Nico får navigera hårt mellan konkurrerande falska kollegor och där hon tar i med rätt vassa nypor för att få tidningen dit hon vill. Men så en dag träffar hon Kirby, en het hunk i 25-årsåldern och hon vet plötsligt inte vart hon ska ta vägen, hon som alltid annars vet på råd. Glöden har svalnat där hemma, men hon älskar ju sin man. Eller?

Lindsay Price spelar modeskaparen Victory Ford
[Foto: IMDb.com]

Tjejtrion sista och minsta medlem är Lindsay Price som spelar modeskaparen Victory Ford. Victory får efter några givande år inom modebranschen där framgång lagts på framgång, nu se sig börja om från ruta ett igen då senaste visningen vare sig gick hem hos inköpare eller modepress. Dock börjar det spira på kärleksfronten istället när hon möter miljardären Joe Bennett, skarpt spelad av gamle 80-talsräven Andrew McCarthy. Ni minns väl Pretty in Pink? Ska Victoria få sitt modeföretag på fötter igen och har hon hittat rätt i den speciella Joe?

Jag är väldigt förtjust i den här typen av tv-serier där starka kvinnor bjuder på sina härliga personligheter och även sina mindre vackra sidor. Där karriärens upp- och nedgångar skildras med intelligenta vändningar och en viss självinsikt. Och där miljöerna kittlar, men framför allt där skådespelarna har mycket utstrålning och karisma.

Och så ska vi inte glömma modet. För det spelar en stor roll i Lipstick Jungle, precis som i Sex and the City. Kvinnornas personligheter speglas väl i deras klädesplagg. Wendy varvar en aning tråkiga dräkter med snygga klänningsfodral. Victory har de sötaste och sexigaste klänningarna medan Nico har de mest sensuella jobbkläderna. Modekänslan är riktigt hög rakt igenom hela tv-serien. Fast på ett mer jordnära sätt än i Sex and the City. Mer bärbara för vanliga människor.

Robert Buckley som hunken KirbyAndrew McCarthy spelar Joe Bennett
[Foto: IMDb.com]

Och sedan är det mycket bar skimrande hud, långa ben, glänsande hår och en del heta scener. I like it! Det märks att det är samma författare som står bakom de bägge böckerna som båda tv-serierna är baserade på. Candace Bushnells skarpa penna och intrigskapande scener är en tydlig röd tråd. Liksom det starka modeinslaget och fokus på kvinnornas upplevelser och känslor.

Så, vill du ha stimulans och både få en verklighetsflykt samtidigt som du faktiskt även kan få en påminnelse om hur det är "där ute", se Lipstick Jungle. Den är inspirerande. Starka kvinnor, stark vänskap och karriärens och kärlekens irrvägar. TV3 har visat säsong 1 och 2, och den första säsongen finns nu även på DVD. Jag får verkligen en kvinnlig "boost" av Lipstick Jungle!

Som Sex and the City. Fast bättre.
[Foto: Hemmakatten, på dvd-omslaget]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakatten
Ljushållare från Lisbeth Dahl
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben är helt klart inspirerat av Blomsterhuset i Bollebygd då både ljushållare från Lisbeth Dahl och den vita krukan med fin plantering av smårosor kommer därifrån. Fint som grupp tycker jag även om jag nu provar att ha krukan och ljushållarna var för sig här hemma. Kul att ändra och prova nya konstellationer.

Ha en fin helg!

Söta vita smårosor
Fin prydnad i blomsterarrangemanget
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Smögen

Smögen och den berömda bryggan
Havet är påtagligt nära
[Foto: Hemmakatten]

Underbara vackra Västkusten. Jag önskar jag bodde ännu närmre öarna och de charmiga orterna längs havet. Det känns nästan som en hel evighet redan men det är bara några veckor sedan vi gjorde en utflykt till Smögen i Sotenäs kommun och spanade in alla fina båtar längs den klassiska Smögen-bryggan. Jag tittade efter inredningsbutiker och hittade i alla fall två som kändes roliga, framförallt Lexington-store ger mersmak.

Shoppingmöjligheter hos LexingtonSmögen - vackra västkusten
Skäret är en mysig restaurangFisksoppa - en västkustspecialité
Fåglarna ska ha sittSmögen ligger i Sotenäs kommun
[Foto: Hemmakatten]

Mitt sällskap gjorde som traditionen bjuder, avnjöt en stor baguette med välsmakande Smögenröra. Jag frös som en hund och ville bara ha något varmt i mig. Inga varma drycker fanns på just det stället vi ankrade vid, men däremot en överraskande god fisksoppa med färskt bröd och aioli. Ljuvligt! Det fick livsandarna att vakna igen och värmen att återfinna sig. En trevlig restaurang som jag annars vill rekommendera är Skäret. Fräsch inredning och god mat.

De gamla sjöbodarna har nu annan verksamhet än förrMecka för seglare
Den berömda SmögenbrygganMånga fina båtar vid bryggan

[Foto: Hemmakatten]

Det som är roligt med Smögen-bryggan, förutom allt ögongodis (främst i båtväg då), är att se den kreativa byggnationen. Alla små prång och gränder utnyttjas för att slå upp en bod eller affärsverksamhet. Över vattnet, runt vattnet, på vattnet. Alla utrymmen utnyttjas för att skapa mötesplatser och försäljning. Att bygga på vattnet kan ha flera fördelar. Jag såg en riktigt cool husbåt som låg förtöjd vid andra sidan rännan. Snygg som bara den. Hade inte varit helt fel att ha en sådan flytande sommarstuga.

Jag längtar redan till nästa sommar! Man kanske skulle boka in sig på Smögen Havsbad för en kort höstretreat, för det känns alldeles för långt borta med nästa sommarledighet och energipåfyllning.

Husbåt i bakgrundenSmala gränder mellan sjöbodarna
Ett gytter av hus & bodar. Smala gränder att ta sig igenom.Tysk gammal segelbåt
Norrmännen tar över...Vacker utsikt från Smögenbryggan

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lilla Änggården

Lilla Änggården
Lummig omgivningEntré till Kaffestugan
[Foto: Hemmakatten]

I söndags var det meningen att jag för första gången skulle gå på visningen av Lilla Änggården. Det verkar så himla mysigt. Det är ett hem från tre sekler, med fokus på sekelskiftet vid 1900, där den guidade visningen är dramatiserad och besökarna hälsas välkomna och guidas av husan eller frun i huset. Iklädda tidsenliga kläder. Och sedan kan man pusta ut och njuta i den gemytliga kaffestugan med kakbuffé eller sitta ute på gården utanför huset.

Och det började bra. Ett stilla sensommarregn som ändå kändes helt ok, sommarklänning och tunn kofta på och paraply redo. Gången upp till det vita vackra trähuset knastrade hemtrevligt och grönskan spirade i den stora trädgården. Väl framme vid entrén ser jag några regnklädda människor och tänker att detta är väl lugnt. Vi kommer med visningen kl 15. Men så började dagens hinderbana.

KaffestuganHär kan det ätas kakbuffé som på mormors tid
I kafét finns små saker till försäljning......en del med specifik koppling till Lilla Änggården
Mysiga kaféplatser. Ännu mysigare utan regn...Tappra utefikare
[Foto: Hemmakatten]

Det visar sig vara lång kö till kassan med biljetter och när vi börjar närma oss finns det bara två biljetter kvar som går direkt. Och dagens sista visning kl 16 är redan full. Träffade på ett par som hade varit mer förutseende än vi. De hade redan några timmar tidigare varit på plats och köpt biljetter. Jag tänkte direkt att här finns en affärsidé. Varför inte hänga på låset vid öppningsdags och köpa upp ett stort antal entrébiljetter som sedan säljs till högstbjudande till hugade spekulanter och historieintresserade? Men då jag varken är morgonpigg eller gillar fula affärsstrategier lade jag den tanken på hyllan ganska snabbt. Även om jag i det läget gärna hade betalat lite extra för att komma med...

Grusgången till kolonilotternaOdlingsglädje i kolonilotterna

Kreativiteten spirar i kolonilotterna
[Foto: Hemmakatten]

Nåväl, vi kan väl njuta av den vackra omgivningen istället och titta på de fina kolonilotterna. Nu när vi inte får vår historiska dos kan vi i alla fall få odlings- och blomsterinspiration. Och få till några fina foton till bloggen (tänkte jag). Jag hann knappt tänka fotograferingstanken förrän det började hällregna. Och regna ännu mer. Vattendroppar på kameralinsen är ingen höjdare. Så ganska många (allt för många) foton har en konstig fläck i överkant efter det sat... jag menar något irriterande regnet.

Blommande kolonilotter
På väg från Lilla Änggården till Botaniska Trädgården
[Foto: Hemmakatten]

Visst, kolonilotterna var väldigt vackra och blommade för fullt men jag kunde inte till 100% njuta av intrycken när jag var tvungen att dels skydda kameran från regnet samtidigt som jag skulle få till någon bra bild och dessutom gå slalom mellan vattenpölar och gegga i sommarskorna som ganska snabbt talade om för mina fötter att de inte tål väta speciellt bra. Jag vet inte vad det är med fötter. Men kalla och våta är inget för mig och mitt humör...

Till Botaniska!
Utställning i butken av Grön Rehabfin utsmyckning i betong, till trädgård eller hemmet
läcker betongstol
[Foto: Hemmakatten]

Vi gav oss sedan i rask takt till Botaniska Trädgården, först med ett stopp i den mysiga butiken där det en trappa upp pågår en väldigt intressant utställning i Galleri Floras Rike. iVäxtriket heter utställningen och fyra konstnärer undersöker växtriket med olika material. Fiberbetongföremålen av Anders Lönn faller mig i smaken!

Utställning i Galleri Floras Rike

Flora välkomnar besökarna till utställningenOvanlig tavla
[Foto: Hemmakatten]

Därefter tog vi en värmande fika i restaurang Botaniska Paviljongen längre in i Botaniska Trädgården. Där fötterna och skorna fick chansen att torka en smula. Vilket var ett bra drag. För när vi sedan skulle traska hem igen slutade plötsligt himlan att gråta och det blev uppehåll. Jippie!

ut i regnet igenKaféet i Botaniska, under skyddande tak

[Foto: Hemmakatten]

Förhoppningsvis blir det av att jag kommer med en visning på Lilla Änggården innan hösten är här på allvar. Jag skulle tycka att det var så kul att få höra historien om familjen som bodde där och hur livet var på den tiden. Men då måste jag vara mer förutseende och komma tidigare innan visningen börjar...Någon som är morgonpigg och kan köpa biljetter i förväg?

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Textilarmband

Söta textilarmband med pärldekoration
[Foto: Hemmakatten]

Här ser ni sommarens mest använda smycken för min del, söta textilarmband från Vy Form & Textil. Verkligen fina och sköna att ha på sig. Relativt oömma och passar till det mesta. Snyggt till jeans eller sommarvitt, svart klänning eller någon coolare outfit, lite beroende på vilken färg man väljer på armbandet. 

Ingrid (ägare & formgivare) på Vy Form & Textil skapar på plats i butiken och om du vill ha något utöver det ordinarie armbandsortimentet går det bra att beställa. Men det finns redan många fina färger och pärlmönster att välja på. Senast jag var i butiken var den kreativa processen i full gång och det handstickades även fina färgglada sjalar. Ta en titt i butiken och kolla själv. Mycket sött & snyggt att välja på. Kul också att vara lite ensam om produkten. Och veta att det är garanterat handgjort. Nu tycker jag att fler borde ta chansen att fynda dessa smycken. Vore trevligt att se fler på stan som bär dem. :)

Vy Form & Textil gör de fina textilarmbanden
[Foto: Hemmakatten]

Uppdatering: Jag upptäckte att Vy Form & Textil har semesterstängt till den 16/8, men därefter är det fritt fram för besök! :)

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

IKEA-strul

Muggar & servetter från Greengatefat från Mateus
[Foto: Hemmakatten]

Helgens väder var lite växlande varpå vi passade på att göra en hel del ärenden under lördagen. Teknikfrossa på SIBA och Net-on-Net (jag har fått en ny älskling) och sedan en massa bra-att-ha fynd från väldigt oglamourösa med prisvärda ÖoB. Vi avslutade dagen med ett långt besök på IKEA. Tänkte fylla på värmeljusförrådet och eventuellt fynda något gott från matavdelningen. Döm om min förvåning när det visar sig att ljusen är slut. SLUT?! Att det inte finns några storpack med värmeljus på IKEA är väl som att mataffären inte har någon mjölk. Eller att sälja korv med bröd utan bröd. Eller att ha en godisbutik utan godis, Systembolaget utan alkohol. Ja, ni fattar...

Värmeljus ska enligt mig vara ett obligatoriskt inslag i sortimentet och ALDRIG ta slut. Har de börjat få beställnings- och logistikproblem på IKEA? Det ligger väl hela tiden en fortlöpande inköpsbeställning av vissa varor för att de just aldrig ska ta slut. Och märker man att bästsäljarna börjar sina på hyllorna beställer man väl raskt hem nytt? Uppryckning IKEA.

Jag ville naturligtvis inte inse fakta utan både jag och mitt sällskap letade på både ljusavdelningen och vid kassorna dubbla gånger. Men så var det alltså. Inga värmeljus på hela det stora IKEA-varuhuset så långt ögat kunde se. Efter chocken var vi tvungna att köpa med både kokosbollar och sega godisfiskar från matavdelningen och ta en lååång fika på min balkong vid hemkomst. Även om det hade ösregnat stora delar av eftermiddagen var det varmt och skönt utomhus. Och de nybakade kanelbullarna från ÖoB var i alla fall väldigt goda. :)

Hoppas ni får en bra start på veckan!


Mugg & servett från Greengate. Assiett från Mateus.Tur att jag har ett litet förråd kvar hemma...
[Foto: Hemmakatten]

Mugg och servett från Greengate. Assiett från Mateus.


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Söt skyltning

Vacker skyltning hos Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Jag längtar till nästa besök hos Marias Konsthantverk & presenter. Än dröjer det några veckor till men jag ser fram emot det redan. Jag är nyfiken på vilka nya fina produkter som har letat sig till butiken och vilka vackra arrangemang det kommer att finnas. Tills dess inspireras jag av den söta skyltningen i en av butikens fönster och drömmer om rosa. Det får nog bli ett och annat inköp vid nästa besök. Så att jag får med mig en bit av det vackra hos Maria hem till mig.

Fina kuddfodral, bla från Nyblom & Kollén.Handgjord keramik
Läckra träskorLjushållare. Hoppas de finns kvar nästa gång.
Marias Konsthantverk & presenter. Hemmakattens smultronställe.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Emma & Malena

Emma & Malena - modebutiksnygga kläder till henne & honom
söt modellsomrig klänning
[Foto: Hemmakatten]

Emma & Malena är två kreativa och framgångsrika tjejer som har modebutik i Göteborg och på Käringön på Västkusten. Det finns också en webbshop på hemsidan. Under mitt besök på Käringön tittade jag på Emma & Malenas energisprudlande modevisning där de senaste sommarkreationerna exponerades ordentligt. Vilken dag det var! Strålande sol och blå himmel. Varmt, bubbel i glasen och gott humör över hela ön.

Öns bofasta var modelleroch även öns sommargäster
sött parasollPistage & silke i lysande kombination
[Foto: Hemmakatten]

Och vilken plats för en modevisning. På klipporna precis utanför Emma & Malenas butik och Petersons krog med det glittrande havet och den blå himlen som magisk fond. Visningen genomfördes med bravur av både öns bofasta och sommargäster. Tex vår läckra kulturminister gnistrade i sina kreationer och lyste ikapp med solen.

Emma & Malena som står bakom de fina plaggensommarfräsch klänning i tulpanmodell
underbar miljö för visningenvår snygga kulturminister
[Foto: Hemmakatten]

Emma & Malena gör kvalitetsdesign med svenska förtecken. Bra material, friska klassiska färger och alltid med ett litet inslag av humor eller lekfull twist. Klädesplagg med uttryck för både dam, barn och herr. Jag blev väldigt inspirerad av visningen och den energi som tjejerna och killarna genomförde det hela med. Nu när jag tittar på bilderna efteråt önskar jag att alla dagar var som denna. Sol, sommar, semester, snygga kläder, glädje, inspiration...

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Middag

Saltskål från ParadisverkstadenSallad med kräftstjärtar & sötpotatis
God middag!Dressing är ett måste till sallad.
[Foto: Hemmakatten]

Härom eftermiddagen fick jag ett ryck och sorterade ut gamla tidningar, bland annat ett antal nummer av Femina. Men innan jag slängde dem kollade jag igenom matsidorna för att se om det fanns några goda recept att spara. Det gjorde det! Av bara farten, när lusten och energin var hög, fortsatte jag och köpte in ingredienserna som behövdes och lagade ihop den rätt som jag för stunden tyckte lät godast.

Det blev en sallad med kräftstjärtar och ugnsbakad sötpotatis. En god kombination mellan det salta kalla och varma söta. Jag är salladsfrälst sedan länge, men det blir oftast en grekisk variant eller pastabas, därför var det roligt att prova något helt nytt. Middagsgästen som agerade försökskanin verkade nöjd. Kul!

Fick också tillfälle att använda min nya saltskål från Paradisverkstaden. Ett litet inköp jag inte kunde motstå när jag var i butiken Vy Form & Textil senast. Den rosa färgen är oemotståndlig. Den fungerar fint tillsammans med duken från Nyblom & Kollén och mitt vita fat från Cult design som var ett fynd från Blomsterhuset i Bollebygd. Jag gillar prylar som direkt faller mig i smaken i butik och som också vid hemkomst börjar användas omgående. Så är verkligen fallet med den lilla saltskålen och det stora fatet.

Fat från Cult design & skål från Paradisverkstaden
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kreativa Wallies

Wallies där du kan skriva ditt meddelande
[Foto: Från inreda.com]

Här är två fina exempel på väggdekor från Wallies som stimulerar kreativitet och interaktion med omgivningen. Svartatavlan-ytan gör att du kan skriva med skolkrita på walliesen som du kan klistra upp på befintligt underlag såsom väggen, skåpen, borden - ja du väljer själv. Skriv söta små meddelanden till familjen, tex i köket om när dagens middag (ska) serveras...

Dessa kreativa wallies finns hos inreda.com i flera olika former. Inreda.com är duktiga på att hitta roliga och snygga produkter. Denna väggdekor från Wallies är en favorit helt klart!

Wallies från inreda.com
[Foto: Från inreda.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Vackert fönster

Vackert fönster
[Foto: Hemmakatten]

Detta vackra fönster finns i ett litet trähus på Västkusten. Charmigt och rofyllt. Ganska underbart att äta frukost och blicka ut genom detta fönster med grönskan och den pittoreska bebyggelsen utanför. En riktig sommaridyll.

Hoppas ni får en fin dag, solen lyser här och det ger lite extra energi!

Vacker pelargondetaljer

Sett utifrån. Sommaridyll.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Morden i Midsomer

Morden i Midsomer. Här med Jason Hughes & John Nettles.
[Foto: IMDB.com]

Igår kväll tände jag ljus, drack te och avnjöt det sista avsnittet för i sommar av Morden i Midsomer. Och sista avsnittet för skådespelaren John Nettles som går i pension som mordutredare. En smula nostalgiskt måste jag erkänna. Detective Chief Inspector Barnaby har varit en trogen sommargäst under så många år i mitt liv. Ett stående gemytligt inslag och jag måste erkänna att jag kommer att sakna det. Visserligen kommer en fortsättning med kusinen John Barnaby så småningom men det blir inte detsamma. Jag tycker nog att John Nettles som spelar DCI Tom Barnaby hade ganska många säsonger kvar i sig som kriminalare i Midsomer.

Men, men, nu är det dags att stänga butiken och jag får hålla till godo med mina DVD-boxar istället. Men det blir inte samma stämning som att slå på SVT en sen sommarkväll inför ett rykande färskt avsnitt där ytterligare en seriemördare på den engelska landsbygden ska avslöjas av DCI Barnaby. Och där den ständigt återkommande frågan hänger i luften; hur många ska de hinna ta död på i detta avsnitt?!

Men vet ni, i jul visas de tre sista avsnitten från den senaste säsongen. Då blir det gravöl. Och ännu fler tända ljus. Om du inte kan vänta till i vinter, spana in de gamla repriserna som visas av Morden i Midsomer på TV3. Redan ikväll 21.00! Det ska i alla fall jag göra. Och dricka ännu mer te.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dagens stilleben


Ljushållare från Miljögården
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben speglar gårdagskvällens hemmamys. Ungefär det enda positiva med att kvällarna blir mörkare. Att tända levande ljus inne igen. De vackra ljushållarna i glas med präglat blommönster görs av Miljögården och jag inhandlade dem hos Marias Konsthantverk & presenter.

Kvällsmys
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Salig röra

Skagenröra från FeskekörkaSöta tallrikar från Greengate
[Foto: Hemmakatten]

Ikväll blev det fika på balkongen. Solen lyste för det mesta men det blåste en smula kyligare än vanligt. Det som värmde upp stunden mest var den goda skagenröra som brorsan hade inhandlat i legendariska Feskekörka  (= Fiskekyrkan i Göteborg). I Feskekörkan finns det mesta av det bästa i fisk- och skaldjursväg. Saligt gott!

Det blev också ett trevligt tillfälle att premiäranvända mina nya assietter från Greengate som var helgens reafynd från Grandma´s.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Röda signaler

Snyggt uppställt i hyllorna hos Biddevind
[Foto: Hemmakatten]

I butiken Biddevind på Käringön påmindes jag om hur snyggt det är med rött som inredningsfärg. Jag har ett antal detaljer i denna starka nyans hemma och gillade verkligen vad jag såg hos Biddevind. Dock blev det ingen shopping under det här besöket. Jag måste nog tillbaka till ön snart för att fynda i den här inredningsbutiken och få med mig en bit av sommaren hem.

På bilderna syns bland annat:
Sjukt snyggt medicinskåp i plåt.
Kuddfodral med söt röd ängel.
Porslin i rött och randigt från bla IB Laursen.
Fina kammarljusstakar i ny modern tappning. Dessa i röd lackad plåt.

Porslin från IB LaursenMedicinskåp i plåt i fransk stil
Kuddfodral hos BiddevindCoola kammarljusstakar
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagen D

Linne från deedayFranska märket deeday säljs i Sverige
sött linne
Butiken Millami säljer deeday
[Foto: Hemmakatten]

Så var det dags att landa i verkligheten igen efter sommarens härliga ledighet. Jag försöker hålla kvar känslan av lugn och stillhet trots att vardagens aktiviteter drar igång idag igen. Funderar mycket över hur hösten kommer att bli. Vill gärna få tid till avkoppling och återhämtning samtidigt som jag längtar efter kreativitet och utveckling. Det gäller att hitta balansen och behålla den.

Känns i alla fall kul att börja den här nya tiden efter ledigheten med ett linne med fina fickor och brodyrkant som jag inhandlade för någon vecka sedan i butiken MillaMi på Käringön. De hade ett mycket sött, romantiskt och snyggt klädsortiment där många plagg var som poesi eller en vacker sommardag. Vilken tur att butiken finns som webbshop! Min söta topp kommer från franska deeday och är i sommarens favoritfärg blå. Deeday skulle lätt kunna bli ett märke som får fylla min garderob...

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Pistage

Pistagefärger från GreenGateSöta textilier hos Balders Hage
Läckra boxar till förvaring
[Foto: Hemmakatten]

Jag har verkligen fastnat för den här gröna nyansen. Pistage är en pigg färg som är snygg att matcha med vitt eller rosa. Visst är risken stor att det blir allt för docksött, romantiskt eller gulligt med den här typen av inredning och färger, men den risken tar jag gärna. Och man behöver inte ta hela konceptet på en gång utan kan nöja sig med små detaljer och bara låta vissa delar av inredningen i hemmet präglas av den här stilen. Alla interiörbilder är från Balders Hage i Göteborg, en butik jag ständigt återkommer till då jag får så mycket inspiration därifrån.

Härliga hudvårdsprodukter från Cath KidstonEn hylla full med pasteller. Vill ha!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0