Vit som snö

Vit skyltning hos Blomsterkrukan
[Foto: Hemmakatten]

Idag gick jag förbi Blomsterkrukan, en trevlig blomsterbutik i Haga och tyckte om vad jag såg i skyltfönstret. Blommor, krukor och juldekorationer gick i snövitt, silver och jordtoner. Behagligt och matchande. Som kontrast till allt rött just nu är det skönt att stundtals vila ögonen mot det lugna vita.

Vitt och silver i jul?!

Blomsterkrukan i Haga
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.


Heliga hall


Färgkoordinerat hall från Plaza Interiör
[Foto: Faksimil Plaza Interiör nr 12, 2010. Fotograf: Erik Lefvander]

Hallen kan vara ett störande moment eller en möjlighet. I alla fall är det första mötet med ett hem, och då om någonstans har man chansen att sätta tonen i inredningen och för hemmet. Det handlar om planering, förvaring men också om att skapa en skön stil och välkomnande plats. Inte helt lätt det där. Jag är hyfsat nöjd med min egen hall men tänkte visa ett exempel på ett par som har varit modiga i både tapet- och förvaringsval. I senaste numret av Plaza Interiör finns ett reportage som heter Hem ljuva hall. Där matchas det stilsäkert. Moderna tapeter från Mairo kombineras med IKEA produkter som påminner om Stringhyllans 50-talsdesign. En svartvit bas med starka färgaccenter som skapar ett tydligt grafiskt uttryck och liv i hallen. Väldigt fint tycker jag!

Faksimil Plaza Interiör Nr 12, 2010
[Foto: Faksimil Plaza Interiör nr 12, 2010. Fotograf: Erik Lefvander]

Se fler bilder på tisdagstemat Hallen Fabriken.

Hängare från VillageSpegel är ett måste i en hall
[Foto: Faksimil Plaza Interiör nr 12, 2010. Fotograf: Erik Lefvander]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder (som Hemmakatten själv har producerat) får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Himmeli

Jul hos Iittala
[Foto: Hemmakatten]

Att jag gillar Iittalas produkter är ingen nyhet. I helgen såg jag att en ny serie anpassat till decembers högtid har kommit till butikerna. Det är servisen Teema från 1952 som har fått julmotiv anno 2010. Himmeli heter motivet och finns som mugg eller skål i två färgställningar. Som prisexempel kan sägas att en mugg kostar 199 kr. Söta är de, med grå eller vit botten men en aning dyrt enligt min åsikt. En fin present är det oavsett till jul eller i gå-bort-gåva till glöggsammankomsterna.

Himmeli-motiv på Teema-serienJulmotiv på Iittala-muggar
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Söndagmiddag

Oliver hos Pasta +Julstämning på stan
Ljus,ljus, strålande ljusMysig advent på Pasta +
[Foto: Hemmakatten]

Kvällen har tillbringats på ett mysigt italienskt ställe som serverar mycket god mat. Inredningen påminner en del om Lady & Lufsen med rödvitrutiga dukar och levande ljus vilket ger en skön avslappnad stämning i lokalen. Servitörerna smattrar ibland på italienska och svänger vant mellan borden. Min bror och jag firade första advent på Pasta + och ingen av oss blev besviken.

Trerätters slank ner för brorsans räkning; Carpaccio på citronmarinerad oxfilé, oxfilé med gorgonzolasås samt den italienska klassikern tiramisú. För min del blev det tunnstrimlad oxfilé med rödvinssås och parmesanost samt äppelstrudel med vaniljglass. Och teét serverades i samma glas som jag själv har. Så jag kände mig precis som hemma! Lite bättre mat som serverades bara... :) Kan erkänna att jag var mer än mätt efter måltiden och det var skönt att sedan få frisk luft och traska hem genom fallande snöflingor. Staden är så vacker nu med all julbelysning!

Första advent är snart till ända. Adventsstjärnorna är äntligen på plats. Så här på kvällskvisten har jag avrundat med Miss Marple på TV4+, te och julskum. En skön avslutning på en skön dag. Matbilderna får bli mina söndagsbilder, fler hittar du på Fabriken

Strimlad oxfilé med rödvinssåsÄppelstrudel med vaniljglass
Tiramisu ClassicoLjusgranar
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.


Advent

Första advent
Hemmakatten firar första advent
[Foto: Hemmakatten]

Första advent är redan här och det är nu myset kan börja på riktigt. En fin söndag med snö utanför fönstret och några minusgrader i luften. Inomhus desto varmare med det första adventsljuset tänt och rykande hett ingefärste i koppen. Jag ska snart ge mig ut för en promenad och sedan blir det söndagsmiddag med brorsan. Vi tänkte slå på stort och äta riktigt gott. Återkommer om det. Hoppas ni alla har en trivsam söndag vad ni än gör!

Min egenhändigt pyntade adventsljusstake som nu pryder köksbordet består av en zinkbricka med utstansade hjärtan från Balders Hage. Därifrån kommer också siffrorna i plåt. Tycker att det matchar sött med hjärta på blockljusen och på brickan. Lingonris och hasselnötter kompletterar skapelsen. Jag ville göra en så enkel och ren komposition som möjligt med naturen som ett givet inslag. Och jag tycker själv att det blev ganska bra. Hur ser det ut hemma hos dig?


Zinkbricka från Balders Hage
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Glöggpremiär!

Premiärglöggen för Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Då har jag äntligen druckit årets första glögg och det var precis så gott som det alltid är första gången den intas. Härligt söt och rund i smaken! Medan maten blev färdig drack jag ett rykande varmt glas med julens röda guld, mumsade på lite extra nötter och russin samt hämtade inspiration från julnumret av Lantliv. Kunde inte låta bli att köpa med det senaste numret hem tidigare idag då Lantliv brukar ha ljuvliga julreportage från vackra hem. Till detta, de fantastiska tolkningarna av Septembers låtar på TV. Då kan det inte bli Så mycket bättre!

Glaset, ett av många i köksskåpet, är second-hand, men kan kanske vara av franskt ursprung. Jag såg nämligen likadana i en caféscen i franska dramat Tillsammans är man mindre ensam. Hade varit kul om det var så! Skål och ljuskoppar från Iittala

Second-hand glas
Den mysiga tidningen lantliv
[Foto: Hemmakatten]

Dagen har gått i ett lugnt tempo men jag har ändå fått mycket gjort. Fejat och tvättat vilket gör att nu doftar hemmet, sängkläderna och innehållet i garderoben så där fräscht nytvättat. Dammtussarna är väck och håller på att ersättas med adventspynt. En tur på stan fick det också bli även om det var bitande kallt med minus åtta grader. Jag stötte på en hel del fina julsaker men jag nöjde mig mest med att titta. Några ljus blev det dock, till adventsljusstaken som jag håller på att pynta ihop.

Hoppas att ni alla har en skön helg. Snart är det första advent! Mys på er! :)

Glöggpremiär!
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Floramor & Krukatös

Krukatösen själv - kermamikern HannahDen läckra innergården på Kaserntorget 9
Tegelväggen agerar fin fond till det grönskandeLäcker lokal minst sagt
[Foto: Hemmakatten]

Lite undangömt, genom en passage från Kaserntorget och in på en mysig kullerstensgård finns en grönskande oas. Ett spirande tillhål för blomsteruppsättningar och krukmakerikonst. En ny spännande butik har sett dagens ljus på Kaserntorget 8 i Göteborg med det finurliga namnet Floramor & Krukatös. Det är som namnet antyder mor och dotter som har startat företag tillsammans. Mamma Jette, floristen, och dotter Hannah, keramikern, har öppnat sin verksamhet i en mycket cool och annorlunda lokal. Industrikänsla med tegelväggar, ståltrappa, betongytor...ja här är lokalen ett lika viktigt inslag som blomsterarrangemangen och den handgjorda keramiken. Det ruffa och karga blir en perfekt inramning till de vackra levande växterna, den känsligt formade keramiken och lyktorna med tända ljus.

Rakubrända ljuslampetterFloramor & Krukatös
Vackra blomsterbuketterJulens hyacintarrangemang hittar du här
[Foto: Hemmakatten]

De rakubrända ljuslampetterna sprider sitt varma sken mot de kalla betongväggarna. Hyacinternas mjuka rundning ler mot det hårda stålet. Vilken stämning, vilken rymd! En plats för mycket mer än shopping. En plats för inspiration. En upplevelse! Jag ser framför mig hur mingel, konstutsällningar och sociala event avlöser varandra på denna annorlunda och vackra plats. Om inte Floramor & Krukatös blir den naturliga hemvisten och mötesplatsen för mer än grönska & konsthantverk blir jag förvånad. Tänk dig att dricka julglöggen bland oljemålningar, orkidéer och levande ljus. Tänk dig att möta våren på den mysiga innergården. Med en drink i handen, omringad av blommornas ljuva doft och historiens vingslag som gömmer sig i väggarna, lyssna på en föreläsning eller ha företagsträffen.

Lokalen är en upplevelse i sig!

Floramor & Krukatös på Kaserntorget 9 i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

Och vill du ha söta eller tuffa blomsteruppsättningar till decembers olika arrangemang och högtider, hittar du garanterat något tilltalande hos Floramor & Krukatös på Kaserntorget 8! Besök butiken för både det habila hantverket och den fantastiska lokalen. Det måste upplevas på plats!

Läckra arrangemang hos Floramor & Krukatös

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Vit fredag

Vit fredag hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Lika underbart med fredag varje vecka! Det blir en vit fredag här idag. En bukett med vita tulpaner ger fredagsstämning tillsammans med vita ljusstakar från LIRO och kivilyktor från Iittala. Det har varit en bra dag så här långt med mysig tur och fika på stan. Besökte en cool nyöppnad butik som jag kommer att skriva mer om...

Nu väntar en skön kväll. Fredagsklassiker på matbordet i form av klyftpotatis och en välstekt köttbit. Och så rött i glaset. Den vita fredagen gäller bara i inredningsväg...Bra på tv är det också. Säsongspremiär för På spåret som sänds från Göteborg och sedan soffmys med Skavlan. Tyvärr sitter inte Fredrik i min soffa men det blir det näst bästa. Att avnjuta honom och hans trevliga gäster på tv från sköna soffan. Ha en härlig helg!

Kivilyktor från Iittala
Ljusstakar från Liro hemdesign
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.


Smycka

Smyckesträd från Village
[Foto: Hemmakatten]

Tidigare i höst införskaffade jag ett smyckesträd från Village för att kunna organisera mina smycken på ett mer tilltalande sätt än att bara ha dem liggande i en skål. Jag tycker att resultatet blev över förväntan. Nu pryder trädet sin plats på steghyllan i sovrummet. Två funktioner i ett. Det är både praktiskt och blir en fin inredningsdetalj som ger personlig känsla till rummet.

Praktisk fack vid foten
Armband från BagladyHalsband från Sisters & Valt av Annika
[Foto: Hemmakatten]

Smycken från vänster
Plastarmband, okänt ursprung.
Armband från Diddi.
Beige tyghalsband med hjärta från Diddi.
Metallhalsband med platta och beige pärla från Snö.
Halsband med metallöglor och vita pärlor från Pearls for Girls.
Beige flätat halsband med metallberlock från Snö.
Beige tyghalsband med vita pärlor från Niiice Jewellery.
Tjockt armband med hjärta från Baglady.

De finaste accessoarerna på ett ställe
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.


Doktorn ordinerar...

Poster Statement Board
[Foto: House Doctor från Inreda.com; Poster Statement Board]

Jag bara måste visa dessa läckra bilder från danska House Doctor. Just nu fastnar jag för bilder med turkosa detaljer. Det är snyggt att mitt i allt vitt, svart och nougat blanda in turkosa inslag i inredningen. Piggar upp avsevärt. Kan bli en grafisk effekt som på postern, eller en bohemisk touch genom lapptäckskuddar.

Alla dessa produkter är bara ett klick bort, de säljs nämligen hos inreda.com, en webbshop som har förmågan att snappa upp fräscha nyheter bland inredningsdetaljer. Nej nu måste jag sluta. Klick, klick...

Patchwork - kuddar & täcken
Lampa Spicy Turkos
Sängbord med tre lådor
[Foto: House Doctor från Inreda.com: Patchwork, Lampa Spicy Turkos & Sängbord]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder (som Hemmakatten själv har producerat) får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Jul hos DNA

Jul hos DNA - Design and Art
[Foto: Hemmakatten]

Jag besökte DNA - Design and Art för ett tag sedan och blev väldigt inspirerad och glatt överraskad av det härliga sortimentet. Redan då fanns en hel del vackert julpynt framme i butiken. Det vill jag dela med mig av nu när vi närmar oss första advent. DNA har två väldigt mysiga butiker i Göteborg, en på Korsgatan 2 samt det senaste tillskottet på Vallgatan 22.

Vackra ljusstakar i keramik hos DNATomtar i filt
Tipp tapp...Vackra änglar
[Foto: Hemmakatten]

Det är en shoppingupplevelse utöver det vanliga att kika in hos systrarna på DNA. Det finns mycket trevligt att välja på, både vad gäller inredningsaccessoarer, mode och smycken. Och så vackra detaljer till den stundande högtiden förstås. Lhina & Theresia på DNA visar med kreativt handlag hur man bäst pryder sitt hem till julen. Båda DNA butikerna har öppet varje dag i december så det finns gott om tid att shoppa det du behöver i dekorationsväg!

Adventsljusstake från DNA
Hus som ljushållare Pyntets högtid
[Foto: Hemmakatten]

En av mina favoriter i butiken är den charmiga adventsljusstaken med vita blockljus, mossa och stora siffror i plåthjärtan. Julen är verkligen pyntets högtid! Håll till godo av julinspirationen från DNA och njut!

Glaskupa med tomteJulpynt
Värmeljushållare i form av söta flugsvamparDalahästar kan bli en fin juldekoration
Jul i butiken DNA
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Födelsedag

Presenter till gudsonen
[Foto: Hemmakatten]

Jag är gudmor till en charmig liten kille som till helgen fyller sex år. Därför var det igår presentjakt som gällde. Då paketet ska skickas med posten idag, får det inte vara allt för tungt eller skrymmande. Efter lite funderande styrde jag stegen till H&M:s barnavdelning där det alltid finns fina prisvärda plagg. Jag kör på den mörkblå, lite marina stilen vilket passar bra när han och familjen bor nära havet. Det blev en stickad "fiskartröja" och en smalrandig tunnare tröja med tufft tryck på bröst, arm och rygg. Coola kallingar med bl.a. spindelmannen på klär en fartfylld kille. Grattis!

Kalsonger med spindelmannenStickad tröja från H&M
Trikåtröja

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Rött ljus

Ljusstake Trådig från IKEA
[Foto: Hemmakatten]

Den här röda metalljusstaken höll jag i när jag var på IKEA i söndags. Det var ytterst nära att den slank ner i shoppingpåsen, men i sista stund lät jag bli. Jag tycker att ljusstaken är riktigt snygg och har en tilltalande form. Den fungerar utmärkt som solitär eller att ha flera i grupp. Tänk dig fyra i rad som adventsljusstake. Jag har egentligen inget att invända mot vad gäller denna produkt, men jag tycker att den hade varit ännu mer läcker i vitt. Och mer användbar året runt. Eller vad tycker ni? Snälla IKEA, producera en vit variant också! Grönt ljus för den idén om jag får bestämma! ;)

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Mariella Inredningar

Mariella Inredningar i Borås
[Foto: Hemmakatten]

Mariella Inredningar i Borås har en exceptionellt snygg skyltning. Väldigt läckert att blanda grått, limegrönt och svart, samt kombinera olika höjder med den vackra keramiken från Mateus. Mariella har stoltserat med sin butik på Lilla Brogatan så länge jag kan minnas. Alltid klassiska märken, alltid snygga inredningsdetaljer. Här samsas belysning från Kartell med mjuka textilier från Lexington, Af Swedala och sidenprodukter från Estride. Mariella säljer också glasdesign från Frejas Boning, betongljusstakar, stolta krukor samt produkter från speciella Klong. Och en hel del annan formidabel formgivning.

Mariella Inredningar

[Foto: Hemmakatten]

Produktsortimentet hos Mariella Inredningar känns lyxigt och det märks även i prissättningen. Men smakar det så kostar det. I butiken finns det där lilla extra. Bland de välkända designleverantörerna har de mest smakfulla objekten valts ut. Har du vägarna förbi Borås, besök Mariella Inredningar och låt dig svepas med in i design- och formgivningens värld!

Mateus keramik hos Mariella Inredningar
Kartell och Mateus finns representerade i butiken
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lugna toner

Sköna Hem nr 14, 2010
[Foto: Hemmakatten]

I senaste numret av Sköna hem finns ett inredningsreportage som lyfter fram de vita och beige nyanserna i julfirandet. Lugna toner som ger en balanserad rofylld känsla och ett mycket vackert hem. Som komplement till de ljusa färgerna finns varma träslag i golv och möbler samt konst och spirande grönska. En behaglig komposition som ger ett väldigt trivsamt julfirande. Jag önskar min jul blir detsamma, lugn och välbalanserad både vad gäller inredning och känslor...

Se fler fina bilder i Sköna hem:s reportage Diskret Jul. Fotograf Joakim Bergström.

Reportage ur Sköna hem

[Foto: Faksimil Sköna Hem nr 14, 2010]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Adventspynt

Adventsbricka hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Innan Lucia blir det inte så mycket pynt i rött hemma hos mig, utan adventspyntet består mest av blomster, ljus och silver. Nu står i alla fall en amaryllis på vänt, och lite senare i veckan tänker jag komponera en egen adventsljusstake. Idag blir det en adventsbricka i plommonfärgat och fattigmanssilver. Samt många ljus. Bara glöggen som fattas! Och till glöggen finns det så mycket annat än pepparkakor som kan serveras. Jag gillar dessa nötkakor och tycker att de är ett gott alternativ.

AdventspyntInte bara pepparkakor passar till adventsfikat. Här nötkakor.

[Foto: Hemmakatten]

Bricka second-hand. Blockljus Sia Home. Vita ljushållare i fattigmanssilver från Blomsterhuset i Bollebygd. Hög ljusstake i fattigmanssilver från Marias presenter. Keramikskål Mateus. Som dekoration en slinga med lila pärlor och två stjärnor i fattigmanssilver.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.


Ränder & Trender

Ränder & TrenderGarnboll som dekoration
Borås bjuder på bra inredningButiken Ränder & Trender i Borås
[Foto: Hemmakatten]

Jag besökte ju Borås i fredags och kikade in hos inredningsbutiken Ränder och Trender, som alltid bjuder på mycket färg, form och snygga kombinationer. Produktsortimentet är färgglatt och överskådligt koordinerat i butiken. Denna gång bestod ena delen av butiken av gröna, turkosa, vita och blå produkter i härligt samspel, och i andra delen av lokalen fanns det rosa, röda och lila sortimentet. Ett kreativt upplägg vilket gör det lättorienterat bland de snygga inredningsaccessoarerna. Shoppingsuget väcks till liv direkt. Och det visar att juldekorationer kan gå i många andra färger än just rött. Ränder och Trender har ett flertal roliga märken i sin butik, bl.a. Cult design, Pappelina, Malin Westberg, Bruka design, Pluto Produkter, Serholt, Spira, Jelly Bean.

Ränder & Trender i BoråsLjustomtar i härliga färger
Härlig skyltning hos Ränder & TrenderOriginellt porslin
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Söndag

IKEAJulen har kommit till IKEA
Snygga textilier hos IKEAJulstämning
[Foto: Hemmakatten]

En skön söndag är snart till ända. Dagen började tidigt med lek med fina syskonbarnen som jag har träffat sedan igår. Tiden går dock alldeles för fort i deras sällskap och jag saknar dem redan. Eftermiddagen tillbringades på IKEA och vi var inte ensamma om den idén. Vi och några tusen till hade tänkt samma sak: söndag + dåligt väder = IKEA besök! :)

Det bjöds på god äppelglögg, pepparkakor och julskyltning i det stora varuhuset och jag fick med mig en del inspiration hem. Och en väldig massa ljus inför adventspysslandet. Samt en produkt som jag hoppas kommer att lyfta hela sovrummet. Är väldigt spänd på hur resultatet blir!

Kvällen avrundades med söndagsmiddag vid Avenyn. Göteborgs paradgata kommer verkligen till sin rätt just nu med all julbelysning. Bilden med "ljusbollarna" blir min söndagsbild för jag tycker att den är så härlig. Middagen kan bäst beskrivas med mycket och gott! Men den gjorde också att jag har tillbringat resten av kvällen i kolhydratkoma. Lättare mat imorgon definitivt! Må så gott!

JulbelysningSöndagmiddag
Restaurang PicassoAvenyyyn
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Stickat

Halsduk/sjal från Fait i BoråsFait har många snygga accessoarer
Grått är en favoritfärgVacker volangkant
[Foto: Hemmakatten]

Den här fina stickade grå halsduken/sjalen fyndade jag i butiken Fait i Borås. Gillar de stickade volangkanterna i vitt och olika grå nyanser. Detaljer som lyfter den här accessoaren rejält. Sjalen är otroligt mjuk och skön, värmer gott runt halsen dessa kalla dagar. Och i färgen grått som jag har en faiblesse för. Kan sammanfatta mitt inköp med ett ord. Nöjd!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Borås, Borås!

Mariella inredningMariella inredning
Mateus porslin hos Mariella inredningMariella inredning
[Foto: Hemmakatten, på Mariella Inredningar]

Igår eftermiddag och kväll var jag i den blöta staden längs Viskans framfart, textilproduktionens mecka och Pinocchios andra hemort. Vet ni vilken stad jag menar? Ja, Borås så klart! Det var några iskalla timmar med ett lätt snöfall. Klart och kallt och underbart vackert med julbelysning och julskyltning. Jag fick några trevliga timmar med mycket inspiration genom fönstershopping och mysig fika på Espresso House vid Stortorget med en vän som var på besök. Där smakade jag förträffligt goda saffransbiscottis. En ny favorit helt klart och något som verkligen borde ingå i förtäringen under alla decemberfikor framöver. 

Godsaker hos Espresso HouseEspresso House på gågatan i Borås
Espresso House i BoråsHjärta på caffe latten
[Foto: Hemmakatten]

Jag har tillbringat mycket tid i Sveriges regnigaste stad i min ungdom och jag måste säga att staden har förändrats till det bättre. Stadskärnan känns betydligt charmigare med fler sociala mötesplatser. Längs Viskan vid stadsparken har en piazza skapats med mysiga restauranger och fräna konstverk/skulpturer.

Viskan mot StadsparkenVästerlånggatan i Borås
Lilla Brogatan i BoråsPiazzan mittemot Stadsparken med sikt mot Grand Hotell
[Foto: Hemmakatten]

På Lilla Brogatan, nära gågatan i centrum samlas en butikstrio i inredning som verkligen ger mersmak: Mariella inredningar där sortimentet är i det lite lyxigare och högre prissegmentet, Ränder & Trender som mixar och matchar så designnerven rycker av glädje samt Hjärteum vars lantligt romantiska stil gör att jag vill köpa hus och inreda i vitt, spetsar och fattigmanssilver. Det finns ytterligare ett smultronställe mot Knalleland till. Rum 21 heter denna inredningsbutik som har de klassiska märkena och vars upplägg och produkter påminner om Svenssons i Lammhult.

Butik Ränder & TrenderRänder & Trender
Butik FaitButik Fait
[Foto: Hemmakatten, på Ränder & Trender samt modebutik Fait]

Jag hann dessutom med att besöka den trendiga butiken Fait som säljer mode, smycken och accessoarer i både vintagestil och lite tuffare snitt. Jag passade på att shoppa upp ett presentkort som snart skulle gå ut och fick med mig hem två fina sjalar, en söt stickad grå för vinterbruk, och en blommönstrad för varmare årstid!

Kort sagt, ett väldigt trevligt besök i Borås!

Blomsterbutik BukettenJulpynt hos Buketten
Julskyltning hos BukettenBuketten
[Foto: Hemmakatten på blomsterbutik Buketten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Silverkonst

Armband SilverkedjaNamnsmycke Armband Slät
[Foto: Susanne Håkansson från Suh925 Design

Snygga smycken i silver gör Suh925 Design. Bakom märket finns en kreativ kvinna vid namn Susanne Håkansson med bas i Halland, och hennes stilrena alster säljs bland annat i den egna webbshopen eller i butiken i Åsa. Susannes vackra örhängen, namnsmycken och armband finns också i Enmix mysiga butiker i Göteborg och Kungsbacka. Alla återförsäljare hittar du här.

Kollektion PlainArmband Cirklar
Namnsmycke Armband BrickaArmband Waterfall
[Foto: Susanne Håkansson från Suh925 Design]

Susanne smider i silver och handhar på ett formsäkert sätt detta glänsande material. Suh925 Design låter gärna kunden sätta sitt eget personligt uttryck i smyckena. Därför ingår namnsmycken som en stor del av sortimentet. Där kan kunden själv välja vilket namn eller betydelsefullt ord som ska präglas in i objektet, så att det laddas med känslomässigt värde.

Jag har valt ut några av mina favoriter från webbshopen som jag tycker har det där lilla extra. Jag är väldigt svag för armband, därav förklaringen till att det blir många sådana praktfulla exempel.

Namnsmycke Halsband Klase Halsband Hearts
[Foto: Katrin Svensson från Suh925 Design]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Mys


[Foto: Hemmakatten]

Efter att ha tillbringat eftermiddag och del av kvällen i Sveriges regnigaste stad (återkommer om besöket) var jag helt slut och hungrig som en varg när jag kom hem. Middagen blev därför lättlagad. Godaste pizzan just nu: mozzarella, parmaskinka, ruccolasallad och pesto. (Jag orkade inte ens ta ut pizzan ur kartongen). Till detta ett glas rött och ett lika underhållande avsnitt som vanligt av Skavlan. Kul att Petter och Lill-Babs var med och körde Tuff brud i rapstil från det härliga programmet Så mycket bättre som går på lördagar i TV4, ett program som bara växer för varje avsnitt!

Nej, nu ska jag stupa i säng. God natt!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Majo-macka

Favoritmackan
[Foto: Hemmakatten]

Den här mackan är en av mina favoriter när jag väl har alla ingredienser hemma. Helst ska den avnjutas en varm sommardag på klippor vid havet tillsammans med en kall öl, men den smakar ganska gott även en kall vinterdag inomhus med tända ljus och te.

Vilket bröd du ska använda är valfritt men det är extra gott med en färsk baguette eller ciabatta. Bred brödet med lite smör. Därefter dijon senap som ger sting till mackan. Lägg på den rökta skinkan, skivade tomater, ringla majonnäs över och till sist klipp på gräslök i valfri mängd. Gott![Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Förvaring

Förvaring från Village
[Foto: Hemmakatten]

Snygg förvaring från Village i serien Basic som har både den höga svarta byrån och trähyllorna i vitt längre ner. Pigga upp hallen med röda detaljer som till exempel på galgar, skohorn, ljus eller matta. Lätt att ändra efter humör. Den svarta bänken har både sittdyna och lådor och heter Art, vilket ger en bra kombination av förvaring och avlastningsplats. Den vita hatthyllan som galgarna hänger på heter lämpligt nog Hall!

Hyllan Hall från VillageFörvaringsserien Basic
Detaljer i rött & svartCoolt skohorn
[Foto: Hemmakatten]

Village har prisvärda förvaringsmöbler, och speciellt bra tycker jag att de är till mindre utrymmen. Byråer, hyllor och ställ är funktionellt designade med nätta mått. Just möblering av en hall kan annars vara en utmaning, men med produkter från Village känns det genast enklare.

Interiör från butiken Village i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Vita detaljer

Allt i Hemmet - vintervitt
[Foto: Karin Björkquist för Allt i Hemmet]

I senaste numret av Allt i hemmet finns ett reportage som ger mycket inspiration. Många av mina designfavoriter är med och de smakfulla vita detaljerna är komponerade till en väldigt intagande helhet. Ett vintervitt rum som jag gärna skulle vilja mysa i. Det är suveränt gjort därför att mycket vitt i inredning kan lätt bli kallt. Här blir det inte alls den känslan tack vare mjuka material- och texturkombinationer, en sprakande brasa, levande ljus och en skicklig stylist. Spana in reportaget i Allt i hemmet och njut!

Vintervita vackra detaljer
Allt i Hemmet tolkar vitt
[Foto: Karin Björkquist för Allt i Hemmet]

Personliga vita favoriter
Här kommer en närmare titt på några av mina inredningsfavoriter i vitt som jag gärna hade plockat in i mitt hem för en magisk jul:

* Twist table från Design House Stocholm. Lekfull funktionalitet i bästa designutförande.


Twist Table
[Foto: Designhousestockholm.com]

* De trebenta FIRE ljusstakarna är så snygga att jag skulle vilja ha en hel drös hemma på köksbordet. Jag hade ätit kakor varje dag om jag hade haft detta tuffa Cookie Tray från Asplund. Ett "upphottat" kakfat perfekt för fikastunderna. Vedkorgen Code Basket från Asplund är fortfarande rasande snygg. Finns nu även som platt golvgaller. Från Alvar Alto Collection kommer den klassiska Savoy-vasen i vit frostad tappning. Urläcker!FIRE ljusstakarCookie Tray

Code BasketAlvar Alto-vas
[Foto: Designonline.se, Asplund samt Iittala.com]


* Bordet Flower från Swedese är vackert i vilket uförande som helst. Detta i vitt med eklist pryder sitt hem.

Flower
[Foto: Svenssons i Lammhult]


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Elektriska Elettra

Elettra Wiedemann för Mango
[Foto: Mango.com > Autumn/Winter 10 > Elettra Wiedemann]

Elettra Wiedemann. Dotter till skådespelerskan/modellen Isabella Rossellini. Dotterdotter till Ingrid Bergman, svensk filmlegend med Hollywoodkarriär & Oscarsstatyetter. Stjärnkvalitet från födseln. Påbrå som ställer vissa krav. Påbrå som har skapat en vacker kvinna med elektrisk utstrålning. En svensk/amerikans/italiensk kombination som blir rätt oslagbar.

Precis som sin mor har Elettra varit modell för det anrika franska märket Lancôme, och synts på omslag till flera kända modemagasin såsom Harper´s Bazaar, Vogue och ELLE. Elettra är också flera modeskapares mannekängfavorit, och har deltagit i många visningar för internationellt erkända modeskapare som t.ex. Bill Blass och Diane von Furstenberg.

Elettra har gener som har visat sig från sin bästa sida. Inte nog med att Elettra har utseendet med sig, även intelligens, socialt patos och engagemang har följt med i uppsättningen. Hon har en mastersexamen i biomedicin från London School of Economics och har startat en webbsida för välgörenhet där intäkterna går till Afrika: JustOneFrickinDay.com. En fascinerande ung kvinna på många sätt.

Elettra i snyggt mode från Mango
Mor Isabella Rossellini, Mormor Ingrid Bergman. Stjärnkvalitet från födseln.
[Foto: Mango.com > Autumn/Winter 10 > Elettra Wiedemann]

Jag gillar verkligen dessa modebilder med Elettra för Mango. Elettra har en kvinnlig elegans trots sina relativt unga ålder (född 83) och ett personligt, energifyllt uttryck. En naturlig mörk skönhet med nordiska drag som känns trovärdig och frisk i modesammanhang och med en sensuell smart utstrålning som slår det mesta. Elektriska Elettra!

Mer om Elettra Wiedemann här och här.

Elettra Wiedemann för Mango
[Foto: Mango.com > Autumn/Winter 10 > Elettra Wiedemann]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Lax & svamprisotto

Lax & svamprisotto
[Foto: Hemmakatten]

Jag har redan börjat fundera på dagens middag. Det blir ugnsbakad lax med svamprisotto. Enkelt och ganska snabblagat. Senast jag åt detta hade jag hollandaisesås till som ni ser på bilden men det blev lite för mastigt. Ikväll blir det istället en fräsch tomatsallad med vinegrettedressing som tillbehör.

Svamprisotton gör jag genom att steka färska champinjoner (6st) tills de får fin färg. Ta ur champinjonerna ur stekpannan. För den som gillar lök, stek här istället finhackad lök som får vara kvar i pannan när riskornen läggs i. Champinjonerna steks då separat och läggs i mot slutet.

Därefter lägger jag i riskornen (1dl) i pannan och steker på en stund. Sedan häller jag i vitt vin (1-2 dl) och låter detta koka in. Därefter är det dags för grönsaksbuljong (2 dl) som hälls i i omgångar under omrörning. Låt allt koka i ca 20 minuter. Eventuellt tillsätts mer buljong så att konsistensen hela tiden hålls krämig. Slutligen rör jag i lite riven parmesanost (0.5dl). Räcker till två personer (små portioner).

Laxfilén droppar jag olivolja på, ev vitpeppar och dill, och sedan in i ugnen i ca 15 min i 200 grader. Klart!

Fler recept på risotto finns på recept.nu.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kontraster

Kontraster

[Foto: Hemmakatten]

Tisdagens tema på Fabriken är kontraster och jag väljer att illustrera detta med kontrast i färg & form. Hallonrött och vintervitt i stjärnmönster. Pappelinas matta Viggo är ett utmärkt exempel på hur det går att leka med kontraster, vändbar som den är med röd botten med vita stjärnor på ena sidan och på den andra vit botten med röda stjärnor. Användbart och lekfullt på samma gång. Stjärnunderlägg från Cervera. Härligt julröd kopp från Bruka design.[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Bar Code

Armbandet Bar Code Formgivare Ceclila Lundgren
[Foto: Designonline.se]

Jag var ytterst nära att klicka hem det här coola armbandet från designonline.se men bestämde mig i sista stund för att tänka på saken. Kan ju bli en bra julklapp för någon att köpa, hint, hint :). Armbandet Bar Code finns i frostat vitt eller grått och är formgivet i laserskuren akrylplast av Ceclila Lundgren. Mönstret är inspirerat av EAN-koder (prismärkning). Perfekt om man jobbar i butik eller gillar shopping och vill att det ska synas!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Modemåndag

Tunika från Lindex

[Foto: Hemmakatten]

Dagens outfit är en trikåtunika med dragsko och fina knäppningar vid ärm & avslut som är ett fynd från Lindex. Det var halva reapriset vilket gjorde att jag verkligen inte kunde stå emot. Till detta mina nya favoriter på denimfronten, ett par smala jeans från Esprit. Jag gillar verkligen de sydda ridbyxdetaljerna på insidan av låren vilket ger det där lilla extra som ett par jeans behöver. Bekvämt, avslappnat - basic leisure när det är som bäst - men det blir ändå ganska välklätt med stilrena silversmycken och välputsade höga stövlar till.

Ha en bra måndag!

Jeans från Esprit
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Self shelf

Läcker bokhylla. Självbärande bok...
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Jag har visat en bild på den här hyllan tidigare, från det franska varuhuset Merci, men nu visar det sig att den finns att shoppa på närmare håll, nämligen i Coolstuffs webshop.

Den självupphängande bokhyllan Self Shelf skapar illusionen att böckerna sitter fastlimmade direkt i väggen. En hyllbok skruvas fast i väggen och sedan klarar hyllan upp till fyra kilo böcker. Det går att välja på flera färger och bokomslagsmotiv. Välj det som passar din inredning bäst. Hur coolt som helst!

Boken heter Ceci n´est pas un livre (=Detta är inte en bok). Och författaren heter S.E.L.F. Shelf. Årets julklapp?!

Self Shelf
Olika omslagsmotiv & färger
Lila bokrygg. Eller grön, eller vit eller...
[Foto: Från Coolstuff.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Fars dag


[Foto: Hemmakatten]

En trevlig fars dag-fika blev eftermiddagens aktivitet. Och inte bara min far fick present utan även jag. Från Frankrike! Det blir visning på den sedan mina vänner. Jag är väldigt nöjd!  Hoppas att ni alla har haft en mysig dag med eller utan familj och känner er laddade inför nya veckan som stundar.

Middagen puttrar på spisen här hos mig och under tiden den blir klar sätter jag mig i soffan, tänder upp några ljus och slänger ett öga på Gossip Girl. Jag tillhör väl egentligen inte målgruppen men jag kan ändå tycka det är kul att se vad "dagens ungdom" gillar. Själv var jag väldigt fast vid tv-serien Beverly Hills 90210 på den tiden det begav sig. Senare ikväll blir det engelska brott igen med Miss Marple (på TV4+) och så klart en rykande het kopp te till det. För mig avkoppling på hög nivå.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Röd inspiration

Inspiration inför julenDetaljer från Village
Härligt rött kuddfodralAdventsljusstake & dalahästar
[Foto: Hemmakatten]

Jag kikade in i butiken Village häromdagen och jag måste säga att det finns ett och annat guldkorn bland sortimentet. Utbudet är stort, framför allt vad det gäller inredningsdetaljer, men det finns också möbler, belysning och textilier i den två våningar stora butiken på Korsgatan 15 i Göteborg. Jag tycker om att det finns mycket att välja på och att butiken har modesta priser. Det är snyggt skyltat i olika arrangemang och färgkoordinerat för bästa effekt.

Jag fotograferade en hel del. Idag kommer de bilder som jag tycker fungerar som utmärkt inspiration inför julen. Klassiskt rött uppblandat med lite tuffare svart. Jag återkommer med fler bilder för i butiken Village finns mycket inspiration att hämta.

På bilderna:
Lace kuddfodral 159:-
Kelly brickbord av metall 1495:-
Comm stol med galonsits 1495:-

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

DNA - Design and Art

Handdrejade muggar hos DNATheresia & Lina Hansson äger DNA - Design and Art
Mysig lokal på Vallgatan 22
Keramik av Louise Videlyck hos DNA
[Foto: Hemmakatten]

DNA
står i detta fall för design and art, och är ett butikskoncept som har funnits i Göteborg i fem år. Den första butiken ligger på Korsgatan och igår var det premiär för butik nummer två. På Vallgatan 22 hittar du numera ytterligare en trevlig DNA-butik! Och Vallgatan framstår mer och mer som centrat för design, hantverk och formgivning här i staden. DNA har som grannar Designtorget, Krypton Form, Granit och Enmix. Och lite längre bort på gatan huserar Hemtex och Åhléns.

Naturnära från DNA
Servettringar från Dixie
DNA - en butik att inspireras av!
[Foto: Hemmakatten]

Men nu tillbaka till DNA - design and art. Bakom butiken finns två eldsjälar som växlade om i livet för att satsa på sitt stora intresse inredning. Systrarna Lhina och Theresia Hansson har båda jobbat med annat men ville styra sin egen tid och fokusera på det som de båda brinner för. Det märks i butiken och i den coola skylten! Det verkar finnas något i systrarna Hanssons gener som gör att de skapar en hemtrevlig atmosfär. De har med säker fingertoppskänsla valt ut spännande nordiska formgivare som ställer ut i butiken. Lhina berättar att målet är att varje produkt ska ha ett unikt uttryck. I början letade systrarna själva upp formgivare till butiken. Numera får de förfrågningar från designerna direkt och varje månad tas nya produkter in i sortimentet.

VintagemodeSnygga väskor hos DNA
Hemtrevlig stämning hos DNASöt ängel
Coola disktrasorDisktrasa av Erika Tubbin
[Foto: Hemmakatten]

Hos DNA är föremålen distinkt disponerade och överskådligt placerade i snygga stilleben runt om i butiken. Jag blir väldigt inspirerad! Både av helheltsintrycket och av de många vackra detaljerna och objekten i sig. De underbara hantverken skapar en gedigen känsla. Och romantiskt vintagemode från bla Lisbeth Dahl, och stilrena silversmycken, ger en extra personlig dimension till butiken. Jag gillar när butiker blandar formgivning från olika genrer. Det blir nästan som att komma hem när inredning, mode, smycken och konst samsas på en och samma yta i en kreativ kombination. Här lyckas DNA på bästa sätt. Lhina och Theresia har utgått från sin egen grundkod i tycke och smak och tagit det bästa ur varje inriktning. Och resultatet blir inspirerande!

Konst & hantverk hos DNA
Tavla av Karolina PalmérKeramik från Louise Videlyck
Vit smäcker keramik hos DNAÄnglar hos DNA
[Foto: Hemmakatten]

Det som jag föll mest för i DNA:s produktsortiment var de färgstarka och uttrycksfulla tavlorna av Karolina Palmér. Personliga och härliga med starka kvinnor som motiv. Även keramiken från Louise Videlyck (bl.a. de små keramikfaten) gillar jag skarpt. Jag tror sannerligen att DNA har blivit mitt nya favorittillhåll i Göteborg. Besök DNA på Vallgatan 22 du också och se om du håller med!

Det finns otroligt mycket fint julpynt hos DNA. Det kommer i ett eget inlägg!

Den snygga skylten hos DNAGenuint hantverk
Härlig kuddeVälkommen till DNA på Vallgatan 22!
Cool skyltning hos DNA
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Helg


[Foto: Hemmakatten]

Skön långfrukost som väntar. Ciabattan gräddas i ugnen och en ljuvlig doft sprider sig i hemmet. Earl Grey-te i en av muggarna från Design House Stockholm väntar på att väcka livsandarna till liv. Jag är sen i starten idag då jag igår lyssnade på salsa och försökte komma ihåg de steg jag har lärt mig genom åren. Sedan var det en del bra tv som höll mig uppe också.

På programmet idag står den mindre roliga aktiviteten städning, men det är skönt när det är gjort. Sedan ut i det härliga vädret och kanske en tur för att uppleva Jul på Liseberg som startade igår. Igår var det även premiär för en väldigt trevligt butik i Göteborg. Jag var på plats och kan säga att intrycket var över förväntan. Bilder kommer senare!

PS. Det gröna underlägget är ett rea-fynd från Hemtex. DS.

Mugg från Design House Stockholm
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Blå dukning

Blått porslin från Mateus hos MairoSpetstallrik
Matcha med duk från MairoTurkosa nyanser från Mateus
[Foto: Hemmakatten]

Porslinet från Mateus har sedan många år varit en favorit. Ständigt i utveckling med nya färger, mönster och storlekar. Senaste mönstret är den vackra fjärilen som ger en härlig sommarkänsla. De portugisiska influenserna märks i de sprakande färgerna. Idag visar jag de blå tonerna som är fräscht till fredagsdukningen.

Porslinet i sig gör matbordet vackert och måltiden till en fröjd för ögat. Det är snyggt att matcha tallrikar och skålar med blå textilier från Mairo. Helhetsintrycket blir då komplett. 

Interiörbilderna är fotograferade i Mimou-butiken i Ronneby.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Grön inspiration

Interiör från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

Idag blir det grön inspiration från butiken Marias presenter. Det här vackra bordet med arrangemang såg jag vid mitt senaste besök. De gröna handdrejade krukorna kommer från Sturehofs krukmakeri. Pryder sin plats var de än hamnar. Visst är det läckert att kombinera gröna krukor och gröna växter med lite ruffare detaljer och material som zink, plåt och betong?!

Vackra detaljer i plåtPrydnadsäpplen
LjushållareKruka från Sturehofs krukmakeri
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dansk design i mitt hjärta

Inspiration från Mdam Stoltz
[Foto: Madam Stoltz]

Jag nynnar på melodin "Stockholm i mitt hjärta" och byter ut huvudstaden mot Danmark. Känner med hela kroppen att det är dansk design som regerar. Vad är det egentligen som gör att så många danskar har ett utsökt sinne för design och formgivning? Att danska hem är inredda på ett sätt så att själen jublar? Finns det något i det danska vattnet, ölen, luften? Kanske man skulle vistas i Danmark ett tag för att få den där förmågan att smitta av sig. Nåväl, håll till godo med två inspirationsbilder från Madam Stolz, danskt inredningsföretag som har sin bas på Bornholm.

Snyggt arrangemang
[Foto: Madam Stoltz]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Ta dig i kragen

En modedetalj som syns mycket i klädbutikerna just nu är kragluvan. Som en kortare variant av luvan, mer i form av en krage med dragsko för ett sportigare och ledigare uttryck, eller bara som en stor stickad mudd i halsen. Här kommer fyra exempel på kragluvor som gärna hade fått flytta in i min garderaob. Från Esprit >Jumpers> Trend Long Jumpers.

Mode från EspritTröja med kragluva från Esprit
Mullvadsfärgad favorit från EspritSportigt från Esprit
[Foto: Esprit]

Dessa modeller är heller inte dumma: brun tröja från Zara samt lila tröja från Vero Moda.

Hood-tröja från ZaraTröja från Vero Moda
[Foto: Zara.com samt Veromoda.bestsellershop.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Dagens stilleben


[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben består av en trio. Tre är alltid en snygg och bra siffra! :) Ljusstake i fattigmanssilver från Madam Stoltz, den mindre ljushållare kommer från Blomsterhuset i Bollebygd. Den söta rosa glasvasen har Rum för inspiration och silverfatet är ett second hand-fynd från Röda Korset.

Hortensiakvisten är torkad men ser fortfarande lika vacker ut. En perfekt blomma!

Ljusstake Madam Stoltz
Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Marimekko-former

Maribowl från IittalaDesign Marimekko för Iittala
[Foto: Hemmakatten]

En vacker form som passar i de flesta sammanhang är den klassiska Marimekko-skålen från Iittala. Maribowl är ett av mina favoritobjekt som alltid är fin att se på, som solitär eller i grupp med andra glasskålar. Den är lika stilistiskt snygg i sin renhet som när den är fylld med godbitar.

De här nyanserna i mullvad, bärnsten och apelsin känns väldigt mycket höst och vinter för mig. Tänk dig Marimekko-skålen fylld med ljuvliga glöggtillbehör, eller som samlingsplats för det hemlagade julgodiset. Den pryder sin plats var den än hamnar. Den perfekta presenten enligt mig. Alltid uppskattad, alltid användbar.

Marimekko-skålen finns i välsorterade glas- och inredningsbutiker, såsom Cervera, Åhléns, NK mfl. Eller varför inte fynda i Iittala-outletbutikerna som finns runt om i landet.

Den perfekta presenten från Iittala
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Doftsymfoni

Härliga dofter
[Foto: Hemmakatten]

Jag planerar en doftsymfoni hemma hos mig senare. Tänker tända doftljus och använda den härliga oljan från Aroma. Efter att ha suttit på ett hårt golv i flera timmar och byggt legoslott i obekväm ställning under helgen behöver musklerna i ryggen mjukas upp en smula. Resultatet blev enastående (vad gäller legot) och kul var det men jag känner nu att det är dags att ta hand om kroppen. Så ikväll blir det doftljus och välgörande oljor. Med skön musik i bakgrunden, jag tror det blir Melody Gardot.

Hoppas att ni får en bra dag. Här i Göteborg snöar det vilket gör innemyset desto mysigare.

- Fint präglat brunt Sia-ljus i doften Indonesia Teak. Helt underbar!
- Muji doftljus (finns bl.a. på Åhléns) i doften Raspberry/Papaya.
- Aroma massageolja Harmony i doften kanel/vanilj. Finns på Åhléns och Kicks.

Muji DoftljusAroma Massage Oil - Harmony
Sia doftljus - Indonesia TeakDoftsymfoni hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Formstarkt hos Krypton Form

Krypton Form på Vallgatan 17
Moderna klassiker hos Krypton FormTidlös ljusstake

[Foto: Hemmakatten]

Krypton Form är en smakfull inredningsbutik som fokuserar på tidlös design och klassiska formgivare. Det är stilfullt, minimalistiskt och hög kvalitet. God smak när den är som bäst.

Krypton form
 huserar på Vallgatan 17 i Göteborg och har ända sedan starten gjort ett tydligt avtryck i stadens inredningsvärld. I butiken finns många av de designobjekt du ser i inredningstidningarna och mycket svensk, dansk och internationell formgivning.

Kaffekannor från Stelton
Elljusstaken Julius
[Foto: Hemmakatten]

Krypton Form är inte bara en välansedd butik utan formger också egna produkter. Några har redan blivit svenska klassiker som till exempel Röda Korsets ljusstake samt elljusstaken "Julius" som båda har belönats med utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Julius är dessutom designad av Jerker Andersson, en av grundarna till butiken/designbyrån.

Frotté från Lisa Vilhelmson
Formsköna koppar
[Foto: Hemmakatten]

Det finns också snygga designaccessoarer att välja på i butiken. Som coola kalendern från Camilla Engman, härliga frottéhanddukar av Lisa Vilhelmson, Kusmi Tea, tvålar, kokböcker från Jamie Oliver, belysning från Klong och mycket mer.

Följ Krypton FormFacebook så får du ta del av butikens senaste nyheter och designtillskott! Det är en butik som har det där lilla extra. Som ger mersmak helt enkelt!

Välkommen till Krypton Form!
Kokbok av Jamie OliverFärgstarkt porslin
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Mer Merci

Fräck lampa
Fin interiör i butiken Merci
Bricka med ett läckert handtag
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Jag har tidigare visat bilder från den franska konceptbutiken Merci, ett mecka för mode- och inredningsintresserade! Idag kommer fler inspirerande interiörbilder från detta franska smultronställe då jag gillar vad jag ser. Hoppas att ni gör det också!

Ännu en cool lampa
Minimalistisk effekt
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Butiken Merci verkar genomdriva den minimalistisk linjen, i alla fall när det kommer till bordsdukningar. Inga textilier på bordet utan porslin och glas direkt på en trären yta. Är anledningen att ta bort alla distraktioner och bara fokusera på den goda maten och vinet? Jag gillar en mer ombonad känsla, så även i dukningen, men kan tycka att det ger en stilistiskt snygg effekt att ha det så här avskalat. 

Avskalad dukning
Snygg keramik hos Merci
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

Om du är mer intresserad av Merci har butiken en egen inspirerande hemsida där det bland annat finns fler butiksinteriörbilder, och där det går att läsa om tanken bakom konceptet och att vinsten från försäljningen går till välgörenhet.

Merci - Tack för besöket!
[Foto: Le Père d´Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Dyrt eller billigt?

Det är alltid kul att göra jämförelser mellan snarlika produkter. Designen är nästan densamma men priset skiljer sig åt beroende på levarantör och formgivare. Jag tycker det är roligt att läsa inredningstidningars jämförelser i t.ex. Spara eller Slösa-kategorier, och därför vill jag även lyfta fram den typen av tema i min blogg med rubriken Dyrt eller billigt. Eller kanske man även skulle kunna kalla det Original eller kopia? för när man ser nedanstående bordsmodeller jämte varandra så är de skrattretande lika!

Norden slagbord från IKEAWING table från Design House Stockholm
[Foto: IKEA.se samt DesignHouseStockholm.com]

Dagens exempel är slagbord. Alltid praktiskt, flexibelt och funktionellt. Dyrt eller billigt vad gäller slagbord har också blivit aktuellt av en annan anledning. Jag har länge funderat på ett extrabord till min bostad. Som det är nu har jag ett köksbord, i ett lite för litet kök, som inte räcker till när vi är flera. I dagsläget flyttar jag ut mitt skrivbord med utfällningsbara sidor till vardagsrummet när fler än fyra ska äta samtidigt. Köksbordet är ungefär två cm för brett för att få ut genom kökets dörröppning...Och jag har INTE lust att montera ner och upp bordet för att få ut det genom öppningen.

Norden slagbord från IKEA
[Foto: IKEA.se]

Den hetaste kandidaten att flytta hem till mig är denna modell från IKEA, Norden slagbord för 2095:-. Att jämföra med mitt favoritslagbord från Design House Stockholm, Wing table till en kostnad av 6775 riksdaler. Så vad sägs - dyrt eller billigt? Original eller kopia?

WING table från Design House Stockholm
[Foto: Design House Stockholm.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Morotskaka

Morotskaka
[Foto: Hemmakatten]

Igår hade jag en riktig hemma(katt)dag som jag tycker så mycket om. Jag fick gjort alla de där vardagsbestyren som hade ackumulerats under ett tag: städa, tvätta, plocka undan - och baka! Bakar gör jag inte speciellt ofta men när det väl blir av är det just den här morotskakan som jag gillar att göra. Och framför allt att äta! :) Den var i alla fall ett uppskattat inslag under eftermiddagen för de som kom på fika...Grymt gott!

Receptet kommer från Systrarna Voltaires kokbok och är busenkelt:

2 ägg vispas pösigt tillsammans med 2 dl socker.
Blanda i 1/2 dl matolja (jag använder rapsolja) samt 3 dl rivna morötter i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och vispa sedan ner i äggsmeten;
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vanillinsocker
1 tsk bakpulver

Grädda i ugn 40 minuter på 175 grader i bröad form (gärna en form med avtagbara kanter).

Glasyr till morotskaka:
50 gram Philadelphia (färskost)
30 gram smör
2 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker

Rör samman ingredienserna. Bred på glasyren som ett täcke på kakan (när kakan svalnat!). Dekorera eventuellt med flagad mandel eller pinjenötter. Det sista brukar jag hoppa över.

Morotskaka à la Voltaire
Ljushållare Lisbeth DahlPorslin från Rörstrand
[Foto: Hemmakatten]

PS. Bilderna är från dagens frukost (den brukar vara nyttigare) då gårdagens eftermiddagsljus inte resulterade i några bra bilder. Och ja, det smakade lika gott idag! :) DS

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lördagslek

Lugnet före stormen
[Foto: Hemmakatten]

Denna morgon blir det några bilder jag tog i veckan på min blomsterbukett som jag inhandlade förra veckan. Några av blommorna står sig fortfarande. Gillar att jag kan njuta av färgerna även denna helg.

Just nu är det lugnet före stormen. Snart blir det familjeaktiviteter för hela slanten ett drygt dygn framöver. Syskonbarnen och jag ska ses och som vanligt blir det mycket spring, lek och allmänt stoj. Är vädret dåligt pysslar vi inomhus med vattenfärger, lego, pussel eller dataspel. En treåring som kan skriva sitt namn själv på datorn. Då blir till och med jag imponerad! Det finns faktiskt några fördelar med att de små sitter vid tangentbordet (inte för länge bara).

Hoppas att ni får en skön lördag vad ni än hittar på!

Färgprakt
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lampförslag

Sideboard Vass design Claesson, Koivisto & Rune
[Foto: Home Company]

En vän till mig har införskaffat en ny tv-bänk/sideboard som förutom tv:n lämnar mycket plats över för ett trevligt arrangemang och belysning. Här kommer förslag på lampor som jag själv tycker om och som jag tycker passar på en vit designad tv-bänk. Vad har ni på era sideboard?

Vad varje lampa heter och vem tillverkaren är står under respektive bildcollage.

Aria från ÖrsjöAria i vitt
Esa från FoscariniLumière från Foscarini
[Foto: Svenssons.se]

De två översta lamporna i svart eller vitt heter Aria, och produceras av Örsjö. Bordslampan Esa med rund metallfot kommer från Foscarini, vilket även gäller för modellen Lumière som är vit med tre metallicben.

Bourgie från KartellFlower Pot
Double BubbleGatto
[Foto: Svenssons.se]

Från Kartell kommer plexiglasmodellen Bourgie i white gold som redan är en klassiker. & Tradition Copenhagen står för Flower Pot, här i svart men den finns i flera härliga färger. Artek producerar Double Bubble och Gatto bordslampa görs av Flos.

Miss K Soft från FlosTake från Kartell
   Secto Design Modell Bebop
[Foto: Svenssons.se & lampor.nu]

Miss K Soft med beige skärm kommer från Flos som ha många fina bordslampor. Från Kartell kommer lampan i plexiglas Take i nyansen crystal. Bordslampan i laminerad björk heter Secto 4220 och kommer från Secto Design. Atélje Lyktan producerar cylinderrunda modellen Bebop i mattvitlackerad stål med akrylskärm.

Många av ovanstående bilder är som synes hämtade från Svenssons i Lammhult. Denna butik har dessutom 10% på hela sortimentet fram till och med den 9 november för den som känner sig sugen på att göra designkap.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Smyckesträd

Träd från Serholt
[Foto: Hemmakatten]

Jag gillar mitt nya smyckesträd från Serholt. Det är vackert i sig, i sin vita rena form. Praktiskt också att foten blir som en liten bricka för små saker. Jag hittade det i butiken Village för det facila priset av 159:-. Funderar på att köpa detta i julklapp till andra då det är både snyggt och prisvärt. Hur gör du med dina smycken? Ligger de i en låda eller hänger du upp dem i något arrangemang?

Jag återkommer med resultatet av smyckesupphängningen när jag bestämt var jag ska placera mitt lilla träd.

Inköpt i butiken Village
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

En härlig mix

Butik Enmix på Vallgatan 15Härligt sortiment hos Enmix
Coolt flervåningsfatMysig gård utanför Enmix
[Foto: Hemmakatten]

Den mysiga butiken Vävras keramik- och handelsbod valde, som jag tidigare nämnt, att lämna affären på Vallgatan 15 pga dålig försäljning. Trist tycker jag då hantverket och lokalen kändes väldigt genuin. En bra nyhet är dock att det i dagarna har öppnat en ny butik i lokalen: Enmix, som säljer ett urval av Vävras keramik samt mycket mer.

Igår besökte jag Enmix. Jag var sugen på att spana in sortimentet och se hur butiken såg ut i ny regi. Och det var precis lika trevligt som jag hade väntat mig. Vävras vackra vita muggar fanns på plats, och så hittade jag en ny favorit; knasljusstakar formgivna av Cina Apelqvist Karlsson, som tillsammans med Anki förestår Enmix-butiken. Dessa företagsamma och kreativa kvinnor varierar butiksjobbet med formgivning och inredningsuppdrag. En härlig mix det med! :)

Handgjord keramik hos Enmix
Keramik från Vävra hos EnmixKonst finns det gott om hos Enmix
Knasljusstakar
[Foto: Hemmakatten]

Butiken Enmix bjuder på en inspirerande blandning av handgjord keramik, söta smycken, designprylar, mode, mjuka fårskinn och kuddfodral med retrokänsla. Det finns också ljuvliga tvålar och cremer, rolig formgivning och vackra tavlor. En perfekt presentbutik att botanisera i. Här finns något för alla i det breda sortimentet. Med den gemensamma nämnaren att urvalet känns unikt, eget och genuint.

Topp från Isay, till premiärpris
Coola trädskor av A NordinSnygg textil med retrokänsla
[Foto: Hemmakatten]

Enmix startade sin verksamhet i Kungsbacka där en butik också finns. Och nu kan även göteborgarna njuta av sortimentet på Vallgatan 15. Gör ett besök och låt dig inspireras! Nedan syns några exempel på design som fungerar utmärkt som roliga presenter: ovanligt pennställ, underbar keramik med sött hjärta samt vykort med färgglada motiv av Elisabeth Dahlgren vars akryltavlor även finns i butiken. Min favorit är ändå tändsticksaskarna som pryds av Ernst Kirchsteiger. Med både bild och citat! :)

Tändsticksaskar med Ernst!
Elisabeth Dahlgren - akrylmålningar
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

It´s complicated

It´s Complicated med Meryl Streep & Alec Baldwin
[Foto: IMDb.com]

Meryl Streep spelar caféägaren Jane Adler som står lite senare än mitten av livet. Hon har tre barn i 20-årsåldern och är sedan tio år skild från Jake Adler [Alec Baldwin], framgångsrik advokat som gift om sig med sin älskarinna, en kvinna väldigt mycket yngre än han själv. Om Jane har lagt skilsmässan bakom sig eller inte är en fråga som blir påtagligt aktuell när den yngsta sonens high-school examen ska firas av hela familjen. Uppenbart finns det en gnista kvar mellan Jane och Jake.

Men var inte de klara med varandra? Får man verkligen bli attraherad av sin exman? Som dessutom är omgift... Jane brottas med sina känslor för sin exmake samtidigt som hon får upp ögonen för en ny man, arkitekten Adam [Steve Martin]. Han är pålitlig och en lugnare variant, rätt olik den buffligt charmiga och karismatiska exmaken. Hur ska hon göra? Ska hon välja någon eller ingen och bara fortsätta sitt ensamma, trygga liv?

Meryl Streep & Alec Baldwin har fin personkemi
Meryl Streep & Steve Martin
Foto: IMDb.com]

It´s complicated är en härligt varm kärlekskomedi, med många goda skratt. Jag gillar den! Det märks också att det är samma regissör som för The Holiday, en av mina favoritfilmer. Inte bara för den höga filmkvalitén och de goda skådespelarinsatserna, utan på den nästan identiska filmmusiken som spelas i bägge. Tonerna är ruskigt snarlika. Men det fungerar. I både The Holiday och i It´s complicated ackompanjerar musiken berättelsen på ett fint sätt och ger skjuts mellan scenerna.

Jag tycker att It´s Complicated tar upp många bra och relevanta frågor som berör de flesta. Går det att hitta tillbaka till varandra efter ett slitsamt uppbrott? Är problemen som fanns då lösta nu genom tidens gång och personernas mognad? Har kanterna slipats av och mjuknat så pass att man kan förlåta varandra för det förflutna och ge varandra en ny chans?

It´s Complicated

Foto: IMDb.com]

It´s Complicated är verkligen en feel-good film som får fem Hemmakatter av fem möjliga. Mycket tack var Alec Baldwins inspirerande skådespel. Han är som en stor katt som tar för sig av livet, sprutar av känslor och charm. Baldwin är i högform som exmannen tätt följd av Streep (som alltid känns gedigen om än lite väl skrattande i vissa scener) och Steve Martin är ovanligt nedtonad, vilket passar honom. Även om filmen inte slutar som jag vill gillar jag sättet som den berättar om kärleken. Att kärlek alltid är ganska komplicerat. Eller kanske inte är det, när det kommer till kritan. Beror mycket på vilket förhållningssätt du har. Komplicera, problematisera, väga för och emot kontra kör på, gå på känsla och se om det håller!

Ja, välj själv när du ser It´s Complicated. Jag lovar att du får en underhållande stund!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

In the Hood

Hood-klänningRandig hood-tröja från Zara
[Foto: zara.com: Dressesknitted]

Dekorativ detalj på ryggen, värmande funktion när det blåser. Det är både snyggt och skönt med luva, eller hood, på koftan, tunikan eller klänningen. Romantiskt tunna blusar kan också prydas av en liten luva. Eller den sköna hemmatröjan i trikå. "Hooden" passar på det mesta.

Söta exempel på hood-tröjor görs av Chill Norway, ett norskt klädmärke som finns till försäljning bland annat hos Alvas hus och MillaMi. Chill Norway står för den här fina vita dragsko-tröjan samt den mörkblå klänningen/tunikan.

Chrystal Cardigan, Chill NorwayPepper Long sleeve Chill Norway
[Foto: Alvas hus]

Odd Molly har sedan länge satt sitt märke på modekartan, här med luva på en av sina vackra stickade grå koftor samt en ljusblå myströja. Min egen favorit kommer just från Odd Molly. En skön stickad mörkblå sak.
Längst ner en mörkgrå tröja från Esprit och den söta rosa är av märket Disney, från MillaMi.

Stickad kofta Odd MollyTröja med huva från Odd Molly
Sticka luvtröja från EspritMyströja Disney
[Foto: Odd Molly, grå & blå överdel, Esprit, MillaMi]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

To die for

Linda Lindorffs sovrum från Family Living
[Foto: Eric Josjö/Söderberg Agentur, med tillstånd av Family Living]

Linda Lindorff (Isacsson - Bonde söker fru ni vet) har ett hem to die for. Det är rasande snyggt och välmatchat med en lugn bas i naturnära nyanser som kompletteras med vackra färgstarka accenter. Jag vill flytta in i hennes sovrum! Stilrent, dova lugnande färger, estetiskt i minsta detalj.

Balkongen är också genomtänkt och går i fransk stil. Den ljuvligt rosa hortensian tillsammans med matchande söt kudde gör detta utrymme till ett extra levande rum. Tänk att äta frukost här i grönskan bland solstrålarna som letar sig in.

En intervju med Linda och fler bilder på hennes utomordentligt inspirerande hem finns på tidningen Family Living´s trevliga hemsida.

Balkongen hos Linda Lindorff
[Foto: Eric Josjö/Söderberg Agentur, med tillstånd av Family Living]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Oxrulader à la Mannerström

Oxrullader med fransk touchAvenyn en måndagkväll
Poseidon i ensamt majestätKungsportsavenyn i Göteborg
[Foto: Hemmakatten]

Leif Mannerströms recept till oxrul(l)ader ligger bakom gårdagskvällens middag som min vänliga bror bjöd på. Han hade ett sjätte sinne igår, eller var det telepati? Precis som jag väntade på vagnen hem och kände mig totalt oinspirerad vad gällde middag, ringer mobilen och jag får frågan om jag vill ha mat. Om jag ville! Perfekt taiming verkligen.

Oxruladerna som består av lövbiff har en välsmakande fyllning med äpple, lök, bacon och fransk senap. Till detta potatismos och en försvinnande god gräddsås gjord på köttets stek- och koksky som reddes ut med en rejäl svätt (på några deciliter] grädde. Mannerströms recept på oxrulader finns på receptcentralen.se och en hel del andra varianter av denna rätt hittas på recept.nu om ni är intresserade.

Återigen smakade maten godare än vad kanske bilden visar. Inte helt lätt det här att ta matbilder som ser aptitretande ut. Hörs!

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Missoni Home

Lika snyggt inne som uteKuddfodral!
Mönster från MissoniHöstens färger
[Foto: Missonihome.it - Collection 2010]

Jag läste i en tidning att grundaren av Odd Molly, Per Holkneckt, gav sin nyblivna fru Lena Philipsson Missoni-handdukar i julklapp förra året. En man som kan sin design med andra ord och som vet hur han ska göra en kvinna glad!

Italienska Missoni, håller år efter år

[Foto: Missonihome.it - Collection 2010]

Italienska Missonis särpräglade mönsterkatalog är väl välkänd vid det här laget. Företaget bygger på en lång tradition av högkvalitativt mode och hemtextildesign. Omisskännliga färgkombinationer, ränder, rutor, vågor och zick-zackmönster. Mustiga mörka eller klara färger, stilsäkert blandade till en behaglig mix för ögat.

Missoni Home
är linjen som producerar textilier till inredningsdetaljer och interiörer. Missoni i hemmet, i båten eller ute i trädgården bäddar för en känsla av lyx. Handdukarnas härliga kvalitet, kuddfodralen som ett uttropstecken i soffan eller i sängen, ja Missonis höga klass syns och känns precis som god design ska göra. 

Missoni
är sedan över 50 år en klassiker inom modebranschen. Kläderna hittar ni här!


Missoni Sittpuffar från Missoni

[Foto: Missonihome.it - Collection 2010]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Lipglossa

Lipgloss från Face Stockholm
[Foto: Hemmakatten]

Det är absolut inte i samma klass som Maria Montazami, hon har "pole position" när det gäller läppvalla, men visst gillar jag att använda lipgloss. Vem vill inte ha mjuka och skimrande läppar? Bra så här års också som skydd för kylan. Dessa tre underbara färger fick jag med posten nyligen. Som en present för att jag valde att prenumerera på Damernas Värld i tre nummer. Jag brukar passa på att hänga på erbjudanden som både är prisvärda och ger något extra.

Lipglossen från Face Stockholm har snabbt blivit nya favoriter i sminkväskan och jag är förtjust i både färgerna och namnen. Eller vad sägs om Backsippa, Krokus och Cyklamen? Rena vår- och blomsterglittret på läpparna vilket piggar upp vardagen en smula! Hur är det med dig, fast i lipglossandet?

Ha en fin måndag!

Krokus, Cyklamen och Backsippa från Face Stockholm
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

RSS 2.0