Bostadsinspo

[Foto: Från Erik Olsson]
 
Denna gång blir det en riktig "bachelor pad" som inspirerar. En tvåa på Sten Sturegatan i Göteborg vars inredning jag direkt associerar till en ungkarl. Eller en ung man om du så vill. Den skönt slitna skinnsoffan, de coola matmöblerna i stol och skinn(?) och det lilla köket. Funktionellt och praktiskt. Snygga parkettgolv och stora fönster mitt i smeten, mitt emellan Ullevi och Avenyn. Samlingsplats inför nästa IFK-match eller utgång i nattlivet...  
 
[Foto: Från Erik Olsson]

Dags för krans?

[Foto: Hemmakatten]
 
Dags för en fin höstkrans på dörren? Det finns flera fina att välja på, antingen om man köper en färdig eller vill vara kreativ själv. Den ovan såg jag hos min grönsakshandlare. Den första kransen här nedanför i enbart löv kommer som tips från bloggen Loppi. Här finns också instruktioner hur du gör den själv. Jättefin tycker jag! Kransen längst ner med barr och kottar passar lika bra till hösten som till vintern, kanske när första advent närmar sig? Den hittade jag på nätet,minns dock inte var, men den kan fungera som inspiration.

[Foto: Loppi]
 
 
 

Satsbord

[Foto: Hemmakatten]
 
Det här fina satsbordet såg jag i skylten hos inredningsbutiken Till ditt hem på Södra vägen. Så himla fint med de vita bordsskivorna och de trärena benen. Nu behöver jag tyärr inga fler bord men annars hade jag slagit till. Det är så flexibelt med mindre format och går att ställa tillsammans eller var för sig i olika snygga konstellationer. Kostar precis under 1000-lappen. Fynd!
 
Copyright 2015 Hemmakatten. 
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Äppelsmulpaj

[Foto: Hemmakatten]
 
Något av det bästa jag vet den här årstiden är att göra och äta äppelsmulpaj. Det är enkelt och billigt och inte minst så smakar resultatet gott. Har ett recept som jag använt i tjugo år och har inte tröttnat ännu. Jag brukar variera receptet utifrån hur mycket jag ska göra och om det ska vara i en stor eller flera små portionsformar.
 
Äppelsmulpaj (4 personer)
2 äpplen
socker
mald kanel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
100 gram smör
1 tsk ljus sirap.
 
Smält smöret i kastrull. Under tiden skalas och klyftas äppen som läggs i en form eller små portionsformar. Pudra över kanel och lite socker (kan hoppas över. När smöret är smält rör i havregryn och mjöl. En aning sirap för att söta till det. Jag har börjat använda det istället för vitt socker. Ibland har jag även lite kokosflingor i smuldegen, men inte denna gång. Lägg över havregrynsröran som ett täcke över äpplena. Grädda i 175 grader 35-45 minuter. Servera vaniljglass och/eller vaniljsås till.
 
Copyright 2015 Hemmakatten. 
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Näckrosdammen

[Foto: Hemmakatten]
 
Det har varit tyst här på bloggen. Det är för att jag har en mycket intensiv vecka bakom mig med tentaplugg. I fredags var det äntligen dags och jag tror det gick bra. Idag hade vi nästa deadline. En inlämningsuppgift så (nästan) hela helgen gick till att skriva den. Idag har jag tagit helt ledigt från allt vad studier heter men imorgon börjar nästa kurs och det är bara att gå "på det igen". Jag tog mig en promenadi under lördagen för att piggna till och gick igenom vackra Näckrosdammen som ligger ovanför Götaplatsen mitt i centrala Göteborg. Det är härligt att ha en grön oas så nära. Här kommer bilder från det. Återkommer med fler bilder från dagarna som gått. Ikväll är det ödesmatch i fotboll: IFK mot AIK. Vinst krävs för chans till SM-guld för Änglarna. Spännande! Guldet ska hem till Göteborg!!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
Copyright 2015 Hemmakatten. 
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Gilla pasta!

[Foto: David Back, Femina]

Pasta är en stor favorit hör hemma. Det är gott och oftast lättlagat. Gillar recept som inte krånglar till det. Som det här med ravioli, färsk salvia och parmesanost. Kan tänka mig att testa detta omedelbums. Och tycker man inte om salvia går det ju lika bra med en annan färsk krydda som timjan, oregano eller basilika.

Recept 4 personer

600 g ravioli, köpt eller hemlagad
1 kruka salvia
ca 50 g smör
salt och peppar
parmesanost

Beredning: Koka raviolin mjuk. Ta upp och fördela på varma tallrikar. Plocka bladen från salvian. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i bladen. När smöret skiftar mot brunt är det dags att skeda smör och blad över pastan. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och toppa med flingsalt. Servera genast tillsammans med lite hyvlad parmesan.

Recept från Femina.


Axplock


[Foto: Hemmakatten]

Jag gillar att prova olika varianter av fotomontage via en app jag har i mobilen. Här ser ni några olika foton från veckan som gått: höstpromenader, måltider, barbesök mm. Vill du följa mig på Instagram så heter jag @byhemmakatten. Hoppas att din helg var fin i det soliga vädret och att du får en bra start på veckan!

[Foto: Hemmakatten]

Fredagsfavoriter

Hem & trädgård: Vad blommar i din trädgård i höst? Ett tips på en söt blomma ger bloggen Flowers and feast och det är höstkrokusen (den ljuslila du ser på bilden). Nu rear ju också många trädgårds- och planteringsbutiker sitt sortiment så det går att göra fynd.
 
Mat & Dryck: Under helgerna ökar möjligheterna till riktigt långa och behagliga frukostar. Ofta efter en härlig sovmorgon och sedan kan man anstränga sig lite extra både vad gäller dukning och vad som serveras på frukostbordet. Kanske bakar scones, eller gör fattiga riddare som Elle Mat & Vin. Jag går ofta och handlar färskt bröd i matbutiken. Jag gillar helgfrukostar, med tidning och en stor kopp te. 
 
Inredning: En öppen spis är hög mysfaktor i ett hem. Det finns många fina varianter till kök eller vardagsrum. Tänk att krypa upp i soffan och njuta av sprakandet från brasan. Något att drömma om i alla fall. Bildkälla Pinterest.
 
Mode & Skönhet: När jag såg den här capen för första gången uppstod habegär direkt. Cape Sweden gör ursnygga varianter i olika färger, i kvalitetssäkra materialet ull. Priset blir dock därefter. Men åh så läcker!
 
Film & TV: Så är det dags för sjätte och sista säsongen av brittiska dramat Downton Abbey. Vackra kläder, excellenta skådespelare och en spännande handling som alltid har överraskningar på lut. Start i SVT1 nu på lördag kl 21.30.
 
Musik: Veckans låt är en humörshöjare som har hängt med mig länge. Jag hade också glädjen att se Eric Gadd spela den live i somras; My Personality. Lika bra sväng som alltid! Trevlig helg!

Halloween-inspiration

[Foto: Från Elle Mat & Vin]
 
Leila Lindholm vet hur man firar Halloween både vad gäller pynt och mat. Hon har gjort en härlig meny med ugnsbakad rosmarinkyckling som varmrätt och en monstergod chokladkaka med marängspöken till efterrätt. Mums! Recepten hittar du hos Elle Mat & Vin.
 
[Foto: Från Elle Mat & Vin]

Tapeter

[Foto: Sandberg]
 
Jag är sugen på att göra en fondvägg i vardagsrummet. Och det finns många fina tapeter att välja på. Sandberg har precis kommit ut med en trendrapport i ämnet, vad som gäller i höst/vinter, och har skapat olika moodboards för att spegla trenderna. Den ovan heter Lush som är inspirerat av art deco. Moodboarden nedan heter Nostalgica med vackra växter, stilleben och blickat bakåt i tiden. Hela trendrapporten går att ladda ner hos Sandberg.
 
[Foto: Sandberg]

Fredagsfavoriter

Inredning: Ett varsamt renoverat hem, vackert och hemtrevligt finns att beskåda hos Lantliv. Det är en familj som köpt sitt drömhem i Horred i Halland och efter flera års renovering fått det precis som de vill. Inspirerande!
 
Mode & Skönhet: Nu finns det träningskläder som ska vara speciellt anpassade för att klara ett blött och kyligt klimat. Det är en speciell serie av plagg som tagits fram hos Stadium i deras eget märke SOC.
 
Inredning: Jag gillar olika varianter av inredningsstilleben. Att gruppera vackra saker, ljusstakar, blommor och annat fint tillsammans. Här är en variant av designern Tine K, som är stilsäker som vanligt. Hennes hem finns att titta på hos Femina.
 
Mat & Dryck: Redan förra veckan var jag inne på soppor, så även denna fredag. Fast nu i en lite lyxigare variant, en hummersoppa med färsk hummer. Jag har aldrig lagat detta men bilden och receptet från ELLE Mat & Vin får det att vattnas i munnen på mig. Perfekt som förrätt.
 
Film & TV: En av mina favoritserier, The Mentalist har börjat visas igen på TV3. Startade i veckan och sänds på onsdagar kl 20.00. Det är sjunde säsongen (och tyvärr sista) som FBI-agenten Theresa Lisbon tar fast bovar tillsammans med den oefterhärmeliga mästeravläsaren Patrick Jane. Snyggt, humoristiskt och underhållande. Och nu är det ju kärlek i luften också så det gör det hela ännu bättre.
 
Mat & Dryck: Gillar du choklad men vill undvika gluten? Här kommer ett tips på en glutenfri kladdkaka från en matblogg som drivs av Anja på Elle. Bilden är därifrån. Serveras med grädde och jordgubbar.
 
Musik: En låt som ofta spelas på radio som jag lyssnar på när jag cykeltränar är One Last Time med Ariana Grande. Den fastnar direkt.

Koftor

[Foto: Från hm.com]
 
Nu när det börjar bli kallare finns det inget skönare än att svepa in sig i en kofta eller varm tröja. Kofta är bra för då är den lätt avtagbar och det blir mer flexibelt att ha öppen eller stängd med en fin topp under. Har hittat några favoriter på H&M som just nu har 10% på allt på webben.
[Foto: Från hm.com]

Dagens bukett

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens bukett består av vad jag fick med mig hem från morgonpromenaden; löv, kvistar med rönnbär och ormbunkar. De står sig bra i Savoy-vasen från Iittala. Tycker att det blev ett ganska fint arrangemang. Naturligt i alla fall. Och gratis, bara en sådan sak. :) Ljushållarna har varit en favorit hela sommaren och är ett fynd från Haga hem.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
Copyright 2015 Hemmakatten. 
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Serveringsvagn

[Foto: Från Elledecor]
 
Ibland har man turen att stöta på olika varianter av serveringsvagnar på second hand. Då tycker jag att man ska passa på. Från att ha fört en tynande tillvaro i 70- och 80-talshem samt i olika undangömda förråd, blir de allt mer populära i inredningssammanhang. Och man behöver ju verkligen inte ställa fram alkohol på dessa, nej, allt går bra. Allt från vackra stilleben, till böcker till växter och fina föremål. Så nästa gång du ser en serveringsvagn till förnämligt pris kanske du ska slå till?!
 
[Foto: Från Elledecor]

Crazy, Stupid, Love


[Foto: IMDb.com]
 
Med anledning av att kanal 11 visar en av mina favoritfilmer ikväll kl 21.00 kommer här en recension som jag skrev när jag såg den på biopremiären. Varsågod: Crazy, Stupid, Love!
 
Cracy Stupid Love är en mycket skön historia som handlar om paret Emily [Julianne Moore] och Cal Weaver [Steve Carell] som efter 25 års äktenskap har hamnat i en medelåldersslentrian som har urholkat deras äktenskap och kärleksrelation ner till den allra gråaste och mest förutsägbara tristessnivån. En otrohetsaffär från Emilys sida gör att de separerar och Cal har svårt att gå vidare. Han hamnar kväll efter kväll på samma bar och ömkar högljutt sin situation till de som vill höra, men det är det ingen som vill. Till slut förbarmar sig kvinnotjusaren och charmören Jacob Palmer [Ryan Gosling] över honom och ger Cal ett erbjudande som han inte kan tacka nej till. Jacob lovar att om Cal ger honom fria händer så kommer han att snygga till honom, lära upp honom och göra Cal till en första rangens förförare vilket sedan ska få frun att bittert ångra att hon lämnade honom.

Ryan Gosling och Emma Stone i Crazy, Stupid, Love.
[Foto: IMDb.com]

Ryan Gosling, en av mina stora favoriter, är perfekt i rollen som den unga och framgångsrika Jacob som är utrustad med det mest välsmorda munläder man kan tänka sig. Som kan prata en kvinna rakt in i sovrummet. Vältränad, välklädd och en oemotståndlig glimt i ögat. Ja, han är snygg, jag menar en bra skådis! Och jag verkar inte vara ensam om min åsikt med tanke på övriga biopublikens gemensamma behagliga suck när Gosling visar sig i bar överkropp. ;) Nåväl, tillbaka till filmen. Steve Carell är också i sitt esse som sympatisk make som fortfarande älskar sin fru, tror på romantiken och kärleken trots det som har hänt. Jacobs cynism har svårt att bita på honom men bit för bit lär sig Cal vad kvinnor vill ha, och framför allt vad han själv värdesätter mest i livet. Hur det kommer att gå? Ja det får ni själva se! Jag rekommenderar med värme denna härliga komedi. Crazy, Stupid, Love är full av humoristiska repliker, roliga scener och bra skådisar förutom de redan nämnda så även Emma Stone samt Kevin Bacon och Marisa Tomei i biroller. Men mest av allt gillar jag att det i filmen finns hjärta och ett bra budskap som Cal och Emilys 13-åriga son, fint spelad av Jonah Bobo, framför och tror på: Ge aldrig upp om du är förälskad och tror dig ha funnit din själsfrände. Kämpa tills hon/han/hen är din. :)
 
Steve Carell och Julianne Moore
[Foto: IMDb.com]

Bostadsinspo

[Foto: Bjurfors]
 
Ny vecka, nya utmaningar. Och ny inspiration. Som från den här takvåningen på Carl Grumbergsgatan i Göteborg. Husen är charmiga och ligger i ett centralt men ändå ganska lugnt läge. Jag gillar köket med tegelvägg, snedtaken och den öppna planlösningen samt mysig kamin. Charmigt och modernt på samma gång. 
 
[Foto: Bjurfors]

Kanelbullens dag

[Foto: Hemmakatten]
 
Det har väl knappast undgått någon att det är kanelbullens dag denna söndag den 4 oktober. Jag föll för "trycket" och inhandlade några nybakade bullar under morgonpromenaden. Det var mycket gott till eftermiddagsfikat. Men nu känner jag det andra "trycket", och det är att träna. Så jag har laddat vattenflaskan och tagit på mig spd-skorna - nu är det dags för cykelrunda i det fina vädret. Ha en fortsatt bra söndag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
Copyright 2015 Hemmakatten. 
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Fredagsfavoriter

Inredning: Svenkt Tenn lanserar fem nya vaser formgivna av Josef Frank 1957. Skrufs Glasbruk tillverkar dem utifrån modeller framtagna ur Svenkt Tenns arkiv. De fem nya vaserna togs fram till utställningen 100 vaser med blommor i, en hyllning till Estrid Ericsons höstutställning från 1940 som nu pågår i butiken.
 
Mat & Dryck: Gillar du italiensk färsk pasta, nymalt kaffe, välsmakande desserter och vill ha genuin italiensk atmosfär? Ja, då är Fratelli Gridelli något för dig! Min nästa fika kommer definitivt intas på den här italienaren som har både frukostbuffé, lunchservering och kaffebar. Antingen kan man äta inne i delin eller på uteserveringen. Eller köpa med några godsaker hem. En riktig italienare mitt i Göteborg! :). Fotona är lånade från Fratelli Gridellis facebook-sida.
Mode: Höstens finate dataväska finns hos Ceannis. Och den har mitt favoritmönster, bara en sådan sak. Finns just nu är på rea.
 
Mat & Dryck: Hösten är soppornas tid. Jag gör ofta tomatsoppa då det är gott, enkelt att göra och går snabbt. Jag brukar blanda 2 burkar krossade tomater med 5 färska, 1 msk olivolja, 1 tsk torkad basilika respektive oregano, lite socker, svartpeppar och en grönsaksbuljongtärning som får koka 10 minuter. Sedan mixar jag allt och blandar i matgrädde och så får det koka upp. Klart! Fler recept på tomatsoppa och andra soppor hittar du hos Femina (som även står för bilden ovan).
 
Inredning: Göteborgsbaserade Emma von Brömssen har precis lanserat nya tapetmönster. Här syns hennes mönster House of Rym 2 på den fina kudden och pläden. Spana in fler vackra bilder på hennes hemsida och blogg!
 
Musik: Veckans låt blir ett samarbete mellan Zara Larsson och MNEK; Never forget you.

Bostadsinspo

[Foto: Alvhem mäkleri]
 
Idag blir det köksinspiration från en lägenhet på Lasarettsgatan mitt i centrala Göteborg. Jag gillar det stora öppna utrymmet mellan kök och vardagsrum. Och sedan köket i sig är bra planerat med många skåp och mycket bänkutrymme.
 
 

RSS 2.0