Själakistan

Själakistan av Ann Rosman
[Foto: Hemmakatten]

Då var det dags för den andra delen i Ann Rosmans serie om kriminalinspektör Karin Adler i Göteborg. Även om det mesta i den här deckaren precis som i förra romanen Fyrmästarens dotter utspelas på Marstrand. Inte så konstigt egentligen då författaren har sin hemvist där. Och den annars så idylliska skärgårdsmiljön är en perfekt inramning till mord och bestialiska brott. Polisen Karin njuter av sin sista sköna semesterdag men den får ett hastigt slut. Ett kvinnolik hittas i anslutning till Carlstens fästning på Marstrand. Iklädd medeltida kläder. Utan huvud. Och eftersom Karin numera bor i sin segelbåt förlagd till hamnen i Marstrand är det hon som är först på brottsplatsen. Men inte nog med att det ligger en halshuggen kropp vid det som kallas Offerstenen, nej, några kvarter bort gör en husägare en fasansfull upptäckt i sin trädgård; ett kvinnohuvud uppsatt på en ställning. Det blir bråda dagar för Karin Adler och hennes kollegor Robban och Folke. Utredningen växer då det som först verkade vara ett mord på en person blir något helt annat då kroppen och huvudet visar sig komma från olika kvinnor...som båda är släkt med varandra.

I Själakistan vävs intrigen i ett fornnordiskt tema tillsammans med inslag från mytologiska och historiska händelser i Marstrand, allt från 16-1700-talets häxprocesser och till fästningens fångar och dagens bebyggelse. Rosman har verkligen koll på sina fakta, och sin ö, men ibland kan jag tycka att intrigen blir lite lidande av alla välgjorda beskrivningar. Men jag förstår att ön och dess historia är viktigt för inte bara Rosman utan också för deckarens utgång. Så jag läser de utbredda miljöskildringarna en aning snabbt, men ändå med gott minne för att följa den röda tråden i handlingen.

Lika väl som det är spännande att följa polisutredningens gång, är det också intressant att ta del av Karin Adlers privata utveckling. Hur hon efter en kraschad samborelation hittar ett lugn i sig själv och sin tillvaro, och kanske känner hon också ett nyfiket intresse för en ny man. Som får henne att le igen. Och längta efter närhet. Själakistan är ett habilt hantverk, välskrivet och med intrigen förlagd på västkusten, en miljö om alltid tilltalar mig. När kommer nästa bok?!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0