Fransk fiskgryta

[Foto: Diana Dontsova]
 
Med tanke på att jag just nu befinner mig just i Frankrike tänkte jag att det kunde passa med ett franskinspirerat recept; bouillabaise eller fransk fisk- och skaldjursgryta (soppa) som översättningen blir. Receptet kommer från bloggen By Diadonna och jag tyckte det såg så inspirerande ut att jag visar det här. Andra liknande recept på grytan finns här och här.
 
Bouillabaisse 4 portioner
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
olivolja
300 gram torsk
400 gram kolja
ca 12 räkor med skal
ca 12 musslor
1 fänkål
3 morötter
3 tomater
3 dl vitt vin
7 dl vatten
2 påsar saffran
4-5 msk fiskfond
torkad timjan
en näve hackad dill
salt
peppar
 
Topping:
aioli eller majonnäs
färsk dill
 
Gör så här:

Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Fräs hackad gul lök tills den mjuknat. Lägg i hackad vitlök, chili, morötter i bitar, tunt skivad fänkål och hackade tomater. Fräs alltihopa i några minuter. Tillsätt saffran och rör om ordentligt. Häll i vin, vatten och fond. Låt koka tills moroten blivit mjuk. Smaka av och tillsätt timjan, salt och peppar. Dela fisken i ganska grova bitar och lägg i den försiktigt. Låt grytan puttra i ytterligare 5 minuter. Nu är det dags för de sköljda musslorna i åka ner i grytan. Koka med locket på tills musslorna öppnat sig. De musslor som inte öppnar sig ska slängas! Det tar bara någon minut sen är soppan klar. Avsluta med att lägga i räkorna. Smaka av!
 
Fetaostcroissanter, 12 stycken
420 gram smördeg, 6 st plattor
200 gram feta
1 ägg
torkad timjan eller valfri ört

Sätt på ugnen på 200 grader. Tina smördegen och dela plattorna till 12 plattor. Smula fetaost på varje platta och rulla till en croissant eller giffel. Lägg över på en bakplåtsklädd plåt. Pensla med ägg och strö timjan över. Grädda tills croissanterna blir gyllenbruna, ca 15 minuter. Låt svalna på ett galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0