Jordgubbstårta

[Foto: Hämtat från leila.se]
 
Jag funderar på att baka en egen jordgubbstårta till midsommar. Hittade det här smarriga receptet hos kocken Leila Lindholm. Vad tror ni, värt att pröva?
 
Sockerkaksbotten
  • 3 ekologiska ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen 

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 7 ekologiska äggulor
  • 3/4 dl majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

Fyllning

  • 5 dl färska jordgubbar
  • 2 1/2 dl färska hallon
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Jordgubbar eller andra bär till garnering färska bär till garnering

Gör så här
1. Sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
5. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
7. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.
8. Vaniljkräm: Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
9. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
10. Slå över den heta mjölken under vispning.
11. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
12. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
13. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
14. Montera tårtan: Mosa bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.
15. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.
16. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.
17. Garnera med färska bär.

 

[Foto: Hämtat från leila.se]

© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten


Kommentarer
Postat av: Inger

Tårtan ser jättefin ut och är säkert mycket god. Men med 7 äggulor i vaniljkrämen blir det ju mycket äggvita över. Kanske läge att baka maränger eller något annat med mycket äggvita i. Själv har jag just bakat en cheesecake med smak av citron och fläder och som jag skall servera i morgon med massor av jordgubbar.
Trevlig midsommar !

2014-06-19 @ 13:53:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0