Limesockerkaka med röda vinbär

[Foto: Hemmakatten]
Jag bakade idag i värmen under eftermiddagen. Kanske inte optimalt men ville ändå göra något. Det var skönt att vara hemma i skuggan och vila en smula från solen och klippbad. Vad passar bättre då än att baka? (Även om det blev en aning varmt inomhus). :) Originalreceptet kommer från kocken Leila Lindholm. Hon har jordgubbar och rabarber i som fyllning. Jag hade inte det hemma men plockade färska vinbär från buskarna i trädgården istället. Om du gillar en syrlig kaka är den här perfekt. Ännu godare blir det med en klick vispgrädde eller vaniljsås till.
Sockerkaka, ingredienser
- 3 (ekologiska) ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Skal av 2 lime och saft av 1
- 5 dl röda vinbär
- 1/2 dl florsocker
- 1 msk vetemjöl
Smör och ströbröd till formen
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- tillsätt rivet limeskal samt limesaft i smeten.
- Blanda vinbären med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
- Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint tårtfat eller ett brödgaller.


[Foto: Hemmakatten]
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
Kommentarer
Trackback