Recept: Lammfilé med rödvinssås

 
[Foto: Hemmakatten]
 
Jag bjuder på några av recepten från nyårsmiddagen. Först ut är den ugnstekta lammfilén med potatisgratäng och rödvinssås.
 
Lammfilé (4 personer)
Köp en färsk lammfiléstek. Den här var på ca 1 kg. Putsa och gör rent från senor och annat. Gnid in steken med mortlade rosmarin, salt och peppar. (Ev blanda allt i olivolja om det behövs lite mer vätska och gnid sedan in.) Vi använde inte olivolja utan klappade in kryddorna rakt på köttet. Tryck in några hela, skalade vitlöksklyftor i steken. Lägg lammfilén på ett galler i ugnen med en form under som kan samla upp all vätska. Låt stå i ugnen på ca 175-200 grader med stektermometer. När köttet har nått 68-70 grader - detta tar ca 1,5 timmar - ta ut köttet, slå in i folie och låt vila 10 minuter. Köttsaften kan du antingen använda som den är att ha på köttet eller hälla ner i rödvinssåsen. Alternativt göra en egen sås genom att hälla över saften i kastrull och späda med grädde och ev lite konjak och fransk senap.
 
Potatisgratäng (4 personer)
Smöra en ugnssäker form. Skala och skiva 10-12 potatisar tunt. Lägg ett lager i botten av formen. Salta och peppra. Lägg ett lager riven ost (vi använde västerbottenost för lite mer smak men det går lika bra med vilken som helst). Lägg på ett lager potatis till. Fortsätt med salt/peppar och ost. Andra lagret blev en vanlig lagrad ost. Avsluta med potatis och lite ost längst upp. Häll på 3-4 dl grädde. In i ugnen i 45-60 minuter på ca 200 grader. Späd med mer mjölk eller grädde allt eftersom så att gratängen håller sig mjuk och saftig hela tiden.
 
Rödvinssås (4 portioner) - från Allt om mat, bästa någonsin!
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond

1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår. Detta tar rätt lång stund, upp till en timma, så börja i tid! Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
 
Till detta kan man servera en grönsallad eller någon kokt/ugnstekt grönsak. I detta fall blev det färsk sparris som först kokades i 10 minuter på spisen och sedan lades på ett fat och ringlade lite olivolja över + salt/peppar. Fatet ställdes in i ugnen i 10 minuter och fick stå där tillsammans med gratängen i det sista.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0