Julsallad

[Foto: Martin Löf]
Den här goda salladen hittade jag via Feminas nyhetsbrev. Det är Per Moberg som står för receptet och som alltid när han är i farten är det fullt av godsaker i rätten. Med tanke på all fet mat på julbordet känns en matig sallad som perfekt ersättning/komplement. Receptet kommer från boken Per Moberg firar jul.
Recept julsallad (4-6 personer)
Ingredienser
fina blandade salladsblad
10 cm purjolök
1 morot
1 liten rödlök
1 stjälk bladselleri
2 tomater
1 rött äpple
1 apelsin
50 g valnötskärnor
150 g grönmögelost
ca 140 g bacon
fina blandade salladsblad
10 cm purjolök
1 morot
1 liten rödlök
1 stjälk bladselleri
2 tomater
1 rött äpple
1 apelsin
50 g valnötskärnor
150 g grönmögelost
ca 140 g bacon
Dressing
saft av 1 apelsin + 1/2 citron
2 tsk strösocker eller 1 msk honung
1 msk fransk senap
5 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
salt
nymalen peppar
Gör så här
Skölj salladsbladen och purjon. Skala moroten. Skala och skiva löken. Skär purjo, morot och selleri i tunna strimlor (julienne). Kärna ur och strimla tomaterna. Tärna äpplet. Skala och filea apelsinen. Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna och hacka dem. Blanda alla grönsakerna med frukt och nötter. Smula ner osten. Mixa alla ingredienser till dressingen. Knaperstek baconet i torr stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper. Vänd ner dressingen i salladen strax för servering och toppa med det nystekta baconet.
Kommentarer
Trackback