Fetaost- och spenatpaj

[Foto: Hemmakatten]
 
I helgen gjorde jag en favoritpaj som jag hade varit sugen på att göra ett tag: vegetarisk paj med färsk bladspenat, fetaost, oliver och soltorkad tomat. Det går att variera innehållet i det oändliga. Jag hade soltorkade tomater hemma så därför tog jag med det i pajen men ursprungsreceptet har det inte. Det är egentligen bara att slänga ner det som du tycker om. Jag serverade en grönsallad (ruccola samt kruksallad) med gurka och tomat samt färsk basilika med en dressing på vitvinsvinäger, olivolja och svartpeppar. Det räckte även till söndagens middag. Paj är perfekt att värma.
 
Feta-spenat paj

Pajdeg till matpaj
2 dl vetemjöl
100 gram smör eller margarin
2 msk iskallt vatten

Blanda mjöl och smör (skuret i skivor) direkt i pajformen. Arbeta ihop till smulig deg. Tillsätt vatten och knåda till fast deg. Kavla/tryck ut degen i pajformen och tumma fast kanterna mot formen. Pricka skalet med en gaffel. Grädda 15 min i 200 grader

Fyllning
Fräs en stor påse färsk spenat tillsammans med en halv gul lök. Färsk spenat kan ersättas med ett paket bladspenat. Lägg i pajskalet. Lägg sedan över ett lager hackade soltorkade tomater. Hacka 10-15 svarta oliver och lägg ett lager i formen. Smula över 200-250 gram fetaost.

Äggstanning
Vispa ihop äggstanning och häll över pajen. Äggstanningen ska bestå av 3 ägg, 4 dl mjölk, 1 tsk salt (kan dras ner då både oliver och fetaost är salta), 1/2 tsk svartpeppar samt 1-2 msk torkad oregano.

Grädda pajen i ca 45 min i 175 grader. Kan ta längre tid, det viktiga är att äggstanningen har "stannat".
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0