Mission Impossible - Ghost Protocol

Mission Impossible - Ghost Protocol
[Foto: IMDb.com]

En filmupplevelse utöver det vanliga, ja det är vad Mission Impossible - Ghost Protocol bjuder på. Från första till sista filmrutan hålls intresset vid liv, det är tight, snyggt och spännande. Den fjärde Mission Impossible filmen är såväl den mest påkostade som den mest spektakulära när det kommer till action- och stuntscener. Huvudrollsinnehavaren Tom Cruise gör alla sina stunts själv och när jag ser de halsbrytande scenerna ryser jag, och imponeras stort. Inget för räddhågade precis att fasadklättra på det 828 meter höga hotellet i Dubai med annalkande sandstorm vid horisonten... Då suger det i magtrakten. Att Cruise fyller 50 i år är snudd på overkligt. Den där mannen vet att hålla sig i trim och ser om möjligt ännu bättre ut än i genombrottsfilmen Top Gun. Rynkorna i ansiktet ger karaktär och erfarenheterna genom åren en nyans djupare till trovärdigheten och skådespeleriet. Dessutom är han ruskigt välklädd i hela filmen, allt från en perfekt skuren kostym i gnistrande blått till välsittande jeans med hood-tröja... Hoppsan jag kom visst från ämnet. Nu var det inte Cruise det skulle handla om utan filmen, även om det är lätt hänt att fastna vid fascinerande män... :) Jag kan bara konstatera att Cruise är som klippt och skuren för den här typen av filmer och den här typen av roller. Han är i sitt rätta element som IMF (impossible mission force)-agenten och teamleadern Ethan Hunt.


[Foto: IMDb.com]

Det visuellt genomtänkta är genomgående i hela filmen. Mycket snyggt filmat, med vassa klipp och ovanliga vinklar. Det bjuds på många panoramavyer över vackra städer såsom Budapest, Mumbai och Kreml. Resenerven rycker vid anblicken. Uppdraget i denna fjärde film går ut på att Ethan Hunt [förtjänstfullt spelad av Cruise] och hans team ska ta tillbaka avfyringskoder till kärnvapen innan den geniala galningen Hendricks [Mikael Nyqvist] får möjlighet att starta ett nytt världskrig. Teamet är sargat och helt lämnat till sitt öde utan det vanliga teknik- och bemanningsstödet från den stora agentorganisationen IMF. IMF har nämligen precis lagts ner då den fått skulden för ett stort bombattentat i Kreml. För Hunt och hans team är det Ghost Protocol som gäller, att försöka som spökriddare, osynliga och egentligen inte existerande, ta sig an detta svåra uppdrag. Bra skådespeleri över lag, särskilt från IMF-teamets medlemmar. Det är mycket humor inbakat mellan actionscenerna och det gillar jag. Spänning och skratt är en perfekt kombination. Där har dataexperten i teamet, Dunn, spelad av komikern Simon Pegg, fått de mest tacksamma replikerna. Paula Patton lyckas få till den kvinnliga agenten Carter med både rejäla närkampsscener och känslomässig botten. Och Jeremy Renner kombinerar både manlighet och humor i agenten/analytikern Brandt. En fyrklöver av agenter som ger mersmak!

Jag kan definitivt tänka mig att se den här filmen igen. På bio. Den gör sig riktigt bra på stor filmduk och de påkostade actionscenerna kommer väl till sin rätt. Och om jag ska fortsätta på det extremt ytliga, men estetiska spåret, så ger inzoomningarna på skådespelarnas fysiska företräden, trevligt nog mest på de manliga, en extra dimension... En tilltalande film på många sätt! :) 


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2012 Hemmakatten
Trackback
RSS 2.0