Stolthet & Fördom

Pride and Prejudice
[Foto: IMDb.com]

Ikväll tycker jag att du ska slå på TV3 kl 21.00. Då visas filmen Stolthet & Fördom som är det bästa romantiska dramat som har gjorts på 2000-talet. En av mina absoluta favoriter som har allt det där som en riktigt bra kärleksfilm ska ha; två personer som på avstånd betraktar varandra, först med en viss skepsis, och i detta fall med en hel del fördomar, för att efter ett antal underhållande turer senare, sakta närmas sig varandra och de starka känslor som bubblar under ytan. Vi får följa ett av litteraturens mest berömda kärlekspar; den intelligenta Elisabeth Bennet och den stolta Fitzwilliam Darcy. Hon från en stor medelklassfamilj som kämpar för att få gården och vardagen att gå runt, han från den välbärgade övre medelklassen. Hon med en mamma vars enda uppgift i livet är att gifta bort sina fem döttrar med rika män för att trygga deras försörjning och framtid. Han med en rigid uppfattning om hur människor bör bete sig för att ”vara på hans nivå”, men också med ett stort patos och engagemang i de människor han står nära. Elisabeths och Mr Darcys möte blir en stjärnsmäll. Det slår gnistor när dessa två starka egon möts. Båda med sina förutfattade meningar och bestämda åsikter om hur en man/kvinna bör vara. Kan de övervinna sina fördomar och mötas som två älskande?

Keira Knightley & Matthew Macfadyen i Stolhet & Fördom

[Foto: IMDb.com]

Det här är en film som fungerar allra bäst om du bortser från din feministiska ådra. Annars är det lätt att gå igång på de orättvisor som finns. Villkoren för kvinnor i slutet av 1700-talet var minst sagt skrämmande. Ingen arvsrätt, mycket lite inflytande över sitt eget liv, utbildning och resor var endast de rika förunnade, och mycket av livets goda hängde på att hitta rätt make, gärna en med välstånd. Just det faktum att flickorna Bennet inte får ärva gården eller sin fars tillgångar gör dem än mer utsatta eftersom när fadern dör går hela deras hem och bohag till en avlägsen släkting, den lismande prästen Mr Collins. Mor Bennet är fast besluten att gifta bort en av döttrarna med honom. Man kan väl säga att Elisabeth, den vackra och äldst i syskonskaran Jane, den alldagliga Mary, och minstingarna Lydia och Kitty är minst sagt motsträviga. Tillvaron blir dock genast mer intressant när en ny granne flyttar till trakten, den förmögna Mr Bingley, som har sin vän Mr Darcy med sig. Jane blir genast förtjust i Mr Bingley, men Darcy är inte imponerad av familjen Bennet. Även om han inte är oberörd inför Elisabeth. Långt ifrån. Nu kan spelet börja.

Jane Austen-klassikern Stolthet & Fördom har blivit en mustig finstämd film, där de duktiga skådespelarna lyfter historien ytterligare ett snäpp. Kemin mellan Elisabeth och Darcy är högst påtaglig. Keira Knigthley gör Elisabeth till sin och Matthew Macfadyen är en lysande Mr Darcy. Värdig och stolt men ändå känslosam när det gäller. Jag ryser av välbehag av det vackra språket, den lantliga miljön, de ljuvliga klänningarna och inte minst de starka känslorna. Som verkligen kommer fram i scenen när Darcys bekänner sina känslor till Elisabeth, i hällregn, vid en naturskön plats med vidunderlig utsikt över landskapet. Men det är också de små gesternas film. När Darcy tar Elisabeths hand för att hjälpa henne upp i vagnen. På den tiden kunde en beröring av en hand vända upp och ner på livet. Några väl valda ord skrivna med gåspenna på ett handgjort papper. Det är nästan så jag önskar att det fanns mer av detta romantiska, artiga och välartikulerade flörtande i vår tid. Jag skulle gärna möta en Mr Darcy för en tur i känslornas land. Eller en träff med Matthew Macfadyen skulle också fungera… Se filmen Stolthet & Fördom och förlora dig i romantikens värld.

Matthew Macfadyen
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Kommentarer
Postat av: Dessi - Home and desire

Det här är en av mina favoritfilmer! Tänkte läsa boken i sommar! :)

2011-07-10 @ 22:38:46
URL: http://www.homeanddesire.blogspot.com
Postat av: Designtjejen/Emmelie

Åhhh detta är den bästa filmen jag vet.. älskar den verkligen. Har du sett den långa versionen????

Åh.. såg att du skrivit om Balders Hage. Det är min absouta favoritbutik!!

Stor kram

2011-07-11 @ 13:24:05
URL: http://designtjejen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0