Cool hand Luke

Paul Newman som Cool Hand Luke
[Foto: IMDb.com]

Det finns vissa män som bara blir bättre med åren. Som växer in i sitt utseende, och där skrattrynkor runt ögon och mun adderar en välgörande charm. De står trygga i sin manlighet och har en mogen självsäkerhet som spirar. Som väcker nyfiket intresse hos omgivningen. Dessa män har en utstrålning som slår knock-out på de flesta. En man som andra män vill efterlikna, en man som kvinnor vill ha. Paul Newman har förlänats ett sådant utseende. Han har den där självklara utstrålningen som bara män som vet vad de kan och har för kvaliteter besitter. Paul Newmans signum, de stålblå ögonen som går rakt igenom en och filmduken, går inte heller av för hackor. En blick som är berömd. Med en humoristisk glimt i, när stunden skapar den. 

Rebell i bojor från 1967
[Foto: IMDb.com]

I klassikern Cool Hand Luke [Rebell i bojor] från 1967 får den då 42-åriga Paul Newman visa hela sitt register som skådespelare. Han spelar Lucas som efter några dumheter på fyllan hamnar på en öppen fångvårdsanstalt. Männen har väl ett hyfsat skapligt liv och stämning i baracken trots allt, men grymheterna visar sig på andra sätt. Med sin lugna inställning och sitt avväpnande leende klarar sig Lucas ändå bra på anstalten. Han får smeknamnet Cool hand Luke för sitt pokerface och sin coola attityd. Han kommer ständigt upp med nya påhitt för att få tiden att gå och göra livet roligare. Och det är roande att följa. Väldigt roande i vissa scener. Men så en dag går hans älskade mor bort och sorgen gör att Lucas förändras. En rastlöshet slår rot i honom, och man kan väl tyvärr konstatera att detta blir början till slutet.

Paul Newman är briljant som den charmiga "Luke" och det finns gott om karaktärer att gilla. Men även motsatsen. Jag avskyr verkligen översittare av alla de slag och i denna film finns det praktexempel på dessa. Som skapar obehag och gör tillvaron grym för de fångar som försöker bända på de oskrivna regler som finns och skapa en smula värdighet inom ramarna för anstaltslivet. Cool hand Luke är en film som berör. Som har humor, svärta och en karismatisk huvudrollsinnehavare som gör att filmens två timmar flyger iväg. Detta är en klassiker som jag gärna rekommenderar!

Den legendariska Paul Newman har tyvärr lämnat denna värld men hans filmer lever kvar. Han spelade ofta anti-hjälten med hjärtat på rätta stället. Många av hans filmer speglade även hans privata politiska uppfattning. Inte bara filmerna utan även minnet av honom lever vidare. Men det går faktiskt att uppleva honom i verkliga livet. För det finns en del män som påminner om honom. Så möter du en Paul Newman i vardagen, passa på att njuta. Njut av anblicken och karisman. Njut av de isande blå ögonen som ser igen det mesta. Sveps med av det vinnande leendet och den spjuveraktiga blicken. Och dröm dig bort. Eller säg ett inbjudande "Hej!". :)


[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: cicci

tycker det gäller många män...där kråksparkarna runt ögonen riktigt klär dom... tänk om det vore så väl för oss tjejer med...

2011-08-01 @ 10:00:37
URL: http://cicci79.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0