Kommissarie Lewis

Kommissarie Lewis
[Foto: IMDb.com]

När jag först fick veta att det skulle göras en fristående fortsättning på Kommissarie Morse, blev jag väldigt glad då Morse är bland det bästa som har gjorts inom kriminalgenren för tv. I Kommissarie Lewis fortsätter Morses tidigare lojala assistent, numera kommissarie Lewis [Kevin Whately] att utreda brott i Oxford. Till sin hjälp har han den unga karismatiska Hathaway [Laurence Fox] som kompletterar den smått buttra Lewis på ett nästan lika bra sätt som Lewis gjorde med Morse.

John Thaw som Chief Inspector MorseKevin Whately som Inspector Lewis
[Foto: IMDb.com]

Morse är värd ett inlägg i sig men jag vill bara kort säga att skådespelaren John Thaws strålande tolkning av denna opera- och alkoholälskande kriminalspecialist med hett temperament som var fenomenal på att lösa brott, är ett kapitel för sig inom tv-historien. Jag tycker att Morse anda vilar över den här fortsättningen. Lewis har axlat manteln på ett bra sätt. Till och med tagit över några av Morse intressen som korsord och opera.

Skådespelaren Kevin Whately som Inspector Robert Lewis gör det med bravur. Han är präglad av åren som har gått. Lite tröttare, an aning mer bitter än han vad han var som ung aspirant. Tidens tand har satt sina spår, speciellt förlusten av sin älskade hustru och sin gamla chef. Lewis saknar Morse men försöker verka i hans anda. Tillsammans med sin yngre kollega får han ny energi och deras samspel gör sig bra både i brottsutredningarna och i tv-format. Jag gillar båda rollkaraktärerna. De kompletterar varandra. Den pragmatiska Lewis, och den intellektuella, tidigare religiösa James Hathaway lyfter fram (för det mesta) varandras bästa sidor.

Kommissarie Lewis har gått i omgångar på olika tv-kanaler. Nu sänds alltså den senast inspelade säsongen i kanal 5 på tisdagar 21.00. Missa inte den här välgjorda brittiska deckaren! Oxfordmiljöerna är slående och ond bråd död gör sig väldigt bra där. Kullerstensgatorna, rosenrabatterna och universitetsområdena samt de pampiga kulturbyggnaderna gör historiens vingslag högst påtagliga. Skådespelarinsatserna känns genuina och kriminalintrigerna ligger på en väl godkänd nivå. Jag ser fram emot kvällens avsnitt av Inspector Lewis!

Laurence Fox & Kevin Whately i Kommissarie Lewis
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: Caroline

Tack för tipsen!

2011-01-04 @ 21:43:53
URL: http://stylefile.blogg.se/
Postat av: Cissi

Den har jag inte sett...

2011-01-05 @ 07:42:21
URL: http://cissileandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0