Filmfrossa

Certified Copy med William Shimell & Juliette Binoche
[Foto: IMDb.com. Filmen Möte i Toscana som visas på Filmfestivalen]

Idag startar Filmfestivalen i Göteborg och programmet är fulladdat med sevärda filmer. Det bjuds på både internationella och nordiska succéer samt en rad independentfilmer och inte fullt lika kända, men minst lika intressanta, produktioner.

Nu när Oscars-nomineringarna har tillkännagivits visar det sig att hela elva filmer som visas under festivalen har chans på denna guldgubbe. Utsökt timing eller hur?! Jag har några favoriter i programmet av filmer som jag skulle vilja se. Jag kommer inte göra det just denna festivalvecka men de finns uppskrivna på "filmer-att-se-listan" och jag ska så småningom njuta av dem en efter en. Ska du gå på Filmfestivalen och vad ska du i så fall se?

Några av guldkornen från Göteborgs Filmfestival:

Blue Valentin med Ryan Gosling & Michelle Williams
[Foto: IMDb.com]

Blue Valentine
Duktiga Ryan Gosling och Michelle Williams möts i en relationsduell. Ett äktenskap på väg utför eller framåt. Vägen är knagglig och full av hinder. En strid för att få relationen att hålla. Eller gå i kras. Hög nivå på skådespeleriet och Gosling är en av mina personliga favoriter som alltid levererar starka och trovärdiga porträtt. Det gäller även för Williams.


Never Let Me Go med bla Carey Mulligan & Keira Knightley
[Foto: IMDb.com]

Never let me go
Keira Knightley spelar en av tre studenter som vi får följa i livet på skolan där den till synes normala tillvaron kanske inte är fullt så ordinär som den först upplevs. En film om att upptäcka sig själv, livet och världen omkring sig. Att vara ung med en idealistisk bild av tillvaron, där vänskap är bron mellan olika världar och personligheter, och där krocken med den sk verkligheten kan bli grym. Fått mycket bra kritik för skådespelarinsatserna, bland annat ses Charlotte Rampling i rollen som rektor för den speciella skolan.

Natalie Portman i Black Swan
[Foto: IMDB.com]

Black Swan
Redan omtalade Natalie Portman (nominerad till bästa skådespelerska i Oscarssammanhang och Golden Globe vinnare) gör rollen som den disciplinerade destruktiva balettdansösen. En thriller med svart underton som har baletten Svansjön som avstamp. Jag har följt Portman sedan debuten i franska Leon där hon redan vid 13 års ålder slog de flesta skådespelerskor på fingrarna med sin fantastiska rollprestation.

Colin Firth i The King´s Speech
[Foto: IMDb.com]

The King´s Speech
Brittiska Colin Firth är med i detta drama som bygger på en sann historia, det räcker en bra bit för mig. Firth är nominerad till en Oscar för bästa skådespelare för den här rollen. Hoppas han vinner i år efter förra årets "förlust". Firth spelar den nuvarande drottning Elisabeths pappa, kung George VI som efter ganska dramatiska former blev kung när äldre brodern Edvard valde kärleken före tronen. Albert, som han hette innan han tog sig kunganamnet George VI led av svår stamning och ifrågasattes som lämplig tronarvinge. Inför en mycket viktigt tal till nationen, där Storbritannien står på tröskeln inför ett världskrig, får han hjälp av den kontroversiella talpedagogen Louge. Ska kungen lyckas med talet eller inte?

Möte i Toscana med La Binoche
[Foto: IMDb.com]

Möte i Toscana
I Certified Copy spelar härliga La Binoche (Juliette i förnamn) en fransk antikvitetshandlare som möter en brittiska författare på föreläsningsturné i Toscana. Deras skilda åsikter om vad som är original och vad en kopia har för värde för dem nära varandra under en dag full av böljande samtal i ett lika böljande italienskt landskap. Konst och känslor i en pittoresk inramning. Jag vill se filmen för det vackra landskapets skull och den alltid lika sevärda Juliette Binoche. 

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: Karin

men tack du! Vad mysigt med film:)

hoppas du har en fin fredag?:)

2011-01-28 @ 14:17:18
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Barnens Hjältar

Åh, Leon är nog den bästa film jag sett någonsin :-)

Skall se om jag och dottern kan gå på något. Japansk film står på hennes önskelista

2011-01-28 @ 14:59:49
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

många filmer jag vill se!

2011-01-28 @ 15:22:12
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Barnens Hjältar

Tack, ja jag hoppas det går bra. Vi har utbildat en del ihop förut så där jag missar fyller han i och tvärtom :-)

Ha en fin helg!

2011-01-28 @ 19:08:16
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0