Kommissarie Montalbano


[Foto: Fabrizio Di Giulio, SVT.se]

Tisdagkvällar fortsätter att vara deckardagar på SVT. Efter Morden i Midsomer från ett pittoreskt England, är turen sedan några tisdagar tillbaka kommen till Italien och Sicilien. Två väsenskilda deckarserier både vad det gäller miljö, personporträtt och intriger. Men det är lika kul att följa Kommissarie Montalbano på den italienska ön, just för att det är så olikt allt annat som visas på tv i deckarväg. Här är det inte bara deckargåtan som står i fokus, nej miljöerna, det italienska temperamentsfulla kynnet och framförallt maten spelar också stora roller. Och som av en händelse dyker det alltid upp en vacker kvinna i Montalbanos väg...Det finns det av någon anledning alltid utrymme för. Italienarna kan det här med livets goda. ;)


[Foto: SVT från Resumé.se]

Rollkaraktärerna känns stereotypa, nästan farsartade ibland. Då tänker jag framför allt på inspektören Catarella som alltid går in i dörrar, bryter ut i tårar eller ojar sig över än det ena, än det andra. Inte speciellt realistiskt. Men om jag bortser från dessa tendenser är det ändå intressant att följa en annan kulturs deckarstil. Jag gillar mer kollegorna Fazio och Mimi. Huvudpersonen Montalbano spelas av Luca Zingaretti som gör det med den äran. Med små medel, genomträngande blick och rynkade ögonbryn. Som använder språket som ett välspelande musikintrument. Det blir oerhört vackra toner. Till och med ett enkelt Avanti! (=kom in) blir poesi i mina öron. Det trevliga med Montalbano är också att kommissarien lägger stor vikt vid detaljer. Han kan inte ta tag i några allvarligare fall innan han har fått i sig dagens första starka kopp espresso. Eller bara det faktum att han måste börja morgonen med en simtur i havet som han har precis utanför sitt pampiga hus, innan det är dags för arbete på stationen. Och som lägger ner tid och omsorg på, och låter sig väl smakas (som alla italienare?) av den goda maten. Flera rätter varje måltid oavsett om det är lunch eller middag. Med ett obligatoriskt glas vin till. Även om han ska till jobbet efteråt.

Väsenskilt är ordet. Från de engelska deckarna, från min egen vardag. Men det är perfekt njutning så här på sommaren. Att se någon annan njuta av livets goda trots en karg och hård miljö med brott och mord, ja, det blir faktiskt en välbehövlig kontrast, och faktiskt en av de största behållningarna med Kommissarie Montalbano.

Missa inte de två sista avsnitten på SVT 1, tisdagar kl 21.00!


[Foto: Fotograf okänd men från följande bildkälla]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: Barnens Hjältar

Det lät väldigt trevligt med ett glas rött till :-)

Ha en fin onsdag! Det där med körkort har varit himla svårt att komma till skott med för mig med.

2011-08-10 @ 09:46:53
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: Gunnar Nilsson

Jag håller fullständigt med dig, vad underbart det är att höra bara språket och se de fina miljöerna som visas. Tänka vad skönt det är och slippa se bara engelska och amerikanska serier. Vad måste missa många bra filmer som görs ute i europa. 90 procent av allt som visas är ju från usa eller england. Det verkar vara ett monopol på att visa filmer från detta område eller är det fel på iköparna som bara istort kan tänka sig köpa engelska eller Usa filmer

2011-08-19 @ 13:10:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0