I skuggan av värmen

I Skuggan av Värmen
[Foto: SF film från Film.nu]

I skuggan av värmen kryper in unden huden. Det är naket, avskalat, utlämnande och riktigt, riktigt bra. Filmen berör från första scenen. Vi får följa Eva, en tjej i sena 20-årsåldern som jobbar som väktare. Allt verkar ganska normalt på ytan men hon bär en tung hemlighet. Ett heroinmissbruk som hon försöker att kontrollera och dölja för omvärlden, men som med alla former av missbruk är det dömt att misslyckas. Inför kollegorna på jobbet försöker Eva verka som vanligt men allt handlar om att minutiöst planera dagen och arbetspasset för att ge plats åt heroinet.

Så en dag möter hon Erik. Polis, oemotståndlig och med en varm vänlighet och direkthet som smälter Evas pansarskal. På kort tid kommer de varandra nära. Eva försöker få förhållandet att fungera men behovet av drogen finns alltid där och knackar på dörren när hon minst av allt vill. Paniken och abstinensen växer. Det är svårt att ge allt i kärleken när smusslandet kring drogen ligger där som en tung, våt filt. Drogen överskuggar till slut allt i Evas liv. Alla ritualer och allt hemlighållande skapar en barriär runt Eva och blir ett hinder i hennes sociala relationer. Detta blir grymt påtagligt i förhållandet till Erik. Finns det en väg ut ur drogberoendet? En chans till ett sunt liv? En möjlighet för kärleken att växa? Eller ska drogen ta med Eva ner i djupet för alltid?

Det är inget sockersött med denna film. Lysrörskallt, grågröna toner, obehagligt nära. Realistiskt och smärtsamt. Det handlar om kampen att övervinna sig själv, sina rädslor och tidigare jobbiga upplevelser. Att våga även om det gör ont. Det som är värmen och ljuset i den här filmen är den spirande kärleken mellan Eva och Erik. Men är kärleken till Erik tillräcklig för att få Eva att sluta med heroinet?

Fenomenala skådespelarprestationer från Malin Crépin som Eva och från Joel Kinnaman som Erik. Deras samspel blottar människans allra svagaste och starkaste sidor. Jag berörs och ryser allt eftersom i filmen. Känner det som huvudrollsinnehavarna känner. Lider med dem. Önskar ett lyckligt slut. I skuggan av värmen är en av de bästa svenska filmerna som jag har sett på länge. Se den!

Suveräna Joel Kinnaman & Malin Crépin.
[Foto: Johan Paulin/BOB film från Filmnyheterna.se]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: stephanie isabell

=) det låter som en härlig dag tycker jag :D (vilket fint rim där blev) hahaha.

2010-10-15 @ 10:40:04
URL: http://stehaniebell.blogg.se/
Postat av: annika

Den filmen har jag sett 3ggr sen i somras :) Har du läst böckerna? Dem är riktigt bra.

Jodå det är Ikeas.

Kram

2010-10-15 @ 10:41:33
URL: http://mindrom.blogspot.com
Postat av: L

Tack! Det var så snällt av dig! Detsamma!Oj, hur mycket jag saknar att titta på svenska filmer. Finns inte så många med svenskt text här, tyvärr :( Jag har typ "Hitta Nemo" på DVD. Hahahaa! Om saknaden är stor, då passar även den :)Varma hälsningar!

2010-10-15 @ 11:23:32
URL: http://svensksmultron.blogg.se/
Postat av: Cissi

Tack för tipset, den vill jag se :)

2010-10-18 @ 08:08:37
URL: http://cissileandersson.blogg.se/
Postat av: E l v i r a

Jag såg inte att det va han på den första bilden! :o

Måste se dendär.. :D

2010-10-19 @ 16:11:08
URL: http://lillvalpen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0