En långvarig förlovning

En långvarig förlovning
[Foto: IMDb.com]

En långvarig förlovning är helt och hållet Audrey Tautous film. Hon spelar med bravur den unga Mathilde som förlorar sin lika unga fästman alldeles i slutet av första världskriget, under strider vid den franska fronten i Somme. Hon vägrar ta till sig dödsbudet eftersom hon är övertygad om att hon skulle känna i kropp, hjärta och själ om han vore död. Här börjar Mathildes långa och mödosamma resa för att återfinna sin älskade Manech [Gaspard Ulliel]. Efterforskningarna leder henne till 20-talets pulserande Paris, till den lugna landsbygden och hon möter både hjältar och mindre tvivelaktiga karaktärer i sitt ivriga sökande efter sanningen om vad som hänt hennes fästman. Hon finner soldater som stridigt tillsammans med Manech och nystar undan för undan upp vad som hände vid den fasansfulla fronten. Hon möter ett stort lidande, men också ett stort mod, allt medan hon själv försöker hålla sitt hopp och sin högsta innersta önskan om ett återseende vid liv.

Gaspard Ulliel som den unga fästmannen ManechAudrey Tautou som den unga sökande Mathilde
[Foto: IMDb.com]

Filmen är full av bra karaktärer, alla fyller sin funktion under berättelsens gång. Jodie Foster dyker upp som fransktalande flerbarnsmamma vilket inte känns alls konstigt. Miljöerna är trovärdiga, krigscenerna berör. Det märks att det är samma regissör som för Amélie från Montmartre. Samma kreativa filmning och scenbyten, samma underfundiga vändningar i storyn och hyllning av ovanliga personoriginal. Och så förstås samma underbara Audrey Tautou. Tautous uttrycksfulla minspel, fantastiska ögon och känslospel gör att jag verkligen dras med in i hennes längtan och sökande efter sin älskade.

Det är en film som lämnar ett bestående intryck. Och hela tiden hoppas jag själv på ett lyckligt slut. Men det är inte alltid som livet - eller filmen - blir som jag vill. Huruvida En långvarig förlovning visar om en kvinnas intuition och kärlekens styrka övervinner allt - återstår för dig att se och för mig att veta. Kan bara säga att filmen i sig lämnade ett större avtryck än min egen förlovning som mycket ung. Den blev inte långvarig. Men lärorik.

Un long dimance de fiancailles
Audrey Tautou
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0