Berättelsen om Herr Roos

Berättelsen om Herr Roos av Håkan Nesser
[Foto: Hemmakatten]

Berättelsen om Herr Roos är tredje delen i Håkan Nessers kriminalserie om kriminalinspektör Barbarotti som löser brott i västra Sverige. Denna gång är dock Herr Roos i fokus och Barbarotti kommer först senare in i handlingen, när den tar en våldsam vändning. Valdemar Roos är en uttråkad man i 60-årsåldern, gift sedan tio år och har två stökiga styvdöttrar. Hans hemmaliv går på tomgång och hade familjen haft en tristess- och slentrianvarnare uppsatt hade den larmat på högsta volym. Livet går sin stilla gång från måndag till fredag på ett halvtrist jobb, från fredag till söndag i ett heltrist äktenskap. Men så händer det något som ställer allt på ända och Herr Roos ser plötsligt hopp i tillvaron. Hopp om att få njuta av de sista åren i sitt liv och göra det han gillar bäst; ta det lugnt, ströva i naturen, lösa korsord och ta en eftermiddagslur. Glädjen blir dock kortvarig. Och det är väl så det ska vara i en deckare. För plötsligt lurar ond bråd död om hörnet.

Nessers bok är ytterst välskriven, precis så som alla hans romaner brukar vara. Det är intressant att följa Valdemar Roos liv, och hans väg mot undergången. En viss sympati för hans liv uppstår. Nesser har en förmåga att hålla spänningen vid liv och samtidigt vara ytterst stilistiskt följsam. Nästan poetisk i vissa avsnitt. Då jag hela tiden väntar på "brottet" blir jag till en början en aning rastlös eftersom många sidor och detaljer ägnas åt just Herr Roos liv. Men om man bara lägger det åt sidan och går helhjärtat in för historien och orden i sig, stillar sig detta ganska snabbt.

Jag rekommenderar den här boken. En annorlunda deckare, där brottet är sekundärt, och människan med sina drömmar, tankar och funderingar är det viktigaste, dvs Berättelsen om Herr Roos.

I serien om kriminalinspektör Barbarotti finns också: Människa utan hund samt En helt annan historia.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0