Världens lyckligaste folk

Världens lyckligaste folk - en riktigt vass bok av Lena Sundström
[Foto: Adlibris.com]

Dagens bok är journalisten, krönikören och programledaren Lena Sundströms senaste som heter Världens lyckligaste folk - En bok om Danmark. Det är en bokstavlig och litterär resa genom Danmarks senaste års politiska historia och en nutidsskildring av ett land som i vissa politiska läger helt har missuppfattat det här med tolerans, medmänslighet och lika rättigheter för alla. Det är intressant och spännande läsning men också sorgligt att se hur ett land hamnar snett i sina värderingar och syn på människor med utländsk bakgrund. Främlingsfientligheten anammas av några få, men då det politiska partiet Dansk Folkeparti, sitter på en vågmästarroll i landet, har deras gräsliga människosyn fått allt större utrymme i både mediadebatten, i människors vardag och i det politiska rummet. Inte helt olikt debatten här hemma...

Sundström är en mycket vass skribent. Hon är tydlig i sin retorik, rolig och det känns som jag sitter på pakethållaren bak på hennes röda cykel när hon tar sig fram genom dagens Köpenhamn och Danmark för att ta reda på hur världens lyckligaste folk - danskarna - resonerar kring invandrarfrågan. Sundström bosätter sig i Danmark under några månader och pratar med alla. Politiker, chefsredaktörer, studenter, mannen på parkbänken, infödda danskar och inflyttade danskar. Hon läser danska för invandrare, försöker bli medlem i det gräsliga partiet och äter middag med helt vanliga danskar. Hon belyser fördomar och politiska partiers skrämselretorik på ett lysande sätt. Boken borde läsas av alla studenter som samhällsupplysning och kan för alla fungera som diskussionsunderlag för hur vi ska få ett mer tolerant och humanistiskt samhälle.

Det finns många synpunkter om Lena Sundströms bok. Jag har en. Hon är det vi alla behöver. Någon som sätter strålkastarljuset på en känslig fråga och en blåslampa i valfri bakre region på de styrande. Läs den!

Boken finns också som dokumentärfilm och visades på TV4 under hösten.

Lena Sundström har skrivit boken Världens lyckligaste folk
[Foto: Ola Kjelbye, Expressen.se]

Kan rekommendera Stadsbiblioteket i Göteborg. De har en hylla precis innanför entrén med rykande färska böcker. Men det är snabbläsning som gäller. Sju dagar får dessa böcker lånas. Här hittar jag mycket intressant. Bland annat Sundströms bok.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten


Kommentarer
Postat av: graciela medina

hej lena du ska veta att vi är många som stödjer ditt arbete om främlingsfientlighet. idag köper jag din bok sen kommenterar jag innehållet. fortsätt så ge aldrig upp. något måste göras, allt som händer är skrämmande.

någon måste stoppa detta. tack för att du finns gracie

2010-08-17 @ 08:20:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0