Roman Holiday

Prinsessa på vift med Audrey Hepburn & Gregory Peck
[Foto: IMDb]

Eller Prinsessa på vift som filmen heter på svenska är den senaste i raden av romantiska komedier som jag har avnjutit. Och jag måste säga att det är med Roman Holiday allt börjar! Det är ursprungsfilmen, romantikkällan som alla andra har hämtat inspiration ifrån. På filmens omslag står det "den bästa filmen någonsin". Jag tycker definitivt att den är svårslagen i sin genre. Den är stilbildande vad gäller handlingen, miljöerna och skådespelarfynd. Jag kan se spår av denna film i flera andra nutida romantiska komedier.

Roman Holiday är en riktig Hollywoodklassiker. Den filmades 1953 på plats i Rom vilket var unikt på den tiden. På den tiden var också själva storyn sensationell på ett sätt som är svårt att uppnå idag.

Roman Holiday handlar om prinsessan Ann [Audrey Hepburn] som är på turné genom Europas huvudstäder. När de kommer till Italiens huvudstad får hon nog och rymmer från sitt kungliga följe, det inrutade schemat och det påpassade livet.  En amerikansk journalist, Joe Bradley, [Gregory Peck] slår följe med prinsessan under hennes dag på flykt undan plikterna. Joe, som känner igen prinsessan, ser möjligheten att göra sitt livs scoop när han erbjuder sig som sällskap åt Ann. Han låtsas som om han inte vet vem hon är. Under ett fantastiskt dygn upptäcker de den vackra staden Rom tillsammans. Ann tillåts göra det hon alltid har drömt om; klippa håret, äta glass, dansa på en båt. Bara vara och njuta av livet. Slippa prinsessplikterna för en dag. Det ingen av dem har räknat med är att kärleken ska slå till i romantikens Rom. Hur ska det gå? Ska hennes kungliga höghet få mannen av folket eller ska plikterna komma först?

Roman HolidayAudrey Hepburn
[Foto: IMDb]

På den tiden var detta som sagt en djärv handling. Då var historien unik. Det var mycket ovanligt med en kunglighet som får vara helt fri en dag och bete sig/känna sig som vem som helst. Idag är det som sagt mycket vanligare att kungligheter frotterar sig med och gifter sig med ”vanliga dödliga”. Det är inte en lika stor sak längre. Men då på den tiden, i mitten av 1950-talet, var det som om en bomb slog ner. I pressen, i samhället, i de kungliga lägren.

Jag tycker att filmen är underbar. Även om den har över 50 år på nacken känner jag att jag är med om något stort när jag tittar på filmen. Audrey Hepburn & Gregory Peck glänser. De är långa, mörka och har väldigt tydlig personkemi. De är vackra att se på tillsammans och karaktärsmässigt en ”perfect match”. Båda har en naturlig känsla för komedi. Det är också fantastiskt att se den unga Hepburn i sin första huvudroll som hon sedemera fick en Oscar för, som bästa kvinnliga huvudroll. Filmen kunde lika gärna ha hetat En stjärna föds, då det blev startskottet för Hepburns lysande filmkarriär och en kändisstatus av sällan skådat slag.

Vill du se en riktig klassiker som har alla inslag en romantisk komedi bör ha, och förstå en viktig del av filmhistorien, då är Roman Holiday - Prinsessa på vift - något för dig!

Klassisk filmhistoria - Roman HolidayFin personkemi mellan Peck & Hepburn
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0