Michael Clayton

Michael Clayton - sevärd thriller
[Foto: Internet Movie Database]

Jag vet när filmens första bildrutor visas att detta kommer att bli en bra film. På en del märks det nämligen direkt. Det kan vara fotot, musiken, de allra första klippen, replikerna eller en kombination av allt. Michael Clayton är en sådan film. Det är en välgjord thriller från 2008 med George Clooney i huvudrollen. Clooney är föredömligt nedtonad och seriös. Inga förförarblickar och inbjudande leenden så långt ögat kan se.

Clooney spelar advokaten Michael Clayton som har en diskret men viktig roll i den stora framgångsrika advokatbyrån han jobbar på. Han är enligt vissa klienter mirakelmannen men själv kallar han sig städare. Han rensar upp efter andras problem och städar undan och ställer till rätta om någon av advokaterna eller klienterna gör bort sig eller tar ett snedsteg. En klient som har en affär och är utsatt för utpressning? Skicka Michael Clayton. När en klient smiter från en bilolycka? Skicka Michael Clayton. När en av firmans mest garvade advokater får spel och strippar under ett möte och deklarerar sin kärlek till det unga vittnet? Tillkalla Michael Clayton. Ja, ni fattar.

Tom Wilkinson & George Clooney
[Foto: Internet Movie Database]

Det sista fallet, där byråns advokat Arthur Edens [Tom Wilkinson] slänger alla sina kläder, visar sig vara mer komplicerat än att det bara handlar om en tillfällig blunder eller kemisk obalans hos Edens. Det är något stort i görningen. Han har kommit något viktigt på spåren. Clayton inser detta efter ett tag och istället för att bara skyffla undan problemet börjar han undersöka fallet. Detta får dock oanade konsekvenser. Både för Arthur Edens, Clayton och deras arbetsplats samt inte minst för det stora företaget som undersöks. 

Tilda Swinto - Oscarsbelönat skådespeleri
[Foto: Internet Movie Database]

Det handlar om en väl förborgad företagshemlighet som kommer att orsaka skandal om allmänheten får veta. Vem kan Clayton lita på? Ingen verkar det som och han får själv reda upp denna farliga härva med ingredienserna miljöbrott, mutor och kallblodiga karriärister. Tilda Swinton spelar chefsjuristen i det ljusskygga bolaget. När Clayton kommer allt närmare det hon vill sopa under mattan tar hon till dödliga metoder. Swintons spel är helt suveränt osympatiskt. Jag känner hennes kallsvett och panik. Inte konstigt att hon fick en Oscar som bästa kvinnliga biroll 2008. Förutom Swinton är det mycket bra skådespeleri överhuvudtaget i den här filmen vilket också märktes på antalet Oscarsnomineringar den fick. Clooney gör sin bästa roll på länge, Tom Wilkinson är cool och mänsklig, Sydney Pollack som spelar Clooneys chef gör det med cynisk bravur.

Michael Clayton är en riktigt bra thriller. Spännande, smart manus och som sagt bra skådespeleri. Filmen tål att ses flera gånger, intrigen håller för det. Tips till er som vill vila ögonen från OS-tävlingarna under 1 timma och 55 minuter.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0