Coco - livet före Chanel

Coco Avant Chanel
[Foto: IMDb.com]

Jag vet inte om det är att jag har kommit in i någon slags fransk filmvåg men just nu lockar franska verk väldigt mycket. Förra veckan blev det Tillsammans är man mindre ensam, och nu har jag sett Coco - livet före Chanel, som handlar om precis som titeln säger, om livet innan Coco blev den framgångsrika Coco Chanel. Och filmen gör det bra. 

Coco - livet före Chanel fokuserar på hur den fattiga Gabrielle växer upp och som ung blir allt mer modeintresserad och till slut kan försörja sig som klädskapare med eget modeimperium. Resan dit är inte helt lätt för den unga Gabrielle även om det tidigt står klart att hon är kreativ, uppfinningsrik och går sin egen väg. Hennes personlighet sticker ut i etablissemanget. Hon säger vad hon tycker vilket lockar både till skratt och förfäran. Och det attraherar en del män. Likaväl hennes utseende och avvikande klädstil (för den tidens kvinnoklädnorm) märks och gör intryck. Det är härligt att se hennes olika kläder och djärva stil. Det är en av filmens stora behållning.

Coco - livet före ChanelGabrielle börjar anspråkslöst med sömnad
[Foto: IMDb.com]

Gabrielle och hennes syster lämnas som unga på barnhem av sin far. Detta sätter djupa spår känslomässigt. Gabrielle  får tidigt en cynisk syn på kärlek och män. Den äkta kärleken är något som finns i romaner. Inte i verkliga livet. Systrarna växer upp, flyttar från barnhemmet och lyckas klara sin egen försörjning. På dagarna som sömmerskor och på kvällarna som revysångerskor på barer. Där förstärks den något bittra synen på män, där rika karlar betalar sig till kärlek. Att själv bli förälskad är något Gabrielle inte vill veta av eftersom hon anser att "en kvinna som älskar blir undergiven som en hund".

Gabrielle får genom sitt sjungande kontakt med en äldre etablerad man som introducerar henne i de rikare kretsarna. Hon sticker ut med sitt svarta hår, sina svarta kläder och märkliga hattar bland alla gräddiga krinolinbakelser som de andra kvinnorna bär. Gabrielles rappa repliker gör att hon ändå är uppskattad i det sociala livet och efterhand börjar beställningarna trilla in. Plötsligt vill alla ha hennes coola hattar och det blir startskottet till modekarriären. Hos sin "patronage" möter Gabrielle till slut också kärleken. Hon vågar ge sig hän och romansen blir intensiv. Men sedan händer det som inte får hända. Gabrielle lämnas ensam kvar med ett stort hål i hjärtat. Ur sorgen växer kreativiteten och Gabrielle skapar sin första modekollektion som Coco Chanel. Resten är historia.

Audrey Tautou som Coco ChanelSnygga tidsenliga kläder i filmen
[Foto: IMDb.com]

Gabrielle - Coco Chanel - spelas av ingen mindre än Audrey Tautou vars flickaktiga kvinnlighet ändå inrymmer Cocos stora personlighet. Jag tycker att Audrey Tautou är vår tids svar på Audrey Hepburn med sin väna uppenbarelse och karismatiska utstrålning.

Slutligen vill jag nämna filmmusiken. Den är oerhört vacker. Jag är svag för piano och stråkar och här harmoniserar melodislingorna med det underbara fotot och historien som berättas på ett väldigt berörande sätt. Coco - livet före Chanel är en njutning att både se och lyssna på.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0