Deckartips - Åsa Larsson

Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson.
[Foto: Hemmakatten]

"Jag spanar efter vaken, ett ljusnedsläpp i isen, men ser den inte. Istället ser jag en skugga. En svart fyrkant. Något ligger över vaken. Jag simmar dit. Träkrysset är borta. Istället ligger det en dörr över hålet. Den är grön. Gjord av enkla plankor med en snedslå tvärsöver. En dörr från en bod eller lada"..."Jag försöker att med bägge händerna skjuta dörren åt sidan. Linan och ficklampan har jag släppt, de sjunker långsamt mot botten. Dörren låter sig inte rubbas. Min häftiga utandning dånar i öronen medan jag förgäves sliter i den. Jag förstår att skämtaren står ovanpå den. Någon står ovanpå dörren."

Så inleds Åsa Larssons senaste deckare Till dess din vrede upphör. Två unga människor dör under isen en vacker senhöstdag när de dyker efter ett flygplansvrak. Motivet ligger på sjöns botten och det tar tid för Kirunas polisinspektör Anna-Maria Mella och kammaråklagare Rebecka Martinsson att nysta upp alla trådarna. 

Till dess din vrede upphör är en riktig nagelbitare. Hon är begåvad med en särskild språkkänsla den där Larsson. Som en fritt flödande Norrlandsälv. Det är den fjärde kriminalromanen om högpresterande Rebecka Martinsson som allt för ofta hamnar mitt i mördarjakter och vettvillingsdåd.

Det är otäckt. Det är ruggigt välskrivet. Det är en riktigt bra intrig. 1940-talets turbulenta tider, med nazityskar på tåg genom Sverige, har skapat många mörka hemligheter i Norrlandsskogarna. Hemligheter som vill förbli begravda. Priset blir högt när sanningen ska upp till ytan. Och Rebecka Martinsson är en av dem som får betala.

Jag sträckläste boken och vill ha fortsättningen direkt. Åsa Larsson är Sveriges svar på Ruth Rendell. Larssons mordiska fantasier kombinerat med vackra naturbeskrivningar av Norrlands guld är svårslaget. Skriv mer Åsa! Mellas och Martinssons öden och äventyr i Kiruna är väldigt spännande att följa.

Tidigare böcker av Åsa Larsson
Svart stig
Det blod som spillts
Solstorm

Larssons debutroman Solstorm har blivit filmad med Isabella Scorupco som Martinsson. Inte helt likt min egen bild av karaktären, men avgör själv när du läser boken och sedan ser filmen.

Isabella Scorupco & Mikael Persbrandt i filmen Solstorm.
[Foto: Svenska Dagbladet]


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0