I spel och kärlek...

I spel och kärlek
[Foto: IMDb.com]

...är allt tillåtet!
Är titeln på en av George Clooneys senaste filmer. Jag måste erkänna, George Clooney framkallar samma reaktion hos mig som klockan för Pavlos hundar. Garanterad, omedelbar salivutsöndring! Det är bara så. Clooney är het! Som ett årgångsvin, allt bättre med åren. Nåväl, tillbaka till filmen, det är ju trots allt den jag tänker skriva om.

I spel och kärlek utspelar sig i USA runt 1925 och handlar om hur proffsligan inom amerikansk fotboll tar form. Utgångspunkten är fotbollslaget Bulldogs där Clooneys karaktär Dodge Connolly är frontfigur. Man får följa hur Dodge försöker få laget att överleva, bl.a. genom att ta in en framgångsrik ung collegespelare, tillika krigshjälte, för att få mer sponsorpengar och publik till matcherna.

Det är mer komedi än romantik. I mina ögon en lyckad upprepning av amerikanska 40-talskomedier där replikerna studsar lika fort fram och tillbaka som under en Wimbledon-final. Som filmer med t.ex. Katharine Hepburn, James Stewart och Cary Grant. Det är samma Hollywoodkänsla, snabba replikskiften och underfundiga humor i denna film. Skämten, pikarna, börjar redan i förtexterna. En film att bli glad av.

Clooney är sevärd (och snygg) som vanligt. Han kan konsten att leverera spydigheter med ett varggrin. Vid sin sida har han en värdig medspelare i Renée Zellweger vars karaktär är journalisten Lexie Littleton. Zellweger är en fena på kvicka repliker, har den obligatoriska glimten i ögat och det ironiskt höjda ögonbrynet. Clooneys och Zellwegers personkemi är uppenbar (inte konstigt kanske då de har varit ett par utanför filmduken). 

Dodge [Clooney] värvar den talangfulle spelaren Carter "The Bullet" Rutherford [John Krasinski] till proffsligan för att få igång sitt lag igen. Naturligtvis blir både Dodge och "The Bullet" kära i Lexie Littleton som följer med under matcherna för att försöka få sitt första riktiga scoop. Att avslöja hemligheten bakom The Bullets - krigshjältens - historia. Är  han verkligen den hjälte som han påstår? Här varvas matcherna, närkamperna, med undersökande journalistik. Eller undersökande och undersökande. Förföriskt småprat för att få honom att avslöja sin hemlighet. Om krigshjälten verkligen är en hjälte eller inte och vem som vinner Zellwegers Lexie av Dodge och The Bullet, det får ni själva se.

Jag gillar filmen. Skön musik, softade 20-talsfärger, roliga repliker. I spel och kärlek är en klart underhållande bagatell. Och så Clooney förstås, tål att upprepas. Jag får återkomma mer till honom i andra inlägg.

[Originaltitel: Leatherheads. Inspelad 2008]


[Foto: IMDb.com]
© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0