I en annan del av Bromma

Martina Haags fjärde bok "I en annan del av Bromma" är den fristående uppföljaren till "Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också bra)". Återigen är Bella i centrum. Nu sju år senare, 42 år gammal, gift med två små barn. Skådespelarkarriären är lagd på hyllan för ett småtrist jobb som receptionist på TV4. Hjälp vad hände? Med drömmarna? Framgångarna? Kärleken?

Martina Haag - I en annan del av Bromma.
[Foto: Hemmakatten]
Omslaget till Martina Haags bok är fotograferat av någon annan. Jag har bara fotograferat av själva boken.

I förra boken fick Bella sparken från Dramaten då hon ljugit om sina akrobatiska färdigheter. Inte helt oväsentligt när man ska göra hisnande volter live på teatersveriges största scen. Den boken och efterföljande film var hysteriskt roliga. "I en annan del av Bromma" är lite mindre hysterisk, mer igenkännande leenden och fnissningar. Dock kändes slutet en aning hastigt och allt för snabbt nystas trådarna upp. Haag hade gärna fått dra ut på upplösningen och gjort den en aning mer avancerad. Men nog om det.

Haag skriver med ett avundsvärt driv i språket. Det flyter verkligen på. Från första meningen dras jag med in i Bellas värld där hon i TV4:s reception får hantera allt från konstiga krav från kändisar till knäppgökar som ringer och bara måste ha hemnumret till TV4:s morgonvärdar. Samtidigt är det något som inte stämmer på hemmaplan. Hennes man Matte, framgångsrik programledare på samma kanal för succématprogrammet Mattemittimaten, blir allt mer onåbar. Han får sms i tid och otid och uppseendeväckande presenter. Varför är han så hemlighetsfull? Har Bella blivit utmanövrerad av en 20 år yngre vältränad groupie eller vad ligger bakom det som händer?

Kontrasten mellan Bellas vardagsslit och ouppfyllda drömmar och makens räkmacke-karriär är slående. Från Matte-mitt-i-maten till Bella-mitt-i-vardagslivets-helvete är klivet stort. Medan maken får konstant beröm för sina prestationer drar Bella lasset att hålla ihop familjen och sköta hemmet utan direkt uppskattning. Och det enda dagisfröknarna är intresserade av när Bella lämnar/hämtar på dagis är när kändismaken ska hälsa på. Det är träffsäkert skildrat. Särskilt Bellas funderingar över vart livet tog vägen. Redan 40+, ingen karriär så långt ögat kan se. Vardagen känns grå och tråkig. Alla kläder är omoderna och av någon obegriplig anledning några storlekar för små. Är det inte mer än så här i livet? Är detta verkligen allt?  Bellas tankar går lätt att relatera till även om det är några år kvar till 40. Boken är lättsam semesterläsning. Perfekt att ta med till stranden, klipporna eller vilstolen. Se till att mannen passar barnen, lagar middag, städar, målar huset och klipper gräset medan du läser boken. Så njuter du lite extra av innehållet!

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0